Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

ΛΑΦΟΝΗΣΙ SOS

Στην αντεπίθεση με αιχμές για τον περιφερειάρχη πέρασε η κίνηση πολιτών για το Ελαφονήσι που ζητά να "να υπογραφτεί τώρα το χωροταξικό " με επιστολή της στην Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Κρήτης. Στην επιστολή η οποία κοινοποιείται και στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αναφέρεται:
"Η Κίνηση Πολιτών «ΛΑΦΟΝΗΣΙ SOS» καλεί τον Περιφερειάρχη Κρήτης να υπογράψει άμεσα το Χωροταξικό Σχέδιο (ΣΧΟΟΑΠ) του Δήμου Ιναχωρίου όπως έχει κατατεθεί, έτσι ώστε να προστατευτεί η ευρύτερη περιοχή.
Οι κάτοικοι της περιοχής του Ιναχωρίου έχουν ομόθυμα εκφράσει τη βούλησή τους μέσα από ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού τους Συμβουλίου και όλων των φορέων, καθώς και του Νομαρχιακού συμβουλίου, για την άμεση έγκριση του Χωροταξικού Σχεδίου της περιοχής τους. Οι κάτοικοι της περιοχής του Ιναχωρίου έχουν ομόθυμα επιλέξει την προστασία της περιοχής του Λαφονησιού και του Δήμου Ινναχωρίου, για ένα μέλλον με πραγματική ανάπτυξη, όπου το οικονομικό της αποτέλεσμα θα διαχέεται στο σύνολο της κοινωνίας και όχι στους ολίγους. Λένε όχι στην άγρια τουριστική ανάπτυξη και την τσιμεντοποίηση της περιοχής του Λαφονησιού και του Δήμου τους, λένε όχι σε λατομεία στην παραλιακή περιοχή του όρμου Στομίου.
Η περιοχή του Λαφονησιού εντάσσεται στο προστατευόμενο από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία Δίκτυο Ευρωπαϊκών Οικοτόπων NATURA 2000. Η ελληνική κυβέρνηση και τα όργανά της όπως ο διορισμένος από αυτήν Περιφερειάρχης, οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα σε μέτρα προστασίας όλων των περιοχών NATURA 2000 εγκρίνοντας Χωροταξικά σχέδια οι μεν και Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες οι δε, δημιουργώντας Φορείς Διαχείρισης σε όλες τις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000. Όσο δεν το κάνουν αυτό βρίσκοντας διάφορα γραφειοκρατικά προσκόμματα, επιτρέπουν σε ποικιλώνυμα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα να αυθαιρετούν και να αλωνίζουν σε αυτές τις περιοχές επιδιώκοντας να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα (λατομεία, μεγάλες ξενοδοχειακής μονάδες)
Εμείς καλούμε δημόσια τον διορισμένο από την κυβέρνηση Περιφερειάρχη:
1. Να μας πει: Τι γύρευε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο εν κρυπτώ στην περιοχή, με ιδιωτικό αυτοκίνητο, όπου προσπαθούν να επιβάλουν λατομεία, και γιατί δεν ενημέρωσε τον τοπικό Δήμο. Μήπως γιατί υπάρχει επιδίωξη να χαρακτηριστούν δασικά τα χωράφια των δεκάδων φτωχών ιδιοκτητών γης στην περιοχή ΠΕΡΠΟ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιβολή λατομικής ζώνης;
Παρόμοιο έργο που είδαμε στο Αποπηγάδι και σε άλλες περιοχές.
2. Με τα όσα ανυπόστατα επιχειρήματα είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, ως απάντηση του περιφερειάρχη στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει την καθυστέρηση υπογραφής και μεθόδευση επιβολής λατομικής ζώνης δια μέσου του ΣΧΟΠ, ζητάμε δημόσια από την διευθύντρια του ΣΧΟΠ και τον Περιφερειάρχη:
Να προσέλθουν σε ανοιχτή Δημόσια Συζήτηση για τα λατομεία και το ΣΧΟΟΑΠ μαζί με εκπρόσωπο του Δήμου Ιναχωρίου, εκπρόσωπο την ομάδας μελέτης κι οποιονδήποτε άλλο φορέα σχετικό με το θέμα, άμεσα, την επόμενη εβδομάδα, είτε στην περιοχή του Δήμου Ιναχωρίου είτε στα Χανιά (π.χ. στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου).
Έτσι θα δούμε πόσοι και ποιοι από την κυβέρνηση εννοούνε τα όσα λένε περί «πράσινης ανάπτυξης», «δημόσιας διαβούλευσης και διαφάνειας στις αποφάσεις», «προστασίας της φύσης» και το δικαίωμα της αυτοδιοίκησης να κανονίζει τα του οίκου της πάντοτε σύμφωνα με τον νόμο.
Η Κίνηση Πολιτών ΛΑΦΟΝΗΣΙ SOS εκφράζει την ομόθυμη βούληση όλων των πολιτών που προσήλθαν στην ιδρυτική της συνάντηση, ώστε να προωθηθεί προς υπογραφή το ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου όπως αυτό έχει κατατεθεί.
Για το σκοπό αυτό έχει ήδη ξεκινήσει μεγάλη εκστρατεία, η οποία θα φτάσει ως την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα και θα ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης.ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΤΣΕΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ tse2100@gmai.com
ΧΑΙΡΕΤΑΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ alexheretaki@gmail.com
ΑΜΑΡΙΑΝΑΚΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ samarianakis@gmail.com
ΤΖΙΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ d.tziaki@gmail.com
ΖΟΥΡΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ zoyridis@cha.forthnet.gr
ΚΑΛΛΙΤΕΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ sildecal@otenet.gr
ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ nidn@tee.gr
ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ bkatsanevakis@tee.gr
ΠΑΠΑΔΕΡΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ aa-pap@otenet.gr".

Δεν υπάρχουν σχόλια: