Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. ΑΝΝΟΥΣΑΚΗ

1. TΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ
Η ενασχόληση μας με τα κοινά έχει σαν κίνητρο και στόχο την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, όπου με επίκεντρο τον άνθρωπο, δηλαδή τους δημότες να καταφέρουμε ως αυριανή Δημοτική Αρχή να φέρουμε την πρόοδο και την ελπίδα στην Κίσαμο. 
Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού είναι να αναμορφώσουμε το Δημαρχοκεντρικό σύστημα διοίκησης που ισχύει μέχρι τώρα. Η παρούσα διοικητική πρακτική, δημιουργεί πελατειακές εξαρτήσεις, βασιζόμενες στις προσωπικές σχέσεις των δημοτών με τους εκάστοτε αιρετούς άρχοντες. Για να εξαλειφθούν τα φαινόμενα των πελατειακών σχέσεων και των αλληλοεξαρτήσεων, έχουμε εντάξει ως προτεραιότητα μας, την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην διοίκηση του Δήμου. Σκοπός αυτής, είναι  να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες προς τον πολίτη υπηρεσίες και να κάνουμε πιο παραγωγικές τις υπηρεσίες του Δήμου αλλά και εμάς τους ίδιους. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν «έξυπνο Δήμο» όπου κάθε ο δημότης θα αντιμετωπίζεται ισότιμα και θα ακούγεται η φωνή του άμεσα από όποιο δημοτικό διαμέρισμα και αν βρίσκεται.  
Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, .....
....εφαρμόζεται με την ανάπτυξη ενός ενιαίου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο είναι δυνατόν να υλοποιηθεί με μικρό κόστος. Με την σωστή χρήση του συστήματος, από τις υπηρεσίες του δήμου εξαλείφεται η γραφειοκρατία, και επιταχύνεται η εξυπηρέτηση των Δημοτών. Παράλληλα η καθιέρωση ειδικής τηλεφωνικής γραμμής  «Γραμμή του Δημότη»  διαθέσιμη επί 24ωρου θα συμβάλει σημαντικά στην επικοινωνία και άμεση ενημέρωση των δημοτών.
Στόχος μας είναι:
Η ανοιχτή Διοίκηση και η συνεχής ενημέρωση των Δημοτών για όλα τα δημοτικά θέματα. 
Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ανάπτυξη ενιαίας πλατφόρμας διαχείρισης και προμηθειών, e-government.
Η απαγκίστρωση των  δημοτών από τις πελατειακές σχέσεις και τις αλληλεξαρτήσεις με τους αιρετούς.
Η ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του δήμου.    
Η ενδυνάμωση των τοπικών συμβουλίων 
2. ΥΠΟΔΟΜΕΣ 
Σχέδιο Πόλεως Κισάμου
Το σχέδιο πόλεως Κισάμου ήταν όραμα δεκαετιών όλων των Κισαμιτών και μετά από επίμονες προσπάθειες ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε ο σχεδιασμός προ εικοσαετίας. Από τότε μέχρι σήμερα το κύριο αναπτυξιακό έργο της Πόλης της Κισάμου, μένει ανεφάρμοστο και μη ολοκληρωμένο.
Ο νόμος επέκτασης του Σχεδίου Πόλεως, προβλέπει εισφορά σε γη για να ξεπεραστεί το πρόβλημα των απαλλοτριώσεων και αντίστοιχη εισφορά σε χρήμα για να εφαρμοστεί-ολοκληρωθεί αυτό. Στην περίπτωση μας ιδιαίτερα, λόγω των μεγάλων ιδιοκτησιών που εντάχθηκαν στην επέκταση του σχεδίου πόλεως, σε πολλές περιπτώσεις ο συντελεστής εισφοράς γης έφτανε ακόμα και στο 50% , είχε σαν αποτέλεσμα να δοθούν στην τράπεζα γης μεγάλες  εκτάσεις  και αντίστοιχα υψηλές εισφορές σε χρήμα, παρέχοντας έτσι την δυνατότητα για άμεση εφαρμογή του σχεδίου.  
Αποτέλεσμα της μέχρι σήμερα διαχείρισης  των εισφορών σε χρήμα, είναι οι ημιτελείς δρόμοι και η μη διάνοιξη των περισσοτέρων από αυτούς που προβλέπονται στο σχέδιο πόλεως.
Θεωρούμε αναγκαίο να εξετάσουμε με πιο τρόπο αξιοποιήθηκαν οι εισφορές χρήματος, εάν υπάρχει διαθέσιμο μέρος αυτών και αν όχι προς ποια κατεύθυνση δαπανήθηκαν.         
Σε κάθε περίπτωση, η ΕΦΑΡΜΟΓΗ του Σχεδίου Πόλεως Κισάμου, είναι επιβεβλημένη και την θέτουμε σαν άμεση προτεραιότητα μας. 
Κυκλοφοριακό  - Περιμετρικός  
Ιδιαίτερης αναφοράς χρίζει, ο Περιμετρικός δρόμος του σχεδίου της  πόλεως, ο οποίος λόγω των κενών της μελέτης, παραμένει ημιτελής. Τα κενά της μελέτης πρέπει να καλυφθούν άμεσα, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί και να δοθεί  στο σύνολο του, σε κυκλοφορία. Γεγονός που θα δώσει λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργείται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και παράλληλα δίνοντας την δυνατότητα στον διερχόμενο επισκέπτη, να θαυμάσει πανοραμικά την ΠΟΛΗ μας ευελπιστώντας έτσι ότι θα προσελκυστεί μεγάλο μέρος επισκεπτών, μετατρέποντας την πόλη μας από τόπο διέλευσης σε τόπο διαμονής και προορισμού.  
Λιμάνι – Μαρίνα Κισάμου
Αναπτυξιακό εργαλείο της ευρύτερης περιοχής είναι το λιμάνι Κισάμου, εντός του οποίου είναι χωροθετημένη με ΦΕΚ η κατασκευή μαρίνας από το 2008. Η κατασκευή της μαρίνας,  θα προωθήσει την τουριστική ανάπτυξη και προβολή του τόπου μας διεθνώς. Επιπροσθέτως θα δημιουργηθούν  θέσεις εργασίας και νέες προοπτικές εμπορικής ανάπτυξης.
ΣΧΟΟΑΠ 
Θεωρούμε σημαντική την μελέτη χρήσεων γης ώστε να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στον δήμο μας . Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε μείζονος σημασίας:
Προώθηση για ψήφιση του ΣΧΟΑΠ Ιναχωρίου 
Εκπόνηση ΣΧΟΟΑΠ για τις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου 
ΟΔΟΠΟΙΙΑ
Συντονισμένες δράσεις συνεργασίας με την Περιφέρεια Κρήτης για την αναβάθμιση του ΒΟΑΚ που οδηγεί στον Δήμο Κισάμου
Ολοκλήρωση του κάθετου οδικού άξονα Καλουδιανά – Χρυσοσκαλίτισσα και Καστέλι – Σφηνάρι – Χρυσοσκαλίτισσα 
Συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου καθώς και των αγροτικών δρόμων 
Διαχείριση Νερού
Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους μας ότι η επάρκεια σε νερό αποτελεί βασικό αναπτυξιακό παράγοντα μιας περιοχής. Πολύ δε περισσότερο όταν αναφερόμαστε σε περιοχές όπως ο Πλάτανος, τα Φαλάσαρνα  και το Ελαφονήσι, όπου η οικονομία τους βασίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της, στην καλλιέργεια πρώιμων κηπευτικών. 
Οι αρδευτικές ανάγκες των περιοχών αυτών είναι συνεχώς αυξανόμενες. Για να καλυφθούν οι ανάγκες του πρωτογενούς τομέα γίνεται υπεράντληση νερού από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις το φαινόμενο της υφαλμύρωσης. 
H άρδευση με ακατάλληλο νερό υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και χλώριο έχει σαν αποτέλεσμα την απομείωση της παραγωγής κηπευτικών, η οποία φτάνει από 30% έως 45% συγκρινόμενες με ανάλογες περιοχές που αρδεύονται με κατάλληλο νερό . Οδηγούνται δηλαδή οι παραγωγοί, οι κάτοικοι, σε οικονομική συρρίκνωση, μαρασμό. 
Ιδιαίτερα για την περιοχή του Πλατάνου και των Φαλασάρνων όπου το φαινόμενο είναι έντονο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Πρόταση μας είναι, να υλοποιηθούν άμεσα τα κατάλληλα έργα, ώστε να τροφοδοτηθεί το υπάρχον αρδευτικό δίκτυο, από  τις μεγάλες διαθέσιμες ποσότητες νερού που βρίσκονται στην  ευρύτερη περιοχή της Μελισιάς και Σφηναρίου. 
Μακροπρόθεσμος Στόχος, είναι η επικαιροποίηση της υπάρχουσας μελέτης που προβλέπει λιμνοδεξαμενή στην περιοχή, με σκοπό την ωρίμανση (μελέτη βιωσιμότητας, αναλογιστική μελέτη) του έργου έτσι ώστε να είναι η δυνατή η ένταξη του στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΕ.
Σε επίπεδο, Δήμου θεωρούμε άμεσης προτεραιότητας:
Την αποκατάσταση και λειτουργία της λιμνοδεξαμενής Χρυσοσκαλίτισσας.
Τη μελέτη αποκατάστασης και χρηματοδότησης της  λ/ξ Αγίων Θεοδώρων.
Την σύνταξη υπολοίπων μελετών και προώθηση της κατασκευής δίδυμων λ/ξ ύδρευσης – άρδευσης στην περιοχή κεραμωτής τ.κ. Αμυγδαλοκεφαλίου.
Τη μελέτη και προώθηση των επεξεργασμένων λυμάτων βιολογικού καθαρισμού Κισάμου για άρδευση αγροτικών καλλιεργειών κυρίως στην περιοχή της Γραμβούσας και του κάμπου Μηθύμνης. 
3. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η δύσκολη οικονομική συγκυρία  που διέρχεται η χώρα μας πλήττει κυρίως τους νέους μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, πράγμα που υποδεικνύει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις πολιτικές για τη νεολαία, ότι πρέπει να ακολουθείται πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση και ότι απαιτείται ασφαλώς να δοθεί διέξοδος στους νέους μας. Τέτοια είναι η ενδυνάμωση των αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων όπου μέσα από αυτές καλλιεργείται και συντηρείται ο νους αλλά και ενδυναμώνεται το σώμα, «νους υγιής εν σώματι υγιές» έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. 
Κλειστό Γυμναστήριο
Θα θέλαμε συνολικά σαν συνδυασμός να καταθέσουμε την πρόταση μας η οποία είναι ξεκάθαρη. Το κλειστό γυμναστήριο θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα και να αποτελέσει το κύριο σημείο αναφοράς αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος πολυχώρος ο οποίος θα μπορεί να φιλοξενήσει πληθώρα δραστηριοτήτων συμπληρωματικά των αθλητικών,  όπως, θεατρικές παραστάσεις, προβολή κινηματογραφικών ταινιών, συναυλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις κα. Το αθλητικό και πολιτιστικό κέντρο, όπως το ονειρευόμαστε, μπορεί να καταστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτοχρηματοδοτούμενο, δεν θα εξαρτάται η λειτουργία του από οικονομική ενίσχυση και δεν θα επιβαρύνει τον δημοτικό προϋπολογισμό. Το έργο αυτό μπορεί και πρέπει να αποτελέσει, κατά την γνώμη μας, μοχλό ανάπτυξης ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Κυκλοφοριακό Πάρκο
Επίσης σημαντικό έργο το οποίο χρίζει ιδιαίτερης αναφοράς είναι η ολοκλήρωση και η σωστή λειτουργία του κυκλοφοριακού πάρκου. Μετά από παλινωδίες των προηγούμενων δημοτικών αρχών εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου,  δεν υπάρχει καμία πρόοδος εργασιών, η ολοκλήρωση της κατασκευής είναι στάσιμη και ο χώρος ερημώνει και απαξιώνεται κάθε μέρα που περνά. Ένα τέτοιο έργο συμβάλει στην σωστή διαπαιδαγώγηση των νέων αλλά γιατί όχι και των ενηλίκων όπου μέσα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο  χώρο, τους διδάσκεται κυκλοφοριακή αγωγή. Θεωρούμε αυτονόητο, ότι το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, αλλά και κυρίως να στελεχωθεί με κατάλληλα ειδικευμένο προσωπικό έτσι ώστε να καταστεί σωστά λειτουργικό και οι εκπαιδευόμενοι να λαμβάνουν το μέγιστο όφελος . Επειδή μας αρέσει να κοιτάμε  και την οικονομική διάσταση αυτών που εξαγγέλλουμε, θεωρούμε ότι θα  προσελκύσει πληθώρα σχολικών εκπαιδευτικών εκδρομών από όμορους ή και άλλους δήμους και προσδοκούμε σημαντικά έσοδα, τα οποία θα διατίθενται εξολοκλήρου για την συντήρηση και λειτουργία του πάρκου. Θα θέλαμε να θυμίσουμε, ότι με την μη λειτουργία του πάρκου στην Κίσαμο μέχρι σήμερα, επιβαρύνεται κάθε χρόνο ο οικογενειακός προϋπολογισμός των Κισαμιτών γονέων οι οποίοι «υποχρεώνονται», να στείλουν τα παιδιά τους, μέσω σχολικών εκπαιδευτικών εκδρομών, σε αντίστοιχα κυκλοφοριακά πάρκα δήμων που έχουν ολοκληρώσει τα έργα.
Δημοτικό Στάδιο
Όπως γνωρίζουμε όλοι, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του νέου συνθετικού χλοοτάπητα, μετά την σύμφωνη γνώμη  σχεδόν όλου του δημοτικού συμβουλίου και κατόπιν απαιτήσεως της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας. Σε εκκρεμότητα μένει η συντήρηση και επισκευή των κερκίδων, η οποία  θεωρούμε  ότι πρέπει να γίνει άμεσα ώστε να διασφαλιστεί πρωτίστως η ασφάλεια των θεατών. Πάγιο αίτημα των αθλητικών συλλόγων και σωματίων που χρησιμοποιούν το στάδιο είναι η εγκατάσταση λυόμενου στεγάστρου και δημοσιογραφικών θεωρείων έτσι ώστε να πληρούνται οι ελάχιστες προδιαγραφές για την  διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου εθνικών κατηγοριών.  Η παρούσα δημοτική αρχή παρά τις υποσχέσεις και εξαγγελίες δεν έχει κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή, προσκρούοντας ως ανάχωμα στις βεβαιωμένες πολεοδομικές παραβάσεις του σταδίου οι οποίες έγιναν κατά την ανακαίνιση του, προ δεκαπενταετίας. Κατά την γνώμη μας, θα έπρεπε να έχει κινηθεί ήδη η παρούσα δημοτική αρχή προς την κατεύθυνση της  «τακτοποίησης»  εκμεταλλευόμενη τον νέο πολεοδομικό νόμο, εφόσον βέβαια μπορεί να υπαχθεί στις διατάξεις αυτού, και να μπορέσει έτσι να ικανοποιηθεί νόμιμα, το δίκαιο αίτημα της δημιουργίας λυόμενου στεγάστρου και δημοσιογραφικών θεωρείων.
Είναι κοινή πεποίθηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αθλητικών σωματίων, αθλητικών ομίλων και στην πλειοψηφία των πολιτών,  ότι η γεωγραφική θέση του σταδίου, λόγω των ισχυρών ανέμων και της παρακείμενης θάλασσας, δεν είναι η καταλληλότερη. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν μεγάλο μέρος του χρόνου, αποτρέπουν τους συμπολίτες μας στο να ασκηθούν σε αυτό το χώρο και συνάμα οι περισσότεροι αθλητές που προπονούνται και αγωνίζονται σε αυτό, δεν αποδίδουν το μέγιστο δυνατό. Επίσης, λόγω του ότι ο χώρος εφάπτεται της θάλασσας, η φυσική φθορά του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων είναι ταχύτατη και η συντήρηση αντικατάσταση, όταν απαιτείται,  είναι πολυδάπανη, επιβαρύνοντας με αυτό τον τρόπο τον δημοτικό προϋπολογισμό.
Ίσως θα έπρεπε ήδη, εδώ και πολλά χρόνια,  να μας έχει απασχολήσει η μεταφορά του σταδίου  σε άλλο καταλληλότερο χώρο και να έχουμε αναζητήσει τρόπους επίτευξης αυτού. Σίγουρα θα εξετάσουμε την δυνατότητα αυτή και εφόσον είναι εφικτό θα σχεδιάσουμε και θα θέσουμε τις βάσεις για την δημιουργία  ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου,  το οποίο θα στεγάζει στο σύνολο τους τα αθλητικά  σωματεία και ομίλους και θα είναι προσβάσιμο για όλους τους πολίτες. Μέχρι τότε όμως, θα πρέπει η εκάστοτε δημοτική αρχή να συντηρεί σωστά το υπάρχον και να προβαίνει σε όλες εκείνες τις ενέργειες που σκοπό έχουν την ομαλή, ασφαλή  και απρόσκοπτη λειτουργία του συνόλου των εγκαταστάσεων.
Συμπληρωματικά θεωρούμε απαραίτητη: 
Την κατασκευή γηπέδων ποδοσφαίρου 5x5 , μπάσκετ & βόλεϊ σε στρατηγικές  τοποθεσίες και τουριστικές περιοχές , όπως τον Πλάτανο, τις Καλάθενες, το Έλος για την ενδοχώρα Ιναχωρίου και τα Λειβάδια και  Χρυσοσκαλίτισσα.
4. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η  έννοια του πολιτισμού όπως μέχρι σήμερα τη γνωρίζαμε (τέχνες, παραδόσεις), έχει αρχίσει σιγά-σιγά να διευρύνεται και  αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την αναγέννηση και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του ανθρώπου.
Λέγοντας  πολιτιστική κληρονομιά εννοούμε τόσο το φυσικό, όσο και το πολιτιστικό περιβάλλον - τοπία, ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι,  δομημένο περιβάλλον,  βιοποικιλότητα, ήθη, έθιμα, διατροφή,  παράδοση,  τέχνες,  εκπαίδευση- αποτελούν  τα δομικά στοιχεία  για την ανάδειξη της Πολιτιστικής Ταυτότητας μίας περιοχής.  
Τελευταία η επιστημονική κοινότητα, κατατάσσει τον πολιτισμό σαν την κινητήρια δύναμη για την αναγέννηση και ανάπτυξη ενός τόπου με όρους αειφόρας και βιώσιμης ανάπτυξης. 
Για την Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Ευθύνης,   ο Πολιτισμός είναι επένδυση για την κοινωνία, είναι εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, επικοινωνίας, έκφρασης και κοινωνικής συνοχής.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτελεί την δημοκρατική έκφραση των τοπικών κοινωνιών και είναι ο φορέας για την άσκηση Πολιτιστικής πολιτικής, δηλαδή το  σύνολο σκοπών, στόχων, μέσων και φορέων που συνδυάζονται σε ένα πρόγραμμα για να πετύχουν την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του ανθρώπου.  
Η Πολιτιστική Πολιτική πρέπει  να στηρίζεται στην αειφόρα και στην βιώσιμη ανάπτυξη συμβάλλοντας σημαντικά: 
Στην κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή μέσα από τη συμμετοχικότητα, τη συνεργασία, τον εθελοντισμό και την ανάπτυξη του συλλογικού πνεύματος και του αισθήματος ότι ανήκουμε σε ένα κοινό τόπο χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα ενισχύσουμε ουσιαστικά, το Αννουσάκειο Θεραπευτήριο Ίδρυμα, το Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολύκεντρο, τις εθελοντικές ομάδες του δήμου μας.
Στην πολιτιστική δημιουργία και αυτοέκφραση.
Ενδυνάμωση, της Θεατρικής ομάδας Κισάμου και της Φωτογραφικής Ομάδας
Στην πολιτιστική δημοκρατία και διαφάνεια
Έμπρακτη στήριξη, του ΕΠΟΦΕΚ και θέση άμισθου συμβούλου στον Δήμο Κισάμου για θέματα που άπτονται του ενδιαφέροντος του. 
Στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας
Μουσείο Μουσικών Κρήτης, στήριξη για την ολοκλήρωση της μελέτης και ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Εξασφάλιση ικανής χρηματοδότησης από τον δήμο για την στελέχωση με απαραίτητο προσωπικό,  ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του έργου μετά την ολοκλήρωση του.
Στη σύνδεση του πολιτισμού με την εκπαίδευση.
Συνεργασία με τον Φιλολογικό σύλλογο Κισάμου, εμπλουτισμός της Βιβλιοθήκης του συλλόγου και ανάληψη κατάλληλων δράσεων για την προώθηση της μέσω της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 
Στη σύνδεση του πολιτισμού με παραγωγικούς τομείς όπως τον αγροτικό και τον τουριστικό
Συνδυασμένες δράσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις με παράλληλη προώθηση τοπικών αγροτικών προϊόντων και επιχειρήσεων, δημιουργία πολιτιστικού προϊόντος, όπως είναι ο Αγροτικός Αύγουστος και  η Τοπική Αγορά.
5. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Με την εκπόνηση ενός Ολοκληρωμένου Προγράμματος  Τουριστικής Προβολής του Δήμου Κισάμου  επιδιώκουμε :
Την ανάδειξη αρχαιολογικών μνημείων της Κισάμου ( Αρχαία Φαλάσαρνα, Πολυρρήνια, Ρόκα, αρχαία πόλη Κισάμου) και σύνδεσης τους με το τουριστικό προϊόν. Κεντρικό σημείο αναφοράς, το Μουσείο Κισάμου, το οποίο πρέπει και μπορεί να αποτελέσει, πόλο έλξης των χιλιάδων διερχόμενων επισκεπτών της Κισάμου. 
Σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία την ανάδειξη και  προώθηση  των καταγεγραμμένων αρχαιολογικών διαδρομών με αφετηρία το Μουσείο Κισάμου.
Παράλληλα σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, στοχεύουμε να δώσουμε ζωή σε μονοπάτια φυσικού κάλους, ιστορικής πολιτιστικής και αρχαιολογικής σημασίας της ευρύτερης περιοχής της Κισάμου.
Την σύνδεση του συνόλου των περιοχών Νatura του δήμου μας σε ένα περιβαλλοντικό μονοπάτι : θα συνδέει το Μπάλο – Φαλάσαρνα – Φαράγγι Τοπολίων – Άγιος Δίκαιος spa barbadus – Φοίνικας του Θεόφραστου – Μεσογειακά εποχιακά λίμνια – Μικροαποθέματα Λαφονησίου 
Την ανάδειξη του εναλλακτικού τουρισμού, με δημιουργία υποδομών για αναρριχητικό τουρισμό, καταδυτικό τουρισμό και παρατήρησης ενδημικής χλωρίδας και πανίδας.
Την ανάπτυξη θεματικού τουρισμού εκμεταλλευόμενοι την  τάση σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά σιγά σιγά και σε τοπικό, στο να χρησιμοποιείται το ποδήλατο ως εναλλακτικό μέσο μεταφοράς. Μπορούμε να αναδείξουμε διαδρομές ανωμάλου δρόμου, κοντά σε βουνό ή θάλασσα, αναπτύσσοντας τουριστική δραστηριότητα, δημιουργώντας έτσι επιχειρηματικές ευκαιρίες και νέες θέσεις απασχόλησης.
Την προώθηση των τοπικών προϊόντων στις τουριστικές επιχειρήσεις-ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα με σκοπό την ενσωμάτωση τους στα γεύματα που προσφέρουν στους επισκέπτες. 
την απόκτηση Γαλάζιας σημαίας , των ιδιαίτερων και μοναδικού φυσικού κάλους παραλιών μας και θα διεκδικήσουμε τον χαρακτηρισμό όσο το δυνατόν περισσοτέρων. 
Σημείο αναφοράς της πόλης της Κισάμου να αποτελεί το ιστορικό της κέντρο.  Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης θα εκπονηθεί  ειδική μελέτη  με στόχο την  ανάδειξη και αξιοποίηση του. 
Αντίστοιχη μελέτη οικιστικής ανάπλασης,  για τον Οικισμό του Πλατάνου ώστε να καταστεί το χωριό του Πλατάνου επισκέψιμο από τους χιλιάδες διερχόμενους τουρίστες της ευρύτερης περιοχής.
Ανάδειξη και προβολή του Γιωργαλίδικου αλόγου καθώς και την δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων φιλοξενίας αυτών.
6. ΠΑΙΔΕΙΑ - ΥΓΕΙΑ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Η στήριξη της εκπαίδευσης αλλά και η ενδυνάμωση την κοινωνικής μέριμνας και συνοχής που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ.
Προτείνουμε:
Προγράμματα σε συνεργασία με α/θμια & β/θμια εκπαίδευση για την γνωριμία – προστασία του σπάνιου περιβαλλοντικού πλούτου του δήμου μας.
Συνεργασία με τριτοβάθμια ιδρύματα για έρευνα , εκπόνηση master & διδακτορικών  κτλ με θέματα που αφορούν άμεσα τον δήμο μας.
Ανάδειξη και παραχώρηση στον δήμο του συνόλου των πρώην δημοτικών σχολείων .
Δημιουργία ειδικού ταμείου με ιδίους πόρους του δήμου,  διαμέσου των εταιρειών του (Μονομετοχική ΑΕ, Κοινωφελής Εταιρία) και χορηγιών ιδιωτών και εταιρειών αναπτύσσοντας την Εταιρική Κοινωνική τους Ευθύνη,  για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων, που δεν χρηματοδοτούνται επαρκώς από την κεντρική κυβέρνηση.
Ενδυνάμωση προγράμματος  «βοήθεια στο σπίτι» του δήμου Κισάμου , σε συνεργασία με το Αννουσάκειο Θεραπευτήριο. 
Στελέχωση των αγροτικών ιατρείων του δήμου και συντήρηση των εγκαταστάσεων τους.
Εξοπλισμός, των αγροτικών ιατρείων του δήμου, με βασικά μηχανήματα πρώτων βοηθειών όπως καρδιογράφοι, απινιδωτές , κτλ.
Δημιουργία Δημοτικής τράπεζας αίματος και εθελοντικής ομάδας αιμοδοσίας. Δράσεις ενημέρωσης από τους κοινωνικούς φορείς με σκοπό την προτροπή, των δημοτών προς  την πράξη ζωής, που λέγεται αιμοδοσία. 
Ενημέρωση από τις φιλοζωικές οργανώσεις, των μαθητών  για τους κανόνες ευζωίας των ζώων, με σκοπό την ευαισθητοποίηση τους. 
Αποπαρασίτωση, εμβολιασμό ηλεκτρονική σήμανση και στείρωση των αδέσποτων ζώων.
Παροχή τροφής και νερού στα αδέσποτα ζώα.
Δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου για τις ανάγκες των αδέσποτων ζώων.
Έλεγχος περιοχής Κισάμου για ζώα σε βαρέλια, υποσιτισμένα ζώα κ.α 
Ενημερώσεις για προγράμματα στείρωσης και ελέγχου ζώων συντροφιάς με ιδιοκτήτη.   
7. ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
Σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς και την τοπική αγροτική και κτηνοτροφική εκπροσώπηση
Επιδιώκουμε: 
Τη δημιουργία και στήριξη  της σύγχρονης  συνεταιριστικής οργάνωσης, της ομάδας παραγωγών. Οι ομάδες παραγωγών που θα αξιοποιήσουν υπάρχουσες τεχνικές και επιχειρηματικές υποδομές του χώρου που δραστηριοποιούνται, στην κατεύθυνση της επέκτασης των εκμεταλλεύσεων και καθετοποίησης της παραγωγής πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων, με ανάπτυξη τοπικού BRAND NAME “ΚΙΣΑΜΟΣ”.
Την προώθηση στις διεθνής αγορές, πιστοποιημένων  ΠΟΠ προϊόντων και άμεση διασύνδεση με την τοπική αγορά και κυρίως με τον τουρισμό μέσω τοπικών συμφωνιών συνεργασίας.
Την ανάδειξη της Κισαμίτικης διατροφής και κουζίνας,  ώστε να αποτελέσει η Κίσαμος τουριστικό διατροφικό πόλο έλξης.   
Μερική αναδιάρθρωση καλλιεργειών με εμπλουτισμό των ποικιλιών και των παραγόμενων προϊόντων με επαναφορά παραδοσιακών καλλιεργειών και ειδών που δεν επιδοτούνται πλέον από την ΕΕ. 
Επικαιροποίηση και ένταξη σε Ευρωπαϊκό ή Εθνικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα της δημιουργίας τεχνιτών υφάλων στον Κόλπο Κισάμου και Ελαφονησίου. Το  συγκεκριμένο έργο, προσφέρει  ουσιαστική στήριξη τόσο στην ανάπτυξη θεματικού τουρισμού όσο και στον εμπλουτισμό της θαλάσσιας πανίδας γεγονός που θα δώσει ώθηση στην αλιευτική οικονομία.
Την ανάπτυξη τοπικών σφαγείων και παράλληλου εμπορικού δικτύου για την ενδυνάμωση της κτηνοτροφικής οικονομίας  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.