Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ

Η αρχαιολόγος Μαρία Ανδρεάδη Βλαζάκη, σύμφωνα με πληροφορίες της "Αυγής" φέρεται να, είναι η νέα γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού.
Ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ξυδάκης είχε προαναγγείλει ότι στη θέση αυτή θα τοποθετηθεί "ο πλέον κατάλληλος να διοικεί το υπουργείο" και "θα ξέρει πολύ καλά τη δουλειά". Επέλεξε όντως μια εγνωσμένου κύρους αρχαιολόγο, με πλούσιο και σημαντικό επιστημονικό έργο, με μακρά και επιτυχή θητεία στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Επιπροσθέτως ο Νίκος Ξυδάκης με την απόφασή του αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία της κυβέρνησης Σαμαρά στο πρόσωπο της κ. Βλαζάκη η οποία είχε καρατομηθεί τον περασμένο Οκτώβριο από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, γιατί είχε αρνηθεί, τότε, να συναινέσει στην αξιολόγηση του προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ είχε εκφράσεις σαφείς αντιρρήσεις για τον πολιτικό χειρισμό της ανασκαφής της Αμφίπολης.
Η απομάκρυνσή της έγινε με φωτογραφική .....
.....τροπολογία του τότε υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αντικατάσταση με μεταβατικές διατάξεις όλων των γενικών διευθύνσεων στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εφαρμογή των νέων οργανισμών. Η αποπομπή της κ. Βλαζάκη έγινε με υπουργική απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα (27/10/2014) χωρίς να αιτιολογείται η απόφαση και να περιγράφονται τα δεδομένα. Όπως μάλιστα είχε καταγγείλει τότε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, "ο υπουργός Κ. Τασούλας και η γενική γραμματέας Λ. Μενδώνη έφεραν στη Βουλή φωτογραφική διάταξη στον Ν. 4304 (άρθρο 31) μόνο για να μπορέσουν να απομακρύνουν τελικά απολύτως αυθαίρετα τη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων κ. Μ. Βλαζάκη".
Η ίδια μάλιστα είχε πληροφορηθεί την καρατόμησή της ενώ βρισκόταν στο Μιλάνο σε συνέδριο που διοργάνωσαν με αφορμή την ανασκαφή της στα Χανιά, το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης και το Πανεπιστήμιο IULM του Μιλάνου. Στη θέση της γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς είχε τοποθετηθεί το 2011 και ήταν επιλεγμένη από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής (ΕΙΣΕΠ). Στην καρατόμησή της μάλιστα είχαν συντελέσει μια σειρά γεγονότα.
Στο πλούσιο επιστημονικό της έργο κεντρική θέση κατέχει η ανασκαφή που διενεργεί στον λόφο Καστέλλι των Χανίων καθώς η αρχαιολογική της σκαπάνη έφερε στο φως το σημαντικότερο μινωικό και μυκηναϊκό ανακτορικό κέντρο στη δυτική Κρήτη, αλλά και ίχνη ανθρωποθυσίας, προσθέτοντας σημαντικά στοιχεία στην ιστορική γνώση. Από τη θέση της γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχει χειριστεί με επιτυχία την υπόθεση της διαιτησίας στην UNESCO για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα αλλά και τον επαναπατρισμό κλεμμένων αρχαιοτήτων από την Ελλάδα, ενώ έχει συντονίσει τη διοργάνωση μεγάλων εκθέσεων στο εξωτερικό για το Βυζάντιο και τους "Έλληνες"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.