Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΟ ΕΛΕΓΧΟ...

Από κόσκινο ο βιολογικός του κόλπου της Κισάμου....τον ξεσκονίζουν οι επιθεωρητές του ΥΠΕΚΑ.... Φυσικά καμιά ανησυχία αφού όλα κυλούν ομαλά ως και τώρα για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που έγινε στην Κίσαμο. Ένα έργο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα δώσει ωθήσει στον τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου, αλλά και θα προστατεύσει το περιβάλλον και τον ταλαιπωρημένο υδροφόρο ορίζοντα!

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ

Τραγικές καταστάσεις σήμερα το μεσημέρι στον μοναδικό μας δρόμο, Ηρώων Πολυτεχνείου, που δυστυχώς δεν μας εξυπηρετεί πλέον, αλλά συνάμα γίνεται και πρόβλημα ...το ασθενοφόρο να ουρλιάζει επί 10 λεπτά και η κυρία να έχει αφήσει το αυτοκίνητο της στην μέση του δρόμου διπλοπαρκαρισμένο μάλιστα, για να πάει να πληρώσει τον λογαριασμό του κινητού της...
Δυστυχώς με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως. 
Κύριε δήμαρχε και αυτό είναι προτεραιότητα και μάλιστα χρειάζεται λύση άμεσα. Η μονοδρόμηση των κάθετων δρόμων που έχουν εγκριθεί και από την περιφέρεια, πρέπει να γίνει το συντομότερο...
Αλήθεια τι θα γινόταν αν ήταν κανένα πολύ βαρύ περιστατικό;

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ....

Άκουσα στο καφενείο οτι υπάρχει ειδικό στοίχημα (παράνομο θα είναι) για τον νέο Φίκο της πλατείας Τζανακάκη!!!
Θα μεγαλώσει κανονικά;   με απόδοση  9
θα ξεραθεί από μόνος του; με απόδοση 3,4
θα τον ξαναψεκάσουν δηλητήριο; με απόδοση 1,02
στην σελίδα www.dilitiriasekaisienadentro.com

ΤΕΛΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ...

Πάνω από 3 φορές τώρα και 3 χρόνια γράφω οτι είναι απαραίτητη η διδασκαλία της ντόπιας ιστορίας στα σχολεία .... μάλιστα, δεν θα αποκαλύψω ακόμα το σχολείο, αλλά μια ώρα ήδη προγραμματίζεται σε σχολείο της πόλης! Φυσικά ο δήμος του Πλατανιά με τον δραστήριο δήμαρχο του...έκανε και ένα βηματάκι παραπέρα!!!

Ο Δήμαρχος Πλατανιά Μαλανδράκης Ιωάννης, με έγγραφο του προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων τους συναρμόδιους Υφυπουργούς και σε διάφορους άλλους εμπλεκόμενου Φορείς, καταθέτει τις σκέψεις και τις προτάσεις του σχετικά με τη διδασκαλία της Τοπικής Ιστορίας κυρίως στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. 
Όπως αναφέρει ζούμε σε μια χώρα που η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κάθε της σπιθαμή έχει τη δική της παρουσία και συμβολή τόσο στην αρχαία όσο και στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία, θεωρεί ότι αποτελεί καθήκον της πολιτείας οι νέοι μας να γνωρίσουν την ιστορία του χωριού ή της πόλης και της ευρύτερης περιοχής τους.

Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ RASKOLNICK

Είναι σαφές σε όποιον γνωρίζει από τέτοια πράγματα, ότι είναι απείρως ευκολότερο να αερολογείς επαναστατικώς, πομπωδώς και αορίστως, από το να συντάσσεις «σφιχτούς» προϋπολογισμούς υπό την πίεση του χρόνου.
Ας παραβλέψομε το εξωφρενικό γεγονός ότι, ενόψει της ανάληψης καθηκόντων από τη νέα περιφερειακή αρχή, το επιτελείο της Ρένας, όλο το καλοκαίρι, δεν ασχολήθηκε ούτε κατά διάνοια με την σύνταξη του προϋπολογισμού της περιφέρειας Αττικής, αλλά βασίστηκε σε αυτόν που συνέταξε η απελθούσα αρχή, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται αυτό.
Ας παραβλέψουμε και το εξωφρενικότερο γεγονός ότι, στον προϋπολογισμό που παρουσιάστηκε από τη νέα περιφερειακή αρχή και ψηφίστηκε πανηγυρικά από την μείζονα αντιπολίτευση, υπάρχουν σημαντικά ποσά που αποτελούν ορόσημα υπέρ πίστεως και αγάπης προς τους εθνικούς ....

ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ!!! ΕΜΕΙΣ;

Ανάδειξη Μνημειακών Ελαιοδένδρων
Ο Δήμος Πλατανιά, στα πλαίσια της συνεργασίας του με τον ΣΕΔΗΚ, για την προστασία και ανάδειξη των μνημειακών ελαιόδεντρων, συνεπής με τις προσπάθειες του για την ανάδειξη και προστασία των ιστορικών ελαιοδένδρων, προχώρησε σε εργασίες ανάδειξης των Ελαιοδένδρων στα Παλαιά Ρουμάτα και της Υψωμένης Ελιάς του Βατόλακκου. 
Πρόκειται για τα δύο κηρυγμένα από τον ΣΕΔΗΚ, μνημειακά ελαιόδεντρα του Δήμου Πλατανιά, τα οποία μαζί με την Μνημειακή Ελιά των Βουβών (ΦΕK κήρυξης 284/Β΄/10.4.1997) και τα υπόλοιπα κηρυγμένα από τον ΣΕΔΗΚ, μνημειακά ελαιόδεντρα της Κρήτης, πρόκειται να διεκδικήσουν το βραβείο “EUROPA NOSTRA”, που απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε αυτό το σημείο θέλω να το ξαναπώ για πολλοστή φορά και πολύ λαϊκίστικα .... όσα περισσότερα ελαιόδενδρα κηρύξουμε μνημειακά τόσα λιγότερα καυσόξυλα θα βρουν οι επιτήδειοι...

ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΠΩΛΗΘΗ

Μια ασπίδα αξίας 131.000 δολλ. 
Κατά τον οίκο Christie's, η χάλκινη ασπίδα κατασκευάσθηκε στην ελληνιστική περίοδο (την χρονολογεί μάλιστα συγκεκριμένα στο β΄ μισό του 3ου αι. π.Χ.) και το χαρακτηριστικό της ήταν ότι σφυρηλατήθηκε από ένα μόνον φύλλο!
Στο κέντρο της εδέσποζε ένα μακεδονικό αστέρι, με 24 ακτίνες, περικυκλωμένο από την επιγραφή: «BA \ S \ Ι \ L \ E \ W \ \ S \ \ D \ HMHTPIOY», που αποδίδεται ως «βασιλέως Δημητρίου».
Προφανώς, λοιπόν, ανήκε σε κάποιον ανώτερο αξιωματικό του Δημητρίου, στον οποίο ο βασιλιάς εδώρισε την ασπίδα.
Βάσει παρόμοιων σχεδίων σε άλλες ασπίδες, αυτές οι ασπίδες χρησιμοποιούνταν από μέλη της στρατιωτικής ελίτ του βασιλέως. 

Η μακεδονική ασπίδα αρχικώς ....

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ....

..... Θ. Σταθάκη προς τον Υπουργό Παιδείας Α. Λοβέρδο για τα προβλήματα των σχολικών μονάδων στο Δήμο Κισάμου
Τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και έλλειψης διδακτικού προσωπικού που καταγράφονται στις 23 σχολικές μονάδες αρμοδιότητας του Δήμου Κισάμου και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, θίγει με επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Θεόδωρος Σταθάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη «η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται πάντα σε στενή συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα ως ο αρμόδιος φορέας για την διαχείριση της λειτουργίας και συντήρησης των σχολικών μονάδων και ως τέτοιος γίνεται αποδέκτης του συνόλου των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία όπως αυτά της υλικοτεχνικής υποδομής και της έλλειψης διδακτικού προσωπικού».
Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος Κισάμου θέτει μια σειρά ζητημάτων στον κ. Λοβέρδο, μεταξύ των οποίων:
η ανάγκη αναβάθμισης/εκσυγχρονισμού της υλικοτεχνικής υποδομής και του τεχνολογικού εξοπλισμού των σχολικών μονάδων του Δήμου Κισάμου, καθώς όπως επισημαίνει «η πενιχρή χρηματοδότηση του Δήμου - και κατά συνέπεια των Σχολικών Επιτροπών – καθιστά αδύνατη τη δυνατότητα κάλυψης των σχετικών αναγκών παρά τα πολυάριθμα αιτήματα σχολικών μονάδων που έχουν υποβληθεί προς το Δήμο Κισάμου». Ενδεικτικά μάλιστα αναφέρεται το παράδειγμα του ειδικού σχολείου Κισσάμου στο οποίο δεν υπάρχει τουαλέτα ΑμεΑ.
η άμεση τοποθέτηση ενός (1) νηπιαγωγού στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να υποστηριχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία στο τμήμα ένταξης του 5ου Νηπιαγωγείου Κισάμου, όπως έχει δεσμευτεί η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων. Για το λόγο αυτό ο κ. Σταθάκης ζητά να δοθεί η σχετική έγκριση από τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας. 
Τέλος ο κ. Σταθάκης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να εξετάσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης του Δήμου Κισάμου για την αποκατάσταση και λειτουργία του κλειστού γυμναστηρίου του 1ου Γυμνασίου Κισάμου - για το οποίο υπάρχει σχετική μελέτη - και το οποίο αποτελεί το μοναδικό κλειστό χώρο στην περιοχή όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αθλητικές δραστηριότητες αλλά και ως πολυχώρος για εκδηλώσεις. 

ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ

Αυτήν την Ελλάδα ονειρευόντουσαν οι κυβερνώντες μας ...και όπως βλέπω τα κατάφεραν μια χαρά! Από τις 7 το πρωί ουρά έξω από τις τράπεζες για εισπράξουν ... να πληρώσουν κι αν περισσέψουν ...βλέπουμε!!

ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΝΕΡΓΟ

 πάει και ο δεύτερος φίκος.....
πάντως η προσπάθεια θα συνεχιστεί και με τρίτο!!!

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Διευκρινήσεις ζητά ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους λόγους που επέβαλαν τις μειώσεις της τάξης του 68,3% στις επιδοτήσεις ελαιοκαλλιέργειας. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί σχετική συζήτηση για τις επιτπώσεις της νέας ΚΑΠ στην Ελαιοκαλλιέργεια στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΔΗΚ στις 31 Οκτωβρίου στο Ρέθυμνο.
Ήδη το έγγραφο  αυτό του ΣΕΔΗΚ με αρ. 66/20-10-14, το οποίο κοινοποίησαν και στην Περιφέρεια Κρήτης, οι Βουλευτές Αυγενάκης, Διακάκη και Κριτσωτάκης το διαβίβασαν στη Βουλή, επισημαίνοντας τα ευλόγα ερωτήματα που αναφέρονται σε αυτό και ζητώντας να υπάρξει απάντηση τους από το Υπουργείο.
Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, ενώ παράγοντες του Υπουργείου προβαίνουν σε συνεχείς επεξηγηματικές ανακοινώσεις για τις θετικές ρυθμίσεις που γίνονται με την ΚΑΠ για άλλες καλλιέργειες, αποφεύγονται ....

Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΣΤΑ ΚΑΨΑΝΙΑΝΑ

Ο τελευταίος νερόμυλος καταστράφηκε πριν είκοσι περίπου χρόνια. Μια πυρκαγιά αποτέλειωσε το έργο του χρόνου. Κι έτσι ένας νερόμυλος αιώνων, άγνωστο το πότε κτίστηκε, το μόνο που ξέρουμε ότι ήταν πολλά χρόνια πριν έλθουν οι τουρκοι εδώ. Τώρα έγινε ένας σωρός από πέτρες, θάβοντας όλα τα υπολείμματα και τους πρωτόγονους μηχανισμούς που περιείχε.
.......Μέσα σε ειδυλλιακά τοπία ήταν κτισμένοι όλοι οι νερόμυλοι της περιοχής. Δίπλα από το ποτάμι, κάτω από πλατάνια, σε ερημικές τοποθεσίες, αποτέλεσαν εικόνες που μόνο σε βιβλία παραμυθιών μπορούμε να δούμε σήμερα.
Αν κάποιος ακολουθήσει το ποτάμι από την δεξιά πλευρά, θα δει ότι η περιοχή είναι γεμάτη από υπολείμματα νερόμυλων. Η προσφορά τους ήταν τεράστια για αρκετές εκατοντάδες χρόνια, τόσο στη διατροφή των κατοίκων, όσο και στην κοινωνική ζωή. Στους νερόμυλους όσοι πήγαιναν να αλέσουν έμεναν εκεί ώσπου να τελειώσει το άλεσμα. Φιλοξενούνταν αρκετές ημέρες κι έτσι οι μύλοι ήταν τόποι κοινωνικής συναναστροφής. Φιλόξενοι οι μυλωνάδες, ένα επάγγελμα που στην παραδοσιακή τους μορφή έχει χαθεί, ήταν σημαντικά πρόσωπα στην εποχή τους και ο κινητήριος μοχλός της αγροτικής οικονομίας.
Πάρτε το ποτάμι από τα Καλουδιανά και ως και το Έλος και θα βρείτε πολλούς μισογκρεμισμένους ...ένα σωρό πέτρες πια.

ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ;

Αιφνιδιαστικά θα λέγαμε επισκέφτηκε την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου το κέντρο υγείας Μοιρών ο Διοικητής της 7ης ΔΥΠΕ κ. Αντώνη Γρηγοράκης.
Σκοπός της επίσκεψης ο ησυχασμός των εργαζομένων, του νοσηλευτικού προσωπικού, των γιατρών αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας μετά τον αναβρασμό που επικρατεί από την κοροϊδία που έχουμε υποστεί από την ακατάσχετη παροχολογία για γιατρούς -παιδίατρους κτλ, την ίδια ώρα που τα Κέντρα υγείας όχι μόνο των Μοιρών αλλά όλης της ενδοχώρας της Κρήτης είναι αποδυναμωμένα από γιατρούς Παιδίατρους, ακτινολόγους, νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και ειδικότητες όπως μικροβιολόγων που δεν υπάρχουν σε κάποια κέντρα υγείας όπως αυτό των Μοιρών. 
Σαν Ενεργοί Πολίτες Δήμου Γόρτυνας –Φαιστού Πολιτείας θεωρήσαμε χρέος και υποχρέωση μας να παρέμβουμε δυναμικά- να θέσουμε τα εν λόγο προβλήματα στον κ. Γρηγοράκη και να αποσπάσουμε δέσμευση από τον ίδιο για στελέχωση σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για τα κέντρα υγείας Μοιρών και Χάρακα όπως ότι ο παιδίατρος του κέντρου Υγείας Χάρακα θα επιστρέψει στη θέση του κι οι βάρδιες του θα γίνονται στο κέντρο υγείας κι όχι στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.
Θέσαμε το ζήτημα του ευτελισμού της Υγείας γενικότερα που παραπαίει στο καιάδα του αφανισμού με την ασκούμενη πολιτική και την ιδιωτικοποίηση της υγείας με την ΕΣΑΝ ΑΕ και με αυτόν το τρόπο θεσπίζεται η αγορά της υγείας.[Τίποτα για αυτό ο κ Γρηγορακης ]
Βάλαμε σαν ζήτημα στον κ Γρηγοράκη το σχεδιασμός της έκθεσης της ΤASK FORCE που προαναγγέλλει την κατάργηση των Κέντρων Υγείας σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 50.000 πενήντα χιλιάδων. Σχεδιάζουν και προχωρούν στην σταδιακή αποδυνάμωση ως την κατάργηση των Κ.Υ, αφήνοντας την ενδοχώρα ουσιαστικά χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στο έλεος της τύχης![Αρνήθηκε ότι θα γίνει έτσι ..]
Ένα σημαντικό ζήτημα που τέθηκε στο Διοικητής της 7ης ΔΥΠΕ κ. Αντώνη Γρηγοράκης είναι κι αυτό των οδηγών ασθενοφόρων στα κέντρα υγείας όπως ο Χάρακας κι η Βιάννο. 
Συγκεκριμένα μιλήσαμε για το χαμό συνάνθρωπων μας στο Ασήμι αλλά κι άλλου από την έλλειψη οδηγών ασθενοφόρων που οι άνθρωποι μεταφέρονται σε καρότσες αγροτικών μέχρι τα κέντρα υγείας. Στο Χάρακα δεν υπάρχει πρωινή βάρδια κι έτσι το ασθενοφόρο είναι παροπλισμένο μέχρι την επομένη βάρδια.
Ρωτήσαμε τον κ Γρηγοράκη αν αυτή είναι η υγεία που σαν υπεύθυνος της 7ης ΔΥΠΕκ οραματίζεται για τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της ενδοχώρας. Τον ρωτήσαμε γιατί δεν παραιτείτε από τη θέση του όταν απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αλλά δεν πήραμε απάντηση ούτε όταν ξανατέθηκε το ίδιο ερώτημα. 
Σε όλα τα παραπάνω ο κ Γρηγοράκης είπε οτι μεριμνά και θα στελεχώσει με γιατρούς το κέντρο υγείας Μοιρών και Χάρακα, οι παιδίατροι θα επιστρέψουν στις θέσεις τους για να κάνουν τις βάρδιες τους στα κέντρα υγείας κι όχι στο Βενιζέλειο.
Για τους οδηγούς ασθενοφόρου του κέντρου υγείας Χάρακα παραδέχτηκε απλά ότι υπάρχει πρόβλημα κι ότι θα …μεριμνήσει.
Απαντήσαμε ότι θα μεριμνήσουμε κι εμείς σαν Πολίτες αυτού του παρατημένου κι εγκαταλειμμένου Νότου, να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας αν συνεχίσετε σε αυτήν τη λογική.
Φτάνει πια η κοροϊδία κι ο εμπαιγμός

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου, η Νεολαία Κισάμου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Μαλαθύρου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεολαίας Ραβδούχα, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης προσκαλούν τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, τους Νέους, τους Δήμους και λοιπούς φορείς στην ημερίδα με θέμα «Erasmus+/ Youth & Eurodesk: Ευκαιρίες για τη Νεολαία στην Ευρώπη», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, στις 18:00, στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων.
Στην  εκδήλωση με ομιλήτρια την κ. Νατάσα Δεδούση, Υπεύθυνη πληροφόρησης & Επικοινωνίας της Εθνικής Μονάδας Συντονισμού Erasmus+για τον τομέα "Νεολαία" του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης θα παρουσιαστεί το Πρόγραμμα Erasmus+για τον τομέα της Νεολαίας και το Δίκτυο Eurodesk. To Erasmus+είναι το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία, και τον Αθλητισμό για το διάστημα 2014-2020 μέσω του οποίου, στον τομέα της Νεολαίας, δίνεται η δυνατότητα σε νέους και όσους εργάζονται με τους νέους να μπορέσουν να συμμετάσχουν σε δράσεις εθελοντισμού στο εξωτερικό, να γνωρίσουν νέους από άλλες χώρες μέσω των ανταλλαγών και να υλοποιήσουν συναντήσεις πάνω σε θέματα πολιτικής για τη Νεολαία και τον Διαρθρωμένο Διάλογο. Παράλληλα, θα γίνει παρουσίαση του Δικτύου Eurodesk το οποίο αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο παροχής πληροφόρησης σε νέους και όσους εργάζονται με νέους για τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τις ευκαιρίες που τους προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Η παρουσία και η συμμετοχή όλων σε αυτήν την εκδήλωση κρίνεται απαραίτητη.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝ

..ξαφνικά μας έλεγαν ότι υπάρχει τέταρτος θάλαμος στην Αμφίπολη και είναι γεμάτος χρυσάφι;
...απότομα μας ανακοίνωναν ότι στον τέταρτο θάλαμο υπάρχει η σαρκοφάγος του Αλέξανδρου;
Μην βιαστείτε να απαντήσετε... γιατί δεν θα σας το πουν ποτέ ακόμα και να τα έχουν βρει!!! Κορόιδα είναι;

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΝΦΙΑ

Στον προσωπικό τους λογαριασμό στο TAXISNET θα πρέπει να μπουν από σήμερα χαμηλόμισθοι, ανάπηροι, πολύτεκνοι και ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων για να ελέγξουν αν έχει αναρτηθεί νέο εκκαθαριστικό με έκπτωση ή και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και να έχει γίνει συμψηφισμός του ποσού με τις πληρωμές ή τις επόμενες δόσεις.
Όπως αναφέρει το Έθνος, ωστόσο όσοι δικαιούνται την έκπτωση αλλά διαπιστώσουν ότι δεν έχει αναρτηθεί νέο εκκαθαριστικό, ανάλογα με την περίπτωση θα πρέπει είτε να πάνε στην Εφορία και να υποβάλουν αίτηση επαναπροσδιορισμού του φόρου προσκομίζοντας τα απαραίτητα παραστατικά είτε να υποβάλουν όταν ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη Ε9 και να περιμένουν τον νέο γύρο εκκαθάρισης τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με βάση τον νόμο, στις οθόνες του ηλεκτρονικού υπολογιστή θα πρέπει να εμφανιστούν ....

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΥΝΟΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΙΣΑΜΟΥ

Ο Δήμος Κισάμου, έχοντας υπόψη τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που τέθηκαν εκ νέου σε ισχύ, καλεί τους δημότες που έχουν οφειλές προς το Δήμο (από τέλη άρδευσης, ύδρευσης, εισφορές σχεδίου πόλεως κ.α.) και οι οποίες έχουν καταστεί βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και τις 30 Οκτωβρίου 2014, να προσέλθουν στο γραφείο της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου στην Κίσαμο έως τις 30 Νοεμβρίου 2014 (καταληκτική ημερομηνία), προκειμένου:
A. είτε να εξοφλήσουν εφάπαξ τις οφειλές τους με παραγραφή των ανάλογων προσαυξήσεων και για τις οφειλές έως 31-12-2009 επιπλέον έκπτωση 10% επί της οφειλής.
B. είτε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους (εκτός από τις εισφορές σχεδίου πόλης και ζώνης επαφής που εξοφλούνται εφάπαξ) με τους παρακάτω ευνοϊκούς όρους: 
1) Ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31-12-2009 μέχρι 24 δόσεις με απαλλαγή κατά 100% των προσαυξήσεων και ελάχιστο ποσό δόσης 150,00 ευρώ.
2) Ληξιπρόθεσμες και βεβαιωμένες οφειλές έως 30-10-2014: 
α) χρέος μέχρι 5000,00 ευρώ σε 24 δόσεις με απαλλαγή κατά 80% των προσαυξήσεων.
β) χρέος από 5001,00 έως 10.000 ευρώ σε 48 δόσεις με απαλλαγή 50% των προσαυξήσεων.
γ) χρέος από 10.001 έως 20.000 ευρώ σε 72 δόσεις με απαλλαγή κατά 30% των προσαυξήσεων. 
Για τις ανωτέρω περιπτώσεις ελάχιστο ποσό δόσης ορίζονται τα 100,00 ευρώ.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι δημότες μπορούν να απευθύνονται στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Κισάμου, στα τηλέφωνα 28223–40223, 40207, 40209 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. 
Μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής αιτήματος υπαγωγής στην εν λόγω ευνοϊκή ρύθμιση (30/11/2014), ο Δήμος Κισάμου, μη έχοντας άλλο περιθώριο λόγω χρεών στη ΔΕΗ, για να μπορεί να παρέχει το δικαίωμα παροχής νερού σ’ αυτούς που είναι συνεπείς, θα προχωρήσει σε όλα τα νόμιμα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών και σε αυστηρή εφαρμογή του κανονισμού υδροάρδευσης με αφαίρεση των υδρομέτρων.
Έχοντας επίγνωση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνουμε, θεωρούμε ότι η συνέπεια μας απέναντι στην οφειλή του νερού πρέπει να είναι πρώτης προτεραιότητας, δεδομένων και των χαμηλότερων τελών που υπάρχουν στο Δήμο μας. 

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

AYTOI EINAI.....


ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΙΜΚΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ 1974-2014

40 χρόνια συμπληρώθηκαν αισίως με τον ίδιο αρχιμουσικό..... αλλά τελευταία ακούω πολλούς ψιθύρους!!! Χρειάζεται λοιπόν την στήριξη όλων μας....είναι απαραίτητη και καλά θα κάνουν οι υπόλογοι να την βάλουν σε άμεση προτεραιότητα!!

ΜΑΥΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία, η αρχαιότερη Υπηρεσία του νέου ελληνικού κράτους, έχει μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο των διαφόρων πολιτικών ηγεσιών, για την παρρησία με την οποία ασκεί τον ελεγκτικό και αποφασιστικό της ρόλο, υπερασπιζόμενη μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, για την επιμονή της να προασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για την επιμονή της να είναι μια παραγωγική Δημόσια Υπηρεσία. 
Σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού επιφέρει στην Υπηρεσία ένα τεράστιο πλήγμα με την υλοποίηση του νέου Οργανογράμματος του ΥΠΠΟΑ: Το βράδυ της Δευτέρας 27.10.2014, παραμονή αργίας, οι προϊστάμενοι και οι τμηματάρχες, που τοποθετούνται πλέον με αναπλήρωση απευθείας από τον Υπουργό, αλλά και απλοί υπάλληλοι, έμαθαν από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (!) ότι θα πρέπει να αναλάβουν καθήκοντα σε νέες Υπηρεσίες και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Έως αυτή την ώρα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ δεν έχει δώσει καμία εξήγηση για τους τρόπους με τους οποίους προτίθεται να αντιμετωπίσει την τεράστια εμπλοκή που προξενεί ....

ΣΤΑ ΚΑΛΟΥΔΙΑΝΑ ΤΟΥ 1970

Η γέφυρα των Καλουδιανών όπως δεν την θυμούνται οι νεώτεροι! Γύρω στα 1980 την έριξαν γιατί είχε γίνει επικίνδυνη!!!

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ

Πολλά μπράβο στα παιδιά, τους εθελοντές Σαμαρείτες, που όπως είδα βρίσκονται καθημερινά στο δημοτικό στάδιο Κισάμου, για ένα τετράωρο, παρακολουθώντας και προσφέροντας όπου χρειαστεί την ιατρική τους βοήθεια, ειδικά στα παιδιά των ακαδημιών αλλά και όλους όσους γυμνάζονται εκεί!

Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ RASKOLNICK

                     Το δικό μας "Όχι"
 Αναρωτιέται ο Άρης Δαβαράκης, τι πάει να πει να κάνεις τον διπλανό σου σαπούνι… 
Τι πάει να πει, αλήθεια, να είσαι άνθρωπος? Το κάλλιστο, αυτό που δύναται "να ενωθεί με το Φώς το αληθινό" ή  το χειρότερο και μοχθηρότερο και το πιο άπληστο έμβιο πλάσμα αυτού του πλανήτη? 
 Αλλά κι από την άλλη, πόσο διπλανός ήταν ένας Γερμανός της εποχής σε έναν Εβραίο της Θεσσαλονίκης ή του Παρισιού? Δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω ή να ερμηνεύσω μιαν εποχή που μόνο από τα βιβλία την ξέρουμε, από τα κινηματογραφικά έργα κι από τη διαστρέβλωση που προκαλεί  ο περασμένος χρόνος και η άγνοια πολλών λεπτομερειών. Πόσοι Γερμανοί πολέμησαν τον Χίτλερ μέσα στη Γερμανία? Λίγοι, πολύ λιγότεροι απ’ όσους χρειάζονταν, ασφαλώς. Αλλά κάποιοι το προσπάθησαν. Φόβος, άγνοια, αδιαφορία, όλα μαζί στην αρχή. Μετά η σιδερένια πυγμή του ...

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 ΚΙΣΑΜΟΣ ΠΟΛΗ

.......

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Οκτώβριος 1948 χωρίς φράχτες, χωρίς προσκλήσεις, ξυπόλητοι με μπαλωμένα ρούχα, με πολύ συναίσθημα και ευθύνη όπως αρμόζει γι αυτή η μέρα!!
Η φωτογραφία είναι έξω από το σπίτι του Δεσποτάκη λίγο μετά το σημερινό δημαρχείο της πόλης της Κισάμου!

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ....ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΤΘΑΙΕ

Όταν πρότεινα στον φίλο και δημοσιογράφο Ματθαίο Φρατζεσκάκη να επισκεφτούμε το Μαρτυρικό Χωριό Μαλάθυρος Κισάμου προκειμένου να καταγράψουμε την μαρτυρία ενός από τους τελευταίους εν ζωή αυτόπτες μάρτυρες της γερμανικής θηριωδίας, εκείνος όχι μόνο ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό αλλά με προέτρεψε, με αφορμή την επίσκεψη μας στην περιοχή, να αναζητήσουμε και άλλες αντίστοιχες μαρτυρίες στα γύρω χωριά. Έτσι και έγινε.
Μαζί με τον Ματθαίο και τον συνεργάτη του ξεκινήσαμε από την μαρτυρική Μαλάθυρος Κισάμου όπου μας περίμενε ο Γιάννης Σημαντηράκης. Eκεί μας διηγήθηκε τα όσα έζησε σαν δεκατριάχρονο παιδί την αποφράδα ημέρα της 28ης Αυγούστου του 1944 όταν τα Γερμανικά στρατεύματα εκτέλεσαν τους 62 νέους άνδρες του χωριού. Η επόμενη στάση μας ήταν στο καφενείο του χωριού Κερά όπου μας μίλησαν οι Γιώργος & Χαράλαμπος Φουντουλάκης και ο Ιωάννης Καστανάκης καταθέτοντας και αυτοί με την σειρά τους τις μαρτυρίες τους από την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Δεν ήταν λίγες οι φορές κατά την διάρκεια των συνεντεύξεων που τόσο οι ηλικιωμένοι όσο και οι γύρω ακροατές δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυα τους.
Τα όσα καταγράφηκαν στις συνεντεύξεις αυτές ελπίζω κάποια στιγμή ο Ματθαίος να μπορέσει να τα προβάλει. Θα μπορούσαμε όμως να αρκεστούμε στην σημασία του γεγονότος ότι οι ολοένα και πιο σπάνιες μαρτυρίες εκείνης της εποχής θα υπάρχουν στο εξής διαθέσιμες για κάθε μελλοντική ιστορική αναζήτηση.
Μετά την εμπειρία αυτή, είμαι πεπεισμένος για την άμεση ανάγκη να προωθήσουμε με οργανωμένο και συνολικό τρόπο ένα νέο πρόγραμμα καταγραφής προφορικής ιστορίας. Στην Ελλάδα συνολικά αλλά και στην Κρήτη ειδικότερα είναι χιλιάδες οι αντίστοιχες προφορικές ιστορίες που χάνονται για πάντα μαζί με τους ανθρώπους που τις βίωσαν. Στο επόμενο διάστημα, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Κρήτης, θα διερευνήσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας με ιδρύματα και φορείς προς την κατεύθυνση αυτή.
Από την προσωπική σελίδα του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σημανδηράκη!

Η ιστορία του τόπου μας πρέπει να καταγραφεί για να μην χαθεί...το φωνάζω χρόνια τώρα!! Μπράβο Παναγιώτη που έκανες το αποφασιστικό βήμα είμαι σίγουρος (πρέπει) ότι θα σε ακολουθήσουν πολλοί!!!

ΣΧΟΛΙΟ ΔΗΜΟΤΗ

Κάποιοι νομίζουν ότι μόνο τα μπλοκ και οι εφημερίδες βλέπουν τι συμβαίνει στην πόλη μας....είναι όμως γελασμένοι!!! Φτηνές δικαιολογίες και κουτοπονηριές τίποτα άλλο .... το κλάδεμα και το "καθάρισμα" θέλει χρήμα για να γίνει και άμα είναι και δημοτικό πρέπει να περάσει και από την οικονομική επιτροπή πριν γίνει ανάθεση!!
Βασ. Στ.

ΚΙ ΑΝ ΛΕΓΑΜΕ ΝΑΙ;

Ο Μάνος Χατζιδάκης για την 28η Οκτωβρίου 
Ραδιοφωνικό σχόλιο του Μάνου Χατζιδάκη για την 28η Οκτωβρίου. Μόλις 76 δευτερόλεπτα είναι αρκετά...
 «Γιατί είπε το «Όχι» ο Μεταξάς αφού θαύμαζε τον άξονα και κυβερνούσε με τον τρόπο του χιτλερικού εθνικοσοσιαλισμού; Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά, οι πιέσεις, οι Άγγλοι, τα ανάκτορα κλπ. Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί: Και αν λέγαμε ναι; Πάλι στα ίδια θα ήμασταν. Ένα δυο χρόνια υπό συμμαχική επιστασία – μήπως δεν ήμασταν πέντε και δέκα χρόνια κάτω από αυτούς; - και ύστερα μέσα στη συμμαχία και τέλος στην ευρωπαϊκή κοινότητα.
Άσε και εκείνη την μεταπολεμική ψευδαίσθηση που μας την καλλιεργούσαν και οι πρώτες μεταπολεμικές κυβερνήσεις ότι ήμασταν και οι πρωταγωνιστές του πολέμου, οι περιούσιοι των συμμάχων. Πιστεύαμε στο τέλος σαν τον Καραγκιόζη πως εμείς σκοτώσαμε τον καταραμένο όφι. Μεθύσαμε από δόξα που μόνοι μας χαρίσαμε στους εαυτούς μας. Για άλλη μια φορά νίκησαν οι Χίτες, οι κουτσαβάκιδες, οι ταγματασφαλίτες, οι βασανιστές και οι μέλλοντες Μιχαλόπουλοι και οι Κουρήδες. Αυτή είναι η 28η Οκτωβρίου».

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΟΜΑΔΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΝΕΣΚ

Η Ομάδα Εθελοντών του Νέου Εμπορικού Συλλόγου Κισάμου, στο πλαίσιο της δράσης της για την «Ανάδειξη του Στενού Ξηρουχάκη» θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά, την εταιρία “ Μπερές Μπετόν” για τη χορηγία έτοιμου Σκυροδέματος, το Δήμο Κισάμου και την υπεύθυνη Αντιδήμαρχο κ. Βαρουχάκη Σταυρούλα, για την παραχώρηση 2 φωτιστικών σωμάτων για τη φωταγώγηση του, καθώς και όλους τους Εθελοντές που εργάστηκαν για την ανάδειξη του στενού σε προσβάσιμο. 
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ 
ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ Ν.Ε.Σ.Κ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΛΕΚΑΚΗ ΓΙΩΡΓΟΥ

..σχετικά με τις Γερμανικές αποζημιώσεις!
1. Το 1938 η διασυμμαχική επιτροπή καταλόγισε να πληρώσει η Γερμανία στην Ελλάδα 7.8 δισ. δολ. σημερινά λεφτά 108 δισ Ευρώ δίχως τόκους
2. Αναγκαστικό δάνειο ύψους 3.5 δισ. δολ. σημερινά  54 δισ. Ευρώ δίχως τόκους
3. Αρπαγή 51% όλων των ΔΕΚΟ
4. Διατροφή όλων των στρατευμάτων 670.000 στρατιώτες σύνολο 8 δισ δραχμές το μήνα
5. Πλαστά χαρτονομίσματα εξαγοράστηκαν από Ελλάδα έναντι 530.000 χρυσών λιρών.
7. Δημεύσεις:  καπνά 1.4 δισ μάρκα
8. Ολοκαυτώματα.
Σύνολο αποζημίωσης 1.2 τρις Ευρώ!

ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΚΑΛΙΔΗ

                                                                         1955                                        
                                                                      1957
                                                                           1963
                                                                      πρόσφατα

COLLEONI

Βύθιση του Ιταλικού καταδρομικού Bartolomeo Colleoni στο ακρωτήρι ΣΠΑΘΑ στα ΧΑΝΙΑ τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Ιουλίου, 1940!!
Αναχαιτίστηκε από το αυστραλιανό ελαφρύ ταχύπλοο σκάφος HMAS Σίδνεϊ και πέντε αντιτορπιλικά. Κατά τη διάρκεια της επακόλουθης εμπλοκής το Colleoni χτυπήθηκε στο μηχανοστάσιο και στους λέβητες. Έτσι ακινητοποιημένο ήταν εύκολος στόχος για τις τορπίλες των βρετανικών αντιτορπιλικών HMS Ελαιοπρίνου και Υπερίωνα. Βυθίστηκε ανάμεσα στα ακρωτήρια Σπάθας και Γραμβούσας με απώλεια 121 ναύτες.!!
Δεσποτάκης Γιάννης

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Την Κυριακή 19 Οκτωβρίου ο Δημιουργικός και εξωραϊστικός Σύλλογος Πλατάνου πραγματοποίησε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της εξελεγκτικής επιτροπής.
Τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας είναι: 
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
1. Νικολακάκη Αικατερίνη του Ιωάννη  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
2. Σκορδυλάκης Γεώργιος του Βασιλείου  ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
3. Κομπογεννητάκη Ροδάνθη του Σπυρίδωνος  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
4. Λουπασάκης Χρύσανθος του Κωνσταντίνου  ΤΑΜΙΑΣ
5. Τριανταφυλλάκη Γεωργιακάκη Λένα του Γεωργίου  ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
6. Κομπογεννητάκης Κωνσταντίνος του Ευστρατίου  Α' ΜΕΛΟΣ
7. Μαραθάκη Κυριακή του Εμμανουήλ   Β' ΜΕΛΟΣ
ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
1. Λουπασάκης Εμμανουήλ του Αγγελου
2. Τσατσαρωνάκης Παντελής του Αντωνίου
3. Σκορδυλάκης Βαρδής του Βασιλείου
Το νέο Δ.Σ και Ε.Ε του συλλόγου που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές ευχαριστεί τα μέλη του συλλόγου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία.
Επίσης ευχαριστεί την Εφορευτική επιτροπή (Μανουσάκης Αδάμ,
Μαραθάκη Γεωργία και Σκορδυλάκη Αικατερίνη) για την συνεργασία και την συμβολή της στην άψογη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.
Τέλος ευχαριστεί το απερχόμενο Δ.Σ και την Ε.Ε του συλλόγου για το έργο και τις προσπάθειες τα δυο χρόνια της θητείας του.  Ελπίζουμε και θα προσπαθήσουμε στο μέγιστο να είμαστε άξιοι συνεχιστές στο έργο τους.
Με εκτίμηση,
το Διοικητικό Συμβούλιο και
η Εξελεγκτική Επιτροπή.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ...



Του χρόνου θα έχουμε βεδέμα σίγουρα
Χ.Τ

Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ RASKOLNICK

Δεν του έχω και καμιά ιδιαίτερη εκτίμηση του Λάκη, του εθνικού διασκεδαστή του πόνου μας. Δεν του τρέφω εκτίμηση γιατί, παρόλο που είχε κάνει κάποτε αίσθηση με τους 10 μικρούς του Μήτσους, δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την ανεπανάληπτη εκείνη επιτυχία για να γίνει ένας καλύτερος ηθοποιός ή για να γίνει ένας καλύτερος stand-up-comedian ή αν δεν τα μπορούσε αυτά, τουλάχιστον να γίνει ένας λιγότερο προβλέψιμος θεράποντας του "άρπα-κόλα".  
Ομολογώ ότι θεωρώ τις εκπομπές του βαρετές και βρίσκω τα περισσότερα αστεία του κακόγουστα, αν και λέει και κανένα καλό που και που, αλλά αυτό είναι μόνο θέμα γούστου.  Δεν θα είχα ασχοληθεί με την αφεντιά του, αν δε έπεφτε το μάτι μου στην πιο διάσημη ατάκα του των ημερών που μου τράβηξε την προσοχή:  «Είναι κρίμα που ο Ντοστογιέφσκι δεν γνώρισε τον Σταύρο Θεοδωράκη πριν γράψει τον "Ηλίθιο"». 
Δεν έχω την παραμικρή εκτίμηση στον Σταύρο, ......

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

Του Κώστα Σ. Χαρτζουλάκη
Μετά από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας, συνέχεια μιας πλαστής ευημερίας με δανεικά, η χώρα δεν φαίνεται να φτάνει στο τέλος μιας εποχής που δημιούργησε τα σημερινά προβλήματα. Της εποχής που ζούσαμε με δανεικά, ξοδεύοντας περισσότερα από όσα παράγαμε. Και αυτό γιατί δεν λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Έχουμε ξεχάσει να παράγουμε (ζώντας με τις επιδοτήσεις), και προπαντός να παράγουμε ανταγωνιστικά 
Το πολιτικό σύστημα δεν παρουσιάζει την πραγματικότητα, αλλά χαϊδεύει αυτιά και πλειοδοτεί σε υποσχέσεις. 
Οι πολιτικοί κυρίως, αλλά και οι πολίτες, δεν αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα κατάματα και να πάρουμε τα αναγκαία μέτρα.
Η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει με προχειρότητα διστάζοντας να προχωρήσει αποφασιστικά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις παρότι απαιτούνται άμεσες δράσεις, ενώ η αντιπολίτευση επιδίδεται πολλές φορές σε λαϊκίστικη πλειοδοσία. 
Εάν θέλουμε μια καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας, εάν δεν θέλουμε να χειροτερεύει το βιοτικό μας επίπεδο και να μειώνονται τα εισοδήματά μας, θα πρέπει να δούμε το παρόν και το μέλλον με άλλο πρίσμα. Εάν θέλουμε πρόοδο και ευημερία οφείλουμε να τις κατακτήσουμε. Και να κατανοήσουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει με αλλαγή νοοτροπίας και ριζικές μεταρρυθμίσεις. Αλλιώς συνεχίζουμε το δρόμο της στασιμότητας, του τέλματος και της φτώχειας.
kchartz@otenet.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Εορτασμού Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940
Α.  Από την 8η πρωινή ώρα της 25ης Οκτωβρίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2014 ορίζεται γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων
Β. Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων, των καταστημάτων και των Τραπεζών τις βραδινές ώρες της 26ης έως και της 28ης Οκτωβρίου 2014.
Γ. ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014
1. Εορταστικές εκδηλώσεις και ομιλίες στα εκπαιδευτήρια του Δήμου μας με ευθύνη των Δ/ντων και των Προϊσταμένων των σχολείων.
 2. Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης από αντιπροσωπείες μαθητών με επικεφαλείς τους δασκάλους και τους καθηγητές τους.
Δ. ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014
1. 17:00 μμ Εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Ε. ΤΡΙΤΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014
    1. Ώρα 06:30 πμ, η Φιλαρμονική ...

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΕΛΟΣ

Την καθιερωμένη γιορτή καστάνου πραγματοποιούν και φέτος οι φορείς της Κισάμου. Η γιορτή θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί της Κυριακής 26 Οκτωβρίου στην κεντρική πλατεία του Έλους. Τον κόσμο θα διασκεδάσουν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα και θα προσφερθεί παραδοσιακό κέρασμα με κάστανα, τσικουδιά και κρασί. Την διοργάνωση έχει αναλάβει ο Δήμος Κισάμου, Κοινωφελής επιχείρηση δήμου Κισάμου με την υποστήριξη των καταστηματαρχών της περιοχής.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ

..για λίγες ακόμα μέρες στην Κίσαμο!!

ΜΟΥΡΙ 1920


Γλέντι στο Μουρί Κισάμου το 1920. Τρίτος από αριστερά ο Χάρχαλης και στο λαούτο ο Παπαδάκης Γιώργος (Σπυρογιώργης)

ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΙΑΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΟΥ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

Επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλο, με την οποία παρουσιάζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον τομέα της ύδρευσης- αποχέτευσης, οι Δήμοι της χώρας που δεν διαθέτουν Δ.Ε.Υ.Α, ζητώντας παράλληλα απ’ αυτόν να εξεταστεί η πρόταση για σύστασης μιας ενιαίας Δ.Ε.Υ.Α. για όλο το νομό Χανίων, απέστειλε ο Δήμαρχος Κισάμου Θεόδωρος Σταθάκης.
Στην επιστολή του ο κ. Σταθάκης αναφέρει πως ....«τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στον τομέα της ύδρευσης - αποχέτευσης, οι Δήμοι της χώρας που δεν διαθέτουν Δ.Ε.Υ.Α., είναι πολλά και σημαντικά, με κυριότερα το ελλιπές και μη εξειδικευμένο προσωπικό των δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης, την απουσία απαιτούμενης επιστημονικής τεχνογνωσίας, την ανεπαρκή χρηματοδότηση για την υλοποίηση έργων υποδομής, την αδυναμία αποτελεσματικής συντήρησης/επέκτασης των δικτύων- αντλιοστασίων -  δεξαμενών, κ.α.». Αποτέλεσμα των παραπάνω – σημειώνει ο Δήμαρχος Κισάμου - είναι οι υπηρεσίες ύδρευσης των προαναφερόμενων Δήμων να αποτελούν υποβαθμισμένες υπηρεσίες, που απλά διαχειρίζονται τις τεράστιες ελλείψεις και αδυναμίες τους στον τομέα της ύδρευσης – αποχέτευσης, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στην αποστολή τους. 
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη «η εφαρμογή του «Καλλικράτη» (Ν. 3852/2010), τόσο με τις συγχωνεύσεις που προέβλεψε όσο και με τις επεκτάσεις διεύρυνε τις Δ.Ε.Υ.Α. κι έδωσε σ’ αυτές τη δυνατότητα ....