Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Του Κωστή Χαρτζουλάκη
To Eθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) είναι ο εθνικός φορέας για την Αγροτική Έρευνα & Τεχνολογία στην Ελλάδα και λειτουργεί από το 1989 ως (Ν.Π.Ι.Δ., εποπτευόμενο από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Νόμος1845/1989). Το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. είναι υπεύθυνο για τη διεξαγωγή και ανάπτυξη της αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας στην Ελλάδα και συνάμα στηρίζει και υλοποιεί τις αναπτυξιακές προσπάθειες και πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ, συνεταιρισμών, παραγωγικών φορέων, ομάδων παραγωγών με τη νέα επιστημονική γνώση και τεχνολογική καινοτομία που παράγει για μια φιλική προς το περιβάλλον αλλά και δυναμική και ανταγωνιστική αγροτική παραγωγή.
Σήμερα έχει ανά την Ελλάδα 32 θεματικά Ινστιτούτα και 17 σταθμούς γεωργικής έρευνας. Το προσωπικό του ΕΘΙΑΓΕ: σήμερα είναι 584 υπάλληλοι σε σύνολο 2.053 οργανικών θέσεων. Συγκεκριμένα:
129 ερευνητές έναντι 600 οργανικών θέσεων
186 τεχνικό προσωπικό (ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ) έναντι 850 οργανικών θέσεων
  80 διοικητικό προσωπικό (ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ) έναντι 150 οργανικών θέσεων
  57 οικονομικό προσωπικό (ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ) έναντι 150 οργανικών θέσεων
  32 προσωπικό υποστήριξης (ΔΕ-ΥΕ) έναντι 300 οργανικών θέσεων
Η χρηματοδότησή του από το ΥΠΠΑΤ για το 2011 είναι 17.400.000 € (15 εκ, μισθοδοσία και 2,4 εκ. λειτουργικά). Τα ερευνητικά προγράμματα που τρέχουν είναι........
.... προϋπολογισμού: 17,5 από τα οποία 13,2 ανταγωνιστικά  4,3 κατ’ ανάθεση.
Από το 2001 το προσωπικό του ΕΘΙΑΓΕ ζητά την αναδιάρθρωσή του (μείωση των Ινστιτούτων κατά 50%, στελέχωση μονάδων, κλπ) χωρίς δυστυχώς να ανταποκρίνεται η εκάστοτε πολιτική ηγεσία λόγω ανυπαρξίας αγροτικής και ερευνητικής πολιτικής. Στις 29/7/2011 το ΥΠΑΑΤ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το ΕΘΙΑΓΕ συγχωνεύεται με τον Οργανισμό Γεωργικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (ΟΓΕΕΚΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ), τον Οργανισμό Πιστοποίησης & Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ) και τον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος & Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) με την δημιουργία ΝΠΙΔ ‘Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-Δήμητρα’.
Ωστόσο η συνένωση αυτή, οργανισμών με ανόμοια φύση και λειτουργία, δεν πρέπει να γίνει με γνώμονα μόνο τα προσδοκώμενα λογιστικά κέρδη από την πιθανή μείωση των λειτουργικών δαπανών. Χωρίς μια πολύπλευρη μελέτη κόστους-ωφέλειας, που δεν υπάρχει, παραδίδοντας την έρευνα και καινοτομία του αγροτικού τομέα στις πολυεθνικές. Το γεγονός ότι στο όνομα του νέου οργανισμού δεν υπάρχει η λέξη ‘έρευνα’, πράγμα που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, κάτι σηματοδοτεί.
Το προσωπικό του ΕΘΙΑΓΕ δεν είναι αντίθετο με το σκεπτικό της δημιουργίας ενός λειτουργικού οργανισμού στον οποίο τα αποτελέσματα της έρευνας θα διοχετεύονται μέσω εκπαίδευσης-κατάρτισης στους αγρότες για την πληρέστερη ενημέρωσή τους και θα παράγονται έτσι ποιοτικά, ανταγωνιστικά και πιστοποιημένα προϊόντα με επακόλουθο την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. παγκόσμια πρωτοτυπία. Ο νέος οργανισμός θα πρέπει να διατηρήσει τον ερευνητικό του χαρακτήρα, να διασφαλισθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του λειτουργώντας με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, να διασφαλισθεί και αξιοποιηθεί το σύνολο των εργαζομένων και να στελεχωθεί καλύπτοντας τις κενές οργανικές θέσεις.
Στη σημερινή οικονομική συγκυρία όπου η αγροτική παραγωγή είναι από τις ελάχιστες οικονομικές δραστηριότητες που μπορούν να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας είναι αυτονόητο ότι ένας τέτοιος φορέας που στηρίζει την ελληνική αγροτική παραγωγή πρέπει να παραμείνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.