Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ....ΤΟΤΕ

Μήπως η συνεργασία των δήμων μας ξεκινήσει από εκεί....

Η ΚΑΚΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ....

-Ευτυχώς που γιορτάζει η εκκλησία του Άγιου Σπυρίδωνα τα 150 χρόνια της... και αποφάσισαν να ασπρίσουν τα πεζοδρόμια.

ΑΥΤΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΙΣΑΜΙΚΟ

Ο Π.Γ.Σ. Κισαμικός ευχαριστεί θερμά τους ποδοσφαιριστές Αλέξη Πασιαλή, Γιώργο Βιδάλη, Κώστα Κιπτίου, Μιχάλη Φραγκουλάκη, Μηνά Τζανή, Νίκο Μπερνιδάκη, Αντώνη Ντεντάκη, Κώστα Κώτσια, Χρήστο Κανελλόπουλο, Φίλιππο Δάρλα, Ζαχαρία Κομπογεννητάκη, Γιάννη Πετράκη για τη συνεργασία και τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση της ιστορικής ανόδου στη Football League και τους εύχεται ό,τι καλύτερο για τη συνέχεια της καριέρας τους.

ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ;

Παρότι η αλήθεια είναι διαφορετική εντούτοις κάποιοι καλοθελητάδες, διαδίδουν οτι τα μαγαζιά της παραλίας θέλουν να ανοίξει η Σκαλίδη και δεν την θέλουν κλειστή. Αυτό είναι γνωστό από που διαδίδεται και μάλιστα λίαν συντόμως όπως ανέφεραν στην προχθεσινή συζήτηση στο δημαρχείο, θα ακουστούν και ονόματα.
Δεν είναι τυχαίο βέβαια αυτή η ηθελημένη παραπληροφόρηση και έχει να κάνει με το πραγματικό ζητούμενο που δεν είναι άλλο από το να ανοίξει ή όχι η Ομογενών Αμερικής... μάλιστα για τον λόγο αυτό μάζεψαν υπογραφές τα μαγαζιά της παραλίας και όχι για να ανοίξει η Σκαλίδη.
Φυσικά για τον αντίθετο λόγο μάζεψαν υπογραφές και τα μαγαζιά της Σκαλίδη, όχι στο βασικό ερώτημα που θα έπρεπε να ήταν να ανοίξει ή όχι η Ομογενών Αμερικής, αλλά αν πρέπει να είναι κλειστή η Σκαλίδη. Την Σκαλίδη για να τελειώνουμε την θέλουν όλοι κλειστή, με εξαίρεση 2-3 άτομα που δραστηριοποιούνται στην Σκαλίδη και όχι της παραλίας. Αυτό ας το καταλάβουν όλοι γιατί φτάνει πια η παραπληροφόρηση.
Τέλος με παρακάλεσαν τα μαγαζιά της παραλίας να αναρτήσω την επιστολή* με τις υπογραφές της Σκαλίδη, αυτήν που κατάθεσαν στον δήμαρχο αλλά και δημοσίευσαν στους Ν.Ο, εγώ δεν θα το κάνω γιατί αν θα το κάνω θα πρέπει να βάλω και τις υπογραφές μια προς μια και αν τις βάλω θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.
Στις επιστολές αυτές καλό είναι να γνωρίζουν αυτοί που τις συντάσσουν οτι τις υπογράφουν οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές..δεν υπογράφουν και οι πελάτες....

*Η επιστολή είναι πρωτοκολλημένη στον Δήμο.

ΞΕΦΟΡΤΩΝΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ .....

 Χθες ήταν η φωτο με τα 10 αδέσποτα που έπιναν νερό από το σιντριβάνι της πλατείας Ελευθερίου Βενιζέλου, σήμερα η φώτο είναι από το βορινό πάρκινγκ του Μαρινόπουλου, όπου σε μια χαρτόκουτα ήταν πεταμένα 4 σκυλάκια... Φυσικά η τουρίστρια τα λυπήθηκε. Τελικά είμαστε άχρηστοι δίχως ίχνος σεβασμού, ρεντίκολο γινόμαστε και όλα αυτά επειδή νομίζουμε οτι με αυτόν τον τρόπο λύνουμε το πρόβλημα.
Να τα ξεφορτωθούμε εμείς αδιαφορώντας αν τα φορτώσουμε σε άλλους....

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΧΑΘΗΚΕ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ....

Σήμερα πήρα δυο μηνύματα με άγριο ύφος σχετικά με την δακοκτονία. 
Το πρώτο λέει, ποιο άραγε εργοστάσιο θα μου ζητήσει να κρατήσει την δακοκτονία, όταν τώρα και ένα μήνα πληρώνω εγώ από την τσέπη μου για να την κάνω; 
Το άλλο ήταν στο ίδιο μήκος κύματος αλλά με αποδέκτες για την είσπραξη του 2% της δακοκτονίας την Δημοτική αρχή μας που ολιγωρεί και αδιαφορεί. Μάλιστα το δεύτερο ήταν και ενυπόγραφο!! 
Δεν ξέρω που θα ξετελέψει αυτό το φετινό αλλά θεωρώ σαν λύση την πρόταση των Ελαιοκομικών δήμων της Κρήτης που πρότεινε την ίδρυση ενός φορέα προστασία των ελαιοπαραγωγών με μοναδικό σκοπό την δακοκτονία. 
Κατά τ' άλλα αν δεν φάμε λάδι ..θα φάμε σουβλάκι με δάκο!

Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ RASKOLNICK

Αναμφισβήτητο παραμένει το γεγονός ότι είναι ασύλληπτη η φαιδρότητα και αστείρευτο το θράσος όλων αυτών που έχοντας εξασφαλισμένη τη βουλευτική τους ασυλία για όλες τις αθλιότητες που, δια των πράξεων και των παραλείψεών τους, έχουν διαπράξει στο παρελθόν, βρίσκονται στο απυρόβλητο της τακτικής «δικαιοσύνης» (sic). 
Ανάξια λόγου, είναι όλα αυτά τα παράσιτα του κακού που έχουν ευδοκιμήσει σε σκοτεινά υπόγεια κομματικών μηχανισμών και τώρα ζητούν εξεταστικές επιτροπές, κρεμάλες και λαιμητόμους, για να κερδίσουν τα δέκα λεπτά της δημοσιότητας που αναλογούν στις θλιβερές υπάρξεις τους και δεν είναι ν' απορεί κανείς μαζί τους. Διαπιστωμένος ποικιλοτρόπως και πέραν αμφιβολίας ο πολιτικός τους αβδηριτισμός όσο διαγνωσμένη είναι και η αναπηρία της χωλής μας Τηλεδημοκρατίας που τους επωάζει και τους αναπαράγει με τη σέσουλα.
Δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς με...

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Το είδαν και αυτό οι Πλατανιώτες και όχι μόνο.... ομίχλη να καλύπτει καλοκαιριάτικα όλα τα Φαλάσαρνα
Φώτο Βλαχάκης Μ.


ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Παράταση έως 26/8 για τις εγγραφές στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας
Παρατείνονται έως και τις 26 Αυγούστου 2015 οι εγγραφές στον Δήμο Κισσάμου για το Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ). Ωφελούμενοι είναι άτομα και οικογένειες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (π.χ. με ετήσιο εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ για μεμονωμένο άτομο και 4.500 για ζευγάρι).
Στο πλαίσιο αυτό καλούνται οι δυνητικά ωφελούμενοι πολίτες που δεν είχαν εγγραφεί κατά το προηγούμενο διάστημα στο πρόγραμμα - να προσέλθουν στο Δημαρχείο Κισσάμου (α' όροφος, κα. Ι. Βογιατζάκη, τηλ.: 28223 40200) προκειμένου να εγγραφούν στο πρόγραμμα, προσκομίζοντας τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ, την ταυτότητα, καθώς και το Ε1 και το Ε9 του οικονομικού έτους 2015 (χρήση 2014), όπως και τον κωδικό για το TAXIS. Για την εγγραφή είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί η υποβολή της φορολογικής δήλωσης του 2015.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους μέσω της ιστοσελίδας της ΗΔΙΚΑ ΑΕ.  
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 28223 40200.


ΜΑΓΚΙΑ...Ή...

 Όσο καλός πιλότος και να είσαι τέτοια δεν κάνεις πάνω από τους λουόμενους....
 εκτός αν υπάρχει λόγος......

ΣΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ..ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ;

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η λογική, η αδελφικότητα, η γειτονική φιλία πήγε περίπατο, οι άνθρωποι του Πλατανιά είναι ανένδοτοι στην παραχώρηση του γηπέδου στο Μάλεμε. Παρ όλες τις προσπάθειες όλων των παραγόντων των Χανίων, η στάση της διοίκησης του Πλατανιά είναι η ίδια, 2.500 Ε για κάθε παιχνίδι ή 18 Χ 2.500= 45.000Ε. Όπως έμαθα ακόμα και η περιφέρεια προσπάθησε να βρει λύση στο πρόβλημα, αλλά βρήκε την ίδια στάση...
Ευχαριστούμε λοιπόν τον Πλατανιά που θα μας κάνει να κάνουμε 20 εκδρομούλες στο Ρέθυμνο... δεν πειράζει έχει ο καιρός γυρίσματα. 

ΛΟΥΣΑΚΙΕΣ 2015

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουσακιών, η Περιφέρεια Κρήτης,η Αντιπεριφέρια Χανίων και ο Δήμος Κισάμου σας προσκαλούν στις εκδηλώσεις ΛΟΥΣΑΚΙΕΣ 2015, οι οποίες θα γίνουν 3, 5, 30, 31 Αυγούστου 2015.  
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1. ΒΡΑΔΙΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΣΥΡΤΟΥ  το Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015 και ώρα 21.00 στο Δημοτικό Σχολείο Λουσακιών
Πρόγραμμα
21:00 Έναρξη -Χαιρετισμοί
21:15-21:30 Συρτός γυναικείος, Ρόδο, Ανδρικός Συρτός και Πεντοζάλι από τη παιδική χορευτική συντροφιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουσακιών.
Παίζουν .....

ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΔΟΣΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΟΓΑ

Ο Δήμος Κισάμου ενημερώνει τους δημότες του που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και οι οποίοι
έχουν ενταχθεί στις ηλεκτρονικές ρυθμίσεις του Οργανισμού πως λόγω της παράτασης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και των ρυθμισμένων οφειλών του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης έως 31 Ιουλίου 2015, δεν θα απαιτηθεί από όσους ασφαλισμένους έχουν ενταχθεί στις ηλεκτρονικές ρυθμίσεις του Ν. 4152/2013 (πάγια και νέα αρχή) και του Ν. 4321/2015 (νέα ρύθμιση 100 δόσεων) η καταβολή της δόσης Ιουλίου 2015 εντός του τρέχοντος μηνός.
Η δόση μηνός Ιουλίου 2015 θα απαιτηθεί μαζί με την δόσης μηνός Αυγούστου 2015, μετά το 1ο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου 2015.

ΑΝΕΥ ΣΧΟΛΙΟΥ

 Τραγικές καταστάσεις με τα αδέσποτα στην πόλη....  και δεν βλέπω λύση.

ΟΙ ΝΥΦΕΣ

Τρεις νύφες Κισαμίτισες που ταξίδευσαν το 1922-23 στην Αμερική για να βρουν γαμπρούς...

ΕΡΓΑ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ

Δήμος Κισάμου
Τα σημαντικά έργα του Δήμου Κισάμου που έχουν διακοπεί και υπάρχει κίνδυνος να μην ολοκληρωθούν στις προβλεπόμενες προθεσμίες είναι, σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Σταθάκη: ο βιολογικός καθαρισμός του κόλπου της Κισάμου, τα έργα παράκαμψης Τοπολίων και Έλους, όπως επίσης και η Λιμνοδεξαμενή. 
Ταυτόχρονα, το ίδιο πρόβλημα έχει παρουσιαστεί με έργα από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλντατζής». Πρόκειται για ένα αρδευτικό έργο προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, όπως επίσης και η ένταξη του έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων Σφηναρίου, προϋπολογισμού 600.000 για το οποίο αναμένεται έγκριση του διαγωνισμού το επόμενο διάστημα, ωστόσο αν δεν υπάρχει γρήγορα λύση με το θέμα των χρηματοδοτήσεων  και με δεδομένο τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα,  είναι αβέβαιο πώς θα υλοποιηθούν.
Η μη ολοκλήρωση των έργων, τονίζει και από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης, "συνεπάγεται ότι θα ζητηθεί από την ΕΕ, να επιστραφούν τα συνολικά ποσά των έργων. Το κακό λοιπόν θα είναι διπλό: και τα έργα θα μείνουν στην μέση και οι δήμοι θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά χρήματα".
Ο κ. Σταθάκης κατέληξε σημειώνοντας ότι για ορισμένα έργα, όπως πχ για την μη ολοκλήρωση του βιολογικού,  "υπάρχει ευθύνη τόσο στην επιβλέπουσα υπηρεσία όσο και στους αναδόχους αλλά και στην προηγούμενη δημοτική αρχή του δήμου που είχε 2,5 χρόνια περιθώρια για την ολοκλήρωση του έργου και όμως φτάσαμε σε αυτήν την κατάσταση την  τελευταία στιγμή".

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

ΚΟΥΛΟΥΒΑΧΑΤΑ....

Για να το κλείσουμε το θέμα της Σκαλίδη και να μην ξαναμπαίνουμε σε διαδικασίες του ποιος φταίει και γιατί, απλά ενημερώνω ότι μια απόφαση για να μπορέσει να περάσει από την Περιφέρεια (μόνο αυτή εγκρίνει) πρέπει να είναι ολοκληρωμένη. 
Όταν λέω ολοκληρωμένη εκτός από τους λόγους που ξέρει και ζητά η δημοτική μας αρχή, θα πρέπει να υπάρχει και σχετική μελέτη* για το πως θα αντιμετωπιστεί η κυκλοφορία, άρθρο 82 Ν.3463/2006, αλλά και το σπουδαιότερο να έχει γίνει προηγουμένως διαβούλευση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με τους εμπλεκομένους φορείς, όπως πχ. επαγγελματικές ομάδες, κοινωνικές ομάδες, ενδιαφερόμενους πολίτες. Μάλιστα σε αυτήν την περίπτωση δεν φτάνει μόνο η διαβούλευση με τον Νέο Εμπορικό σύλλογο ή την δημοτική κοινότητα, αλλά χρειάζεται διαβούλευση με όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες της πόλης. 
Τέλος επειδή εγώ προσωπικά συμφωνώ με το κλείσιμο της Σκαλίδη, καλό είναι και αυτοί που συμφωνούν με τ΄ άλλα, μη κλείσιμο, ή κλείσιμο καθέτων να έχουν καλύτερες και πειστικότερες απαντήσεις.
Και τελειώνοντας θα ήθελα να μάθω κανονιστικές πράξεις πότε είναι εκτελεστές, άμα της λήψεως της έγκρισης ή όταν μας καπνίσει....και άμεσα!
*Αποφάσεις που δεν συνοδεύονται από σχετικές μελέτες είναι άκυρες. 
Δια του λόγου το αληθές...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ

Σχετικά με την επιστολή και τις ανυπόστατες κατηγορίες, που δημοσίευσε στον τύπο ο δημάρχος κ. Θ. Σταθάκη προς το πρόσωπο μου.
Κύριε Δήμαρχε
Στην συγκεκριμένη διαδικασία, που εσείς με καλέσατε τηλεφωνικός, για τα συμφέροντα του δήμου, αν ενθυμίστε καλώς η τοποθέτηση μου προς τον πρόεδρο του δικαστηρίου ήταν η ακόλουθη.
Κύριε πρόεδρε 
Κατά αρχάς θέλω να σας πω για τα συναισθήματα που με διακατέχουν τώρα και είναι θλίψη και στεναχώρια. Τα πράγματα δεν έπρεπε να είχαν φτάσει ως εδώ και η λύση έπρεπε να είχε βρεθεί πολύ πριν. Στο να απαγορεύσετε στους όμορους δήμους την διαχείριση θεωρώ ότι είναι λάθος, όχι μόνο για τα οικονομικά των δήμων, αλλά και για την πατρίδα μας στις δύσκολες στιγμές που περνάει, και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί που ψάχνουν τέτοιες ευκαιρίες για να την δυσφημήσουν. 
Κύριε πρόεδρε. 
Θέλω να σας πω, κοιτώντας σας στα μάτια ότι η οικογένεια σας, σας έδωσε τα εχέγγυα και σεις είχατε την αξία και σπουδάσατε, η ελληνική δημοκρατία σας όρισε πρόεδρο του δικαστηρίου, οπότε ξέρετε και μπορείτε να βρείτε την καλύτερη λύση για όλους μας. 
(και πραγματικά ο πρόεδρος βρήκε την λύση που δυο δημάρχοι δεν μπορούσαν να βρουν, κοκκορομαχώντας ασύστολα σε ξένο κοτέτσι και με ολέθριες συνέπειες)
Αυτή ήταν η κατάθεση μου και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω που διέκρινε ο δήμαρχος ότι έκανα στείρα αντιπολίτευση και δεν στήριξα με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του δήμου μας. Μάλιστα έχω να πω ότι αμέσως μετά την κατάθεση μου στο Ειρηνοδικείο με πλησίασε ο αντιπρόεδρος της Μονομετοχικής του Δήμου μας, κ. Εμμ. Φουρναράκης, και μου είπε αυτολεξεί "Μιχάλη πολύ καλά τα είπες" .
Δυσκολεύομαι λοιπόν να καταλάβω τον λόγο της επίθεσης προς το πρόσωπο μου, όταν τα πράγματα έγινα έτσι. Τελικά μήπως ψάχνεται για άλλη μια φορά να βρείτε τρόπους για να ρίξετε τις ευθύνες της δική σας αδράνεια και λογικής σε ΑΛΛΟΥΣ όπως κάνετε πάντα;
Μιχάλης Θεοδώρου Θεοδωρογλάκης

ΠΡΟΣΟΧΗ

Φόλες πάλι σκόρπισαν σήμερα λίγο έξω από την πόλη, τον παράλληλο δρόμο της εθνικής από Δημοτικό γήπεδο της πόλης ως και το παλιό Ρεσάλτο στον Κορφαλώνα.

ΔΙΨΑ...

Σοβαρό πρόβλημα με την υδροδότηση της Γραμβούσας υπάρχει τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να διαμαρτύρονται οτι τις απογεματινές ώρες και ως αργά το βράδυ δεν υπάρχει καθόλου νερό στις βρύσες τους. 

ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ;

19.48, 1 ώρα και 48 λεπτά μετά το υποτιθέμενο κλείσιμο της δυτικής Σκαλίδη, οι πάγκοι στο πεζοδρόμιο και τα αυτοκίνητα να σβουρίζουν....εντός ανενόχλητα! Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει οτι για να εκτελεστούν οι όποιες αποφάσεις πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλοι άνθρωποι που να τις υλοποιούν. Τι είμαστε δηλαδή μόνο των αποφάσεων; .. πήραμε μια απόφαση και στα τσακίδια αν την εφαρμόσουν ή όχι; Λάθος!!
Αν οι αποφάσεις δεν υλοποιούνται ποιος ο λόγος να παίρνονται...και εκεί το μεμπτό της υπόθεσης, δεν μπορεί ο δήμος να προσλαμβάνει 30 ανθρώπους για Μπάλο-Ελαφονήσι και να μην έχει ένα άνθρωπο να κάνει αυτά που αποφασίζονται εντός της πόλης. Η πρωτεύουσα είναι ο πυρήνας, αν δεν δουλεύει καλά ο πυρήνας τότε όλα πάνε κατά διαόλου.
Και κύριε Δήμαρχε σωστά όλα όσα κάνετε ως και σήμερα, όμως κάντε και τις απαραίτητες μονοδρομήσεις εντός της πόλης, αυτές που είναι σοβαρότερες από τις ανεκτέλεστες αποφάσεις, μιας και έχουν και την έγκριση της Περιφέρειας!! Ειδικά ο δρόμος του νοσοκομείου μας.
Υ.Σ Και η ανατολική μεριά έχει μαγαζιά ας μην το ξεχνάμε;
Y.Σ Κάθε Τρίτη είναι η αναβίωση του παζαριού στην Σκαλίδη....όμως μόνο στην Σκαλίδη δεν γίνεται αυτό.. και εδώ λάθος η απόφαση!!

ΛΑΦΟΝΗΣΙ, ΠΟΣΟ Θ' ΑΝΤΕΞΕΙ;

Κρυστάλλινα νερά, στενές λωρίδες άμμου με ροδοκόκκινες ανταύγειες, χρυσές αμμοθίνες με σπάνια λουλούδια, ένας βυθός γεμάτος ζωή και ιστορία. Βρίσκεται στην νοτιοδυτική Κρήτη, 200 μέτρα από την ακτή και ανάμεσα τους περικλείεται ρηχή λιμνοθάλασσα με μια οφιοειδή λωρίδα άμμου. Λαφονήσι σημαίνει νησί των ελαφιών, αλλά σήμερα, όπως πολλά άλλα, έχουν εξαφανιστεί. Στέκουν όμως ανεμοδαρμένοι οι αιωνόβιοι κέδροι (Juniperus oxycedrus), που δυστυχώς λίγα έχουν γίνει για την προστασία τους!
Γι΄ αυτό το ‘θαύμα της φύσης’ δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης! Μόνο οικονομική ληστρική εκμετάλλευση, που στις μέρες μας έφτασε μέχρι και τα …. δικαστήρια! Για την προστασία του, …… άλλα λόγια να αγαπιόμαστε! Δράσεις όπως η υπαγωγή του στο δίκτυο NATURA 2000 δεν έχουν συνέχεια και το ΣΧΟΑΠ και η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη δεν ολοκληρώνονται! 
Όσο για την πρόσβαση, πρέπει να γίνεις ένα με τη σκόνη για να φτάσεις από το τέλος της ασφάλτου στην παραλία (300 μ), που ανήκει στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου. Και δεν περίμενε βέβαια κανείς να κάνει κάτι η ΚΕΔ (γνωστή η δραστηριότητα της σε όλη τη χώρα). Η δικαιολογία εύκολη: ‘η ενδιάμεση έκταση ανήκει σε ιδιώτες΄. Καμιά  όμως δημοτική αρχή μέχρι και σήμερα δεν διεκδίκησε συντεταγμένα, έστω και με απαλλοτρίωση, μια πρόσβαση στην παραλία συμβατή με τις προδιαγραφές του NATURA, που προβλέπεται και από το σύνταγμα. Δυστυχώς δεν υπάρχει όραμα και η υποβάθμιση συνεχίζεται!
Κ. Σ. ΧΑΡΤΖΟΥΛΑΚΗΣ

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 Ο Βαγγέλης με τον κισαμίτη (Βλάχος) μεζές δύσκολος και όπως έχουμε καταντήσει το γιαλό μας σε μερικά χρόνια θα έχει τεράστια αξία και η φωτογραφία ....

ΝΕΑ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΑΝ ΤΑ ΚΑΝΑΝΕ ΚΑΛΑ;.

Η Σκαλίδη δεν χωρίζεται σε κομμάτια γράφει κάποιος για να δικαιολογήσει την σκέψη του, αλλά και την απόφαση της Δημοτικής αρχής να κλείσει εκτός την Σκαλίδη και την Ομογενών Αμερικής... φυσικά και δεν χωρίζεται αρκεί να έχει παρθεί όμως προηγουμένως μια συλλογική απόφαση που να το τεκμηριώνει και να το δικαιολογεί. Δυστυχώς αποδείχτηκε οτι προχωράμε με αποφάσεις βγαλμένες στο πόδι, εξάλλου δεν ήταν και λίγοι οι σύμβουλοι, που το κατάλαβαν αυτό μετά από μια μικρή κουβέντα χθες στον δημαρχείο.
Μάλιστα με την ίδια λογική, του δεν χωρίζεται άρα καλά το κάνανε και κλείνουν και τους κάθετους, ποιος ο λόγος να ξαναζητήσει η δημοτική αρχή γνωμάτευση από την δημοτική κοινότητα Κισάμου αλλά και τον Νέο Εμπορικό σύλλογο...επί του θέματος. Και αλήθεια αν δώσουν αρνητική απάντηση θα εισακουστούν;
Βέβαια δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, ούτε θα φτάναμε σε αυτό το σημείο, ούτε θα σχολιάζαμε, αν η δημοτική αρχή ήξερε από την αρχή τι ήθελε...
Να μην ξεχάσουμε οτι η Σκαλίδη, κλείνει-ανοίγει με τις ορέξεις κάποιων, (χθες ήταν ανοικτός παρόλο που είναι Τρίτη και υπάρχει λαϊκή. Ευτυχώς τον έκλεισε ο κ. Δερουκάκης) δεν υπήρχαν σήματα, ούτε τώρα υπάρχουν που να σε καθοδηγούν, κλείνει 5.30 και ξεχνάνε να την ανοίξουν αν και το ωράριο είναι σταθερό 6-12 και πολλά άλλα.
Άρα το όλο σκηνικό ήταν και είναι στημένο στο πόδι, δημιουργώντας πολλές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα αλλά με μια υποσημείωση... όλοι θέλουν την Σκαλίδη κλειστή.
Λογικό να μην ικανοποιηθούν όλοι, αλλά μια δημοτική αρχή δεν μπορεί να είναι κάθετη σε κάτι που δεν είναι σίγουρο οτι λειτουργεί, αλλά και δεν ικανοποιεί μεγάλη μερίδα επαγγελματιών.
Γιατί...γιατί απλά ούτε αυτοί που μάζεψαν τις υπογραφές ήξεραν ποιο είναι το ερώτημα.
Η Ερώτηση δεν αφορά την Σκαλίδη, γιατί απλά εκεί υπάρχει τελεσίδικη απόφαση, το ερώτημα όμως που κάποιοι ηθελημένα παραποίησαν και δεν εμφανίστηκε πουθενά ήταν.. 
-Να ανοίξει η Ομογενών Αμερικής Ναι ή Όχι!
Φυσικά πρωτοκολλημένη είναι η επιστολή και όλοι μπορούν να την δουν.... αρκεί να την ζητήσουν.

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Καλεσμένοι της δημοτικής αρχής οι επιχειρηματίες του Τελωνείου, που αντιδρούν στο κλείσιμο της Ομογενών Αμερικής και όχι της Σκαλίδη όπως κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν. Δυστυχώς για άλλη μια φορά δεν μπόρεσαν να τα βρουν οι επαγγελματίες της παραλίας με την δημοτική αρχή, αφού δικαιολογημένα φωνάζουν για τεράστια καθίζηση στην πελατείας τους, εξαιτίας του κλεισίματος του μοναδικού κεντρικού κάθετου που οδηγεί και στο μεγάλο παρκινγκ αλλά και στα μαγαζιά τους.
Μάλιστα δεν ήταν και λίγες οι εντάσεις σχετικά με την λογική που εντέχνως καλλιεργείται και παρουσιάζονται σαν Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες τα μαγαζιά της παραλίας και της Σκαλίδη, που δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα.

ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ.....

Ανακοίνωση Δημάρχου Κισάμου κ. Θ. Σταθάκη με αφορμή την επίτευξη συμβιβασμού για τα όρια στην περιοχή Ελαφονησίου
“Μετά το πέρας της διαδικασίας της συζητήσεως της αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων με αντικείμενο την προστασία της κατοχής του Δήμου Κισάμου επί τμήματος αιγιαλού της περιοχής Βουλισμένης Ελαφονησίου, θα ήθελα να ευχαριστήσω, τόσο το σύνολο της Δημοτικής Αρχής και τους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας όσο και τους Δημοτικούς Συμβούλους της Αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στην ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Ειρηνοδικείου Χανίων δηλώνοντας την στήριξή τους σε αυτήν μας την προσπάθεια.
Ιδιαίτερα από πλευράς της Μείζονος Αντιπολίτευσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ιωάννη Σκουλάκη για την ευθύτητα της τοποθέτησής του, τον κ. Γεώργιο Σκορδυλάκη για την ειλικρινή τοποθέτησή του ως προς την καλύτερη δυνατή διαχείριση της περιοχής καθώς και τους κ.κ. Σπυρίδων Μαυροδημητράκη  και Γεώργιο Καρτσωνάκη.
Εντούτοις, κατά την ακροαματική διαδικασία διαπιστώθηκε ότι, εκ των Δημοτικών Συμβούλων της Μείζονος Αντιπολίτευσης, ο κ. Μιχαήλ Θεωδορογλάκης, δεν ήταν σε θέση να αντιληφθεί και να διακρίνει αν ο χρόνος και ο χώρος του δικαστηρίου ήταν ο κατάλληλος προκειμένου να ασκήσει στείρα αντιπολίτευση ή αν θα έπρεπε σε αυτήν την συγκυρία να στηρίξει προδήλως το συμφέρον του Δήμου μας. Επιπλέον, θα ήθελα να υπενθυμίσω στον τ. Δήμαρχο κ. Γεώργιο Μυλωνάκη - ο οποίος εζήτησε ενώπιον του Προέδρου του Δικαστηρίου να εξακολουθήσει να ισχύει στην περιοχή η διαχείριση των προηγούμενων ετών - ότι επί Δημαρχίας του, ο οριζόμενος από εκείνον Πρόεδρος της Μονομετοχικής Α.Ε. του Δήμου Κισσάμου, κ. Μιχαήλ Μουντάκης προέβη σε σύναψη δικαστικού συμβιβασμού, με τον τότε Πρόεδρο της Μονομετοχικής Α.Ε του όμορου Δήμου, εις βάρος τόσο των συμφερόντων του Δήμου Κισσάμου όσο και της προστασίας του περιβάλλοντος της εν λόγω περιοχής. 
Επίσης, από τους Δημοτικούς Συμβούλους της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω  τον κ. Γεώργιο Αννουσάκη, τον κ. Ξενοφών Ξηρουχάκη και τον κ. Μιχαήλ Χαιρετάκη για την ευθύτητα και στήριξη της θέσης της Δημοτικής Αρχής όπως και ιδιαιτέρως τον κ. Κωνσταντίνο Κουκουράκη, τέως Δήμαρχο του Δήμου Ιναχωρίου (καθώς και τους πρώην συνεργάτες του), για την εξαρχής στήριξή και καθοριστική συμβολή του.
Τέλος, σημειώνεται ότι η δικαστική αυτή διαφορά επιλύθηκε με την σύναψη συμβιβασμού, με τον οποίο αποκλείονται αυθαίρετες ενέργειες κάθε Δημοτικής Αρχής και επιτυγχάνεται η αμοιβαία αποδοχή του ανυπόσταστου και ανίσχυρου χαρακτήρα του συμβιβασμού στον οποίο προέβη τον Ιούλιο του έτους 2014, ο τότε Πρόεδρος της Μονομετοχικής του Δήμου Κισάμου, κ. Μιχαήλ Μουντάκης”.
Ο Δήμαρχος Κισάμου,
  Θεόδωρος Σταθάκης

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

Η αποτελεσματική εφαρμογή της δακοκτονίας αποτελεί εδώ και χρόνια ένα ζήτημα που «ταλαιπωρεί» τους παραγωγούς ελαιολάδου όλης της χώρας και φυσικά της περιοχής μας. Κάθε χρόνο παρουσιάζονται στη διαδικασία εφαρμογής της δακοκτονίας πολλά και σοβαρά προβλήματα (π.χ. έλλειψη φυτοφαρμάκων, ληγμένα φυτοφάρμακα, καθυστερημένη ανάδειξη εργολάβων που υλοποιούν το έργο της δακοκτονίας με αποτέλεσμα τη μη έγκαιρη έναρξη των ψεκασμών για την καταπολέμηση του εντόμου-Δάκος, κ.α.).
Τόσα χρόνια οι αρμόδιοι φορείς που δεν είναι άλλοι από την πολιτική ηγεσία και τις αρμόδιες  υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όπως και οι λοιποί εμπλεκόμενοι αποκεντρωμένοι φορείς, δεν έχουν δώσει λύση στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο πρόγραμμα της δακοκτονίας αλλά μπορούν με περισσή ευκολία να δηλώνουν ότι για αυτά ευθύνεται κάποιος τρίτος, είτε αυτός λέγονται Δήμοι είτε λέγονται Συνεταιρισμοί Αγροτών που αναλαμβάνουν ως εργολάβοι την εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας.
Επειδή αυτό το σύστημα μπορεί να βόλευε ή να βολεύει τους Δημάρχους που θέλανε ή θέλουν να το χρησιμοποιούν για τους γνωστούς ψηφοθηρικούς λόγους (διορίζοντας αρχιεργάτες και εργάτες) και εξυπηρετώντας τους «δικούς» τους παραγωγούς, οφείλω να καταστήσω σαφές ότι εγώ προσωπικά δεν συναινώ στη διαιώνιση αυτού του συστήματος και δεν ανήκω σε αυτήν την κατηγορία.
Ως νέος Δήμαρχος στήριξα την ομόφωνη πρωτοβουλία αυτών που ασχολούνται εδώ και χρόνια με το πρόγραμμα δακοκτονίας και οι οποίοι ανέδειξαν την αδικία που γίνετε στον νομό μας με τη συνεχή περικοπή πόρων από το πρόγραμμα δακοκτονίας. 
Κλήθηκα και συμμετείχα για το εν λόγω θέμα στις αρχές Ιουλίου σε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων. Έχοντας πλήρη γνώση των δεδομένων γύρω από αυτό το θέμα γίνεται σαφές ότι κάποιοι συνειδητά παίζουν “παιχνίδια” εις βάρος των απλών παραγωγών και γι’ αυτό το λόγο θέτω τα εξής ερωτήματα: 
1. Πώς αυτοί που ανακαλύπτουν αδικίες και διαμαρτύρονται τελικώς συμφωνούν με τους ίδιους οικονομικούς όρους και δηλώνουν ότι ίσως και αν χρειαστεί θα βάλουν λίγα χρήματα για να σώσουν τα εκατομμύρια ευρώ των παραγωγών; Γιατί δεν συμμετείχαν στο διαγωνισμό από την αρχή, ώστε να μην χαθεί ο πρώτος δολοματικός ψεκασμός τον Ιούνιο;
2. Πως κάποιοι υπέγραφαν ότι δεν επαρκούσαν τα διατιθέμενα χρήματα για τη δακοκτονία αλλά τελικά «ομολόγησαν» ότι «βγάζουν και καλό μεροκάματο» με αυτές τις τιμές;
3. Γιατί αυτοί που γνώριζαν δεν ενημέρωναν σωστά ότι οι όροι του διαγωνισμού δεν αλλάζουν και δεν μπορούν να προστεθούν χρήματα στον υπάρχον εγκεκριμένο διαγωνισμό; Και αν έρθει πρόσθετη χρηματοδότηση, θα πρέπει να δοθεί με άλλες διαδικασίες;
4. Γιατί αυτοί που ήταν υπεύθυνοι για την διενέργεια του διαγωνισμού μετά τις 4/5/2015, ημερομηνία του πρώτου άγονου διαγωνισμού δεν προέβηκαν λόγω του κατεπείγοντος σε απευθείας ανάθεση, ώστε να γίνει τον Ιούνιο ο πρώτος ψεκασμός αλλά επικαλούμενοι γραφειοκρατικές διαδικασίες, φτάσαμε δύο μήνες μετά 6/7/2015 για την διενέργεια του δεύτερου ψεκασμού με αποτέλεσμα να επιστραφούν πάλι χρήματα πίσω στο Υπουργείο;
5. Για τις περικοπές πόρων ύψους 1,5 εκατ. ευρώ που υπήρξαν σε Ηράκλειο και Χανιά, ποιός ενημέρωσε για ποιο λόγο έγινε, ποιούς τομείς αφορούσε και ποιός ευθύνεται για αυτή τη τεράστια μείωση; Εφόσον έγινε αυτή η περικοπή και πάλι συμμετέχουμε, πώς «βγαίνουμε» οικονομοτεχνικά; Αναρωτιούνται οι παραγωγοί, γινόταν «πάρτυ» τα προηγούμενα χρόνια με την δακοκτονία;
Αφήνω στην κρίση του καθενός, τις όποιες απαντήσεις θέλει να δώσει ή τα όποια συμπεράσματα θέλει να βγάλει.
Όσον αφορά στις δηλώσεις –διαμαρτυρίες της μείζονος Αντιπολίτευσης  του Δήμου μας για το εν λόγω θέμα, καλό θα είναι - μια και διαχειριζόταν το πρόγραμμα δακοκτονίας τα τελευταία 8 χρόνια - ο επικεφαλής αυτής, να δώσει πειστικές απαντήσεις σχετικά με το τί έκανε τόσα χρόνια για να αλλάξει αυτό το σύστημα που μάλλον τον βόλευε για τους γνωστούς λόγους που προανέφερα και που όλοι το γνωρίζουμε.
Τέλος δηλώνω ότι ως Δημοτική Αρχή θα επεξεργαστούμε σύντομα πρόταση ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος που προκύπτει κάθε χρόνο ώστε έτσι πραγματικά να προστατέψουμε την ποιότητα και ποσότητα του ελαιολάδου ενισχύοντας το εισόδημα των παραγωγών της περιοχής μας
Ο Δήμαρχος Κισάμου
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ

29 ΧΡΟΝΙΑ ΦΑΓΟΥΡΑ...

Το θέμα του Κέντρου Υγείας σχετικά με τους οδηγούς και τις βάρδιες (μονοπωλεί το ενδιαφέρον τις τελευταίες μέρες) είναι χρόνιο και μάλιστα όπως μου είπε κάποιος, η κατάσταση είναι ίδια από το 1986.
Δηλαδή για να το καταλάβουμε, 29 χρόνια πάμε τους ασθενείς και τραυματίες μας, όταν δεν υπάρχει βάρδια ..με τις σανίδες και σε αγροτικά, αυτό είναι η αλήθεια. Και καλύτερα να μην απαριθμήσω αυτά τα περιστατικά, αλλά 4 κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, 3 κυβερνήσεις ΝΔ και μια κυβέρνηση αριστεράς, τα ίδια σκατά μας έταζαν.
Και φυσικά δεν φταίνε ούτε οι γιατροί, ούτε οι οδηγοί του Κ.Υγείας.. οι οποίοι κάνουν οτι μπορούν και όπως μπορούν!!
Στις φωτογραφίες οι τελευταίες επισκέψεις των υπουργών και Γ.Γ του υπουργείου των ΘΑ .... Κοντοζαμάνης και Κουρουμπλής.