Σάββατο 25 Απριλίου 2015

ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΙΣΑΜΟΥ ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Τους τελευταίους πέντε μήνες οι γιατροί όλων των δομών δημόσιας περίθαλψης πανελλαδικά εφημερεύουμε απλήρωτοι, υπό αντίξοες συνθήκες, σε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας υπό κατάρρευση, υποστελεχωμένο, χωρίς πόρους και υλικά, που καλείται να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του λαού σε δημόσια περίθαλψη βασιζόμενο αποκλειστικά στην υπεράνθρωπη προσπάθεια του προσωπικού που εργάζεται σε αυτό. Σε μια συζήτηση γύρω από τα προβλήματα στη Δημόσια Υγεία δεν θα μπορούσε να μην δεσπόζει και η συνθήκη οικονομικής (αλλά και κοινωνικής) κρίσης που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Είναι όμως σημαντικό να αποσαφηνίζεται εξαρχής ότι η επικαλούμενη «έλλειψη πόρων» δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί άλλοθι για την ολιγωρία και την αδράνεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Για να το πάμε και ένα βήμα πιο πέρα, και η ίδια αυτή η έλλειψη πόρων που είχε καταντήσει το στυγερό ρεφρέν των νεοφιλελεύθερων επιλογών στον  κλάδο της Υγείας  δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα μιας επιλογής που κρατάει χρόνια στον χώρο της Υγείας και έχει ως στόχο τη σταδιακή απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και, μέσα από πληθώρα τακτικών, τη χειροτέρευση των όρων εργασίας εντός αυτού και την μετακίνηση της ζυγαριάς προς την ιδιωτική Υγεία και την υποκατάσταση της δημόσιας περίθαλψης από τις αγοραίες εναλλακτικές.
Είναι άλλωστε γνωστό ότι η ιδιωτική Υγεία ανθεί τα τελευταία χρόνια, στη συντριπτική της πλειοψηφία χρηματοδοτούμενη από το δημόσιο κορβανά, σε βάρος τελικά του ελληνικού λαού και των αναγκών του για υγειονομική κάλυψη. Η νέα κυβέρνηση, όσο πραγματικό και αν είναι πως παρέλαβε «καμένη γη» και άδεια ταμεία, δε νομιμοποιείται να θυσιάζει στο βωμό μιας (άκαρπης;) διαπραγμάτευσης την ...
.....εργασιακή μας αξιοπρέπεια, ειδικά τη στιγμή που η αποπληρωμή της δόσης και των τόκων φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα σε αντίθεση με την καταβολή των επί πολλούς  μήνες δεδουλευμένων τόσων εργαζομένων. Εν αναμονή λοιπόν μιας αλλαγής πολιτικής στο χώρο της Δημόσιας Περίθαλψης, που θα κατευθύνεται προς την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (κόντρα στις επιταγές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ), αλλά και θα επεκτείνεται σε πράξεις πέραν των απλών εξαγγελιών, οι αγροτικοί ιατροί του Κ.Υ. Κισσάμου αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε επίσχεση εργασίας από 20/4 για τους λόγους που αναλύουμε παρακάτω.
Είναι γνωστό ότι ο μισθός του γιατρού στην Ελλάδα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Για τον αγροτικό ιατρό ωστόσο οι συνεχείς μειώσεις, κρατήσεις και καθυστερήσεις στις πληρωμές έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση συχνά ασφυκτική. Πέρα από το ενοίκιο και τα προσωπικά έξοδα, ο αγροτικός βρίσκεται σε μια καθημερινή μετακίνηση από και προς τα περιφερειακά ιατρεία που καλύπτει (συχνά πάνω από 4-5), αλλά και ιατρεία εκτός της περιοχής ευθύνης του που παραμένουν κενά, χωρίς καμία κάλυψη εξόδων καυσίμων. Οι αγροτικοί έχουν να ανταποκριθούν στο σημερινό κόστος ζωής με ένα βασικό μισθό που μετά βίας ξεπερνά τα 900 ευρώ και αυξάνεται μόνο με την προσθήκη της αμοιβής εφημεριών.
Και εκεί όμως τα προβλήματα συνεχίζονται, καθώς διαχρονικά η διαδικασία καταβολής των εφημεριών διέπεται από μία «ελαστικότητα», με αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις και οι περικοπές να αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Τους τελευταίους έξι μήνες πραγματοποιούμε εφημερίες απλήρωτοι και καλούμαστε να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες με μοναδικό εισόδημα τον ήδη περικομμένο μισθό του αγροτικού ιατρού. Σχετικά με αυτήν την κατάσταση, η μόνη διαβεβαίωση που έχουμε πάρει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ως αποτέλεσμα των διαρκών πιέσεων των εργαζομένων σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, αφορά στην αποπληρωμή των οφειλόμενων εφημεριών του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, χωρίς αυτή να έχει γίνει ακόμη, αλλά και χωρίς καμία απολύτως πρόβλεψη για την έναρξη καταβολής των εφημεριών του 2015.
Ταυτόχρονα, σε πρόσφατη συνάντηση μας με τη Διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ., στην οποία υπάγονται τα Κέντρα Υγείας της Κρήτης από 1/1/2015, ενημερωθήκαμε δια στόματος του Διοικητή ότι τα διαθέσιμα κονδύλια είναι τόσο πενιχρά, που ακόμη και όταν ξεκινήσει η καταβολή των δεδουλευμένων του 2015, οι περικοπές θα είναι βέβαιες. Και όλα αυτά τη στιγμή που η αμοιβή του αγροτικού για μια εφημερία σε ΚΥ ή ακόμη και σε χώρο νοσοκομείου αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από 2 ευρώ/ ώρα εργασίας. Το μέγεθος της απαξίωσης γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν λάβουμε υπόψη τις συνθήκες εργασίας, δηλαδή μια εφημερία όπου πολύ συχνά ο αγροτικός πρέπει να εξετάσει πάνω από 40 περιστατικά (για τουριστικές περιοχές το καλοκαίρι ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται), συχνά χωρίς τη βοήθεια επιμελητή, προσπαθώντας να διεκπεραιώσει βασικές ιατρικές πράξεις σε ένα έδαφος μεγάλων ελλείψεων σε αναλώσιμα και ιατρικό εξοπλισμό που χαρακτηρίζει πολλά ΚΥ.
Παράλληλα, μόνιμη κατάσταση αποτελούν πλέον οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, αλλά και στον εξοπλισμό των ΚΥ. Είναι γνωστό ότι πολλά ΚΥ στερούνται είτε ασθενοφόρων είτε οδηγών, με αποτέλεσμα βάρδιες να μένουν κενές και η δυνατότητα ανταπόκρισης στο επείγον, απομακρυσμένο περιστατικό να είναι στον αέρα. Και στην περίπτωση όμως που τα παραπάνω υπάρχουν η αξιοπιστία τους είναι ένα ερωτηματικό.
Τα περισσότερα ασθενοφόρα είναι παλιά, δεν επιδέχονται πλέον τεχνική συντήρηση και κάθε διαδρομή καταλήγει να είναι ένα ρίσκο για τον οδηγό, τον συνοδό γιατρό και πάνω από όλα βέβαια τον ασθενή: το σενάριο όπου το ασθενοφόρο θα μείνει στο δρόμο εύκολα περνά από το μυαλό πολλών συναδέλφων που έχουν υπηρετήσει ή υπηρετούν σε αγροτικό. Ταυτόχρονα, τα ΚΥ και ΠΙ αποτελούν και την εύκολη λύση για το «μπάλωμα» (και την επακόλουθη μεταφορά) των κενών, εφόσον όταν οι ανάγκες των νοσοκομείων ενός νομού αυξάνονται, η απόσπαση προσωπικού από τα ΚΥ έχει γίνει το πιο συχνό βήμα. Είναι σαφές ότι όλα τα παραπάνω έχουν ως μόνο επακόλουθο την υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας.
Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη αποτελεί βασικό πυλώνα της υγειονομικής κάλυψης της ελληνικής υπαίθρου και της δημόσιας Υγείας συνολικά. Η εξασφάλιση δημόσιας, δωρεάν και υψηλής ποιότητας περίθαλψης για όλους περνά αποφασιστικά μέσα από την επίλυση όλων των παραπάνω ζητημάτων, καθότι ο σεβασμός στον νέο ιατρό αλλά και τον ασθενή δυστυχώς μειώνεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσαμε την έναρξη επίσχεσης εργασίας, διεκδικώντας:
Άμεση αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων δεδουλευμένων εφημεριών μέχρι και τον Μάρτιο του 2015. Εφεξής ομαλοποίηση της διαδικασίας καταβολής των εφημεριών με πληρωμές έγκαιρες και στο ακέραιο
Επιστροφή της ευθύνης της λειτουργίας των Κ.Υ στα Νοσοκομεία
Ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας
Αναβάθμιση του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, με επαρκή στελέχωση των Κέντρων Υγείας με μόνιμο προσωπικό
Δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας περίθαλψη για όλους
Πρωτοβουλία αγροτικών ιατρών Κέντρου Υγείας Κισσάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.