Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ- ΚΙΣΑΜΙΚΟΣ 0-1

Τεράστια νίκη για την ομάδα μας...που συνεχίζει ακάθεκτη. Ευκαιρία είναι να κλείσουν και κάποια "κακά" στόματα. 

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ Ο ΑΟ ΚΙΣΑΜΟΥ

Για τον Άγιο Νικόλαο αναχώρησε σήμερα Σάββατο η αποστολή του ΑΟ ΚΙΣΑΜΟΥ, όπου θα συμμετάσχει στο 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΣΤΙΒΟΥ που περιλαμβάνει ένα συνδυασμό 5 αθλητικών εκδηλώσεων : (Παγκρήτιο πρωτάθλημα αγώνων δρόμου σε δημόσια οδό, Σφαιροβολία, Άλμα σε μήκος χωρίς φόρα, Άλμα σε ύψος και το πρόγραμμα KIDS' ATHLETICS του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.) αύριο Κυριακή.
Για τον ΑΟ ΚΙΣΑΜΟΥ θα συμμετέχουν:
ΠΟΠΑ ΓΙΩΡΓΟΣ 2.700Μ παίδων
ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ ΠΟΠΗ 1.800Μ κορασίδων....

8 ΚΑΣΤΕΛΙΑΝΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ

Λίγα μέτρα από τον Κεραμεικό, στην καρδιά της πάλαι ποτέ εβραϊκής συνοικίας των Αθηνών, έγιναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τους 328 Ελληνες Δικαίους των Εθνών, όσους δηλαδή με αυταπάρνηση έκρυψαν, φυγάδευσαν και έσωσαν Εβραίους συμπολίτες τους κατά το Γ΄ Ράιχ, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Ανάμεσα σε αυτούς τους δίκαιους υπάρχουν και τα ονόματα 8 Καστελιανών που βοήθησαν κατά την Γερμανοκατοχή μια οικογένεια Εβραίων να σωθούν από τα χέρια των Γερμανών. Στις 21 Ιανουαρίου 1999, η Yad Vashem αναγνώρισε την οικογένεια Στυλιανού και Δαμασκηνής Ξηρουχάκη, τα παιδιά τους, ο Αντώνης, ο Στρατής, Μαρίκα, ο Μανώλης, αλλά και στους  Μανώλη και Αθηνά Παϊτάκη, ως Δίκαιους μεταξύ των εθνών.

 Ο Στυλιανός και Δαμασκηνή Ξηρουχάκη έζησαν στο Καστέλι Κισάμου και είχαν πέντε παιδιά - (1919) Μαρίκα (1910), Αθήνα (1912), Αντώνης (1917), Στρατής και ο Μανώλης (1922). Όταν ο Salvator Avram έφερε την οικογένειά του - τη γυναίκα, Carolla (το γένος Bensousan)τον γιο του Μωυσή, την Γιολάντα (1934) την διαβητική γιαγιά, Esther Avram, την Allegra Avramκαι την αδελφή της Carolla,  στο Καστέλι τον Απρίλιο του 1941, νοίκιασε ένα επιπλωμένο σπίτι και προσπάθησε να εντοπίσει ένα εξέχοντα κάτοικο της περιοχής ο οποίος θα μπορούσε να τον βοηθήσει στα σχέδιά του, να τον μεταφέρει μαζί με την οικογένεια του στην Αίγυπτο. Ο άνθρωπος που βρήκε ήταν ο Στυλιανός Ξηρουχάκης, ένας επιχειρηματίας με καλές διασυνδέσεις στο νησί. Στις 20 του Μάη 1941, η πρώτη μέρα της Μάχης της Κρήτης, ο Salvator Avram πλησίασε τον Ξηρουχάκη και τον παρακάλεσε να κρύψει την οικογένεια του. Ο Στυλιανός δέχτηκε αμέσως να τους βοηθήσει.
Στην αρχή τους πήγε στην Τύλιφο και σε διάφορα χωριά των Μεσογειών, στους πρόποδες του βουνού. Η μεταφορά ήταν με τα πόδια ή με τα μουλάρια ή γαϊδούρια και οι συνθήκες δύσκολες. Το φαγητό ήταν λιγοστό, είχαν λίγο γάλα και σαλιγκάρια για φαγητό. Όταν η οικογένεια επέστρεψε στο Καστέλλι  την 1η Ιουνίου, 1941 η Μάχη του κάμπου είχε τελειώσει. Τον Αύγουστο του 1941, οι Γερμανοί είχαν μια υποψία ότι η οικογένεια που φιλοξενεί ο Στυλιανός Ξηρουχάκης ήταν εβραϊκής καταγωγής και ρωτούσαν συνέχεια γι αυτούς. Αυτό ήταν το σημάδι για να βρει ο Ξηρουχάκης έναν τρόπο να φύγουν από το νησί. Ο Στυλιανός βρήκε έναν ψαρά που προθυμοποιήθηκε να τους μεταφέρει στην Πελοπόννησο, από όπου κατάφεραν να διαφύγουν στην Αθήνα. Βρήκαν καταφύγιο στην Αθηνά, στου Μανώλη και της Αθηνάς Παϊτάκη, ως το 1944, στην Καλλιθέα. 
Το 1996, Γιολάντα επέστρεψε στον τόπο της διάσωσης της οικογένειάς της και συναντήθηκε με τον Στρατή Ξηρουχάκη και τα αδέλφια του.

Μια αληθινή ιστορία και κρίμα που δεν έχουμε τα ονόματα και άλλων που βοήθησαν αυτήν την οικογένεια, όπως του ψαρά.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΖΩΞΗ........ ΑΘΛΗΤΙΚΗ

Το αθλητικό παρασκήνιο είναι αλήθεια οτι μας ενδιαφέρει, αλλά στην μικρή μας κοινωνία σχεδόν όλοι έχουμε κατασταλάξει τι στηρίξουμε, τι μας εκφράζει και ποιος είναι τα τελευταία χρόνια ο άξιος εκπρόσωπος της περιοχής μας... αλλά και το βασικό πως έφτασε η ομάδα εκεί και από ποιους. Μαζώξεις για να βρούμε αποκούμπι δεν ταιριάζουν και απορώ με τα νούμερα που ακούω ως πήγαν να ακούσουν τον ..... Γιάννη. 
- Δεν πιστεύουμε τίποτα αυτό θα έπρεπε να είχε βγει από τα στόματα αυτών που προσκλήθηκαν -λένε- σε παραλιακή καφετέρια....για να ακούσουν την άλλη άποψη...και καλά ποια είναι η άλλη άποψη και γιατί δεν δημοσιοποιείται αλλά λέγεται σε λίγους "εκλεκτούς";
Ξέρω λίγοι θα καταλάβουν τι λέω.... αλλά σε αυτούς τους λίγους απευθύνομαι του 20-25 και τους ερωτώ ...αλήθεια ξέρετε τι θέλετε;

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ (Π.Ε.Π.ΣΥ.) ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Στα πλαίσια των επαφών της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων (Π.Ε.Π.ΣΥ.) με εκπαιδευτικούς φορείς, αντιπροσωπεία της συναντήθηκε την Τρίτη 26-01-2016 με τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Βασίλειο Διγαλάκη.
Στη συνάντηση αυτή αναπτύχθηκαν οι βασικοί στόχοι της Π.Ε.Π.ΣΥ. και η αναγκαιότητα σύνδεσης του Πολιτισμού με την Εκπαίδευση.
Από την πλευρά του ο κ. Διγαλάκης εξέφρασε τη στήριξη του Πολυτεχνείου Κρήτης στις προσπάθειες της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων και τη διάθεση συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως περιβάλλον, αρχιτεκτονική, νέες τεχνολογίες προς όφελος του Πολιτισμού και κατ' επέκταση της τοπικής κοινωνίας.
Για λογαριασμό της Π.Ε.Π.ΣΥ.
Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Π.ΣΥ.
Κουνελάκης Στέλιος

ΚΙΣΑΜΙΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2016

Το μεγαλύτερο αποκριάτικο πάρτι στην Δυτική Κρήτη για ακόμη μια χρονιά, ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους χιλιάδες επισκέπτες και καρναβαλιστές. Η Κίσαμος για δέκατη συνεχή χρονιά διοργανώνει με την βοήθεια των καρναβαλιστών και της φαντασίας ένα μεγάλο πάρτυ.
Εσύ θα είσαι με τους καρναβαλιστές ή με τους θεατές;
10ο Κισαμίτικο καρναβάλι
Κυριακή 13 Μαρτίου 2016
Αν διαθέτεις την τρέλα και την ομάδα, βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει, συντόνισε την ομάδα σου, βρείτε θέμα και ελάτε να το δηλώσετε από τις 18-1-2016 έως 30-2-2016 στο γραφείο της Κ.Ε.ΔΗ.Κ. (Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κισάμου).
Αν διαθέτεις μόνο την τρέλα και όχι την ομάδα, μπορείς να ενημερωθείς για όλες τις ομάδες με ένα απλό τηλεφώνημα ή e-mail στο γραφείο της Κ.Ε.ΔΗ.Κ. ώστε να συμμετέχεις με την παρέα σου ή και μόνος σου σε κάποια από τις παραδοσιακά μεγάλες ομάδες του Κισαμίτικου καρναβαλιού που διαθέτουν άρμα. Βρες την διάθεση και θα σου βρούμε εμείς την παρέα.
Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις θα ανακοινωθούν σύντομα. 
Πληροφορίες: 
Τηλ : 2822340222 (Κα Μαρακάκη Βίκυ, Κος Ανδρουλάκης Μανώλης)
Email:koinofelisdkis@gmail.com
www.kissamoscarnival.blogspot.gr

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 600 ΧΡΟΝΙΑ

Στα 1400μ.Χ. κυνηγημένος από το φανατικό Καθολικό Λατινικό Ιερατείο του Χάνδακα, ο Ιωσήφ Φιλάγρης, ορθόδοξος μοναχός, καταφεύγει στα Αστερούσια και ιδρύει την Μονή των Τριών Ιεραρχών στο Λουσούδι Καπετανιανών. Εδώ διδάσκει Αριστοτέλη – Πλάτωνα και τους λοιπούς Έλληνες φιλοσόφους μαζί με τα κείμενα των Πατέρων της εκκλησίας  και αντιγράφει τα έργα όλων των μεγάλων της ελληνικής φιλοσοφίας.
 Σήμερα, τα συγγράμματα αυτά βρίσκονται σε όλες τις μεγάλες βιβλιοθήκες του κόσμου, δηλαδή, πολύ απλά, εδώ λειτούργησε το πρώτο Ελληνικό πανεπιστήμιο.
Από τότε πέρασαν 600 χρόνια, το μοναστήρι ρήμαξε, έγινε μάντρα. Τα τελευταία χρόνια έγιναν αρχαιολογικές ανασκαφές από τον μακαρίτη καθηγητή Αθανάσιο Παλιούρα και έφερε στο φώς το μοναστήρι. Πέρυσι και φέτος αναστηλώθηκε ο Ναός των Τριών Ιεραρχών. Όλα αυτά έγιναν με δαπάνες της Ιεράς Μονής Κουδουμά, προεξέχοντος του Ηγουμένου Μακαρίου Σπυριδάκη.
Η επίβλεψη έγινε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τον Αρχιτέκτονα Ηρακλή Πυργιανάκη. Όλη η οικοπεδική έκταση που βρίσκεται  το μοναστήρι δωρήθηκε στην Μονή Κουδουμά από τον μοναχό Ιλαρίωνα Σταματάκη.
Το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016 θα λειτουργήσει ξανά ο Ναός για πρώτη φορά μετά από  600 χρόνια και τα θυρανοίξια θα γίνουν εκτός απροόπτου την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα του 2016.
Γιατί τίποτα δεν πρέπει να πεθαίνει και να χάνεται τελικά, ιδιαίτερα στον χώρο των γραμμάτων, του πολιτισμού και της θρησκείας. Αυτά είναι η ιστορία μας.
ΠΗΓΗ

ΕΟΡΤΗ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Εκδήλωση Τριών Ιεραρχών δημοτικού σχολείου Καστελίου Κισάμου 1969-70 στο Ενοριακό κέντρο του Αγίου Σπυρίδωνα..τότε που η γιορτή είχε κάποια σημασία.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

ΑΣΤΥΦΙΛΙΚΟ.....

Περιπολίες αστυνομικών με ποδήλατα ξεκίνησαν στα Χανιά .
Όπως είπε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Γενικός Αστυνομικός Επιθεωρητής Κρήτης Μιχάλης Καραμαλάκης η συγκεκριμένη δράση εφαρμόζεται πιλοτικά στα Χανιά όπως και σε άλλες έξι πόλεις με την χρήση ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων και με εξειδικευμένο προσωπικό του Τμήματος της Τουριστικής Αστυνομίας.

Ναι ωραίο είναι αλλά να μην ξεχάσουμε οτι για να δημιουργηθεί η μονάδα αυτή κάποια αστυνομικά τμήματα στα Χανιά θα στερηθούν υπηρεσίες... όπως το Α.Τ  Κίσαμου όπου με το ελάχιστο προσωπικό του αναγκάστηκε να δώσει έναν.
Πάντως το ποιο ωραίο το άκουσα σήμερα από ένα γεροντάκο.... δεν έχουν ανταλλακτικά για τα αυτοκίνητα και τις μηχανές και τους ήραν ποδήλατα.

6ΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Τεράστια επιτυχία του ΟΑΚ που κατάφερε να πείσει τον ΕΠΠΕΡΑΑ για την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του μεγαλύτερου έργου της Κισάμου και εννοώ τον Βιολογικό του κόλπου, ώστε να δοθεί παράταση ολοκλήρωσης 6 μηνών. Φυσικά με την υποχρέωση του δήμου να προχωρήσει άμεσα στις παροχετεύσεις που εξαιτίας αυτών κινδύνευσε 2 φορές το έργο να απενταχθεί.  
Τώρα μας δίνεται μια καλή ευκαιρία να συμπληρώσουμε και τα κομμάτια που οι μελετητές ξέχασαν ή παρέλειψαν και να κάνουμε μια σωστή δουλειά. θεωρώ οτι είναι προτεραιότητα της δημοτικής αρχής η υποχρεωτική πλέον σύνδεση έτσι ώστε να βρεθούν και τα χρήματα των παροχετεύσεων που ΕΠΡΕΠΕ να είχαν γίνει.

ΕΦΥΓΕ...

Τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων για ένα ακόμη 48ωρο, από τις 06.00 ξημερώματα Παρασκευής 29 Ιανουαρίου έως τις 06.00 το πρωί της Κυριακής αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.
Πάντως το Βιτσέντζος έφυγε κανονικά και υπερφορτωμένο.....

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΒΙΑΝΗ

Αποχαρακτηρίστηκε από δασική έμαθα ένα κομμάτι της περιουσία του δήμου στην Καλυβιανή,στου Γαλανού τον κάμπο, και πλέον όλα είναι έτοιμα για να γίνει:
α) Το παρκινγκ για τα αυτοκίνητα των επισκεπτών της Νatura του ακρωτηρίου Γραμβούσας;
β) Οι νέες υπερσύγχρονες δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις της Κισάμου;
Δεν ξέρω αν υπάρχει και γ) απαντησοερώτηση, αλλά είμαι σίγουρος οτι κάτι θα γίνει...εκεί!

ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ

Μικρή αποδείχτηκε η αίθουσα του δήμου Κισάμου για την εκδήλωση που πραγματοποίησαν από κοινού Δήμος Κισάμου -ΣΕΔΗΚ - 3ο Νηπιαγωγείο και 3ο Δημοτικό σχολείο Κισάμου, σχετικά με την ευαισθητοποίηση της νεολαίας για την γευστική και υγιεινή αξία του ελαιόλαδου. 
Η εκδήλωση είχε δυο σκέλη, ένα για τους μικρούς μαθητές και τους γονείς τους, με ομιλητή τον Δρ Μιχελάκη Νικόλαο επιστημονικό σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ με θέμα "Ανάγκη ευαισθητοποίησης της Νεολαίας στις αξίες της Ελιάς και του Ελαιόλαδου" και το δεύτερο μόνο για γονείς με Θέμα "Το Ελαιόλαδο και τα σπορέλαια στην διατροφή ενηλίκων και παιδιών. Θετικές και αρνητικές επιδράσεις" με ομιλητή τον καρδιολόγο Μιχάλη Μπονατάκη.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης λειτούργησε και έκθεση ζωγραφικής των μαθητών αλλά και μια γευσιγνωσία με εδέσματα αποκλειστικά φτιαγμένα με ελαιόλαδο.
Μπράβο σε όλους και ειδικά στους δασκάλους και νηπιαγωγούς των σχολείων μας.

ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΣΧΗΜΗ ΙΔΕΑ

Κάτι συμβαίνει στην μικρή μας πόλη ...μετά την ανοικτή μάζωξη των επιχειρηματιών είχαμε σήμερα άλλη μια... που και εκεί μαζεύτηκαν ορισμένοι που αγαπούν την πόλη, ικανοί θα έλεγα, που θα προσπαθήσουν να αναδείξουν τις ομορφιές της πρωτεύουσας της Κισάμου εκδίδοντας ένα οδηγό σαν αρχή, όχι τουριστικό, αλλά περισσότερο ιστορικό που θα συνδυάζει μια βόλτα στους δρόμους της πόλης περνώντας έξω από ιστορικά αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία. 


Α. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 
Β. ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Γ. ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ 
Δ. ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΘΕΡΜΕΣ
Ε. ΛΟΥΤΡΑ ΣΑΜΨΑΚΗ
Ζ. ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Η. ΦΡΟΥΡΙΟ
Μάλιστα η συζήτηση είχε περισσότερο σκοπό να δούνε αν είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο με αρχή τα σχολεία της πόλης. Η κάθε βόλτα θα είναι περίπου 2 ωρών και σε κάθε σημείο θα υπάρχει ο κατάλληλος άνθρωπος που θα αφηγείται την ιστορία του κάθε μνημείου.
Για αρχή η βόλτα θα περιλαμβάνει δυο μουσεία, δυο αρχαιολογικούς χώρους, μια εκκλησία και το κομμάτι του φρουρίου που είναι ακόμα στα ..πόδια του.


ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Προαύλιο Γυμνασίου Κισάμου σε μια προπολεμική....πλάκα βέβαια έχει το υπόστεγο στο βάθος που είναι από τότε..... έτσι!!!

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ και ΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, οι εργασίες της Σύναξης των Προκαθημένων των Ορθόδοξων Εκκλησιών και όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν στα γαλλικά, μέσα σε κλίμα «Αδελφοσύνης, αληθείας, ομονοίας και κατανόησης», επιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους για την σύγκληση - μετά από 962 χρόνια - της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και μάλιστα στην Ορθόδοξη Ακαδημία της Κρήτης, από 16 έως 27 Ιουνίου 2016. 
Δείτε παρακάτω το ανακοινωθέν 

ΙΕΡΑ ΣΥΝΑΞΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ
Σαμπεζύ, 21-28 Ἰανουαρίου 2016
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Προσκλήσει τοῦ Παναγιωτάτου Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ἐπραγματοποιήθη ἡ Σύναξις τῶν Προκαθημένων τῶν Ὀρθοδόξων Αὐτοκεφάλων Ἐκκλησιῶν εἰς τό Ὀρθόδοξον Κέντρον τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου εἰς Σαμπεζύ – Γενεύης ἀπό 21ης – 28ης Ἰανουαρίου 2016. 
Παρέστησαν οἱ .....

ΕΟΡΤΗ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

.... εις την  ΟΑΚ

Με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών, εορτή της Ελληνικής Παιδείας και των Γραμμάτων, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης διοργανώνει εορταστική εκδήλωση την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016, και ώρα 18:00, για όλους τους εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και της Β/θμιας Εκπαίδευσης των δύο Επαρχιών, Κισάμου και Σελίνου.
Οι ολοένα αυξανόμενες δυσκολίες των καιρών μας, συνέπειες των οποίων επηρεάζουν άμεσα τόσο την Παιδεία, όσο και τους λειτουργούς της, αλλά και οι πολλαπλές ιδιαιτερότητες των Σχολείων της ενδοχώρας και των Επαρχιών μας δεν αφήνουν κανένα αδιάφορο. Αντιλαμβανόμεθα ότι οι Εκπαιδευτικοί των Σχολείων μας χρειάζονται, εκτός των γνώσεων και της εμπειρίας τους, να κάνουν καθημερινές υπερβάσεις για να μπορούν να ανταποκριθούν στο χρέος και την αποστολή τους. Μέσα σε καιρούς κρίσης προσφέρουν τα μέγιστα στην μαθητιώσα νεολαία του τόπου μας.
Η εκδήλωση θα είναι στραμμένη στο καίριο ζήτημα της Παιδείας και θα αναπτυχθεί στην Εισήγηση, με θέμα «Σύγχρονος προβληματισμός για την Παιδεία» από τον κ. Ιωάννη Φίλη, πρ. Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης. Θα ακολουθήσει συζήτηση. Την εκδήλωση θα κλείσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.
Παρακαλούνται όλοι οι εν ενεργεία και συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
Για Δηλώσεις Συμμετοχής στα Τηλέφωνα 2824022245 και 22500 και στην ηλεκτρονική διεύθυνσηoac@otenet.gr (Υπόψη κας Ιωάννας Τζολάκη)


Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Δημαρχείο Κισάμου κλειστό σήμερα ..... βέβαια δεν ξέρω αν την κατάληψη την έκανε η αντιπολίτευση!!

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ..ΠΑΣΧΑ

Πέρασε ο Ιανουάριος και εκείνες οι μονοδρομήσεις δεν έγιναν... όχι τίποτα άλλο, αλλά όπου να'ναι πλησιάζει και το...Πάσχα. Πάντως αν ένα έργο μιας βδομάδας χρειάζεται χρόνους τότε μάλλον θα πρέπει να σταματήσουμε τα ρολόγια μας, γιατί κάποιοι από μας δεν θα το δουν να ξετελεύει....

ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ

Δημαρχείο Κισάμου Πέμπτη 28 Ιανουαρίου και ώρα 17.30 μ.μ

ΟΔΟΣ ΤΟΜΠΑΖΗ

Ξεκινάει από την πλατεία Τζανακάκη (Μουσείο) και περιμετρικά του φρουρίου καταλήγει στην πλατεία Τελωνείου, προς τιμή του Εμμ. Τομπάζη που απελευθέρωσε την πρωτεύουσα της Κισάμου, στις 20 Μαΐου του 1823. Μάλιστα παρολίγον να καθιερώσουμε και εορτάς για το γεγονός αυτό αλλά αποτύχαμε....
Πάντως αναπαράσταση κάναμε και ο αξέχαστος Ξενοφών είχε μια κάποια ομοιότητα ενσαρκώνοντας τον ήρωαΤομπάζη.
 Ο Τομπάζης γεννήθηκε στην Ύδρα.
Αρχικά διαφώνησε με την επανάσταση αλλά στη συνέχεια συμμετείχε σε αυτήν. Πήρε μέρος σε πολλές ναυμαχίες όπως της Πάτρας, του Γέροντα, κ.α. Το 1823 διορίστηκε από την κυβέρνηση αρμοστής της Κρήτης, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το 1824 χωρίς όμως να πετύχει τον σκοπό του. Συμμετείχε ως πληρεξούσιος της Ύδρας στις Εθνοσυνελεύσεις Επιδαύρου (1822), Άστρους (1823), Επιδαύρου (1826) και Άργους (1829)[4][5]
Το 1828 ανέλαβε υπουργός ναυτικών, παραιτήθηκε όμως λόγω διαφωνιών του με τον Καποδίστρια. Το 1831 ήταν μέλος της διοικητικής επιτροπής της Ύδρας.
Πέθανε στην Ύδρα το 1831

Η ΦΕΤΑ ΤΟ ΨΩΜΙ....

Γράφει η Ευτυχία Δεσποτάκη
Λένε πολλοί πως πατρίδα είναι τα παιδικά μας χρόνια. Λένε πως αν τα παιδικά μας χρόνια είναι γεμάτα από καλά βιώματα μπορούν να μας κρατήσουν όρθιους σε όλη τη ζωή μας. Λένε πως όλα όσα ήταν να μάθομε τα μάθαμε στα παιδικά μας χρόνια. Τέλος όσο μεγαλώνομε όλο και πιο συχνά γυρίζομε στα παιδικά μας χρόνια. Τέλος πάντων εγώ σε μια γευστική γλυκιά ανάμνηση θα αναφερθώ σήμερα που μου έρχεται στο νου και στη γεύση κάθε που ο καιρός είναι βαρύς χειμωνιάτικος παγωμένος.
Συνήθως τέτοιες μέρες, τότε, το απόγευμα καθόμαστε μαζί με τη μητέρα μου γύρω από το μαγκάλι, που κάτι όμορφο έπλεκε με το βελονάκι ή επιδιόρθωνε με τη βελόνα κάτι άλλο παλιό.
Εκείνη την ώρα, κάποια στιγμή, συνήθως..... πεινούσα. Η λύση ήταν μια φέτα ψωμί , όμορφα κομμένη, -δεν αρέσει ποτέ στα παιδιά η σπασμένη φέτα- άλλοτε σκέτη και άλλοτε πιο σύνθετη και επεξεργασμένη.
Η απλή ήταν συνήθως λίγο βρεγμένη με λίγη ζάχαρη από πάνω. Ακόμη πιο απλή ήταν αυτή με λίγο λάδι αλειμμένη ή το καλοκαίρι και με λίγη ντομάτα. Η επεξεργασμένη είχε άλλη διαδικασία. Έβαζε η μάνα τη μασιά πάνω στα ήπια πια αναμμένα κάρβουνα στο μαγκάλι, πάνω έβαζε τη φέτα την έψηνε μέχρι να ροδίσει και από τις δυο μεριές, την άλειφε με λίγο βούτυρο από χοιρινό λίπος που η ίδια είχε φτιάξει και φυλάξει στο βάζο, έβαζε λίγη ζάχαρη και από πάνω κανέλα και το απογευματινό ήταν έτοιμο.
Αυτή η υπέροχη γεύση με συνοδεύει όλα τα κρύα απογεύματα. Όσες φορές δοκίμασα να φτιάξω τη φέτα η γεύση δεν ήταν η ίδια. Βέβαια όλα ήταν άλλα.
Ούτε παιδί ήμουν ούτε μαγκάλι υπήρχε, ούτε το βούτυρο ήταν ίδιο, ούτε μάνα έφτιαξε τη φέτα.
Τα πράγματα, δεν τα γνωρίζομε τελικά αυτά καθεαυτά αλλά όπως ο χώρος, ο χρόνος και οι αισθήσεις τα δίδουν σε μας, κατά τον φιλόσοφο Καντ….