Η ποσότητα των βροχοπτώσεων από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Μάϊο του 2010 είναι μειωμένη σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2009, ενώ και η συνολική βροχόπτωση είναι μειωμένη κατά 100 χιλιοστά (705 mm το 2008-09 και 595 mm το 2009-10). Αφού δεν είχαμε βροχές μέχρι και τον Ιούνιο, για να καλυφθούν οι ανάγκες των βασικών καλλιεργειών του νομού (ελιά και εσπεριδοειδή), η άρδευση θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες σε νερό για να εξασφαλισθεί ικανοποιητική παραγωγή. Για την εξοικονόμηση νερού στην γεωργία, που καταναλώνει το 82% του νερού στην Κρήτη, ιδιαίτερα την φετινή περίοδο μειωμένης διαθεσιμότητας, οι αγρότες θα πρέπει να εφαρμόζουν την ‘ορθή αρδευτική πρακτική’, που συμβάλει στην εξοικονόμηση νερού, την προστασία του περιβάλλοντος και την αύξηση της ποσότητας και ποιότητας της παραγωγής.
Συγκεκριμένα οι αγρότες θα πρέπει να
- εγκαταστήσουν σύγχρονα συστήματα άρδευσης (σταγόνες, κλπ) που εξοικονομούν νερό, μετά από σχετική μελέτη.
- μειώσουν τις απώλειες νερού με τη βελτίωση ή αντικατάσταση του δικτύου μεταφοράς και διανομής του νερού
- σχεδιάζουν την άρδευση με βάση τις συνθήκες κάθε περιοχής (κλίμα, έδαφος)
- ενημερώνονται για τις ανάγκες τις καλλιέργειάς τους σε νερό από τους ειδικούς γεωπόνους
- εφαρμόζουν τεχνικές ελλειμματικής άρδευσης όταν υπάρχει έλλειψη νερού
- ποτίζουν συνήθως κατά τις βραδινές ώρες για να μειώνουν τις απώλειες λόγω εξάτμισης
- τοποθετήσουν υδρόμετρα για τον έλεγχο της ποσότητας νερού που χρησιμοποιούν για άρδευση και να ενημερώνονται για την τιμή του νερού
- χρησιμοποιούν σύστημα υδρολίπανσης για την εφαρμογή των λιπασμάτων
- συντηρούν αποτελεσματικά το αρδευτικό δίκτυο (χρήση HCl 30% σε ποσότητα 4-6 lt ανά m3 νερού) στο τέλος κάθε αρδευτικής περιόδου.
Η υπερ-άρδευση μπορεί να προκαλέσει:
Περιοδική έλλειψη νερού σε άλλους παραγωγούς
Ασφυκτικές συνθήκες στο έδαφος για την καλλιέργεια
Ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη ασθενειών
Απώλεια θρεπτικών στοιχείων λόγω έκπλυσης ή βαθιάς διήθησης
Μόλυνση του υπόγειου υδροφορέα από αγροχημικά
Μείωση της παραγωγής και της ποιότητας των προϊόντων
Αύξηση του κόστους παραγωγήςΣυγκεκριμένα οι αγρότες θα πρέπει να
- εγκαταστήσουν σύγχρονα συστήματα άρδευσης (σταγόνες, κλπ) που εξοικονομούν νερό, μετά από σχετική μελέτη.
- μειώσουν τις απώλειες νερού με τη βελτίωση ή αντικατάσταση του δικτύου μεταφοράς και διανομής του νερού
- σχεδιάζουν την άρδευση με βάση τις συνθήκες κάθε περιοχής (κλίμα, έδαφος)
- ενημερώνονται για τις ανάγκες τις καλλιέργειάς τους σε νερό από τους ειδικούς γεωπόνους
- εφαρμόζουν τεχνικές ελλειμματικής άρδευσης όταν υπάρχει έλλειψη νερού
- ποτίζουν συνήθως κατά τις βραδινές ώρες για να μειώνουν τις απώλειες λόγω εξάτμισης
- τοποθετήσουν υδρόμετρα για τον έλεγχο της ποσότητας νερού που χρησιμοποιούν για άρδευση και να ενημερώνονται για την τιμή του νερού
- χρησιμοποιούν σύστημα υδρολίπανσης για την εφαρμογή των λιπασμάτων
- συντηρούν αποτελεσματικά το αρδευτικό δίκτυο (χρήση HCl 30% σε ποσότητα 4-6 lt ανά m3 νερού) στο τέλος κάθε αρδευτικής περιόδου.
Η υπερ-άρδευση μπορεί να προκαλέσει:
Περιοδική έλλειψη νερού σε άλλους παραγωγούς
Ασφυκτικές συνθήκες στο έδαφος για την καλλιέργεια
Ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη ασθενειών
Απώλεια θρεπτικών στοιχείων λόγω έκπλυσης ή βαθιάς διήθησης
Μόλυνση του υπόγειου υδροφορέα από αγροχημικά
Μείωση της παραγωγής και της ποιότητας των προϊόντων
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΑΠΟΒΛΉΤΩΝ
Πληροφορίες Δρ. Κ. Χαρτζουλάκης
Τηλ: 28210 83442
Πληροφορίες Δρ. Κ. Χαρτζουλάκης
Τηλ: 28210 83442
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.