Μέρος Α. Raymond Cattell, ήταν ένας από τους πρωτοπόρους μελετητές της προσωπικότητας, μέγας ψυχολόγος στην εποχή του ανέπτυξε μια θεωρία που ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται για να καθορίσουμε τα γνωρίσματα που διακρίνουν έναν ικανό ηγέτη. Γράφει λοιπόν ο Κάτελ και αντιγράφω για σας ότι, ο ικανός ηγέτης πρέπει να υπομένει το άγχος και την απογοήτευση, πρέπει να είναι ανταγωνιστικός και αποφασιστικός, να είναι αυταρχικός στον τρόπο σκέψης του και με την συμπεριφορά του προς τους άλλους. Να είναι δραστήριος, εκφραστικός και δυναμικός, πολύ αισιόδοξος και δεκτικός στις αλλαγές. Να έχει πολύ υψηλά πρότυπα να είναι πρακτικός, λογικός και «εστιασμένος», να είναι αυθόρμητα ριψοκίνδυνος. Ο ηγέτης σπάνια έχει τύψεις και τείνει να μη νοιάζεται καθόλου ή να νοιάζεται ελάχιστα για την αποδοχή των άλλων. Είναι σε γενικά πλαίσια σίγουρος για τον εαυτό του, δεν έχει ενοχές και δεν επηρεάζεται από προηγούμενα σφάλματα, είναι αποτυχίες του. Και τέλος Σε γενικά πλαίσια, πρέπει να διαφυλάσσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αξιοπιστία και την υπόληψή του και να είναι κοινωνικά συνειδητοποιημένος και συνετός, πολύ προνοητικός και να επιδεικνύει μεγάλη προσοχή κατά τη λήψη των αποφάσεων.
Με λίγα λόγια τόσο τέλειος που δύσκολα θα τον βρείτε, όμως μπορεί να έχει λίγα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά που για τα μικρά μας μάτια, να είναι.... ο Ηγέτης μας.
Φυσικά οι ηγέτες είναι ξεχωριστοί χαρακτήρες και δεν γεννιούνται, η τύχη και η επιμονή είναι οι σημαντικοί παράγοντες για την εξέλιξη οποιουδήποτε ηγέτη.
Μέρος Β. Στην Κίσαμο πριν από τα γεγονότα των κινητοκεραιών κάπου 800 άτομα υποστήριζαν εν θερμό τις όποιες ενέργειες της οικολογικής πρωτοβουλίας, άνθρωποι που δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα να καταδικάσουν τα δυο μεγάλα κόμματα για τις παρατεταμένες αδιαφορίες τους προς το περιβάλλον, τους πολίτες και τα παιδιά. Η Οικολογία (αλλού!) γεννήθηκε για ένα απλό λόγο, να ενημερώνει, ιδιαίτερα τους νέους για τους σκοπούς και την αναγκαιότητα της. Να τους κάνει να καταλάβουν, την ανακύκλωση, το αλόγιστο ξόδεμα του χαρτιού και άλλων πόρων, ιδιαίτερα την μόλυνση της ατμόσφαιρας, των ποταμών και των θαλασσών, πράγματα που για τα παιδιά είναι πολύ κατανοητά μιας και μπορεί εύκολα να μαθαίνουν, αλλά απίθανα για μας τους ξερόλες και ολίγον μεγαλύτερους.
Μέρος Γ. Στην μικρή πόλη μας ακόμα βρέθηκαν πολλοί που ευκαιριακά ασχολήθηκαν με την οικολογία τον τελευταίο καιρό, αλλάζοντας όχι μόνο τις συνήθειες μας αλλά και τις ......δικές τους. Προσπάθησαν να μας αλλάξουν νοοτροπία, τρόπο ζωής και έκαναν τα αδύνατα δυνατά να μας μεταδώσουν τις πολιστικές αξίες, μας έκαναν μαθήματα, σε κάποιους δυστυχώς και ιδιαίτερα, ότι πρέπει να εγγυηθούμε για τον αέρα που αναπνέουμε ώστε να παραμείνει καθαρός, ότι πρέπει να διασφαλίσουμε την ποιότητα του νερού, ότι πρέπει να κάνουμε πόλεμο σε αυτούς που μας μεταχειρίζονται σαν πειραματόζωα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μας εμπεδώσουν ότι όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα και αποφασιστικά. (Άραγε γιατί τόση βιασύνη;) Μας μιλούσαν σαν ...... ηγέτες. Πολλοί από αυτούς μάλιστα ισχυρίζονται ότι ήταν "πραγματικοί οικολόγοι". Κάποιοι έκαναν λόγο ως και για νέο κόμμα,....αχ πλανεύτρα κενωνία, όμως όλοι αυτοί αποδείχτηκαν ψευτοοικολογοι που εσκεμμένα κρύφτηκαν πίσω από την μάσκα του "καλού" ......για να κερδίσουν οπαδούς.
Το σίγουρο όμως είναι ότι αν κάποιος θέλει να αποκαλείται οικολόγος, δεν είναι δυνατόν να διαλέγει τα θέματα επιλεκτικά αλλά πάντα προσπαθεί για το σωστό, το καλύτερο για αυτόν και τα παιδιά του, αλλά και το σπουδαιότερο να κρατά τον πληθυσμό και το περιβάλλον υγιή.
Τέλος λοιπόν με την πολιτική Οικολογία, γιατί μπουχτίσαμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.