ΕΝΑ ΤΙΜΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Η ΕΛΛΑΔΑ
Του Γιάννη Η. ΚάκανουΗ πολύχρονη αστυνομική μα και δημοσιογραφική μου διαδρομή αποτέλεσαν αφορμή για να σκεφτώ μια καινοτόμο ιδέα ενός δίκαιου απλού εκλογικού συστήματος για κάθε είδους εκλογική αναμέτρηση, ώστε να εκλείψουν οι κομματικές διχόνοιες…
Κι ενώ η πρόταση στάλθηκε στη Βουλή, τα κόμματα και συζητήθηκε θετικά στο τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων, το έτος 2007, μόνο η νέα κυβέρνηση του Γεωργίου Α. Παπανδρέου, επιτέλους αλλάζει την εκλογική νομοθεσία μ’ ένα προφανώς ανάλογο σύστημα από αυτό που εφαρμόζεται στη Γερμανία.
Στο Γερμανικό σύστημα, για παράδειγμα, κάθε ψηφοφόρος ρίχνει στην κάλπη δύο ψηφοδέλτια, ένα για το κόμμα που στηρίζει και ένα άλλο για τον υποψήφιο της επιλογής του, ο οποίος μπορεί να είναι από διαφορετικό κόμμα.
Τι έχω προτείνει;
Την πολυσταυρία, την ψήφιση κόμματος και το δικαίωμα να ψηφίζονται και άλλοι υποψήφιοι βουλευτές εκτός του συνδυασμού επιθυμίας κάθε ψηφοφόρου. Ακόμα, να υπάρχει και ψηφοδέλτιο ανεξάρτητων υποψηφίων. Οι ανάγκες των καιρών και τα συμφέροντα της χώρας χρειάζονται καλές σκέψεις με καινοτόμο χαρακτήρα. Να μπορούμε να ρίχνουμε στην κάλπη δύο ή και τρία ψηφοδέλτια σ’ ένα φάκελο όπου: Το ένα ψηφοδέλτιο θα είναι για το κόμμα και τον υποψήφιο βουλευτή ή βουλευτές που θέλουμε να τιμήσουμε. Στην περίπτωση αυτή, για να μην έχει ο ψηφοφόρος συνειδησιακά προβλήματα σε τυχόν ισοψηφία, να μπορεί να βάλει δύο σταυρούς στον ένα εκ των υποψηφίων της προτίμησης του, επαναλαμβάνω στο ψηφοδέλτιο που θα έχει ψηφίσει και το κόμμα του. Προαιρετικά να μπορεί να ψηφίσει και άλλο ή άλλους υποψήφιους από άλλα κόμματα ή τον συνδυασμό των ανεξάρτητων, αφού με την πολυσταυρία θα έχει τέτοια δυνατότητα. Όσοι επιλέξουν να τιμήσουν ανεξάρτητους υποψήφιους θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν ψηφίσει και κάποιο κόμμα. Επαναλαμβάνω όμως, ότι το πνεύμα της προτάσεως δεν αφορά μόνο τις βουλευτικές εκλογές, αλλά κάθε είδους εκλογική αναμέτρηση. Μ’ ένα αγαπησιάρικο λοιπόν, εκλογικό σύστημα, αφ’ ενός θα μειωθεί το ιδιαίτερα το ανησυχητικό υψηλό ποσοστό της αποχής και αφ’ ετέρου, η ένταση στις κοινωνίες, κυρίως κατά τις προεκλογικές περιόδους. Τα κράτη μεγαλουργούν όταν ο λαός τους είναι αγαπημένος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.