Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ


Σε εφαρμογή μπαίνει ένα πολύτιμο εργαλείο το οποίο θα ξεκαθαρίσει τι ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ και θα επιτρέπει στους πολίτες να κερδίζουν χρόνο, καθώς με το πάτημα ενός πλήκτρου θα μπορούν να ενημερωθούν για τα αρχαιολογικά βάρη της περιουσίας τους.   
 Έχει τριπλάσια περιουσία και δεν το γνωρίζει. Πληρώνει απαλλοτριώσεις και ύστερα επιστρέφει τα ακίνητα στους ιδιοκτήτες τους. Παραχωρεί φιλέτα στην Πλάκα και τη Ρόδο για πολιτιστικές δράσεις έναντι μηδαμινού ή ευτελούς μισθώματος και ανακαλύπτει πως έχουν μετατραπεί σε σπίτια και επιχειρήσεις. Δημόσιες εκτάσεις κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους που καταπατώνται. Και έσοδα από εμπορικά διαμερίσματα που χάνονται.Τάξη σε αυτό το χάος επιχειρεί να βάλει, ύστερα από χρόνια ανοργανωσιάς, το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και να ανακαλύψει τι πραγματικά τού ανήκει μέσω μιας καινοτόμους εφαρμογής, του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου: Της πλήρους δηλαδή καταγραφής όλων .......
....των ακινήτων που έχουν αποκτηθεί από το υπουργείο κυρίως για αρχαιολογικούς σκοπούς, και το οποίο θα είναι προσβάσιμο από τους πολίτες μέσω Διαδικτύου.Απόδειξη του χάους που επικρατεί είναι πως στους καταλόγους της πρώην Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου έχουν καταγραφεί μόλις 2.345 ακίνητα σε όλη τη χώρα διαχειριστικής αρμοδιότητας του υπουργείου, ενώ στο Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο έχουν εντοπιστεί 7.500 ακίνητα, τα οποία καλύπτουν περί τα 100.000 στρέμματα. Χωρίς μάλιστα να περιλαμβάνονται σ' αυτά τα παραχωρημένα από την πρώην ΚΕΔ ακίνητα - όπως φρούρια, αρχαιολογικοί χώροι κ.λπ. - που αναλογούν στο 15% της δημόσιας περιουσίας την οποία διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών.
«Πρόκειται για μια μικρή ειρηνική επανάσταση στις σχέσεις του Δημοσίου με τον πολίτη αλλά και στις σχέσεις του Δημοσίου με την περιουσία του» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ Κώστας Τζαβάρας κατά τη χθεσινή παρουσίαση της ψηφιοποίησης του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου.Το έργο ξεκίνησε πριν από 16 μήνες επί των ημερών του Παύλου Γερουλάνου και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015 με κόστος 7,232 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ενώ σε τέσσερις μήνες περίπου θα είναι δυνατή η ενημερωτική πρόσβαση όλων στο Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο.Παλιοί φάκελοι ανοίχτηκαν, ξεχασμένα αρχεία ξεθάφτηκαν για να αποκαλυφθεί το μέγεθος της περιουσίας του υπουργείου και έως τώρα έχουν γίνει περί τις 27.300 καταγραφές, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το έργο των καταχωρίσεων και η πλήρης διασταύρωσή τους. Εκτιμάται, σύμφωνα με τον επίτιμο προϊστάμενο του φορέα υλοποίησης του έργου Αντώνη Γιουρούση, ότι οι εγγραφές θα ξεπεράσουν τις 30.000.
Τα ακίνητα του υπουργείου σε μεγάλο ποσοστό έχουν αποκτηθεί από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, διαθέτοντας σε μια 20ετία 390 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 1.640 ακινήτων, ενώ περί τα 70 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί το διάστημα 1980-2000 για την αποκατάσταση 130 ακινήτων.Ανάμεσα τους συμπεριλαμβάνονται 18 διαμερίσματα - γραφεία που έχουν δωρηθεί με σκοπό την εκποίηση, εκ των οποίων έχουν εκποιηθεί τα 11 φέρνοντας έσοδα που προορίζονται για πολιτιστικούς σκοπούς περί τα 12 εκατ. ευρώ.
Στο Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο όμως πέρα των δημοσίων ακινήτων θα μπορεί κάποιος να βρει τους πάνω από 4.000 κηρυγμένους χερσαίους αρχαιολογικούς χώρους που καλύπτουν το 10% της ελληνικής επικράτειας, 100  ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους επιφάνειας άνω των 100 τετρ. χλμ. 12.000 αρχαία μνημεία και 8.000 νεώτερα, όπως και 1.000 θέσεις με καταχωμένες αρχαιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.