Σε πολλές περιοχές του πλανήτη μας η ύπαρξη ζώων - μύθων έδινε τροφή στη φαντασία των λαών. Πολλά μπορούσε ν' ακούσει κανείς για ζώα - φαντάσματα που στοίχειωναν ολόκληρες περιοχές και επηρέαζαν τόσο την καθημερινή ζωή των κατοίκων τους, όσο τους θρύλους και τις παραδόσεις τους. Στην περίπτωση του Κρητικού αγριόγατου τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Αυτός ούτε σε ανθρώπους επιτίθεται ούτε έχει τερατόμορφο παρουσιαστικό. Η σύλληψή του όμως είχε ιδιαίτερη σημασία από επιστημονικής πλευράς. Όσο για τον τίτλο του ζώου - φαντάσματος τον δικαιούται απόλυτα, καθώς το μοναδικό στοιχείο που υπήρχε μέχρι πρόσφατα για την ύπαρξή του ήταν δυο δέρματα που είχε αγοράσει το 1905 στα Χανιά το μέλος μιας αγγλικής επιστημονικής αποστολής, D. Bate. Στις 10 Απριλίου του 1996 όμως μια ιταλική αποστολή του πανεπιστημίου της Perugia που έχει αποφασίζει να μελετήσει τα σαρκοφάγα ζώα της Κρήτης στήνει παγίδες κοντά στο χωριό Πλάτανος Αμαρίου. Σε μία από αυτές το ζώο - φάντασμα αποκτά σάρκα και οστά. Η εμφάνιση του ζώου στο νησί δεν είναι μια απλή επιβεβαίωση της αμφισβητούμενης ύπαρξής του. Το πιο πιθανό είναι η αναθεώρηση της προέλευσης της πανίδας στην Κρήτη. Οι επιστήμονες έχουν να ερευνήσουν τώρα δυο επικρατέστερες θεωρίες:ο αγριόγατος να ήλθε πριν τον οριστικό αποχωρισμό της Κρήτης από τις γειτονικές χερσαίες περιοχές ή να τον έφεραν μαζί τους οι πρώτοι άποικοι της ως οικόσιτο ζώο, απ' όπου κάποια ζώα ξέφυγαν δημιουργώντας νέους άγριους πληθυσμούς. www.stigmes.gr/
Tο επιστημονικό του όνομα είναι: Felis sylvestris cretensis, κοινώς : Φουρόγατος, κρητικός αγριόγατος και ανήκει στην κατηγορία των ζώων προς εξαφάνιση.
Περιγραφή: Μήκος (άκρη μουσούδας μέχρι ρίζα της ουράς) = 70 εκατ. Το τρίχωμα έχει χρώμα κίτρινο-γκρίζο με πιο σκούρες λωρίδες. Παχιά ουρά με περισσότερο εμφανείς λωρίδες. Εξάπλωση: Γνωστή η ύπαρξή του στην Κρήτη.
Βιότοπος – Οικολογία: Άγνωστος πληθυσμός, πιθανά πολύ μικρός. Ζει σε φαράγγια με θαμνώδη βλάστηση και σχετικά μεγάλο υψόμετρο.
Κίνδυνοι – προστασία: Η καταστροφή βιοτόπων και η ανθρώπινη παρουσία είναι αρνητικοί παράγοντες για την επιβίωσή του. Πιθανός ανταγωνισμός με κουνάβι και ο υβριδισμός με κατοικίδιες γάτες. Προστατεύεται επίσημα σύμφωνα με τη σύμβαση της Βέρνης.
ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΧΩ ΠΑΝΤΗΞΕΙ 4 ΦΟΡΕΣ ΦΟΥΡΟΓΑΤΟ.ΜΙΑΦΟΡΑ ΚΟΠΕΛΛΙ ΠΟΥ ΕΣΤΕΝΑ ΔΥΧΘΙΑ ΓΙΑ ΖΙΓΑΡΔΕΛΙΑ ΓΙΟΥΡΟΥΝΤΙΞΕ ΣΤΟ ΔΥΧΤΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙΡΟ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΤΟΝΕ ΞΕΤΡΥΠΩΣΕ ΕΝΑ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΟ ΜΟΥ.ΤΟΥ ΓΙΟΥΡΟΥΝΤΙΞΕ Ο ΚΑΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ΕΝΑ ΑΙΜΑ. ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΕΙΔΑ ΒΡΑΔΥ ΜΕ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΤΟΝ ΑΜΑΞΩΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΛΕΣΚΩΣΕ .ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΣΣΑΜΟ.ΛΙΓΟΣΤΕΨΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΙΑΡΑ.ΕΙΝΑΙ ΠΛΥΘΗΣΜΟΙ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟ ΦΟΥΡΟΓΑΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΟΘΩΡΙΤΟΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφήοι δα..ηντα λες ρε γκοπελι...εγω εχω μπατηξει με ντη γκουρσα ντο ντογιοτα δυο γκομαθια αλλα εν κατεω ηντα τανε...κατης γη φουροκατης...ο αναθεματισμενος μου στραβωσε το προφυλακτηρα...αναθεμα τσι πως λαλουνε στη μεση ντου δρομου...γαμω τη πα...ειχστ
ΑπάντησηΔιαγραφή