Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΕΡΙΚΑΚΗΣ

Γεννήθηκε στις 18-9-1972 στην Αυστραλία όπου οι γονείς του είχαν μεταναστεύσει από το χωριό Λουσακιές Κισάμου Χανίων. Αργότερα συνέχισαν το ταξίδι της ζωής τους στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου και εγκαταστάθηκαν για αρκετά χρόνια. Εκεί και σε ηλικία επτά χρονών ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στο λαούτο αφού προερχόταν από μουσική οικογένεια.
Ο παππούς του, Στέλιος Χαρτζουλάκης, έπαιζε βιολί, και η γιαγιά του, Ελένη Χαρτζουλάκη, λαούτο.
 
Η γιαγιά του τον βοήθησε στο ξεκίνημά του στο όργανο αφού βρισκόταν τότε στην Αμερική για να μεγαλώσει αυτόν και την αδελφή του Γεωργία, καθώς οι γονείς του εργαζόταν στην οικογενειακή τους επιχείρηση. Μαθαίνοντας λαούτο επηρεάστηκε και πήρε πολλά στοιχεία από οργανοπαίκτες της Κρήτης που επισκέπτονταν την Αμερική και ήταν φιλοξενούμενοί τους. Σε ηλικία δεκαπέντε χρονών επαναπατρίζεται με την ....
... οικογένεια του στα Χανιά, όπου διαμένει μέχρι και σήμερα, και επεκτείνει τις μουσικές του ικανότητες.
Το ξεκίνημά του στην οργανοποιία ήταν εντελώς τυχαίο και από μεράκι όταν το 1995 και σε ηλικία 23 χρονών κατασκεύασε το πρώτο του λαούτο με ελάχιστα εργαλεία και μηχανήματα. Αυτοδίδακτος συνεχίζει με επιδιορθώσεις παλαιών οργάνων. Σιγά – σιγά αποκτά τα πρώτα του μηχανήματα και αρχίζει πλέον να κατασκευάζει λαούτα υψηλής ποιότητας, πολλά από τα οποία τα έχουν επαγγελματίες μουσικοί της Κρήτης και τα οποία μπορεί κανείς να δει και να ακούσει σε γλέντια και σε διάφορες εκδηλώσεις. Μελέτησε από βιβλιογραφίες παγκοσμίου φήμης κατασκευαστών οργάνων τις πρακτικές κατασκευής και την συμπεριφορά των διαφόρων ειδών ξυλείας και άλλων υλικών στην κατασκευή των μουσικών οργάνων, ώστε να επιτυγχάνεται σ’ αυτά το καλύτερο δυνατό ακουστικό και αισθητικό αποτέλεσμα.
Ο συνδυασμός της παραπάνω μελέτης με τις δικές του πρακτικές γνώσεις έχει φέρει ένα αποτέλεσμα, που χαρακτηρίζει το ηχόχρωμα των οργάνων του. Όλα του τα όργανα είναι κατασκευασμένα στο χέρι, είναι σχολαστικά ελεγμένη και η παραμικρή λεπτομέρεια σε όλο το στάδιο της παραγωγής, ξεκινώντας από την επιλογή του καλύτερου ξύλου για το κάθε μέρος του οργάνου μέχρι και το τελικό φινίρισμα. Έτσι εξασφαλίζεται η επιτυχία του καλύτερου δυνατού ακουστικού και οπτικού αποτελέσματος, καθώς και η αντοχή του στην σκληρή χρήση και στο χρόνο.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.