Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019

ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

 Τι είπε ο πρόεδρος ιδιοκτητών ελαιουργείων Νομού Χανίων  Μιχάλης Χαιρετάκης για την κακή χρονιά του ελαιολάδου στην Κίσαμο, στα Χ.Ν
«Η φετινή παραγωγή αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα τόσο στο θέμα της οξύτητας όσο και των οργανοληπτικών στοιχειών του ελαιόλαδου» τονίζει ο κ. Χαιρετάκης τονίζοντας πως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν για Νοέμβρη μήνα δεν βοηθούν καθόλου στην παραγωγή ποιοτικού προϊόντος. «Πέρα από τον δάκο υπάρχει και το γλοιοσπόριο ένας μύκητας που εκμεταλλευόμενος την προσβολή του δάκου μπαίνει στον καρπό και τον σαπίζει. Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη συνέβαλλαν ώστε να έχουμε έξαρση του γλοιοσπορίου. Για φέτος δυστυχώς έχει χαθεί το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Τώρα αν έχουμε ισχυρές βροχές ή δυνατούς ανέμους το 50% του ελαιόκαρπου που είναι ήδη τραυματισμένος από το δάκο θα πέσει» λέει ο κ. Χαιρετάκης. Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ελαιουργείων θεωρεί ότι η φετινή χρονιά έχει χαθεί τόσο για τον παραγωγό όσο και για τα ελαιοτριβεία. «Η δική μας επιχείριση είναι η μοναδική που πληρώνεται με είδος, με λάδι δηλαδή του παραγωγού. Όταν έχει πέσει τόσο πολύ η ποιότητα, πέφτει και η τιμή με αποτέλεσμα και εμείς να έχουμε χάσει περισσότερο από το 50% του εισοδήματος μας. Η χρονιά είχε ξεκινήσει πολύ καλά,είχαν γίνει σεμινάρια, είχε γίνει προσπάθεια για το θέμα των ψεκασμών και μέχρι τις 20 Αυγούστου δεν υπήρχε πρόβλημα. Μετά είχαμε έξαρση του δάκου και του γλοιοσπορίου. Ακούγονται διάφορα πχ. Για το αν είχαν παραληφθεί τα φυτοφάρμακα, για το αν έγινε σωστά ο δολωματικός ψεκασμός κα. Δεν θέλω να μπω σε αυτή τη διαδικασία αυτό θα το ελέγξουν οι αρμόδιοι. Το θέμα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Εμείς καλούμε την πολιτεία να σκύψει στο πρόβλημα και τους φορείς να στηρίξουν. Ο δήμαρχος Πλατανιά ο κ. Μαλανδράκης ασχολήθηκε με το θέμα και έκανε μια σημαντική παρέμβαση. Ο δήμαρχος Κισάμου ο κ. Μυλωνάκης είχε μια συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Πολύ σωστά έγινε αυτή η συνάντηση αλλά από αυτά που διάβασα στις ανακοινώσεις δεν είδα να δεσμεύεται κάπου ο ο υπουργός ούτε είδα να απαντάει στην ερώτηση για το θέμα του ελαιολάδου του βουλευτή Ηρακλείου του κ. Βαρδάκη. Σε κάθε περίπτωση εμείς καλούμε όλους τους φορείς να ενεργοποιηθούν γιατί αν η φετινή κατάσταση επαναληφθεί και του χρόνου θα δούμε τα ελαιουργεία να κλείνουν το ένα μετά το άλλο και επίσης να συμβάλλουν ώστε να δοθούν αποζημιώσεις για τη ζημιά στους παραγωγούς και στα ελαιουργεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: