Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ

19 Ιανουαρίου του 1828 έπνεε σφοδρός λίβας στα δυτικά παράλια της Κρήτης. Εκείνες τις μέρες έπλεε και στη Γραμβούσα μοίρα πλοίων υπό τον Βρετανό υποναύαρχο Στέινς που επέβαινε στη φρεγάτα «Isis» με σκοπό την καταπολέμηση της πειρατείας. Στην μοίρα ήταν ακόμα η φρεγάτα «Cambrian» του Χάμιλτον, στην οποία επέβαινε και ο Μαυροκορδάτος ως επίτροπος της ελληνικής κυβέρνησης,αλλά και η γαλλική φρεγάτα «Pomone» υπό τον πλοίαρχο Δε Ρεβενσώ και μερικά ακόμα πλοία. 
Η «Isis», πλέοντας κοντά την ξηρά, βρέθηκε ξαφνικά μπροστά σε έναν ύφαλο και αναγκάστηκε να κάνει πίσω για να αποφύγει τον κίνδυνο. Με την ξαφνική όμως κίνηση της έπεσε στη «Cambrian», που έπλεε δίπλα της και τα δύο πλοία μπλέχτηκαν μεταξύ τους. Οι ναύτες έκοψαν τα πανιά του «Cambrian» για να τα χωρίσουν και η «Isis» σώθηκε, αλλά το «Cambrian» κατευθύνθηκε προς τη ξηρά και μην μπορώντας να αλλάξει πορεία από τις ζημιές που είχε πάθει, χτύπησε στον ύφαλο και ναυάγησε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: