Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ;

Μέρος VΙΙ 
(οδός Σκαλίδη τέλη του 50 με αρχές του 60) 
Γράφει η Ευτυχία Δεσποτάκη 
Φώτο Παπαδάκης Γιάννης 
Αυτό τον κόσμο το μικρό άλλοι τον είχαν πρώτα 
Αυτό τον κόσμο το μικρό, άλλοι τον έχουν τώρα 
Αυτό τον κόσμο το μικρό άλλοι τον καρτεράνε………. Σταύρος Ξαρχάκος 

.. Προχωρούμε δεξιά, μετά τα τρία μαγαζιά λίγο παραμερίζοντας από το δρόμο δεξιά είναι το μαγαζί του Ξηρουχάκη του Ηλία(Ξηρουχολία), με πρόκες και σιδηρικά, στη συνέχεια το ραφείο του Νικηφοράκη, πατέρα του αείμνηστου Κωστή του γιατρού και μετά ένα μικρό ιχθυοπωλείο του Καρεφυλλάκη, στησυνέχεια υπήρχε ένα σιδηρουγείο του Γιάννη του Φραγγεδάκη (φώτο), το χρυσοχοείο του Γιώργη του Θεοδωράκη το παντοπωλείο του Περικλή Τζουγανάκη και παραδίπλα το κουρείο του Κλωστράκη. 
Επιστρέφομαι στην αριστερή πλευρά και συνεχίζομε μετά το παντοπωλείο μανάβικο του Κουνελάκη. Στη γωνία είναι ένα καφενείο του Κώστα του Μουντάκη, που ύστερα από λίγο και για πολλά χρόνια θα είναι το εμπορικό κατάστημα της Μαρίκας Μουντάκη με εξαιρετικά είδη ρουχισμού για άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Ένα μαγαζί ,που χάρη στην ευγένεια και την καλωσύνη της κ. Μαρίκας ήταν στέκι για πολλές πελάτισσες, να καθίσουν, να κουβεντιάσουν και να ξαποστάσουν στην φιλόξενη πολυθρόνα που η κ. Μαρίκα είχε δίπλα από το γραφειάκι της με το ταμείο. Δίπλα ακολουθεί το υποδηματοποιείο του Κωστή Βαρουχάκη και αυτό με μεγάλη και ωραία βιτρίνα και δίπλα το μεγάλο ζαχαροπλαστείο του Βασίλη Πλευράκη, ο οποίος εκτός τα άλλα ζαχαρώδη που πουλεί φτιάχνει και τυποποιεί λεμονάδα, πορτοκαλάδα και σουμάδα. το καθαριστήριο του Γιάννη Δερουκάκη, που παλιότερα το θυμόμαστε σαν ιατρείο του μακαρίτη του γιατρού Σφακιωτάκη (στο ίδιο έκανε ιατρείο παλαιότερα και ο γιατρός Μαργαρίτης), που λίγο αργότερα έγινε το ψαράδικο του Πατεράκη.(φώτο)
Κλείνει το τετράγωνο με ένα μαγαζί το οποίο στέγαζε τον Ο.Τ.Ε. Προχωρώντας στη γωνία συναντούμε το περίπτερο του Συντζουλάκη στη συνέχεια ένα καθαριστήριο Καρεφυλλάκη δίπλα στο οποίο υπάρχει το εμπορικό του Στέλιου του Φελεσάκη με το όνομα «κοκέτα» και παρακάτω το μαγαζί του Βολικάκη (του Βολικού). Δίπλα είναι ένα καφενείο του Λεωνίδα του Μυλωνάκη και ακολουθεί το λαδάδικο του Τσικαλάκη και μετά ένα πολύ μεγάλο μαγαζί, μια μεγάλη αίθουσα, του Γιάννη του Σταματάκη που ήταν ο χειμερινός κινηματογράφος, λειτουργούμενος από τον ίδιο το Γιάννη. Να σημειωθεί ότι ο Γιάννης ο Σταματάκης επί σειρά ετών και μέχρι που εισέβαλε το video και οι άνθρωποι αγόραζαν από τα video club κασέτες μας έβαζε στο μαγικό κόσμο του σινεμά. Ακολουθεί το κρεοπωλείο του Γιάννη του Κουνελάκηκαι το μαγαζί με τα αποικιακά του Κατσικανδαράκη!(φώτο)
Απέναντι στην αριστερή πλευρά του δρόμου ήταν το πρώτο μαγαζί με ηλεκτρικές συσκευές, του Βαρουχάκη Κωνσταντίνου, εκεί που σήμερα είναι το υποδηματοποιείο του Ανίκητου Βαρουχάκη που πρώτος έφερε τα ψυγεία ΙΖΟΛΑ και τις κουζίνες ΑΕG στην Κίσαμο (φωτο απο τον Αγιασμό) .
Μετά ήταν το μπακάλικο Ξηρουχάκη και ο φούρνος του Μυλωνάκη, ο οποίος έμεινε με την επωνυμία ο Γερμανικός, καθώς ήταν ο πρώτος που εκσυγχρόνισε το φούρνο με γερμανικά μηχανήματα  και έπαψε να είναι ξυλόφουρνος.
Δίπλα από το φούρνο είναι το καρεκλοποιείο του Μαζοκοπάκη που ακουγόταν "ο καρεκλάς" και εδώ έκλεινε η αγορά!
Μετά το καρεκλάδικο περνώντας απέναντι στο δρόμο κτίστηκε το δεύτερο ξενοδοχείο της κωμόπολης του Παπαδημητράκη με το όνομα Φαλάσαρνα, το οποίο στο ισόγειο στέγασε για μεγάλο διάστημα την αγροτική τράπεζα. Πρέπει να αναφέρομε επίσης ότι σε κάποια φάση περνώντας από το στενό δίπλα από του Κοκκινάκη το μαγαζί πίσω σε ένα οικόπεδο ο Κυριάκος ο Κοκκινάκης για πολλά καλοκαίρια λειτουργούσε θερινό σινεμά. Τόσο ο Γιάννης ο Σταματάκης όσο και ο Κυριάκος με το μεράκι τους πρόσφεραν πολιτισμό εκείνα τα χρόνια στο Καστέλι.
Αυτός ήταν ο δρόμος της αγοράς που στο τέλος της δεκαετίας του 50 παίρνει το όνομα Σκαλίδη, καθώς ονοματίζονται και οι δρόμοι του Καστελιού και η πλατεία Τζανακάκη από ονόματα τοπικών ηρώων, και στήνεται και η προτομή του αναγνώστη Σκαλίδη.
Στην πλατεία Τζανακάκη στο σημερινό μουσείο, πάνω στεγάζονται οι δημόσιες
υπηρεσίες ταχυδρομείο, εφορία, ταμείο, ειρηνοδικείο, εκεί γίνεται και το δικαστήριο μια φορά την εβδομάδα. Στο ισόγειο του κτηρίου υπάρχει η βιβλιοθήκη του φιλολογικού Συλλόγου Κισαμικός.
Λίγο παραπέρα το Μονοπώλιο (φώτο). Κρατικό μαγαζί που πουλούσε πετρέλαιο,
οινόπνευμα, αλάτι και σπίρτα, είδη που δεν επωλούντο στην αγορά, που το είχε ο Μιχάλης Θεοδωράκης. Πρώτο υποκατάστημα τράπεζας έρχεται της εμπορικής, ακολουθεί η Αγροτική, ενώ η εθνική Τράπεζα έχει  αντιπρόσωπο τον Βαγγέλη Σαββάκη.
Στο Καστέλλι ζει μεγάλος αριθμός υπαλλήλων, αστυνομικών και εκπαιδευτικών, που συμμετέχει στην κοινωνική ζωή της κωμόπολης.
Ο φιλολογικός Σύλλογος είναι ο σύλλογος που άνθρωποι έμποροι περισσότερο με πνευματικές ανησυχίες, βοηθούμενοι από άλλους πνευματικούς ανθρώπους ίδρυσαν.
Απέναντι από το μουσείο ο Πέτρος Ξηρουχάκης κάνει το πρώτο βήμα για σύγχρονο ξενοδοχείο, CASTELL HOTEL(φωτο), με ωραία και μεγάλη σάλα στο
ισόγειο, που λειτουργεί σαν εστιατόριο. Η αίθουσα όμως αυτή για πολλά χρόνια αργότερα χρησιμοποιείται για τους χορούς τους αποκριάτικους τόσο των μεγάλων όσο και των μικρών οι ball d’enfant.
Μέχρι πρότινος οι χοροί γινόταν σε μια μεγάλη αίθουσα, αποθήκη του Μανόλη του Ξηρουχάκη απέναντι από το σημερινό κρεοπωλείο «έντεκα αδέλφια». Εκεί δινόταν και θεατρικές παραστάσεις πάνω σε σκηνή πρόχειρα φτιαγμένη με σανίδες πάνω σε βαρέλια.  
Και μερικές λεπτομέρειες που έχουν χαραχτεί ανεξίτηλες στο παιδικό μυαλό.  Τα μαγαζιά της αγοράς τα περισσότερα είχαν ρολά από λαμαρίνα και ήταν χαρακτηρισμός ο θόρυβος που ακουγόταν από μακριά την ώρα που άνοιγαν και την ώρα που έκλειναν διαδοχικά. Τα πιο παλιά είχαν ξύλινες πόρτες με μπάρες και μεγάλα λουκέτα. Το βράδυ ο φωτισμός ήταν χαμηλός μέχρι που ήρθε η Δ.Ε.Η. και το τριφασικό ρεύμα.
Η παραγωγή ρεύματος γινόταν μέχρι τότε από μια γεννήτρια που ήταν
ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ
ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ
εγκατεστημένη στο χώρο της Ενώσεως Γεωργικών Συνεταιρισμών με μηχανικό κάποιο Περαθωράκη. Τα φώτα έσβηναν στις 12 τα μεσάνυχτα. Ο φωτισμός χαμηλός σε σπίτια και μαγαζιά. Στα σπίτια δυνάμωνε το φως μετά τις εννέα  το βράδυ που έκλειναν τα μαγαζιά.

Συνήθως  πάνω από το μαγαζί  ήταν το σπίτι του καταστηματάρχη, με μπαλκόνι που προσφερόταν να κάθονται οι άνθρωποι και να χαζεύουν την κίνηση της αγοράς κάτω.
Η αγορά εξυπηρετούσε το Καστέλι και τα γύρω χωριά. Από τα κοντινά χωριά, οι άνθρωποι έφταναν με τις αστικές γραμμές του ΚΤΕΛ. Πολλοί όμως έφταναν με γαϊδουράκια ή μουλάρια ή άλογα. Γι΄αυτό στην πάνω μεριά της αγοράς υπήρχαν και σωμαράδες και πεταλωτές, όπως ο Αναστάσης ο Χαιρετάκης και ο Παναγιώτης ο Μυλωνάκης. Τα λεωφορεία που κατέβαζαν τους ανθρώπους από τα Εννιά χωριά και το Σέλινο έφταναν 8 το πρωί και έφευγαν στις 2 το μεσημέρι. Οι άνθρωποι είχαν το χρόνο να επισκεφτούν γιατρό, να τακτοποιήσουν υποθέσεις να ψωνίσουν, να φάνε ίσως και στου Παπαδόγιαννη και να φύγουν. 
Περί τις δώδεκα το μεσημέρι η αγορά έσφυζε από ζωή. Ήταν η ώρα «περί πλήθουσαν αγοράν» όπως  έλεγαν οι αρχαίοι συγγραφείς και προσδιόριζαν την ώρα 11-12π.μ. 
Ιδιαίτερη ζωντάνια είχε η αγορά τα καλοκαιρινά βράδια. Κάθε βράδυ η αγορά  από νωρίς  έκλεινε έξω τα λιγοστά αυτοκίνητα και οι άνθρωποι   με τα παιδιά τους ήταν ελεύθεροι να περπατήσουν. Ιδιαίτερη ήταν η βόλτα της Κυριακής πάνω- κάτω, αφού όλοι με τις οικογένειες τους κατέβαιναν για τη βόλτα. Αρκετοί μετά από τον περίπατο καθόταν για γλυκό ή παγωτό σε ένα από τα ζαχαροπλαστεία που προαναφέραμε. Πάστες, παγωτό κασάτο, κανταΐφι, γαλακτομπούρεκο, αναψυκτικό, ουζάκι .
Ιδιαίτερη πινελιά αποτελούσαν τα παιδιά με τα ποδηλατάκια που πηγαινοέρχονταν απάνω κάτω, από τη μια  άκρη της αγοράς ως την άλλη. Αλλά και τις καθημερινές που τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά έξω από κάθε μαγαζί ήταν καρέκλες που καθόταν άνθρωποι, κυρίως η οικογένεια του καταστηματάρχη με φίλους περαστικούς και απολάμβαναν το καλοκαιρινό βραδάκι με κουβέντες και χωρατά και μένα πολύ με στεναχωρούσε που εμείς δεν είχαμε μαγαζί στην αγορά να καθίζομε έξω απ αυτό το καλοκαίρι.
Αυτή ήταν η αγορά του 50 -60 
Σήμερα όλα έχουν αλλάξει, η παλιά αγορά είναι γερασμένη, φαίνεται να μετατοπίζεται ωστόσο έχει μια γραφικότητα, και με κατάλληλους χειρισμούς και ανθρώπους που ξέρουν να χειρίζονται τις καινούριες συνθήκες πολλά μπορούν να γίνουν.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

1965 ο Ειρηναίος κόβει την πίτα στην Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου!!!

Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ RASKOLNICK

Τα Σαΐνια και οι Ηλίθιοι...
Στην ερώτηση σε ποια κατεύθυνση κινείται η Ελλάδα, το 81% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η χώρα ακολουθεί λάθος δρόμο, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο του Νοεμβρίου που δημοσιεύθηκε τις προάλλες.
Υπάρχει, λοιπόν κι ένα 19% που βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Έτσι λέει η αριθμητική. Κατά παράβαση της κοινής λογικής. Απορείς! Σκέφτεσαι κατ’ αρχήν ότι 19 στους 100 Έλληνες είναι ηλίθιοι!
Όμως όχι!
Ακόμα και οι ηλίθιοι βλέπουν τις ουρές των συσσιτίων να μεγαλώνουν. Ακόμα και οι ηλίθιοι αισθάνονται την αιθαλομίχλη να τους τσούζει τα μάτια. Ακόμα και οι ηλίθιοι βλέπουν τα λουκέτα και τα κλειστά μαγαζιά. Ακόμα και οι ηλίθιοι βάζοντας το χέρι στην τσέπη, τη βρίσκουν άδεια! ......

ΛΑΦΟΝΗΣΙ 2013

Η Natura του Λαφονησιού....

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΕΥΤΥΧΩΣ ΜΟΝΟ ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ

Στη γνωστή γωνία ..... παρ΄όλο που έχουν γίνει πάνω από 40 τροχαία, ουδείς παίρνει μια απόφαση για να γλυτώσει τους οδηγούς που κινούνται επί της Περίδου στην Κίσαμο!!! Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε κάθε βδομάδα!!!
 Αυτός ο μονόδρομος που την απόφαση για να γίνει, την πήραν βράδυ, είναι καιρός να αλλάξει ...πριν θρηνήσουμε θύματα!!!

ΟΔΟΣ ΤΑΔΕ, ΑΡΙΘΜΟΣ ....

Ο κ. Σχετάκης πρώην δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος, έκανε πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο Κισάμου να ονομαστούν 3 δρόμοι με τα ονόματα των Ν. Κακαουνάκη, Κ. Νικηφοράκη και Γ. Κουτσουρέλη. Καθόλου άσχημη ιδέα αν και σε αυτό τον τόπο τα εύκολα είναι δύσκολο να γίνουν!!! Πάνω από μια δεκαετία παρακαλούσαμε να βάλουν αριθμούς στα σπίτια και στα μαγαζιά και αφού το έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή, είδαν ότι οι περισσότεροι δρόμοι δεν έχουν όνομα ή κι αν είχαν είχε ξεχαστεί με την πάροδο των χρόνων.
Νομίζω οτι είναι μια καλή περίπτωση -το έχω ξαναγράψει- ο φιλολογικός, να κάνει μια πρόταση στον δήμο με τα πιθανά ονόματα που θα μπορούσαν να δοθούν στους πολλούς ανώνυμους δρόμους της πόλης!!! Μια πρόταση που μπορεί να γίνει και επίσημα από την τοπική κοινότητα της πόλης της Κισάμου, προς το προεδρείο του Φιλολογικού!!!
Βέβαια μαζί με αυτό καλό είναι να δοθούν και τα ονόματα των ευεργετών δωρητών σε παιδική χαρά και δημοτικό στάδιο...πόσο άραγε να στοιχίζει μια μαρμάρινη επιγραφή;

ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ 2013

 Βλέπω να βάζουμε μπουλτόζες πάλι του χρόνου!!!!

ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ;

Μέρος VΙ (Το πρώτο μέρος ΕΔΩ, το δεύτερο μέρος ΕΔΩ, το τρίτο μέρος ΕΔΩ, το τέταρτο μέρος ΕΔΩ το πέμπτο μέρος ΕΔΩ
(οδός Σκαλίδη τέλη του 50 με αρχές του 60) 
Γράφει η Ευτυχία Δεσποτάκη 
Φώτο Παπαδάκης Γιάννης 
Αυτό τον κόσμο το μικρό άλλοι τον είχαν πρώτα 
Αυτό τον κόσμο το μικρό, άλλοι τον έχουν τώρα 
Αυτό τον κόσμο το μικρό άλλοι τον καρτεράνε………. Σταύρος Ξαρχάκος
Δίπλα από του Κουτσουρέλη το καφενείο (φώτο) και στρίβοντας πια το δρόμο για την πλατεία, είναι το παπλωματάδικο του Μπικάκη, το ραφείο του Σκευάκη (φώτο) και το λαδάδικο του Κατζουράκη και λίγο κατηφορίζοντας είναι το κουρείο του Τσουρουδιακάκη και δίπλα το Χρυσοχοείο του Βεργεράκη.
Απέναντι ακριβώς απο αυτά τα μαγαζιά κάτω από το σπίτι του Ξηρουχολία είναι το κουρείο του Μαργαριτάκη Θεόφιλου (φώτο) και του Καστανάκη του Μιχάλη
Ας γυρίσομε πίσω στον κεντρικό δρόμο. Δίπλα από του Πατερομιχελή το μαγαζί ήταν το μαγαζί του Νίκου Πατερομιχελάκη που πουλούσε αλεύρια και δίπλα το Φωτογραφείο του ανεπανάληπτου Γιώργη Ανυφαντή (φώτο) με την ξεχωριστή
φωτογραφική τεχνική του που έχει απαθανατίσει ανθρώπους και φύση του τόπου μας όσο κανένας άλλος.
Παραδίπλα είναι το παντοπωλείο του Μανώλη του Βαρουχάκη (φώτο) και δίπλα το ζαχαροπλαστείο του Χαράλαμπου Πατεράκη με τις εξαίρετες πάστες αμυγδάλου, το γαλατομπούρεκο το μιλφέιγ και τα αμυγδαλωτά του..
Μετά το ζαχαροπλαστείο του Πατεράκη είναι το μεγάλο κατάστημα του Χαραλάμπη του Μαρή που πουλάει οικιακές συσκευές ηλεκτρικές και μη. Ψυγεία, πλυντήρια, σόμπες, πετρογκάζ. 
Δίπλα είναι ο Κωστής ο Σγούρος (φώτο), ο δράκος όπως τον έλεγαν, με το μαγαζί του που πουλεί πρόκες, μπογές και εργαλεία. Ακολουθεί το μαγαζί του Μανόλη Ξηρουχάκη, πρατήριο υγρών καυσίμων με αντλία και προϊόντα της SHEL. Ακολουθεί το κρεοπωλείο του Αντωνομανωλάκη και μετά το   εμπορικό κατάστημα της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών με υφάσματα, ρούχα και υαλικά, ένα λαϊκό μαγαζί προσιτό στους αγρότες με υπάλληλο τον Μανόλη τον Μυλωνάκη. Δίπλα  είναι ένα μεγάλο καφενείο του Μιχελιουδάκη. Στη συνέχεια είναι το μαγαζί του Ξηρουχάκη Δημήτρη (Ξηρουχοδημήτρη), ο φούρνος του Μελισσιανού (φωτο) το μαγαζί του Σκουνάκη που είχε σχέση με τσιμέντα και αργότερα το παντοπωλείο του Γιώργη Κουνελάκη (Φλάσκα) το οποίο κατεδαφίστηκε για διαπλάτυνση της οδού «ομογενών Αμερικής»
Ας περάσομε, όμως απέναντι στο χώρο του Μιχαήλ Αρχάγγελου και στη θέση που είναι το συντριβάνι. Εδώ υπήρχαν τρία μαγαζιά που και αυτά κατεδαφίστηκαν  για το άνοιγμα της πλατείας(!!!). Το ένα μαγαζί ήταν υποδηματοποιείο με ωραία βιτρίνα του Αντώνη του Ξηρουχάκη(Ξηρουχαντώνη). Δίπλα ήταν το ραφείο του Στέλιου Ξηρουχάκη και ένα άλλο μαγαζί του Δ. Σκουνάκη με λάδια. Να σημειωθεί ότι κοντά στην δυτική πόρτα του Μιχαήλ Αρχαγγέλου ήταν να κομψό περίπτερο με τσιγάρα, και κάποιες εφημερίδες που δεν έφερνε ο  Φώτης, του
Γιώργη του Ξηρουχάκη (φώτο). Το κομψό περίπτερο μετατοπίστηκε για να ανοίξει ο χώρος της εκκλησίας και έδωσε τη θέση του σε ένα άκομψο έκτρωμα που έκλεισε και την πλατεία και τη θέα προς τη θάλασσα(!)
Επίσης να σημειωθεί ότι μπροστά από την κύρια είσοδο του Μιχαήλ Αρχαγγέλου κάθε πρωί κάποιοι ψαράδες έστηναν πάγκους μέχρι το μεσημέρι και πουλούσαν τα ψάρια τους!!
Ο ΨΑΡΟΠΑΓΚΟΣ ΤΟΥ ΤΣΙΧΛΗ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ RASKOLNICK

Κάτω Βόλτα!
Η Μπουρκίνα Φάσο είναι μια μικρή χώρα της Δυτικής Αφρικής. Η καλή αυτή χώρα ήταν γνωστή παλαιότερα ως Άνω Βόλτα. Ήταν κατά τα λεγόμενα μια διεφθαρμένη χώρα και όπως μαθαίνουμε από την Wikipedia, το 1984, ο οραματικός Πρόεδρός της, παίρνοντας στα χέρια του τα ηνία του κράτους και όντας ταγμένος να πατάξει τη διαφθορά, σε μια συμβολική κίνηση, αποφάσισε και διέταξε να μετονομαστεί η Άνω Βόλτα σε Μπουρκίνα Φάσο, που σημαίνει «χώρα των εντίμων ανθρώπων» στις δύο μεγαλύτερες ιθαγενείς γλώσσες, την Mossi και την Dioula. 
Δυστυχώς, εκείνος ο Πρόεδρος δεν τα κατάφερε να μείνει για πολύ στην εξουσία για να πραγματοποιήσει το όραμά του και να μετατρέψει τη διεφθαρμένη του χώρα, σε μια χώρα εντίμων. Τρία χρόνια ....

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

ΚΙΣΑΜΙΚΟΣ-ΙΝΚΑ ΧΑΝΙΩΝ

Όλοι οι δρόμοι σήμερα για τους Κισαμίτες οδηγούν στις Μουρνιές όπου στις 15.00 οι ελπίδες του Κισαμικού αντιμετωπίζουν το ΙΝΚΑ στον πρώτο τελικό της χρονιάς, για το κύπελλο παίδων!!!! 



Υ.Σ Για άλλη μια φορά το λέω ότι δεν έχουμε (ούτε είχαμε) τους απαιτούμενους ανθρώπους για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να πρωταγωνιστήσουν!!! Και για να καταλάβετε τι εννοώ ένα τελικός κυπέλλου πάντα γίνεται σε ένα γήπεδο που ορίζεται εξ αρχής αν όχι τότε βρίσκουμε ένα γήπεδο, ώστε η  απόσταση των ομάδων να είναι περίπου ίση από τις έδρες τους!!! Όπως διαπιστώνεται σήμερα αφού μέτρησαν την απόσταση μεταξύ Χανίων και Κισάμου είδαν ότι η μέση είναι στις ..Μουρνιές!!! Εύγε!!
Το έχουν ξανακάνει!

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

ΧΑΘΗΚΕ Η ΠΑΡΑΛΙΑ

Πήγα μια βόλτα ως και το Ελαφονήσι.....Ρε παιδιά τι έγινε που πήγε η παραλία; Χάθηκε τελείως .... και φυσικά ούτε η καντίνα λειτουργούσε...Κρίμα!!!

ΤΑΜΠΕΛΕΣ

Αναρωτιούνται τα Χανιώτικα Νέα, μιας και άνοιξε ο δρόμος από το Τοπολιανό φαράγγι, γιατί δεν βγάζουν τις πινακίδες που λένε ότι είναι κλειστός ο δρόμος; 
Η απάντηση είναι γνωστή ...... Ακόμα κυκλοφορεί ελεύερο το κατσίκι που τόσο μας ταλαιπώρησε τώρα και ένα χρόνο!!!
Έως ότου να συλληφθεί λοιπόν, οι πινακίδες θα μένουν στην θέση τους...... Κορόιδα είναι να τις μπαινοβγάζουν; 

ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΚΙΣΑΜΙΚΟΥ

Επιβλητική νίκη οι Προπαίδες
Με εμφατικό τρόπο η ομάδα Προπαίδων του Κισαμικού πανηγύρισε την τρίτη νίκη της στο πρωτάθλημα, με 9-0 απέναντι στην Α.Ε. Κυδωνίας. Τρία γκολ πέτυχε ο Κ. Παπαδάκης, από δύο οι Πλευράκης, Σχοινοπλοκάκης και από ένα οι Κρέτσι, Σεχάι. 
Ο Γιώργος Τουλουπάκης παρέταξε την εξής σύνθεση: Αντ. του Ν. Τριανταφυλλάκης, Γ. Παπαδάκης, Μαραγκουδάκης, Κρέτσι, Καστανοπουλάκης, Σχοινοπλοκάκης, Χαρτζουλάκης, Νικολοζάκης, Πλευράκης, Κ. Παπαδάκης, Σεχάι. 
Έπαιξαν ως αλλαγή και οι Κουτουλάκης, Καστρινάκης και Στυλιανουδάκης

Ήττα με ανατροπή για τα Τζούνιορ
Παρότι βρέθηκαν να προηγούνται με 2-1 λίγα λεπτά πριν από τη λήξη οι Τζούνιορ του Κισαμικού υπέστησαν την 2η ήττα τους στο πρωτάθλημα, με 2-5 από το Μινώταυρο.
Καστανοπουλάκης και Γοναλάκης είχαν δώσει προσωρινά προβάδισμα στην ομάδα του Γιώργου Σημαντηράκη, ο οποίος χρησιμοποίησε την εξής σύνθεση: Σγουρομάλλης, Σημαντηράκης, Γ. Κουνελάκης, Χριστοφοράκης, Πολίτης, Ηλιάκης, Καστανοπουλάκης, Γοναλάκης.
Έπαιξαν και οι Κατερουδάκης, Σχετάκης, Κουτρουμπίλιας και Στ. Κουνελάκης.

ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ;

Μέρος V (Το πρώτο μέρος ΕΔΩ, το δεύτερο μέρος ΕΔΩ, το τρίτο μέρος ΕΔΩ, το τέταρτο μέρος ΕΔΩ)
(οδός Σκαλίδη τέλη του 50 με αρχές του 60)
Γράφει η Ευτυχία Δεσποτάκη
Φώτο Παπαδάκης Γιάννης
Αυτό τον κόσμο το μικρό άλλοι τον είχαν πρώτα
Αυτό τον κόσμο το μικρό, άλλοι τον έχουν τώρα
Αυτό τον κόσμο το μικρό άλλοι τον καρτεράνε……….

   Σταύρος Ξαρχάκος
.....Ακριβώς απέναντι δεξιά  ήταν το μαγαζί του Χαραλάμπη του Δαρατσιανού επίσης με όμοια ζαχαρώδη προϊόντα.
Δίπλα από το Δαρατσιανό ήταν το Εμπορικό κατάστημα Αφοί Μαρή. Την εποχή που αναφερόμαστε ιδιοκτήτες είναι ο Σπύρος και Ιάκωβος Μαρής εξάδελφοι. Ένα μακρυνάρι είναι το μαγαζί, με ξύλινο βάθρο για το ταμείο. Μία βιτρίνα
μακρόστενη δεξιά και αριστερά της πόρτας, με υφάσματα ή κουβέρτες η μία, ή άλλη με κάποιο καλό σερβίτσιο. Ακριβότερο πάντα μαγαζί στις τιμές του αλλά πρώτο σε ποιότητα. Πίσω από τους πάγκους πολλά τόπια ύφασμα και στο βάθος υαλικά. Η κοπέλα πωλήτρια πάντα πίσω από τον μακρύ πάγκο. Δίπλα το περιποιημένο και πλούσιο  παντοπωλείο των αδελφών Ανουσάκη (Φώτο πάνω) 
και στη συνέχεια το εμπορικό κατάστημα των Αδελφών Πατερομιχελάκη, (Φωτο) Μανώλη, Γιάννη, Μιχάλη, όλοι καθημερινά παρόντες εκ περιτροπής και ο Γιώργης μόνιμα στο ταμείο. Επίσης μαγαζί με βιτρίνα, μακρινάρι, αλλά και με δεύτερο πάτωμα στο οποίο σε ανέβαζε μια ξύλινη σκάλα εσωτερική. Στο μπαλκόνι του πάνω πατώματος κρεμόταν χαλιά τάπητες και ήταν χαρακτηριστικός αυτός με την προσωπογραφία του Βενιζέλου. Πολύ γεμάτο μαγαζί με πολλά τόπια όλων των κατηγοριών γι΄αυτό και προσιτότερο σε τιμές επίσης  με πολλά σερβίτσια και γυαλικά, με τρεις τέσσερις εμπορουπαλλήλους μέσα.
Στη δεξιά  πλευρά μετά του Θοδωρή το μαγαζί ήταν το ψιλικαντζίδικο –στιλβωτήριο του Τσικιντίκο, μικρασιατικής καταγωγής με μύρια μικροπράγματα και παιχνίδια αλλά και με μια εγκατάσταση υπερυψωμένη  με πολυθρόνες όπου ανέβαινε  αυτός που ήθελε να βάψει ή να γυαλίσει τα παπούτσια του. 
Στη συνέχεια ήταν το κουρείο του Αντρέα του Κυριτσάκη (Φώτο) και δίπλα το μπακάλικο, παντοπωλείο του Γιώργη του Μυλωνάκη με τα καλύτερα πάντα προϊόντα και σαφώς ακριβότερα.
Δίπλα είναι το εμπορικό κατάστημα του Λυκούργου του Καμηλάκη επίσης με υφάσματα και γυαλικά  και  πάντα με μια κοπέλα να βοηθά στις πωλήσεις. Πνευματικός άνθρωπος ο Λυκούργος συγκεντρώνει στο μαγαζί του όλο και ενδιαφέροντες συζητητές, αλλά  είναι και το στέκι  όλων των εννιαχωριανών λόγω καταγωγής του Λυκούργου και της γυναίκας του της Αρετής. (Φώτο)
Μετά το Λυκούργο είναι το βιβλιοπωλείο του Φώτη Παπαδογιάννη, που επίσης φέρνει τις εφημερίδες. Το βιβλιοπωλείο εξυπηρετεί όλους τους μαθητές από το δημοτικό μέχρι το Λύκειο τόσο σε βιβλία όσο και σε γραφική ύλη, καθώς και όλες τις υπηρεσίες. Στο μέσα χώρο ήταν ο χώρος των παιχνιδιών. Επίσης ο
Φώτης (φώτο) είχε και γυαλιά πρεσβυωπίας για τους ώριμους σε ηλικία που έλυναν το πρόβλημα τους χωρίς να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο στα Χανιά. Ο Φώτης την Κυριακή έβγαζε έξω τις εφημερίδες με ένα κουτί για ταμείο και όποιος ήθελε εφημερίδα έπαιρνε μόνος του και έβαζε το αντίτιμο στο κουτί κάτι ανάλογο με το πάντα ανοιχτό καφενείο του Σκουνάκη.
  Στρίβοντας για την πλατεία Τζανακάκη στη γωνία  είναι ένα μεγάλο μακρόστενο μαγαζί που σε πρώτη φάση είναι το ζαχαροπλαστείο του γέρο- Αντώνη Σχετάκη με αρχιμαστόρισσα στα γλυκά την νύφη του την ακούραστη κ.Ελευθερία. Όλα της τα γλυκά πετυχημένα ανεξαιρέτως, αλλά το εκλέρ και το κοκ ήταν νομίζω κάτι το  μοναδικό. Αργότερα το ζαχαροπλαστείο μετακομίζει και το μαγαζί γίνεται το καφενείο του Γιώργη Κουτσουρέλη, αριστοκρατικό καφενείο, που του προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα  η προσωπικότητα του Κουτσουρέλη, δεξιοτέχνη του λαγούτου. Κάποιες φορές που είχε διάθεση και βρισκόταν με φίλους μερακλήδες έπιανε το λαούτο και η αγορά αντιλαλούσε.
 Στο καφενείο του Κουτσουρέλη "ΠΑΛΛΑΣ" απόλαυσαν τον καφέ τους, το ουζάκι αλλά και τις πενιές του, τόσο ο Μίκης Θεοδωράκης όσο και ο δικός μας ο Μάνος ο Κατράκης.

ΝΤΥΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΤΟΠΟΛΙΑΝΟ ΦΑΡΑΓΓΙ

..τεράστιο έργο που πάει χαράμι αν δεν διώξουν τις κατσίκες.... κύριε Αντιπεριφερειάρχα!!!

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ


Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ RASKOLNICK

Χρέος μας να σταματήσουμε τους εκμαυλιστές!
Είναι γνωστό, ήδη από τον Οκτώβριο του 2012, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τόσο δια της επικεφαλής του όσο και δια κορυφαίου στελέχους του, ρητά παραδέχτηκε ότι το ελληνικό πρόγραμμα «διάσωσης», στηρίχτηκε σε λανθασμένες παραδοχές.
Από τότε μέχρι σήμερα, είναι συχνές οι επαναλήψεις της παραδοχής αυτής της αποτυχίας∙ δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ομολόγησε ότι, ήδη από την περασμένη άνοιξη, έχει ανατεθεί σε επιτροπή ειδικών η μελέτη των αιτιών της αποτυχίας του ελληνικού προγράμματος.
Ως επιστέγασμα αυτής της ομολογίας αποτυχίας, ήρθε το προσχέδιο πορίσματος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ένα πόρισμα που, υπογραμμίζοντας τις αστοχίες που οδήγησαν στη βαθιά ύφεση που βιώνουμε όλοι στο πετσί μας και –το κυριότερο- τονίζοντας ότι οι δρομολογημένες περικοπές και οι ισοπεδωτικές.....

Ε ΡΕ ΧΟΥΝΤΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ.....

Δημοσκόπηση δείχνει λέει ..όλα τα κόμματα εκτός βουλής, εκτός από Σύριζα Κ.Κ.Ε και Ν.Δ.!!!!  Ο.κ το καταλάβαμε το ανέκδοτο!!
Σας παρακαλώ όμως να μας πληροφορήσετε ποιος παράγγειλε την δημοσκόπηση!!! 

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Ασορτί όλα ..... σακούλα jumbo, μπλουζάκι Ν.Δ και ο Έλληνας....

ΕΞΑΤΑΞΙΟΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ

1970-71 με τους 15 καθηγητές του. Από δεξιά  όσους θυμάμαι Παπαδάκης Γιώργος (γυμναστής), Σχετάκης Αντώνης (μαθηματικός), Μαλαθράκης Εμμανουήλ (φιλόλογος), Σημανδηράκη Ευτυχία (φιλόλογος), Παπαχειμώνας (φυσικός), Κυριακογιαννάκης (φιλόλογος), Πατήρ Ιγνάτιος (Θρησκευτικός), Αννουσάκης Ιωάννης (φυσικός), Κωνσταντουλάκης (Γυμνασιάρχης),... Κακαβούλη Ελένη (Αγγλικών), Παπαδάκης Χαρίλαος (Θρησκευτικών)..Μανιουδάκη ........

ΑΠΟ ΑΜΙΑΝΤΟ

Σε ποιο γυμνάσιο της πόλης της Κισάμου, ασχολούνται με όλα τ' άλλα αλλά ξεχνούν ότι οι τουαλέτες των παιδιών είναι σε κακή κατάσταση και το φοβερό οτι η σκεπή είναι από αμίαντο και χιλιοτρυπημένη; Καλό είναι λοιπόν ο σύλλογος γονέων του σχολείου -μιας και οι υπόλοιποι μάλλον έχουν άλλα να κάνουν και δεν προλαβαίνουν- να προσπαθήσει να την αλλάξει. Προέχει η υγεία των παιδιών!!!
Είμαι σίγουρος ότι στον δήμο μας δεν το ξέρουν ..... γιατί αλλιώς δεν δικαιολογούνται!!!

ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ;

Μέρος ΙΙΙΙ (Το πρώτο μέρος ΕΔΩ, το δεύτερο μέρος ΕΔΩ, το τρίτο μερος ΕΔΩ)
(οδός Σκαλίδη τέλη του 50 με αρχές του 60)
Γράφει η Ευτυχία Δεσποτάκη
Φώτο Παπαδάκης Γιάννης
Αυτό τον κόσμο το μικρό άλλοι τον είχαν πρώτα
Αυτό τον κόσμο το μικρό, άλλοι τον έχουν τώρα
Αυτό τον κόσμο το μικρό άλλοι τον καρτεράνε……….
   Σταύρος Ξαρχάκος
....Ξαναβρισκόμαστε αριστερά  όπου μετά το κρεοπωλείο του Κωστή ήταν το μπακάλικο του Θεοχάρη του Χορευτάκη, που αργότερα ενοικιάστηκε για μεγάλο διάστημα για τα γραφεία της Δ.Ε.Η. Δίπλα  είναι το παντοπωλείο του Κυριάκου του Κοντοπυράκη, ύστερα  ένα μικρό κουρείο και αρωματοπωλείο του Στέλιου του Μαρεντάκη και δίπλα το κρεοπωλείο του Πλευράκη.
Απέναντι δεξιά είναι μια μικρή αυλή με σπίτι που υπάρχει το πρώτο κομμωτήριο του Νότη του Μαρεντάκη. Δίπλα ένα μικρό μπακάλικο του Μανόλη Καμπουράκη και στη συνέχεια το εμπορικό του Ευτύχη του Φουντουλάκη και μετά  το μαγαζί του Ηλία Κακαουνάκη (Φώτο) που πουλάει πρόκες σφυριά, σκαπέτια και άλλα σιδηρικά.
Απέναντι δεξιά γωνιακό είναι το εμπορικό του Μανόλη Μαυρομάτη και της Λιλίκας με υφάσματα και υαλικά, υπάλληλοι και οι δύο  προηγουμένως  στο μεγάλο εμπορικό των Πατερομιχελάκηδων κάνουν το βήμα και φτιάχνουν το δικό τους μαγαζί που για πολλά χρόνια πρόσφερε τις υπηρεσίες του στο χώρο του εμπορίου.
Απέναντι από το εμπορικό του Μαυρομάτη είναι το υποδηματοποιείο του Μανόλη Κουρτάκη που φτιάχνει παπούτσια αφού πάρει μέτρα στον πελάτη πελάτισσα και φέρνει και έτοιμα που κοσμούν την ωραία του βιτρίνα. Μέσα καθισμένη στη μηχανή της είναι η κοπέλα κορδελιάστρα που τον βοηθά. (Φώτο)
Στη συνέχεια είναι το ραφείο του Αντώνη Κατσικανδαράκη σπουδαίου ράφτη αλλά και ψάλτη στην εκκλησία και με άλλες πολλές ανησυχίες πνευματικές για την  τοπική ιστορία, που σήμερα με βιβλία του έχει καταθέσει.
Ήδη βρισκόμαστε στο κέντρο της αγοράς του παλιού Καστελιού που η ζωή της τότε εποχής  σε όλες τις μορφές της σφύζει.
Στην αριστερή πλευρά είναι ο φούρνος του Γιάννη Κοντοπυράκη ένας φούρνος ποιότητας και συνέπειας με αρχιεργάτη μέσα το Δεληκωνσταντίνου και τον Μιχαηλίδη, δίπλα το μαγαζάκι του Κοντοπυραντώνη ή μπάρμπα Αντώνη (Φώτο) με τσιγάρα και δίπλα το παντοπωλείο του Σπύρου Φαραγγιτάκη και στη συνέχεια το μαγαζί του Γιάννη Χαλκιαδάκη με τσιγάρα και αργότερα πρακτορείο εισιτηρίων της Α.Ν.Ε.Κ.
Στην δεξιά πλευρά και πριν από το στενό με τα σκαλιά που σε κατεβάζει στον κάτω δρόμο στου Μαρή τη βρύση είναι τρία μαγαζιά στη σειρά των Παπαδάκηδων. (Φώτο)
Εστιατόριο με ψυχή τον Παπαδόγιαννη και αργότερα τους γιους του, τον Παπαδοκωστή και Παπαδόγιαννη σεφ και οι δύο της εποχής ανεπανάληπτοι στη φασολάδα και στο ψητό τους, αναφερόμενοι στους τότε ελάχιστους
τουριστικούς οδηγούς. Δίπλα το καφενείο του Παπαδοστεφανή και αργότερα του Παπαδοκωστή με το όνομα «Ετέα». Από πάνω που ανεβαίνεις με εσωτερική σκάλα είναι το ξενοδοχείο ύπνου του Παπαδοσήφη ο «Μορφέας», το μοναδικό της περιοχής. Το καφενείο του Παπαδοστεφανή από τα πιο πολυσύχναστα είναι κομμάτι της ιστορίας του τόπου. Εδώ συχνάζει η μεσαία τάξη.
ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

Καθώς το Καστέλι δεν έχει δημοτικό κατάστημα, δημαρχείο ακόμη, σε αυτό το καφενείο γίνεται η συνάντηση κρατικών φορέων και αρχών της κωμόπολης για επίλυση ζητημάτων. Εδώ θα συναντήσει ο νομάρχης το δήμαρχο και τους συμβούλους, αλλά και ο βουλευτής οποιασδήποτε παράταξης στο καφενείο του Παπαδάκη θα συναντήσει οπαδούς.
Σε κάθε προεκλογική περίοδο το μπαλκόνι επάνω προσφέρεται για να μιλήσουν οι υποψήφιοι στον συγκεντρωμένο από κάτω λαό.
Ποιοι και πόσοι δεν έχουν μιλήσει και πόσες φορές! Μητσοτάκης, Πολυχρονίδης, Βενιζέλος, Μπακλατζής, ο παλιός Βολουδάκης κ.α. 
Μετά το στενό με τα σκαλάκια είναι το μαγαζί του Θοδωρή Κοντοπυράκη. Αυτό το μαγαζί πουλάει ζαχαρώδη προϊόντα, ζάχαρη, κουφέτα, φιστίκια, φουντούκια και επίσης  έχει μπαχαρικά. Στη μέση του μαγαζιού υπάρχει ένα μακρόστενο
ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ
ξύλινο έπιπλο άσπρο με ράφια, που εκεί επάνω είναι τοποθετημένοι μεγάλοι γυάλινοι βάζοι με κάθε είδους καραμέλες. Ένα μέρος αυτού του μαγαζιού μέσα σε άσπρες ντουλάπες είχε σχολικά είδη, τετράδια, μολύβια, γόμες και σε μια ιδιαίτερη βιβλιοθήκη είχε λογοτεχνικά βιβλία και ιδιαίτερα τις εκδόσεις της Εστίας. Το Σεπτέμβρη το μαγαζί άλλαζε όψη, καθώς όλους τους πάγκους έπιαναν τα σχολικά βιβλία και τα σχολικά τετράδια με αντίστοιχα βοηθήματα. Επίσης σε αυτό το μαγαζί σύχναζαν πνευματικοί άνθρωποι του τόπου. 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ