Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ


 Περιφερειακού Χωροταξικού Κρήτης & Αξιολόγησης του.
Συμπληρωματικά του κειμένου των απόψεων Δήμου Κισσάμου με τις οποίες όλοι έχουμε συμφωνήσει  επισημαίνουμε τα εξής: 
Το εγκεκριμένο ΠΠΣΧΑΑ Κρήτης σε γενικές γραμμές έδινε κατευθύνσεις οι οποίες βελτιώνουν την θέση της Κρήτης σε Περιφερειακό και Διεθνές επίπεδο. Αξιολογείτε μεν θετικά αλλά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και αυτό κυρίως διότι:
• Δεν προχώρησε σε σημαντικό βαθμό η εξειδίκευση μέσω ΓΠΣ , ΣΧΟΟΑΠ, και Πολεοδομικών Μελετών.
• Η διοίκηση σε πολλές περιπτώσεις φάνηκε ανέτοιμη ή ανεπαρκής να αξιολογήσει την σημαντικότητα του Χωροταξικού Σχεδιασμού στη βιώσιμη ανάπτυξη. Έτσι με ευθύνη της στην Κρήτη ακυρώθηκε μέρος από τα προσδοκώμενα οφέλη του Χωροταξικού Σχεδιασμού, τα οποία κατευθύνονταν στην εξυπηρέτηση του συνόλου των πολιτών και όχι σε μικρές ομάδες στοχευμένων συμφερόντων. 
Σχετικά με την μελέτη Αναθεώρησης του ΠΠΣΧΑΑ ΚΡΗΤΗΣ πέρα από μικρά λάθη ή παραλήψεις θεωρούμε ότι κινείται στην σωστή κατεύθυνση αλλά θα έπρεπε να είναι αυστηρότερη στο θέμα της αξιολόγησης ......
...... επίτευξης στόχων του υπάρχοντος ΠΠΣΧΑΑ.
Γενικές Παρατηρήσεις:   
Θεωρούμε ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στο ότι σύμφωνα με επιστημονικούς φορείς και μετά από έρευνα πεδίου έχει προκύψει σοβαρότατη απειλή κατάρρευσης των ιχθυαποθεμάτων στο σύνολο του Ελλαδικού χώρου και φυσικά στην Κρήτη.
Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα ότι πάλι σύμφωνα με επιστημονικούς φορείς η Κρήτη είναι η πρώτη περιοχή σε ολόκληρη την Μεσόγειο στην οποία ήδη εξαιτίας κυρίως της κλιματικής αλλαγής και των μεθόδων εκμετάλλευσης του αγροτικού χώρου, είναι ορατό και επιταχυνόμενο το φαινόμενο της ερημοποίησης.
Θεωρούμε ότι η συνέχιση της πολιτικής των εκτός κλίμακας κυρίως αρδευτικών έργων και οδοποιίας θα επιταχύνει τις διαδικασίες ερημοποίησης. Το ίδιο θα συμβεί εάν περάσουν οι αντιλήψεις για  εκτός κλίμακας ιδιωτικά έργα τα οποία οδηγούν στην μείωση  φυσικών πόρων, της βιοπικοιλότητας, και θα εντείνουν την περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμιση.
Θεωρούμε ότι η πολιτική για αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ είναι σημαντική, στην κατεύθυνση της παραγωγής της από πολλά και μικρότερης κλίμακας έργα ΑΠΕ που όμως δεν θα έχουν μεγάλη διασπορά κατά μήκος και δεν θα βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο.  
Θεωρούμε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι πολιτικές για μείωση της εξάρτησης από το μοντέλο του μαζικού τουρισμού.
Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει απόλυτη προτεραιότητα για βελτίωση του επαρκέστατου αλλά ευρισκόμενου σε κακή κατάσταση υπάρχοντος οδικού δικτύου ιδιαίτερα δε των υπαρχόντων δρόμων σύνδεσης του βορείου άξονα με τις νότιες περιοχές διαμέσου των εσωτερικών ζωνών. Μια τέτοια πολιτική θα μειώσει επίσης τις φυγόκεντρες τάσεις και την απομόνωση των εσωτερικών ζωνών (ημιορεινό & ορεινό της Κρήτης) προς τις παράκτιες περιοχές.
Επισημαίνουμε επίσης το περίεργο και παράδοξο έκφρασης απόψεων υπηρεσιών.  (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Γενική Δ/νση Χωροταξικής και Περ/κης Πολιτικής, Δ/νση Ανάπτυξης ΠΕ Χανίων) όπου γίνεται προσπάθεια να υπάρξει αλλοίωση του γράμματος και πνεύματος της σχετικής νομοθεσίας. Ειδικότερα οι παρατηρήσεις τους σχετικά με τις περιοχές γύψου δημιουργούν ερωτηματικά σε σχέση με την εφαρμογή της νομοθεσίας (Ν 2742/1999 & 2837/2000). Οι αναφορές και μάλιστα από υπηρεσία ότι τα Ειδικά Χωροταξικά δίδουν εντολές δημιουργούν απορίες, και αμφιβολίες για την επάρκεια της διοίκησης.
Οι αναφορές ότι το Περιφερειακό Πλαίσιο παίρνει εντολές  από το Γενικό Χωροταξικό και τα Ειδικά Χωροταξικά και ότι τα ΓΠΣ και τα ΣΧΟΟΑΠ πρέπει να έχουν εφαρμόσει απ΄ ευθείας τα Γενικά και Ειδικά πλαίσια είναι τελείως λάθος.
Στην ουσία τα Ειδικά Πλαίσια έπρεπε να έχουν ακολουθήσει τις κατευθύνσεις των εγκεκριμένων Περιφερειακών και όχι το αντίστροφο, άλλωστε τα Ειδικά Χωροταξικά είναι απλές Υπουργικές Αποφάσεις τα δε Περιφερεικά  Χωροταξικά έχουν εγκριθεί με Προεδρικά Διατάγματα.
Οι απόψεις οι οποίες εκφράζει στις παρατηρήσεις της η Γενική Διευθύντρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης οδηγούν στην λάθος αντίληψη ότι τα Περιφερειακά Χωροταξικά, τα ΓΠΣ  και ΣΧΟΟΑΠ απλώς θα αντιγράψουν το Εθνικό Χωροταξικό και το Ειδικά Χωροταξικά.
Όσον αφορά τον Ν 2837/2000 και οι απόψεις οι οποίες εκφράζονται από την κ. Γενική Διευθύντρια εμείς λέμε ότι ευτυχώς που δίπλα και κάτω από την Ακρόπολη και την Κνωσσό δεν υπάρχει γύψος γιατί σύμφωνα με τις απόψεις της θα έπρεπε υποχρεωτικά να ορίσουμε και εκεί εξορυκτικές ζώνες. Επισημαίνουμε για την περιοχή Δυτικής Κρήτης (Καλλικρατικός Δήμος Κισσάμου)   ότι θα πρέπει να ληφθεί  υπ όψιν το υπό θεσμοθέτηση  ΣΧOΟΑΠ πρώην Δήμου Ιναχωρίου και ΕΠΜ Ελαφονησίου και ειδικότερα οι προτάσεις τους οι οποίες αφορούν την προστασία του τοπίου, την περιβαλλοντική προστασία και την προστασία της βιοποικιλότητας.
 Ο επικεφαλής της ¨ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ¨
Δημοτικός Σύμβουλος Κισάμου,
Πρώην Δήμαρχος Ιναχωρίου 
Κουκουράκης Κων/νος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.