Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

Η μακρά θητεία στην ποιμαντορία του πρώην επισκόπου μας  κυριού Ειρηναίου Γαλανάκη 1957-2005 συνοδεύτηκε με πλήθος έργων τα οποία ως έλεγε ο «άγιος» η αγάπη των ανθρώπων δια της «Εκκλησίας» πραγματοποίησε. Επίσης έλεγε «ότι ο δεσπότης τείνει την χείρα για ευλογία αλλά αντιστρέφει τον καρπό και ζητεί «διακονία». Και έβλεπε ο κόσμος και υποστήριζε το έργο. Το έργο της εκκλησίας δεν είναι λοιπόν τίποτα άλλο παρά η χρηστή χρήση της ¨περιουσίας¨ που της έχει ανατεθεί και της διαρκούς συνεισφοράς του πληρώματος 
Κατ’ ίδία δε εν ταπεινότητι και απλότητι προσέθετε- ο μακαριστός - το έργο δεν είναι δικό μου είναι της Εκκλησίας –ο επίσκοπος οι ιερείς και τόσοι άλλοι σκαπάνη είμαστε στα χέρια του Θεού.
Ο «Ειρηναίος» ευλογήθηκε εν χρηστότητι και μακρότητι ημερών και εμείς μαζί του, που αξιωθήκαμε τέτοιο πνευματικό πατέρα.
Όταν προ οκταετίας 2005  παραιτείτο οικιοθελώς από την άσκηση των καθηκόντων του,  είχε εμπιστοσύνη στην οικονομία του Θεού για την συνέχεια της ¨εκκλησίας¨ ως ο Χριστός παρατεινόμενος στους αιώνες.
Το λήγον έτος 2013 ....
......υπεραιωνόβιος ο Επίσκοπός μας μετέστη προς την άλλην ζωή με την βεβαιότητα ότι το έργο του συνεχίζεται ως και η ευλογία του Κυρίου εις τους αιώνας.
Δυό τετραετίες μετά, ο νέος επίσκοπος  κ. Αμφιλόχιος  Ανδρονικάκης  καθ’όλα άξιος και σεβάσμιος με την ευλογία του προκατόχου του και την καθ’όλα θετική αποτίμηση του Αρχιεπισκόπου μας και πρώτου συνεργάτου τού μακαριστού κυρού Ειρηναίου, συνεχίζει επάξια στην πορεία εκείνη «της διακονίας του λαού του Κυρίου»
Θυμίζομε, ότι κατά την αρχαιότητα  για τα μεγάλα έργα της πολιτείας και του πολιτισμού εσεμνύνοντο να συνεισφέρουν οι πλούσιοι- χορηγοί- και ήταν  κυρίως τιμή και για τους ίδιους  αυτή η συμμετοχή. Ο νυν επίσκοπός μας σ. Αμφιλόχιος ευτύχησε στην αρχή της ποιμαντορίας του να του εμπιστευτούν  δυό τέτοιες χορηγίες οι οικογένειες Φαλδαμή και Τσατσαρωνάκη. Κοντά στην όλη ανασυγκρότηση  του χώρου της Μητροπόλεως που με επιτυχία ο νέος μας επίσκοπος ολοκλήρωσε, -έργο σημαντικό, αρχιτεκτονικά και αισθητικά θαυμάσιο- τα δυο κτίρια χορηγίες– μνημειακά αξιόλογα- κόσμησαν την Μητρόπολη και έγιναν λειτουργικά για την πόλη και τον πολιτισμό ιδιαίτερα.  Εν αρχή το Φαλδάμειο, γνωστή η λειτουργικότητα και η συμβολή του στην αναβάθμιση στο όλο έργο της Μητροπόλεως μας. 
Μετά το τόσο μεγάλο και περίλαμπρο «Τσατσαρωνάκειο» 
Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια το καλοκαίρι 2012  έγιναν τα εγκαίνια του θαυμαστού  αυτού πολύκεντρου της παιδείας και του πολιτισμού από τον Παναγιότατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Το φθινόπωρο  είχα την  τύχη  να παρουσιασθεί το βιβλίο μου  « Του Κόσμου Κρήτη…..»  σ΄ένα χώρο που με τη δυνατότητα  συμμετοχής  τόσου  κόσμου , εξύψωνε    την  πνευματική  μου αυτή προσφορά. Επιθυμώ  με την ευκαιρία και γραπτά να καταθέσω τις ευχαριστίες μου ως και προφορικά έπραξα τόσο στην Εκκλησία ,( άλλωστε  το βιβλίο  μου σημαντικά και  από το πνεύμα των  Ειρηναίων εμπνέεται-)  και  στον σημερινό μας Επίσκοπο κ.κ. Αμφιλόχιο συνεχιστή αντάξιο της νέας πορείας, όσο και στο περίλαμπρο «Τσατσαρωνάκειο» στην οικογένεια με τη μεγάλη αυτή χορηγία για  την Κίσαμο και την Κρήτη, 
Το βιβλίο μου- ένα χρόνο μετά-  σχεδόν διέγραψε με επιτυχία τη  σύντομη πορεία μιας έκδοσης. Ξεχωριστά θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους παρουσιαστές  στο Τσατσαρωνάκειο,  Αντώνιο  Βακάκη-  και για την συνεργασία του- την Αργυρώ Δελή και Μαρία Κρέτση  εξαίρετους επιστήμονες , συναδέλφους και φίλους . Είναι ευτυχής συγκυρία ότι την μητρόπολη πολλαπλά υπηρετεί  και εις πολλά συνδράμει ο διαπρεπής θεολόγος , απαράμιλλος πρωτοψάλτης και διακεκριμένος συγγραφέας κ. Βακάκης Αντώνιος,.
Με πρωτοβουλία του σεβασμιωτάτου κ. Αμφιλοχίου και με την πολλαπλή ανταπόκριση και συμπαράσταση πλήθους εθελοντών γρήγορα το Τσατσαρωνάκειο λειτούργησε ως πνευματικό πολύκεντρο πολλαπλών εκδηλώσεων. Ένας χώρος που καθημερινά σφύζει από ζωή.
Είκοσι χρόνια μετά την άλλοτε ακμή των οικοτροφείων και των άλλων ιδρυμάτων η Μητρόπολη γενικά πέρα από την αυξημένη ανθρωπιστική της προσφορά και  με την λειτουργικότητα των νέων κτιρίων και την συμμετοχή τόσων εκλεκτών «διδασκάλων» δίνει μια άλλη διάσταση, μια συνέχεια στην μάθηση και τον πολιτισμό
Στα νέα κτίρια και περισσότερο στο Τσατσαρωνάκειο δίνεται η δυνατότητα σε εκατοντάδες νέους αλλά και πάσης ηλικίας να συμμετάσχουν, από τα φροντιστήρια που τόσοι συνάδελφοι ευγενώς προσφέρουν -σε όσα παιδιά των σχολείων θέλουν- ως τα διάφορα μαθήματα μουσικής και ψαλτηρίου , την πληροφορική και άλλα που σχετίζονται με τη δια βίου μάθηση. 
Εθνικοί ευεργέτες και ευπατρίδηδες ονομάσθηκαν στη νεότερη ιστορία σημαντικοί Έλληνες κυρίως του έξω Ελληνισμού που πολλαπλά ωφέλησαν με την χορηγία τους  την πατρίδα( Αβέρωφ, Στουρνάρας Συγγρός, Ζάπας, Βαρβάκης κ.λ.π)
Κάθε μικρή κοινωνία μπορεί να σεμνύνεται ανάλογα, για τους χορηγούς της,  που από την οικονομία του μόχθου των προσφέρουν  αλλά και για την  εξίσου σημαντική χορηγία  που παρέχουν - πέρα των χρημάτων –  οι πνευματικοί της άνθρωποι... Η Εκκλησία στην Κίσσαμο και δια του σημερινού μας επισκόπου σ.Αμφιλοχίου και των άξιων ιερέων της περοιοχής  συνεχίζει έργο μεγάλο- πέρα της πνευματικής της υπόστασης  και του κοινωνικού της έργου -με τα πνευματικά της  ιδρύματα ,με  τους τόσους άξιους δασκάλους και εθελοντές  και με το μοναδικό στην Κρήτη  Αννουσάκιο Θεραπευτήριο- σημαντικό έργο γενικά , που αξίζει να ενισχύεται και  επαινείται.  Αξίζει επίσης νάναφερθούμε και  στο ανακαινισμένο παλαιό οικοτροφείο που  ως «μουσείο Ειρηναίου»  μια ομάδα  διακεκριμένων συμπολιτών μας φιλόδοξα έστησε και που ως χώρος εκκλησιαστικής ιστορίας έχει να προσφέρει. Τα μεγάλα πράγματα  ως έλεγε και ο «άγιος» Ειρηναίος  την  προσφορά της  «κοινωνίας της  εκκλησίας». δεν είναι μόνο να την αποδεχόμεθα αλλά και να επαινούμε και να εξυψώνομε όσους συντάσσονται στην εθνική αυτή  προσπάθεια της Εκκλησίας μας  σε μια εποχή δυστυχώς ανυποληψίας της πολιτικής τάξης  και θλίψης  στην ταπείνωση που έχομε οδηγηθεί.

                Ελπίδα και ευχές για καλύτερο το 2014
                      Γ. Πευκιανάκης  π. Λυκειάρχης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.