Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΑΛΛΟΝ

Ανάπλαση ιστορικού κέντρου.... είναι όπως λέγαμε....
"Σήμερα το βράδυ στην πλατεία του Καστελλιού, ο γίγας, ο απίθανος ο τεραστιότατος Σαμψών θα κουνήσει τα σύμπαντα.... θα σηκώσει 700 κιλά, θα λυγίσει δέκα μπετόβεργες μαζί ....θα σύρει δυο σειρές παρκαρισμένα αυτοκίνητα, μην το χάσετε! 
Είσοδος ελεύθερη!!!

Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ RASKOLNICK

Όχι άλλο κάρβουνο!
Όλη αυτή η φασαρία με το "αντιρατσιστικό" νομοσχέδιο, φρονώ ότι είναι άκαιρη κι ως εκ τούτου γίνεται για να μας αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα, όπως θα έλεγε κι ο σύντροφος Χαρίλαος, ο θεός ας αναπαύσει τα κοκαλάκια του, του κάνανε προχθές και το μνημόσυνο. Οκτώ χρόνια ήδη συμπληρώθηκαν από τον θάνατό του θυμόσοφου γέροντα μιας παλαιότερης Τρόικας.
Από την άλλη μεριά, για να γυρίσομε στα δικά μας τα χαΐρια, η αξιωματική αντιπολίτευση, λες .....

ΜΠΗΚΑΝ ΟΙ ΝΑΥΑΓΩΣΩΣΤΕΣ

Σύµφωνα µε το από 08/03/2013 πρακτικό της Επιτροπής που συστήθηκε µε απόφαση του Κεντρικού Λιµενάρχη Χανίων για τον χαρακτηρισµό χώρων του αιγιαλού ως πολυσύχναστων, οι παραλίες που αφορούν στην ∆Ε Κισάµου και χρήζουν της τοποθετήσεως ναυαγοσώστη είναι οι: Μαύρος Μώλος και Παραλία Γηπέδου στην Κίσαµο και οι παραλίες Φαλάσαρνα και Παχειά Άµµος στον Πλάτανο Κισάµου....για τον λόγο αυτό ο Δήμος προχώρησε με ανάθεση σε γνωστή  Ναυαγοσωστική εταιρία την κάλυψη των παραλιών του ΔΕ Κισάμου.
Με το ίδιο πρακτικό οι παραλίες που αφορούν στην ∆Ε Μηθύµνης και χρήζουν της τοποθετήσεως ναυαγοσώστη είναι η παραλία έµπροσθεν στο campring MITHIMNA, στην παραλία του ∆ραπανιά..... στην ίδια εταιρεία!

Ο ΜΕΓΑΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ...

.... ο ταπεινός, ο Χριστιανός
Έχει λεχθεί ότι κάποιοι άνθρωποι είναι σαν τα βουνά. Ενα τέτοιο ψηλό, πανύψηλο, βουνό υπήρξε ο πολυσέβαστος, πολυαγάπητος και πολύκλαυτος, με την πρόσφατη εκδημία του, παππούς Ειρηναίος. Κι αν στην ανάβαση των υψηλών βουνών κόβεται η ανάσα των ορειβατών, στην ανάβαση του όρους Ειρηναίος κόβεται η ανάσα και της Ιστορίας, κομμάτι πλέον αναπόσπαστό της και ο ίδιος.
Για την Κίσαμο και το Σέλινο, τα Χανιά και την Κρήτη, αλλά και προφανώς για την Εκκλησιαστική και Κοινωνική Ιστορία του τόπου, ο Ειρηναίος με το θεολογικό και κοινωνικό του έργο, τις διδασκαλίες του .......

ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΤΗΝ ΡΙΞΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΖΑΛΟΓΓΟ;

Αυτό το"πράμα" όπως πάει θα αμφισβητήσει και ...... εμάς!!! Ποιοι άραγε την ψήφισαν;
Μετά βγαίνετε όλοι εσείς οι καλοθελητάδες- ιδιαίτερα κάτι αρχιτέκτονες- και αναρωτιέστε γιατί η Χρυσή Αυγή παίρνει τέτοια ποσοστά.
Το αυγό του φιδιού είναι αλλού αλλά με τόσες τσίμπλες που να το δείτε....

ΠΟΙΟΣ ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ .... ΕΚΘΕΣΗ ΙΔΕΩΝ....

Προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης ανάπλασης του ιστορικού κέντρου του Καστελίου θα υπογραφεί ανάμεσα στον Δήμο, το Τεχνικό Επιμελητήριο και την Περιφέρεια Κρήτης.  Αυτό συμφωνήθηκε σε χθεσινή συνάντηση στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων προκειμένου να συζητηθούν λεπτομέρειες της προγραμματικής σύμβασης.
Στόχος των συμμετεχόντων είναι να υπάρξει άμεσα μία ποιοτική μελέτη για το ιστορικό κέντρο της πόλης της Κισάμου και στη συνέχεια να αναζητηθεί η χρηματοδότησή της από κάποιο κοινοτικό ή εθνικό πρόγραμμα. 
ΜΙΑ ΙΔΕΑ .....
Μιλώντας ο δήμαρχος Κισάμου, κ. Γιώργος Μυλωνάκης, τόνισε πως  «Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε προγραμματική σύμβαση για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία. Θα γίνει μία τριμερής προγραμματική σύμβαση με τη συμμετοχή του Δήμου Κισάμου, του Τ.Ε.Ε. - Τμήμα Δυτικής Κρήτης και της Αντιπεριφέρειας. Στόχος της σύμβασης είναι να προχωρήσουμε σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και θα χωριστεί σε δύο φάσεις. Σε ένα επίπεδο ιδεών για να δούμε τι ακριβώς θα γίνει και σε ένα δεύτερο επίπεδο όπου θα προτείνονται πιο συγκεκριμένα πράγματα για το πώς θα γίνει το έργο. Πιστεύουμε ότι πραγματικά η Κίσαμος, το Καστέλι, αξίζουν αυτήν την ανάπλαση καθώς θα βοηθήσει πάρα πολύ στην προσέλκυση τουρισμού, αλλά θα εξυπηρετεί καλύτερα και τους κατοίκους».

Κατά σειρά ο 4ος δήμαρχος που θέλει μια ανάπλαση για το Τσαρσί.... οι 3 προηγούμενοι προσπάθησαν αλλά τα αποτελέσματα γνωστά .... Αλήθεια δεν θα ήταν προτιμότερο μια καλή συγκοινωνιακή μελέτη για να γλυτώσει η πόλη από αυτό το ανεπίτρεπτο κυκλοφοριακό χάλι;




ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ.....

Σύμφωνα με έγγραφο του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ.  Κώστα Τζαβάρα, το Μουσείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας  Pfahlbaumeseum επιβεβαίωσε ότι θα επιστρέψει τη"λεία" πολέμου εντός του Ιουνίου, και πιο συγκεκριμένα πρόκειται για 8.000 κομμάτια από αγγεία της νεολιθικής εποχής τα οποία προέρχονται από παράνομη ανασκαφή που έγινε το 1941 σε περιοχή κοντά στο Βελεστίνο και τα εξήγαγε παρανόμως στη Γερμανία αρχαιολόγος.

ΛΟΥΛΟΥΔΟΚΗΠΟΙ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ

Opuntia engelmanii.... ψευτοφραγκοσυκιά, αλλά όμορφη!!
 Το μόνο που σώζει αυτήν την πόλη είναι οτι υπάρχουν ακόμα νοικοκύρηδες και άνθρωποι που αγαπούν το ωραίο......

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΓΕΜΙΣΤΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΝΟΜΙΜΟΥΣ.....

H Ιταλία όχι μόνο φέρεται να χορήγησε με ταξιδιωτικά έγγραφα τους λαθρομετανάστες από τη Βόρεια Αφρική, αλλά να τους έδωσε και 500 ευρώ ώστε να εγκαταλείψουν τη χώρα και να κατευθυνθούν προς τη Γερμανία.
Συγκεκριμένα, αρκετές εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Λιβύη, την Γκάνα και το Τόγκο έφτασαν στη Γερμανία με έγγραφα που τους παρείχε η Ιταλία και συγκεκριμένα προσωρινά διαβατήρια και άδειες παραμονής τρίμηνης διάρκειας για όλη τη ζώνη Σένγκεν, σύμφωνα με καταγγελία του υπουργού Εσωτερικών του Βερολίνου. Εκατοντάδες από αυτούς έχουν εγκατασταθεί σε πόλεις της Γερμανίας, οι περισσότεροι μάλιστα είναι άστεγοι και άνεργοι, καθώς δε δικαιούνται άδειας εργασίας και παραμονής αλλά ούτε κάποιων κοινωνικών επιδομάτων της χώρας.
Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών από την πλευρά του διαπραγματεύεται με τη Ρώμη τον επαναπατρισμό των προσφύγων στην Ιταλία.
Εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Λάβαμε από την Ιταλία τη διαβεβαίωση ότι θα πάρουν πίσω τους πρόσφυγες».
Eίναι φανερό ότι θέλουν να μετατρέψουν το Νότο σε αποθήκη ψυχών.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Η αλήθεια είναι ότι το 90% των λαθροτέτοιων θέλουν να πάνε Γερμανία, γιατί λοιπόν να τους το στερήσουμε; Είναι υποχρέωση μας, για να μην μας λένε και ρατσιστες να εκπληρώσουμε τις επιθυμίες των "φιλοξενούμενων μας", όχι μόνο δίνοντας προσωρινά έγγραφα αλλά καλό είναι να τους δώσουμε και μερικές διευθύνσεις..για τους εκεί φίλους μας. Καιρός είναι να καταλάβουν πως αισθάνονται και οι πολίτες του Νότου.... 

ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ


Οι αρχαιολόγοι έτσι εκφράσουν την πικρία, το θυμό και την αντίθεσή τους, στα νέα αυστηρά μέτρα λιτότητας, τα οποία απειλούν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον την Ελλάδας.

300Ε ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ

Ποιος δίνει τα μεγαλύτερα μεροκάματα στην Κίσαμο; 
Αυτό είναι το Quiz της ημέρας.... και δεν μιλάμε για τα 33-35 Ε που παίρνουν οι απλοί εργαζόμενοι, αλλά για μεροκάματα που κάνουν μπαμ..... πανευρωπαικώς!!!
Άμα μάθετε το που..θα δείτε και το γιατί δεν προχωρούν ..... τα έργα....
Πάντως χαλάλι των αν και πολλοί από μας θα πήγαιναν και με τα μισά..........

ΧΑΧΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ

Ένα βήμα πριν την έναρξη των εργασιών για το καταδυτικό πάρκο, βρίσκεται ο Δήμος του Πλατανιά Χανίων.
Έπειτα από συνεργασία με ψαράδες από το Κολυμπάρι, πραγματοποιήθηκαν αναγνωριστικές καταδύσεις στα Αφράτα, αφού εκεί έχουν εντοπιστεί κουφάρια συντριμμιών από τον Β' παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Στόχος του Δήμου, είναι να ποντίσει ένα ακόμα πολεμικό αεροσκάφος* και ένα πλοίο της εποχής, με σκοπό τη δημιουργία υφάλων για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου, ως πόλου έλξης επισκεπτών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον καταδυτικό τουρισμό.
Τώρα απομένει να βρεθούν τα κατάλληλα σημεία ώστε να μπορέσουν να ποντιστούν τα αεροσκάφη και τα πλοία, προκειμένου να υπάρξει το ζητούμενο αισθητικό αποτέλεσμα που θα αποτελέσει πόλο έλξης για τον καταδυτικό τουρισμό.
Θα πρέπει ακόμα να βρεθούν σημεία με το κατάλληλο βάθος, προκειμένου να μπορούν οι επισκέπτες να βουτάνε χωρίς φόβο.

*Αναφορά στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, με την οποία ζητά τη δωρεάν παραχώρηση στο Δήμο Πλατανιά δύο αποσυρθέντων αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, απέστειλε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης.
Όπως εξηγεί, τα δύο αεροσκάφη πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως αξιοθέατα στον πρόδρομο του υπό σχεδιασμό Καταδυτικού Πάρκου.

-Τελικά τι στο διάολο περισσότερο έχουν αυτοί από εμάς; Το σχεδιάζαμε, το καλοδεχτήκαμε και όχι μόνο για ένα, αλλά δυο, ένα στο Λαφονήσι του κ. Κουκουράκη και ένα στην Κίσαμο της κα Σκουλάκης, τελικά μάλλον στον Πλατανιά το βλέπω... που είναι και πιο μάγκες!
Η μοναδική μας περίπτωση να μην χαθούμε μέσα στην αδιαφορία και στην νωχελικότητα είναι να μας το κάνει ο δήμος Πλατανιά μέσα στα δικά μας νερά .... του κόλπου της Κισάμου!! Καληνύχτα!!!


ΒΛΑΣΤΟΣ ΓΙΟΚ......

..... αρνητικά φαίνεται να απάντησε στην πρόταση του Κισαμικού ο συμπαθής Ηρακλειώτης προπονητής Γ. Βλαστός. Οι προσπάθειες για ανεύρεση προπονητή συνεχίζονται αν και οι λύσεις μετά τα όχι Διγκόζη και Βλαστού έχουν φέρει μια αναστάτωση στην διοίκηση. 
Πάντως κατά την γνώμη μου περισσότερο πρέπει να καίει το γηπεδικό, που δεν κουνιέται φύλο....από τις υποσχέσεις!!!

ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΙΣΑΜΟΥ

 "Μια πολύ ενδιαφέρουσα σύσκεψη" αυτά ήταν τα λόγια που είπε ένα από τα μέλη στο τέλος αυτής της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 27-05-2013 (7.00 μμ) στο Δημαρχείο Κισάμου. Πράγματι, συμφωνώ και εγώ ότι ήταν όχι μόνο ενδιαφέρουσα, αλλά και μείζονος σημασίας αφού αφορούσε το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό (του πρώην δήμου Κισάμου), αλλά πλέον και του νέου διευρυμένου Δήμου μας. Αυτό που δεν κατάλαβα ήταν, γιατί αυτή η τόσο σημαντική σύσκεψη δεν παρουσιάστηκε σε ευρύτερο κοινό, αλλά οργανώθηκε να πραγματοποιηθεί σε κλειστό κύκλο παρουσία συγκεκριμένων μόνο φορέων (τριών!) και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Ουσιαστικά λοιπόν η παρουσίαση της πρώτης φάσης εκπόνησης του Γ.Π.Σ. Κισάμου έγινε για «ενημέρωση» του Δημάρχου, ενός φορέα, δυο συμβούλων της δημοτικής αρχής και δυο της μείζονος αντιπολίτευσης. Δυστυχώς ο κ. Δήμαρχος εξακολουθεί, θέματα που αφορούν την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου μας να τα αντιμετωπίζει επιφανειακά μετατρέποντάς τα από μείζονος σε ήσσονος σημασίας . 
               Με εκτίμηση
               Σταθάκης Θεόδωρος
  Δημοτικός σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

Ἕνα νέο μινωϊκὸ παλάτι ἦρθε στὸ φῶς!
Ο ανασκαφέας του λόφου Μπούφος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο UCL της Λουβέν και διευθυντής της Βελγικής Σχολής Αθηνών, Γιάν Ντρίσεν, έδωσε διάλεξη την Πέμπτη (18-4-2013) στο Μουσείο Ακρόπολης με θέμα «Στη σκιά του Μινώταυρου: Νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο Σίσι»
Είναι το μεγαλύτερο (22.000 τ.μ.) και πιο λαμπρό παλάτι της μινωικής Κρήτης. Στους λαβυρινθώδεις διαδρόμους του κρυβόταν ο μυθικός Μινώταυρος. Πέρα όμως από τον διάσημο τούτο κάτοικο του περίφημου παλατιού της Κνωσού – που ακόμη δεν έχει καταφέρει να ενταχθεί στη λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO – ποίοι έμεναν στα δεκάδες δωμάτια του και ποίοι κάθισαν στο θρόνο του;
....

ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

Το καλοκαίρι προβλέπετε εκτός από θερμό και πολύ επικίνδυνο, απόδειξη τα τερτίπια της φύσης που προχθές κόντεψε να μας σηκώσει από τα θεμέλια μας..... 10 μποφόρ λίβας και μάλιστα μεταμεσονύχτιος, πρωτόγνωρα πράγματα ακόμα και για τους γεροντότερους. 
Τα Χανιά κάηκαν.... Τέσσερις επιχειρήσεις, έξι οχήματα (εκ των οποίων δύο JCB και ένα φορτηγό), άγνωστος αριθμός οικόσιτων ζώων, καλλιέργειες, χορτολιβαδική και δασική βλάστηση, έγιναν στάχτη.
Πριν λοιπόν είναι αργά μάλλον θα πρέπει να κοιτάξουμε και μεις την πυροπροστασία μας..... ιδιαίτερα στα γύρω της πόλης.....

35ος ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ Ο ΜΠΑΛΟΣ

Στο CNN, έφτιαξαν μία λίστα με τις 100 καλύτερες παραλίες στον κόσμο.
Αναγνωρίζοντας πως ίσως δεν θα συμφωνήσουν όλοι με το αποτέλεσμα, το CNN παρουσίασε τη λίστα στην οποία έχουν συμπεριληφθεί τέσσερις ελληνικές παραλίες, με τη Λευκάδα, τη Ζάκυνθο και την Κρήτη να εξυμνούνται. 
Τώρα στα δικά μας, ο Μπάλος είναι στην 35η θέση, καθώς, όπως περιγράφεται, είναι «μία λιμνοθάλασσα όπου τα χρώματα στροβιλίζονται, από παστέλ ροζ σε μπλε και τιρκουάζ». Ίσως λίγο αδικημένα είναι τα Φαλάσαρνα, που βρίσκονται στην 100η θέση η οποία απλά εξυμνείται για τον άπλετο χώρο που διαθέτει... Όσο για το Λαφονήσι τον παράδεισο μας.... δυστυχώς δεν είναι πουθενά.....έτσι που το κατάντησαν οι εισπρακτόροι. Φυσικά και η 35η για τον Μπάλο δεν είναι και η καλύτερη .... μιας και απ' ότι ξέρω τα παράπονα είναι πλέον περισσότερα από τα μπράβο!!! 

ΕΦΥΓΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ;

Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη πληροφορήθηκε σήμερα ότι η ελπίδα της Ελλάδας, το τεράστιο αυτό πολιτικό κεφάλαιο που δόξασε τη χώρα στο εξωτερικό, παραιτείται από το κόμμα που τον ανέδειξε.
Ο λόγος για τον Κρίτωνα Αρσένη, τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ που ανακοίνωσε ότι δεν τον εκφράζει πλέον το κόμμα που τον έβγαλε από την αφάνεια και του έδωσε τη δυνατότητα για ένα μισθό 8-10 χιλιάρικα και για τζάμπα διακοπές στις Βρυξέλλες για 4 χρονάκια.
Ο προστάτης του ......

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΛΕΤΕ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ Η ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ;

Εμείς δεν είχαμε φωτιές αλλά είχαμε πολλές ζημιές σε θερμοκήπια. Στην Γραμβούσα με τους θυελλώδεις ανέμους....των 10 μποφόρ, τα πάντα δυέλυσαν! Πάντως είναι από τα απίστευτα, νύχτα με νοτιάδες και τέτοια εποχή.... κάτι συμβαίνει!!!! 

ΑΓΟΡΑΙΟ ΤΑΞΙ .....

Mercedes-Benz 190...... Κίσαμος 1975

ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ ...ΤΩΡΑ

Μήνυση έκανε ο δήμος Κισάμου...... για παράβαση καθήκοντος σε τρεις υπαλλήλους της αποκεντρωμένης διοίκησης....
Σε βάρος της κας Κ. Τσουκαλά, γενικής διευθύντριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και πρώην διευθύντριας της ΠΕΧΩ, για παράβαση καθήκοντος καθώς το Δ.Σ. Κισάμου εκτιμά ότι ερμηνεύει όπως θέλει τους νόμους και αποκρύπτει άλλους.
Σε βάρος της σημερινής διευθύντριας ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κας Ε. Τσαγκαράκη καθώς την κατηγορεί ότι ακολούθησε την ίδια τακτική με την κα Τσουκαλά.  
Σε βάρος της διευθύντριας της Υπηρεσίας Δόμησης (Πολεοδομία) Χανίων κας Ελένης Παπαδογεωργάκη για παράβαση καθήκοντος. 

Τώρα να γελάσω ή να κλάψω για τα χάλια μας..... τότε που τα λέγανε κανένας δεν το πίστευε .....

3η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

3η ανάπλαση του Ιστορικού κέντρου αποφασίστηκε να γίνει στην Κίσαμο....έτσι μετά τον Αντ. Σχετάκη, την Φρ.Σκουλάκη, και ο Γ. Μυλωνάκης αποφάσισε να δώσει πνοή στο παλιό τσαρσί του Καστελλιού. 
Η ιστορία βέβαια γράφει ότι μόνο ο Αντώνης Σχετάκης τόλμησε να κάνει υποφερτό το κέντρο του Καστελλιού με τις κατεδαφίσεις των μαγαζιών της σημερινής πλατείας Τζανακάκη, η κυρία Σκουλάκη απλά την ομόρφυνε αν και είχε πολλές ευκαιρίες να ξεμπλοκάρει ολάκερο την "αγορά", πολύ πριν διαλυθεί και γίνει ερείπιο. Ειδικά η περίπτωση Λυγιδάκη ήταν από τις πιο καραμπινάτες, μιας και ο άνθρωπος "προσέφερε" το παλιό Φαρμακείο να περιέλθει στα χέρια του Δήμου, με ένα ευτελές αντίτιμο, ώστε να απελευθερωθεί το ανατολικό κομμάτι του Τσαρσιού και να αποκτήσει μια διέξοδο προς την Θάλασσα περνώντας και από το ωραιότερο σημείο σήμερα της παλιάς πόλης την Βρύση του Μαρή!. 
Τώρα πάμε για μια ακόμα ανάπλαση που θα μπει σε πρόγραμμα το 2014 και ίσως υλοποιηθεί ως το 2020. 
Για να δούμε λοιπόν τι έχουν κατά νου......

ΕΧΕΤΕ 5 ΜΕΡΕΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε ΚΙΣΑΜΟΣ 28/5/2013
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
ΑΚΙΝΗΤΩΝ & ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ Αρ. Πρωτ: 60
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας δύο (2) μηνών, συνολικά τριάντα (30) ατόμων, για την αντιμετώπιση εποχικών κ.λ.π. αναγκών βάση του άρθρου 14 του Ν. 2190/94, όπως συμπληρώθηκαν με το άρθρο 20 παρ. 4 του Ν. 2738/99 και αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 1 του Ν. 3812/2009.
Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Μονομετοχικής Α.Ε., έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις των άρθρων 214, 224, 225, 230, 231 και 238 του N.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α/7-6- 2010) : Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης.
2. Τις διατάξεις του ΠΔ 136/2010, «Οργανισμός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης» και ειδικότερα του άρθρου 23.
3. Τις διατάξεις του Ν.3463/2006 «Κύρωση Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων», όπως ισχύουν.
4. Την 4/2013 Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου.
5. Την υπ’ αριθμ. πρωτ. 6353/20-5-2013 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα της
Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
6. Το άρθρο 206 παρ. 1 Ν. 3584/2007.
Α ν α κ ο ι ν ώ ν ε ι
την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας δυο (2) μηνών συνολικά τριάντα (30) ατόμων, για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών λειτουργίας της Μονομετοχικής Α.Ε. στη Βουλισμένη παραλία Λαφονησίου και στη παραλία του Μπάλου ως κατωτέρω:
Δεκατέσσερα (14) άτομα Προσωπικό Καθαριότητας ΥΕ 16, για την καθαριότητα της Βουλισμένης παραλίας Λαφονησίου και της παραλίας Μπάλου.
Δέκα (10) άτομα Ταμίες ΔΕ, για τις καντίνες (αναψυκτήρια) και τις ομπρέλες στη Βουλισμένη παραλία Λαφονησίου και στη παραλία Μπάλου.
Έξι (6) άτομα Μπουφετζίδες ΥΕ, για τις καντίνες στη Βουλισμένη παραλία Λαφονησίου και στη παραλία Μπάλου.
Η πρόσληψη θα γίνει μετά από απόφαση του Προέδρου της εταιρείας και το χρονικό διάστημα απασχόλησης καθενός θα οριστεί με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ
1.- Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες
2.- Να έχουν ηλικία από 18 έως 65 ετών (παρ. 6 άρθρο 21 Ν.2190/1994 και παρ. 5 άρθρο 9 του Ν. 3174/2003)
3.- Να έχουν την υγεία και τη φυσική καταλληλότητα που τους επιτρέπει την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσεως που επιλέγουν.
4.- Να μην έχουν κώλυμα κατά το άρθρο 8 του Υπαλληλικού Κώδικα (καταδίκη, υποδικία, δικαστική αντίληψη, δικαστική απαγόρευση), κατά τα άρθρα 8,9 και 10 του υπαλληλικού κώδικα, με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων του άρθρου 4 παρ.6 του Ν.2207/97.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στη Δημοτική Μονομετοχική Α.Ε. στο δημαρχείο Κισάμου (αρμόδιος κ. Μουντάκης) εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης του παρόντος στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου Κισσάμου και στη διαύγεια, δηλαδή έως και την Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ

ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

 Γράφει ο Ιωάννης Ιωαν. Μαζοκοπάκης
Τρίτη μέρα της Μάχης. Ζέστη αφόρητη, θερμές αέριες μάζες ερχόταν από τη Λιβύη σαν να συμμάχησαν και αυτές με τους υπερασπιστές του νησιού καθώς οι επιτιθέμενοι δεν ήταν συνηθισμένοι σε θερμό κλίμα. 
Στο αεροδρόμιο του Μάλεμε και στο ύψωμα 107 είχαν πιαστεί στα χέρια και τώρα χρησιμοποιούσαν τα μαχαίρια και τις λόγχες, γιατί όποιος κέρδιζε το ύψωμα συνάμα θα κέρδιζε τον έλεγχο του αεροδρομίου και ασφαλώς τη μάχη. Αλλά ας μεταφερθούμε στη μάχη του Δραπανιά Κισάμου. Από την πρώτη μέρα είχαν εξουδετερώσει όλους τους αλεξιπτωτιστές στου Καστελιού τον κάμπο, αλλά τώρα γερμανικός τακτικός στρατός απεβιβάσθη με καΐκια στα Ναυπηγεία. Το νέο διαδόθηκε σαν αστραπή στα γύρω χωριά και οι άνδρες όσοι είχαν όπλο αμέσως έτρεξαν για να αναχαιτίσουν τους νεοφερμένους.
Από το χωριό Ποταμίδα πήγαν πολλοί. Η μάχη άναψε, .....

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σεμινάριο για την Επιμόρφωση των μελών των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) και του προσωπικού των Δήμων της Περιφέρειας Κρήτης, διοργανώνεται στα Χανιά την Πέμπτη 30 Μαΐου 2013.
Στόχος των σεμιναρίων που υλοποιούνται και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, είναι η παροχή εξειδικευμένης επιμόρφωσης σε όλους τους εμπλεκομένους στα ΣΕΜ (αιρετούς, εκπροσώπους μεταναστών, δημοτικούς υπαλλήλους), προκειμένου να αναπτύξουν ........

ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ......

Η καταπληκτική ιδέα του Ν.Β (Ν.V) για να καθαρίζουν οι δρόμοι της πόλης από τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα....Ελέφαντας, περνά και στο διάβα του όλα τα καθαρίζει, όλα τα διαλύει. Ήδη προσπαθούν να βρουν τον κατάλληλο... μην εκπλαγείτε αν τις επόμενες μέρες τον αντικρίσετε σε κανένα μονόδρομο. 

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΕΙΠΑΜΕ...ΠΑΜΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ.

Αναρτημένη και για 5 μέρες από σήμερα είναι η προκήρυξη της μονομετοχικής για 30 διμηνίτες, στο δημαρχείο στην πόλη της Κισάμου. Τρέξτε.... αν και οι θέσεις είναι ΛΙΓΕΣ. 
Μπουφετζήδες, εργάτες καθαριότητας, εισπρακτόροι.....για Ελαφονήσι και Μπάλο.
Η προκήρυξη δεν θα δημοσιευθεί σε καμιά εφημερίδα....απλά θα αναρτηθεί τύποις στο δημαρχείο. 
Αυτά κύριε Κώστα μας.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ: ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΟ ΠΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ

Παρασκευή 31 Μαΐου και στις 6.30 το απόγευμα στο Φαλδάμειο Οίκημα επιστημονική εκδήλωση με θέμα:
«Κάπνισμα: αλήθειες και ψέματα για μια χρόνια νόσο που θεραπεύεται».
Ομιλήτριες θα είναι η κα Αγγελική Βερυκάκη (Διευθύντρια Πνευμονολόγος Νοσοκ. Πειραιά «ΜΕΤΑΞΑ»), η κα Ψαράκη Μαρία ( Διευθύντρια Γεν. Ιατρικής Κέντρου Υγείας Κισάμου), η κα Βουλγαράκη Όλγα (Πνευμονολόγος) και η κα Πευκιανάκη Χρυσή (Κοινωνική Λειτουργός-Συστημική Οικογενειακή Θεραπεύτρια).

ΜΟΝΟΔΡΟΜΗΣΤΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ..ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ!!!

Ο δρόμος προς τον Πύργο, ώρα 08.00 το αδιαχώρητο, ούτε μπρος ούτε πίσω, ο δρόμος διπλής κυκλοφορίας, για τον παιδικό σταθμό, για το 3ο Δημοτικό, για το Ανουσάκειο, για την εκκλησία, για τα σπίτια τους..... ήταν και αυτός στο πρόγραμμα των μονοδρομήσεων..... αλλά το ξεχάσαμε. 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ

Το αργότερο ως το τέλος της βδομάδας θα ξέρουν τον προπονητή στον Κισαμικό. Αυτή είναι η είδηση που περιμένουν όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι της πόλης, καθημερινά!! Ήδη έχουν μιλήσει με αρκετούς προπονητές -όλοι πέρασαν και τα είπαν από κοντά με την διοίκηση- αλλά οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο Κρητικό προπονητή που τα έχουν βρει σε όλα .... απλά περιμένουν να ακούσουν και το ΝΑΙ από αυτόν!
Σάλος προκλήθηκε ανάμεσα σε όχι ομοειδή σωματεία στην Κίσαμο μετά από δηλώσεις ενός παράγοντα σχετικά με τις δυνατότητες των σωματείων.... Η παρεξήγηση πήγε να πάρει ανάποδες αλλά τελικά όλοι ηρέμησαν-ως την επόμενη φορά- μετά από υποχωρήσεις εκατέρωθεν!!!
Δεν τα κατάφερε η Θύελλα φέτος αν και μπορούσε, έτσι για άλλη μια χρονιά θα παίξει στην Β΄κατηγορία της ΕΠΣ Χανίων. Τα νεώτερα για το σωματείο της Κισάμου είναι ότι ψάχνει..πρόεδρο. Μετά από πολλά χρόνια ο φίλος Μιχάλης κουράστηκε και θέλει να αποχωρήσει από τα διοικητικά, το θέμα βέβαια είναι ότι η εποχή μας δεν είναι πλέον για προέδρους....
Τι γίνεται με αυτήν την ομάδα που ήθελαν να φτιάξουν παράγοντες και μη, για να μην αναγκάζονται τα Καστελλιανάκια να μένουν νωρίς δίχως ομάδα, τώρα που ο Κισαμικός παίζει στα μεγάλα σαλόνια; Ναυάγησε; Έτσι όμως ναυαγούν και τα όνειρα τόσων παιδιών...γιατί καλό είναι να δίνεις συνεντεύξεις λέγοντας πόσα παιδιά έχεις στις ακαδημίες αλλά όταν έλθει η ώρα και ο ποδοσφαιριστής θέλει να παίξει λίγη μπάλα .. ομάδα δεν βρίσκει.... και τα παραδείγματα πολλά.  
Και το Quiz ποιος Κισαμίτης ποδοσφαιριστής έχει παίξει στην Α' εθνική κατηγορία..παλαιότερα;


ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΕΝΤΕΤΕΣ

Το 1834 όταν ο περιηγητής Pashley βρέθηκε στο νησί μας, συνάντησε στα Σφακιά τον Βασίλη Χάλη (1785-1846)
..... (Ένας από τους πρώτους Φιλικούς, ιδρυτής του “Πατριωτικού Δεσμού”, ο Βασίλειος Χάλης συμμετείχε σε όλες σχεδόν τις μάχες της Κρήτης μαζί με τα αδέλφια του Ιωάννη και Στέφανο. Πολέμησε ηρωικά, επέκτεινε την ένοπλη δράση του στις μάχες της Αθήνας και στάθηκε επάξια στο πλευρό του Καποδίστρια. Ο Βασίλειος Χάλης ως αντιπρόσωπος της Κρήτης είναι παρών στις Εθνοσυνελεύσεις του Γένους στην Τροιζήνα, στο Ναύπλιο, στην Επίδαυρο, ενώ με την υπογραφή του επικυρώνει όλα τα πρακτικά των συνεδριάσεων μαζί με τον Κολοκοτρώνη, το Μιαούλη, τον Τζαβέλλα και άλλους κορυφαίους αγωνιστές, όπως διαβάζει κανείς στα αρχεία της Ελληνικής Παλλιγγενεσίας. Δεν ήταν μόνο ένας ήρωας στα πεδία των μεγάλων μαχών, που εμψύχωνε τους συναγωνιστές του πάνω στα δύσβατα βουνά και τα απότομα φαράγγια της Κρήτης, αλλά και ένας άνθρωπος με οργανωτικό πνεύμα, διορατικότητα και πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας, της αγάπης προς τη γενέτειρα Κρήτη και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, για τα οποία δε δίστασε να τα βάλει ακόμη και με συμπατριώτες του, όταν έβλεπε ότι ο αγώνας για την απελευθέρωση του νησιού του κινδύνευε... από την σελίδα γι' αυτόν στο F/B) .... αυτόν τον διακεκριμένο αρχηγό του πολέμου-όπως τον αναφέρει- όπου του είπε με ειλικρίνεια ότι οι Σφακιανοί, έκαναν πριν κάμποσα χρόνια, θρησκευτική τελετή, για να συγχωρέσουν τις αμοιβαίες εχθρότητες των (βεντέτες) και να δουλέψουν φιλικά μαζί σε κάθε προσπάθεια εναντίον του κοινού εχθρού των Τούρκων!!

ΠΑΝΕΡΙΑ......




ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ

Πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση το σχέδιο επιβολής του νέου Ενιαίου Φόρου σε όλα τα ακίνητα από το 2014 και ειδικά στα αγροτεμάχια που ανήκουν στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, βουλευτές και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αντιδρούν έντονα στη φορολόγηση των αγροτικών εκτάσεων γης, ζητώντας να μην εφαρμοστεί το μέτρο, με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο να διαφωνεί δημόσια, αφήνοντας μάλιστα αιχμές κατά των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών.
Το θέμα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων που ανήκουν στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες .......

3η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΝΕΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Λίγος ο κόσμος στην 3η Γενική συνέλευση του Νέου Εμπορικού συλλόγου Κισάμου.... Λίγος επειδή ήταν Δευτέρα και την ίδια ώρα είχαμε δυστυχώς 2 κηδείες στην πόλη, ο κόσμος ήταν εκεί να αποχαιρετήσει τα αγαπητά πρόσωπα, που ήταν και εκπαιδευτικοί.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ

Για να γίνει κάποιος «μπαμπάς» ή «πατέρας» (γιατί υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ορισμών), υποτίθεται ότι στη θεωρία είναι εύκολο αλλά στην πράξη μια προσπάθεια παραπάνω τη χρειάζεται! Παίζει ρόλο η ηλικία, η ιδιοσυγκρασία, ο χαρακτήρας, ο τρόπος που βλέπει καθένας τα πράγματα αλλά και το πώς διαχειρίζεται τις καταστάσεις. Συνταγή, βέβαια, δεν υπάρχει που να σε κάνει καλύτερο γονιό, όμως γνωστοί αλλά και ανώνυμοι άνθρωποι καταθέτουν στη συνέχεια 12 σημαντικές σκέψεις για εν ενεργεία ή μελλοντικούς μπαμπάδες που σίγουρα θα σας κάνουν εντύπωση. Κι αν όχι, νομίζω θα σας προβληματίσουν λίγο παραπάνω…
1. Ο πατέρας μου ...

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΓΑΙΔΟΥΡΙΣΤΑΣ

Αυτά είναι τα χάλια μας..... δείτε επαγγελματία οδηγό.... στην μισή διασταύρωση, αντίθετα και που, στον πιο κεντρικό δρόμο της πόλης..... 20 λεπτά τον ψάχνανε.....
Κύριε δήμαρχε βοηθήστε την πόλη ..τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες ... μονοδρομήστε κανένα δρόμο, ανοίξτε χώρους στάθμευσης.... είναι και η επέκταση του βιολογικού τώρα, μαύρο χάλι!!!

Ο ΜΕΓΑΛΟΜΑΤΗΣ


Ο μεγαλομάτης αλωπίας (επιστημονική ονομασία Alopias superciliosus - Αλωπίας ο υπερβλεφαρώδης) είναι ένα είδος καρχαρία του γένους Αλωπίας που ζει σε τροπικά και εύκρατα νερά σε όλο τον κόσμο. Όπως και άλλοι αλεποκαρχαρίες, σχεδόν το μισό από το συνολικό μήκος του αποτελείται από τον επιμήκη άνω λοβό του πτερυγίου της ουράς. Η κοινή ονομασία του προέρχεται από τα τεράστια μάτια του, τα οποία βρίσκονται στις σχήματος κλειδαρότρυπας υποδοχές που του επιτρέπουν να περιστραφούν προς τα πάνω. Το είδος αυτό επίσης διακρίνεται από ένα ζευγάρι βαθιά αυλάκια στο πάνω μέρος του κεφαλιού του, από τα οποία προέρχεται επιστημονική ονομασία του.
Τα μεγάλα μάτια του μεγαλόφθαλμου αλωπία είναι προσαρμοσμένα για κυνήγι σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Είναι ένας από τους λίγους καρχαρίες που διεξάγουν κάθετη μετανάστευση, μένοντας σε βαθιά νερά κατά τη διάρκεια της ημέρας και κινούμενοι στα επιφανειακά ύδατα τη νύχτα για να τραφούν. Για την προστασία των ευαίσθητων εγκέφαλου και ματιών του από τις αλλαγές της θερμοκρασίας που συνοδεύουν αυτές τις κινήσεις, ο μεγαλόφθαλμος αλωπίας έχει ένα αγγειακό σύστημα ανταλλαγής που ονομάζεται Rete mirabile γύρω από τα όργανα αυτά. Το είδος τρέφεται κυρίως με ψάρια και καλαμάρια, που αναισθητοποιούνται με με χτυπήματα από τη μακριά ουρά. Ο μεγαλόφθαλμος αλωπίας είναι ωοζωοτόκος, και συνήθως γεννά δύο μικρά. Τα έμβρυα είναι ωοφάγα και τρέφονται με τα ωάρια που παράγονται από τη μητέρα, ενώ είναι μέσα στη μήτρα. Αυτός ο καρχαρίας αλιεύεται εμπορικά όπου ζει. Το κρέας του δεν εκτιμάται ιδιαίτερα, αλλά το δέρμα, τα πτερύγια, και λάδι από το συκώτι έχουν αξία.

ΤΕΛΙΚΑ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ....

Τελικά το Λαφονήσι δεν πήρε Γαλάζια σημαία, μιας και την έπαιρνε ως και σήμερα ο δήμος Κανδάνου-Σελίνου που έχασε όλες τις σημαίες του (4), μετά τα περυσινά ..έκτροπα. 
Στο νομό Χανίων από 25 σημαίες πέσαμε στις 20 και ο Δήμος Κισάμου έχει μια (1), στα Φαλάσαρνα, όπως και πέρυσι!
- Τώρα τι φταίει και χάνεται μια σημαία από την ποιο τουριστική περιοχή του δήμου μας είναι γνωστό, όμως το χρήμα δεν φέρνει πάντα ανάπτυξη.... παρά μόνο κουτσομπολιά!!!



ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΚΙΣΑΜΙΚΟΥ

Συνέντευξη του Προέδρου της Ακαδημίας του Κισαμικού

Για τους στόχους της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου του Π.Γ.Σ. Κισαμικός μίλησε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Παναγιώτης Λαγουδάκης.
Ο κ. Λαγουδάκης σημειώνει ότι αποτελεί αυτοσκοπός για την Ακαδημία η ανάδειξη ποδοσφαιριστών που θα μπορέσουν να κάνουν το άλμα στην καριέρα τους, όπως ο Ντεντάκης που μετεγγράφηκε στην πρώτη ομάδα του Πλατανιά πριν λίγες ημέρες, αλλά και που θα μπορούν να στελεχώσουν την πρώτη ομάδα του Κισαμικού.
 ....

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ......

Εθελοντική ομάδα του Νέου Εμπορικού Συλλόγου..επί το έργο....

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΛΑΔΟΞΥΔΟΥ

Η τροποποίηση του Κανονισμού 29/2012 μετά την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ξεπέρασε και το τελευταίο εμπόδιο της Διαχειριστικής Επιτροπής της ΕΕ στις 15 Μαϊου 2013 με την θετική ψήφο 15 χωρών μεταξύ των οποίων οι 4 μεγάλες ελαιοπαραγωγές χώρες αλλά και την καταψήφιση από 9 χώρες (όλες οι "βόρειες" όπως η Γερμανία με εξαίρεση την Πολωνία) και 3 αποχές, και νομίσαμε ότι ο Κανονισμός βάδιζε προς το "τυπογραφείο" των Βρυξελλών.
Αμ δε! Γερμανία και «βόρειοι» σύμμαχοί της τελικά δεν ανέχθηκαν ότι το ελαιόλαδο, το προϊόν του ευρωπαϊκού Νότου, θα έβρισκε από 1/1/2014 τη θέση που του αξίζει. Δηλαδή σε κλειστές επώνυμες μικρές συσκευασίες πάνω στα τραπέζια εστιατορίων, ξενοδοχείων και καφέ. Με πραξικοπηματικό τρόπο επενέβησαν οι ‘Μεγάλες Δυνάμεις’ και ο κανονισμός αλλάζει και οι μικρές συσκευασίες δεν θα είναι υποχρεωτικές, αλλά προαιρετικές. Δηλαδή παραμένουμε στο ίδιο παλιό καθεστώς. Τα γνωστά μπουκαλάκια του λαδόξυδου, συχνά πολυκαιρισμένου, εκτεθειμένα στους εχθρούς του ελαιολάδου (ζέστη, φως, υγρασία), απροστάτευτα από περιπτώσεις νοθείας.
Ξαφνικά ξέσπασε ένας ενορχηστρωμένος......

Η ΑΠΑΓΩΓΗ

ΚΙΣΑΜΙΚΟΣ

Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα λένε οι παράγοντες της ομάδας...... αλλά πάλι στο γνωστό στέκι εθεάθη και ο Βλαστός....Τελικά και να μην ήξεραν τίποτα για το Καστέλλι και τον Κισαμικό με τόσους προπονητές που φέραμε το έμαθαν ... διαφήμιση εκ των προτέρων. 
Πάντως ο Βλαστός είναι πολύ κοντά και μόνο ένας μπορεί να χαλάσει την πολύ καλή κίνηση αυτή....ο εξ Πειραιώς.... 
-Ναι αυτός που λύνει και δένει.
Όσο για τον Α. Ντεντάκη που όπως όλα δείχνουν πάει Πλατανιά και συγχαρητήρια ... αυτά που ακούγονται είναι πολλά, όμως η αλήθεια είναι ότι με την έλευση του Ουζουνίδη στον Πλατανιά τα πράγματα δυσκολεύουν, γιατί σίγουρα ο Ουζου..  θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει έτοιμους ποδοσφαιριστές για να (αυτο) καθιερωθεί!!! 
Πάντως αν είναι να τον χρησιμοποιήσουν στην Κ20 καλύτερα να δείξει το ταλέντο του στον Κισαμικό!!!

ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22/5/2013 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δ. Κισάμου η εσπερίδα ‘Ορθολογική διαχείριση του νερού άρδευσης στις καλλιέργειες’ που οργάνωσε ο Δήμος Κισάμου, το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και ο ΟΑΔΥΚ. Την εσπερίδα χαιρέτησε ο δήμαρχος Κισάμου κ. Γ. Μυλωνάκης τονίζοντας την στήριξη του Δήμου στο πρωτογενή τομέα, ο εκπρόσωπος του ΟΑΔΥΚ κ. Ε. Κοπάσης που τόνισε την συμβολή του ΟΑΔΥΚ στην αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού της περιοχής. Στην  εσπερίδα συμμετείχαν δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ Κισάμου και Χρυοσκαλίτισσας και αγρότες. 
Στην εσπερίδα ο αντιδήμαρχος Κισάμου κ. Ν. Κουμάκης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες και τα έργα ..

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

ΤΟ ΘΥΜΑΣΤΕ;

 Ο Νότιος άνεμος από το λιμάνι της Κισάμου, μας φέρνει το καράβι της γεύσης. Σε αυτόν τον υπέροχο (ευλογημένο) τόπο το Σέρρυ βρήκε μια καινούργια πατρίδα και το Όστρια μια καινούργια ταυτότητα!.... 
1985 τιμή μπουκαλιού σε εστιατόρια 12.000 δρχ. 32 Ε
2013 τιμή μπουκαλιού (αν βρεθεί) 250 Ε
2018 τιμή απλησίαστη  

28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1944

Η εκτέλεση των 62 κατοίκων της Μαλαθύρου 
Γράφει ο Καρτσωνάκης Βασίλης
Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής είχαν δημιουργηθεί αντάρτικα σώματα με διοικητή τον λοχαγό Σπανουδάκη Μάρκο. Στη περιοχή Κρυγιό νερό βρισκόταν κρυφό Αγγλικό φυλάκιο όπου είχε ασύρματο που επικοινωνούσε με τη Μέση Ανατολή, και με τον Άγγλο αξιωματικό και τον Ανθυπολοχαγό Πιπλή Εμμανουήλ συντόνιζε την αντίσταση κατά των Γερμανών. Πληροφορίες στο φυλάκιο εξασφάλιζε ο Σημαντηράκης Γιάννης του Εμμανουήλ.
Με τις οδηγίες του προδότη την αποφράδα ημέρα της 28-08-1944 Γερμανικά στρατεύματα περικύκλωσαν το χωριό, μπήκαν μέσα στις γειτονιές και άρχισαν να συλλαμβάνουν τους άνδρες και τις γυναίκες.
Τους άνδρες του μάζεψαν σε σπίτι, στο Πάνω Χωριό, σε πατητήρια στα Μπαχαδιανά και στο Σχολείο. Είχαν συλλάβει 61 άνδρες από το χωριό και 2 από άλλα χωριά.
Μετά την συγκέντρωση τους είπαν ότι είχαν πληροφορίες και αποδείξεις ότι στο χωριό υπήρχαν 'Αγγλοι, ασύρματος και πυρομαχικά και πως εντός δύο ωρών θα πρέπει να τους τα παραδώσουν όλα, αλλιώς θα τους εκτελέσουν. Ενώ όλα αυτά υπήρχαν, δεν φοβήθηκαν ότι θα τουφεκιζόταν από τον κατακτητή και απάντησαν ότι δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά. Τούς βασάνισαν, τους χτύπησαν, ένα ένα αλλά και πάλι σαν γνήσιοι Έλληνες και Πατριώτες κανένας δεν μαρτύρησε τίποτα.
Μετά και από τη λεηλασία του χωριού το απόγευμα κατά την 6η περίπου ώρα οι Γερμανοί οδηγούν με φάλαγγα τους 63 συλληφθέντες Μαλαθυριανούς στον τόπο της εκτέλεσης τους, στο φαράγγι περίπου 2 χλμ μακριά, όπου άλλοι Γερμανοί είχαν καταλάβει τις δύο πλευρές του φαραγγιού, και είχαν οργανώσει το χώρο της εκτέλεσης τοποθετώντας πολυβόλα. Στο φαράγγι έφτασαν οι 58 γιατί στην διαδρομή οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους 5 τελευταίους της φάλαγγας. Όταν έφτασαν στον τόπο της θυσίας όπως προχωρούσαν τους γάζωναν οι ριπές των πολυβόλων.
Έπειτα αρχίζει χαριστική βολή στο κεφάλι κάθε Μαλαθυριανού. Δυο στρατιώτες, ο ένας από κάθε μεριά αρχίζουν να δίνουν την χαριστική βολή. 
Φτάνοντας ο πρώτος στη μέση βλέπει στο κεφάλι του πεσμένου κάτω Κρητικού αίμα και τον πέρασε για πεθαμένο.
Φτάνει ο άλλος στη μέση, και βλέποντας το αίμα σκέφτεται ότι την έπαιξε ο προηγούμενος. Βλέπει στο χέρι του το χρυσό δαχτυλίδι του αρραβώνα και πάει να του το βγάλει. Ο αιματοβαμμένος όμως άνθρωπος ήξερε ότι το δαχτυλίδι αυτό δεν έβγαινε από το δάχτυλο του, και φοβήθηκε μήπως βγάλει την ξιφολόγχη και του το κόψει. Έτσι δεν θα μπορούσε να κρύψει τον πόνο του και θα καταλάβαιναν ότι είναι ζωντανός. Το δαχτυλίδι όμως γλιστρά μέσα στα αίματα, βγαίνει, και οι Γερμανοί αποχωρούν αφήνοντας πίσω τους 62 νεκρούς και τον μοναδικό επιζώντα. Το όνομα του είναι Καρτσωνάκης Ιωάννης του Γεωργίου. Από τότε έταξε τον εαυτό του στον Θεό, έγινε παπάς για να μνημονεύει κάθε χρόνο τους αγαπημένους, αδικοχαμένους, φίλους, και συγχωριανούς του.

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ -ΚΑΣΤΕΛΛΙ

 Ποδηλατικός τουρισμός.... μια πάρα πολύ καλή ιδέα! Ήδη τα πρώτα γραφεία τέτοιου τουρισμού έχουν αρχίσει να κάνουν εβδομαδιαία προγράμματα για όλη την Κρήτη. Στο πρόγραμμα και η Κίσαμος...με μια διανυκτέρευση!

ΑΠΟ..

...σήμερα δεν εκφράζεται από το συγκεκριμένο κόμμα.
Και από αυτό το καλοκαίρι δεν θα συμμετέχει, όπως είπε, σε καμία διαδικασία του ΠΑΣΟΚ το οποίο θεωρεί ότι «δεν έχει σήμερα ταυτότητα στον κόσμο και αντιμετωπίζει ηθικά προβλήματα».
Για φαντάσου..... 

ΜΙΑΜΙΣΗ ΣΗΜΑΙΑ

Με 394 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει για ακόμη μια χρονιά την τιμητική δεύτερη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 48 χώρες.
Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.179 ακτές και 659 μαρίνες σε όλο τον κόσμο, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).
Η "Γαλάζια Σημαία" αποτελεί ένα διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο και στην Κίσαμο κυματίζουν μιάμιση σημαίες........ μια στα Φαλάσαρνα και η (μισή) κοινή με τον δήμο Κανδάνου στο Λαφονήσι.....



Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

 5η μέρα, 24 Μαϊου 1941.
Οι βομβαρδισμοί στις κρητικές πόλεις συνεχίζονται. Οι Γερμανοί προσπαθούν να καταλάβουν τα χωριά Αλικιανό και Γαλατά. Προωθούνται σε Κολυμπάρι - Καστέλι και Κάντανο. Μάχες γίνονται και στο Ακρωτήρι. Στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο οι Γερμανοί προτείνουν παράδοση, αλλά οι αμυνόμενοι αρνούνται.
"Δεν πολεμούν εδά Θεοί στης ομορφιάς το δώμα
Εδά ο κόσμος ξεψυχά κι αναριγά το χώμα...
Κι ακούς τη νύχτα να βογγά κι η μέρα Άδης νάναι
κι αδερφωμένες τις ψυχές για φώς να πολεμάνε.
Κι ακούς το Χάρο να περνά, (έ! Χάρε, πώς βαστάμε...)
Και τις καρδιές μας να λαλούν “Ποτέ δεν προσκυνάμε!"
Δεν πολεμούν εδά Θεοί στης ομορφιάς το δώμα,
Εδά ο Κόσμος ξεψυχά... μα η Κρήτη στέκει ακόμα!"
Ζαχαρένια Σημανδηράκη

ΣΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΤΩΝ ΤΟΚΕΤΩΝ

Η θεά των τοκετών και ο Άγιος που ελευθερώνει… Λατρείες που άλλοτε μοιράζονται τον ίδιο χώρο κι άλλοτε μοιράζουν το ίδιο απλόχερα την ελπίδα. Η θεά λέγεται Ειλείθυια, αλλά κάποιοι την αποκαλούσαν και Ελεύθια και Ελευθώ στα αρχαία χρόνια. Και ο άγιος Ελευθέριος και τον γιορτάζουμε κάθε χρόνο στα μισά του Δεκέμβρη.
Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, ένα μικρό ταξίδι. Από την Ελεύθια της αρχαίας λατρείας στον Ελευθέριο της σημερινής, χωρίς να αναζητούμε συσχετίσεις και «συνέχειες». Αναζητούμε τα μυστικά των τόπων και τα μυστικά που κρύβουν οι λέξεις.
Πρώτος σταθμός: «Ειλειθυίης σπέος»
Πρώτος σταθμός μας ο Όμηρος. Και η Κρήτη. Η περιγραφή του ποιητή είναι σαφής. Δίπλα στο δύσκολο λιμάνι της Αμνισού, ούτε δέκα χιλιόμετρα από το σημερινό Ηράκλειο, υπάρχει το σπήλαιο της Ειλειθυίας. Μόνο που προσδιορίζει το λιμάνι με βάση το σπήλαιο. Αν τον ερμηνεύω σωστά, περισσότεροι ήταν εκείνοι που γνώριζαν στα ηρωικά χρόνια το λατρευτικό σπήλαιο της Ειλειθυίας απ’ αυτούς που γνώριζαν το λιμάνι της Αμνισού. Η αρχαία γεωγραφία ξεφεύγει από το πλαίσιο του χώρου, γίνεται γεωγραφία της λατρείας.
 Την ίδια ακριβώς πληροφορία μας δίνει μερικούς αιώνες μετά ο σπουδαίος Γεωγράφος του αρχαίου κόσμου, ο Στράβων. Από τότε ένα μεγάλο κενό καλύπτει το ιερό το λησμόνησαν όλοι για πολλούς αιώνες. Χρειάστηκε να φτάσουμε στα 1880, τότε που, με οδηγό τον Όμηρο, ένας Κρητικός έμπορος ανακάλυπτε το Νεραϊδόσπηλιο,......

ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!

Μήνυμα μου έστειλαν ότι αγροτικός συνεταιρισμός στην Κίσαμο υπάρχει και ότι αυτό που πάνε να φτιάξουν τώρα, είναι αντισύλλογος ....Ποιος μπορεί λοιπόν να μας διαφωτίσει; 

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΣ!!!!!!

Σύλληψη αρχαιοκάπηλου Ηρακλειώτη ...... αυτός είναι ο τίτλος των ΜΜΕ που συνοδεύεται και από την παραπάνω φώτο.
- Έ ρε γλέντια που θα κάνουμε αν ποτέ ψάξουν και κατά την γειτονιά μας..... που εμείς κολόνες και αετώματα, τα επιδεικνύουμε στις αυλές μας !!! 

ΣΗΡΑΓΓΑ ΤΟΠΟΛΙΩΝ

Δηλώσεις του αντιδημάρχου κ. Μιχάλη Μουντάκη, σχετικά με την έργα της σήραγγας Τοπολίων, στο Γιάννη Κάκανο..... "Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση υλοποίησης ενός μεγάλου έργου που πέρασε από πολλές δυσκολίες μέχρι να τελειώσει η μελέτη, να γίνει η χρηματοδότηση και η δημοπράτηση. Πρόκειται, όμως, για ένα πολύ σπουδαίο έργο που θα κάνει τη διαδρομή ασφαλή μέσα σε ένα περιβάλλον φυσικού κάλλους και απέραντης ομορφιάς και πιστεύουμε πως θα έχει ολοκληρωθεί στη συμφωνία που έχει υπογραφεί, ενώ θα μπορεί να επιτραπεί η κυκλοφορία από τον Ιούλιο, ούτως ώστε να εξυπηρετηθούν οι τουρίστες επισκέπτες του Ελαφονησιού και οι επιχειρηματίες της περιοχής να μην ζημιωθούν περισσότερο επειδή είναι γεγονός ότι με το κλείσιμο του δρόμου ζημιώθηκαν και παραπονούνται, αλλά εάν ο δρόμος δεν έκλεινε, δεν επρόκειτο ποτέ να ολοκληρωθεί το έργο"

Και για να αγαπιόμαστε... τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ θα περνούν από εκεί μετά την ολοκλήρωση του έργου;