Ο κ. Χαρτζουλάκης και ο δρ. Νικόλαος Καλογεράκης από το Πολυτεχνείο Κρήτης ήταν οι βασικοί ομιλητές στην ημερίδα που διοργάνωσαν το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν 12 μέθοδοι διαχείρισης αποβλήτων ελαιοτριβείων. Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε ο αντιδήμαρχος Αγροτικών Θεμάτων, Γιάννης Τσακίρης.
Όπως και το… 1980!Ο κ. Χαρτζουλάκης υποστήριξε πως στη χώρα μας συνεχίζουμε να παράγουμε λάδι όπως κάναμε τη δεκαετία τού 1980. Δηλαδή παράγουμε λάδι έξτρα παρθένο, μόνο που τώρα πια οι περισσότερες ελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου παράγουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και μάλιστα με πολύ χαμηλότερο κόστος από ό,τι η Ελλάδα. Είτε γιατί εφαρμόζουν υπερεντατικές καλλιέργειες είτε γιατί έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής από την Ελλάδα.
Όπως είπε, οι συνθήκες παραγωγής του ελαιολάδου στη χώρα μας (μικρός κλήρος, συλλογή με μεγάλο εργατικό κόστος, επικλινή εδάφη και άλλα στοιχεία) κάνουν αδύνατο να μειώσουμε το κόστος παραγωγής στα επίπεδα της Ισπανίας, της Τυνησίας ή της Αργεντινής.
Μόνη επιλογή για τη χώρα μας είπε πως είναι να επενδύσουμε στην παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας, που θα πιστοποιείται για τις μεθόδους παραγωγής και τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά. Διότι σήμερα οι καταναλωτές που έχουν την οικονομική άνεση να πληρώσουν ένα καλό και ποιοτικό προϊόν, ζητούν να έχει υψηλές προδιαγραφές σε όλα τα στάδια της παραγωγής και να είναι πιστοποιημένο.
Ο κ. Χαρτζουλάκης, τέλος, τόνισε πως για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική που θα την ακολουθήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα του λαδιού, οι παραγωγοί, οι ελαιοτριβείς, οι έμποροι, οι τυποποιητές, ακόμη και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.
Επιπλέον, αυτή η στρατηγική πρέπει να υπηρετηθεί από την πλευρά της Πολιτείας με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η χώρα μας - κατέληξε - «θα πρέπει να επενδύσει στην ανάδειξη των ελληνικών ποικιλιών ελιάς και των ιδιαίτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών που δίνουν στο λάδι». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χαρτζουλάκης στην ποικιλία της Αδραμυττινής ελιάς.
ΕΦ. ΕΜΠΡΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.