Η ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ
Ο δίσκος της Φαιστού βρέθηκε το 1908 από τον αρχαιολόγο L. Pernier στα ερείπια του παλαιού Μινωϊκού ανακτόρου της Φαιστού. Η χρονολόγηση του δίσκου δεν είναι σαφώς προσδιορισμένη, αλλά πιστεύεται πως ανήκει στη Mεσομινωική IIB περίοδο, δηλαδή τον 17ο αιώνα π.X.
Είναι φτιαγμένος από πηλό, η μέση του διάμετρος είναι 16 εκ. το πάχος του 2.1 εκ. και είναι διπλής όψης. Το κείμενο πάνω του είναι τυπωμένο από κινητά τυπογραφικά στοιχεία (Το αρχαιότερο δείγμα έντυπου κειμένου), σε σπειροειδή μορφή από το κέντρο προς την περιφέρεια. Οι δύο όψεις έχουν ελαφρά διαφορετικό βάθος κειμένου σαν να χρησιμοποιήθηκε διαφορετική πίεση σε μία πλευρά ή να ήταν πιο στεγνός και σκληρός ο πηλός. Πιθανόν να φτιάχτηκε από δύο δίσκους πηλού που ενώθηκαν πριν στεγνώσουν σχηματίζοντας τελικά ένα ενιαίο δίσκο διπλής όψης.
Η ΑΛΛΗ
Ο Jerome Eisenberg είναι αρχαιοπώλης στο επάγγελμα, με σπουδές Φιλολογίας, ιδιοκτήτης της γκαλερί “Royal Athena Gallery” και εκδότης του αρχαιολογικού περιοδικού Minerva. Στις 30 Ιουλίου του 2007 ο Eisenberg φιλοξενήθηκε από τις σελίδες των "New York Times" όπου παρουσίασε τις απόψεις του αμφισβητώντας ευθέως την γνησιότητα του δίσκου της Φαιστού.
- Επιμένω στην άποψη μου! Ο "Δίσκος της Φαιστού" είναι ένα ανθρώπινο δημιούργημα που δεν έχει τίποτε αξιοσημείωτο. Ακόμη και τα σύμβολα που υπάρχουν χαραγμένα πάνω του θεωρώ ότι τα επινόησε εκείνος που κατασκεύασε το Δίσκο.
Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία εξέταση πάνω στο Δίσκο εάν δεν τον κρατήσουμε στα χέρια μας. Μπορούμε να πάρουμε δείγματα από τις άκρες του Δίσκου που πραγματικά δεν θα επιφέρουν κάποιου είδους καταστροφή στο Δίσκο και αυτά τα δείγματα μπορούν να προσδιορίσουν την ηλικία του όπως επίσης και από πού προέρχεται το είδος του πηλού από το οποίο είναι κατασκευασμένος. Γιατί το είδος του πηλού δεν είναι το ίδιο με αυτό που βρέθηκε στη Φαιστό και ίσως να προέρχεται από κάποια άλλη χώρα. Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια την εφαρμογή αυτού του τεστ. Και δεν καταλαβαίνω το γιατί!!"
Ο Δ. τ. Φ. είναι αυθεντικός γιατί είναι αναγνώσιμος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜία «Έκθεση Πεπραγμένων» ενός διαχειριστή του εμπορικού κέντρου της αρχαίας Φαιστού.
Ο διάσημος Δίσκος της Φαιστού αποτελεί μία τυπογραφημένη, κατά επισημασμένες παραγράφους συνοπτική αναφορά ενεργειών ενός διαχειριστή – τιμητή του εμπορικού κέντρου της Φαιστού. Οι σπείρες, για λόγους τεχνικούς, ξεκινούν με οδηγό το χείλος του δίσκου, από την περιφέρεια προς το κέντρο, ενώ η επιγραφή, πάλι για τεχνικούς λόγους, έγινε αντίθετα.
Ο Δίσκος της Φαιστού, η Στήλη από την Άβυδο, η Στήλη της Ροζέτας, η Πινακίδα από την Έγκωμη, η Πινακίδα από το ιερό της Αθηνάς του Ιδαλίου και η Πινακίδα της Κορτόνας αποτελούν μερικές έγγραφες αναφορές ή δημοσιεύματα τρεχουσών λογιστικών και κανονιστικών πράξεων προς ενημέρωσιν του άνακτα, της διοικήσεως ή του δήμου.
https://skydrive.live.com/?cid=e39b50d7d9ea3235&id=E39B50D7D9EA3235%21105#!/view.aspx?cid=E39B50D7D9EA3235&resid=E39B50D7D9EA3235%21122&app=WordPdf