Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΔΡΟΜΩΝ ΙΙ

Εμείς είμαστε τυχεροί δεν έχουμε δρόμους με ονόματα Τούρκων πασάδων, ...η Νέα Χώρα στα Χανιά γέμισε. Το παράλογο είναι βέβαια ότι βγαίνουν κάτι ανώνυμοι και υπερασπίζονται τις επιλογές των άλλων ανώνυμων. Αντί να τα ξηλώσουν τους κάνουν και γιορτή..... Όσο καλοί και να ήταν - όπως αναφέρει κάποιος, ότι μας έκαναν τον κήπο στα Χανιά, ποιος τον χέζει τον κήπο των Χανίων-δεν παύει να ήταν κατακτητές και απάνθρωποι. Άντε με το καλό να τα ξηλώσουν..ήδη απ' ότι διαβάζω κάποιοι που είχαν πάρει την απόφαση αυτή ζητάνε και συγνώμη!!!

11 σχόλια:

  1. ΚΑΙ ΠΟΛΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΖΗΤΑΝΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ!!ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΑΣΑΔΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΘΡΑΣΣΟΣ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ? ΗΤΑΝ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕς ΕΠΕΙΔΗ ΕΣΦΑΞΑΝ 3000 ΑΝΤΙ ΓΙΑ 8000 ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ?ΔΕΙΞ' ΤΕ ΜΟΥ ΕΝΑΝ ΤΟΥΡΚΟ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑ!!!ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!ΑΥΤΟΙ ΚΟΙΤΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΑΝΗΣΟΥΝ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΡΟΜΩΝ ΜΑΣ!!ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟΝ "ΚΥΡΙΟ"ΣΚΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΤΟΥ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ!!ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΗΡΙΑΛ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΒΡΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ.....ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΩΡΑ ΤΙ ΦΙΔΙΑ ΤΡΕΦΑΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΦΟ ΜΑΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντάξει δεν φταίει αποκλειστικά Σκουλάκης μιας και ήταν απόφαση της προηγούμενης Δημ. αρχής..αλλά τουλάχιστον θα μπορούσε να το σταματήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Εντάξει δεν φταίει αποκλειστικά Σκουλάκης μιας και ήταν απόφαση της προηγούμενης Δημ. αρχής..αλλά τουλάχιστον θα μπορούσε να το σταματήσει."

    Δεν υπάρχουν δικαιολογίες αγαπητέ Γιαννη.

    ο άνθρωπος υπήρξε επαγγελματίας Πολιτικός (και μόνο!)

    Υπηρέτησε το ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΣΟΚ που διέλυσε την ΕΛΛΑΔΑ..

    30 χρόνια βουλευτής, ο "κύριος" και τώρα δήμαρχος.. ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ;; (!) για την κατάντια του ΤΟΠΟΥ;

    ψήφισε και το μνημόνιο ξέρεις
    ως "αγρότης" που είναι (κατά δήλωση του).

    μπορείς να τον θαυμάσεις και εδώ..

    http://www.youtube.com/watch?v=l53CUuoqOlM

    Τι να λέμε τώρα..




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προφανώς λίγοι θυμούνται ότι παλιότερα υπήρχαν ονόματα πασάδων σε κεντρικούς δρόμους των Χανίων, πριν αλλάξουν. Όπως για παράδειγμα η Χιωτάκη που λεγόταν Φωτιάδου Πασά (εκεί που είχε παλιότερα τα γραφεία του ο Κήρυκας).

    http://www.kirikas.net/news/content/view/1590/51/lang,/

    "Περίοδος Δ΄ 1974 - 2005

    ...

    'Κήρυξ''. Ανεξάρτητη πρωινή Δημοκρατική Εφημερίδα. Ιδρυτής: Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος
    Γραφεία Οδός Φωτιάδου Πασά (σημερινή Κ. Χιωτάκη) τιμή φύλλου Δρχ. 3.
    Ιδιοκτήτης: Κωνστ. Κυρ. Μητσοτάκης "



    Πολύ κάψα με τους πασάδες τελικά, κριτική χωρίς καν ψάξιμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παιδιά μετά την αποστομωτική απάντηση του προηγούμενου Ανώνυμου, νομίζω οτι καλά το έκανε τελικά ο κ. Σκουλάκης και μας έκανε Τουρκάκια....αφού μας μαμούσαν τόσα χρόνια θα έπρεπε να το είχαμε συνηθίσει....ξυπνήστε ζωντόβολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όσοι θέλουν ας νομίζουν ότι είναι περισσότερο πατριώτες μη τιμώντας ανθρώπους που έκαναν κάποιο καλό κάποτε στον τόπο, ασχέτως από που ήταν (έτσι κι αλλιώς οι δύο από τρεις πασάδες δεν ήταν τούρκοι, υποθέτω ότι αν οι δρόμοι ονομάζονταν "Ιωάννου Φωτιάδη" και "Γεωργίου Βέροβιτς", δεν θα έδινε κανένας σημασία).

    Ορίστε και η απάντηση του δήμου.

    http://www.flashnews.gr/page.ashx?pid=3&aid=89292

    «Με έκπληξη διαπιστώσαμε την ύπαρξη ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων - τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο - αναφορικά με την ονοματοδοσία δρόμων της πόλης των Χανίων με ονόματα Φιλελλήνων – Φιλοκρητών της εποχής της Τουρκοκρατίας.

    Οι συντάκτες των εν λόγω ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων, αγνοώντας ή μη γνωρίζοντας την Ιστορία της Κρήτης, προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, αναφέροντας ψευδώς ότι δόθηκαν ονόματα τούρκων πασάδων σε δρόμους της πόλης μας, επιδιώκοντας έτσι να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις, που σίγουρα δεν ανάγονται στην ιστορία και δεν παρουσιάζουν τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση.

    Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Χανίων, με την υπ. αρ. 654/2010 ομόφωνη απόφαση της προηγουμένης Δημοτικής Αρχής που λήφθηκε επί Δημαρχίας κ. Κ. Βιρβιδάκη, αποφάσισε όπως δοθούν τα ονόματα των Φιλελλήνων «Βέροβιτς Πασά» και «Φωτιάδη Πασά» σε τμήματα της παρόδου «Λεωνίδα Γεωργιάδη» στην περιοχή «Παχιανά», ενώ στην ανώνυμη οδό από την Εφέδρων Πολεμιστών έως και την οδό Στέφανου Μυλωνάκη, αποφασίσθηκε όπως δοθεί το όνομα του «Ρεουφ Πασά» επίσης Φιλέλληνα. Άξιο αναφοράς είναι ότι πρόκειται περί αποκατάστασης ονομασιών που υπήρχαν σε δρόμους των Χανίων παλαιότερα (πριν τη δεκαετία του 1930) και τα οποία είχαν αφαιρεθεί στο παρελθόν.

    Οι παραπάνω Φιλέλληνες ήταν Γενικοί Διοικητές Κρήτης την εποχή της Τουρκοκρατίας, διακριθήκαν για τα φιλελληνικά και φιλοκρητικά αισθήματα τους και προσέφεραν σημαντικό έργο στα Χανιά και την Κρήτη γενικότερα. Ο φιλοκρητικός Ρεούφ π.χ. ήταν αυτός ο οποίος συνέβαλλε τα μέγιστα στην κατασκευή του Δημοτικού Κήπου τον οποίο έφτιαξε - και μάλιστα σύμφωνα με ευρωπαϊκά πρότυπα το 1870 – αλλά και επέβλεψε προσωπικά τη δενδροφύτευσή του φέρνοντας τα φυτά από το εξωτερικό. Άλλα έργα του ήταν το Ελληνικό Σχολείο (παλαιό Δημαρχείο), η αποξήρανση των αλυκών της Σουδας και η δημιουργία του συνοικισμού "Κατω Σουδα". Διετέλεσε Γενικός Διοικητής Κρήτης (1871, 1873-74). Ο Φωτιάδης ήταν Φαναριώτης διπλωμάτης, διετέλεσε πρεσβευτής στην Αθήνα και Γενικός Διοικητής Κρήτης (1879 - 1885). Επί διοικήσεώς του η Κρήτη διοργανώθηκε πολιτικά, διοικητικά και δικαστικά, ενώ ο ίδιος βοήθησε τον απελευθερωτικό αγώνα των Κρητών. Τέλος ο Βέροβιτς ήταν Ορθόδοξος, καταγόταν από το Μαυροβούνιο, διετέλεσε Ηγεμόνας της Σάμου (1894) και Γενικός Διοικητής Κρήτης (1896 - 1897). Κατά την ολιγόμηνη διοίκησή του επέδειξε φιλοκρητικές διαθέσεις. Προασπίζοντας τους Κρήτες, δραπέτευσε από τα Χανιά μετά τις σφαγές του Ιανουαρίου 1897 για να μείνει το νησί χωρίς πολιτικό Διοικητή κατά την κατάληψη της Κρήτης από τον Ελληνικό στρατό. Καταδιώχθηκε από το σουλτάνο και διέφυγε στη Βενετία. Η μετέπειτα Κρητική Βουλή το 1901, επί Κρητικής Πολιτείας, τον τίμησε για τις υπηρεσίες του υπέρ της Κρήτης και του χορήγησε ισόβια σύνταξη.

    Τα παραπάνω αποδεικνύονται από την έκδοση του Δήμου Χανίων «ΟΝΟΜΑΣΙΑΙ ΤΩΝ ΟΔΩΝ, ΠΛΑΤΕΙΩΝ Κ.Λ.Π. ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΧΑΝΙΑ» με συγγραφέα τον Νικόλαο Β. Τωμαδάκη, τότε Διευθυντή του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης (Τυπογραφείον Ελληνικών Επιστημών, Αθήνα, 1938).

    Ας μην παρασύρονται λοιπόν διάφοροι τόσο εύκολα από τα υπερ-εθνικά συναισθήματά τους και ας αναδιφήσουν λίγο περισσότερο - και προ παντός αμερόληπτα - την τοπική ιστορία. Επιπλέον στοιχεία για τα παραπάνω μπορούν να αναζητηθούν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάτι μας λείπει...

    Μ' αυτή τη λογική η «χαριτωμένη» κυρία Μέρκελ και ο… φιλέλληνας υπουργός της των οικονομικών κ. Σόιμπλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ε όχι δα, αυτό είναι πλήρης ισοπέδωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μάλιστα... φιλέλληνας διότι έφτιαξε τον κήπο με φυτά από το... εξωτερικό! Λες και ως Πασάς διοικητής δεν ήθελε να κάνει έργα στον "τόπο του" (άραγε ζήμενς της εποχής υπήρχε;). Όσο για τον άλλο που την κοπάνησε απλά είδε τι ερχόταν και κιότεψε. Εδώ θα τον έσφαζαν, στην τουρκία το ίδιο ως ρίψασπη, και την έκανε με ελαφρά. Ε, μετά τιμήθηκε όπως τιμούμε εμείς σήμερα τους αμερικάνους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. έλα βρε τόσα πολλά μας έκαναν οι κατακτητές; Δικαιολογημένα λοιπόν τους τιμούμε....Ρεούφ πασάς είπες οκ να του κάνουμε και εικόνα.
    Αντε τιμήστε ένα Έλληνα και αφήστε τα ψόφια σας.. υποτακτικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.