Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019

ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ "ΤΡΥΓΥΣΟΥΝ" ΤΑ ΕΝΝΙΑΧΩΡΙΑ

Γράφουν τα Χανιώτικα Νέα και εμείς...σιωπούμε..... γιατί άραγε;
Ερευνητικές εργασίες για τη διαπίστωση κοιτασμάτων γύψου ενέκρινε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για εταιρεία με έδρα την Αθήνα! Η απόφαση αυτή αναρτήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο “Διαύγεια” χωρίς όμως ούτε η προηγούμενη δημοτική αρχή, ούτε η σημερινή να γνωρίζουν το οτιδήποτε!
Mε βάση τη δημοσίευση που έγινε στο “Διαύγεια” η “Αποκεντρωμένη Διοίκηση” εγκρίνει «τη χορήγηση έγκρισης διενέργειας ερευνητικών εργασιών για τη διαπίστωση κοιτασμάτων βιομηχανικού ορυκτού (γύψου), επί δημόσιας δασικής έκτασης στη θέση “Προφήτης Ηλίας” Στομίου Βάθης Ιναχωρίου Δήμου Κισσάμου Χανίων, εκτάσεως 249.182,76 τ.μ., στην εταιρεία “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Β.Ε.Ε.” και υπαγωγή της δραστηριότητας σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) και Πρότυπες Τεχνικές Δεσμεύσεις (ΠΤΔ)».
Η έγκριση έχει διάρκεια δύο ετών και δόθηκε μετά από αίτημα της εταιρείας.
Στην αιτιολόγηση της απόφασης επισημαίνεται πως η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται εντός των περιοχών που το χωροταξικό της Περιφέρειας Κρήτης ορίζει ως «εκτεταμένες περιοχές επιφανειακής εξόρυξης γύψου», ενώ υπάρχουν και οι σύμφωνες γνώμες της αρχαιολογίας ότι δεν είναι αρχαιολογική ζώνη, της διεύθυνσης δασών ότι δεν είναι δάσος και άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών.
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ
Σημειώνεται ότι η απόφαση δεν κοινοποιείται στον Δήμο Κισάμου που με ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού του συμβουλίου είχε τοποθετηθεί ενάντια στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. «Πρώτη φορά το ακούω από εσάς. Δεν ξέρω αν ήταν ενήμερη η προηγούμενη δημοτική αρχή, εμείς δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Θα δούμε το θέμα και θα κινηθούμε νομικά γιατί ως Δήμος είμαστε αντίθετη σε αυτήν την δραστηριότητα» είπε στα “Χ.Ν.” ο δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης, ενώ ο πρώην δήμαρχος Θοδωρής Σταθάκης σημείωσε πως «στη δική μας θητεία δεν είχαμε καμία ενημέρωση για τέτοια σχέδια και αποφάσεις».
Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς είχαν εκφράσει κατηγορηματικά την αντίθεση τους σε τέτοιες δραστηριότητες και στο παρελθόν. Όπως επισήμαναν από τη λειτουργία για χρόνια του εργοστασίου γύψου η περιοχή δεν είχε το παραμικρό όφελος και καμία ανταπόδοση, αλλά αντίθετα υποβάθμιση του περιβάλλοντος και του φυσικού τοπίου της περιοχής. Μάλιστα είχαν επισημάνει ότι το αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή έχει ως στόχο την τουριστική ανάπτυξη και όχι αυτού του είδους τις εξορυκτικές δραστηριότητες.

Αν και παρουσιάστηκε σαν νέο να θυμίσω τι είχε πει ο Δήμαρχος Κισάμου το 2016 στην πρώτη απόπειρα να δοθούν άδειες... μιας και το Δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα είχε απορρίψει την ιδέα για νέα λατομεία στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: