Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Ο ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

Το 1884 ο διάσημος αρχαιολόγος Fr. Haibherr ανακάλυψε και το τελευταίο κομμάτι της επιγραφής της Γόρτυνας. Είχαν προηγηθεί ο L. Thenon 1857, B. Haussoulier 1879, που δικαιολογημένα χαρακτηρίστηκε σαν "βασίλισσα των επιγραφών".
Η επιγραφή είναι γραμμένη στο αρχαϊκό δωρικό αλφάβητο της Κρήτης, που είχε 18 γράμματα και σε γραφή βουστροφηδόν (από δεξιά προς αριστερά και από αριστερά προς δεξιά εναλλάξ).
Αποτελείται από 637 στίχους σε 12 στήλες. Χρονολογείται στα τέλη του 6ου αιώνα αρχές του 5ου π.Χ., νεώτερες μετρήσεις την τοποθετούν το 480-460 π.Χ.
Είναι ένα νομοθετικό κείμενο που αντιπροσωπεύει τις αρχές του Γορτινιακού δικαίου. Οι βασικές διατάξεις του κώδικα αναφέρονται στην προσωπική ελευθερία των πολιτών, την δικαστική κατοχύρωση και διάκριση ιδιότητας του ελεύθερου και του δούλου, την προσβολή των ηθών, το οικογενειακό δίκαιο, την σχέση γονέων και τέκνων, την υιοθεσία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρακάτω στήλη που σε ελεύθερη μετάφραση λέει:
"Αν ο άνδρας και η γυναίκα χωρίζουν, η γυναίκα να πάρει τα δικά της, όσα είχε όταν πήγε στον άντρα της, και το μισό από τους καρπούς, αν τα εισοδήματα προέρχονται από δική της ιδιοκτησία. Όσα έχει υφάνει να κρατεί τα μισά και 5 στατήρες, αν ο άντρας είναι αίτιος του διαζυγίου. Αν όμως ο άντρας ισχυρίζεται ότι δεν είναι αίτιος τότε ο δικαστής να αποφασίσει αφού τον ορκίσει."
Η επιγραφή -ο πρώτος σωζόμενος κώδικας του ανθρωπίνου γένους- βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος της στην Β.Δ μεριά του Ωδείου της Γόρτυνας και ένα μικρό τμήμα στο μουσείο του Λούβρου.
Βιβλιογραφία Fr. Haibherr,  Θ.Δετοράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.