3ήμερη διαδραστική ενημέρωση στη Κρήτη για την προβολή του κρητικού ελαιολάδου σε εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης
Το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων σε συνεργασία με τo «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας» και το Διεθνές Ελαιοκομικό Συμβούλιο (IOC) πραγματοποίησε από 1-3/12/20 το πρόγραμμα «3ήμερη διαδραστική ενημέρωση στη Κρήτη για την προβολή του κρητικού ελαιολάδου σε εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης». Αντικείμενο της δράσης αυτής ήταν ένα τριήμερο πρόγραμμα για την προβολή του κρητικού ελαιολάδου σε ομάδα διεθνώς αναγνωρισμένων δημοσιογράφων γαστρονομίας από την Ελλάδα, ΗΠΑ, Καναδά, Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Μ. Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία.
Οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν ήταν η Susan Sampson της Toronto Star (Καναδάς), o Curtis Cord (ΗΠΑ) από το Τhe Οlive Οil Τimes, ο Robert Parker (Μ. Βρετανία) από το Times on line, ο Kersten Wetenkamp (Γερμανία) από το Der Feinschmecker, η Christine Masson (Γαλλία) από το Cuisine Actuelle, η Ιrina Mosolova (Ρωσία) από τις Bonier Publications, η Maryam Reshi (Ινδία) από την Times of India, ο Ye Jun (Κίνα) από την China Daily και η Κατερίνα Δρόσου (Ελλάδα) από το Hotel & Restaurant.
Την Τετάρτη 1/12/2010 στην αίθουσα "Νίκος Ψυλλάκης" του Ινστιτούτου, τους δημοσιογράφους καλωσόρισε ο Δ/ντής του Ινστιτούτου Δρ. Κ. Χαρτζουλάκης και ο νέος αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απ. Βουλγαράκης και ακολούθησε ενημέρωση για την διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου και τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητά του από τον Δρ. Ι. Μετζιδάκη, τα ποιοτικά (χημικά και οργανοληπτικά) χαρακτηριστικά του κρητικού ελαιολάδου με παράλληλη υλοποίηση γευσιγνωσίας από την Δρ. Ε. Στεφανουδάκη, τις ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου στην υγεία του ανθρώπου από τους Δρ. Μ. Μπονατάκη και Δρ. Α. Ποθουλάκη καθώς και το χαρακτηρισμό του ως λειτουργικό τρόφιμο από τον Δρ. Α. Κυριτσάκη. Στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν το μνημειακό ελαιόδεντρο στις Βούβες, παρακολούθησαν διαδικασία συλλογής ελαιοκάρπου ποικ. "Κορωνέϊκης" στο χωράφι και εξαγωγής και ελέγχου ποιότητας ελαιολάδου σε πιστοποιημένα ελαιουργεία αλλά και τυποποίησης και εμπορίας σε επιχειρήσεις (ΒΙΟΛΕΑ, TERRA CRETA, RENIERIS) στη Κίσαμο.
Τη Πέμπτη 2/12..... οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το μουσειακό χώρο του μοναστηριακού ελαιοτριβείου του Αρκαδίου στα Καψαλιανά Ρεθύμνου και στη συνέχεια σε συνάντηση με τον γυναικείο συνεταιρισμό ‘ΕΡΑΤΩ’ στο Αμάρι Ρεθύμνου έγινε επίδειξη και παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων και φαγητών με βάση το ελαιόλαδο κατά την οποία συμμετείχαν ενεργά στην παρασκευή τους. Το απόγευμα επισκέφθηκαν την Ε.Α.Σ. Πεζών, όπου πληροφορήθηκαν για τις δραστηριότητες και τις καινοτόμες συσκευασίες που χρησιμοποιούν, παρακολούθησαν την διαδικασία έκθλιψης, ελέγχου ποιότητας και τυποποίησης ελαιολάδου.
Την Παρασκευή 3/12 ξεκίνησαν με την Ε.Α.Σ. Ηρακλείου όπου παρακολούθησαν τους ελέγχους που γίνονται για την εξασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας του ελαιολάδου, την διαδικασία τυποποίησης και ενημερώθηκαν για τις εξαγωγικές δραστηριότητες της Ε.Α.Σ. Ηρακλείου και δοκίμασαν το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Νομαρχία Ηρακλείου όπου πληροφορήθηκαν σχετικά με τους στόχους του «Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας» από την πρόεδρο κ. Ε. Σχοιναράκη, Νομάρχη Ηρακλείου και ακολούθησε παρουσίαση από τον δημοσιογράφο-συγγραφέα κ. Ν. Ψιλάκη για το Κρητικό Διατροφικό Πολιτισμό και το Ελαιόλαδο. Το απόγευμα μεταφέρθηκαν στην Κριτσά, όπου επισκέφτηκαν τον Συνεταιρισμό Γυναικών και δοκίμασαν τοπικά προϊόντα βασισμένα στο ελαιόλαδο, και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κριτσάς στο Λασίθι όπου ενημερώθηκαν για το ποιοτικό ελαιόλαδο που παράγουν, το πώς έγινε γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και την σύνδεσή του με την κρητική παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής, την οποία και δοκίμασαν μετά την μαγειρική επίδειξη που ακολούθησε από τον Παραδοσιακό Σύλλογο Κριτσάς.
Να σημειωθεί ότι όλες τις μέρες οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακά πιάτα της κρητικής διατροφής βασισμένα στο ελαιόλαδο, σε εστιατόρια που έχουν πιστοποιηθεί με το «Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας» από το «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας».
Κατά την διάρκεια της ενημέρωσής τους οι δημοσιογράφοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελαιοκαλλιέργεια, τα στάδια επεξεργασίας του ελαιοκάρπου, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της άριστης ποιότητας του εξαιρετικού παρθένου κρητικού ελαιολάδου και την προσπάθεια αναγνώρισης της ιδιαιτερότητάς του. Παράλληλα τους δόθηκε έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό, που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος, όπως cd rom και ενημερωτικό φυλλάδιο με αναλυτικές πληροφορίες για το κρητικό ελαιόλαδο, αφίσα με τους 10 λόγους για τους οποίους πρέπει κάποιος να καταναλώνει κρητικό ελαιόλαδο, καρτ ποστάλ και σελιδοδείκτες με κρητικές συνταγές βασισμένες στο ελαιόλαδο, κιτ γευσιγνωσίας με φρέσκο κρητικό ελαιόλαδο με συγκεκριμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και κρητικά ελαιόλαδα από τους 4 νομούς της Κρήτης που βραβεύτηκαν το 2010.
Το ενδιαφέρον και τα θετικά σχόλια των δημοσιογράφων για την αύξηση των εξειδικευμένων γνώσεων τους σχετικά την παραγωγή, τις ιδιαιτερότητες και την ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου επιβεβαίωσαν ότι η οργάνωση της δράσης ήταν απόλυτα επιτυχής. Ιδιαίτερη ικανοποίηση εκφράστηκε από απ’ την δυνατότητα πού είχαν να συμμετάσχουν ενεργά σε δραστηριότητες όπως η παραγωγή παραδοσιακών εδεσμάτων, καθώς και απ’ την δοκιμή παραδοσιακών κρητικών πιάτων που ανέδειξαν τον πλούτο της κρητικής κουζίνας και τον κεντρικό ρόλο του κρητικού ελαιολάδου σε αυτήν. Κατόπιν τούτου, είμαστε σίγουροι ότι ικανοποιήθηκε ο απώτερος σκοπός μας, που ήταν η μεταλαμπάδευση της γνώσης και της εμπειρίας που απέκτησαν πάνω στο κρητικό ελαιόλαδο προς τους καταναλωτές των χωρών τους. Να σημειωθεί ότι οι δημοσιογράφοι έχουν ήδη δημοσιεύσει σχετικά άρθρα από την επίσκεψή τους στο διαδίκτυο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ είναι σε επαφή με τους εταίρους του προγράμματος για τον εμπλουτισμό των άρθρων που ετοιμάζουν και με άλλα στοιχεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.