Στα πλαίσια της 4ης συνάντησης του έργου ‘Water and Life’ του προγράμματος δια βίου μάθησης Grundtvig, που έγινε από 30/10-2/11/2012 στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών στα Χανιά, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν περιοχές της Κρήτης και ενημερώθηκαν για την διαχείριση του νερού στην Κρήτη. Στόχος του έργου είναι η διαχείριση του νερού και η ευαισθητοποίηση του κοινού για ορθολογική χρήση. Στο έργο συμμετέχουν πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα, φορείς διαχείρισης νερού και δήμοι από την Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρο.
Ο Δ/ντής του Ινστιτούτου Δρ. Κ. Χαρτζουλάκης καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες τόνισε ότι το νερό είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις μορφές ζωή και αν λάβουμε υπόψη την τάση αύξησης του πληθυσμού της γης και τις κλιματικές αλλαγές, η επάρκεια νερού, τόσο σε επίπεδο ποιότητας όσο και ποσότητας, θα είναι σε κρίσιμο σημείο στο μέλλον για τις περισσότερες χώρες. Η αειφορική διαχείριση του νερού και η ευαισθητοποίηση των χρηστών στην ορθολογική χρήση του είναι ένα παγκόσμιο ζητούμενο. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη και εφαρμογή δράσεων για την ευαισθητοποίηση των χρηστών σε θέματα διαχείρισης του νερού, ενισχύοντας την επικοινωνία μεταξύ των φορέων διαχείρισης και του κοινού και ενημερώνοντας για τις ορθές πρακτικές χρήσης (στην ύδρευση, την γεωργία και το περιβάλλον) ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του μέλλοντος σχετικά με το νερό (ποιότητα, διαθεσιμότητα, χρήση).
Την Τρίτη 30/10/2012 μετά την ενημέρωση στον ΟΑΔΥΚ για την διαχείριση του υδατικού δυναμικού της Δυτικής Κρήτης και την επίσκεψη στο ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου επισκέφθηκαν την Κίσαμο. Στη περιοχή Κωλένι ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες του υδροφορέα και την αξιοποίησή του για την ύδρευση και άρδευση και το απόγευμα επισκέφθηκαν την περιοχή της Ακτής Πλατάνου και ενημερώθηκαν από το γεωπόνο κ. Χαρ. Αννουσάκη για τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω ανεπάρκειας νερού αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, και όχι μόνο της περιοχής. Κατά την παραμονή τους στην Κίσαμο επισκέφθηκαν το Μουσείο Κισάμου, που τους εντυπωσίασε και γεύτηκαν την τοπική κουζίνα.
Ένα πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό συνέδριο.Συγχαρητήρια στον συντοπίτη μας Κωστή Χαρτζουλάκη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά δυστυχώς πόσοι το παρακολούθησαν από αυτούς που ασχολούνται με το νερό και την διαχειρισή του ,ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αγυιάς και ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Χρυσοσκαλίτισσας ,που ήταν ο δήμος μας , όπως πάντα απών, έχει να ασχολείται με άλλους τρόπους διαχείρησης του νερού, ο κάθε τομέας θέλει και τον σωστό εκπρόσωπο , αλλά τι λέμε τώρα μόνο η ειρωνία μας περισεύει!!!!
Βέβαια αυτά που είπε ο καθηγητής του γερμανικού πανεπιστημίου ήταν πολύ σημαντικά και προφητικά , "όπου επιλέχτηκε η ιδιωτική διαχείρηση του νερού ΑΠΕΤΥΧΕ παταγωγός , κακή ποιότητα νερού - υποβάθμιση της παροχής υπηρεσιών και με γάλες αυξήσεις στις τιμές" ενώ άλλα έταζαν για να καταφέρουν να τα πάρουν στα χέρια τους.Ακόμα τόσο ο Ισπανός όσο και ο Κύπριος Δήμαρχος που μίλησαν εκφράστηκαν για την τεράστια ανάγκη κατασκευής αποταμιευτήρων νερού (φράγματα - λιμνοδεξαμενές) και ειδικότερα ο ισπανός είπε ότι εκεί έχουν φτάσει σχεδόν στο 100% των δυνατοτήτων τους σε κατασκευή αποταμιευτήρων.Ακόμα μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση αυτό που είπε ο Κύπριος σε ερώτηση μου τι γίνεται με την παραγωγή και διάθεση ηλεκτρισμού στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο και μου απάντησε "μέχρι την καταστροφή από την έκρηξη των πυρομαχικών του μεγάλου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος δίνανε ΔΩΡΕΑΝ ρεύμα στους τουρκοκύπριους ενώ αυτοί τώρα τους το πουλάνε για να καλύψουν τις ανάγκες τους στην ελεύθερη Κύπρο και ότι οι τούρκοι ετοιμάζουν αγωγό υποθαλάσσιο για να μεταφέρουν νερό στην κατεχόμενη Κύπρο και να το πουλούν μετά στους Κύπριους δηλαδή και ίσως στο μεγαλύτερο πρόβλημα της Κύπρου (του νερού) να είναι εξαρτόμενοι από τους τούρκους με ότι αυτό συμβαίνει.
Ιάκωβος Σπερελάκης από το Κούνενι Κισάμου