«Πηγαίνουν αρκετοί άνθρωποι στον γιατρό, παραπονούνται ότι έχουν έλλειψη από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και εκείνος τους συνιστά να φάνε σολομό.
Μα γιατί να φας σολομό που κοστίζει ακριβά και έρχεται από πολύ μακριά και να μην προτιμήσεις γλιστρίδα, την οποία μπορείς να έχεις στον κήπο σου, στη γλάστρα σου;».
O κ. Γιάννης Αποστολάκης- του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας και σεφ στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, ....
...........χρησιμοποιεί το εν λόγω φυτό εδώ και 20 χρόνια ως σαλάτα αλλά και σε φαγητά με δικές του συνταγές. «Σερβίρω στα συνέδρια που κάνουμε μια σαλάτα με γιαούρτι, βασιλικό, δυόσμο, λεμόνι και γλιστρίδα. Έχω ακούσει μόνο θετικά σχόλια, καθώς ο κόσμος εντυπωσιάζεται από το πόσο γευστικό είναι ένα τόσο κοινό φυτό όπως η γλιστρίδα. Γενικά, η γλιστρίδα είναι ένα παραμελημένο προϊόν του τόπου μας, με ιδιαίτερη διατροφική αξία, που οι πρόγονοί μας την είχαν σε μεγάλη εκτίμηση. Σήμερα όμως δυσκολεύεται κάποιος να τη βρει όχι μόνο στην αγορά αλλά και, πολύ περισσότερο, στα εστιατόρια».
Βιολογική καλλιέργεια
Παραγωγή γλιστρίδας (ή αντράκλας) είναι δύσκολο να γίνει, αφού βρίσκεται... παντού! Ωστόσο όταν είναι προϊόν βιολογικής γεωργίας τότε η γευστική και η θεραπευτική της αξία γίνεται μεγαλύτερη.
Ο βιοκαλλιεργητής κ. Νίκος Παγιαυλάς όταν ξεριζώνει τη γλιστρίδα από τις καλλιέργειές του δεν την πετάει. Την κάνει ματσάκια και την πουλάει. «Η γλιστρίδα είναι από τα ήπιας μορφής ζιζάνια. Στους κήπους όπου βγαίνει συνήθως ξεπατώνεται και πετιέται. Όμως σιγά σιγά επανέρχεται στις διατροφικές μας συνήθειες και ξαναχρησιμοποιείται. Ο κόσμος το μαθαίνει και αρχίζουν να τη χρησιμοποιούν αρκετές ταβέρνες σε χωριάτικες και κρητικές σαλάτες αντί για σταμναγκάθι. Το γνήσιο σταμναγκάθι βγαίνει για 2-3 μήνες, τον υπόλοιπο χρόνο είναι καλλιεργήσιμο, ενώ η γλιστρίδα ειδικά όταν είναι βιολογική είναι πραγματικά φυσική. Είχα κάνει μιαν αναφορά στο φυτό αυτό σε ραδιοφωνική εκπομπή και με εξέπληξε το ενδιαφέρον του κόσμου ειδικά στα χωριά, όπου παλιά τη χρησιμοποιούσαν αντί για λεμόνια», εξηγεί ο κ. Παγιαυλάς. Όσο για τα αρνητικά της γλιστρίδας, πρέπει να λεχθεί πως είναι αντιαφροδισιακό φυτό.
Θεραπευτικές ιδιότητες
Όπως υπογραμμίζει ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων κ. Παντελής Βογιατζάκης, «η χρήση της γλιστρίδας ως θεραπευτικού φυτού στην Ευρώπη, στο Ιράν και στην Ινδία έχει ιστορία τουλάχιστον 2.000 ετών και πιθανότατα καταναλωνόταν ως λαχανικό πολλά χρόνια πριν. Στην αρχαία Ρώμη η γλιστρίδα χρησιμοποιείτο για θεραπεία των πονοκεφάλων, της δυσεντερίας, και των δαγκωμάτων από σαύρες. Βέβαια τότε δεν γνώριζαν ότι είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και σε αντιοξειδωτικά απαραίτητα για την υγεία. Μάλιστα η γλιστρίδα εθεωρείτο από παλαιά πολύτιμο φυτό για τη θεραπεία των προβλημάτων του ουροποιητικού και του πεπτικού συστήματος. Ανοίγει την όρεξη και έχει επουλωτικές ιδιότητες. Κοπανισμένη μάλιστα συμβάλλει στην αντιμετώπιση εγκαυμάτων».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.