"Η άγνοια σκοτώνει τον κέδρο καθώς τα κεδροδάση με αμμοθίνες σε όλη την Κρήτη κινδυνεύουν από την ανθρώπινη παρουσία και την έλλειψη γνώσης για τους ευαίσθητους αυτούς οικοτόπους.....
Η άγνοια από πλευράς των επισκεπτών, η έλλειψη ενημέρωσης, όπως επίσης η απουσία αναγέννησης καθώς δεν αναπτύσσονται νέα φυτά, οδηγεί στην υποβάθμιση αυτών των οικοτόπων." Γιώργος Καζάκης
Μια πρόχειρη ματιά στους κέδρους του Λαφονησιού, αλλά και όσοι απόμειναν στα Φαλάσαρνα αρκεί για να καταλάβουμε το μέγεθος της καταστροφής....όσο για την ενημέρωση ας δείτε τις πινακίδες στο νησί του Λαφονησιού.... παραπεταμένες και μισοκατεστραμμένες.....ο διάδρομος προς το φάρο σε άθλια κατάσταση και οι εστίες φωτιάς....εμφανείς σε πολλά σημεία!!!
Ο κέδρος μεγαλώνει 1 cm τον χρόνο...στο Λαφονήσι πάνω στο νησί είχαμε βάλει πάνω από 500 σπόρους σε σημεία που θα είχαν πιθανότητες να φυτρώσουν , είχαμε επιτυχία πάνω από 50 % , τώρα με την ασυδοσία πάνω στο νησί έχουν μήνει ελάχιστοι και μόνο στα δύσβατα σημεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για την απέναντι ακτή είχαμε κάνει το ίδιο και προστατεύσαμε καιτους ελάχιστους αυτοφυές , τώρα THE END και μέσα στα περιφραγμένα ξεφορτώθηκαν ομπρέλες και ποδοπατήθηκε ο πρώτος αυτοφυές που τον κανακίζαμε από το 2005 .Το χρήμα τα ισοπεδώνει όλα.
Ιάκωβος Σπερελάκης από το Κούνενι Κισάμου.
Υ.Γ.: Εμείς παρόλο που το πρόγραμμα ήταν εκτός των διοικητικών μας ορίων είμαστε συνεχώς παρόντες , τώρα παρακολουθεί ενεργά κάποιος από τον Δήμο μας η δεν είναι στην φιλοσοφία τους.Ωραίο άθλημα το Τάβλι , δεν συμφωνείται!!!!
Σωστά αυτά που γράφεις Ιάκωβε έτσι είναι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέτρα όμως και το αποτέλεσμα.
Από τη μία ζημιώνουν το Δημόσιο Συμφέρον. Από την άλλη εισπράτουν τον Μήνα 2000€ ο πρόεδρος και από 1500€ οι αντιπρόεδροι και ότι άλλο προκύψει. Αυτή είναι η πολιτική αυτής της Δημοτικής Αρχής.
Με αυτή την έννοια έχουμε μια πετυχημένη Δημοτική Αρχή, εφ' όσoν επιτυγχάνει τους... στόχους που βάζει.
Οι αμμοθίνες με κέδρους είναι οικότοπος προτεραιότητας και σε μεγάλο βαθμό έχει εξαφανισθεί από όλη την Ευρώπη. Η διατήρηση των οικοτόπων αυτών έχει εξαιρετική σημασία για την βιοποικιλότητα αλλά επίσης προσελκύουν σημαντικό αριθμό επισκεπτών-τουριστών με τα ανάλογα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνοι βγάζουμε τα μάτια μας αφού μας ενδιαφέρουν μόνο οι αρπαχτές.
Στο κεδροδάσος τα τελευταία χρόνια έχει χαθεί το 50% της βιομάζας των κέδρων εύκολα διαπιστώνεται από τις αεροφωτογραφίες της δεκαετίας του 1990 και τις αεροφωτογραφίες του 2010.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ και δύο χρόνια επέτρεψαν την διαμονή των τουριστών στη Νήσο Ελαφόνησο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο άναμα φωτιάς δίπλα στους κέδρους και τα αλμυρίκια τους ξεραίνει. Αυτό φαίνεται καθαρά στο φωτορεπορτάζ της εφημερίδας "Αγώνας της Κρήτης".