Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΝΑΥΑΓΙΟ ΒΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Αμφορείς και μία άγκυρα είναι τα πρώτα ευρήματα, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ναυάγιο. Τα ανακάλυψε το μέλος του Συλλόγου Φραγκίσκος Παπανικολάκης, ο οποίος ενημέρωσε άμεσα τα υπόλοιπα μέλη. Ακολούθησε καταδυτική αποστολή με τη συμμετοχή του κ. Παπανικολάκη, του αντιπροέδρου του Συλλόγου Βασίλη Σαμολαδά και των μελών Νεκτάριου Δελλή και Τζίνας Καραβαράκη, η οποία είναι και η φωτογράφος των «Φίλων του Βυθού».
«Στόχος ήταν να το δούμε, να το φωτογραφίσουμε και εν συνεχεία να ενημερώσουμε την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ώστε να αξιολογήσει και αν το θεωρεί σημαντικό να έρθει για τα περαιτέρω», επεσήμανε, μιλώντας στα Χανιώτικα Νέα ο κ. Καραβαράκης.
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι «βουτώντας στα σαράντα και πλέον μέτρα, εντοπίσαμε οξυπύθμενους αμφορείς, σπασμένους και ολόκληρους και λίγο πιο πέρα βρήκαμε μια άγκυρα, η οποία δεν ξέρουμε αν είναι από το ίδιο ναυάγιο ή άλλο μεταγενέστερο».
Ο κ. Καραβαράκης πρόσθεσε ότι «οι φωτογραφίες που μπορέσαμε να τραβήξουμε, γιατί το βάθος αυτό δεν μας επιτρέπει μεγάλο χρόνο παραμονής, ήταν συγκεκριμένες και πρέπει να φωτογραφίσουμε εκ νέου για να έχουμε λίγο καλύτερη εικόνα αλλά η πρώτη μας εντύπωση είναι ότι πρόκειται πράγματι για ένα ναυάγιο ή για σημείο που κάποιο μεγάλο πλοίο, για κάποιο λόγο, αναγκάστηκε να αφήσει ένα μέρος του φορτίου του για να μπορέσει να συνεχίσει το ταξίδι. Υπολείμματα από κάποιο σκαρί ή κάτι άλλο, που να μας υποδεικνύουν όντως ότι υπάρχει ναυάγιο, δεν μπορέσαμε να ανακαλύψουμε στον πολύ λίγο χρόνο που είχαμε, γι’ αυτό και θεωρούμε ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Βυθού». Ο κ. Καραβαράκης τόνισε, ακόμη, ότι «ως Σύλλογος, πάντα, για οτιδήποτε πέφτει στην αντίληψή μας ενημερώνουμε την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με επιστολές και φωτογραφίες που στέλνουμε. Θα πρέπει, δε, να ξέρουν όσοι διαβάσουν αυτό το ρεπορτάζ πως για οτιδήποτε γνωρίζουν, ενημερώνοντας τους "Φίλους του Βυθού", θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο. Και αξιοποίηση θεωρούμε την ενημέρωση των Αρχών για να μη χάνονται αυτά τα ναυάγια από τις θάλασσές μας, μιας που κατά καιρούς βλέπουμε πράγματα στη θάλασσα και μετά από κάποια χρόνια αυτά εξαφανίζονται. Καλό θα είναι λοιπόν να ασχοληθούν οι Υπηρεσίες σωστά, γιατί αυτά για εμάς αποτελούν έναν θησαυρό για τον τόπο μας και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να καταλήγουν στα χέρια συλλεκτών και επιτήδειων, που λυμαίνονται τον τόπο μας κάθε χρόνο».

ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΓΓΕΙΟ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ  ΜΕ ΑΡΧΙΚΗ ΤΙΜΗ ΕΚΙΝΗΣΗΣ ΤΙΣ 15.000Ε
Κληθείς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για τις «εξαφανίσεις» στις οποίες αναφέρθηκε, ο κ. Καραβαράκης σημείωσε: «Δύτες μας λένε: Στην τάδε περιοχή υπήρχαν τρεις - τέσσερις αμφορείς. Τον επόμενο χρόνο δεν βρήκαμε κανέναν. Στον Σύλλογο δεχόμαστε πληροφορίες από όλων των ειδών τους δύτες. Και από δύτες του Συλλόγου και από δύτες - ψαράδες και από δύτες που είναι μακριά από εμάς και δεν έχουν σχέση με τον χώρο μας. Ακούμε διάφορες τέτοιες πληροφορίες. Διότι εμείς για οτιδήποτε έχουμε ερευνήσει στέλνουμε κατευθείαν επιστολή και φωτογραφικό υλικό στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων για ενημέρωση. Είναι, άλλωστε, γνωστό σε όσους ασχολούνται με την κατάδυση ότι ενώ πριν από είκοσι - τριάντα χρόνια υπήρχαν σε κάποια σημεία συγκεκριμένοι αμφορείς, τώρα πας και δεν βλέπεις τίποτα παρά μόνο θραύσματα. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι κάποιοι τα παίρνουν αυτά». Καταλήγοντας, ο κ. Καραβαράκης τόνισε: «Θα μου πείτε, τι μπορεί να κάνει η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων από τη στιγμή που όλη η Κρήτη και όλη η Ελλάδα είναι γεμάτη από τέτοια ναυάγια; Τι να πω; Ας τα αξιολογήσουν -τουλάχιστον- και τα σημαντικότερα ας φροντίσουν να τα ερευνήσουν, να τα ανασύρουν και να τα τοποθετήσουν σε κάποιο Μουσείο. Εμείς, ως Σύλλογος, είμαστε στη διάθεσή τους για να παρέχουμε οποιαδήποτε πληροφορία και οποιαδήποτε βοήθεια. Και στη συλλογή και στη διερεύνηση και σε οτιδήποτε άλλο χρειαστούν».ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.