ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΑΠΟΒΛΉΤΩΝ
Στις 7 Μαϊου 2010 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Κισάμου η ημερίδα με θέμα «Η Βιολογική Γεωργία ως Επιλογή και Μοχλός Ανάπτυξης της Τοπικής Κοινωνίας στην Ελλάδα Σήμερα», που διοργάνωσε ο Δήμος Κισάμου, το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και η ΒΙΟ Hellas. Σκοπός της ημερίδας ήταν να ενημερωθούν οι αγρότες και όχι μόνο της Κισάμου για τις δυνατότητες που υπάρχουν για παραγωγή βιολογικών προϊόντων στην Κίσαμο και τις προοπτικές διάθεσης στην ελληνική και διεθνή αγορά. Την ημερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεταιρικών οργανώσεων, ομάδων παραγωγών, γεωτεχνικοί, βιοκαλλιεργητές και αγρότες.Η δήμαρχος Κισάμου κα Ευφροσύνη Σκουλάκη, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αρωγός στη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος. Ο νομάρχης Χανίων κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης τόνισε ότι η βιολογική καλλιέργεια μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στην κρίση που βιώνει σήμερα η συμβατική γεωργία και ο πρωτογενής τομέας μπορεί να βρει ένα ανταγωνιστικό βηματισμό προσεγγίζοντας τα θέματα παραγωγής προϊόντων με την λογική της αειφόρου ανάπτυξης. Ο Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Δρ. Κων/νος Χαρτζουλάκης...
αφού ευχαρίστησε όσους συνεργάστηκαν για την οργάνωση της ημερίδας, αναφέρθηκε στην αδυναμία της συμβατικής γεωργίας να εξασφαλίσει σήμερα ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες. Τόνισε ότι η βιολογική καλλιέργεια αποτελεί μια από τις εναλλακτικές προτάσεις για τους αγρότες, αφού η ελληνική αγορά είναι ελλειμματική (εισάγεται το 80% των βιολογικών προϊόντων) και για να έχει επιτυχία πρέπει να συνυπάρξουν τρεις προϋποθέσεις. Το εδαφοκλιματικό περιβάλλον, που στην Κίσαμο και γενικότερα την Κρήτη είναι άριστο, η τεχνική στήριξη, έρευνα, εκπαίδευση και εξυγίανση της εμπορίας από το ΥΠΑΑΤ και η αλλαγή νοοτροπίας από τους αγρότες. Στη σημερινή κρίσιμη καμπή, που η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί πολιτική επιλογή, η αύξηση της βιολογικής καλλιέργειας μπορεί να απορροφήσει ένα μέρος της ανεργίας από τους άλλους τομείς. Ο Γενικός Δ/ντής του ΥΠΑΑΤ κ. Γ. Αναστόπουλος, αφού μετέφερε τον χαιρετισμό του υφυπουργού κ. Μ. Καρχιμάκη, αναφέρθηκε στην πολιτική του ΥΠΑΑΤ για την βιολογική γεωργία, ως επιλογή και μοχλό ανάπτυξης του αγροτικού τομέα. Την ημερίδα χαιρέτησαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων κ. Η. Χαλακατεβάκης, ο εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Ε. Ντουντουνάκης ενώ έστειλαν μηνύματα ο βουλευτές Χανίων κ. κ. Μ. Σκουλάκης και Ευτ. Δαμιανάκης.
Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε διάλογος – συζήτηση και διατυπώθηκαν προτάσεις από τους συμμετέχοντες. Συνοπτικά τα βασικά συμπεράσματα της ημερίδας είναι τα παρακάτω:
Το ΥΠΑΑΤ προωθεί την βιολογική καλλιέργεια ως βασικό μοχλό ανάπτυξης του αγροτικού τομέα και επεξεργάζεται με δημόσια διαβούλευση το νέο θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής και εμπορίας.
Η βιολογική παραγωγή πρέπει να στοχεύει σε διαφοροποιημένα, καινοτόμα προϊόντα προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις του καταναλωτή για να διεισδύσουν σε υφιστάμενες ή νέες αγορές, αξιοποιώντας το ντόπιο εργατικό δυναμικό.
Η πιστοποίηση, με σήμα υψηλών προδιαγραφών, της προέλευσης των προϊόντων, το οποίο δεν θα καταργεί, αλλά θα συνοδεύει παράλληλα τα ατομικά σήματα κάθε παραγωγικής επιχείρησης που πληρούν τις προϋποθέσεις απόκτησης του σήματος αποτελεί το όχημα κατάκτησης της αγοράς.
Η Κίσαμος έχει ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη βιολογικής καλλιέργειας κηπευτικών, ελιάς, καστανιάς και μελισσοκομίας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Τέλος οι επιτυχημένες προσπάθειες παραγωγής και εμπορίας βιολογικών προϊόντων από βιοκαλλιεργητές και επιχειρήσεις στην περιοχή αποτελούν ένα επιπλέον θετικό στοιχείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.