Αληθινός στυλοβάτης της παράδοσης, "Ο Χάρχαλης", αποτελεί από τα μέσα της δεκαετίας του '60, έναν από τους πιο γνωστούς και δραστήριους συλλόγους φίλων της κρητικής μουσικής. Επικεντρώνει την προσοχή του στην έρευνα και τη μελέτη των μουσικών σκοπών και της τεχνοτροπίας των παλιών οργανοπαικτών και αγωνίζεται με πείσμα για την μεταλαμπάδευση όλων των χαρακτηριστικών της αυθεντικής κρητικής μουσικής στις νεότερες γενιές. "Βλέποντας την αλλοίωση της μουσικής μας παράδοσης, μεγάλα ονόματα της κρητικής μουσικής αποφάσισαν να ιδρύσουν το σύλλογο για τη διάσωσή της. Ήταν η εποχή που ίσχυε η απαγόρευση του βιολιού από τη Ραδιοφωνία, μια απαγόρευση καταστροφική εξαιτίας της οποίας αποκλείστηκαν από τα ΜΜΕ όλοι οι μεγάλοι βιολάτορες της εποχής ", λέει ο πρόεδρος του συλλόγου, Στέλιος Λαϊνάκης και θυμάται ότι "χρειάστηκε να φτάσει το 1983 για να ξαναπαιχτούν κρητικές μελωδίες με βιολί σε ραδιοφωνικό σταθμό".
Ένα μικρό καφενεδάκι στην καρδιά των Χανίων με δεκάδες φωτογραφίες παλαιών μουσικών, γεμάτο μουσικά όργανα, αποτελεί το στέκι των μουσικών του συλλόγου "Χάρχαλη" εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια. Όποια στιγμή και να περάσεις δεν υπάρχει περίπτωση να μην αντικρίσεις κάποιον μουσικό αγκαλιά με το βιολί, τη λύρα ή το λαγούτο και γύρω του ένα μικρό κύκλο από συναδέλφους του ή φίλους της μουσικής μας παράδοσης. Δύο φορές την εβδομάδα, ο δάσκαλος Μανόλης Μανιουδάκης παραδίνει αφιλοκερδώς μαθήματα σε νέα παιδιά, ενώ μια από τις μεγαλύτερες συμβολές του συλλόγου είναι οι προσπάθειες που κάνει στην κατεύθυνση της έρευνας και της καταγραφής της κρητικής μουσικής που χάνεται.
Ο Στέλιος Λαϊνάκης γύρισε τέσσερις φορές ολόκληρη την Κρήτη μαζί με τον Ιταλό μουσικολόγο Ρομπέρτο Λέιντι και τη συνεργάτη του Τούλια Μαγκρίνι, καθηγητές και οι δύο στο τμήμα εθνικομουσικολογίας του Πανεπιστημίου της Μπολόνια.. "Καταγράψαμε όλους του μουσικούς με τα βιογραφικά τους και πήραμε ηχητικά ντοκουμέντα από το παίξιμο τους. Ήταν μια τεράστια εργασία με βάση την οποία στην Ιταλία κυκλοφόρησαν δύο βιβλία", σημειώνει ο κ. Λαϊνάκης και περιγράφει μερικές από τις πιο ιστορικές ηχογραφήσεις του Συλλόγου: το δίσκο "Οι βιολιστές" με ηχογραφήσεις του Χάρχαλη, την φωνή του Τσέγκα και κομμάτια των Κουνέλη, Ναύτη, Καλογερίδη και άλλων ιερών τεράτων της κρητικής μουσικής. Τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την καταγραφή όλων των βιολιών του νησιού και την διάθεση του υλικού αυτού στο Κέντρο Μεσογειακών Ερευνών για την έκδοση cd με κομμάτια της Ανατολικής και της Δυτικής Κρήτης. Ένα cd αφιερωμένο στο λυράρη Γεώργιο Τζημάκη. Την ηχογράφηση μεγάλων Κρητικών μουσικών στο φεστιβάλ "Musida di popoli" αφιερωμένη στη μνήμη των Μιχάλη Κουνέλη και Βασίλη Καρτσωνάκη. Ενα cd με τους Mάρκο Παπαδάκη, Δημήτρη Γαλάνη, Μανόλη Μανιουδάκη και Στέλιο Λαϊνάκη καθώς και τα ενθυμήματα της Panivar με όλους του παλιούς μουσικούς να δίνουν ρεσιτάλ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ
περιοδικό "ΣΤΙΜΕΣ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.