Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟΦΑΓΑΔΕΣ

Γράφει ο Γιάννης Αποστολάκης*
Η εξοικονόμηση χρημάτων το τελευταίο διάστημα παίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στη ζωή μας. Είναι πολλά πράγματα που αναθεωρήσαμε τον τελευταίο χρόνο και ενδεχομένως ακόμα περισσότερα αυτά που θα χρειαστεί να περιορίσουμε στη συνέχεια. Δεν είναι όλα όμως δυσάρεστα ή κακά. Αρκετά από αυτά που ξαναθυμηθήκαμε βελτιώνουν τη ζωή μας, την κάνουν καλύτερη και ίσως πιο ενδιαφέρουσα, ιδιαίτερα προσαρμόζοντας τις διατροφικές συνήθειες με τις απαιτήσεις του σήμερα.
Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να ταΐσουμε την οικογένεια μας υγιεινά και νόστιμα. Η απάντηση είναι βεβαίως και μπορούμε. Με την καλή οργάνωση και το σωστό προγραμματισμό μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα φαγητά νόστιμα και υγιεινά, αρκεί να μην περιμένουμε την τελευταία στιγμή για να το οργανώσουμε. Καλό είναι να σχεδιάζουμε το εβδομαδιαίο πλάνο γευμάτων, λαμβάνοντας υπόψη την εποχή και τη λειτουργικότητα των τροφίμων που θα καταναλώσουμε εμείς και οι οικογένεια μας. Με τον τρόπο αυτό δεν ξυπνάμε το πρωί και να λέμε σήμερα τι να μαγειρέψουμε ή πηγαίνοντας για ψώνια να φορτώνουμε στο καρότσι ότι μας γυαλίσει στο μάτι.
Σε περίπτωση αμφιβολίας για την ισορροπία των γευμάτων σας ή σε περιπτώσεις που υπάρχουν στην οικογένεια σας παιδιά ή ασθενείς, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον/α διαιτολόγο-....
.... διατροφολόγο, ο οποίος είναι σε θέση να σας συμβουλεύψει και να προσαρμόσει τα γεύματα σας συμφωνα με τις ανάγκες της οικογένειας μας και τον προυπολογισμό σας. Ένα πλάνο διατροφής, δεν κοστίζει τόσο ακριβά όσο φαντάζεστε, θα σας γλυτώσει χρόνο, θα αποφύγετε τις σπατάλες στα υλικά και θα προσέξετε την υγεία σας. Φυσικά θα αποφύγετε να τις ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και τις νόσους που σχετίζονται με αυτές, φαινόμενο συνηθισμένο σε τέτοιες περιόδους. Μην  καταλήξετε σε ακριβά συμπληρώματα διατροφής και φάρμακα και να είναι αιτία οι περικοπές σε λάθος προτεραιότητες!
Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι τα φαγητά συνήθως να τα μαγειρεύουμε. Να αναθεωρήσουμε ενδεχομένως έτοιμα φαγητά που καταναλώναμε, όπως σαλάτες έτοιμες ή που αγοράζαμε από πολυκαταστήματα, φαγητά σε κονσέρβες, διάφορα σνακ, την καθημερινή κατανάλωση κρέατος και τη διανομή φαγητού στο σπίτι από εστιατόρια. Με το φαγητό της προηγούμενης ημέρας μπορούμε να φτιάξουμε μια σάλτσα και να την προσθέσουμε στο κρέας, αν είναι ζυμαρικό το φτιάχνουμε σαλάτα. Επίσης, κάποια φρούτα που έχουν ωριμάσει υπερβολικά τα φτιάχνουμε μαρμελάδα ή σάλτσα για το γιαούρτι μας.
Δημιουργική μαγειρική με ταπεινά υλικά: Εξοικονόμηση σε χρόνο και χρήμα, αν μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα, σβήνουμε το μάτι δέκα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, κόβουμε το κρέας και τα λαχανικά σε μικρότερα κομμάτια. Μαγειρεύουμε όσο πιο απλά γίνεται, βάλτε φαντασία στη μαγειρική, δεν χρειάζονται πολλά και ακριβά υλικά, περίτεχνες συνταγές και άπειρο χρόνο, χρειάζεται μόνο αγάπη για αυτό που κάνεις.
Σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε είναι η επιστροφή στην Κρητική διατροφή  και στις πατρογονικές μας συνήθειες, δηλαδή κατανάλωση κρέατος μια φορά την εβδομάδα, όσπρια μία έως δυο φορές την εβδομάδα, μία έως δυο φορές την εβδομάδα τα πολυβιταμινούχα σύμφωνα με τους γιατρούς μικρά ψαράκια και τις υπόλοιπες ήμερες λαχανικά και ζυμαρικά. Τέλος, να αντικαταστήσουμε τα σνακ με φρούτα της εποχής και της περιοχής που μένουμε.
Το επόμενο βήμα είναι να ρωτήσουμε τους μεγαλύτερους μας και να μάθουμε να μαζεύουμε χόρτα και βότανα, σε κάθε μικρή ή μεγάλη εκδρομή. Αν μένουμε εκτός πόλεως και έχουμε ένα μικρό κήπο με γρασίδι, καλύτερα να το φυτέψουμε με κάποιο λαχανικό ή να βάλουμε ένα μικρό κλουβί με δυο–τρεις κότες, αξιοποιώντας τα περισσεύματα από το σπίτι μας και σε αντάλλαγμα να έχουμε ένα φρέσκο αυγό για τα παιδιά μας.   
*Chef Μ.Α.Ι.Χ
Μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.