Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ


"Πραγματοποιήθηκε χθες στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας Κρήτης συνάντηση με θέμα :« Πρόγραμμα POSEIDON - Τσουνάμι μετά από ισχυρό σεισμό» με συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων Πολιτικής Προστασίας από τους 4 νομούς της Κρήτης.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στόχο έχει την προετοιμασία της Πολιτικής Προστασίας στην αντιμετώπιση καταστρεπτικού σεισμού με τσουνάμι, μέσα από την συνεργασία των φορέων Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Στα πλαίσια του έργου αυτού θα εμπλακούν οι μηχανισμοί της Πολιτικής Προστασίας της Κύπρου και της Γαλλίας, καθώς θα αξιολογηθεί και η συνεργασία μας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας."   
                                                               
Στον χάρτη που δημοσιεύουν σήμερα πολλά έντυπα της Κρήτης με κόκκινο χρώμα οι περιοχές που κινδυνεύουν .. και πρώτη και καλύτερη η δυτική Κρήτη..... Φαλάσαρνα και κάτω. Φυσικά είναι αναμενόμενο μιας και το ρήγμα είναι κάπου εκεί αλλά και οτι η περιοχή έχει δώσει και το μοναδικό ως και σήμερα τσουνάμι που έγινε το 365 μ.Χ μετά από σεισμό.
365 μ.Χ. Μ = (9.2R) Τέσσερα μίλια νότια-ανατολικά των Φαλασάρνων.
Καταστροφή Κισάμου και Φαλασάρνων, ανύψωση του δυτικού τμήματος της Κρήτης με καταστροφικές συνέπειες είναι άξιο λόγου η αναφορά του Αμμιανού Μαρκελλίνου: 21 Ιουλίου 365 ο ιστορικός βιώνει και περιγράφει την τρομερή καταστροφή που παρόμοια της δεν βρίσκει κανείς ούτε στους θρύλους αλλά ούτε στα αληθινά ιστορικά γεγονότα: Η θάλασσα αποσύρθηκε και τα νερά τραβήχτηκαν σε τέτοια έκταση ώστε να αποκαλυφτεί ο βυθός της…..Πολλά πλοία εξόκειλαν και οι άνθρωποι περιπλανιόταν στα λίγα νερά που απόμειναν μαζεύοντας ψάρια και οστρακοειδή. Εντός ολίγου όμως υπερυψωμένα θαλάσσια κύματα όρμησαν …ισοπεδώνοντας κτήρια ή οτιδήποτε άλλο συναντούσαν στο δρόμο. Μερικά μεγάλα πλοία είχαν εκσφενδονιστεί από το κύμα στις στέγες σπιτιών και άλλα σε απόσταση 2 μιλίων από την ξηρά.
Πρόκειται για τεκτονικό σεισμό, λόγω σύγκρουσης της αφρικανικής με την ευρωπαϊκή πλάκα. Περισσότερα για τους σεισμούς της Κρήτης στο http://sadentrepese.blogspot.com/2008/10/blog-post_24.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.