......και νέων τεχνολογιών στον Άστρικα Κολυμβαρίου Χανίων
Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 29 Ιουνίου 2010 η πρώτη συνάντηση τουρισμού υπαίθρου και νέων τεχνολογιών που
διοργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης, σε συνεργασία με το Κέντρο Ανάπτυξης και Προώθησης του Αγροτοτουρισμού ΓαιοΠυξίδα, την ΒΙΟΛΕΑ, ,με την υποστήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους , του Νεανικού Πλάνου και του Ελληνικού Δικτύου Ανοικτής & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης.
Κατά την πρώτη συνάντηση που είχε ως γενικό τίτλο «Ανιχνεύουμε την Ελιά και το Λάδι με την τεχνική της κινούμενης εικόνας-animation» παντρεύτηκαν με επιτυχία η δυναμική ενός προϊόντος όπως το λάδι και την καινοτομία της τεχνικής της κινούμενης εικόνας - animation.
Για 4 ημέρες, τα πρωινά , οι εκπαιδευόμενοι (εκπαιδευτικοί, μαθητές, καλλιτέχνες κ.α.) μάθαιναν την τεχνική του animation μέσα από βιωματικές δράσεις που ανέπτυξε ο Σπύρος Σιάκας σκηνοθέτης animation. Παράλληλα έγινε ειδική, εκτενή αναφορά στο λάδι, την διαδικασία παραγωγής αλλά και τις ιδιότητες του από τον υπεύθυνο της ΒΙΟΛΕΑ Γιώργο Δημητριάδη.
Σημειώνουμε ότι ως τόπος υλοποίησης της συνάντησης επιλέχτηκε το ελαιουργείο «Βιολέα» στον Άστρικα του Δήμου Κολυμβαρίου. Η «Βιολέα» είναι η μοναδική ελαιοπαραγωγική επιχείρηση, η οποία σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ως επισκέψιμη μονάδα παραγωγής παραδοσιακού ελαιολάδου στην Ελλάδα και η οποία πέραν των άλλων πιστοποιήσεων διαθέτει και Περιβαλλοντικό ISO 14001.
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης οι εκπαιδευόμενοι πέραν των γνώσεων που απέκτησαν και των δεξιοτήτων που ανέπτυξαν ολοκλήρωσαν 4 μικρού μήκους βίντεο με την τεχνική του animation κύκλο και φυσικά με θέματα από τον κύκλο της ελιάς. Υλικό που τις επόμενες ημέρες θα είναι διαθέσιμο σε ειδικό κανάλι στο διαδύκτιο αλλά και θα υπάρχει στους χώρους της ΒΙΟΛΕΑ για προβολή στους επισκέπτες της.
Επίσης τα απογεύματα και στα πλαίσια των παράλληλων δράσεων της συνάντησης έγινε μια προσπάθεια για ανίχνευση του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής με τους εκπαιδευόμενους να συμμετέχουν σε μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις εκπαιδευτικού, περιβαλλοντικού αλλά και πολιτιστικού χαρακτήρα.
Στα πλαίσια αυτά έγιναν επισκέψεις και ειδικές παρουσιάσεις στο ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ – ΧΩΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στο Δρομόνερο, το Μουσείο Ελιάς στις Βούβες, το σπήλαιο του Αι Γιάννη του Ερημίτη στην Μαραθοκεφάλα Κολυμβαρίου, τις νέες εγκαταστάσεις της ελαιουργικής μονάδας Terra Creta στην περιοχή του Κολυμβαρίου.
Επίσης στα πλαίσια της συνάντησης οι εκπαιδευόμενοι και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής παρακολούθησαν από τον Νίκο Μπλαζάκη την παράσταση Καραγκιόζη «Το στοιχειωμένο δεντρί».
Τέλος το βράδυ της Δευτέρας 28 Ιουνίου οι ομάδα των εκπαιδευόμενων επισκέφτηκε το Μουσείο Σχολικής Ζωής όπου αφού ξεναγήθηκε στους χώρους είχε μια συνάντηση με εκπαιδευτικούς και μαθητές που την προηγούμενη σχολική χρονιά παρήγαγαν εκπαιδευτικό υλικό με την τεχνική του animation.
Στα πλαίσια της συνάντησης παρουσιάστηκε υλικό από το 2ο νηπιαγωγείο και από το νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων καθώς και από 19ο δημοτικό Χανίων. Μετά την παρουσίαση υπήρξε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων για την τεχνική του animation και την εμπειρία που είχαν μαθητές και δάσκαλοι που δούλεψαν με αυτή.
Η συνάντηση ήταν η πρώτη μιας σειράς δράσεων ανάδειξης του φυσικού, πολιτιστικού, γαστρονομικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής του Κολυμβαριου.
Αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων «Χωριά Με Φώτα Ανοιχτά» και «cine- Μαθήματα» που για 4η χρονιά υλοποιούνται από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης.
Στόχος της όλης προσπάθειας η ανάδειξη της περιοχής αλλά και η προβολή μιας ήπιας ανάπτυξης με την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της. Σκοπός είναι η συνάντηση ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ να γίνει θεσμός με την μορφή κύκλων θερινών αλλά και χειμερινών σχολείων κατά την διάρκεια των οποίων θα γίνεται εκπαίδευση με έντονο το βιωματικό στοιχείο (με θέματα : πολιτισμού, αγροτουρισμού, νέων τεχνολογιών, επιστημών κτλ) αλλά και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής ως εργαλείο μιας ήπιας μορφής ανάπτυξης. Στο σχέδιο αυτό το λαδί καθώς και τα άλλα τοπικά προϊόντα όπως και μια σειρά τοπικές δραστηριότητες θα έχουν κυρίαρχη θέση ως στοιχεία ανάπτυξης της ενδοχώρας.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.