....και παρακαλούν τους αρμόδιους να δουν τα θέματα της Κισάμου όχι στυγνά μόνο με νούμερα, παραμερίζοντας την ιστορία και τη φιλοσοφία για ανθρώπινες κοινωνίες.
Η κωμόπολη Κίσαμος παλιά λεγόταν Καστέλι. Ο πληθυσμός της δεν αποτελούσε τον απαιτούμενο αριθμό, για να γίνει δήμος. Για ειδικούς λόγους ονομάστηκε δήμος και όχι κοινότητα. Η μικρή κωμόπολη αν και ευρίσκεται στη Δύση της Κρήτης με όλα τα δύσκολα και την υπανάπτυξη της κατά καιρούς, δεν έδυσε, αν και ελάχιστα την φρόντισαν οι από πάνω μας.
Μέσα στο χρόνο όμως, χάρις στον όμορφο τόπο της αλλά και χάρις στο ανθρώπινο δυναμικό της, παρουσίασε μια αυτάρκεια και υλικά και πνευματικά.
Παραλιακή η θέση της με απεραντοσύνη, από το Κρητικό μέχρι το Λυβικό πέλαγος. Σαν εξωτικά το Λαφονήσι και ο Μπάλος. Ανεβαίνοντας στο φρούριο της Γραμπούσας νοιώθεις άρχοντας του κόσμου και θέλεις δε θέλεις ψάχνεις την ιστορία. Ορεινά καστανοχώρια πανέμορφα, Έλος, Λίμνη, Στροβλές και άλλα.
Η Πολυρρήνεια και τα Φαλάσαρνα σε παρασύρουν σε μυθικούς και προιστορικούς χρόνους.
Αυτάρκεια και περίσσεια σε προϊόντα λάδι κρασί, κτηνοτροφικά..Μέλια και τυριά και οπωροκηπευτικά που φτάνουν στον έξω κόσμο. Τραπέζια πλουσιοπάροχα με πιλάφια και καλλιτσούνια.....
Η Κίσαμος είχε αυτάρκεια και σε υπηρεσίες. Ότι καλύτερο για αποκέντρωση: Δημόσιες υπηρεσίες: Εφορία (Δ.Ο.Υ), Ταμείο, Ταχυδρομείο, Ι.Κ.Α, Γεωργική υπηρεσία, Γεωργικό Συνεταιρισμό, Τράπεζες, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία, δύο Λύκεια, Σχολείο Δεύτερης ευκαιρίας. Ο δήμος στεγάζει αρκετές υπηρεσίες και Κ.Ε.Π., παλαιότερα και την πολεοδομία. Υπάρχει Αστυνομικό τμήμα και Πυροσβεστική υπηρεσία και Κέντρο Υγείας για τις πρώτες βοήθειες. Ανέκαθεν η Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου ήταν και είναι πλάι στον άνθρωπο με κορυφαία υπηρεσία το Ανουσάκειο θεραπευτήριο.
Ιδιώτες επιχειρηματίες έφτιαξαν αξιόλογες τουριστικές μικρές μονάδες, εργοστάσια παραγωγής και συσκευασίας προϊόντων. Λάδια, κρασιά και οπωροκηπευτικά.
Σήμερα πράγματι η υψηλή τεχνολογία έχει αναπληρώσει σε πολλά τον παράγοντα άνθρωπο,αλλά και άλλοι λόγοι συντελούν ώστε να συρρικνώνονται υπηρεσίες, γιατί,ίσως δεν χρειάζονται αφού έχουν μείνει πίσω. Άλλο όμως ελαττώνω και αναβαθμίζω και συνεχίζω να εξυπηρετώ και άλλο καταργώ, κλείνω.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η Κίσαμος διαμαρτύρεται και ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΠΟΥ ΟΠΩΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ. ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ. ΔΕΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΝΟΣ ΤΟΠΟΥ, ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ. ΜΗΝ ΑΠΟΓΥΜΝΩΝΟΜΕ ΕΝΑ ΤΟΠΟ, ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΤΟΠΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ Η ΖΩΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ. ΠΩΣ ΒΟΗΘΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ; ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.