Σάββατο 28 Μαΐου 2011

ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΕΣ ΕΛΙΕΣ;

Εκατόν είκοσι υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, «θησαυρούς» της κρητικής γης, έχει μέχρι τώρα «αποτυπώσει» ηλεκτρονικά το ΤΕΙ Κρήτης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της συνάντησης των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού. Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν οι εξελίξεις σχετικά με τον εντοπισμό των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων, την καταγραφή και τη σωτηρία τους. 
 -Στο νομό Χανίων
H επιστημονική ομάδα του ΤΕΙ έχει επισκεφθεί έως τώρα τους δήμους Βουκολιών, Κολυμβαρίου και Κανδάνου. Εντόπισε κατά κανόνα τσουνάτες (εμβολιασμένες) ελιές, δέντρα ψηλά έως και 20 μέτρα! Είναι συνεκτικά αλλά και με «σπηλαιώσεις» στο εσωτερικό τους, μοναδικά σε ομορφιά με κορμούς που φέρουν έντονες γλυφές. Ειδικότερα στο Κακοδίκι υπάρχουν ολόκληρα δάση με υπεραιωνόβιες ελιές!
Οι σύλλογοι που μετέχουν στο Δίκτυο  με αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων τους είναι: 
ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ: Φουρνέ, Κακοδικίου, Πλεμενιανών, Κανδάνου, Πολιτιστικός – Παραδοσιακός Σύλλογος Σελίνου (Παλαιόχωρα), Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Δ.Δ.  Στύλου Αποκορώνου, Βατολάκκου, Άστρικα, Πανεθήμου, Δελιανών, Μεσκλών, Δρακώνας, Ανατολικού Σελίνου «Το Ψηλάφι», Κυρίων και Δεσποινίδων Αγίας Τριάδος Ραβδούχος.

2 σχόλια:

  1. Πολλές τέτοια ελειόδεντρα έχει στην περιοχή ανάμεσα στα Πλοκαμιανά με Τζιτζιφιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ξέρω απλά κάποιοι άλλοι δεν το ξέρουν....φυσικά στο F/B μπορείς να δεις τεράστια ελαιόδεντρα και στον Αερινό αλλά και στην Βάθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.