ΥΑ 3888/21-2-1967 - ΦΕΚ 168/Β/9-3-1967 Το ΦΕΚ που ορίζει σαν αρχαιολογικό χώρο α) Καστέλλιον Κισσάμου. Ο εντός του σχεδίου πόλεως περιλαμβανόμενος χώρος και πέριξ τούτου ζώνη ακτίνος 500 μ. καθ' όσον η νέα πόλις κείται επί της θέσεως της αρχαίας Κισσάμου.
β) Χερσόνησος Κουτρί επαρχίας Κισσάμου, ένθα τα ερείπια της αρχαίας πόλεως Φαλασάρνης.
ΥΑ 21220/10-8-1967 - ΦΕΚ 527/Β/24-8-1967 το ΦΕΚ που ορίζει οτι
α) "Τα ερείπια της Ακροπόλεως της αρχαίας Κισσάμου, επί του λόφου "Σελλί" προς Δ. του Δήμου Καστελλίου Κισάμου, είναι αρχαιολογικός χώρος"
β) Τα ερείπια αρχαίας πόλεως αγνώστου ονόματος, ίσως του Κοινού Μωδαίων, παρά τας Κοινότητας Δραπανιάς και Λιριδιανά Κισάμου Χανίων.
γ) Τα ερείπια ελληνορωμαϊκού φρουρίου ή φάρου εις την παραλιακήν θέσιν "Καστρί" προς Δ της κοινότητος Πλατάνου Κισσάμου Χανίων.
δ) Τα ερείπια μινωϊκών οικισμών προς Ν. της Ι. Μονής Χρυσοσκαλιτίσσης Κισσάμου Χανίων και δη αμέσως παραπλεύρως της Μονής, εις θέσιν Αγαστορούλι εις απόστασιν 1 χλμ και εις θέσιν "Τριπόκαμπος" εις απόστασιν 2 χλμ. Προς Δ του Ελαφονησίου.
ε) Το προϊστορικόν και ελληνικόν σπήλαιον της Αγ. Σοφίας περί τα 2 χλμ. Προς Ν της κοινότητος Τοπολίων Κισσάμου Χανίων.
στ) Ερείπια οικοδομήματος ελληνορωμαϊκών χρόνων εις θέσιν "Γερακόδεμπλα" επί αυχένος μεταξύ των λόφων Σελλί και Κουλές περί τα 4 χλμ. Προς Δ του Καστελλίου Κισσάμου. Ως ζώνη προστασίας ορίζεται απόστασις 50 μ.
ΥΑ ΥΠΠΕ/994/36884/26-6-1980 - ΦΕΚ 634/Β/9-7-1980 το ΦΕΚ που ορίζει την βίλλα Ξαγοράρη σαν έργο τέχνης!
ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/44/16/2-2-1987 - ΦΕΚ 109/Β/9-3-1987 το ΦΕΚ που χαρακτηρίζει ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το κτήριο ιδιοκτησίας Αργυρώς Συνενάκη στην οδό Πολεμιστών 1941 στο Καστέλλι Κισάμου.
"Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.1469/50, το κτίριο ιδιοκτησίας Αργυρώς Συνενάκη στην οδό Πολεμιστών 1941, στο Καστέλλι Κισσάμου, γιατί αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής των όψιμων χρόνων της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη, και είναι ένα από τα λίγα κτίρια της εποχής που έχουν διατηρηθεί στην πόλη.
Το κτίριο είναι διώροφο, λιθόκτιστο, κεραμοσκεπές, και έχει συμμετρικά ανοίγματα στις όψεις που πλαισιώνονται από λαξευτή πέτρα. Από λαξευτή πέτρα είναι και το γείσο της κεντρικής εισόδου στον όροφο. Επίσης το κτίριο χρησίμευε για κατοικία του Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου".
ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΩ ΦΥΓΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΔΟΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ 1941 ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΙΔΕΑ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΠΙΚΑΚΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνενάκης Ιωάννης ακριβώς ανατολικά Μπικάκη
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμπλήρωσε στη 2η Υπουργική Απόφαση και το παρακάτω που παραλείφθηκε:
ΑπάντησηΔιαγραφή22) Τα ερείπια μινωικού οικισμού επί του υψώματος "Σιόπατα" υπεράνω του ναού της Αγίας Βαρβάρας προς τα Ν.Α. της Κοινότητας Νοχιά Κισάμου ως και τα ερείπια Ελληνικού οικισμού εις θέσιν "Χαλέπα" παρά την ανωτέρω Κοινότητα