Στην παλαιά φρουρά των μουσικών ανήκει και ο Βασίλης Παπαδάκης.
Γεννήθηκε το 1880 στα Μπαλαμπιανά Κισσάμου, μια γραφική γειτονιά στα Μεσόγεια, στην Γραμπουσιανή γωνιά. Στις προγονικές ρίζες του βρίσκουμε μουσικούς.
Ο ξακουστός Κων/νος Μπαλαμπός που άκμασε κατά τον 19ο αιώνα, αλλά και ο πατέρας του ήταν σπουδαίοι βιολάτορες. Από μικρός έδειξε την κλίση του στην μουσική, έφτιαξε μια αυτοσχέδια λύρα, ώσπου ο πατέρας του του δώρισε το βιολί του, ένα Γκουρνέριους του 1710 που το έφερε ένας πρόγονος του από την Κρεμώνα της Ιταλίας. Σαν νέος άσκησε το επάγγελμα του χασάπη, εξού και το παρατσούκλι του «Κοπανίδης», το οποίο όμως το κληρονόμησε και από τον πρόγονο του, τον Κων/νο Μπαλαμπό ή Κοπανίδη.
Και ο Βασίλης Παπαδάκης έτσι έμεινε γνωστός, ως Κοπανίδης. Νέος έφυγε για την Αθήνα αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Εργάστηκε σαν χασάπης αλλά τα βράδια έπαιζε στα κέντρα διασκεδάσεως της εποχής και εκεί πλούτισε τον μουσικό του κόσμο με ένα πλούσιο ρεπερτόριο.
Στην Αθήνα όμως υπέστη ένα ατύχημα, εκπυρσοκρότησε το πιστόλι του στην τσέπη του και αυτό δημιούργησε μια αναπηρία στο πόδι του, την οποία έφερε για όλη την υπόλοιπη ζωή του.
Έφυγε ξανά για την Κρήτη, πήγε και έμεινε στα Χανιά, εκεί παντρεύτηκε και εκεί άνοιξε ένα κρεοπωλείο και παράλληλα έπαιξε στα πολυάριθμα γλέντια της εποχής. Στα λαγούτα τον συνόδευσαν οι κορυφαίοι λαγουτιέρηδες των Χανίων. Η μοναδική φωτογραφία είναι τραβηγμένη στα Χανιά το 1937!!
Το έργο του πραγματικά άξιο. Σύλλεξε μια μεγάλη σειρά συρτών σύμφωνα με τις ονομασίες και τις χρονολογίες συνθέσεως τους, γραπτά όλα αυτά, μιας και ο Κοπανίδης κάτεχε μουσική ανάγνωση και γραφή, από τους ελάχιστους καλλιτέχνες της γενιάς του.
Τα παραπάνω ντοκουμέντα, αλλά και το παλαιό βιολί του βρίσκονται σήμερα υπό την κατοχή του γιού του, του γνωστού καλλιτέχνη Κωστή Παπαδάκη ή Ναύτη. Ο Κοπανίδης άφησε όμως και την δική του σύνθεση, τον κλασσικό πλέον Μπαλαμπιανό συρτό.
Ο Βασίλης Παπαδάκης έζησε όλα τα υπόλοιπα του χρόνια στα Χανιά και εκεί, το 1949 έφυγε από την ζωή. Τάφηκε στο αγαπημένο του χωριό, στα Μπαλαμπιανά. Το όνομα του όμως θα ακούγεται όσο στέκει και ο συρτός του, ο Μπαλαμπιανός.
www.erotokritos.gr/
ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΚΟΠΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΗ ΙΣΩΣ ΝΑΝΕ ΑΥΤΗ.ΚΟΠΑΝΙΔΗΣ ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ Ο ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΠΟΥ ΚΟΠΑΝΟΥΣΕ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗ ΧΩΜΑΤΟΣ ΟΝΤΕ ΦΤΙΑΧΝΑΝΕ ΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ ΣΤΑ ΣΠΗΤΙΑ.ΔΩΜΑΤΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΣΙΜΕΝΤΟ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΙ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΠΟΛΛΩ ΛΟΓΙΩ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΧΩΜΑΤΑ ( ΑΡΓΙΛΟ,ΛΕΠΙΔΑ.Κ.Λ.Π.)ΠΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΑΜΩΤΕΣ Η ΦΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΤΑ ΠΑΤΕΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΒΕΣ ΚΟΠΑΝΟΥΣΑΝΕ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ
ΧΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΣΚΛΗΡΗΝΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΒΡΟΧΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΑΡΑΤΣΩΝ