Σε πολλές γωνιές του κόσμου, αυτή την εποχή, οι ρυθμοί αλλάζουν οι πόλεις στολίζονται με τα αποκριάτικά τους, οι κάτοικοι και επισκέπτες μεταμφιέζονται, φορούν μάσκες παίζουν χαρτοπόλεμο, χορεύουν, τραγουδούν και συμμετέχουν για μια ακόμη φορά στη γιορτή του Καρναβαλιού. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται στις διάφορες πόλεις παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους ως προς τον τρόπο διεξαγωγής (παρελάσεις, παιχνίδια, διαγωνισμοί, άρματα). Κάθε τόπος όμως δίνει παράλληλα και το δικό του στίγμα με τις πολιτιστικές αποχρώσεις, τα διαφορετικά έθιμα, αλλά και την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων.
Μερικά από τα μεγαλύτερα καρναβάλια είναι τα εξής:
ΚΥΠΡΟΣ Λεμεσός: Καντάδες και παρελάσεις
Η πρώτη λέξη, που μας έρχεται στο μυαλό, όταν ακούμε για το Λεμεσιανό καρναβάλι, είναι η διασκέδαση. Οι εορτασμοί του καρναβαλιού στην κυπριακή πόλη άρχισαν από πολύ παλιά, όταν ομάδες "γλεντζέδων", από όλα τα κοινωνικά στρώματα, διοργάνωναν στα σπίτια τους συγκεντρώσεις. Και όταν το κρασί τους άναβε το κέφι, έβγαιναν κατά δεκάδες στους δρόμους για να οργανώσουν αυτοσχέδιες παρελάσεις με γαϊδούρια, άμαξες, καρότσες και ποδήλατα, σατιρίζοντας καταστάσεις της καθημερινής ζωής. Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του Λεμεσιανού Καρναβαλιού έπαιζαν πάντα οι "Κανταδόροι" με τις κιθάρες, και τα μαντολίνα τους. Οι "Κανταδόροι" υπάρχουν ακόμη και σήμερα, οπότε γυρίζουν τους δρόμους τραγουδώντας, ντυμένοι με χρυσαφένια και πολύχρωμα κοστούμια, καθισμένοι πάνω σε μηχανοκίνητα άρματα, ή πεζοί κατά ομάδες. Και επειδή οι απόκριες είναι η αγαπημένη γιορτή των παιδιών, δεν θα μπορούσε να λείπει η μεγάλη παιδική παρέλαση, στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες παιδιά, με πολύχρωμη αμφίεση.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ Ρίο: viva la samba!
Ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των καρναβαλιών, τουλάχιστον όσον αφορά το υπερθέαμα που προσφέρεται. Κάθε χρόνο, αυτές τις ημέρες, μια ολόκληρη πόλη χορεύει στους ρυθμούς της σάμπα, όπου κορυφώνονται οι προετοιμασίες και οι προσπάθειες μηνών. Η μεγάλη γιορτή ξεκίνησε στις 10 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει 17 ολόκληρες ημέρες. Πρόκειται για μια παράδοση που πάει πολύ πίσω. Tο πρώτο καρναβαλικό πάρτι στο Ρίο έγινε γύρω στα 1641. Ο κυβερνήτης της πόλης αποφάσισε να καθιερωθεί μια ολόκληρη εβδομάδα εορτασμού προς τιμήν της στέψης του τότε βασιλιά της Πορτογαλίας, απόφαση που ενθουσίασε το λαό της Βραζιλίας.
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ Μοντεβιδέο: Παρελάσεις σε ρυθμούς latin!
Το καρναβάλι της Ουρουγουάης είναι το μεγαλύτερο, σε διάρκεια, καρναβάλι στον κόσμο, καθώς διαρκεί σαράντα μέρες, από τα τέλη του Γενάρη έως τα μέσα του Μάρτη. Το καρναβάλι αρχίζει με την εναρκτήρια παρέλαση, η οποία γίνεται στο κέντρο του Μοντεβιδέο και συμμετέχουν όλοι όσοι σχετίζονται με το καρναβάλι. Σημαντικό κομμάτι των εορτασμών είναι η "παρέλαση των φωνών" (Las Llamadas) στις παλιές συνοικίες Σουρ και Παλέρμο και συμβολίζει τους σκλάβους που υπήρχαν στην περιοχή. Επίσης, υπάρχει και το "Καρναβάλι των Υποσχέσεων", στο οποίο συμμετέχουν αποκλειστικά παιδιά και έφηβοι, και γίνεται τον Γενάρη. Το καρναβάλι ολοκληρώνεται με την επιλογή των βασιλισσών (μία για κάθε συνοικία του Μοντεβιδέο). Γενικά, οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού περιλαμβάνουν τα ακόλουθα έθιμα: τους "Μούργας", περιπλανώμενοι μουσικοί, που τραγουδούν τραγούδια με σατιρικό στοίχο και το "Καντόμπε", το οποίο πρόκειται για μία αναπαράσταση των Αφρικανών σκλάβων και της αποικιοκρατίας.
ΙΤΑΛΙΑ Βενετία: dolce vita στα palazzi
Το πιο διάσημο καρναβάλι της Ευρώπης. Κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες συρρέουν στην πόλη της Βενετίας και συγκεκριμένα στους δρόμους γύρω από την Piazza San Marco για να απολαύσουν τις εντυπωσιακές στολές και τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων με τις σαφείς αντιστοιχίες στην comedia del arte. Οι εορτασμοί διαρκούν 12 ημέρες. Η αρχή της παράδοσης τοποθετείται περίπου στον 18ο αιώνα και τότε διαρκούσε 6 ολόκληρες εβδομάδες. Ωστόσο η γέννηση αυτού του θεσμού κρύβει τη δική της μελαγχολική ιστορία. Λέγεται ότι ξεκίνησε για να κρυφτούν πίσω από τις μάσκες τα μελαγχολικά πρόσωπα των Βενετσιάνων, οι οποίοι πενθούσαν το χαμένο μεγαλείο της πόλης τους, που κάποτε ήταν η ηγετική φυσιογνωμία στο εμπόριο. Η Βενετία αποτελεί αγαπημένο προορισμό και των Ελλήνων. Οπως μας ενημέρωσαν από τα ταξιδιωτικά γραφεία, δεν έχει μείνει καμία θέση κενή για τις οργανωμένες εκδρομές
προς Βενετία το τελευταίο σαββατοκύριακο της Αποκριάς.
ΚΟΥΒΑ Αβάνα: Ρούμι, πούρα και σάλσα
Οι απόκριες είναι στην Κούβα η μεγαλύτερη παραδοσιακή γιορτή, όπως εξάλλου συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Το καρναβάλι είναι ένα πολύ μεγάλο χαρούμενο γεγονός, που χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία. Οι ρίζες του πηγαίνουν πίσω στο Φεβρουάριο του 1895, οπότε έγινε το πρώτο καρναβάλι στην Αβάνα. Κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού, γίνονται παραστάσεις χορευτών και συγκροτημάτων, υπό τους έντονους ρυθμούς της Salsa και του Son. Η μεγάλη παρέλαση ξεκινά από τον παραλιακό δρόμο Malecon, με την συμμετοχή πολλών χορευτών και δεκάδων αρμάτων. Στο τέλος της παρέλασης η επιτροπή του Καρναβαλιού βραβεύει το καλύτερο άρμα, την "Κομπάρσα" και το καλύτερο
συγκρότημα μουσικής. Επίσης υπάρχουν παραδοσιακά περίπτερα με κουβανέζικα εδέσματα και ποτά, όπως ρούμι και μπύρα. Σε αυτές τις καρναβαλικές εκδηλώσεις συμμετέχουν μασκαράδες, που κατακλύζουν τους δρόμους και τις πλατείες, χορεύοντας και δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα χαράς και διασκέδασης διατηρώντας την παράδοση από γενιά σε γενιά, δίνοντας στο Καρναβάλι της Κούβας ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΤΙΛΛΕΣ Τρινιντάντ και Τομπάγκο calypso και βουτιές
Σε αυτά τα νησιά των Μικρών Αντίλλων στήνεται κάθε χρόνο ένα ξέφρενο γλέντι με αφορμή τους εορτασμούς για το καρναβάλι. Αυτό που μαγεύει τους επισκέπτες είναι το πόσο εύκολο είναι να συμμετέχεις στις εκδηλώσεις, πόσο γρήγορα ενσωματώνεσαι στο σύνολο των καρναβαλιστών. Η γιορτή διαρκεί μερόνυχτα και δεν είναι τυχαίο που το καρναβάλι ονομάζεται "Το Φεστιβάλ των Δρόμων". Παρελάσεις, τραγούδια και χορός που διαρκεί ατέλειωτες ώρες είναι τα απαραίτητα συστατικά μιας φιέστας που θεωρείται από όσους συμμετέχουν ως το παραλήρημα των αισθήσεων. Τενερίφη: Πολλοί θεωρούν το καρναβάλι της Τενερίφης το δεύτερο καλύτερο στον κόσμο, μετά από αυτό του Ρίο. Η Τενερίφη, που αποτελούσε ναυτικό σταθμό για τα καράβια που ταξίδευαν από την Ευρώπη προς την Αμερική, απέκτησε γρήγορα ιστορικούς δεσμούς με την Καραϊβική, αλλά και χώρες της Νοτίου Αμερικής. ΄Ετσι μεταφέρθηκε και η παράδοση του καρναβαλιού, καθώς οι αναφορές και οι ομοιότητες είναι σαφείς. Η φιέστα διαρκεί τρεις εβδομάδες. Η πιο διάσημη εκδήλωση είναι η ανάδειξη της Βασίλισσας του Καρναβαλιού. Ο διαγωνισμός αυτός πάντα μεταδίδεται και από την τηλεόραση. Ντομίνικα: Για το καρναβάλι της φημίζεται και η Καραϊβική. Κάθε νησί έχει και τη δική του γιορτή. Στη Ντομίνικα, το πανέμορφο φυσικό τοπίο και η ιδιαιτερότητα των κατοίκων ενισχύουν με έναν μοναδικό τρόπο τους εορτασμούς του καρναβαλιού. Στις 28 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται το ξέφρενο γλέντι που έχει ξεκινήσει από τις 10 του μήνα. Η εκδήλωση που κερδίζει τις εντυπώσεις είναι ο διαγωνισμός ομορφιάς για την ανάδειξη της βασίλισσας του καρναβαλιού, όπου συμμετέχουν επτά νεαρές κοπέλες.
ΚΑΝΑΔΑΣ Κεμπέκ: παιχνίδια στο χιόνι
Κάθε χρόνο η ζεστή ατμόσφαιρα του Καρναβαλιού έρχεται να "σπάσει" το κρύο του Κεμπέκ. Το καρναβάλι του Κεμπέκ είναι το διασημότερο καρναβάλι του Καναδά. Σημαντικό ρόλο στις εκδηλώσεις παίζει ο "Μπονόμ Καρναβάλ", ο αγαπημένος χιονάνθρωπος των παιδιών. Για δεκαεπτά ημέρες η πόλη του Κεμπέκ προσφέρει ένα πλούσιο καλλιτεχνικό, πολιτιστικό αλλά και αθλητικό θέαμα, το οποίο προσελκύει περισσότερους από 1.000.000 επισκέπτες. Το πρώτο καρναβάλι στο Κεμπέκ έγινε το 1894. Αλλά ήταν το 1954, όταν το Καρναβάλι άρχισε να παίρνει τη μορφή μίας λαμπρής διοργάνωσης. Στα πλαίσια των εορτασμών διοργανώνονται παρελάσεις με άρματα και μπάντες, πάρτι και παιχνίδια στο χιόνι, όπως αγώνες ταχύτητας με έλκηθρα, μέχρι και κολύμπι στο χιόνι! Στα πλαίσια της γιορτής διοργανώνεται και η διεθνής έκθεση γλυπτών από πάγο, καθώς και πολλοί διαγωνισμοί που ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους.
ΚΡΟΑΤΙΑ Ριτζέκα: Η βασίλισσα του Καρναβαλιού των Δαλματικών Ακτών
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, οι κάτοικοι της Ριτζέκα φορούσαν άσχημες μάσκες και έκαναν τρομακτικούς θορύβους για να διώξουν τις κακές δυνάμεις και να καλέσουν την άνοιξη. Τα καρναβαλικά έθιμα αποτελούν ένα μίγμα του αστικού καρναβαλιού, που προέρχεται κυρίως από την Αυστρία και την Βενετία, αλλά και από τις σλαβικές παραδόσεις. Το καρναβάλι ξεκινά με το διαγωνισμό για την ανάδειξη της βασίλισσας, όπου το κοινό επιλέγει την πιο γοητευτική εκπρόσωπο του ωραίου φύλου, η οποία θα συμμετέχει σε όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Έπειτα, ο δήμαρχος παραδίδει τα κλειδιά της πόλης στον "Αρχηγό του Καρναβαλιού" γεγονός που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών, εδέσματα και ποτά περιμένουν τους επισκέπτες στις κεντρικές πλατειές της πόλης. Επίσης, την περίοδο εκείνη γίνεται και ο "Χορός του Καρναβαλιού", στον οποίο συμμετέχουν πολιτικοί, άνθρωποι της δημόσιας ζωής, καθώς και οι πρεσβευτές, που βρίσκονται στην Κροατία. Τέλος, στα πλαίσια των εκδηλώσεων εντάσσονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως μουσικές συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας κ.α.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ Κολωνία: η πέμπτη εποχή του χρόνου
Το ενδέκατο λεπτό της ενδέκατης ώρας της ενδέκατης ημέρας του ενδέκατου μήνα, είναι η στιγμή που όλοι οι Γερμανοί ανεξαιρέτως αναγνωρίζουν ως την πιο αγαπημένη του έθνους τους. Ναι, το καρναβάλι στην Κολωνία ξεκινάει από το Νοέμβριο. Τότε ο χρόνος μπαίνει στην "πέμπτη εποχή", όπως αποκαλούν τις μέρες του καρναβαλιού. Το ωράριο των pubs παρατείνεται μέχρι πρωίας και η περίφημη
ΜΕΞΙΚΟ Μαθατλάν: xάλκινο καρναβαλικό μετάλλιο
Μύστες της λατινοαμερικάνικης κουλτούρας του κεφιού, οι Μεξικάνοι δεν θα μπορούσαν να μην έχουν παράδοση στα καρναβάλια. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που πάνω από 300.000 άνθρωποι συρρέουν στο Μαθατλάν, ένα θέρετρο στη δυτική ακτή, ανακηρύσσοντάς το σε τρίτο καρναβαλικό προορισμό παγκοσμίως. Οι λαμπερές παρελάσεις στις 10 και 12/2 είναι μόνο το κερασάκι στην τούρτα. Εν τω μεταξύ οι Μεξικάνοι έχουν καταφέρει να παντρέψουν τη διονυσιακή παράδοση με την αγάπη τους για τα καλλιστεία και την κουλτούρα. Πώς; Καίγοντας ένα ομοίωμα του λιγότερο δημοφιλούς διάσημου της εποχής (πληροφορίες που φέρουν τον Μπιν Λάντεν ως υποψήφιο ελέγχονται ως ανακριβείς), παραχωρώντας 23,5 ώρες στους καταπιεσμένους συζύγους για να βγάλουν τα απωθημένα τους, διοργανώνοντας διαγωνισμούς ομορφιάς ακόμα και για πιτσιρίκια και απονέμοντας ειδικά βραβεία λογοτεχνίας. Highlights των εκδηλώσεων, τα πυροτεχνήματα και η εντυπωσιακή αναπαράσταση μιας ιστορικής ναυμαχίας στον κόλπο Olas Altas. Η γερμανική αυστηρότητα πάει περίπατο. Η Κολωνία, που από το Μεσαίωνα ακόμα αποτελεί το αποκριάτικο "οχυρό" της χώρας, μπαίνει στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Εκτός από τα επίσημα events της γιορτής και την παρέλαση, όπου πρωταγωνιστούν οι ήρωες της γερμανικής παράδοσης, μας προσκαλεί στις φιέστες του εναλλακτικού καρναβαλιού, που σατιρίζει το επίσημο καρναβάλι, αλλά και σε αυτοσχέδια θεάματα δρόμου.
ΓΑΛΛΙΑ Νίκαια: λουλούδια και ευρώ
Τι θα μπορούσε να είναι φέτος ο καρνάβαλος στη Γαλλία, αν όχι "βασιλιάς της Ευρωχώρας" (roi de l' Euroland); Στις 31/1 θα πάρει για 118η φορά το δρόμο για την πλατεία Massena, απ' όπου θα διαφεντεύει και φέτος το βασίλειό του. Ως τις 12/2 βέβαια που θα τον κάψουν εσείς θα έχετε μάθει απ' έξω το δρόμο για την Promenade des Anglais, θα έχετε ερωτευτεί τα πανέμορφα κορίτσια της Κυανής Ακτής που παρελαύνουν με τα λουλουδοστολισμένα άρματα, θα τους έχετε πετάξει μπουκέτα και μπουκέτα μιμόζες, το σύμβολο της πόλης της Νίκαιας, στον παραδοσιακό λουλουδοπόλεμο. www.ert.gr/afieromata/apokries
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΣΑΜΟΥ! ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ.
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009
ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν και φέτος στο δήμο μας. Οι οργανωτές εδώ και καιρό έχουν πιάσει δουλειά, οι ομάδες που συμμετέχουν ετοιμάζονται και δίνουν ραντεβού σε ένα ατελείωτο γλέντι χαράς για αύριο.
Όλοι λοιπόν στο καρναβάλι της Κισάμου, αύριο στις 4 το απόγευμα σε ένα από τα πιο παραδοσιακά και παλιά καρναβάλια στα Χανιά με συμμετοχή 18 αρμάτων και 40 ομάδων καρναβαλιστών. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν σήμερα με το Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού, ενώ την Καθαρή Δευτέρα θα διοργανωθεί εκδήλωση για το πέταγμα του χαρταετού στην παραλία, δίπλα στο γήπεδο του Καστελίου.
Και μην ξεχάσετε 16.00 αύριο Κυριακή στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου και Ηρώων Πολυτεχνείου.
Όλοι λοιπόν στο καρναβάλι της Κισάμου, αύριο στις 4 το απόγευμα σε ένα από τα πιο παραδοσιακά και παλιά καρναβάλια στα Χανιά με συμμετοχή 18 αρμάτων και 40 ομάδων καρναβαλιστών. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν σήμερα με το Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού, ενώ την Καθαρή Δευτέρα θα διοργανωθεί εκδήλωση για το πέταγμα του χαρταετού στην παραλία, δίπλα στο γήπεδο του Καστελίου.
Και μην ξεχάσετε 16.00 αύριο Κυριακή στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου και Ηρώων Πολυτεχνείου.
ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΝΗΣ!!
Χθες το υπουργείο έστειλε στους ενδιαφερόμενους τα δρομολόγια της άγονης γραμμής. Επειδή τα λόγια είναι περιττά, απλά διαβάστε τα αν και σεις δεν καταλαβαίνετε γιατί υπάρχει σύνδεση Καστελλιού με Ρέθυμνο, μην φοβηθείτε ότι αποκοπήκαμε από την υπόλοιπη Κρήτη, αλλά απλά αν το χάσεις από το Καστέλι να μπορείς να το προλάβεις από το Ρέθυμνο και το αντίστροφο.
Δρομολόγια Πειραιάς -Κύθηρα-Αντικύθηρα-Κίσαμος-Ρέθυμνο ως και 14-4-2009
Τετάρτη 19.00 Αναχώρηση από Πειραιά Άφιξη Πέμπτη 01.35 Κύθηρα -Αναχώρηση 1.55 άφιξη Αντικύθηρα 03.40 αναχώρηση 03.50 Άφιξη Κίσαμο 05.40.
Πέμπτη 19.00 Αναχώρηση από Κίσαμο- Άφιξη Αντικύθηρα 21.00 Αναχώρηση 21.10 - Άφιξη Κύθηρα 22.55 Αναχώρηση 23.15- Άφιξη Πειραιά Παρασκευή 05.40
Παρασκευή 19.00 Αναχώρηση από Πειραιά - Άφιξη Σάββατο 01.35 Κύθηρα Αναχώρηση 1.55 Άφιξη 07.30 Ρέθυμνο.
Σάββατο 14.00 Αναχώρηση από Ρέθυμνο - Άφιξη Κίσαμο 17.15 Αναχώρηση 17.45 - Άφιξη Αντικύθηρα 19.45 Αναχώρηση 19.55 - Άφιξη Κύθηρα 21.40 Αναχώρηση 2200 Άφιξη Γύθειο 23.59 Αναχώρηση Κυριακή 00.45 - Άφιξη Κύθηρα 02.55 Αναχώρηση 03.15 -Άφιξη Αντικύθηρα 05.00 Αναχώρηση 05.10 -Άφιξη Κίσαμο 07.10 Αναχώρηση 07.30 -Άφιξη 10.45 Ρέθυμνο.
Κυριακή 19.00 Αναχώρηση απο Ρέθυμνο -Άφιξη Κύθηρα Δευτέρα 00.45 Αναχώρηση 01.05- Άφιξη Πειραιάς 07.30.
Τελικά είμαστε για γέλια και για εισαγγελέα αλλιώς δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση στην ψωροκώσταινα. Καιρός λιτότητας, περικοπών και η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή δίνει στους εφοπλιστάδες χρήμα με την σέσουλα. Παρατηρήστε το πηδαράκι που κάνει η άγονη των Αντικυθήρων και πως φτάνει στο Ρέθυμνο για τέρμα. Ήμαρτον εγώ με το αυτοκίνητο μου κάνω 1 ώρα για Ρέθυμνο από Καστέλι και τώρα μας βάζουν καράβι που κάνει 3 ώρες. Μαλακομπούκομα θα πάθουμε. Τελικά αυτό το κόμμα που μας κυβερνάει θέλει να μας τιμωρήσει που βγάλαμε τρεις μπλε βουλευτάδες στα Χανιά, αλλιώς δεν εξηγείται
Άι σιχτίρ μωρέ, Άι σιχτίρ !!
Υ.Σ Το "Μυρτιδιώτισσα" έμπαινε με δυσκολία στα Αντικύθηρα και μάλιστα πρωί. Το "Β. Κορνάρος" που είναι 30 μέτρα μεγαλύτερο πιάνει λιμάνι Αντικυθήρων την Πέμπτη στης 03.40 τα ξημερώματα, και Κυριακή 05.00 πάλι τα ξημερώματα, άξιο λόγου και η άφιξη στο Γύθειο 23.59 .........τα δευτερόλεπτα μας λείπουν μόνο.
Δρομολόγια Πειραιάς -Κύθηρα-Αντικύθηρα-Κίσαμος-Ρέθυμνο ως και 14-4-2009
Τετάρτη 19.00 Αναχώρηση από Πειραιά Άφιξη Πέμπτη 01.35 Κύθηρα -Αναχώρηση 1.55 άφιξη Αντικύθηρα 03.40 αναχώρηση 03.50 Άφιξη Κίσαμο 05.40.
Πέμπτη 19.00 Αναχώρηση από Κίσαμο- Άφιξη Αντικύθηρα 21.00 Αναχώρηση 21.10 - Άφιξη Κύθηρα 22.55 Αναχώρηση 23.15- Άφιξη Πειραιά Παρασκευή 05.40
Παρασκευή 19.00 Αναχώρηση από Πειραιά - Άφιξη Σάββατο 01.35 Κύθηρα Αναχώρηση 1.55 Άφιξη 07.30 Ρέθυμνο.
Σάββατο 14.00 Αναχώρηση από Ρέθυμνο - Άφιξη Κίσαμο 17.15 Αναχώρηση 17.45 - Άφιξη Αντικύθηρα 19.45 Αναχώρηση 19.55 - Άφιξη Κύθηρα 21.40 Αναχώρηση 2200 Άφιξη Γύθειο 23.59 Αναχώρηση Κυριακή 00.45 - Άφιξη Κύθηρα 02.55 Αναχώρηση 03.15 -Άφιξη Αντικύθηρα 05.00 Αναχώρηση 05.10 -Άφιξη Κίσαμο 07.10 Αναχώρηση 07.30 -Άφιξη 10.45 Ρέθυμνο.
Κυριακή 19.00 Αναχώρηση απο Ρέθυμνο -Άφιξη Κύθηρα Δευτέρα 00.45 Αναχώρηση 01.05- Άφιξη Πειραιάς 07.30.
Τελικά είμαστε για γέλια και για εισαγγελέα αλλιώς δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση στην ψωροκώσταινα. Καιρός λιτότητας, περικοπών και η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή δίνει στους εφοπλιστάδες χρήμα με την σέσουλα. Παρατηρήστε το πηδαράκι που κάνει η άγονη των Αντικυθήρων και πως φτάνει στο Ρέθυμνο για τέρμα. Ήμαρτον εγώ με το αυτοκίνητο μου κάνω 1 ώρα για Ρέθυμνο από Καστέλι και τώρα μας βάζουν καράβι που κάνει 3 ώρες. Μαλακομπούκομα θα πάθουμε. Τελικά αυτό το κόμμα που μας κυβερνάει θέλει να μας τιμωρήσει που βγάλαμε τρεις μπλε βουλευτάδες στα Χανιά, αλλιώς δεν εξηγείται
Άι σιχτίρ μωρέ, Άι σιχτίρ !!
Υ.Σ Το "Μυρτιδιώτισσα" έμπαινε με δυσκολία στα Αντικύθηρα και μάλιστα πρωί. Το "Β. Κορνάρος" που είναι 30 μέτρα μεγαλύτερο πιάνει λιμάνι Αντικυθήρων την Πέμπτη στης 03.40 τα ξημερώματα, και Κυριακή 05.00 πάλι τα ξημερώματα, άξιο λόγου και η άφιξη στο Γύθειο 23.59 .........τα δευτερόλεπτα μας λείπουν μόνο.
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009
ΑΝΕΝ..όχλητοι να παραμείνουν...
….οι πολιτικοί εκπρόσωποι του νομού αφού διαπιστώνουν ότι «είναι μικρή έως καθόλου η ζημία» που δημιουργείται με τις κινήσεις τις ανεκ μέσω ΛΑΝΕ στην Κίσαμο αν και τμήμα και προέκταση της (αναπτυξιακής) Ιόνιας οδού
Επιπλέον μας «τάζουν» ή μας «ταΐζουν» ότι σε τρία χρόνια θα έλθει και νεώτερο (όχι νέο ή νεότευκτο) πλοίο.
Όπως παλιά που μας προσδιόριζαν ως αναπτυξιακό στόχο τους «σαράντα χιλιάδες καφέδες» που θα πωλούσε η Κίσαμος στο λιμάνι της.!!
«Όσο τους στόχους και τη μέθοδο ανάπτυξης της Κισάμου την.. στήνουν.. φίλοι της Κισάμου, και όχι οι ίδιοι οι Κισαμίτες , αυτή θα είναι η μοίρα της: φτωχός και παρείας μονίμως υπό ανάπτυξη αλλά ουδέποτε αναπτυγμένος τόπος».
Τι συμβαίνει λοιπόν: Τώρα ενόψει αλλαγής πολιτικής του ΥΕΝ,με οκταετή ή δωδεκαετή συμβόλαια άγονων προορισμών κλπ, έπρεπε να φύγει από τη μέση η ΑΝΕΝ, αυτοδιοικητικής και λαϊκής βάσεως εταιρεία, που δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα της ΑΝΕΚ (sea ster, off shore, εφοπλιστικών, κλπ αλλοδαπών συμφερόντων) και έτσι ας πέσει σε …«ξέρα..ή ξέρες».
Έτσι μονίμως σε «δεξαμενισμό» δεν θα μπορεί να λάβει μέρος στους δύο ,και στους δύο, διαγωνισμούς, ο δεύτερος είναι τον προσεχή μήνα, και άρα ο στόχος επετεύχθη.
Από την άλλη, με το οκταετές (ή 12ετές) εγγυημένο συμβόλαιο ανά χείρας,σαν εγγυημένο ομόλογο, η εταιρεία όλων των Κρητικών και των Καστελλιανών δηλαδή (!!;;), εισπράττει ,η ΑΝΕΚ, ζεστό χρήμα ,μετρητό, και βγαίνει εν μέσω κρίσεως στην αγορά των επιβατηγών πλοίων, με 20 εκ €, και αγοράζει όχι ένα αλλά δύο βαπόρια, νεώτερα ή νέα, ίσως όχι νεότευκτα. Και έχει και το «Βιτσ.Κορνάρος».
Έτσι δουλεύουν οι πολυεθνικές, με χρήματα των φορολογουμένων πολιτών και με πλάτες…
Από παντού σιωπή.
Αν το συμβόλαιο το είχε η ΑΝΕΝ…..ο πλούτος αυτός θα ήταν κοινωνικός…για τέτοια είμαστε τώρα; Τα βαπόρια πρέπει να πάνε στου εφοπλιστή το χαρτοφυλάκιο.
Από παντού σιωπή. Εκεί είναι το μυστικό: «Στη σιωπή των αμνών.»
«χατζιδάκια μ’ θοδωράκια μ’ εσείς τρώτε και πίνετε …»λέει ο Σαββόπουλος
Τι μπορεί να γίνει τώρα, με αφορμή το σημερινό έκτακτο Δημοτικό συμβούλιο στο Δήμο Κισάμου (έτσι σαν κ ιδέες):
Α)Συλλογή υπογραφών για σύγκλιση έκτακτης Γ. Συνέλευσης με θέματα:
1) Αλλαγή διοίκησης
2) Εκκίνηση δικαστικού αγώνα για κατά συρροή κακοπιστία εις βάρος της, και
3) Αλλαγή έδρας της εταιρείας.
Β)Εξονυχιστικός έλεγχος δαπανών της τελευταίας πενταετίας για να καταδειχτούν τα πεπραγμένα της διοίκησης που εγκατέστησε η ΑΝΕΚ.
Γ)Μποϋκοτάζ της ΛΑΝΕ στην Κίσαμο και της ΑΝΕΚ-ΕΤΑΝΑΠ παντού από τους Κισαμίτες, και τέλος
Δ)Πρόσκληση σε εφοπλιστή για άνοιγμα της γραμμής Καστέλι -Καλαμάτα εδώ και τώρα.
Ευχαριστώ
Ιωάννης Φωτάκης
Επιπλέον μας «τάζουν» ή μας «ταΐζουν» ότι σε τρία χρόνια θα έλθει και νεώτερο (όχι νέο ή νεότευκτο) πλοίο.
Όπως παλιά που μας προσδιόριζαν ως αναπτυξιακό στόχο τους «σαράντα χιλιάδες καφέδες» που θα πωλούσε η Κίσαμος στο λιμάνι της.!!
«Όσο τους στόχους και τη μέθοδο ανάπτυξης της Κισάμου την.. στήνουν.. φίλοι της Κισάμου, και όχι οι ίδιοι οι Κισαμίτες , αυτή θα είναι η μοίρα της: φτωχός και παρείας μονίμως υπό ανάπτυξη αλλά ουδέποτε αναπτυγμένος τόπος».
Τι συμβαίνει λοιπόν: Τώρα ενόψει αλλαγής πολιτικής του ΥΕΝ,με οκταετή ή δωδεκαετή συμβόλαια άγονων προορισμών κλπ, έπρεπε να φύγει από τη μέση η ΑΝΕΝ, αυτοδιοικητικής και λαϊκής βάσεως εταιρεία, που δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα της ΑΝΕΚ (sea ster, off shore, εφοπλιστικών, κλπ αλλοδαπών συμφερόντων) και έτσι ας πέσει σε …«ξέρα..ή ξέρες».
Έτσι μονίμως σε «δεξαμενισμό» δεν θα μπορεί να λάβει μέρος στους δύο ,και στους δύο, διαγωνισμούς, ο δεύτερος είναι τον προσεχή μήνα, και άρα ο στόχος επετεύχθη.
Από την άλλη, με το οκταετές (ή 12ετές) εγγυημένο συμβόλαιο ανά χείρας,σαν εγγυημένο ομόλογο, η εταιρεία όλων των Κρητικών και των Καστελλιανών δηλαδή (!!;;), εισπράττει ,η ΑΝΕΚ, ζεστό χρήμα ,μετρητό, και βγαίνει εν μέσω κρίσεως στην αγορά των επιβατηγών πλοίων, με 20 εκ €, και αγοράζει όχι ένα αλλά δύο βαπόρια, νεώτερα ή νέα, ίσως όχι νεότευκτα. Και έχει και το «Βιτσ.Κορνάρος».
Έτσι δουλεύουν οι πολυεθνικές, με χρήματα των φορολογουμένων πολιτών και με πλάτες…
Από παντού σιωπή.
Αν το συμβόλαιο το είχε η ΑΝΕΝ…..ο πλούτος αυτός θα ήταν κοινωνικός…για τέτοια είμαστε τώρα; Τα βαπόρια πρέπει να πάνε στου εφοπλιστή το χαρτοφυλάκιο.
Από παντού σιωπή. Εκεί είναι το μυστικό: «Στη σιωπή των αμνών.»
«χατζιδάκια μ’ θοδωράκια μ’ εσείς τρώτε και πίνετε …»λέει ο Σαββόπουλος
Τι μπορεί να γίνει τώρα, με αφορμή το σημερινό έκτακτο Δημοτικό συμβούλιο στο Δήμο Κισάμου (έτσι σαν κ ιδέες):
Α)Συλλογή υπογραφών για σύγκλιση έκτακτης Γ. Συνέλευσης με θέματα:
1) Αλλαγή διοίκησης
2) Εκκίνηση δικαστικού αγώνα για κατά συρροή κακοπιστία εις βάρος της, και
3) Αλλαγή έδρας της εταιρείας.
Β)Εξονυχιστικός έλεγχος δαπανών της τελευταίας πενταετίας για να καταδειχτούν τα πεπραγμένα της διοίκησης που εγκατέστησε η ΑΝΕΚ.
Γ)Μποϋκοτάζ της ΛΑΝΕ στην Κίσαμο και της ΑΝΕΚ-ΕΤΑΝΑΠ παντού από τους Κισαμίτες, και τέλος
Δ)Πρόσκληση σε εφοπλιστή για άνοιγμα της γραμμής Καστέλι -Καλαμάτα εδώ και τώρα.
Ευχαριστώ
Ιωάννης Φωτάκης
ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Την έγκριση από την αρχαιολογία περιμένει ο δήμος Κισάμου, για να ξεκινήσουν τα έργα για το κυκλοφοριακό πάρκο που θα γίνει ανατολικά του κλειστού γυμναστηρίου. Σε μια έκταση 6 στρεμμάτων, δίπλα στο 2ο γυμνάσιο και πολύ κοντά στο 1ο δημοτικό, το πάρκο θα χρησιμεύει στην κυκλοφοριακή αγωγή των μαθητών, ως χώρος αναψυχής και ευαισθητοποίησης παιδιών και γονέων, καθώς και στη διεξαγωγή διαλέξεων και ομιλιών προς τους μαθητές με θέμα την οδική ασφάλεια. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας μέχρι 17 ετών και θα στοχεύει στην εκπαίδευσή τους σε θέματα κυκλοφορίας, οδικής συμπεριφοράς και οδικής ασφάλειας, ακόμα θα λειτουργεί ως χώρος θεωρητικής αλλά και πρακτικής εκπαίδευσης των μαθητών, με τα ηλεκτροκίνητα αυτοκινητάκια που θα έχει.
Είναι γενικά διαπιστωμένο ότι η Ελλάδα, αν και μικρή χώρα, βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις της Ευρώπης, μα και παγκόσμια στα τροχαία ατυχήματα, από τα οποία δυστυχώς
πολλά είναι θανατηφόρα. Λένε ότι κάθε χρόνο ένα μικρό χωριό χάνεται από τους θανάτους που συμβαίνουν στους δρόμους της Ελλάδας και δυστυχώς οι πλειοψηφία από αυτές τις απώλειες αφορά νέες ηλικίες. Οι αιτίες είναι πολλές. Μερικοί λένε ότι φταίνε οι κακοί και στενοί δρόμοι της χώρας μας. Άλλοι λένε ότι φταίνε τα παλιάς τεχνολογίας αυτοκίνητα. Μα ότι και να λένε μια είναι η αλήθεια! Εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε σωστή κυκλοφοριακή αγωγή. Δηλαδή δε μαθαίνουμε να οδηγούμε σωστά. Δε σεβόμαστε τη ζωή, ούτε τη δική μας, ούτε του συνανθρώπου μας. Έχουμε ελαττωμένη αίσθηση του κινδύνου! Όταν οδηγούμε ένα αυτοκίνητο νομίζουμε ότι είμαστε το κέντρο της γης, κρατώντας ένα τιμόνι νομίζουμε ότι έχουμε στα χέρια μας την εξουσία όλου του κόσμου. Οδηγούμε μεθυσμένοι, νυσταγμένοι, απρόσεχτοι...
Είναι γενικά διαπιστωμένο ότι η Ελλάδα, αν και μικρή χώρα, βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις της Ευρώπης, μα και παγκόσμια στα τροχαία ατυχήματα, από τα οποία δυστυχώς
πολλά είναι θανατηφόρα. Λένε ότι κάθε χρόνο ένα μικρό χωριό χάνεται από τους θανάτους που συμβαίνουν στους δρόμους της Ελλάδας και δυστυχώς οι πλειοψηφία από αυτές τις απώλειες αφορά νέες ηλικίες. Οι αιτίες είναι πολλές. Μερικοί λένε ότι φταίνε οι κακοί και στενοί δρόμοι της χώρας μας. Άλλοι λένε ότι φταίνε τα παλιάς τεχνολογίας αυτοκίνητα. Μα ότι και να λένε μια είναι η αλήθεια! Εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε σωστή κυκλοφοριακή αγωγή. Δηλαδή δε μαθαίνουμε να οδηγούμε σωστά. Δε σεβόμαστε τη ζωή, ούτε τη δική μας, ούτε του συνανθρώπου μας. Έχουμε ελαττωμένη αίσθηση του κινδύνου! Όταν οδηγούμε ένα αυτοκίνητο νομίζουμε ότι είμαστε το κέντρο της γης, κρατώντας ένα τιμόνι νομίζουμε ότι έχουμε στα χέρια μας την εξουσία όλου του κόσμου. Οδηγούμε μεθυσμένοι, νυσταγμένοι, απρόσεχτοι...
Ευκαιρία λοιπόν να αποκτήσουμε και αυτό που όλοι θέλουμε και δυστυχώς δεν έχουμε...... κυκλοφοριακή αγωγή.
Αμήν και πότε!!!
ΠΑΠΑΣ & ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄ (κατά κόσμον Νικόλαος Χορευτάκης, απο Χορευτιανά Κισάμου) γεννήθηκε το 1954, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του.
Είναι απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης σπούδασε στην Οδησσό Ιστορία Τέχνης, Λογοτεχνία και Φιλοσοφία. Τα έτη 1975 - 1985 υπηρέτησε ως Αρχιδιάκονος και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης και Σφακίων. Τα έτη 1985 - 1990 υπηρέτησε ως Πατριαρχικός Έξαρχος στη Ρωσία με έδρα την Οδησσό επί Πατριαρχών Νικολάου ΣΤ΄ και Παρθενίου.
Το 1990 χειροτονήθηκε Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτε διαλαμψάσης Επισκοπής Κυρήνης και διορίστηκε Εκπρόσωπος του Πατριάρχη Παρθενίου στην Αθήνα (1990 - 1997). Το 1997 διορίστηκε Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας από τον Πατριάρχη Πέτρο Ζ΄. Μετά 10 μήνες εξελέγη Μητροπολίτης Καμερούν. Το 2002 κατεστάθη στην Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε. Στις 9 Οκτωβρίου 2004 εξελέγη υπό της Ιεραρχίας του Αλεξανδρινού Θρόνου παμψηφεί ως ο 115ος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.
Η Ενθρόνισή Του ετελέσθη την 24η Οκτωβρίου 2004 στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, με την υψηλή παρουσία Μακαριωτάτων Προκαθημένων και Αντιπροσωπειών όλων των Εκκλησιών, των Πολιτειακών και Πολιτικών Αρχών της Ελλάδος και της Αιγύπτου και χιλιάδων Χριστιανών. Η εν γένει ιεραποστολική δράση του Μακαριωτάτου, αλλά και το μειλίχιο του χαρακτήρος Του, αποτελούν την αιτία της αγάπης όλων των Αφρικανών αδελφών στο πρόσωπό του, ως και των Ελλήνων και των Αράβων της Αιγύπτου και ολοκλήρου της Αφρικής
Είναι ο έβδομος κρητικής καταγωγής Πατριάρχης Αλεξανδρείας μετά τους Σίλβεστρο, Μελέτιο Πηγά, Κύριλλο Λούκαρη, Γεράσιμο Παλλαδά, Γεράσιμο Σπαρταλιώτη και Μελέτιο Μεταξάκη.
Είναι απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης σπούδασε στην Οδησσό Ιστορία Τέχνης, Λογοτεχνία και Φιλοσοφία. Τα έτη 1975 - 1985 υπηρέτησε ως Αρχιδιάκονος και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης και Σφακίων. Τα έτη 1985 - 1990 υπηρέτησε ως Πατριαρχικός Έξαρχος στη Ρωσία με έδρα την Οδησσό επί Πατριαρχών Νικολάου ΣΤ΄ και Παρθενίου.
Το 1990 χειροτονήθηκε Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτε διαλαμψάσης Επισκοπής Κυρήνης και διορίστηκε Εκπρόσωπος του Πατριάρχη Παρθενίου στην Αθήνα (1990 - 1997). Το 1997 διορίστηκε Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας από τον Πατριάρχη Πέτρο Ζ΄. Μετά 10 μήνες εξελέγη Μητροπολίτης Καμερούν. Το 2002 κατεστάθη στην Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε. Στις 9 Οκτωβρίου 2004 εξελέγη υπό της Ιεραρχίας του Αλεξανδρινού Θρόνου παμψηφεί ως ο 115ος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.
Η Ενθρόνισή Του ετελέσθη την 24η Οκτωβρίου 2004 στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, με την υψηλή παρουσία Μακαριωτάτων Προκαθημένων και Αντιπροσωπειών όλων των Εκκλησιών, των Πολιτειακών και Πολιτικών Αρχών της Ελλάδος και της Αιγύπτου και χιλιάδων Χριστιανών. Η εν γένει ιεραποστολική δράση του Μακαριωτάτου, αλλά και το μειλίχιο του χαρακτήρος Του, αποτελούν την αιτία της αγάπης όλων των Αφρικανών αδελφών στο πρόσωπό του, ως και των Ελλήνων και των Αράβων της Αιγύπτου και ολοκλήρου της Αφρικής
Είναι ο έβδομος κρητικής καταγωγής Πατριάρχης Αλεξανδρείας μετά τους Σίλβεστρο, Μελέτιο Πηγά, Κύριλλο Λούκαρη, Γεράσιμο Παλλαδά, Γεράσιμο Σπαρταλιώτη και Μελέτιο Μεταξάκη.
ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΟΙ
Ηθικοί κανόνες στα ρεπορτάζ, ηθικά διλήμματα και εισβολή στην ιδιωτική ζωή.
Άφωνοι έμειναν ενενήντα περίπου φοιτητές κατά τη διάρκεια του μαθήματος «Ειδικά ρεπορτάζ» στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου της Αθήνας όταν ο καθηγητής του Λάμπης Ταγματάρχης, δημοσιογράφος και πρόεδρος στη συνδρομητική τηλεόραση, κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας σήκωσε μία φοιτήτρια που καθόταν στην πρώτη σειρά του αμφιθεάτρου και την φίλησε στο στόμα. Ακολούθως ζήτησε από τους φοιτητές να καταγράψουν το περιστατικό και να το στείλουν άμεσα ως ρεπορτάζ στο μέσο που υποτίθεται ότι εργάζονταν. Μόλις είχε ολοκληρωθεί εκτενέστατη συζήτηση με θέμα «Ηθικοί κανόνες στο ρεπορτάζ, ηθικά διλήμματα, εισβολή στην ιδιωτική ζωή» και είχε αναλυθεί η ανάγκη να ερευνούν σοβαρά και να ψάχνουν σε βάθος οποιοδήποτε θέμα πριν το καταγράψουν για το μέσον όπου μελλοντικά θα εργάζονται.
Οι φοιτητές όντως κατέγραψαν αυτό που είδαν και με ιδιαίτερα οξύ τρόπο καυτηρίασαν την πράξη του καθηγητή τους. Ένας μάλιστα αποχώρησε επιδεικτικά από το αμφιθέατρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας γι’ αυτό που συνέβη στη συμφοιτήτριά του.«Ήρθε να λυτρώσει τα σεξουαλικά του βίτσια» έγραψε ο ένας, «σεξουαλική επίθεση σε φοιτήτρια την ώρα του μαθήματος» έγραψε άλλος, «πείραμα με σεξουαλικές προεκτάσεις» συμπλήρωσε ο τρίτος. Έγινε κυριολεκτικά ο χαμός.
Ο καθηγητής άκουγε όλο το φριχτό κατηγορητήριο ατάραχος.«Σας έχω βγάλει και φωτογραφία με το κινητό μου» του φώναξε ένας φοιτητής, «δεν φοβόσαστε ότι αύριο θα είστε πρωτοσέλιδο;» τον ρώτησε. Ο καθηγητής σηκώθηκε και αφού ευχαρίστησε τους φοιτητές του για τη συνεργασία, τους ανακοίνωσε ότι αν δεν είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και δεν ερευνούν αυτό που πρόκειται να γράψουν, πέρα από το γεγονός ότι δεν θα περάσουν ποτέ το μάθημά του, δεν θα μπορέσουν να γίνουν ποτέ καλοί δημοσιογράφοι. Και αμέσως άρχισε να τους απαριθμεί τα λάθη τους:
Οι φοιτητές όντως κατέγραψαν αυτό που είδαν και με ιδιαίτερα οξύ τρόπο καυτηρίασαν την πράξη του καθηγητή τους. Ένας μάλιστα αποχώρησε επιδεικτικά από το αμφιθέατρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας γι’ αυτό που συνέβη στη συμφοιτήτριά του.«Ήρθε να λυτρώσει τα σεξουαλικά του βίτσια» έγραψε ο ένας, «σεξουαλική επίθεση σε φοιτήτρια την ώρα του μαθήματος» έγραψε άλλος, «πείραμα με σεξουαλικές προεκτάσεις» συμπλήρωσε ο τρίτος. Έγινε κυριολεκτικά ο χαμός.
Ο καθηγητής άκουγε όλο το φριχτό κατηγορητήριο ατάραχος.«Σας έχω βγάλει και φωτογραφία με το κινητό μου» του φώναξε ένας φοιτητής, «δεν φοβόσαστε ότι αύριο θα είστε πρωτοσέλιδο;» τον ρώτησε. Ο καθηγητής σηκώθηκε και αφού ευχαρίστησε τους φοιτητές του για τη συνεργασία, τους ανακοίνωσε ότι αν δεν είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και δεν ερευνούν αυτό που πρόκειται να γράψουν, πέρα από το γεγονός ότι δεν θα περάσουν ποτέ το μάθημά του, δεν θα μπορέσουν να γίνουν ποτέ καλοί δημοσιογράφοι. Και αμέσως άρχισε να τους απαριθμεί τα λάθη τους:
- Κανείς από τους φοιτητές-ρεπόρτερ δεν έκανε ρεπορτάζ.
- Κανείς δεν σηκώθηκε από τη θέση του να ρωτήσει το «θύμα» αν είχε κάποια σχέση με τον κ. καθηγητή, αν είχε προηγηθεί κάτι μεταξύ τους, αν είχε προκληθεί ή είχε προκαλέσει τον καθηγητή.
- Κανείς φοιτητής δεν παρατήρησε ότι η φοιτήτρια «θύμα» ήταν ένα τελείως άγνωστο σε αυτούς πρόσωπο και προφανώς δεν την είχαν ξαναδεί ποτέ στο αμφιθέατρο της σχολής.
- Κανείς φοιτητής δεν πρόσεξε ότι αυτή η φοιτήτρια, όσο κι αν έμοιαζε νέα, ήταν τουλάχιστον δέκα χρόνια μεγαλύτερή τους.
- Επειδή η φοιτήτρια «θύμα» δεν γνώριζε κανέναν, δεν μιλούσε και με κανέναν, πράγμα ασύνηθες για φοιτητικό αμφιθέατρο.
- Κανείς από τους φοιτητές δεν σκέφθηκε ότι το θέμα που μόλις είχε αναλυθεί από τον καθηγητή είχε τίτλο «Ηθικοί κανόνες στη δημοσιογραφία» και ό,τι αυτό σημαίνει.
- Κανείς δεν ρώτησε τη συμφοιτήτρια που καθόταν δίπλα στο «θύμα» αν πρόσεξε κάτι ιδιαίτερο στη συμπεριφορά του «θύματος» ή την συμπεριφορά του καθηγητή.
- Κανείς δεν φρόντισε να ρωτήσει τον καθηγητή αν είναι σύνηθες γι’ αυτόν να καταφεύγει σε ανάλογες συμπεριφορές και αν αυτή είναι μία νέα διδακτική μέθοδος.
- Τέλος, κανείς δεν φρόντισε να μάθει γιατί επιτέλους διάλεξε αυτή τη φοιτήτρια και όχι κάποια άλλη και, εν πάση περιπτώσει, αφού επρόκειτο να τον κάνουν πρωτοσέλιδο να του ζητήσουν να πει κι αυτός την άποψή του.
Το μάθημα τελείωσε. Οι φοιτητές συζητούσαν μεγαλόφωνα για το περιστατικό. Ο καθηγητής έπρεπε να αποχωρήσει γρήγορα από την αίθουσα γιατί το δίωρο της διδασκαλίας είχε τελειώσει. Σηκώθηκε, μάζεψε τα πράγματά του από την έδρα, ζήτησε από τους φοιτητές ένα λεπτό ησυχία για να τους συστήσει τη γυναίκα του, που πρώτη φορά παρακολούθησε το μάθημά του.
Αφιερωμένο σε όλους τους δημοσιογράφους, τους «δημοσιογράφους», τους δημοσιοκάφρους και τους bloggers που επιθυμούν να δημοσιογραφούν.
Το μάθημα τελείωσε. Οι φοιτητές συζητούσαν μεγαλόφωνα για το περιστατικό. Ο καθηγητής έπρεπε να αποχωρήσει γρήγορα από την αίθουσα γιατί το δίωρο της διδασκαλίας είχε τελειώσει. Σηκώθηκε, μάζεψε τα πράγματά του από την έδρα, ζήτησε από τους φοιτητές ένα λεπτό ησυχία για να τους συστήσει τη γυναίκα του, που πρώτη φορά παρακολούθησε το μάθημά του.
Αφιερωμένο σε όλους τους δημοσιογράφους, τους «δημοσιογράφους», τους δημοσιοκάφρους και τους bloggers που επιθυμούν να δημοσιογραφούν.
kanivallos
Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009
ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ
Ένα απίστευτο έγκλημα, που έγινε χωρίς να υπάρχει καμία αίτια, αποκαλύφθηκε χθες, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, στην περιοχή της Σούγιας, του Δήμου Ανατολικού Σελίνου. Νεκρός είναι ένας 50χρονος κτηνοτρόφος, κάτοικος της ευρύτερης περιοχής, ενώ τραυματίστηκε ένας ακόμη επιχειρηματίας επίσης κάτοικος της περιοχής, ο όποιος και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο Χανίων. Από του «χάρου τα δόντια» γλύτωσε εξάλλου και ένας οδηγός ταξί. Σύμφωνα με τις - λιγοστές - πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες μέχρι αργά χθες το βράδυ, ένας 24χρονος είναι ο δράστης που πυροβόλησε με σκοπό να σκοτώσει τους τρεις κατοίκους της περιοχής οι οποίοι κινούνταν με τα αυτοκίνητά τους στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Αλικιανού - Σούγιας, δύο περίπου χιλιόμετρα, πριν τη Σούγια. Ο δράστης συνελήφθη στις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης στο σπίτι του στην Αγιά Κυδωνίας, έπειτα από συντονισμένη επιχείριση των αστυνομικών αρχών των Χανίων.
Αρχικά ο δράστης είχε στήσει καρτέρι στον 50χρονο, τον οποίο και πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του. Δύο λεπτά αργότερα, στο ίδιο περίπου σημείο, ο δράστης, πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα εναντίον το οδηγού ενός ταξί , χωρίς ευτυχώς να τον τραυματίσει, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα, πυροβόλησε με το ίδιο όπλο ακόμη έναν διερχόμενο, επιχειρηματία της περιοχής 45 ετών, τον οποίο και τραυμάτισε σοβαρά στο πρόσωπο, στο θώρακα και την ωμοπλάτη. Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό, ισχυρή αστυνομική δύναμη έσπευσε στο σημείο του συμβάντος.
Η είδηση της δολοφονίας του 48χρονου, έπεσε σαν κεραυνός στην μικρή κοινωνία της περιοχής, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, κανένα από τα τρία θύματα, δεν είχε διαφορές με κανέναν, ούτε είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές. Οι έρευνες ξεκίνησαν αμέσως με καταθέσεις αλλά και τη συλλογή στοιχείων τόσο από τον τόπο του εγκλήματος, όσο και από το οικογενειακό περιβάλλον των θυμάτων και έφεραν αποτέλεσμα λίγες ώρες αργότερα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το όπλο βρέθηκε πεταμένο στη μέση του δρόμου, κοντά στο σημείο που ήταν πεσμένο το πτώμα του άτυχου κτηνοτρόφου. Άγνωστο επίσης παραμένει πως και για ποιο λόγο, ο δράστης, βρέθηκε από την Κίσαμο, στην περιοχή της Σούγιας.
Το σίγουρο είναι ότι δεν είχε ούτε προσωπικές διαφορές πιθανότατα ούτε καν γνώριζε τα τρία άτομα που πυροβόλησε, οι οποίοι φαίνεται ότι απλά είχαν την ατυχία να περνούν από το σημείο που βρισκόταν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που το «θολωμένο» μυαλό του, τον οδήγησε να πυροβολήσει εναντίον τους. Πρόκειται για μία πραγματική τραγωδία ειδικά για την οικογένεια του 48χρονου κτηνοτρόφου, που έπεσε νεκρός χωρίς να υπάρχει καμία αφορμή, ενώ βέβαια το ίδιο ισχύει και για τον επιχειρηματία που δίνει τη δική του μάχη στο Νοσοκομείο Χανίων.
ΠΗΓΗ: http://www.kirikas.net/news/
Αρχικά ο δράστης είχε στήσει καρτέρι στον 50χρονο, τον οποίο και πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του. Δύο λεπτά αργότερα, στο ίδιο περίπου σημείο, ο δράστης, πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα εναντίον το οδηγού ενός ταξί , χωρίς ευτυχώς να τον τραυματίσει, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα, πυροβόλησε με το ίδιο όπλο ακόμη έναν διερχόμενο, επιχειρηματία της περιοχής 45 ετών, τον οποίο και τραυμάτισε σοβαρά στο πρόσωπο, στο θώρακα και την ωμοπλάτη. Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό, ισχυρή αστυνομική δύναμη έσπευσε στο σημείο του συμβάντος.
Η είδηση της δολοφονίας του 48χρονου, έπεσε σαν κεραυνός στην μικρή κοινωνία της περιοχής, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, κανένα από τα τρία θύματα, δεν είχε διαφορές με κανέναν, ούτε είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές. Οι έρευνες ξεκίνησαν αμέσως με καταθέσεις αλλά και τη συλλογή στοιχείων τόσο από τον τόπο του εγκλήματος, όσο και από το οικογενειακό περιβάλλον των θυμάτων και έφεραν αποτέλεσμα λίγες ώρες αργότερα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το όπλο βρέθηκε πεταμένο στη μέση του δρόμου, κοντά στο σημείο που ήταν πεσμένο το πτώμα του άτυχου κτηνοτρόφου. Άγνωστο επίσης παραμένει πως και για ποιο λόγο, ο δράστης, βρέθηκε από την Κίσαμο, στην περιοχή της Σούγιας.
Το σίγουρο είναι ότι δεν είχε ούτε προσωπικές διαφορές πιθανότατα ούτε καν γνώριζε τα τρία άτομα που πυροβόλησε, οι οποίοι φαίνεται ότι απλά είχαν την ατυχία να περνούν από το σημείο που βρισκόταν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που το «θολωμένο» μυαλό του, τον οδήγησε να πυροβολήσει εναντίον τους. Πρόκειται για μία πραγματική τραγωδία ειδικά για την οικογένεια του 48χρονου κτηνοτρόφου, που έπεσε νεκρός χωρίς να υπάρχει καμία αφορμή, ενώ βέβαια το ίδιο ισχύει και για τον επιχειρηματία που δίνει τη δική του μάχη στο Νοσοκομείο Χανίων.
ΠΗΓΗ: http://www.kirikas.net/news/
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ
Προς
Σας καλούμε σε έκτακτη συνεδρίαση στις 27-2-2009, ημέρα παρασκευή και ώρα 19.30 βραδινή στο Δημαρχείο Κισάμου, με το παρακάτω θέμα ημερήσιας διάταξης:
Κίσαμος 25-2-2009
Την Δήμαρχο, τους Δημοτικούς συμβούλους και τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων
Σας καλούμε σε έκτακτη συνεδρίαση στις 27-2-2009, ημέρα παρασκευή και ώρα 19.30 βραδινή στο Δημαρχείο Κισάμου, με το παρακάτω θέμα ημερήσιας διάταξης:
1. Ακτοπλοικές δρομολογιακές γραμμές (άγονες γραμμές) Κυθήρων-Αντικυθήρων με προορισμό το Λιμάνι Κισάμου
Κίσαμος 25-2-2009
ο Πρόεδρος
Σγουρομάλλης Στέλιος
Η συνεδρίαση κρίνεται έκτακτη λόγω του ότι πρέπει να αποφασισθούν οι παραπέρα κινήσεις που πρέπει να γίνουν από τον Δήμο.
Καλό θα ήταν να καλεστούν και όλοι οι υπόλογοι, λίγο δύσκολο να έλθουν βέβαια αλλά η προσπάθεια μετράει!
ΜΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑ ΕΞΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
Έξι μαθητές έχει το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο της ακριτικής Γαύδου και από αυτούς οι τέσσερις είναι αδέλφια. Η μεγαλύτερη έλλειψη που αντιμετώπιζε ήταν τεχνολογική, αλλά καλύφθηκε μόλις προχθές, καθώς το σχολείο απέκτησε δορυφορικό Ιντερνετ. Έως εκείνη τη στιγμή δεν είχε σύνδεση στο Διαδίκτυο. Η δασκάλα της Γαύδου είναι η 24χρονη Χανιώτισσα Μαρία Φατζίκη. Είναι η πρώτη χρονιά που εργάζεται ως αναπληρώτρια και η ίδια επέλεξε να δουλέψει στη Γαύδο. Είναι εύκολο να εργαστεί ένας δάσκαλος στη Γαύδο γιατί η οργανική θέση συνήθως είναι κενή. Ελάχιστοι ενδιαφέρονται να διδάξουν εκεί. Να διδάξουν αλλά και να... διδαχτούν αφού η ενασχόληση με την εκπαίδευση στην ακριτική νήσο των 40 κατοίκων αποτελεί μοναδική εμπειρία. Η ίδια η Μαρία Φατζίκη παρατηρεί ότι οι μαθητές του σχολείου έχουν ελλιπή συνεργασία. "Ο καθένας θέλει να λειτουργεί μόνος του. Στο διάλειμμα παίζουν μαζί αλλά μέσα στην τάξη για παράδειγμα κάθε παιδί ζήτησε να κάθεται μόνο του. Και οι έξι είναι αγόρια: δύο στην Γ' Δημοτικού τα οποία είναι δίδυμα και μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό, τρία στην Ε' Δημοτικού και ένα στην ΣΤ' τάξη. Οι τέσσερις από τους έξι είναι αδέλφια. Ίσως να θέλουν τον διαχωρισμό τους και για τον λόγο ότι είναι πολλές ώρες μαζί μέσα στο σπίτι, οπότε στο υπόλοιπο διάστημα να προτιμούν να είναι χωριστά".Πάντως, "μεταξύ των μαθητών δεν υπάρχει ανταγωνισμός για το ποιος είναι καλύτερος".Όπως μας λέει η κυρία Φατζίκη, "είμαστε ένα σχολείο ανάγκης όπως είναι όλα τα μονοθέσια. Εκ των πραγμάτων κάνεις πράγματα τα οποία πρέπει να είναι στο πλαίσιο της δικής τους κουλτούρας. Δηλαδή πρέπει να τα πλησιάζεις τα παιδιά".Έτσι, η ίδια έχει πετύχει να προσεγγίσει τα παιδιά και μαζί τους να υλοποιεί διάφορα προγράμματα. Το σχολείο έχει μια αίθουσα για όλους τους μαθητές. Έτσι οι μαθητές της Γ' Δημοτικού εκ των πραγμάτων παρακολουθούν και την παράδοση του μαθήματος για τα παιδιά της ΣΤ' τάξης. Η Μαρία Φατζίκη σημειώνει ότι "ένα πολύ μεγάλο θετικό είναι ότι τα παιδιά της Γ', επειδή βρίσκονται σε μία τάξη, γνωρίζουν ιστορία της ΣΤ'. Δηλαδή κάνουμε μαθήματα της Γ' και της ΣΤ'. Αυτό είναι ταυτόχρονα και υπέρ και κατά. Υπέρ γιατί ακούνε, επεξεργάζονται και μπορούν να έχουν καλύτερη κρίση. Αλλά του χρόνου θα έχουμε πρόβλημα για το τι θα κάνουμε. Αν ο δάσκαλος και τα παιδιά, έχουν δυνάμεις και δυνατότητες, περνάει πολύ γρήγορα η ύλη. Ειδικά οι μαθητές της Γ' Δημοτικού, έχουν μεν ελλείψεις αλλά είναι και «σφουγγάρια», δηλαδή ό,τι τους πεις, ενώ δεν διαβάζουν, το μαθαίνουν γιατί είναι πολύ καλοί ακροατές και αποστηθίζουν πάρα πολύ καλά".
http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=30603
http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=30603
ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ
Το Φρούριο της Κισάμου
Το φρούριον έχει ύψος 6 μέτρα και πάχους περί τα 5 μέτρα, καθ΄ όλην της εξωτερικής επιφάνειας εξέχοντο πολεμικάς μικράς σχισμάς-θυρίδας (σμαγδάλια), όπισθεν των οποίων μεγάλος διάδρομος. Επί των τριών μερών (νότια- ανατολικά και δυτικά) είχον τοποθετήσει τηλεβόλα. Εντός του φρουρίου κατώκουν και ήδρευον ο έπαρχος της Κισάμου ( Καϊμακάμης), ο βοηθός του (Μουτεσαρίφις), ο διοικητής της Χωροφυλακής (Γιουμπασής), εντός αυτού δε ήτον και αι φυλακαί και λοιπά κρατητήρια. Εντός του φρουρίου ήτο επίσης και τέμενος με μηναρέν όχι πολύ μεγάλου ύψους 16-20 μέτρων...ανερχόμενος ο Μουεζίνης προσεκάλει τους Τούρκους είς προσευχάς. Το εμβαδόν του φρουρίου μετά των οικιών και λοιπών εγκαταστάσεων, δεν θα ήτο μεγαλύτερον των 10 στρεμμάτων. Μεταξύ των οικιών και του φρουρίου υπήρχε κυκλοτερώς διάδρομος πλάτους 15 μέτρων με λιθόστρωτον (Καλτηρήμι). Το φρούριο είχε πάντοτε ικανήν και αρκετήν φρουράν εκ Νιζαμήδων και εντόπιων Τούρκων.
Η Καταστροφή του φρουρίου
Ο πρώην βουλευτής Κισάμου και χρηματίσας υπουργός επί Βενιζέλου κ. Στρατής Γεωργιλαδάκης, κατόρθωσε όπως το δημόσιον κατά το έτος 1920 εκχωρήσει το φρούριον Καστελλιου μεθ΄όλων των περιεχομένων του εις την Κοινότητα και αύτη να το εκποιήσει δια πλειοδοσίαν εις διάφορους, ώστε να κατακρημνηστεί να διαιρεθεί εις οικόπεδα και επί αυτών να οικομομηθούν διάφοραι οικίαι, καταστήματα και άλλα εξωραϊστικά κτίρια και αξιοποιήσαντα τον χώρον ον κατείχεν άλλοτε το φρούριον.
Μιχαήλ Αναστασάκης 1954
Y.Σ Σε ολόκληρο τον κάμπο της Κισάμου αποφάσισαν τότε κάποιοι ότι το σημερινό Καστέλλι θα έπρεπε να κτιστεί πάνω στο φρούριο. Μυαλά ξουράφια, απλά για να φάνε τα οικόπεδα και τίποτα άλλο. Κρίμα, θα ήταν από τα ομορφότερα κάστρα όπως βλέπουμε και την παλιά φωτογραφία.
Το φρούριον έχει ύψος 6 μέτρα και πάχους περί τα 5 μέτρα, καθ΄ όλην της εξωτερικής επιφάνειας εξέχοντο πολεμικάς μικράς σχισμάς-θυρίδας (σμαγδάλια), όπισθεν των οποίων μεγάλος διάδρομος. Επί των τριών μερών (νότια- ανατολικά και δυτικά) είχον τοποθετήσει τηλεβόλα. Εντός του φρουρίου κατώκουν και ήδρευον ο έπαρχος της Κισάμου ( Καϊμακάμης), ο βοηθός του (Μουτεσαρίφις), ο διοικητής της Χωροφυλακής (Γιουμπασής), εντός αυτού δε ήτον και αι φυλακαί και λοιπά κρατητήρια. Εντός του φρουρίου ήτο επίσης και τέμενος με μηναρέν όχι πολύ μεγάλου ύψους 16-20 μέτρων...ανερχόμενος ο Μουεζίνης προσεκάλει τους Τούρκους είς προσευχάς. Το εμβαδόν του φρουρίου μετά των οικιών και λοιπών εγκαταστάσεων, δεν θα ήτο μεγαλύτερον των 10 στρεμμάτων. Μεταξύ των οικιών και του φρουρίου υπήρχε κυκλοτερώς διάδρομος πλάτους 15 μέτρων με λιθόστρωτον (Καλτηρήμι). Το φρούριο είχε πάντοτε ικανήν και αρκετήν φρουράν εκ Νιζαμήδων και εντόπιων Τούρκων.
Η Καταστροφή του φρουρίου
Ο πρώην βουλευτής Κισάμου και χρηματίσας υπουργός επί Βενιζέλου κ. Στρατής Γεωργιλαδάκης, κατόρθωσε όπως το δημόσιον κατά το έτος 1920 εκχωρήσει το φρούριον Καστελλιου μεθ΄όλων των περιεχομένων του εις την Κοινότητα και αύτη να το εκποιήσει δια πλειοδοσίαν εις διάφορους, ώστε να κατακρημνηστεί να διαιρεθεί εις οικόπεδα και επί αυτών να οικομομηθούν διάφοραι οικίαι, καταστήματα και άλλα εξωραϊστικά κτίρια και αξιοποιήσαντα τον χώρον ον κατείχεν άλλοτε το φρούριον.
Μιχαήλ Αναστασάκης 1954
Y.Σ Σε ολόκληρο τον κάμπο της Κισάμου αποφάσισαν τότε κάποιοι ότι το σημερινό Καστέλλι θα έπρεπε να κτιστεί πάνω στο φρούριο. Μυαλά ξουράφια, απλά για να φάνε τα οικόπεδα και τίποτα άλλο. Κρίμα, θα ήταν από τα ομορφότερα κάστρα όπως βλέπουμε και την παλιά φωτογραφία.
Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009
ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον κ. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ
Προς: τον ΥΕΝΑΝΠ κ. Αναστάση Παπαληγούρα
& κάθε αρμόδιο
Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Οι δεσμοί που συνδέουν το νησί των Αντικυθήρων με την ευρύτερη περιοχή της Κισσάμου Χανίων είναι μακραίωνοι και άρρηκτοι. Οι πρόγονοί μας που κατοικούσαν στα χωριά της Κισσάμου εγκαταστάθηκαν στα Αντικύθηρα στα τέλη του 18ου και του 19ου αιώνα και είναι εκείνοι που μετά από 300 χρόνια ερήμωσης έδωσαν ξανά ζωή στο μικρό μας νησί. Απόδειξη τούτων είναι ότι οι σημερινοί Αντικυθήριοι φέρουν τα επώνυμα που υπάρχουν στην περιοχή της Δυτικής Κρήτης, διατηρούν τα κρητικά ήθη και έθιμα, την ομιλία, τις παραδόσεις της περιοχής. Οι συνεχείς αυτοί δεσμοί με την Κίσσαμο διατηρούνται και σήμερα ανέπαφοι. Τα παιδιά των μονίμων κατοίκων φοιτούν στα σχολεία του Καστελλίου, τα είδη διατροφής τα εμπορευόμαστε από το Καστέλλι και το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής μας ζωής έχει άμεση σχέση με την περιοχή αυτή. Το συγκοινωνιακό πρόβλημα των Αντικυθήρων είναι τεράστιο. Εδώ και μήνες η ακτοπλοϊκή μας σύνδεση είναι υποτυπώδης και ΔΕΝ εξυπηρετεί τις πραγματικές μας ανάγκες. Η εβδομαδιαία σύνδεση των Αντικύθηρων από και προς τον Πειραιά, το Γύθειο, τα Κύθηρα, τη Νεάπολη και την Κίσσαμο είναι ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ. Ωστόσο, το ΥΕΝΑΝΠ αποφασίζει χωρίς να λάβει υπόψη του τις ανάγκες μας, και λόγω της ασθενούς, αν όχι ανύπαρκτης, αντίδρασης μερίδας των τοπικών μας παραγόντων. Αποκόπτει τα Αντικύθηρα από την Κίσσαμο και τα συνδέει με το Ρέθυμνο. Αυτή η απόφαση στερείται λογικής και ουσίας. Καμία σχέση δεν έχουμε με το Ρέθυμνο, κανένας δεσμός δεν μας συνδέει και κανένας δεσμός δεν μπορεί να δημιουργηθεί. Στη θέληση του ΥΕΝΑΝΠ να καλύψει 2 δρομολογιακές γραμμές με ένα πλοίο συνδέοντας άσχετες μεταξύ τους περιοχές είμαστε αντίθετοι. Έχοντας διατελέσει Πρόεδρος της Κοινότητας Αντικυθήρων για 8 χρόνια ενθυμούμαι την σχεδόν άριστη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση της περιόδου 1999-2006 και θλίβομαι για τη σημερινή κατάσταση. Εκφράζοντας πολύ μεγάλο μέρος των Αντικυθηρίων, τόσο των μονίμων κατοίκων, όσο και της μεγάλης παροικίας μας σε Πειραιά, Αθήνα και Κίσσαμο, διαμαρτύρομαι έντονα για την διακοπή της σύνδεσής μας με την Κίσσαμο και τη σύνδεσή μας με το Ρέθυμνο, απόφαση στερούμενη κάθε λογικής. Ζητώ από το ΥΕΝΑΝΠ και προσωπικά από την πολιτική ηγεσία να ενσκήψουν στο πρόβλημά μας λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές μας ανάγκες. Ένα νησί που ερημώνει με ραγδαίους ρυθμούς, όπως τα Αντικύθηρα, χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και ευαισθησία. Η κοινωνική μας ζωή, η εμπορική και οικονομική δραστηριότητα της μικρής μας κοινωνίας, θα επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς μόνο με την ΑΜΕΣΗ ακτοπλοϊκή μας σύνδεση σε εβδομαδιαία, τακτική και μόνιμη βάση με την ΚΙΣΣΑΜΟ, τα ΚΥΘΗΡΑ, το ΓΥΘΕΙΟ, τη ΝΕΑΠΟΛΗ και τον ΠΕΙΡΑΙΑ, και φυσικά με την προϋπόθεση ότι το πλοίο που θα κληθεί να μας εξυπηρετήσει θα είναι κατάλληλο για το λιμάνι μας, ώστε να μην ματαιώνονται τα μισά δρομολόγια με πρόφαση τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως μέχρι πρόσφατα συνέβαινε.
Παρακαλούμε για ΑΜΕΣΕΣ ενέργειές σας.
Με Τιμή
Ανδρέας Γ. Χαρχαλάκης"
Y.Σ Επειδή τέτοιες επιστολές τιμούν τους ανθρώπους που τις γράφουν, σαν μικρή υποχρέωση δική μου είναι να την δημοσιοποιήσω και να ευχαριστήσω τον φίλο που μου την έστειλε!
Και η ερωτησούλα ! Κύριε υπουργέ με το κόκκινο η διαδρομή Αντικύθηρα-Ρέθυμνο
με το πράσινο η διαδρομή Αντικύθηρα-Καστέλλι!!
Ποια είναι μεγαλύτερη; Ποια συμφέρει ;
Δύσκολη ερώτηση, αλλά πιστεύω να τα καταφέρετε και να βρείτε την απάντηση!
& κάθε αρμόδιο
Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Οι δεσμοί που συνδέουν το νησί των Αντικυθήρων με την ευρύτερη περιοχή της Κισσάμου Χανίων είναι μακραίωνοι και άρρηκτοι. Οι πρόγονοί μας που κατοικούσαν στα χωριά της Κισσάμου εγκαταστάθηκαν στα Αντικύθηρα στα τέλη του 18ου και του 19ου αιώνα και είναι εκείνοι που μετά από 300 χρόνια ερήμωσης έδωσαν ξανά ζωή στο μικρό μας νησί. Απόδειξη τούτων είναι ότι οι σημερινοί Αντικυθήριοι φέρουν τα επώνυμα που υπάρχουν στην περιοχή της Δυτικής Κρήτης, διατηρούν τα κρητικά ήθη και έθιμα, την ομιλία, τις παραδόσεις της περιοχής. Οι συνεχείς αυτοί δεσμοί με την Κίσσαμο διατηρούνται και σήμερα ανέπαφοι. Τα παιδιά των μονίμων κατοίκων φοιτούν στα σχολεία του Καστελλίου, τα είδη διατροφής τα εμπορευόμαστε από το Καστέλλι και το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής μας ζωής έχει άμεση σχέση με την περιοχή αυτή. Το συγκοινωνιακό πρόβλημα των Αντικυθήρων είναι τεράστιο. Εδώ και μήνες η ακτοπλοϊκή μας σύνδεση είναι υποτυπώδης και ΔΕΝ εξυπηρετεί τις πραγματικές μας ανάγκες. Η εβδομαδιαία σύνδεση των Αντικύθηρων από και προς τον Πειραιά, το Γύθειο, τα Κύθηρα, τη Νεάπολη και την Κίσσαμο είναι ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ. Ωστόσο, το ΥΕΝΑΝΠ αποφασίζει χωρίς να λάβει υπόψη του τις ανάγκες μας, και λόγω της ασθενούς, αν όχι ανύπαρκτης, αντίδρασης μερίδας των τοπικών μας παραγόντων. Αποκόπτει τα Αντικύθηρα από την Κίσσαμο και τα συνδέει με το Ρέθυμνο. Αυτή η απόφαση στερείται λογικής και ουσίας. Καμία σχέση δεν έχουμε με το Ρέθυμνο, κανένας δεσμός δεν μας συνδέει και κανένας δεσμός δεν μπορεί να δημιουργηθεί. Στη θέληση του ΥΕΝΑΝΠ να καλύψει 2 δρομολογιακές γραμμές με ένα πλοίο συνδέοντας άσχετες μεταξύ τους περιοχές είμαστε αντίθετοι. Έχοντας διατελέσει Πρόεδρος της Κοινότητας Αντικυθήρων για 8 χρόνια ενθυμούμαι την σχεδόν άριστη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση της περιόδου 1999-2006 και θλίβομαι για τη σημερινή κατάσταση. Εκφράζοντας πολύ μεγάλο μέρος των Αντικυθηρίων, τόσο των μονίμων κατοίκων, όσο και της μεγάλης παροικίας μας σε Πειραιά, Αθήνα και Κίσσαμο, διαμαρτύρομαι έντονα για την διακοπή της σύνδεσής μας με την Κίσσαμο και τη σύνδεσή μας με το Ρέθυμνο, απόφαση στερούμενη κάθε λογικής. Ζητώ από το ΥΕΝΑΝΠ και προσωπικά από την πολιτική ηγεσία να ενσκήψουν στο πρόβλημά μας λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές μας ανάγκες. Ένα νησί που ερημώνει με ραγδαίους ρυθμούς, όπως τα Αντικύθηρα, χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και ευαισθησία. Η κοινωνική μας ζωή, η εμπορική και οικονομική δραστηριότητα της μικρής μας κοινωνίας, θα επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς μόνο με την ΑΜΕΣΗ ακτοπλοϊκή μας σύνδεση σε εβδομαδιαία, τακτική και μόνιμη βάση με την ΚΙΣΣΑΜΟ, τα ΚΥΘΗΡΑ, το ΓΥΘΕΙΟ, τη ΝΕΑΠΟΛΗ και τον ΠΕΙΡΑΙΑ, και φυσικά με την προϋπόθεση ότι το πλοίο που θα κληθεί να μας εξυπηρετήσει θα είναι κατάλληλο για το λιμάνι μας, ώστε να μην ματαιώνονται τα μισά δρομολόγια με πρόφαση τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως μέχρι πρόσφατα συνέβαινε.
Παρακαλούμε για ΑΜΕΣΕΣ ενέργειές σας.
Με Τιμή
Ανδρέας Γ. Χαρχαλάκης"
Y.Σ Επειδή τέτοιες επιστολές τιμούν τους ανθρώπους που τις γράφουν, σαν μικρή υποχρέωση δική μου είναι να την δημοσιοποιήσω και να ευχαριστήσω τον φίλο που μου την έστειλε!
Και η ερωτησούλα ! Κύριε υπουργέ με το κόκκινο η διαδρομή Αντικύθηρα-Ρέθυμνο
με το πράσινο η διαδρομή Αντικύθηρα-Καστέλλι!!
Ποια είναι μεγαλύτερη; Ποια συμφέρει ;
Δύσκολη ερώτηση, αλλά πιστεύω να τα καταφέρετε και να βρείτε την απάντηση!
ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ
2006 : "Επίθεση σε μετανάστες -καταγγέλθηκε- χθες τα ξημερώματα στο Καστέλι Κισάμου. Σύμφωνα με την καταγγελία μετανάστη, ομάδα 20 περίπου νεαρών, γύρω στη 1 τα ξημερώματα επιτέθηκε με πέτρες στο σπίτι στο οποίο μένουν Σουδανοί μετανάστες. "Έψαχναν μαύρους να χτυπήσουν", είπε ο μετανάστης, "χωρίς να εξηγήσουν τον λόγο". Η κατάσταση εκτονώθηκε με παρέμβαση της Αστυνομίας. Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί λένε ότι κάποιος άγνωστος έσπασε τον καθρέπτη αυτοκινήτου και στη συνέχεια οι νεαροί σύστησαν ομάδα με σκοπό να επιτεθούν στους έγχρωμους που ζουν στην περιοχή."
2008 : "Μόλις με ειδοποίησε ένας φίλος καταγωγής από το Σουδάν για ένα επεισόδιο που έλαβε χώρα εχθές το βράδυ στην Kίσαμο: Μια ομάδα αλλοδαπών (16) από το Σουδάν που εργάζεται εποχιακά στο μάζεμα της ελιάς στο Καστέλι, με μισθό 10- 30 ευρώ τη μέρα και διαμονή σ' ένα άθλιο κτίριο, μαύρη εργασία φυσικά, εχθές τα μεσάνυχτα έπεσε θύμα μιας ομάδας Ελλήνων (20-25), ενδεχομένως μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης, οι οποίοι εισέβαλαν στο χώρο όπου κοιμόντουσαν οι Σουδανοί και τους ξυλοκόπησε."
Αυτές ήταν οι δυο καταγγελίες που έγιναν ανώνυμα τα περασμένα χρόνια για την περιοχή μας, δημοσιεύτηκαν σε διάφορα blog και υιοθετήθηκαν από τα μεγάλα κανάλια των Αθηνών. Φυσικά πολύ εύστοχα δεν τραβήξαμε το σχοινί των ανταπαντήσεων φέτος και ανεχτήκαμε τις κατηγορίες των φόρουμ -ταΐζοντας -ντύνοντας - προσφέροντας δουλειά σε πολλούς από αυτούς. Σήμερα, ακόμα και τώρα που δεν υπάρχουν πια δουλειές και οι ελιές σταμάτησαν, στην Κίσαμο διαμένουν σε άθλιες συνθήκες παραπάνω από 400 μετανάστες. 100 Σομαλοί και οι υπόλοιποι Ιρακινοί και Αφγανοί, Τυνήσιοι, Σύριοι κπλ. Η εκκλησία η οποία κατηγορήθηκε περισσότερο από όλους τους φορείς συνεχίζει το καθημερινό έργο της ταΐζοντας 70-80 από αυτούς, μάλιστα κατόρθωσε να ντύσει και να προσφέρει ρουχισμό στους περισσότερους, μιας και ο χειμώνας φέτος είναι πολύ βαρύς. 40 εισιτήρια προσέφερε και η ΑΝΕΚ με μεσολάβηση του κ. Καλαιτζάκη μέσω νομαρχίας, σε αυτούς που τα ζήτησαν για να φύγουν από την επαρχία μας και να ψάξουν καλύτερη τύχη στην πρωτεύουσα. Όμως η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη.
Σε αυτό το σημείο αναρωτιέμαι, αλήθεια που είναι αυτές οι κοινωνικές μεταναστευτικές (υποστηρικτικές) ομάδες που τόσο εύκολα υιοθετούσαν τις παραπάνω ανώνυμες καταγγελίες εναντίον μας, γιατί αδιαφορούν σήμερα για την θλιβερή κατάσταση των μεταναστών, που είναι τώρα που χρειάζονται να βοηθήσουν ;
Και οι δυο καταγγελίες τελείωναν κάπως έτσι:
Καλούμε κάθε δημοκράτη να αντισταθεί, με κάθε τρόπο και να καταδικάσει τις – πρωτοφανείς για τον τόπο και την παράδοσή μας – άνανδρες και θρασύδειλες επιθέσεις και να σταθεί αλληλέγγυος στην πράξη, στους μετανάστες-συνανθρώπους μας. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο της κοινωνίας και η ασπίδα της ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού. Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών.....
Άραγε σήμερα δυο χρόνια μετά ποιοι είναι οι δημοκράτες, ποιοι αντιστάθηκαν, ποιοι οι άνανδροι και ποιοι οι θρασύδειλοι; Γιατί δεν μας λέτε; Κρίμα που έτσι και αλλιώς σιωπάτε!!
Στο ενοριακό κέντρο του Αγίου Σπυρίδωνα καθημερινά έχει συσσίτιο για όλους αυτούς που δεν μπορούν να δουλέψουν, αν κάποιοι που μας διαβάζουν μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα ή ένδυση είναι καλοδεχούμενα.
2008 : "Μόλις με ειδοποίησε ένας φίλος καταγωγής από το Σουδάν για ένα επεισόδιο που έλαβε χώρα εχθές το βράδυ στην Kίσαμο: Μια ομάδα αλλοδαπών (16) από το Σουδάν που εργάζεται εποχιακά στο μάζεμα της ελιάς στο Καστέλι, με μισθό 10- 30 ευρώ τη μέρα και διαμονή σ' ένα άθλιο κτίριο, μαύρη εργασία φυσικά, εχθές τα μεσάνυχτα έπεσε θύμα μιας ομάδας Ελλήνων (20-25), ενδεχομένως μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης, οι οποίοι εισέβαλαν στο χώρο όπου κοιμόντουσαν οι Σουδανοί και τους ξυλοκόπησε."
Αυτές ήταν οι δυο καταγγελίες που έγιναν ανώνυμα τα περασμένα χρόνια για την περιοχή μας, δημοσιεύτηκαν σε διάφορα blog και υιοθετήθηκαν από τα μεγάλα κανάλια των Αθηνών. Φυσικά πολύ εύστοχα δεν τραβήξαμε το σχοινί των ανταπαντήσεων φέτος και ανεχτήκαμε τις κατηγορίες των φόρουμ -ταΐζοντας -ντύνοντας - προσφέροντας δουλειά σε πολλούς από αυτούς. Σήμερα, ακόμα και τώρα που δεν υπάρχουν πια δουλειές και οι ελιές σταμάτησαν, στην Κίσαμο διαμένουν σε άθλιες συνθήκες παραπάνω από 400 μετανάστες. 100 Σομαλοί και οι υπόλοιποι Ιρακινοί και Αφγανοί, Τυνήσιοι, Σύριοι κπλ. Η εκκλησία η οποία κατηγορήθηκε περισσότερο από όλους τους φορείς συνεχίζει το καθημερινό έργο της ταΐζοντας 70-80 από αυτούς, μάλιστα κατόρθωσε να ντύσει και να προσφέρει ρουχισμό στους περισσότερους, μιας και ο χειμώνας φέτος είναι πολύ βαρύς. 40 εισιτήρια προσέφερε και η ΑΝΕΚ με μεσολάβηση του κ. Καλαιτζάκη μέσω νομαρχίας, σε αυτούς που τα ζήτησαν για να φύγουν από την επαρχία μας και να ψάξουν καλύτερη τύχη στην πρωτεύουσα. Όμως η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη.
Σε αυτό το σημείο αναρωτιέμαι, αλήθεια που είναι αυτές οι κοινωνικές μεταναστευτικές (υποστηρικτικές) ομάδες που τόσο εύκολα υιοθετούσαν τις παραπάνω ανώνυμες καταγγελίες εναντίον μας, γιατί αδιαφορούν σήμερα για την θλιβερή κατάσταση των μεταναστών, που είναι τώρα που χρειάζονται να βοηθήσουν ;
Και οι δυο καταγγελίες τελείωναν κάπως έτσι:
Καλούμε κάθε δημοκράτη να αντισταθεί, με κάθε τρόπο και να καταδικάσει τις – πρωτοφανείς για τον τόπο και την παράδοσή μας – άνανδρες και θρασύδειλες επιθέσεις και να σταθεί αλληλέγγυος στην πράξη, στους μετανάστες-συνανθρώπους μας. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο της κοινωνίας και η ασπίδα της ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού. Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών.....
Άραγε σήμερα δυο χρόνια μετά ποιοι είναι οι δημοκράτες, ποιοι αντιστάθηκαν, ποιοι οι άνανδροι και ποιοι οι θρασύδειλοι; Γιατί δεν μας λέτε; Κρίμα που έτσι και αλλιώς σιωπάτε!!
Στο ενοριακό κέντρο του Αγίου Σπυρίδωνα καθημερινά έχει συσσίτιο για όλους αυτούς που δεν μπορούν να δουλέψουν, αν κάποιοι που μας διαβάζουν μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα ή ένδυση είναι καλοδεχούμενα.
Η ΖΩΟΚΛΟΠΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Αναφορές σχετικά με το κοινωνικό φαινόμενο της ζωοκλοπής εντοπίζονται πρώτη φορά στα Ομηρικά έπη, όπου οι σύντροφοι του Οδυσσέα κλέβουν και καταναλώνουν πεινασμένοι καθώς είναι τα ιερά βόδια του θεού Ήλιου. Η ζωοκλοπή εμφανίζεται σε όλες σχεδόν τις ιστορικές περιόδους, στις οποίες οι ανθρώπινες κοινωνίες μαστίζονταν από την πείνα και τις στερήσεις. Η ελληνική ιστορία σημαδεύεται από ανάλογα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, τα οποία γίνονται πιο έντονα σε συγκεκριμένες περιοχές όπως η Κρήτη και η Πελοπόννησος, και συνδέεται άρρηκτα με κινήσεις αντεκδικήσεων ενάντια στην ξένη κατοχή. Η επιβίωση του εθίμου αυτού μέχρι σήμερα συνδέεται με τις συνθήκες στέρησης και το άγονο και αφιλόξενο περιβάλλον διαβίωσης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις εντάσσεται στο στενό πλαίσιο μιας χρονίζουσας σύγκρουσης (βεντέτα, αντεκδίκηση) ή αποτελεί την αφορμή της. Δεν είναι, ωστόσο, λίγες οι φορές που η ζωοκλοπή αποτελεί έναν εθιμικό τρόπο επίτευξης νέων κοινωνικών σχέσεων ή σύναψης φιλίας με επιφανή μέλη της τοπικής κοινωνίας σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της κοινωνικής θέσης του δράστη, καθώς η επίλυση της σύγκρουσης που ακολουθεί της ζωοκλοπής συνηθίζεται να τερματίζεται με συμβιβασμό των αντιτιθέμενων μερών. Την συχνότητα εμφάνισης ζωοκλοπών καταδεικνύει το πλήθος των δικαστικών αποφάσεων των τοπικών δικαστηρίων, στις οποίες καταγράφεται αναλλοίωτη η εθιμική τελετουργία που ακολουθείται και η συνήθης τακτική της εξωδικαστηριακής επίλυσης των γεγενημένων συγκρούσεων παρά την προσαγωγή τους ενώπιον της κρατικής δικαιοσύνης.
Μαρία Γαλανού
Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΓΟΝΗΣ
Tελικά τα δρομολόγια που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας για την Κίσαμο είναι δυο Συγκεκριμένα χθες δόθηκαν οι ώρες και οι ημέρες που το καράβι θα πιάνει στην Κίσαμο.
Πειραιάς-Κύθηρά-Αντικύθηρα-Καστέλλι άφιξη στο Καστέλλι 01.40 π.μ τα ξημερώματα της Τετάρτης, αναχώρηση 02.00 π.μ της ίδιας μέρας. Για 40 λεπτά !!!
Γυθειο-Κύθηρα-Αντικήθυρα-Καστέλλι άφιξη στο Καστέλλι την Πέμπτη 20.30 μ.μ και αναχώρηση στις 21.30 μμ.
Αυτά, όπως βλέπετε από σήμερα άρχισε ο πόλεμος, μεταμεσονύχτια δρομολόγια και ολιγόλεπτες στάσεις στην Κίσαμο, βέβαια όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν αν και εφόσον ενεργήσουν οι υπεύθυνοι άμεσα.
Όσο για τον πρόεδρο των Αντικυθήρων μάλλον ο υπουργός τον χρησιμοποίησε ( θεωρώ οτι ο κ. Προγουλάκης, θα έκανε τα αδύνατα -δυνατά για να παραμείνει το δρομολόγιο προς στην Κίσαμο) για να αθωωθεί -ο υπουργός- από την απαράδεκτη πρώτη ενέργεια του να γίνει το Ρέθυμνο τελικός προορισμός της άγονης. Καλά ο εισαγγελέας δεν βλέπει τίποτα;
Πειραιάς-Κύθηρά-Αντικύθηρα-Καστέλλι άφιξη στο Καστέλλι 01.40 π.μ τα ξημερώματα της Τετάρτης, αναχώρηση 02.00 π.μ της ίδιας μέρας. Για 40 λεπτά !!!
Γυθειο-Κύθηρα-Αντικήθυρα-Καστέλλι άφιξη στο Καστέλλι την Πέμπτη 20.30 μ.μ και αναχώρηση στις 21.30 μμ.
Αυτά, όπως βλέπετε από σήμερα άρχισε ο πόλεμος, μεταμεσονύχτια δρομολόγια και ολιγόλεπτες στάσεις στην Κίσαμο, βέβαια όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν αν και εφόσον ενεργήσουν οι υπεύθυνοι άμεσα.
Όσο για τον πρόεδρο των Αντικυθήρων μάλλον ο υπουργός τον χρησιμοποίησε ( θεωρώ οτι ο κ. Προγουλάκης, θα έκανε τα αδύνατα -δυνατά για να παραμείνει το δρομολόγιο προς στην Κίσαμο) για να αθωωθεί -ο υπουργός- από την απαράδεκτη πρώτη ενέργεια του να γίνει το Ρέθυμνο τελικός προορισμός της άγονης. Καλά ο εισαγγελέας δεν βλέπει τίποτα;
ΜΙΑ ΚΗΔΕΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 35 ΧΡΟΝΙΑ
Του ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ
Ύστερα από 35 χρόνια την άλλη Κυριακή θα γίνει στην Κύπρο η κηδεία δύο οικογενειών που σχεδόν ξεκληρίστηκαν, τον πυρωμένο Αύγουστο του '74, όταν μια ομάδα φανατικών Τουρκοκυπρίων τις έστησε στον τοίχο. Είναι οι οικογένειες Λιασή και Σουπουρή που μακελεύτηκαν στο χωριό Παλαίκυθρο της Μεσσαορίας. Οι τουρκοκύπριοι εξτρεμιστές πυροβόλησαν 22 αθώους -οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά -από τους οποίους τέσσερις σώθηκαν: η Γιαννούλα Λιασή (29 ετών τότε), η Χριστίνα Λιασή (23), ο Γιώργος Λιασής (14) και ο Πέτρος Σουπουρής (10). Ένα άλλο αγόρι, ο Κώστας Σουπουρής (9) είχε κατορθώσει να διαφύγει νωρίτερα απ' τη σφαγή. Τα δύο ορφανά της οικογένειας Σουπουρή, ύστερα από έρευνες χρόνων, ανακάλυψαν τα οστά του πατέρα, της μάνας, των δύο αδελφών και μιας θείας τους που σκοτώθηκαν δίπλα τους το 1974. Τα οστά βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο Παλαίκυθρο και ταυτοποιήθηκαν στο εργαστήριο της Επιτροπής Αγνοουμένων. Ένας ακόμη αδελφός, ο Γιάννης, δεν βρέθηκε στον ίδιο τάφο. Αν και νεκρός, τυπικά θεωρείται ακόμα αγνοούμενος.
Όλα ξεκίνησαν στις 14 Αυγούστου 1974, όταν το τουρκικό Γενικό Επιτελείο έδωσε διαταγή προέλαση μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στη Γενεύη κι ενώ από τις 20 Ιουλίου είχε και καταληφθεί το 10% του νησιού. Η προέλαση προς την Αμμόχωστο γινόταν από την 39η μεραρχία, υπό τον στρατηγό Ντεμιρέλ, ο οποίος στα απομνημονεύματά του περιγράφει τι αντίκριζε στα εγκαταλειμμένα ελληνικά χωριά: «Οι πόρτες των σπιτιών ήταν ορθάνοιχτες κι όλα είχαν εγκαταλειφθεί όπως ήταν. Μαγειρεμένα φαγητά, κομμένα και μισοφαγωμένα φρούτα.
Τα υπνοδωμάτια και τα καθιστικά εγκαταλείφθηκαν άρον άρον όπως ήταν». Το Παλαίκυθρο είναι ένα χωριό στη Μεσσαορία με γεωργούς και κτηνοτρόφους, που το άφησαν όπως-όπως για να σωθούν. Μόνο τρεις φαμίλιες έμειναν για να φροντίζουν τα ζώα τους. Μεταξύ αυτών και η επταμελής οικογένεια του Αντρέα Σουπουρή. Μια ομάδα νεαρών Τουρκοκυπρίων από το γειτονικό χωριό Επηχώ έφτασε, τότε, στο Παλαίκυθρο για πλιάτσικο, παίρνοντας από τη φάρμα του Σουπουρή τις αγελάδες και τα σύγχρονα μηχανήματα αρμέγματος. Έφυγαν, αλλά σε λίγο επέστρεψαν οπλισμένοι. Είτε για να κλείσουν στόματα για το πλιάτσικο, είτε για λόγους αντεκδίκησης, διέταξαν την οικογένεια Σουπουρή και άλλες δύο οικογένειες να βγουν στην πίσω αυλή. Ύστερα άρχισαν να τους πυροβολούν, με τα σώματα να πέφτει το ένα πάνω στο άλλο. Από τους 21, οι 17 βρήκαν αμέσως φρικτό θάνατο, οι τέσσερις έμειναν τραυματίες και ο ένας, ο Κώστας Σουπουρής, γλίτωσε τρέχοντας... «Πρώτα σκότωσαν τους μεγάλους και μετά τους μικρούς. Εγώ βγήκα τελευταίος από το σπίτι. Με πυροβόλησαν και έπεσα. Έχασα τις αισθήσεις μου. Όταν συνήλθα χτυπημένος, άκουσα μόνον έναν από τους τραυματίες να ζητάει νερό». Ένας Τούρκος αξιωματικός που εμφανίστηκε μάζεψε τους τέσσερις τραυματίες και διέταξε να τους περιθάλψουν σ' ένα κοντινό χωριό το Βόνη. Τους νεκρούς είπε να τους θάψουν σ' ένα χωράφι με ελαιόδεντρα. Τα δύο παιδιά που επέζησαν, μεταφέρθηκαν από τον Ερυθρό Σταυρό στην ελεύθερη Κύπρο και μεγάλωσαν με τις θείες τους.
Ο Πέτρος Σουπουρής πάντα ήθελε να γίνει πιλότος. Λόγω της οικογενειακής του τραγωδίας απηλλάγη της στρατιωτικής θητείας, στα 20 του χρόνια απέκτησε δίπλωμα πιλότου με σπουδές στη Βρετανία και σήμερα είναι κυβερνήτης στις Κυπριακές Αερογραμμές. Ο αδελφός του Κώστας σπούδασε υπολογιστές και είναι ειδικός στα συστήματα αποκρυπτογράφησης στην κυπριακή αστυνομία. Μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, το 2003, η τουρκοκύπρια δημοσιογράφος Σεβκιούλ Ουλουντάγ δημοσίευσε στην εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» την ιστορία της οικογένειας Σουπουρή και ανέλαβε πρωτοβουλία για ανεύρεση του ομαδικού τάφου. Το καλοκαίρι του 2007 ο τάφος εντοπίστηκε και ανοίχτηκε από την Επιτροπή Αγνοουμένων. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ενημερώθηκαν επίσημα και οι συγγενείς.«Εκείνοι που έκαναν αυτό το έγκλημα θα τιμωρηθούν από την ίδια τη ζωή», λέει σήμερα ο Πέτρος Σουπουρής, ο οποίος, στο μεταξύ, έχει επισκεφθεί το χωριό του στα κατεχόμενα. «Στο σπίτι μου ζει τώρα ένας καλός άνθρωπος που παραδέχεται ότι ανήκει σε μένα και μάλιστα μου είπε πως αν θέλω να γυρίσω, θα μου το επιστρέψει αμέσως».
Και συμπεραίνει: «Αυτά όλα συνέβησαν στις συνθήκες εκείνης της εποχής, και το ζήτημα είναι να το αντιληφθούμε αυτό. Άλλοι έχασαν, άλλοι κέρδισαν, άλλοι επηρεάστηκαν από τα γεγονότα και άλλοι όχι. Αυτό που τώρα έχει σημασία είναι τα παιδιά μου, τα παιδιά σας, τα παιδιά μας να μη ζήσουν ποτέ τέτοιες στιγμές. Πρέπει να αντιληφθούμε τι συνέβη για να αποφύγουμε τα ίδια στο μέλλον».
Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ .....ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ
Η συνάντηση των φορέων της πόλεως, μια επιτροπή με την δήμαρχο, τον δημοτικό σύμβουλο και μέλος του συμβουλίου της ΑΝΕΝ κ. Χουρδάκη, αλλά και τον κ. Καλαιτζάκη Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Κισάμου, με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Αναστάση Παπαληγούρα, έγινε τελικά, παρουσία και τριών βουλευτών από τα Χανιά. Ο υπουργός υποσχέθηκε να κοιτάξει τα δρομολόγια, ελπίζει να γίνουν δύο, αλλά το όλο θέμα το αφήνει στην δικαιοδοσία της πλοιοκτήτρια εταιρεία. Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι βέβαια η επιστολή του κοινοτάρχη κ. Διονύση Προγουλάκη προς τον υπουργό και αυτό είναι το μελανό σημείο της υπόθεσης. Μάλιστα για να υποστηρίξει την πρωτόδικη απόφαση του, δρομολόγια στο Ρέθυμνο, ο υπουργός διάβασε την επιστολή του κοινοτάρχη, κάνοντας τους φορείς της Κισάμου να μείνουν με το στόμα ανοικτό.
Ο κατά τα άλλα συμπαθής κοινοτάρχης ζητάει (άραγε με τι σκοπό και γιατί;) να γίνει η σύνδεση των Αντικυθήρων με το Ρέθυμνο. Πολύ παράξενο μιας και η οικογένεια του κοινοτάρχη ζει πάνω από 5 χρόνια στην Κίσαμο. Απίστευτο μου μοιάζει!
Περισσότερα αύριο!!!
Ο κατά τα άλλα συμπαθής κοινοτάρχης ζητάει (άραγε με τι σκοπό και γιατί;) να γίνει η σύνδεση των Αντικυθήρων με το Ρέθυμνο. Πολύ παράξενο μιας και η οικογένεια του κοινοτάρχη ζει πάνω από 5 χρόνια στην Κίσαμο. Απίστευτο μου μοιάζει!
Περισσότερα αύριο!!!
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ
Π Ρ Ο Σ
κ. Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο
κ. Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο
υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ.
Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α
Γεωργίου Εμμ. Καλαϊτζάκη
Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α
Γεωργίου Εμμ. Καλαϊτζάκη
Πολιτικού Μηχανικού Ε.Μ.Π.,
τ. Γενικού Διευθυντή ΕΛΤΑ
Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Κισάμου.
Σ ΧΕ Τ Ι Κ Α
Mε την μελέτη του έργου της οδικής παράκαμψης της πόλης της Κισάμου (Καστέλι)
Αξιότιμε κ. υπουργέ
Το παρόν υπόμνημα συντάσσεται προκειμένου να τεκμηριώσει εκτενέστερα και αναλυτικότερα την θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Κισάμου σχετικά με το έργο της οδικής παράκαμψης της πόλης της Κισάμου, όπως αυτή διατυπώθηκε στην απόφαση του 178/10.11.2008, όπου αναφέρονται τα παρακάτω:
«…..Για τον Δήμο Κισάμου:
Η οδική παράκαμψη της πόλεως της Κισάμου, αναπόσπαστο τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης, πρέπει να είναι ένας σύγχρονος και ασφαλής, κλειστός, αυτοκινητόδρομος με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και διαχωριστική νησίδα στην μέση, που θα αρχίζει από το λιμάνι, η και λίγο δυτικότερα από αυτό, και θα παρακάμπτει την πόλη σε ικανή απόσταση από το ρυμοτομικό σχέδιο.».
Σχετικά με τα παραπάνω:
Σ ΧΕ Τ Ι Κ Α
Mε την μελέτη του έργου της οδικής παράκαμψης της πόλης της Κισάμου (Καστέλι)
Αξιότιμε κ. υπουργέ
Το παρόν υπόμνημα συντάσσεται προκειμένου να τεκμηριώσει εκτενέστερα και αναλυτικότερα την θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Κισάμου σχετικά με το έργο της οδικής παράκαμψης της πόλης της Κισάμου, όπως αυτή διατυπώθηκε στην απόφαση του 178/10.11.2008, όπου αναφέρονται τα παρακάτω:
«…..Για τον Δήμο Κισάμου:
Η οδική παράκαμψη της πόλεως της Κισάμου, αναπόσπαστο τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης, πρέπει να είναι ένας σύγχρονος και ασφαλής, κλειστός, αυτοκινητόδρομος με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και διαχωριστική νησίδα στην μέση, που θα αρχίζει από το λιμάνι, η και λίγο δυτικότερα από αυτό, και θα παρακάμπτει την πόλη σε ικανή απόσταση από το ρυμοτομικό σχέδιο.».
Σχετικά με τα παραπάνω:
1. Δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το ότι το δυτικό άκρο του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης, σύμφωνα με το ψηφισμένο από την Βουλή, Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (Εθνικό Χωροταξικό), είναι το λιμάνι της Κισάμου, το οποίο ευρίσκεται δυτικά της πόλεως. Αυτό προκύπτει τόσο από το ίδιο το κείμενο του Γ.Π.Χ.Σ.Α.Α. όπου το λιμάνι της καθορίζεται ως πύλη εισόδου της Κρήτης και αρχή «κύριου χερσαίου άξονα ανάπτυξης» (Χάρτης 5), λιμάνι περιφερειακής σημασίας, από πλευράς μεταφορικών υποδομών ( Χάρτης 6), της ίδιας βαρύτητας με το λιμάνι της Σούδας για την αναβάθμιση, μεταξύ άλλων, των θαλασσίων συνδέσεων της Κρήτης (Σελίδα 40 - Α2.2. Θαλάσσιες μεταφορές και Λιμενικές Υποδομές και Υπηρεσίες.) και απαραίτητος κόμβος του Δυτικού Άξονα Ανάπτυξης της Χώρας (Σελίδα 29 – Γ. Κύριοι άξονες ανάπτυξης της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης), όσο και από τα πρακτικά της Βουλής όπου έγινε εκτενής αναφορά στο θέμα κατά την συζήτηση του σχεδίου.
2. Είναι σαφές και έχει γίνει από όλους αποδεκτό, από πολιτικής και επιστημονικής πλευράς, ότι ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης, με δυτικό άκρο του το λιμάνι της Κισάμου, οδικός άξονας που έχει χαρακτηριστεί από το Γ.Π.Χ.Σ.Α.Α. «Νέο και αναβαθμιζόμενο Οδικό Δίκτυο», (χάρτης 6.1) είναι ενιαίο έργο με ενιαία τα βασικά χαρακτηριστικά και τις ουσιώδεις τεχνικές προδιαγραφές του. Το έργο αυτό είναι το σημαντικότερο και πλέον απαραίτητο αναπτυξιακό έργο του νησιού, είναι έργο σύνθετο και δαπανηρό, που χρειάζεται ικανό χρονικό για να ολοκληρωθεί. Έργο, όμως, το οποίο, μετά την ολοκλήρωση του, θα πρέπει να εξυπηρετεί, αποτελεσματικά, και για δεκαετίες τις ανάγκες της Κρήτης. Αυτό σημαίνει ότι το όλον έργο θα πρέπει να σχεδιασθεί και μελετηθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του χρόνου της αποπεράτωσης και της μετέπειτα χρήσης του. Ερχόμενοι, τώρα, στο συγκεκριμένο υποέργο πρέπει να επισημάνουμε ότι, με βάση την Ελληνική πραγματικότητα και εφόσον όλα προχωρήσουν κατ΄ ευχή, το έργο της οδικής παράκαμψης της πόλης της Κισάμου δεν πρόκειται να έχει αποπερατωθεί πριν από το 2015. Συνεπώς το έργο αυτό πρέπει να μελετηθεί με βάση τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της περιόδου 2015-2040 καθώς και την αναγκαιότητα ύπαρξης κοινών βασικών προδιαγραφών και τεχνικών χαρακτηριστικών με το συνολικό έργο του ΒΟΑΚ. Επιπροσθέτως στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί και το ότι η ασφάλεια του οδικού δικτύου, είναι παράγων αυξημένης βαρύτητας ο οποίος πρέπει να υπολογίζεται σοβαρά και με υπευθυνότητα.
3. Η προδιαγραφές με τις οποίες προκηρύχτηκε η υπό συζήτηση μελέτη είναι τελείως αναχρονιστικές και παραπέμπουν σε τεχνικές αντιλήψεις της δεκαετίας του 1960. Η μελέτη αυτή είναι έργο το οποίο προωθεί ο γραφειοκρατικός μηχανισμός του Υπουργείου σας, χωρίς να λαμβάνει υπ΄ όψη τις ρυθμίσεις του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου και τις ανάγκες της περιοχής. Είναι δυνατόν να μιλάμε για τμήμα του ΒΟΑΚ με πλάτος οδοστρώματος 7,50 μ.; Σε στενή επαφή με το ρυμοτομικό σχέδιο πόλης η και μέσα από αυτό; Χωρίς να καταλήγει στο λιμάνι της Κισάμου αλλά να φτάνει μόνο μέχρι τις δυτικές παρυφές της πόλης; Ακόμη και τους αναδόχους της μελέτης να ρωτήσετε θα παραδεχθούν, “off the record”, τα παραπάνω και θα συγκλίνουν στην τεχνική άποψη που υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Κισάμου. Όπως και να έχουν, όμως, τα πράγματα σεις πρέπει να διατυπώσετε την πολιτική θέση της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ για το έργο, η οποία πρέπει να εδράζεται σε επιστημονική βάση και που, κατά την κρίση μου, δεν μπορεί να απομακρύνεται από το περιεχόμενο και τις κατευθύνσεις του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου.
4. Μια σωστή μελέτη δεν σημαίνει, κατ΄ ανάγκη και την άμεση εκτέλεση του συνόλου του υποέργου της παράκαμψης της πόλης της Κισάμου σε μία φάση. Το έργο θα μπορούσε να εκτελεσθεί και σε περισσότερες φάσεις ανάλογα με τις κάθε φορά οικονομικές δυνατότητες της πολιτείας. Η εκπόνηση όμως μιας πλήρους οριστικής μελέτης σε εσφαλμένη βάση θα καταδικάσει, για πολλές δεκαετίες και το έργο και την περιοχή.
Υπάρχουν και πολλά άλλα στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να αναφερθούν, όμως θα καθιστούσαν το παρόν υπόμνημα κουραστικό. Ενδεχομένως, εάν κριθεί απαραίτητο, θα αναπτυχθούν κατά την συνάντηση της Δευτέρας. Εάν πάλι χρειάζεστε οτιδήποτε σχετικά με το θέμα είμαι στην διάθεση σας.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Γιώργος Εμμ. Καλαϊτζάκης
2. Είναι σαφές και έχει γίνει από όλους αποδεκτό, από πολιτικής και επιστημονικής πλευράς, ότι ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης, με δυτικό άκρο του το λιμάνι της Κισάμου, οδικός άξονας που έχει χαρακτηριστεί από το Γ.Π.Χ.Σ.Α.Α. «Νέο και αναβαθμιζόμενο Οδικό Δίκτυο», (χάρτης 6.1) είναι ενιαίο έργο με ενιαία τα βασικά χαρακτηριστικά και τις ουσιώδεις τεχνικές προδιαγραφές του. Το έργο αυτό είναι το σημαντικότερο και πλέον απαραίτητο αναπτυξιακό έργο του νησιού, είναι έργο σύνθετο και δαπανηρό, που χρειάζεται ικανό χρονικό για να ολοκληρωθεί. Έργο, όμως, το οποίο, μετά την ολοκλήρωση του, θα πρέπει να εξυπηρετεί, αποτελεσματικά, και για δεκαετίες τις ανάγκες της Κρήτης. Αυτό σημαίνει ότι το όλον έργο θα πρέπει να σχεδιασθεί και μελετηθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του χρόνου της αποπεράτωσης και της μετέπειτα χρήσης του. Ερχόμενοι, τώρα, στο συγκεκριμένο υποέργο πρέπει να επισημάνουμε ότι, με βάση την Ελληνική πραγματικότητα και εφόσον όλα προχωρήσουν κατ΄ ευχή, το έργο της οδικής παράκαμψης της πόλης της Κισάμου δεν πρόκειται να έχει αποπερατωθεί πριν από το 2015. Συνεπώς το έργο αυτό πρέπει να μελετηθεί με βάση τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της περιόδου 2015-2040 καθώς και την αναγκαιότητα ύπαρξης κοινών βασικών προδιαγραφών και τεχνικών χαρακτηριστικών με το συνολικό έργο του ΒΟΑΚ. Επιπροσθέτως στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί και το ότι η ασφάλεια του οδικού δικτύου, είναι παράγων αυξημένης βαρύτητας ο οποίος πρέπει να υπολογίζεται σοβαρά και με υπευθυνότητα.
3. Η προδιαγραφές με τις οποίες προκηρύχτηκε η υπό συζήτηση μελέτη είναι τελείως αναχρονιστικές και παραπέμπουν σε τεχνικές αντιλήψεις της δεκαετίας του 1960. Η μελέτη αυτή είναι έργο το οποίο προωθεί ο γραφειοκρατικός μηχανισμός του Υπουργείου σας, χωρίς να λαμβάνει υπ΄ όψη τις ρυθμίσεις του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου και τις ανάγκες της περιοχής. Είναι δυνατόν να μιλάμε για τμήμα του ΒΟΑΚ με πλάτος οδοστρώματος 7,50 μ.; Σε στενή επαφή με το ρυμοτομικό σχέδιο πόλης η και μέσα από αυτό; Χωρίς να καταλήγει στο λιμάνι της Κισάμου αλλά να φτάνει μόνο μέχρι τις δυτικές παρυφές της πόλης; Ακόμη και τους αναδόχους της μελέτης να ρωτήσετε θα παραδεχθούν, “off the record”, τα παραπάνω και θα συγκλίνουν στην τεχνική άποψη που υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Κισάμου. Όπως και να έχουν, όμως, τα πράγματα σεις πρέπει να διατυπώσετε την πολιτική θέση της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ για το έργο, η οποία πρέπει να εδράζεται σε επιστημονική βάση και που, κατά την κρίση μου, δεν μπορεί να απομακρύνεται από το περιεχόμενο και τις κατευθύνσεις του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου.
4. Μια σωστή μελέτη δεν σημαίνει, κατ΄ ανάγκη και την άμεση εκτέλεση του συνόλου του υποέργου της παράκαμψης της πόλης της Κισάμου σε μία φάση. Το έργο θα μπορούσε να εκτελεσθεί και σε περισσότερες φάσεις ανάλογα με τις κάθε φορά οικονομικές δυνατότητες της πολιτείας. Η εκπόνηση όμως μιας πλήρους οριστικής μελέτης σε εσφαλμένη βάση θα καταδικάσει, για πολλές δεκαετίες και το έργο και την περιοχή.
Υπάρχουν και πολλά άλλα στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να αναφερθούν, όμως θα καθιστούσαν το παρόν υπόμνημα κουραστικό. Ενδεχομένως, εάν κριθεί απαραίτητο, θα αναπτυχθούν κατά την συνάντηση της Δευτέρας. Εάν πάλι χρειάζεστε οτιδήποτε σχετικά με το θέμα είμαι στην διάθεση σας.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Γιώργος Εμμ. Καλαϊτζάκης
99 ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ
Η Εκκλησία βρίσκεται στα δυτικά της ακροπόλεως της Πολυρρήνιας και κτίσθηκε με πέτρες που προέρχονταν στο μεγαλύτερο μέρος από τα ερείπια ενός αρχαίου ελληνιστικού ναού, βόρεια και σε απόσταση 16.5 μέτρων από τον τόπο της εκκλησίας, που ήταν αφιερωμένος, ίσως στην θεά Άρτεμης. Η εκκλησία κατασκευάστηκε το 1894 και κατασκευαστής ήταν ο Αντώνιος Κλαουράκης απο τα Τοπόλια. Η κατασκευή των καμάρων παρουσίασε σοβαρά ελαττώματαεξ αιτίας των οποίων την νύχτα μετά τα εγκαίνια, οι καμάρες κατέρρευσαν ολοκληρωτικά. Το γεγονός ότι η κατάρρευση έγινε χωρίς θύματα αποδόθηκε από τους ντόπιους σε θαύμα των Αγίων Πατέρων. Κατά τα λοιπά ο Kλαουράκης πέθανε λίγο μετά, λόγω της μεγάλης λύπης που του προξένησε το θλιβερό αυτό γεγονός. Η μαρμάρινη πλάκα που θυμίζει την ημερομηνία που κατασκευάστηκε η εκκλησία είναι πάνω από την κύρια είσοδο και λέει τα εξής:
Οί Άγιοι Πατέρες
Έτος 1894ως φοβερός ο τόπος
ούτος! ουκ έστι
τούτο αλλ΄ή οίκος θεού.
Ωκοδομήθ δαπάν
των κατοίκων του χωριού
Επάνω Παλαιόκασ
Αρχτεκτν
Ν. Α Κλαυράκς
Η λατρεία των 99 Αγίων Πατέρων προέρχεται από τον Αζογυρέ, τόπο όπου έζησαν και πέθαναν οι υπόλοιποι 98 Άγιοι Πατέρες. Όσοι έχετε επισκεφθεί την εκκλησία στην Πολυρρήνια θα παρατηρήσατε ότι είναι γεμάτη από επιγραφές, που προέρχονται από τον διπλανό ελληνιστικό ναό. Συνολικά υπάρχουν 31 επιγραφές και τις οποίες μελέτησε ο Ισπανός επιγραφολόγος Άγγελος Μαρτίνεζ.
Περισσότερα στο βιβλίο "ΟΙ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΩΝ 99 ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ"
Angel Martinez 2006
ELEONORA
Falco eleonorae
Η Ελεονόρα είναι να μικρό γεράκι, που το όνομά του το πήρε από την εθνική ηρωίδα της Σαρδηνίας, Eleonor των Arborea. Αυτό το είδος του γερακιού απαντάτε σε νησιά της Μεσογείου και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου ζει και αναπαράγονται τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, συναντάτε ακόμα στις Καναρίους Νήσους, στην Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, το Μαρόκο και την Αλγερία. Το πάρκο της Τήλου είναι η περιοχή αναπαραγωγής για το δέκα τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού της Eleonoraς. Πενήντα Έξι ζεύγη του είδους ζoυν σ 'αυτό το νησί, σύμφωνα με έρευνα που διεξάγεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πρόγραμμα Natura- Φύση της Τήλου. H ελληνική ονομασία του είναι Μαυροπετρίτης και είναι ένα σκουρόχρωμο, μεσαίου μεγέθους μεταναστευτικό γεράκι με μακριές φτερούγες - 36-42 cm μήκος με εκπέτασμα πτέρυγας 87-104 εκατοστά- το οποίο εμφανίζεται στη Μεσόγειο τον Απρίλιο, επιστρέφοντας από τις περιοχές διαχείμασης του στην Ανατολική Αφρική και ιδιαίτερα τη Μαδαγασκάρη. Ο Μαυροπετρίτης, τιμά με την παρουσία του και την Κρήτη, στη συστάδα των νησιών ‘Διονυσάδες’ έξω από την Σητεία, που τις έκανε διάσημες στους φυσιολάτρες και τους ειδικούς. Οι Διονυσάδες αποτελούνται από τα νησιά, Δραγονάδα, Γιανυσάδα, Παξιμάδα και Παξιμαδάκι, και σε αυτές μένει μεγάλος αριθμός γερακιών. Μπορείτε να τα επισκεφθείτε μόνο ενοικιάζοντας πλοιάριο, καθώς δεν υπάρχουν ειδικά δρομολόγια. Ο λόγος είναι ότι δεν συνιστάται η αποβίβαση πάνω στα νησάκια λόγω των ευαίσθητων οικοσυστημάτων που αναπτύσσονται σε αυτά. Συγκεκριμένα, εδώ έχουν καταγραφεί πολλά ενδημικά είδη φυτών και η παραμικρή ανθρώπινη παρέμβαση μπορεί να προκαλέσει καταστροφή. Για όλους αυτούς τους λόγους, οι Διονυσάδες έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura και προστατεύονται από τυχόν επεμβάσεις.
Υ.Σ. Χμ......Το ίδιο συμβαίνει και στην Γραμβούσα μας. Για να μην χαλάσουμε το οικοσύστημα αποβιβάζομαι καθημερινά 1500 τουρίστες. Εύγε μας!!!!
Περισσότερα στις : http://www.crete-today.com/sightsgr/dionisades.php και http://www.ornithologiki.gr/life/falcoel/gr/mavropetritis/index.htm
Υ.Σ. Χμ......Το ίδιο συμβαίνει και στην Γραμβούσα μας. Για να μην χαλάσουμε το οικοσύστημα αποβιβάζομαι καθημερινά 1500 τουρίστες. Εύγε μας!!!!
Περισσότερα στις : http://www.crete-today.com/sightsgr/dionisades.php και http://www.ornithologiki.gr/life/falcoel/gr/mavropetritis/index.htm
Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009
ΔΥΟ ΝΤΟΠΙΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ.......
.......ή για γέλια !!!!
Είχα γράψει τις προάλλες ότι πρέπει να φτιαχτεί επιτέλους μια ιστοσελίδα που να περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για τους καλοκαιρινούς επισκέπτες μας. Μια σελίδα γεμάτη Κίσαμο που θα προβάλει τις πάμπολλες ιδιαιτερότητες της Δυτικής Κισάμου, τις απίστευτες ομορφιές της, τους ανθρώπους της, αλλά και τις παραδόσεις μας, ώστε να συμβαδίσουμε και λίγο με την εξέλιξη.
Μια σελίδα που ….. δεν θα μοιάζει σαν και αυτή –αν το ξέρουν πως έχουν – του δήμου μας. www.kissamos.gr που είναι επιεικώς απαράδεκτη.
Κρίμα που στην σημερινή εποχή όπου το 75% των νέων τουριστών είναι χρήστες του διαδικτύου, πρέπει να διαφημιζόμαστε μέσω αυτής της απαράδεκτης και συνάμα πολύ κακόγουστης σελίδας. Απολαύστε την αν και νομίζω ότι πρόκειται για …. φάρσα ; Από τα ευτράπελα λοιπόν της σελίδας ξεχωρίζω!
- Το καλωσόρισμα που ανήκει στον …… πρώην δήμαρχο κ. Βαρουχάκη και ενώ περιμένεις να δεις όλα αυτά που κάνουν την Κίσαμο ελκυστική, βλέπεις μεγεθυμένα και στο κέντρο της σελίδας, πως μπορείς να διαφημιστείς με 0,25 Ε την ημέρα, από αυτόν που εκμεταλλεύεται την σελίδα.
Οι ομορφιές μας σε τρεις αράδες πολύ αόριστα και με ένα οδηγό επιχειρήσεων – που μα τον Μανιτού - τα μισά μαγαζιά έχουν κλείσει ή έχουν αλλάξει διεύθυνση από το 1980.
Αλήθεια σε ποιόν ανήκει η σελίδα ; Γιατί εδώ ακούγονται πολλά. Βέβαια όταν βλέπεις μέσα στην σελίδα του δήμου μας διαφήμιση από τα Καμισιανά, ε τότε πώς να μην έχεις υποψίες, ότι κάποιοι πρέπει να εκμεταλλεύονται την δική μας σελίδα ; Εκτός αν δεν μας ανήκει !
- Να κάτεχα όθε τον δήμο κατέχουν πως έχουν τα πράματα ;
Μια άλλη σελίδα που λέει …….. την αλήθεια είναι αυτή της ΑΝΕΝ, www.anen.gr .
Καλά διαβάσατε ΑΝΕΝ LINES … που από τα λεγόμενα της …. συμβάλει στο δρόμο για την Πρόοδο και την Ανάπτυξη!
Παρακαλώ όσους μπορούν ας την επισκεφτούν –εξάλλου λίγο πολύ μας ανήκει αυτή η εταιρεία λαϊκής βάσης, να μην ξέρουμε και τι γράφει; – για να διαπιστώσουν ιδίοις όμασι τα λεγόμενα της εταιρείας, που αμ τι άλλο είναι πολύ απολαυστικά και ακριβώς αντίθετα από αυτά που …. νομίζουμε ότι συμβαίνουν !!!
Διαβάζω λοιπόν σε υποσελίδα για την εταιρεία…
« Η ελλιπής επικοινωνία και η προβληματική συγκοινωνία……. που επικρατούσε μεταξύ των περιοχών της Δυτικής Κρήτης, των Κυθήρων και της Νότιας Πελοποννήσου ακόμα και μέχρι το 1999. (Να γιατί δημιουργήθηκε η εταιρεία.)
Η ανάγκη δρομολόγησης ενός επιβατικού-οχηματαγωγού πλοίου κατάλληλου για να προσεγγίζει στα λιμάνια της περιοχής ήταν επιτακτική. Η δρομολόγηση πλοίου θα έδινε νέα ζωή και προοπτικές ανάπτυξης σε όλες τις παραπάνω περιοχές. (Να γιατί πήραμε αυτό το καράβι!)
Και το ρεζουμέ της αλήθειας!!!
Επώνυμοι και ανώνυμοι από τις παραπάνω περιοχές, άνθρωποι με στόχους και οράματα ένωσαν τις δυνάμεις τους για την ίδρυση μίας ναυτιλιακής εταιρίας Λαϊκής Βάσης με σκοπό την μόνιμη ακτοπλοϊκή σύνδεση των περιοχών, την ωφέλεια των μετόχων και την ανάπτυξη των περιοχών τους». (Εδώ μάλλον μας κοροϊδεύουν- σόρυ μας επαινούν, που πιαστήκαμε γαϊδούρια και τους πήραμε καράβι !!)
Φυσικά ….
Αφού αυτοί πιστεύουν ακόμα ότι είναι μια εταιρεία Λαϊκής βάσης, γιατί θα πρέπει να έχω αμφιβολίες ότι δεν λένε την αλήθεια ;
Αφού είναι επιτακτική ανάγκη να προσεγγίζουν τα λιμάνια της περιοχής μας, γιατί άραγε να μην πιστεύω ότι έρχονται 5-6 φορές Κίσαμο και πάνε και 2-3 Καλαμάτα;
Αφού αυτοί παραδέχονται ότι λειτουργούν προς όφελος των μετόχων αλλά και αγωνίζονται για την ανάπτυξη των περιοχών μας, εγώ όχι μόνο τους πιστεύω αλλά προσεύχομαι …ο θεός να τους έχει καλά που μας σκέφτονται και μας εξυπηρετούν !
Τελικά είμαστε για κλάματα !!!
Είχα γράψει τις προάλλες ότι πρέπει να φτιαχτεί επιτέλους μια ιστοσελίδα που να περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για τους καλοκαιρινούς επισκέπτες μας. Μια σελίδα γεμάτη Κίσαμο που θα προβάλει τις πάμπολλες ιδιαιτερότητες της Δυτικής Κισάμου, τις απίστευτες ομορφιές της, τους ανθρώπους της, αλλά και τις παραδόσεις μας, ώστε να συμβαδίσουμε και λίγο με την εξέλιξη.
Μια σελίδα που ….. δεν θα μοιάζει σαν και αυτή –αν το ξέρουν πως έχουν – του δήμου μας. www.kissamos.gr που είναι επιεικώς απαράδεκτη.
Κρίμα που στην σημερινή εποχή όπου το 75% των νέων τουριστών είναι χρήστες του διαδικτύου, πρέπει να διαφημιζόμαστε μέσω αυτής της απαράδεκτης και συνάμα πολύ κακόγουστης σελίδας. Απολαύστε την αν και νομίζω ότι πρόκειται για …. φάρσα ; Από τα ευτράπελα λοιπόν της σελίδας ξεχωρίζω!
- Το καλωσόρισμα που ανήκει στον …… πρώην δήμαρχο κ. Βαρουχάκη και ενώ περιμένεις να δεις όλα αυτά που κάνουν την Κίσαμο ελκυστική, βλέπεις μεγεθυμένα και στο κέντρο της σελίδας, πως μπορείς να διαφημιστείς με 0,25 Ε την ημέρα, από αυτόν που εκμεταλλεύεται την σελίδα.
Οι ομορφιές μας σε τρεις αράδες πολύ αόριστα και με ένα οδηγό επιχειρήσεων – που μα τον Μανιτού - τα μισά μαγαζιά έχουν κλείσει ή έχουν αλλάξει διεύθυνση από το 1980.
Αλήθεια σε ποιόν ανήκει η σελίδα ; Γιατί εδώ ακούγονται πολλά. Βέβαια όταν βλέπεις μέσα στην σελίδα του δήμου μας διαφήμιση από τα Καμισιανά, ε τότε πώς να μην έχεις υποψίες, ότι κάποιοι πρέπει να εκμεταλλεύονται την δική μας σελίδα ; Εκτός αν δεν μας ανήκει !
- Να κάτεχα όθε τον δήμο κατέχουν πως έχουν τα πράματα ;
Μια άλλη σελίδα που λέει …….. την αλήθεια είναι αυτή της ΑΝΕΝ, www.anen.gr .
Καλά διαβάσατε ΑΝΕΝ LINES … που από τα λεγόμενα της …. συμβάλει στο δρόμο για την Πρόοδο και την Ανάπτυξη!
Παρακαλώ όσους μπορούν ας την επισκεφτούν –εξάλλου λίγο πολύ μας ανήκει αυτή η εταιρεία λαϊκής βάσης, να μην ξέρουμε και τι γράφει; – για να διαπιστώσουν ιδίοις όμασι τα λεγόμενα της εταιρείας, που αμ τι άλλο είναι πολύ απολαυστικά και ακριβώς αντίθετα από αυτά που …. νομίζουμε ότι συμβαίνουν !!!
Διαβάζω λοιπόν σε υποσελίδα για την εταιρεία…
« Η ελλιπής επικοινωνία και η προβληματική συγκοινωνία……. που επικρατούσε μεταξύ των περιοχών της Δυτικής Κρήτης, των Κυθήρων και της Νότιας Πελοποννήσου ακόμα και μέχρι το 1999. (Να γιατί δημιουργήθηκε η εταιρεία.)
Η ανάγκη δρομολόγησης ενός επιβατικού-οχηματαγωγού πλοίου κατάλληλου για να προσεγγίζει στα λιμάνια της περιοχής ήταν επιτακτική. Η δρομολόγηση πλοίου θα έδινε νέα ζωή και προοπτικές ανάπτυξης σε όλες τις παραπάνω περιοχές. (Να γιατί πήραμε αυτό το καράβι!)
Και το ρεζουμέ της αλήθειας!!!
Επώνυμοι και ανώνυμοι από τις παραπάνω περιοχές, άνθρωποι με στόχους και οράματα ένωσαν τις δυνάμεις τους για την ίδρυση μίας ναυτιλιακής εταιρίας Λαϊκής Βάσης με σκοπό την μόνιμη ακτοπλοϊκή σύνδεση των περιοχών, την ωφέλεια των μετόχων και την ανάπτυξη των περιοχών τους». (Εδώ μάλλον μας κοροϊδεύουν- σόρυ μας επαινούν, που πιαστήκαμε γαϊδούρια και τους πήραμε καράβι !!)
Φυσικά ….
Αφού αυτοί πιστεύουν ακόμα ότι είναι μια εταιρεία Λαϊκής βάσης, γιατί θα πρέπει να έχω αμφιβολίες ότι δεν λένε την αλήθεια ;
Αφού είναι επιτακτική ανάγκη να προσεγγίζουν τα λιμάνια της περιοχής μας, γιατί άραγε να μην πιστεύω ότι έρχονται 5-6 φορές Κίσαμο και πάνε και 2-3 Καλαμάτα;
Αφού αυτοί παραδέχονται ότι λειτουργούν προς όφελος των μετόχων αλλά και αγωνίζονται για την ανάπτυξη των περιοχών μας, εγώ όχι μόνο τους πιστεύω αλλά προσεύχομαι …ο θεός να τους έχει καλά που μας σκέφτονται και μας εξυπηρετούν !
Τελικά είμαστε για κλάματα !!!
1700-1702 ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΝΗΣΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ
Καθολικοί ιεραπόστολοι στο Αιγαίο!
Σημαντικό ρόλο στο Αιγαίο έπαιξαν, κατά την Τουρκοκρατία, οι καθολικοί μοναχοί - ιεραπόστολοι, οι οποίοι είχαν ως βασικό σκοπό τον προσηλυτισμό των Ορθοδόξων. Μάλιστα σε αυτό ευνοήθηκαν από την οικονομική στήριξη του Γάλλου βασιλιά και τις γενικά, φιλικές σχέσεις που είχε με τον Σουλτάνο. Έτσι ο περίφημος Τουρνεφόρτ στα 1700 σε μια από τις επιστολές του προς στον Γάλλο βασιλιά αναφέρει τα διάφορα τάγματα ιεραποστόλων που συνάντησε στο Αιγαίο.
ΦΡΑΓΚΙΣΚΑΝΟΙ: Το τάγμα ιδρύθηκε το 1209 από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασσίζης. Έχει γυναικείες μονές στην Σαντορίνη και στην Χίο.
ΣΧΟΙΝΟΖΩΝΟΙ: Άλλη ονομασία των Φραγκισκιανών από το σχοινί με τον τριπλό κόμπου που φορούσαν για ζώνη. Είχαν μονή στην Νάξο.
ΚΑΠΟΥΤΣΙΝΟΙ: Διαχωρίστηκαν το 1525 από τους Φραγκισκανούς, με βασικό ιδεώδες την επιστροφή στην φτώχεια. Πήραν το όνομα τους από την χαρακτηριστική μυτερή κουκούλα στο ένδυμα τους. Είχαν μεγάλη παρουσία στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στην Μήλο, στην Νάξο, στην Άνδρο και στην Χίο. Η Μονή Καπουτσίνων της Άνδρου ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Βεναρδίνο ή Βενάρδο. Λεγόταν κοινώς και "Φραγκομονάστηρο". Στο Ηράκλειο υπάρχει ακόμα και σήμερα η εκκλησούλα της Αγίας Παρασκευής, που λεγόταν επί Ενετών, Chera Manolitissa.
ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΟΙ: Διαχωρίστηκαν και αυτοί από τους Φραγκισκανούς το 1601. Πήραν το όνομα τους γιατί στα μοναστήρια τους αποσύρονταν για περισυλλογή. Μονές είχαν στην Τήνο και στην Χίο.
ΙΗΣΟΥΙΤΕΣ: Το τάγμα ιδρύθηκε από τον Ισπανό Ιγνάτιο Λογιόλα με στρατιωτική οργάνωση και βασικός στόχος ήταν αποστολικός, ο εκχριστιανισμός των Μωαμεθανών αλλά και ασπασμός του καθολικισμού από όλους. Μονές είχε στην Νάξο, στην Σαντορίνη, στην Χίο και στην Τήνο. Οι Ιησουΐτες πρωτοεγκαταστάθηκαν στην Τήνο το 1663, στο μεσαιωνικό κάστρο του Εξωμβούργου. Tο 1840 εγκαταστάθηκαν, στο χωριό Λουτρά, όπου βρίσκεται ακόμα και σήμερα η Μονή τους.
ΔΟΜΙΚΑΝΟΙ: Το τάγμα ιδρύθηκε το 1205 από τον Άγιο Δομίνικο με καθαρά αποστολικό σκοπό. Μονές είχαν στην Σαντορίνη, στην Χίο και στο Ηράκλειο, ο Άγιος Παύλος (δεν υπάρχει πια) ήταν ναός των Δομικανών.
Βιβλιογραφια : Joseph Pitton Tournefort σελίδα 14-15.
Σημαντικό ρόλο στο Αιγαίο έπαιξαν, κατά την Τουρκοκρατία, οι καθολικοί μοναχοί - ιεραπόστολοι, οι οποίοι είχαν ως βασικό σκοπό τον προσηλυτισμό των Ορθοδόξων. Μάλιστα σε αυτό ευνοήθηκαν από την οικονομική στήριξη του Γάλλου βασιλιά και τις γενικά, φιλικές σχέσεις που είχε με τον Σουλτάνο. Έτσι ο περίφημος Τουρνεφόρτ στα 1700 σε μια από τις επιστολές του προς στον Γάλλο βασιλιά αναφέρει τα διάφορα τάγματα ιεραποστόλων που συνάντησε στο Αιγαίο.
ΦΡΑΓΚΙΣΚΑΝΟΙ: Το τάγμα ιδρύθηκε το 1209 από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασσίζης. Έχει γυναικείες μονές στην Σαντορίνη και στην Χίο.
ΣΧΟΙΝΟΖΩΝΟΙ: Άλλη ονομασία των Φραγκισκιανών από το σχοινί με τον τριπλό κόμπου που φορούσαν για ζώνη. Είχαν μονή στην Νάξο.
ΚΑΠΟΥΤΣΙΝΟΙ: Διαχωρίστηκαν το 1525 από τους Φραγκισκανούς, με βασικό ιδεώδες την επιστροφή στην φτώχεια. Πήραν το όνομα τους από την χαρακτηριστική μυτερή κουκούλα στο ένδυμα τους. Είχαν μεγάλη παρουσία στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στην Μήλο, στην Νάξο, στην Άνδρο και στην Χίο. Η Μονή Καπουτσίνων της Άνδρου ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Βεναρδίνο ή Βενάρδο. Λεγόταν κοινώς και "Φραγκομονάστηρο". Στο Ηράκλειο υπάρχει ακόμα και σήμερα η εκκλησούλα της Αγίας Παρασκευής, που λεγόταν επί Ενετών, Chera Manolitissa.
ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΟΙ: Διαχωρίστηκαν και αυτοί από τους Φραγκισκανούς το 1601. Πήραν το όνομα τους γιατί στα μοναστήρια τους αποσύρονταν για περισυλλογή. Μονές είχαν στην Τήνο και στην Χίο.
ΙΗΣΟΥΙΤΕΣ: Το τάγμα ιδρύθηκε από τον Ισπανό Ιγνάτιο Λογιόλα με στρατιωτική οργάνωση και βασικός στόχος ήταν αποστολικός, ο εκχριστιανισμός των Μωαμεθανών αλλά και ασπασμός του καθολικισμού από όλους. Μονές είχε στην Νάξο, στην Σαντορίνη, στην Χίο και στην Τήνο. Οι Ιησουΐτες πρωτοεγκαταστάθηκαν στην Τήνο το 1663, στο μεσαιωνικό κάστρο του Εξωμβούργου. Tο 1840 εγκαταστάθηκαν, στο χωριό Λουτρά, όπου βρίσκεται ακόμα και σήμερα η Μονή τους.
ΔΟΜΙΚΑΝΟΙ: Το τάγμα ιδρύθηκε το 1205 από τον Άγιο Δομίνικο με καθαρά αποστολικό σκοπό. Μονές είχαν στην Σαντορίνη, στην Χίο και στο Ηράκλειο, ο Άγιος Παύλος (δεν υπάρχει πια) ήταν ναός των Δομικανών.
Βιβλιογραφια : Joseph Pitton Tournefort σελίδα 14-15.
Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009
ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
Στις 22 Ιανουαρίου, ο Βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Στέλιος Νικηφοράκης κατέθεσε επερώτηση στην Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φ. Πάλλη-Πετραλιά σχετικά με τη δημιουργία νέου Τοπικού Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο νομό Χανίων, ο Στέλιος Νικηφοράκης είχε επισημάνει στην Υπουργό μεταξύ άλλων ότι "ο νομός Χανίων εξυπηρετείται από ένα Περιφερειακό Υποκατάστημα στην πόλη των Χανίων και ένα Παράρτημα στο Δήμο Κισσάμου, που ουσιαστικά υπολειτουργεί, καθώς υπηρετούν σ΄ αυτό δύο μόνο υπάλληλοι. Λόγω αυτής της κατάστασης το σύνολο των κατοίκων του νομού που συναλλάσσεται με το ΙΚΑ απευθύνεται στο Περιφερειακό Υποκατάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι συσσωρεύεται τεράστιος όγκος εργασίας, με αποτέλεσμα οι συναλλασσόμενοι να εκφράζουν δικαιολογημένα παράπονα για την ταλαιπωρία που υφίστανται, παρά την ευσυνειδησία και τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά οι εργαζόμενοι".
Η Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει τα αίτημα του βουλευτή Χανίων, εν όψει της προωθούμενης τροποποίησης του Οργανισμού του Ιδρύματος. Στο πλαίσιο αυτό, η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, έχοντας ως πρώτιστο μέλημα της την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων με το Ίδρυμα, έχει λάβει οδηγίες να προχωρήσει άμεσα στην επαναξιολόγηση της λειτουργία όλων των μονάδων, λαμβάνοντας ως κριτήριο τα πληθυσμιακά στοιχεία ανά γεωγραφική περιοχή, το φόρτο εργασίας τους, το χρόνο εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και των εργοδοτών τους καθώς και τα αιτήματα φορέων για σύσταση-αναβάθμιση των μονάδων τους.
Από την μεριά μου το μόνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι δεν χρειαζόμαστε νέο υποκατάστημα αλλά απλά το παράρτημα Κισάμου να γίνει υποκατάστημα, να στελεχωθεί με προσωπικό και γιατρούς. Σήμερα μπορεί να υπολειτουργεί με δυο υπαλλήλους μόνο, αλλά αύριο άνετα μπορεί από Πλατανιά ως και Παλαιόχωρα να εξυπηρετεί τους ασφαλιζόμενους. Αποκέντρωση αλλά και ανάπτυξη της περιοχής μας. Δυστυχώς από ότι μαθαίνω κάποιοι ετοιμάζουν νέο ΙΚΑ στον Πλατανιά ή κάπου κοντά στα Χανιά και κλείσιμο του δικού μας, πιστεύω οι αρχές και φορείς της πόλης μας να ξυπνήσουν πια από αυτόν τον παρατεταμένο λήθαργο. Δεν θέλω να πιστέψω ότι άλλη μια υπηρεσία απομακρύνεται από την Κίσαμο.
Από την μεριά μου το μόνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι δεν χρειαζόμαστε νέο υποκατάστημα αλλά απλά το παράρτημα Κισάμου να γίνει υποκατάστημα, να στελεχωθεί με προσωπικό και γιατρούς. Σήμερα μπορεί να υπολειτουργεί με δυο υπαλλήλους μόνο, αλλά αύριο άνετα μπορεί από Πλατανιά ως και Παλαιόχωρα να εξυπηρετεί τους ασφαλιζόμενους. Αποκέντρωση αλλά και ανάπτυξη της περιοχής μας. Δυστυχώς από ότι μαθαίνω κάποιοι ετοιμάζουν νέο ΙΚΑ στον Πλατανιά ή κάπου κοντά στα Χανιά και κλείσιμο του δικού μας, πιστεύω οι αρχές και φορείς της πόλης μας να ξυπνήσουν πια από αυτόν τον παρατεταμένο λήθαργο. Δεν θέλω να πιστέψω ότι άλλη μια υπηρεσία απομακρύνεται από την Κίσαμο.
Τελικά αυτό είναι υποκρισία. Το Ηράκλειο παίρνει από τα Χανιά και τα Χανιά από τις γύρω μικρές περιοχές. ΕΥΓΕ !!!!!
Φτάνει πια στηρίξτε την Κίσαμο.
ΜΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΑΙ ΑΞΙΑΙ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ
του Μιχαήλ Αναστασάκη ιατρού.
"Εις την επαρχία Κισάμου, την εποχή εκείνη (προ του 1880) οίκημα κατάλληλον δια δημοτικόν σχολείον ουδαμού σχεδόν υπήρχε. Ως σχολείον εχρησιμοποίει ο διδάσκαλος μας Ε.Ψ μικράν οικίαν ιδικήν του, εκτάσεως 5Χ5, ένθα προσείρχοντο υπέρ τους 30 μαθηταί με παράθυρον πεπαλαιωμένον και διάτρυτον και μια θύρα σεσαθρωμένην. Έκαστος μαθητής έφερε το κάθισμα του και μερικοί δε εκάθηντο και επί λίθων. Οι γονείς μας έδιδον εις τον διδάσκαλον μισό μπεσιλίνι (1 Μουχαντζερίνα= 1/2 χρυσή δραχμή) τον μήνα. Απο το 1881 ήρχισαν οι δημογέροντες και πρόκριτοι των χωριών, κάπου-κάπου να διορθώνουν τα θρανία και να φροντίζουν δι΄εξεύρεσιν καταλλήλων οικημάτων. Εγνώρισα διδασκάλους εις διάφορα χωριά να μην γνωρίζουν περισσότερα απο όσα είχον μάθει εις την Μονήν Γωνιάς. Εξαίρεσις παρετηρήθη μόνον εις τον Αποκόρωνα όπου η παιδεία χάρις εις τον Μουτεσαρίφην (διοικητή) Σάββαν Πασάν προστατεύσαντα τα γράμματα από το 1865.
Από το 1882 η Κίσσαμος ελάμβανε και προσεκάλει Ελληνοδιδάσκαλους εξ Αποκορώνου, όπως τον Γεώργιον Πορτολάκην, Χαρίλαο Παπαδάκην, Αρχιμανδρίτη Κουτσουδάκην. Οι πρώτοι δήμαρχοι τότε Ιωάννης Μαλανδρής, Εμμανουήλ Ζωγράφος, και Νικόλαος Αναστασάκης ιδρύσαντες Ελληνικά σχολεία εν Γριμβηλιανά, Σπηλιά και Δρακόνα. Οι διδάσκαλοι συμφώνος με την αντίληψιν της εποχής εκείνης ετιμώρουν. Ενθυμούμαι ότι έστενον τους άτακτουντας ή αμελείς με το ένα πόδι επί ώρας και υπό επίβλεψιν μη πατήσουν τον άλλον, τους υποχρέωναν να έχουν την μιαν χείρα υψωμένη επί ώρας και τον δείκτην όρθιον. Εγονάτιζαν τους άτακτους επί χαλίκων. Είχομεν εις την 1η Ελληνικού (τάξη) τον ελληνοδιδάσκαλον Λανδράκη Στυλιανόν όστις ήτο αυστηρότατος χαρακτήρας και εφαρμοστής των ανωτέρω τιμωριών. Εις τα δημοτικά σχολεία της εποχής οι διδάσκαλοι κατά Σάββατον μας επέβαλλον και ήλεγχον εάν είχονεν τους όνυχας κομένους, τα ώτα καθαρά, να είμαστε λουσμένοι και την Κυριακήν όλοι να μεταβώμεν εις την εκκλησίαν. Ο διδάσκαλος διέτασεν από το Σάββατον ποιος μαθητής θα είπη τον Απόστολον, ποιος το Πιστεύω, ποιος το Πάτερ ημών. Οι καλλίφωνοι μαθηταί έπρεπε να ίστανται οι ημείσεις πλησίον του δεξιού ψάλτη και οι άλλοι πλησίον του αριστερού και να κρατούν το ίσον."
Θεός φυλάξει τα παιδιά μας να μην ξαναγυρίσουμε σε αυτά τα χρόνια. Γιατί ούλα είναι εδα μαμμόθρεφτα!
του Μιχαήλ Αναστασάκη ιατρού.
"Εις την επαρχία Κισάμου, την εποχή εκείνη (προ του 1880) οίκημα κατάλληλον δια δημοτικόν σχολείον ουδαμού σχεδόν υπήρχε. Ως σχολείον εχρησιμοποίει ο διδάσκαλος μας Ε.Ψ μικράν οικίαν ιδικήν του, εκτάσεως 5Χ5, ένθα προσείρχοντο υπέρ τους 30 μαθηταί με παράθυρον πεπαλαιωμένον και διάτρυτον και μια θύρα σεσαθρωμένην. Έκαστος μαθητής έφερε το κάθισμα του και μερικοί δε εκάθηντο και επί λίθων. Οι γονείς μας έδιδον εις τον διδάσκαλον μισό μπεσιλίνι (1 Μουχαντζερίνα= 1/2 χρυσή δραχμή) τον μήνα. Απο το 1881 ήρχισαν οι δημογέροντες και πρόκριτοι των χωριών, κάπου-κάπου να διορθώνουν τα θρανία και να φροντίζουν δι΄εξεύρεσιν καταλλήλων οικημάτων. Εγνώρισα διδασκάλους εις διάφορα χωριά να μην γνωρίζουν περισσότερα απο όσα είχον μάθει εις την Μονήν Γωνιάς. Εξαίρεσις παρετηρήθη μόνον εις τον Αποκόρωνα όπου η παιδεία χάρις εις τον Μουτεσαρίφην (διοικητή) Σάββαν Πασάν προστατεύσαντα τα γράμματα από το 1865.
Από το 1882 η Κίσσαμος ελάμβανε και προσεκάλει Ελληνοδιδάσκαλους εξ Αποκορώνου, όπως τον Γεώργιον Πορτολάκην, Χαρίλαο Παπαδάκην, Αρχιμανδρίτη Κουτσουδάκην. Οι πρώτοι δήμαρχοι τότε Ιωάννης Μαλανδρής, Εμμανουήλ Ζωγράφος, και Νικόλαος Αναστασάκης ιδρύσαντες Ελληνικά σχολεία εν Γριμβηλιανά, Σπηλιά και Δρακόνα. Οι διδάσκαλοι συμφώνος με την αντίληψιν της εποχής εκείνης ετιμώρουν. Ενθυμούμαι ότι έστενον τους άτακτουντας ή αμελείς με το ένα πόδι επί ώρας και υπό επίβλεψιν μη πατήσουν τον άλλον, τους υποχρέωναν να έχουν την μιαν χείρα υψωμένη επί ώρας και τον δείκτην όρθιον. Εγονάτιζαν τους άτακτους επί χαλίκων. Είχομεν εις την 1η Ελληνικού (τάξη) τον ελληνοδιδάσκαλον Λανδράκη Στυλιανόν όστις ήτο αυστηρότατος χαρακτήρας και εφαρμοστής των ανωτέρω τιμωριών. Εις τα δημοτικά σχολεία της εποχής οι διδάσκαλοι κατά Σάββατον μας επέβαλλον και ήλεγχον εάν είχονεν τους όνυχας κομένους, τα ώτα καθαρά, να είμαστε λουσμένοι και την Κυριακήν όλοι να μεταβώμεν εις την εκκλησίαν. Ο διδάσκαλος διέτασεν από το Σάββατον ποιος μαθητής θα είπη τον Απόστολον, ποιος το Πιστεύω, ποιος το Πάτερ ημών. Οι καλλίφωνοι μαθηταί έπρεπε να ίστανται οι ημείσεις πλησίον του δεξιού ψάλτη και οι άλλοι πλησίον του αριστερού και να κρατούν το ίσον."
Θεός φυλάξει τα παιδιά μας να μην ξαναγυρίσουμε σε αυτά τα χρόνια. Γιατί ούλα είναι εδα μαμμόθρεφτα!
Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009
ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΥΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χατζηγάκη έστειλε ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης, όπου ζητά κατά την επικείμενη επίσκεψή του υπουργού στην Κρήτη να εξετασθεί το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των συνεταιρισμών στα Χανιά. Στην επιστολή του ο Μ. Βολουδάκης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, στα πλαίσια του νομικά εφικτού, να παραμείνει στα χέρια των αγροτών ό,τι είναι δυνατόν περισσότερο από την περιουσία των ΕΑΣ, μετά από την παραίτηση της Αγροτικής τράπεζας από το αίτημα για ειδικής εκκαθάρισης. Ακόμα προτείνει να κλείσουν οι χρεοκοπημένες ενώσεις (μια και η δικιά μας) και να δημιουργηθεί μια νέα αξιόπιστη κεντρική ένωση, προτείνοντας ακόμα να συνεχίσουν να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις των λοιπών ενώσεων με ευθύνη της νέας κεντρικής ένωσης. Παράλληλα ζητάει να δοθεί στην κεντρική ένωση η μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση από την Αγροτική τράπεζα ώστε να διεκδικήσει για λογαριασμό των αγροτών όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων των ΕΑΣ.
Κατέθεσε βέβαια και μια πολύ επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με την οποία δίνει νέα στοιχεία για την αντιμετώπιση της ΕΑΣ Κυδωνίας Κισσάμου από τη Δικαιοσύνη. Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν υπόνοιες μεθοδεύσεως. Ζητά να μάθει αν ερευνήθηκαν από τη Δικαιοσύνη τα ζητήματα κακοδιαχείρισης τα οποία διαπίστωσαν ελεγκτές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και πια κατάληξη είχε η συγκεκριμένη έρευνα. Επισημαίνει μάλιστα ότι ο προϊστάμενος της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΑΑΤ, διαβίβασε στη δικαιοσύνη την έκθεση κατά τουλάχιστον ανορθόδοξο τρόπο, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά : Αντί να κάνει παραπομπή στον Εισαγγελέα, απέστειλε το έγγραφο στο Πταισματοδικείο και μάλιστα απευθύνονταν το σε συγκεκριμένο δικαστικό λειτουργό.
Άντε γιατί κάποιοι νομίζανε ότι ξεχάστηκε !!!
Κατέθεσε βέβαια και μια πολύ επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με την οποία δίνει νέα στοιχεία για την αντιμετώπιση της ΕΑΣ Κυδωνίας Κισσάμου από τη Δικαιοσύνη. Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν υπόνοιες μεθοδεύσεως. Ζητά να μάθει αν ερευνήθηκαν από τη Δικαιοσύνη τα ζητήματα κακοδιαχείρισης τα οποία διαπίστωσαν ελεγκτές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και πια κατάληξη είχε η συγκεκριμένη έρευνα. Επισημαίνει μάλιστα ότι ο προϊστάμενος της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΑΑΤ, διαβίβασε στη δικαιοσύνη την έκθεση κατά τουλάχιστον ανορθόδοξο τρόπο, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά : Αντί να κάνει παραπομπή στον Εισαγγελέα, απέστειλε το έγγραφο στο Πταισματοδικείο και μάλιστα απευθύνονταν το σε συγκεκριμένο δικαστικό λειτουργό.
Άντε γιατί κάποιοι νομίζανε ότι ξεχάστηκε !!!
ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ !
Γύρω στον Σεπτέμβριο είχα ακούσει τον πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ν. Χανίων κ. Σήφης Μανουσογιαννάκης να λέει ότι :
"Τώρα βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο, μιας και τελειώνει το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και όλοι περιμένουμε να ξεκινήσει από την αρχή του χρόνου το ΕΣΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει, απ’ ό,τι γνωρίζω γύρω στα 30.000.000 ευρώ για λιμενικά έργα στην Περιφέρεια Κρήτης."
Επειδή ο νέος χρόνος μπήκε έχω μια περιέργεια αν : Στο λιμάνι του Καστελλίου υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη, που αφορά την χωροθέτηση μαρίνας, αλλά και την επέκταση των κρηπιδωμάτων σε τμήματα του λιμανιού που δεν έχουν κρηπιδωθεί και δεν έχουν διαμορφωθεί οι χερσαίοι χώροι.
Ακόμα, θα γίνουν τελικά εγκαταστάσεις για την στέγαση των διοικητικών και των λιμενικών υπηρεσιών της περιοχής. Απλά πράγματα για να ξέρουμε ;
Απλά πράγματα γιατί από λόγια μπουχτίσαμε!!
"Τώρα βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο, μιας και τελειώνει το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και όλοι περιμένουμε να ξεκινήσει από την αρχή του χρόνου το ΕΣΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει, απ’ ό,τι γνωρίζω γύρω στα 30.000.000 ευρώ για λιμενικά έργα στην Περιφέρεια Κρήτης."
Επειδή ο νέος χρόνος μπήκε έχω μια περιέργεια αν : Στο λιμάνι του Καστελλίου υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη, που αφορά την χωροθέτηση μαρίνας, αλλά και την επέκταση των κρηπιδωμάτων σε τμήματα του λιμανιού που δεν έχουν κρηπιδωθεί και δεν έχουν διαμορφωθεί οι χερσαίοι χώροι.
Ακόμα, θα γίνουν τελικά εγκαταστάσεις για την στέγαση των διοικητικών και των λιμενικών υπηρεσιών της περιοχής. Απλά πράγματα για να ξέρουμε ;
Απλά πράγματα γιατί από λόγια μπουχτίσαμε!!
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΙΣΑΜΟΥ
Η Οικολογική πρωτοβουλία Κισάμου, μια κίνηση που έκανε αισθητή την παρουσία της τον περασμένο χρόνο στην Κίσαμο πόλη με την ανάδειξη του σοβαρού κινδύνου που
διατρέχουμε από τις καλά κρυμμένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, μια υπόθεση που την κέρδισε, βάσει της απόφασης του μονομελούς πρωτοδικείου Χανίων, έκανε στις 18 του μηνός την γενική της συνέλευση στην αίθουσα του δήμου, με θέμα εγγραφή νέων μελών, εκλογές.
Λίγος κόσμος παραβρέθηκε και δεν ξέρω αν οι υπεύθυνοι θα περίμεναν περισσότερους, αλλά είναι γεγονός στην Μπανανία που ζούμε, όποιο πράγμα δεν έχει πολύ ρουσφέτι, γλείψιμο, τάξιμο, διορισμό, δύσκολα στηρίζεται πολύ δε περισσότερο δυσκολότερα υποστηρίζετε.
Η οικολογική κίνηση της Κισάμου είναι μια μη πολιτική κίνηση γνωστων ανθρώπων που πράγματι προσπαθούν να δείξουν τα σοβαρά προβλήματα μας, να μας κάνουν να
καταλάβουμε ότι οι πραγματικοί "διαχειριστές" και προστάτες της Ελληνικής ζωής και φύσης είμαστε εμείς, οι κάτοικοι του χωριού και της υπαίθρου, της μικρής πόλης. Κύριο στόχο έχουν να μας ευαισθητοποιήσουν ώστε να αντιδράσουμε στην συνεχή υποβάθμιση της ζωής αλλά και να πολεμήσουμε την καθημερινή καταστροφή που συντελείτε δίπλα μας Είναι μια οργάνωση μακριά από το αδηφάγο κράτος, μακριά από τις κομματικές γραμμές, μακριά από τα οικονομικά συμφέροντα. Οργάνωση που οι αποφάσεις της παίρνονται πολύ δημοκρατικά και φυσικά με γνώμονα την προστασία των πολιτών και της φύσης. Είναι μια απλή ομάδα πολιτών, χωρίς ηγέτη και για να το κάνω και πιο λιανά, πας και αν δεν σου αρέσει μπορείς να πάρεις το καπελάκι σου να καληνυχτίσεις και να φύγεις όπως ήλθες, χωρίς δεσμεύσεις , χωρίς να χρειαστεί να δικαιολογηθείς, χωρίς πολλά λόγια .
Η αλήθεια είναι ότι σήμερα ο κόσμος δεν καταλαβαίνει και πολλά από αυτά, έτσι προσπερνά αμήχανα την κάθε νέα οικολογική κίνηση, γιατί τον κουράζει η παράξενη
ονοματολογία, τον παραπλανεί η αυθαίρετη εξήγηση, είναι πολύ δεμένος με το παλιό, έχει ακόμα αμυδρές ελπίδες στον (ανύπαρκτο) λόγο του σημερινού πολιτικού.
Σήμερα που ο εθελοντισμός βρίσκεται στο επίκεντρο, που όλοι οι πολίτες μπορούν να πουν ελεύθερα την γνώμη τους, το πρόβλημα τους και να ακουστούν, τώρα που το
περιβάλλοντος μας χρειάζεται όσο ποτέ, νομίζω ότι η λύση είναι μόνο μια, όλοι μας να γίνουμε μέλη των οικολογικών οργανώσεων, δυναμικά μέλη ώστε να αντιστρέψουμε το χάλι που έφεραν πολιτικοί και καρεκλοκένταυροι.
Φυσικά μην περιμένετε οι οικολογικές οργανώσεις να λύσουν όσα στραβά γίνονται, ως δια μαγείας, αλλά ας καταλάβουμε ότι οι ευθύνες είναι πια κοινές και είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι και υπόλογοι για τα όσα κάνουμε και κυρίως για τα όσα δεν κάνουμε για αυτόν τον πλανήτη που μας φιλοξενεί.
Στο περιθώριο της συνέλευσης εκτός από τα πεπραγμένα που ήταν το γνωστό ζήτημα των κεραιών αλλά και το θέμα των πλαστικών των θερμοκηπίων στα Φαλάσαρνα, που και
αυτό είναι σε πολύ καλό δρόμο -αγορά οικοπέδου για τοποθέτηση και όχι αυθαίρετη καύση ή πέταγμα των πλαστικών σε αυτοσχέδιες χωματερές, μπήκαν και οι στόχοι της επόμενης χρονιάς που σαφώς είναι και δυσκολότεροι και χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από όλου μας.
Σαν πρώτο στόχο η οικολογική κίνηση, έβαλε για το 2009, το θέμα του ΒΟΑΚ, αυτόν τον αναθεματισμένο βόρειο άξονα που κατάντησε σκοτώστρα για την νεολαία μας και όχι μόνο. Θα απαίτηση πρώτα να μπει διαχωριστική λωρίδα από τον Γαλατά ως και το Κολυμβάρι και από εκεί ως και το Καστέλλι, παράπλευρες μπάρες και απαγόρευση όλων των παράνομων καθέτων χωμάτινων και μη δρόμων προς την εθνική. Είναι μια προσπάθεια η οποία πρέπει να έχει όλους μας συμπαραστάτες γιατί η κρατική αδράνεια αλλά περισσότερο η κρατική φτηνοδουλειά σε αυτό το κομμάτι μας γεμίζει θλίψη και ...εικονοστάσια καθημερινά.
Δεύτερος στόχος, πιο συμβατός θα έλεγα, είναι να σταματήσει αυτή η νέα χωματερή που δημιουργείτε σιγά –σιγά αλλά σταθερά -άραγε από τον δήμο Κολυμβαρίου την ξέρουν- από το Μελισουργειό ως και την γέφυρα των κατασκηνώσεων της Μητρόπολης μας στα Νοπήγεια. Απαράδεκτη κατάσταση με τα μπάζα που όπως πάει θα κλείσουν το ρέμα για να γίνουν σε μερικά χρόνια οικόπεδα.
Σε αυτό το σημείο σίγουρα και οι δημοτικές αρχές των δήμων Μυθήμνης αλλά Κισάμου μπορούν να ενημερώσουν τον κ. Πολυχρονίδη, δήμαρχο Κολυμβαρίου, μιας και είναι και δικός μας δρόμος αλλά και το πέρασμα χιλιάδων επισκεπτών.
Κλείνοντας θέλω να επισημάνω ότι η προστασία των βιότοπων, η αύξηση των χώρων πρασίνου, η δημιουργία πεζόδρομων, η περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών και των
πολιτών, η κατάργηση και απομάκρυνση των κεραιών τηλεφωνίας, το καθάρισμα των ποταμών είναι μια καλή αρχή και σίγουρα με την οικολογική κίνηση – που μας θέλει δίπλα της για να μπορέσει να ορθώσει τον λόγο της που τόσο λείπει από την περιοχή μας- ίσως λυθούν πολλά από τα χρόνια προβλήματα μας. Από αλλού μην περιμένετε!!!
Ξέρω ότι κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά είμαι σίγουρος ότι η προσπάθεια αυτή δεν θα γίνει διάττοντας αστέρας αλλά θα στελεχωθεί, θα υποστηριχθεί, όλο και με περισσότερους πολίτες- ανθρώπους που νοιάζονται για μια ποιότητα ζωής και των ιδίων αλλά και των παιδιών τους.
διατρέχουμε από τις καλά κρυμμένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, μια υπόθεση που την κέρδισε, βάσει της απόφασης του μονομελούς πρωτοδικείου Χανίων, έκανε στις 18 του μηνός την γενική της συνέλευση στην αίθουσα του δήμου, με θέμα εγγραφή νέων μελών, εκλογές.
Λίγος κόσμος παραβρέθηκε και δεν ξέρω αν οι υπεύθυνοι θα περίμεναν περισσότερους, αλλά είναι γεγονός στην Μπανανία που ζούμε, όποιο πράγμα δεν έχει πολύ ρουσφέτι, γλείψιμο, τάξιμο, διορισμό, δύσκολα στηρίζεται πολύ δε περισσότερο δυσκολότερα υποστηρίζετε.
Η οικολογική κίνηση της Κισάμου είναι μια μη πολιτική κίνηση γνωστων ανθρώπων που πράγματι προσπαθούν να δείξουν τα σοβαρά προβλήματα μας, να μας κάνουν να
καταλάβουμε ότι οι πραγματικοί "διαχειριστές" και προστάτες της Ελληνικής ζωής και φύσης είμαστε εμείς, οι κάτοικοι του χωριού και της υπαίθρου, της μικρής πόλης. Κύριο στόχο έχουν να μας ευαισθητοποιήσουν ώστε να αντιδράσουμε στην συνεχή υποβάθμιση της ζωής αλλά και να πολεμήσουμε την καθημερινή καταστροφή που συντελείτε δίπλα μας Είναι μια οργάνωση μακριά από το αδηφάγο κράτος, μακριά από τις κομματικές γραμμές, μακριά από τα οικονομικά συμφέροντα. Οργάνωση που οι αποφάσεις της παίρνονται πολύ δημοκρατικά και φυσικά με γνώμονα την προστασία των πολιτών και της φύσης. Είναι μια απλή ομάδα πολιτών, χωρίς ηγέτη και για να το κάνω και πιο λιανά, πας και αν δεν σου αρέσει μπορείς να πάρεις το καπελάκι σου να καληνυχτίσεις και να φύγεις όπως ήλθες, χωρίς δεσμεύσεις , χωρίς να χρειαστεί να δικαιολογηθείς, χωρίς πολλά λόγια .
Η αλήθεια είναι ότι σήμερα ο κόσμος δεν καταλαβαίνει και πολλά από αυτά, έτσι προσπερνά αμήχανα την κάθε νέα οικολογική κίνηση, γιατί τον κουράζει η παράξενη
ονοματολογία, τον παραπλανεί η αυθαίρετη εξήγηση, είναι πολύ δεμένος με το παλιό, έχει ακόμα αμυδρές ελπίδες στον (ανύπαρκτο) λόγο του σημερινού πολιτικού.
Σήμερα που ο εθελοντισμός βρίσκεται στο επίκεντρο, που όλοι οι πολίτες μπορούν να πουν ελεύθερα την γνώμη τους, το πρόβλημα τους και να ακουστούν, τώρα που το
περιβάλλοντος μας χρειάζεται όσο ποτέ, νομίζω ότι η λύση είναι μόνο μια, όλοι μας να γίνουμε μέλη των οικολογικών οργανώσεων, δυναμικά μέλη ώστε να αντιστρέψουμε το χάλι που έφεραν πολιτικοί και καρεκλοκένταυροι.
Φυσικά μην περιμένετε οι οικολογικές οργανώσεις να λύσουν όσα στραβά γίνονται, ως δια μαγείας, αλλά ας καταλάβουμε ότι οι ευθύνες είναι πια κοινές και είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι και υπόλογοι για τα όσα κάνουμε και κυρίως για τα όσα δεν κάνουμε για αυτόν τον πλανήτη που μας φιλοξενεί.
Στο περιθώριο της συνέλευσης εκτός από τα πεπραγμένα που ήταν το γνωστό ζήτημα των κεραιών αλλά και το θέμα των πλαστικών των θερμοκηπίων στα Φαλάσαρνα, που και
αυτό είναι σε πολύ καλό δρόμο -αγορά οικοπέδου για τοποθέτηση και όχι αυθαίρετη καύση ή πέταγμα των πλαστικών σε αυτοσχέδιες χωματερές, μπήκαν και οι στόχοι της επόμενης χρονιάς που σαφώς είναι και δυσκολότεροι και χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από όλου μας.
Σαν πρώτο στόχο η οικολογική κίνηση, έβαλε για το 2009, το θέμα του ΒΟΑΚ, αυτόν τον αναθεματισμένο βόρειο άξονα που κατάντησε σκοτώστρα για την νεολαία μας και όχι μόνο. Θα απαίτηση πρώτα να μπει διαχωριστική λωρίδα από τον Γαλατά ως και το Κολυμβάρι και από εκεί ως και το Καστέλλι, παράπλευρες μπάρες και απαγόρευση όλων των παράνομων καθέτων χωμάτινων και μη δρόμων προς την εθνική. Είναι μια προσπάθεια η οποία πρέπει να έχει όλους μας συμπαραστάτες γιατί η κρατική αδράνεια αλλά περισσότερο η κρατική φτηνοδουλειά σε αυτό το κομμάτι μας γεμίζει θλίψη και ...εικονοστάσια καθημερινά.
Δεύτερος στόχος, πιο συμβατός θα έλεγα, είναι να σταματήσει αυτή η νέα χωματερή που δημιουργείτε σιγά –σιγά αλλά σταθερά -άραγε από τον δήμο Κολυμβαρίου την ξέρουν- από το Μελισουργειό ως και την γέφυρα των κατασκηνώσεων της Μητρόπολης μας στα Νοπήγεια. Απαράδεκτη κατάσταση με τα μπάζα που όπως πάει θα κλείσουν το ρέμα για να γίνουν σε μερικά χρόνια οικόπεδα.
Σε αυτό το σημείο σίγουρα και οι δημοτικές αρχές των δήμων Μυθήμνης αλλά Κισάμου μπορούν να ενημερώσουν τον κ. Πολυχρονίδη, δήμαρχο Κολυμβαρίου, μιας και είναι και δικός μας δρόμος αλλά και το πέρασμα χιλιάδων επισκεπτών.
Κλείνοντας θέλω να επισημάνω ότι η προστασία των βιότοπων, η αύξηση των χώρων πρασίνου, η δημιουργία πεζόδρομων, η περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών και των
πολιτών, η κατάργηση και απομάκρυνση των κεραιών τηλεφωνίας, το καθάρισμα των ποταμών είναι μια καλή αρχή και σίγουρα με την οικολογική κίνηση – που μας θέλει δίπλα της για να μπορέσει να ορθώσει τον λόγο της που τόσο λείπει από την περιοχή μας- ίσως λυθούν πολλά από τα χρόνια προβλήματα μας. Από αλλού μην περιμένετε!!!
Ξέρω ότι κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά είμαι σίγουρος ότι η προσπάθεια αυτή δεν θα γίνει διάττοντας αστέρας αλλά θα στελεχωθεί, θα υποστηριχθεί, όλο και με περισσότερους πολίτες- ανθρώπους που νοιάζονται για μια ποιότητα ζωής και των ιδίων αλλά και των παιδιών τους.
Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ
Οικισμοί τριών Δήμων του Νομού Χανίων συμπεριλαμβάνονται στην πρόσκληση του ΥΠΕΧΩΔΕ για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 προκειμένου να κατασκευαστούν εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών και οι απαραίτητες υποδομές των δικτύων αποχέτευσης. Πρόκειται για τους οικισμούς Καλύβες του δήμου Αρμένων, Παλαιόχωρα του δήμου Πελεκάνου και Καστέλι του δήμου Κισάμου, οι οποίοι πρέπει να υποβάλλουν τους σχετικούς φακέλους στο ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε να συμμετάσχουν στην σχετική αξιολόγηση για την κατανομή των πιστώσεων οι οποίες, για ολόκληρη την χώρα, θα φτάσουν σε συνολικά προϋπολογισμό το 1,5 δις ευρώ.
Στο μεταξύ χθες στη Νομαρχία Χανίων και με πρωτοβουλία του Νομάρχη Γρηγόρη Αρχοντάκη συνεκλήθη "κλειστή" σύσκεψη με τη συμμετοχή των δημάρχων και εκπροσώπων των Δήμων Μηθύμνης και Κισάμου, καθώς και στελεχών του ΟΑΔΥΚ, προκειμένου να αποτυπωθεί η υφιστάμενη κατάσταση και να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού του κόλπου Κισάμου. Το έργο, ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί και πλέον μένει να προχωρήσει η διαδικασία των συνδέσεων της αποχέτευσης με τα σπίτια και τις επιχειρήσεις αλλά και η σύσταση του φορέα διαχείρισης που θα αναλάβει να λειτουργήσει το έργο. Η λύση που προκρίθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων, είναι η σύνταξη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δυο Δήμων, του ΟΑΔΥΚ και πιθανότατα ενός τέταρτου συμβαλλόμενου, ως τεχνικού συμβούλου, για την προσωρινή διαχείριση του έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τον τρόπο αυτό θα γίνει δυνατή η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της Κισάμου πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου και κυρίως πριν το καλοκαίρι.
Παράλληλα οι δυο Δήμοι, Κισάμου και Μηθύμνης, δεσμεύτηκαν να ξεκινήσουν άμεσα τις ενέργειες για τη σύσταση του οριστικού Φορέα Διαχείρισης, ενώ στις άμεσες προτεραιότητες, ενόψει του ΕΣΠΑ, είναι και η προετοιμασία του φακέλου που θα κατατεθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την ολοκλήρωση των δικτύων αποχέτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχετικό φάκελο που θα υποβληθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου να εγκριθεί η χρηματοδότηση, τουλάχιστον σε ότι αφορά στο Δήμο Κισάμου, θα συμπεριλαμβάνεται η εγκατάσταση δικτύων αποχέτευσης σε όλη την έκταση της πόλης του Καστελιού, σε όλο το νέο σχέδιο, στους οικισμούς Πλακούρια, Αγ. Αντώνιος, Κουνουπίτσα και Πύργο, αλλά και για την τοποθέτηση κύριου αποχετευτικού αγωγού προς τον Πλάτανο.
Στο μεταξύ χθες στη Νομαρχία Χανίων και με πρωτοβουλία του Νομάρχη Γρηγόρη Αρχοντάκη συνεκλήθη "κλειστή" σύσκεψη με τη συμμετοχή των δημάρχων και εκπροσώπων των Δήμων Μηθύμνης και Κισάμου, καθώς και στελεχών του ΟΑΔΥΚ, προκειμένου να αποτυπωθεί η υφιστάμενη κατάσταση και να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού του κόλπου Κισάμου. Το έργο, ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί και πλέον μένει να προχωρήσει η διαδικασία των συνδέσεων της αποχέτευσης με τα σπίτια και τις επιχειρήσεις αλλά και η σύσταση του φορέα διαχείρισης που θα αναλάβει να λειτουργήσει το έργο. Η λύση που προκρίθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων, είναι η σύνταξη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δυο Δήμων, του ΟΑΔΥΚ και πιθανότατα ενός τέταρτου συμβαλλόμενου, ως τεχνικού συμβούλου, για την προσωρινή διαχείριση του έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τον τρόπο αυτό θα γίνει δυνατή η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της Κισάμου πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου και κυρίως πριν το καλοκαίρι.
Παράλληλα οι δυο Δήμοι, Κισάμου και Μηθύμνης, δεσμεύτηκαν να ξεκινήσουν άμεσα τις ενέργειες για τη σύσταση του οριστικού Φορέα Διαχείρισης, ενώ στις άμεσες προτεραιότητες, ενόψει του ΕΣΠΑ, είναι και η προετοιμασία του φακέλου που θα κατατεθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την ολοκλήρωση των δικτύων αποχέτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχετικό φάκελο που θα υποβληθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου να εγκριθεί η χρηματοδότηση, τουλάχιστον σε ότι αφορά στο Δήμο Κισάμου, θα συμπεριλαμβάνεται η εγκατάσταση δικτύων αποχέτευσης σε όλη την έκταση της πόλης του Καστελιού, σε όλο το νέο σχέδιο, στους οικισμούς Πλακούρια, Αγ. Αντώνιος, Κουνουπίτσα και Πύργο, αλλά και για την τοποθέτηση κύριου αποχετευτικού αγωγού προς τον Πλάτανο.
ΕΝΑΣ ΑΓΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ Ο ΛΕΠΡΟΣ
Ο κατά κόσμον Νικόλαος Τζανακάκης. Ο μικρός Νικόλαος γεννήθηκε το 1890 στη γειτονιά των Κωστογιάννηδων του Συρικαρίου από απλούς και ευσεβείς γονείς. Πολύ σύντομα έμεινε όμως ορφανός και από τους δύο γονείς και την ανατροφή του ανέλαβε ο παππούς του Ιωάννης Τζανακάκης. Στο χωριό του έμεινε ο Νικόλαος μέχρι που τέλειωσε το Δημοτικό. Σε ηλικία 13 ετών ο παππούς Ιωάννης τον πηγαίνει στα Χανιά, όπου τον παραδίδει σε κάποιον κουρέα για να μάθει την τέχνη και να εξασφαλίζει τα προς το ζην Δυστυχώς, δεν επρόκειτο να δει ξανά την πατρική γη, ούτε τα αδέλφια και τους συγγενείς του. Στήν πόλη των Χανίων όπου πήγε να βγάλει το ψωμί του, είδε πάνω του τα πρώτα σημάδια τής νόσου τής λέπρας, πού τον σημάδεψε για όλη του τη ζωή. Στα 24 χρόνια του, πήγε στο λεπροκομείο τής Χίου. Εκεί έζησε κοντά στον Αγ. Άνθιμο πού τον έκηρε μοναχό και τού έδωσε το όνομα Νικηφόρος. Αξιοσημείωτο είναι ότι όλα του τα χρόνια, ο νέος αυτός άνθρωπος ήταν φωτεινό παράδειγμα υπομονής. Αντί να απογοητεύεται και να παραπονιέται, σιωπούσε με καρτερία και θάρρος. Αντί να βλέπει την αρρώστια του, δόξαζε τον Θεό και Τον υπηρετούσε όσο μπορούσε εκεί μέσα στο λεπροκομείο, όπου νοσηλευόταν. Κι όταν έκλεισε το Ίδρυμα αυτό τής Χίου, και μεταφέρθηκε στον Αντιλεπρικό Σταθμό τής Αθήνας εξακολούθησε να προσεύχεται θερμά, αν και σχεδόν παράλυτος πια, τυφλός, με πόδια και χέρια πού δέν τον βοηθούσαν, και να θεραπεύει πολλούς απ΄ αυτούς πού τού το ζητούσαν, με την προσευχή του. Και τώρα ακόμα, μετά την κοίμησή του, το 1964, πολλοί απελπισμένοι άρρωστοι τού ζητούν να τούς κάνει καλά, κι αυτός τούς θεραπεύει. Άλλοι βρίσκονται σε κίνδυνο, κι αυτός επεμβαίνει και τους σώζει!
Από το εορτολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου.
Ο κατά κόσμον Νικόλαος Τζανακάκης. Ο μικρός Νικόλαος γεννήθηκε το 1890 στη γειτονιά των Κωστογιάννηδων του Συρικαρίου από απλούς και ευσεβείς γονείς. Πολύ σύντομα έμεινε όμως ορφανός και από τους δύο γονείς και την ανατροφή του ανέλαβε ο παππούς του Ιωάννης Τζανακάκης. Στο χωριό του έμεινε ο Νικόλαος μέχρι που τέλειωσε το Δημοτικό. Σε ηλικία 13 ετών ο παππούς Ιωάννης τον πηγαίνει στα Χανιά, όπου τον παραδίδει σε κάποιον κουρέα για να μάθει την τέχνη και να εξασφαλίζει τα προς το ζην Δυστυχώς, δεν επρόκειτο να δει ξανά την πατρική γη, ούτε τα αδέλφια και τους συγγενείς του. Στήν πόλη των Χανίων όπου πήγε να βγάλει το ψωμί του, είδε πάνω του τα πρώτα σημάδια τής νόσου τής λέπρας, πού τον σημάδεψε για όλη του τη ζωή. Στα 24 χρόνια του, πήγε στο λεπροκομείο τής Χίου. Εκεί έζησε κοντά στον Αγ. Άνθιμο πού τον έκηρε μοναχό και τού έδωσε το όνομα Νικηφόρος. Αξιοσημείωτο είναι ότι όλα του τα χρόνια, ο νέος αυτός άνθρωπος ήταν φωτεινό παράδειγμα υπομονής. Αντί να απογοητεύεται και να παραπονιέται, σιωπούσε με καρτερία και θάρρος. Αντί να βλέπει την αρρώστια του, δόξαζε τον Θεό και Τον υπηρετούσε όσο μπορούσε εκεί μέσα στο λεπροκομείο, όπου νοσηλευόταν. Κι όταν έκλεισε το Ίδρυμα αυτό τής Χίου, και μεταφέρθηκε στον Αντιλεπρικό Σταθμό τής Αθήνας εξακολούθησε να προσεύχεται θερμά, αν και σχεδόν παράλυτος πια, τυφλός, με πόδια και χέρια πού δέν τον βοηθούσαν, και να θεραπεύει πολλούς απ΄ αυτούς πού τού το ζητούσαν, με την προσευχή του. Και τώρα ακόμα, μετά την κοίμησή του, το 1964, πολλοί απελπισμένοι άρρωστοι τού ζητούν να τούς κάνει καλά, κι αυτός τούς θεραπεύει. Άλλοι βρίσκονται σε κίνδυνο, κι αυτός επεμβαίνει και τους σώζει!
Από το εορτολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου.