Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΠΕΡΙ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΝ

Του Κώστα Παντελάκη*
"Έπαινος χωρίς αιτία είναι μεταμφιεσμένη σάτιρα."
Πολιτικές εσωτερικού κανιβαλισμού σε συνδυασμό με ολοτελής απουσία ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, εντείνουν το αίσθημα της αδικίας και της απόγνωσης, η καταστροφή της απολείπουσας μεσαίας τάξης είναι φόνος εξ' επαφής για την Ελληνική κοινωνία και για το κράτος.
Στην ΕλΣΤΑΤ οι αριθμοί μιλούν, ΦΩΝΑΖΟΥΝ κυριολεκτικά.
Συντηρήθηκε το φαύλο κράτος το οποίο χρησιμοποιεί η κλεπτοκρατία για να ρουφά αμετάκλητα πόρους και χρήμα δίχως να παράγει έργο (ορθολογική οργάνωση του κράτους και οικονομική ανάπτυξη, ασφάλεια και κυρίως δικαιοσύνη) και διαλύθηκε κυρίως ο υγιής ιδιωτικός τομέας.
Αφήνω το έρμο το φορολογικό.
Τι μας λέει η αγγλομιλούσα-πλέον-"πολιτική τάξη";
Ότι απετράπη η έξοδος από το ευρώ- ....
...βγήκε πλεόνασμα- βγήκαμε στις αγορές-μειώνεται η ανεργία- εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους!
Εγώ προσωπικά αμφιβάλλω αν με όλα αυτά, εξασφαλίζονται οι στόχοι.
Η επόμενη φάση θα είναι η φάση των καταθέσεων, να με θυμάστε.
Ας το δούμε αναλυτικά:
- Ακόμα και αν αποκλιμακωθούν τα επιτόκια δανεισμού από τις αγορές, πιστεύουμε πως εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους και της χώρας;
Είναι δυνατόν αυτό όταν για την αναχρηματοδότηση του η χώρα αναλαμβάνει δανεισμό που είναι 2,5 με 3,0 φορές υψηλότερο του ήδη συσσωρευμένου χρέους;
-Πιστεύουμε πως εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους και της χώρας με συνεχή ύφεση και συρρίκνωση του ΑΕΠ;
-Το μόνο στήριγμα του χρέους είναι...ναι! το καταλάβαμε...είναι ο συνεχιζόμενος δανεισμός με αποτέλεσμα την διεύρυνση των χρηματοδοτικών αναγκών ακόμα και αν σταματήσουν να πληρώνουν μισθούς και συντάξεις για ένα χρόνο.
-Αντί να συρρικνώσουν τα εισοδήματα αυτών που πρέπει (λίστες Λακγάρντ κα.) επιρρίπτουν το έξοδο απομειώσεως του χρέους στον υγιή ιδιωτικό τομέα αλλά και στον υγιή δημόσιο -ναι! υπάρχει και τέτοιος.
-Πρέπει να αυξήσουν τα εισοδήματα, όχι με τον γνωστό ελλαδικό τρόπο αλλά με απλοποίηση του φορολογικού, κίνητρα αύξησης των κεφαλάιων και της κατανάλωσης, κίνητρα για την έλευση ξένων επενδύσεων.
-Δεν κάνουν ουσιαστικές αναδιαρθρώσεις του κράτους αλλά εσπευσμένες και τυφλές "καρατομήσεις -βλέπε υγεία- και τις βαφτίζουν μεταρρυθμίσεις, θλιβερό και επικίνδυνο.
Έρχονται τα ΚΡΙΣΙΜΑ πλέον, και ο πρωθυπουργός έχει έτοιμο νέο μνημόνιο. Μελετήστε ,-οι ποσοτικοί δείκτες είναι δραματικοί- την έκθεση της ΕΕ 2013-2014 και θα δείτε ότι:
-Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αγγίξει τα 177,2% το 2014 από το 175% το 2013.
-Την διετία 2014-2015 οι επιπρόσθετες χρηματοδοτικές απαιτήσεις ( additional financing requirements) εκτιμώνται στα 15, σχεδόν, δις ευρώ.Αυτό από μόνο του τα λέει ΌΛΑ, για το επερχόμενο 4ο μνημόνιο.
-Ειδικά στον πίνακα 11 αναφέρεται ότι για την 3-ετία 2014-2016 οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες (" gross financing needs") ανέρχονται στα 60,7 δις ευρώ. 
Ερωτώ λοιπόν, ως πολίτης αυτού του "κράτους".
Ποιες θα είναι οι πηγές;
Οι αγορές ή η (κατεστραμμένη μας) οικονομία;
*Ο Κώστας Παντελάκης είναι Κισαμίτης πολιτευτής των Αν.εΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.