Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;

Εκπρόσωπος από το Λασίθι θα υποδείξει τις αυθαίρετες κατασκευές στον Μπάλο..
Μήπως ξέρουν καλύτερα την περιοχή από τους δικούς μας ή μήπως
ο φόβος φυλάει .....

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΕΙ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ Ο ΧΩΡΟΣ

Aκούω και διαβάζω οτι τα αγροτεμάχια ανατολικά της πόλης που είναι και τα μοναδικά διαθέσιμα ως προς την έκταση και τόσο κοντά μας, για την δημιουργία των νέων
αθλητικών εγκαταστάσεων, θα αγοραστούν εφόσον η περιφέρεια Κρήτης δώσει το οκ για να τα χρήματα της κατασκευής. Δεν ξέρω αν αυτή είναι η συμφωνία έχει γίνει ή έχουν κατα νου οι παράγοντες της πόλης, αλλά την θεωρώ λάθος, θα έλεγα εντελώς λάθος μιας και τέτοιες ευκαιρίες πρέπει να αξιοποιούνται την στιγμή που τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε χορτάσει από υποσχέσεις και θα.
Τα οικόπεδα πρέπει να αγοραστούν, πάση θυσία, ακόμα και αν δεν πάρουμε την διαβεβαίωση τώρα από την περιφέρεια ή την ΓΓΑ, οτι θα χρηματοδοτήσει ένα νέο αθλητικό χώρο στην δυτική Κίσαμο, που τόσο ανάγκη έχει.
Η αγοραστική τιμή δεν είναι και απαγορευτική και νομίζω οτι στο σημείο που βρίσκονται τα προς αγορά οικόπεδα είναι από τα καλύτερα (θεωρώ δυτικά των θεμελίων του κλειστού στα Γλυκορίζια λίγο καλύτερη τοποθεσία), οπότε ας μην χαθεί άλλη μια ευκαιρία και να ξεκινήσουν την διαδικασία αγοράς των. Ο δήμος ας σκεφτεί εφόσον δεν έχει τα απαιτούμενα χρήματα την ανταλλαγή οικοπέδου, αλλά και αυτοί που αγαπούν την πόλη και τον αθλητισμό ας ξηλωθούμε. 30 χρόνια αυτοκοροιδευόμαστε με υποσχέσεις και κούφια λόγια, το αποτέλεσμα το βλέπουμε και το ζούμε καθημερινά. Καιρός να πάρουμε μπρος....

ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ 1911-2013

Γεννήθηκε στο Νεροχώρι Αποκορώνου Χανίων στις 10 Νοεμβρίου 1911. Σπούδασε στο Ιεροδιδασκαλείο Κρήτης και στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1937. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογία και στην Κοινωνιολογία στη Γαλλία, στα Πανεπιστήμια της Λιλ και του Παρισιού.
Εργάστηκε ως καθηγητής Θεολογίας σε σχολεία του Νομού Χανίων την περίοδο 1938 - 1945. Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων υπό του Επισκόπου Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθαγγέλου. Το 1946 χειροτονήθηκε Διάκονος και κατόπιν Πρεσβύτερος από τον Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθάγγελο Ξηρουχάκη του δόθηκε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Χρημάτισε Υποδιευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης και επίσης προσέφερε τις υπηρεσίες του ως εφημέριος και Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου. Το Δεκέμβριο του 1957 η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης τον εξέλεξε δια κλήρου επίσκοπο της Ιεράς Επισκοπής Κισάμου και Σελίνου και χειροτονήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1957. Στις 25 Σεπτεμβρίου 1962, με την ανύψωση των Επισκοπών της Εκκλησίας Κρήτης σε Μητροπόλεις προήχθη σε Μητροπολίτη. Χρημάτισε δύο φορές Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου.
Στις 16 Δεκεμβρίου 1971 εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας. Επί Αρχιερατείας του αναγνωρίστηκε η Ορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας ως τρίτη επίσημη εκκλησία στη χώρα, οικοδομήθηκε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Τριάδος και το Μητροπολιτικό μέγαρο στη Βόννη, αλλά και πολλοί άλλοι Ιεροί Ναοί σε άλλα μεγάλα κέντρα της Γερμανίας. Συνήθιζε να ομιλεί κάθε Σάββατο από το γερμανικό Ραδιόφωνο στους εκεί Έλληνες και άρχισε να εκδίδει το μηνιαίο περιοδικό μέ τίτλο «Ορθόδοξος Μετανάστης». Παραιτήθηκε το 1980. Στις 26 Ιανουαρίου 1981 ο Μητροπολίτης Ειρηναίος τη φροντίδι και επιμονή Κλήρου και Λαού των Επαρχιών Κισάμου και Σελίνου επανήλθε εκ νέου στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου. Στις 24 Αυγούστου του 2005 υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους υγείας στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης η οποία και έγινε αποδεκτή. Οραματίστηκε και ίδρυσε την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης.
Επί Αρχιερατείας του οραματίστηκε και ίδρυσε την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης. Επί των ημερών του, με τη συνεργασία και άλλων κοινωνικών παραγόντων δημιουργήθηκε η μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία Α.Ν.Ε.Κ. (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης), η ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ. (Εταιρεία Αναπτύξεως Αποκορώνου), η Εταιρεία Αναπτύξεως Σελίνου, η Α.Ν.Ε.Ν. (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου). Ήταν ισόβιος Πρόεδρος του «Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος» και είχε τιμηθεί με το ανώτατο παράσημο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Άμφια του Ειρηναίου Γαλανάκη που εκτίθενται σε χώρο εντός της Μονής Αγίας Τριάδας στην Κρήτη.
Το έτος 2008 ιδρύθηκε Σωματείο με την επωνυμία «Ένωση προβολής του έργου του από Κισάμου και Σελίνου Μητροπολίτη Ειρηναίου». Από τον Οκτώβριο του 2009 στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου στεγάζεται το μουσείο «Ειρηναίος Γαλανάκης», τα εγκαίνια του οποίου τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στις 6 Οκτωβρίου 2009.
Απεβίωσε την Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου 2013 σε ηλικία 102 ετών, ετάφη στον αύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καστελλίου.

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο δυνατός θόρυβος προκάλεσε αναστάτωση σ' ολόκληρη τη Μεσσηνία προήλθε από κάποιο αεροσκάφος, που έσπασε το φράγμα του ήχου, κατά τη διάρκεια νυχτερινών ασκήσεων στο πλαίσιο της διακρατικής στρατιωτικής άσκησης "Ηνίοχος", η οποία λήγει αύριο.

Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ RASKOLNICK

Ήταν μεγάλη η απογοήτευση στο άκουσμα της είδησης, ότι η κυβέρνηση εξετάζει την περίπτωση να καταθέσει σχέδιο νόμου για την εθελοντική δήλωση των καταθέσεων εξωτερικού.  Με την καταβολή ενός μικρού φόρου, της τάξης ίσως του 15%, αναφέρει η ειδησεογραφία,  θα μπορεί, λέει, να ξεπλυθεί από τους ανεξίτηλους λεκέδες του, ο αδικαιολόγητα συσσωρευμένος πλούτος των πονηρών, των κλεπτών και των άλλων αχαρακτήριστων.
Όμως εμείς θυμόμαστε, δεν έχει περάσει δα και τόσος πολύς καιρός από τότε, ότι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, σε μια από τις δεκάδες συνεντεύξεις του, του προηγούμενου καιρού, είχε δηλώσει επί λέξει:
"Έχουμε τώρα πια, μια πολύ καλή βάση δεδομένων και γνωρίζουμε ακριβώς το ποσά των κεφαλαίων που μεταφέρονται από την Ελλάδα και κατατίθενται σε λογαριασμούς στην Ευρώπη ή σε άλλα μέρη του κόσμου. Τουλάχιστον, αυτό μου λένε οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Θα γνώριζα τα ακριβή στοιχεία αν δεν ήμουν αναγκασμένος να περνώ τον χρόνο μου ταξιδεύοντας σε όλη την Ευρώπη και ικετεύοντας για περισσότερο ζωτικό χώρο. Έχουμε περιπτώσεις όπως αυτήν κάποιου που τα τελευταία χρόνια, μετέφερε σε τραπεζικούς ..

Ο ΛΑΟΣ ΔΕ ΣΩΖΕΤΑΙ. ΣΩΖΕΙ!

Καζαντζάκης.
Της Ροδάνθης Κουμή*
Στο χωριό του άντρα μου,ένα μικρό χωριό βουτηγμένο και ξεχασμένο στην φύση από τους ανθρώπους,βρέθηκα την Κυριακή που μας πέρασε.
Ένα σχολείο,μια δικαστικός,ένα αδύνατο ξανθό παλικάρι από την χώρα, ο αστυνομικός και ένας κάτοικος του χωριού με περίμεναν στο μοναδικό (κλειστό τώρα) σχολείο να ψηφίσω, εγώ και άλλα δεκαεπτά άτομα.
Αφού κάναμε το καθήκον μας(εγώ και ο άντρας μου) σεργιανούσαμε στα στενά καλντερίμια του χωριού με τις ώρες βλέποντας τα βουνά να στέκονται επάνω μας απειλητικά,την φύση να ακουμπάει την ψυχή μας και να την γεμίζει με οξυγόνο και τύψεις, που εγκαταλείψαμε τόσο νωρίς τα χωριά μας και πήραμε τους δρόμους για τις πόλεις.
Μια εκατοχρονίτισσα γριά καθόταν στο κεφαλόσκαλου σπιτιού της και έπλεκε.Την πλησίασα και την καλησπέρισα.Με καλησπέρισε και εκείνη με χαμόγελο και μου απίθωσε δίπλα της ένα σκαμνάκι που είχε φτιάξει η ίδια από καλάμια να καθίσω. Τον άντρα μου τον άφησε όρθιο καθώς όπως είπε:
«Oι άντρες είστε πιο γεροί από τις γυναίκες γιε μου»!
Την κοιτούσα και με έπιασε μια ακατάσχετη μανία μέσα μου να την ρωτήσω πως πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια στην ζωή της. Τι είδε και τι άκουσε και πως τα βίωνε όλα εδώ πάνω στην μοναξιά.
«Γιαγιά ζεις εδώ τόσα χρόνια,πως σου φάνηκε η ζωή;»
«Βαριά και δύσκολη αλλά ήμουν τυχερή....

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

ΜΠΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΥΡΙΖΕΙ...

...οι εκμεταλλευτές των παράνομων κατασκευών στον Μπάλο θα πρέπει να τις απομακρύνουν με ιδία μέσα ως και την Τετάρτη 13 Μαΐου, από την ημέρα αυτή και μετά η δαπάνη κατεδάφισης θα καταλογιστεί εις βάρος τους. Γράφει το έγγραφο της αποκεντρωμένης διοίκησης που ήλθε στο δήμο μας.
Πάντως το 99.9% των κατοίκων της πόλης είναι υπέρ των κατεδαφίσεων και της προστασίας του Ακρωτηρίου... τώρα βέβαια είναι σίγουρο οτι θα υπάρξουν αντιδράσεις για όλα αυτά, αλλά όπως λένε κάποιοι .."Ας περιμένουμε να δούμε πόσα θα εφαρμόσει η Δημοτική αρχή απ΄όλα όσα έχει εξαγγείλει, και μετά βλέπουμε".

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ.

Μόνο με τύχη και με πολλές προσπάθειες μπορείς να βρεις που είναι το δίκτυο ύδρευσης της πόλης της Κισάμου, αυτό είναι άλλωστε και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υδραυλικοί του δήμου μας όταν υπάρχει μια διαρροή ή σπάσιμο σωλήνας. Τα μηχανήματα σκάβουν στην τύχη και ο θεός βοηθός, Η μόνη υπηρεσία που κρατά σχέδια για τα υπόγεια δίκτυα της είναι ο ΟΤΕ, όμως και εδώ υπάρχει πρόβλημα μερικές φορές μιας και τα δίκτυα ύδρευσης τυγχάνει να είναι από πάνω τα καλώδια του ΟΤΕ. Κουλουβάχατα δηλαδή... και δυστυχώς ακόμα και σήμερα μετά από τις συνταξιοδοτήσεις των παλιών υδραυλικών του δήμου μόνο με τύχη μπορείς να βρεις με ακρίβεια τα δίκτυα του δήμου μας. 
Απορία μου είναι γιατί άραγε δεν ξεκινούν μια χαρτογράφηση των νέων δικτύων, αυτών που φτιάχνονται εξ αιτίας του βιολογικού; Τόσο δύσκολο είναι; 
Πριν μια μέρα παρολίγον να γεμίσει ο κόλπος με "απόβλητα" αφού από λάθος χειρισμό μηχανήματος έσπασε ο κεντρικός αγωγός του βιολογικού, που λίγοι ήξεραν που είναι..... 

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΝΕΣΚ

Μετά το τελευταίο έκτακτο Δ.Σ του Νέου Εμπορικού Συλλόγου (ΝΕΣΚ) μια μέρα μετά την γενική συνέλευση και με όσα διαδραματίστηκαν, πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να κλείσω τον κύκλο μου στον ΝΕΣΚ. Μένοντας πιστός στις αξίες που με καταβάλουν σαν άνθρωπος, διαλέγοντας πάντα τον δύσκολο δρόμο, αυτόν της αξιοπρέπειας και των ηθικών αξιών μην μεταλλάσσοντας τα πιστεύω μου και της αρχές μου αναλόγως των καταστάσεων, για μένα αυτός ο κύκλος έκλεισε λίγο νωρίτερα.
Εξάλλου είχα δηλώσει, στις τελευταίες εκλογές πως ήταν και η τελευταία μου συμμετοχή στο Δ.Σ αφού μέσα στις αρχές μου πάντα ήταν και είναι, πως ο καθένας αναλαμβάνοντας μια θέση θα πρέπει να δίνει το 100% των δυνατοτήτων του, εφόσον του το επιτρέπουν οι συνθήκες και μετά να αποχωρεί. Δίνοντας την δυνατότητα και σε άλλους να προσφέρουν την ζωντάνια και την φρεσκάδα τους εξελίσσοντας τα πράγματα και όχι να μένουν στην ρουτίνα της θέσης ή της καθημερινότητας.
Φεύγοντας θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που πίστεψαν στο όραμα μας, για την επαναδημιουργία του εμπορικού συλλόγου, από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε να μαζεύουμε υπογραφές, που τόσο είχε λείψει από την επιχειρηματική κοινότητα της Κισάμου.
Επίσης όλα τα μέλη του Δ.Σ για την συνεργασία που είχαμε αυτά τα χρόνια και όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής που στήριξαν και στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια.
Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στο Δ.Σ αλλά και στο νέο μέλος που θα με αντικαταστήσει.
Με τιμή
Μιχάλης Χαιρετάκης
Β´ Αντιπρόεδρος ΕΒΕΧ
Δημοτικός Σύμβουλος Κισάμου

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΥΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ

 Aξιότιμοι κύριοι επιχειρηματίες,
Όπως γνωρίζετε, εκδόθηκε η ΚΥΑ ΔΔΠΟΟΟ5159/586Β’ΕΞ2015/07-04-2015 (ΦΕΚ 578 τεύχος Β), που αφορά την απευθείας παραχώρηση, με αντάλλαγμα, του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, στους Ο.Τ.Α. Α΄Βαθμού.
Ακολουθεί η περαιτέρω μεταβίβαση του δικαιώματος απλής χρήσης από τους ΟΤΑ Α΄Βαθμού προς τρίτους, με σύναψη σύμβασης μίσθωσης καταρχήν για τους όμορους επιχειρηματίες, εφόσον διαθέτουν τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα.
Σύμφωνα με το άρθρο 7 της εν λόγω ΚΥΑ, στη περίπτωση μεταβίβασης του δικαιώματος απλής χρήσης από τους ΟΤΑ Α΄Βαθμού σε  τρίτους, αυτοί καθίστανται συνυπεύθυνοι στις υποχρεώσεις για τη λήψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας όσων γενικά κινούνται στους χώρους αυτούς.
Mε την υπ΄αρίθμ 71/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου αναφέρεται στην επιβάρυνση των όμορων επιχειρήσεων της δαπάνης της ναυαγοσωστικής κάλυψης, κρίνεται αναγκαία η έγκαιρη σύναψη συμβάσεων μεταξύ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα  και των όμορων επιχειρηματιών των περιοχών που αναφέρονται παρακάτω, ώστε από  την 1η Ιουνίου 2015 που ξεκινάει τυπικά η τουριστική περίοδος, να υπάρχει η απαραίτητη προστασία και ασφάλεια για τους λουόμενους.
Διευκρινίζεται σε αυτό το σημείο, ότι το ύψος της δαπάνης για τις όμορες επιχειρήσεις που θα προκύψει από τη σύναψη σύμβασης ναυαγοσωστικής κάλυψης θα είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό που θα προέκυπτε αν ο Δήμος αναλάμβανε την κάλυψη των ναυαγοσωστικών θέσεων και «μετακυλούσε» το κόστος στις επιχειρήσεις.
Οι περιοχές που θα υπογραφούν συμβάσεις για  ναυαγοσωστική κάλυψη είναι οι εξής:
1) Φαλάσαρνα – Παχιά Άμμος (2 θέσεις ναυαγοσώστη)
2) Μαύρος Μώλος (1 θέση ναυαγοσώστη)
3) Δραπανιάς (1 θέση ναυαγοσώστη)
Η άμεση υπογραφή των σχετικών συμβάσεων για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των περιοχών που δραστηριοποιήστε τουριστικά κρίνεται απαραίτητη και σχετίζεται άμεσα με τη σύναψη σύμβασης μίσθωσης μεταξύ του Δήμου και της επιχείρησή σας για τα ομπρελοκαθίσματα.
Με την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, προσβλέπουμε στη συνεργασία σας για να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο: την παροχή άριστων υπηρεσιών και ασφάλειας στους φιλοξενούμενους μας !
Ο Δήμαρχος
Θεόδωρος Σταθάκης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΙΣΑΜΟΥ (ΕΠΟΦΕΚ)

Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.) καλεί όλα τα μέλη της σε Τακτική Γενική Συνέλευση κι Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου κι Ελεγκτικής Επιτροπής, την Κυριακή 31 Μαΐου 2015 και ώρα 12:00 – 16:00, στο ισόγειο του πρώην Δήμαρχείου Κολυμβαρίου. Η πρώτη κλήση για Γενική Συνέλευση ορίζεται για την Κυριακή 24 Μαΐου. 
Θέματα ημερήσιας διάταξης:
1.Έγκριση πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου έτους 2014 και απαλλαγή των μελών.
2.Έγκριση Οικονομικού Απολογισμού έτους 2014.
3,Εκλογή εφορευτικής επιτροπής για την διενέργεια των εκλογών
Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο γραφείο της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ., στη βίλα Ξαγοράρη (1ος όροφος), ή στο τηλέφωνο 28220 - 83.500, Δευτέρα - Τετάρτη- Παρασκευή 10:00 – 14:00.
Η παρουσία και η συμμετοχή όλων των μελών της Ένωσης θεωρείται απαραίτητη.
Με εκτίμηση
Εκ του Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος: Κουνελάκης Στέλιος

ΝΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΤΑΔΙΟ

Εδώ θα γίνει το νέο δημοτικό στάδιο Κισάμου.... 30 στρέμματα 
Φυσικά με προϋποθέσεις και μια από τις σπουδαιότερες είναι να βρεθεί το χρήμα να φτιαχτεί το στάδιο, γιατί αλλιώς δεν θα έχει αξία η αγορά των οικοπέδων (δυο τον αριθμό) που απ΄ότι έμαθα η αξία τους αγγίζει τα 900.000Ε.
Τι λέει για αυτό ο Σταύρος;

ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑΣ

Στις εκλογές του Πολιτιστικού Συλλόγου Γραμβούσας που έγιναν την Κυριακή, ψήφισαν 119 μέλη και τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 118.
Τα 9 μέλη που εκλέχτηκαν βάσει ψήφων και θα συνεδριάσουν προσεχώς για να βγάλουν τον πρόεδρο είναι:
Ξηρουχάκης Ξενοφών  80
Αθανασάκη Αικατερίνη  63
Δεικτάκης Παναγιώτης  59
Χριστοφοράκη Ρούλα    57
Σταματάκης Γιώργος     47
Σταματάκης Νίκος          43
Σκαράκης Νίκος             35
Καστρινάκης Αρτέμης   33
Λεκοτονετάκης Κωστής 33  

ΑΣ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΕΓΚΑΙΡΑ

Xylella fastidiosa
Στην Απουλία της Ιταλίας, παρά τις αντιδράσεις των παραγωγών, κόπηκαν τα ελαιόδεντρα που προσβλήθηκαν από το βακτήριο καραντίνας Xylella fastidiosa. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕFSA) υποστηρίζει ότι η ζημιά στα ελαιόδεντρα προκαλείται από έναν συνδυασμό επιβλαβών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης και της Xylella, και μηκύτων. Το αποτέλεσμα βέβαια δεν αλλάζει. Το Ινστιτούτο από το Νοέμβριο του 2013 είχε επισημάνει την σοβαρότητα του θέματος και είχε ζητήσει από το ΥΠΑΑΤ να ξεκινήσει στη ένα πρόγραμμα α) ελέγχου του διακινούμενου, ιδιαίτερα του εισαγόμενου, πολλαπλασιαστικού υλικού για την ύπαρξη του φυτοπαθογόνου, β) επισκοπήσεων στους ελληνικούς ελαιώνες προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα να έχει εισαχθεί και αν έχει ήδη γίνει να περιοριστεί η εξάπλωση του, γ) εκτίμησης της ευαισθησίας των καλλιεργούμενων Ελληνικών ποικιλιών ελιάς στο βακτήριο και δ) να επισημανθούν οι δυνητικοί πιθανοί εντομολογικοί φορείς του. Το ΥΠΑΑΤ εξέδωσε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο τον Αύγουστο του 2014 συστήνοντας στους παραγωγούς να …. ενημερώνουν για κάθε ύποπτο σύμπτωμα. Για να αρχίσουν πάλι οι δράσεις (χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα) κατόπιν εορτής (όπως με το κόκκινο σκαθάρι, την Τuta absoluta, κλπ). Το κόστος της καταστροφής, αν ό μη γένοιτο συμβεί λόγω της αδράνειας, δεν θα είναι μόνο οικονομικό, αλλά κοινωνικό και περιβαλλοντικό!
Χαρτζουλάκης Κώστας

ΠΟΙΟ ΔΕΞΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ...

Καλά ρε σεις εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταλαβαίνετε οτι με τα διάφορα αμαρτωλά ΚΥΑ δίνετε τις παραλίες και όλα τα φιλέτα στους ιδιώτες; Τόσα χρόνια φωνάζατε για τους μακρυχέρηδες δεξιούς και αντί να προστατέψετε τις παραλίες και τις περιοχές με Νatura τις δίνεται απλόχερα στο κεφάλαιο. Είναι αδιανόητο να βγάζετε έξω τους δήμους με τις εταιρίες τους και από την άλλη να πριμοδοτείτε και να κάνετε πλάτες στους φαταούλες.
Δυστυχώς για άλλη μια φορά άλλα έλεγαν προεκλογικά τα υπουργεία σας και οι λαλίστατοι βουλευτές σας και αντί να κάνετε το χατήρι των πολιτών, ενδώσατε στις πιέσεις και καταντήσατε τους δήμους ελεγκτές των συμφωνιών με τους ιδιώτες.
Κρίμα ...

ΑΠΟ ΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΙΣΑΜΟΥ


Αγαπώ τον τόπο μου, αγαπώ το περιβάλλον'' Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος που αναπτύξαμε φέτος στο σχολείο μας, εμείς οι μαθητές της Ε΄ τάξης, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον τόπο μας. Την Κίσαμο! Ερευνήσαμε το περιβάλλον, την ιστορία, τα προβλήματα, τις ομορφιές, τους ανθρώπους της πόλης μας. Πήγαμε πολλές επισκέψεις: στην πλατεία μας, στο Αρχαιολογικό μας μουσείο, στη βρύση του Μαρή. Γνωρίσαμε ένα μεγάλο οινοποιείο και δοκιμάσαμε φρέσκο λαδάκι στο ελαιουργείο. Μαζέψαμε πετρούλες από την παραλία και τις ζωγραφίσαμε. Καλέσαμε σοφούς γέροντες και μας μίλησαν για τα περασμένα χρόνια! Συνεργαστήκαμε και φτιάξαμε αφίσες, κολάζ, κόμικς, ζωγραφική, σταυρόλεξα. Παίξαμε στην αυλή κουτσό και πολλά άλλα παιχνίδια και σερφάραμε στο Internet όπου ανακαλύψαμε τη χλωρίδα και την πανίδα της όμορφης Κισάμου. Περάσαμε πολύ όμορφα, όλη τη χρονιά, και ευχαριστούμε τις δασκάλες μας, την κ. Λώρα, την κ. Ματίνα, την κ. Έφη των εικαστικών, την κ. Γεωργία της πληροφορικής και τον κ. Βασίλη το μουσικό μας. Στον κ. Μιχάλη το διευθυντή του σχολείου, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την συμπαράσταση και στήριξη του σε όλες τις δράσεις μας. Στο video που φτιάξαμε λοιπόν, θα καταλάβετε κι εσείς γιατί αγαπάμε τον τόπο μας, γιατί αγαπάμε το περιβάλλον, γιατί αγαπάμε το Καστελάκι μας!

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Μια παρατιμονιά και παρολίγον να πνιγούμε ....

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Τοπική Αυτοδιοίκηση και νεοφιλελεύθερες πολιτικές
Κύριε διευθυντά,
τα τελευταία χρόνια με δικαιολογία τα “μνημόνια” εφαρμόσθηκαν πολιτικές και ψηφίστηκαν νόμοι που οδηγούν τους θεσμούς και την κοινωνία σε απαξίωση.
Ενα από τα νομοθετήματα ήταν ο νόμος για την Τ.Α. (Καλλικράτης), ο οποίος μετέτρεπε την Τ.Α. σε αχανή και δαιδαλώδη μηχανισμό, δημιουργούσε περαιτέρω στεγανά, απομάκρυνε τα κέντρα λήψης αποφάσεων από τον πολίτη (Αρχή Επικουρικότητας) και μετέτρεπε τους Δήμους σε μηχανισμούς παραγωγής νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Κάποιοι από εμάς με σκληρή αρθρογραφία τα επισημάναμε και τα καταγγείλαμε.
Στις 26 Ιανουαρίου έγινε μια σημαντική αλλαγή για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ένα αριστερό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση με τη στήριξη των ΑΝ.ΕΛ. Η κοινωνία ανάσανε, η ψυχολογία άρχισε να αλλάζει, η ελπίδα εμφανίζεται.
Δεν είναι της παρούσης η ανάλυση, η κριτική για την πορεία αυτής της κυβέρνησης.
Άλλωστε ο χρόνος που κυβερνά είναι ελαχιστότατος για τέτοια και ιδιαίτερα μέσα στο ασφυκτικό και ωμά εκβιαστικό περιβάλλον, το οποίο έχουν δημιουργήσει οι “φίλοι” και “εταίροι” μας.
Κάποια δείγματα γραφής ανησυχητικά ...

ΟΔΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΗ...ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Μετά από εισήγηση του δημοτικού συμβούλου του Δήμου Χανίων κ. Γιώργου Σγουρού δόθηκε προς τιμήν ενός δικού μας ανθρώπου, του μεγάλου Κισαμίτη λαουτιέρη Γιώργου Κουτσουρέλη μια οδός στα Χανιά, κάθετη στην Κισάμου!
Συγχαρητήρια στον κ. Σγουρό για την εισήγηση του και ας παίρνουν παράδειγμα και οι δικοί μας άνθρωποι στο δήμο...και ας κάνουν μια προσπάθεια ονομασίας των πολλών οδών της πόλης που είναι ανώνυμοι.
Και υπάρχουν πάρα πολλοί που πρέπει να τους τιμήσουμε.....

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ 2015 ΚΑΙ ΩΡΑ 11.00πμ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΜΠΑΛΟ

Αυτή είναι η ημερομηνία που θα πρέπει να αρχίσουν οι κατεδαφίσεις των 10 κτηρίων που είναι αυθαίρετα στον Μπάλο, όπως αναφέρει το έγγραφο της αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης, που έφτασε με την μορφή επείγοντος στον Δήμο Κισάμου. Μάλιστα στο έγγραφο που αναφέρει ονομαστικά τους ιδιοκτήτες των αυθαίρετων κατασκευών, τους παρακαλεί να βρίσκονται εκεί την παραπάνω Τετάρτη, ώστε με την παρουσία τους να διευκολύνουν τις ενέργειες του ειδικού συνεργείου που θα αναλάβει τις κατεδαφίσεις.
Σε περίπτωση που δεν παραστούν οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων ορίζεται ένας εκπρόσωπος από την Δ. Δασών Λασιθίου να τις υποδείξει και ένας δασοφύλακας από την Δ. Δασών Χανίων για να φυλάξει τα υλικά που των αυθαίρετων κατασκευών!!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύγκληση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κισάμου:
Την Πέμπτη 7 Μαΐου 2015 και ώρα 10.00 πμ συγκαλείται το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Κισάμου - όπως αυτό συγκροτήθηκε με την υπ. αρ.  30/2015 απόφαση του ΔΣ Κισσάμου - με θέμα: «Προγραμματισμός και συντονισμός δράσεων αντιπυρικής προστασίας στα όρια του Δήμου Κισσάμου για το έτος 2015». Η συνεδρίαση θα λάβει χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος Δραπανιά της Δ.Ε. Μηθύμνης.
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο & Πρόεδρο του Σ.Τ.Ο. Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κισάμου κ. Εμμ. Ξυπολιτάκη «η συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών καθώς και των προέδρων των συμβουλίων δημοτικών/τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Κισσάμου κρίνεται αναγκαία για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και λήψη των αναγκαίων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των κινδύνων που προέρχονται από τις δασικές πυρκαγιές».

ΠΡΟΣΩΠΑ

Γιορτή Κρασιού ...κάπως έτσι ξεκινήσαμε τις εκδηλώσεις μας στην Κίσαμο. Ο τότε Εμπορικός σύλλογος της πόλης υπό την προεδρία του Ξηρουχάκη Μανώλη προσέφερε στους Καστελλιανούς και όχι μόνο, ένα ατελείωτο ξεφάντωμα με τζάμπα κρασί και πολλές εκδηλώσεις σε όλες τις γωνιές του τότε κωμόπολης!! Μάλιστα ήταν σαν ένα καλοκαιρινό καρναβάλι με την βασίλισσα του και πολλά άρματα, που όλα κατέληξαν στην μοναδική μας πλατεία μας, την Τζανακάκη!! 
Το ημερολόγιο έδειχνε Αύγουστος του 1974
Στην φωτογραφία σ'ένα από τα άρματα το μουσικό σχήμα Χρισοφοράκης- Μαργαριτάκης, πλαισιωμένος από τους Κουτσογιαννάκη Σπύρο, Βαρουχάκη Χρυσή και Κουφάκη Ιωάννα. 

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ....

 Μου τις έστειλε ένας αναγνώστης του Blog .... όποιος βρει που είναι κερδίζει ένα 5lt πυρηνέλαιο!! 

ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ Ή ....

Είμαι σίγουρος οτι αφού δεν θα έχουμε φέτος εκμετάλλευση της παραλίας στο Ελαφονήσι και στον Μπάλο από την Μονομετοχική οτι θα σταματήσει και η καθαριότητα που γινόταν με απευθείας αναθέσεις... από τον δήμο ή κάνω λάθος; 
Γιατί ώσπου να βρεθεί για μεν το Ελαφονήσι αφεντικό αλλά και ώσπου να πάρουμε έκτακτο προσωπικό για τον Μπάλο... οι επισκέπτες θα πηγαίνουν ή κάνω λάθος; 
Φυσικά χαίρομαι που και η αντιπολίτευση συνηγορεί για όλα αυτά και μάλλον θα πάμε για μια ομόφωνη απόφαση ή κάνω πάλι λάθος;

ΠΕΡΠΑΤΑΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΙΑΛΟ...

Γι' αυτά τα χάλια φωνάζουν οι ψαράδες στην Λίμνη αλλά κανείς δεν τους ακούει. Η μοναδική προβλήτα που δένουν τα επαγγελματικά ψαράδικα έχει αρχίσει να γέρνει επικίνδυνα. Είναι θέμα ημερών να βρεθεί όλος ο μώλος στην θάλασσα.
Είμαι σίγουρος οτι το λιμενικό ταμείο του νομού μας θα το λύσει το πρόβλημα άμεσα όπως ελυσε και αυτό με το χαντάκι στο εμπορικό Λιμάνι!!

Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ

Για το Χαράτσι ο Υπουργός ζήτησε αναβολή!!
Στις 23-04-2015 προσήλθαμε για να συζητηθεί και στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η απόφαση της Συλλογικής Αγωγής του ΙΝΚΑ κατά των ΔΕΗ και Δημοσίου για το χαράτσι.
Ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους κος Ψυχογιός ζήτησε αναβολή της συζήτησης για το λόγο ότι δεν έχει προλάβει να διαβουλευτεί με τον Υπουργό Οικονομίας για την υπόθεση, που αφορά 6,5-7 δις ευρώ και, πώς ένεκα της σοβαρότητας της υπόθεσης θα ήθελε χρόνο διαβούλευσης, κατά την άποψή μας δε και προφανώς, για το πώς θα συμψηφιστούν τα ποσά αυτά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή πως θα επιστραφούν.
Το ΙΝΚΑ ζήτησε δια των Νομικών Συμβούλων μας κ.κ. Γιάννη Μυταλούλη και Γιώργου Κόκκα Δικηγόρου εκπροσώπου και Προέδρου του Κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας, όπως και ο Παρεμβαίνων αρμοδίως Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, να συζητηθεί η υπόθεση.
Πέραν αυτών, αφού το Δικαστήριο απεφάσισε την αναβολή της συζήτησης για 19-11-2015, ελπίζουμε στην εν λόγω διαβούλευση να αποφασιστεί το πώς μπορεί να γίνει ο συμψηφισμός, ή η επιστροφή των χρημάτων για το ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι).
Πιστεύουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ως αντιπολίτευση τότε το 2011 είχε χαρακτηρίσει ορθά, όπως αποφάσισε και το Δικαστήριο, το ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι) παράνομο –άδικο- καταχρηστικό,  και αφού το ΙΝΚΑ δικαιώθηκε στο σωστό δρόμο διεκδίκησης επιστροφής των χρημάτων σε όσους πλήρωσαν το χαράτσι το 2011-2012, θα ανταποκριθεί μέχρι την νέα δικάσιμο ώστε να εφαρμοστεί άμεσα η διαδικασία επιστροφής ή συμψηφισμού των επιστρεπτέων ποσών.

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΒΟΜΒΑ ....ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΙΣΑΜΟΥ

Η καντίνα του Δήμου στον Μπάλο είναι παράνομη και δυστυχώς, υπό αυτό το καθεστώς λειτουργίας είναι και ο ιδιώτης που δραστηριοποιείται με ανάλογη επιχείρηση στην περιοχή. Η καντίνα του Δήμου θα κλείσει και θα απαιτηθεί να κλείσει και η καντίνα του ιδιώτη,
προκειμένου να επικρατήσει η νομιμότητα στο Μπάλο. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε έτσι σε μία περιοχή τέτοιου φυσικού κάλλους, με παράνομες ομπρέλες και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία....και συνέχισε ο δήμαρχος Κισάμου...
 Ο Μπάλος θα κλείσει για τα αυτοκίνητα, καθώς θα δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης στην Καλυβιανή, όπου θα παρκάρουν τα αυτοκίνητα και από εκεί θα μεταφέρονται με λεωφορείο οι επισκέπτες προς το Μπάλο. Θα κάνουμε διαγωνισμό για το μεταφορικό έργο. Δεν ξέρω ποιος μπορεί να το αναλάβει, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι ο Μπάλος θα ανοίγει και θα κλείνει συγκεκριμένες ώρες, όπως προβλέπει ο νόμος. Ο κόσμος θα πρέπει να αποχωρεί στις 7 το απόγευμα και κάτι τέτοιο θα γίνει.

Άντε πάλι για το ΚΤΕΛ θα δουλεύουν όλοι....εκτός αν βάλει ο δήμος δημοτική συγκοινωνία!!

ΕΡΧΟΜΑΙ ΞΑΝΑ


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ

Με αφορμή την επιτυχή υλοποίηση της εθελοντικής δράσης καθαρισμού στην περιοχή του Δήμου Κισσάμου, ο Δήμαρχος κ. Θεόδωρος Σταθάκης ανάφερε τα εξής: 

«Για μία ακόμη χρονιά ο Δήμος μας στέλνει ένα δυνατό μήνυμα ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος, πραγματοποιώντας οργανωμένες εθελοντικές δράσεις καθαρισμού, εξωραϊσμού και αισθητικής αναβάθμισης του δήμου μας. Θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια και να πω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους τους εθελοντές, πολίτες και φορείς, που συνεργάστηκαν με το Δήμο μας για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Ειδικότερα, θέλω να ευχαριστήσω θερμά για τη βοήθεια και τη συνεργασία τους: την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κισάμου, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγωσωστών Κισάμου, τη Νεολαία Κισάμου (ΝΕ.ΚΙ.), την εθελοντική ομάδα του Νέου Εμπορικού Συλλόγου Κισάμου (Ν.Ε.Σ.Κ.), την εθελοντική ομάδα Δυτών Κισσάμου, την ακαδημία του Κισσαμικού,  το Δημιουργικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Πλατάνου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γραμβούσας, τον Εξωραϊστικό Σύλλογο του Δ.Δ. Φαλελιανών “Το Αντάμωμα”, το Σύλλογο Γυναικών Καλουδιανών, το 4ο νηπιαγωγείο Κισσάμου, το Μορφωτικό-Πολιτιστικό – Αθλητικό Σύλλογο Πλοκαμιανών, την εθελοντική παρέα 1 Γραμμάριο Δράσης και όλους τους πολίτες που εθελοντικά συνέδραμαν τη δράση καθαρισμού. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Μανώλη Ξυπολιτάκη και τον ειδικό σύμβουλο κ. Γαβριήλ Κουρή για τον άψογο συντονισμό και προετοιμασία της δράσης όπως επίσης το στέλεχος της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου μας κ. Β. Μαρακάκη και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων που συνέδραμαν την πρωτοβουλία μας καθώς και όλους τους υπαλλήλους της δημοτικής υπηρεσίας καθαριότητας για την υποστήριξη τους στην υλοποίηση των καθαρισμών». 

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Για το γήπεδο σίγουρα κουβεντιάζουν,......

ΤΙ ΜΑΣ ΜΕΝΕΙ;

Όσο περνά ο καιρός τόσο πολυπλοκότερο γίνεται το θέμα  "Που θα παίζει την επόμενη χρονιά ο Κισσαμικός"; Προχθές συναντήθηκαν στην Κίσαμο τα αφεντικά του Πλατανιά και του Κισαμικού παρουσία της δημοτικής αρχής μας.... και ξεκαθαρίστηκαν πολλά. 
Κατ' αρχάς για να φτιάξουμε νέο γήπεδο, δεν μας παίρνει ο χρόνος, άρα η προσπάθεια επικεντρώνετε αν γίνεται να βρεθεί ο χώρος ώστε να φτιάξουμε ένα προπονητήριο. Ο δήμαρχος είναι αισιόδοξος....
Τώρα για το άλλο θέμα κανένας δεν είναι αισιόδοξος μιας και παραμένει ακόμα άγνωστο που θα παίζει η ομάδα την επόμενη χρονιά... κι όσοι είναι αισιόδοξοι για το Μάλεμε, λογαριάζουν δίχως τον ξενοδόχο. Πάντως στην συνάντηση των "μεγάλων" το αφεντικό του Πλατανιά το ξεκαθάρισε.... δύσκολα στο Μάλεμε και ακόμα δυσκολότερα στα Περβόλια, αφού χθες σφράγισε την παραμονή του στην μεγάλη κατηγορία ο Πλατανιάς.
Τι μας έμεινε; Το εθνικό στάδιο Χανίων που είναι χωράφι και εκτός ότι θέλει αντικατάσταση το χόρτο, πάει μάλλον και για οριστικό κλείσιμο; Και αφού δεν μας μένει τίποτα τότε η μόνη λύση είναι ....το Ρέθυμνο!!!

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Η δράση αυτή θα είναι ανοιχτή στη συμμετοχή πολιτών και θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2015, στις 7.30 μμ, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι) στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων. Για δήλωση συμμετοχής παρακαλούμε πατήστε εδώ.


Το Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΚΠΕ) Βάμου, στα πλαίσια της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση», ΑΠ 7 που αφορά τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία και που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς πόρους, οργανώνει σε συνεργασία με την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Χανίων και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου δράση ευαισθητοποίησης ενηλίκων πολιτών με θέμα:
«Προστατευόμενες Περιοχές που εντάσσονται στο Δίκτυο Προστασίας των τελευταίων Ευρωπαϊκών Οικοτόπων NATURA 2000 στην Περιφερειακή Ενότητα των Χανίων»
Στόχος της δράσης αυτής είναι να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για τις Προστατευόμενες Περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων που εντάσσονται στο Δίκτυο προστασίας των τελευταίων Ευρωπαϊκών Οικοτόπων NATURA 2000, να ενημερωθούν για την αξία τους, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για τις δράσεις της Πολιτείας σε αυτές και για τις προτάσεις που υπάρχουν για την προστασία τους. Οι περιοχές αυτές αποτελούν περίπου 40% της Περιφερειακής Ενότητας των Χανίων, κι ανάμεσά τους είναι τα Λευκά Όρη, οι λίμνες Κουρνά και Αγιάς, σημαντικές παραλίες όπως το Ελαφονήσι, τα Φαλάσαρνα, η παραλία του Μάλεμε, χερσόνησοι όπως η Σπάθα και η Γραμβούσα. Αποτελούν πόλο έλξης τουριστών, διαθέτουν σπάνια κι απειλούμενα είδη χλωρίδας και πανίδας και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις προστατέψουμε.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ.....

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ή ΜΙΑ ΠΛΑΝΗ;

Της Ροδάνθης Κουμή*
Ανοίγω ένα λεξικό να δω την έννοια της λέξης ψυχής . Η λέξη «ψυχή» (από το ρήμα «ψύχω», δηλ. «φυσώ», «πνέω») κυριολεκτικά σημαίνει την «ψυχρή πνοή», δηλαδή την ύστατη ένδειξη της ζωής στο σώμα που γίνεται αισθητή από την αναπνοή. Συνεπώς, η ψυχή είναι η ανάσα που παίρνουμε ακόμα σε αυτή την ζωή πριν πεθάνουμε.
Βέβαια οι θρησκείες ανά τον κόσμο, οι φιλοσοφίες δώσανε δεκάδες ορισμούς αυτής της λέξης, για να δικαιολογήσουν κάπως την άγνοια που έχει ο άνθρωπος για τον θάνατο. Την απέραντη ανησυχία του στο αν συνεχίζει να υπάρχει και μετά θάνατον.Τα ερωτήματα αυτά έχουν απασχολήσει τον άνθρωπο από τα αρχαιότατα χρόνια. Ίσως είναι και η ίδια η απάντηση στην δημιουργία των θρησκειών …
Ο ανθρωπολόγος Έντουαρντ Μπάρνετ Τέιλορ (1832-1917) υποστήριξε με τη θεωρία του ανιμισμού ότι οι προϊστορικές αντιλήψεις περί επιβίωσης ενός αόρατου μέρους του ανθρώπου κατά τον θάνατο, υπήρξε η γενεσιουργός αιτία της ίδιας της θρησκείας. 
Στην αρχαία Μεσοποταμία, στην αρχαία Αίγυπτο, .....

Η ΔΑΠΑΝΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ

Ας προετοιμάζονται οι ενοικιαστές των παραλιών στην Κίσαμο να πληρώσουν και τους ναυαγοσώστες, όπως προανήγγειλε ο δήμαρχος. Και δεν έχει άδικο, αφού όπως έμαθα με το να τους προσλάβουν κατευθείαν οι ενδιαφερόμενοι, η δαπάνη θα πέσει στο μισό. Για να καταλάβετε τώρα την διαφορά με τις εταιρείες η ετήσια δαπάνη είναι πάνω από 70.000 Ε ενώ με τις προσλήψεις από τους ενοικιαστές των παραλιών η δαπάνη θα πέσει στις 35.000 Ε. Φυσικά ο δήμος θα πληρώσει τον ναυαγοσώστη στο Τελωνείο μιας και εκεί δεν υπάρχουν "ακόμα" ενδιαφερόμενοι για την παραλία!

ΓΙΑ ΔΥΟ ΛΟΓΟΥΣ

Είναι λογικό να ψηφιστεί το Ελαφονήσι ως η καλύτερη ελληνική παραλία.... για δυο λόγους.
1. Το αξίζει και 
2. ...είναι προς ενοικίαση!!
Αν δεν το καταλάβετε θα σας το κάνω αργότερα ποιο λιανά!!

ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ



Το καταπληκτικό αυτό βίντεο παρουσιάστηκε στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο της 4ης περιφέρειας Χανίων. Αφορά το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και αφιερώθηκε στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Μια ομαδική δουλειά απ΄τους μαθητές της Ε τάξης του 3ου Δημοτικού που τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια καθώς και στον υπεύθυνο δάσκαλο τους κ. Χαχλάκη Γιώργο. Φυσικά όπως πάντα συγχαρητήρια στον διευθυντή του σχολείου κ. Αντώνη Σπανουδάκη που έχει καταφέρει να λειτουργεί το σχολείο σε πολύ υψηλά στάνταρ!

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

ΚΙΣΑΜΙΚΟΣ -ΚΗΦΙΣΙΑ 2-2

Στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι ο πρωταθλητής Κισαμικός με πολλούς νέους παίκτες στην σύνθεση του ήλθε ισόπαλος με την Κηφισιά 2-2

ΚΑΘΑΡΙΣΑΝΕ ΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ ΣΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

Παραλία Γηπέδου Νεολαία Κισάμου
 Τελωνείο -Θεοχαράκειο οι καλοί Σαμαρείτες
 Ένα γύρο από την Λίμνη η Πυροσβεστική
Το βυθό της Λίμνης αυτά τα παλληκάρια 
..και το αποτέλεσμα 
Στα Φαλελιανά
Στην Γραμβούσα
  Φαλάσαρνα                  

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

 Από το τρισάγιο σήμερα στον τάφο του Μηροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Κυρού Ειρηναίου.
Έλειπαν πολλοί!!!