Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΡΤΕΛ ΔΙΑΦΕΝΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ !

Του ΝΙΚΟΥ ΜΙΧΕΛΑΚΗ
Οι τιμές του ελαιολάδου στο επίπεδο του παραγωγού είναι φανερό ότι τα τελευταία χρόνια ελέγχονται πλήρως από λίγες Μεγάλες Επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ιταλία και Ισπανία, έχοντας παρακλάδια τους και στη χώρα μας. Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης έμεινε μόνο στη θεωρία. Στην πράξη, λιγότεροι από 10 μεγάλοι πολυεθνικοί Διατροφικοί Όμιλοι και Βιομηχανίες τελικά έχουν κυριαρχήσει στην Κοινοτική και παγκόσμια αγορά και είναι φανερό ότι διαμορφώνουν τις τιμές χωρίς κανένα ανταγωνισμό μεταξύ τους. Και η πρακτική αυτή δυστυχώς διευκολύνεται από την πολυδιάσπαση που επικρατεί από πλευράς προσφοράς στην Ελληνική αγορά, αλλά και την αδυναμία η και αδιαφορία των ενδιάμεσων πωλητών (ελαιοτριβείων κ.ά.) να διαπραγματευτούν τις τιμές.
Η ανυπαρξία ανταγωνισμού διαπιστώνεται και από τις διακυμάνσεις των τιμών παραγωγού στην Ισπανία, Ιταλία και Κρήτη, οι οποίες δείχνουν να μην έχουν καμιά σχέση με τις διακυμάνσεις στην Παγκόσμια, Κοινοτική και Εθνική παραγωγή. Εξαίρεση αποτέλεσε η διεθνής άνοδος των τιμών παραγωγού στο επίπεδο των 3-4 € κατά την περίοδο 2005/6  που είναι φανερό πως προκλήθηκε από την εξαιρετικά χαμηλή παραγωγή σε επίπεδο Κοινότητας σε δυο συνεχείς περιόδους!
 Βέβαια οι Διατροφικοί Όμιλοι και οι μεγάλες Βιομηχανίες προκειμένου να δημιουργήσουν εικόνα και ψυχολογία υπερπροσφοράς, παρουσιάζουν συνήθως δικές τους διογκωμένες εκτιμήσεις. Πρόσφατο παράδειγμα οι περυσινές εκτιμήσεις του γνωστού Διατροφικού Ομίλου SOS που παρουσίαζαν την παραγωγή της Ισπανίας αυξημένη κατά 250 χ.τ. Όμως «νερό στο μύλο» των Πολυεθνικών φαίνεται να ρίχνουν ηθελημένα η αθέλητα και τα υπερβολικά διογκωμένα στατιστικά στοιχεία που οι ελαιοπαραγωγικές χώρες- μεταξύ των όποιων και η δική μας - παρουσιάζουν αβασάνιστα στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
Έτσι, η φετινή Κοινοτική παραγωγή εκτιμάται σε 2.148 χ.τ. έναντι 1933 χ. της περυσινής, αυξημένη δηλαδή κατά 215 χ.τ., πράγμα που οφείλεται στις αυξημένες παραγωγές που δίδουν κυρίως η Ισπανία (1200 χ.τ) αλλά και η Ελλάδα (348 χ.τ.). Ωστόσο, η εκτίμηση για την Ελλάδα τουλάχιστο είναι φανερό ότι είναι εξωπραγματική και δεν φαίνεται να ισχύει ούτε κατά το ήμισυ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.