Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

ΝΑ ΠΩΣ ΠΗΓΕ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Μέχρι το 1907 το ελληνικό μεταναστευτικό κύμα προς την Αμερική το διακινούσαν ξένες ατμοπλοϊκές εταιρίες, η Αυστριακή εταιρία «Austro Americana», η γερμανική «Hamburg American Line» και τα υπερωκεάνια του Βόρειου Ατλαντικού. Οι δύο πρώτες ελληνικές εταιρίες «Μωραΐτης» (1907-1908) και «Υπερωκεάνιος Ελληνική Ατμοπλοΐα» (1910 - 1912) που προσπάθησαν να δημιουργήσουν ελληνική υπερατλαντική γραμμή απέτυχαν και οδηγήθηκαν σε χρεοκοπία. Η «Εθνική Ατμοπλοΐα της Ελλάδος» των αδελφών Εμπειρίκου όμως, κυριάρχησε στο χώρο των υπερωκεάνιων για 30 ολόκληρα χρόνια (1908-1937). Άρχισε τις εργασίες της με την παραλαβή το 1909 από τα αγγλικά ναυπηγεία του υπερωκεάνιου «Πατρίς» (4890 κόρων ολικής χωρητικότητας). Στη συνέχεια ακολούθησαν το «Μακεδονία» (6.333 κορ.), το «Ιωάννινα» (4.191 κ.), το «Θεσσαλονίκη» (4.682 κορ.), το «Βασιλεύς Κωνσταντίνος» (μετέπειτα «Μεγάλη Ελλάς» και «Βύρων») που μπορούσε να μεταφέρει 1800 μετανάστες, το «Βασιλεύς Αλέξανδρος», το «Κωνσταντινούπολις» και ο «Μορέας». Η «Εθνική» συχνά αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει επιτάξεις και φθορές πλοίων, από πολεμικές αντιξοότητες (Βαλκανικοί πόλεμοι, Α΄ παγκόσμιος πόλεμος) αλλά και από εχθρότητα αντίπαλων πολιτικών μερίδων που εναλλάσσονταν τότε στη διακυβέρνηση της χώρας. Στη συνέχεια η «Εθνική» ίδρυσε την αγγλική εταιρεία «Byron Steamship Company» που διαλύθηκε το 1928, υπέγραψε μια ατυχή σύμβαση το 1932 με το κράτος και τελικά το 1937 διαλύθηκε.
Αυτά λοιπόν ήταν οι εταιρίες και τα υπερωκεάνια τους, που μετέφεραν τόσους χιλιάδες μετανάστες στην Αμερική. Επειδή μίλησα για μετανάστες και γνωρίζουμε πόσοι πολλοί Έλληνες πέρασαν τον ατλαντικό, -οι περισσότεροι από τα παράλια της Τουρκίας λόγω διωγμών- όλοι μπορούν πια να βρουν τους συγγενείς τους, πότε και πως πήγαν στην Αμερική, μέσω της ιστοσελίδας http://www.ellisisland.org/ . Είναι πράγματι φανταστική η δουλειά αυτής της σελίδας γιατί περιέχει όλα τα αρχεία των μεταναστών πριν μπουν στην Αμερική από το νησί Ελλις (Ellis Island). Ημερομηνία απόπλου, όνομα υπερωκεάνιου, ονοματεπώνυμο μετανάστη, ηλικία αλλά και χωριό γέννησης και φυσικά χώρα. Λίγο δυσκολεύει βέβαια αν δεν ξέρετε το πλοίο, ή το έτος αλλά όποιος έχει ώρα μπορεί να βρει πότε έγιναν τα πρώτα "πατήματα" των συγγενών του ή γνωστών του στην Αμερική.

Προσωπικά λοιπόν βρήκα - δυο-τρεις ωρίτσες μου έφαγε- ότι με το πλοίο "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" από τον Πειραιά στις 25-6-1921 έφτασαν στην Αμερική οι Τραχαλάκης Παναγιώτης και Πηνελόπη 33 και 26 χρονών αντίστοιχα με τόπο γεννήσεως τα Χανιά, ο Γεωργουλάκης Ηλίας από το Ακρωτήρι ταξίδευσε με το πλόιο "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ" στις 24-10-1909, βρήκα ακόμα και τον 13χρονο Κισσαμίτη Γιαλαμαράκη Χαράλαμπο που ταξίδευσε ολομόναχος για Αμερική στις 29-9-1908 με το πλοίο "ΜΩΡΑΙΤΗΣ" αλλά και τον Αποκορωνιώτη Κεκάκη Κωστή 26 χρονών με το ίδιο πλοίο, εντύπωση πάντως μου έκαναν ο τρόπος καταγωγής μερικών μεταναστών όπως του Χριστοδουλάκη Ιωάννη αλλά και του Δασκαλάκη Χρήστου που δηλώνουν τόπο γέννησης Κίσαμος Κρήτης Τουρκίας.
Τα δρομολόγια ακόμα των υπερωκεάνιων της εποχής δεν έκαναν το δρομολόγιο αυτό απο ένα λιμάνι αλλά ξεκινούσαν απο Πειραιά "έπιαναν Ναύπλιο μετά Καλαμάτα και τέλος από Πάτρα Αμερική
Σε επόμενο άρθρο θα γράψουμε όλους αυτούς που βρήκαμε στις 2-3 ωρίτσες που ψαχουλεύαμε τα αρχεία και η αλήθεια είναι ότι είναι πάρα πολλοί.
*
Βιβλιογραφία: Αναστασίου Ι. Τζαμτζή-Παπαδάκης Ιωάννης αλλά και η σελίδα της http://www.ellisisland.org/

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.
    ΕΧΩ ΤΡΕΛΑΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕΣ.ΒΡΗΚΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΟΝ ΠΡΟΛΑΛΟ ΜΟΥ ( ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ΤΖΑΝΗ ΧΑΤΖΗΚΟΚΟΛΑΚΗ)
    ΚΑΤΕΧΑΜΕ ΟΤΙ ΧΕ ΠΑΕΙ ΑΜΕΡΙΚΗ
    ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΣΩ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΤΟ ΕΤΟΝ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ . 1878.
    ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 1912 ΜΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΑΘΗΝΑΙ ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.
    ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΕΩ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ ΑΓΚΛΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΤΑ ΤΡΑΒΗΞΩ ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.