Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΠΑΡΑΚΑΨΗ ΤΟΠΟΛΙΩΝ ΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ 4 ΠΙΘΑΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Α' Το έργο θα ενταχθεί ..τα τεύχη δημοπράτησης θα ετοιμαστούν .. το έργο θα ξεκινήσει.....αλλά η ολοκλήρωση του έργου ως και το τέλος του 2015 είναι δύσκολη!!!!
Β' Το έργο θα ενταχθεί ...τα τεύχη δημοπράτησης θα ετοιμαστούν .. το έργο όμως δεν θα ξεκινήσει μιας για τους γνωστούς λόγους θα υπάρχουν ενστάσεις οπότε αφού δεν προλαβαίνει να ολοκληρωθεί ... γιατί να γίνει!!!
Γ' Το έργο θα ενταχθεί ...τα τεύχη δημοπράτησης θα ετοιμαστούν ... το έργο θα χωριστεί σε δυο υποέργα -λέγε με ευέλικτο- το ένα θα γίνει και το δεύτερο ξεχάστε το*!!!
Δ' Τίποτα από όλα αυτά τα υποθετικά δεν θα συμβεί και επιτέλους τα Χανιά θα αποκτήσουν ένα έργο άξιο της ιστορίας τους, γιατί το έργο αυτό είναι για τα Χανιά ... παρ΄όλο που κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν. Τα 2/3 του τουρισμού του Νομού πάνε στο Ελαφονήσι!!!
*Ξέρουμε ποιο έργο δεν θα γίνει!! Ρεζουμέ....Με απλά λόγια το έργο θα ενταχθεί, αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί ως και να μην ξεκινήσει.... βέβαια και στην μια περίπτωση αλλά και στην άλλη ξέρουμε ποιος είναι ο φταίχτης....Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ!!! Για τον λόγο αυτό πρέπει η πίεση να είναι τέτοια που θα δημιουργήσει "κλείδωμα" και εκτέλεση του έργου!!!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!!!

Τυφώνας Κατρίνα ..... στον Κισαμικό!!! Όλα σταματάνε ως νεωτέρας.... τα περιουσιακά στοιχεία παραμένουν και οι ξενομπάτες πάνε σ΄άλλες πολιτείες, ενδεχομένως να μείνουν και 3-4 άτομα αυτά που πρόσφεραν..... Πάντως όλα θα εξαρτηθούν από τον προπονητή.... που άλλοι λένε ότι έρχεται και άλλοι λένε ότι τον έχουν ..στα πόδια τους!!!

ΠΑΝΙΚΟΣ..ΠΟΙΟΣ ΠΑΝΙΚΟΣ;




«Ανησυχώ για τις καταθέσεις στην Ελλάδα. Μπορεί να προσπαθήσουν να διορθώσουν την υστέρηση των εσόδων, με κάποιας μορφής φορολόγηση των καταθέσεων», είπε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον Real fm, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης. 

Δηλαδή έχουν ακόμα λεφτά στις τράπεζες......κάποιοι!!!

ΛΕΤΕ;...ΚΙ ΟΜΩΣ ΤΗΣ ΜΟΙΑΖΕΙ....


Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.....Εδώ μπορείτε να την δείτε τελείως .... ντυμένη!!!
Να ρωτήσουμε τα καμάκια αν την ξέρουν!!!

Μετά από πολλά τηλεφωνήματα..μας διαβεβαίωσαν ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε στα Φαλάσαρνα.... το τι έγινε τότε το υποψιαζόμαστε...  

ΚΑΘΕ ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

Την αλίευσα στο F/B παρέλαση στην Σκαλίδη και με..σκοινάκι δεξιά και αριστερά για τον κόσμο.... 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΛΟΥΣΑΚΙΕΣ


Θετικά μηνύματα από την περιφέρεια για το «Μουσείο Μουσικών», που σχεδιάζεται να γίνει στις Λουσακιές, όπως είναι γνωστό το Μουσείο το οποίο θα είναι το μοναδικό στο είδος του σε παγκόσμιο επίπεδο, θα συντελέσει στη μελέτη και στην έρευνα της κρητικής μουσικής, των μουσικών της -νέων και παλιών- αλλά και γενικά στη διαφύλαξη της μεσογειακής μουσικής παράδοσης. Η χρηματοδότηση του έργου, περίπου 80.000Ε, όπως υποσχέθηκαν, θα εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια.

Υ.Σ Η ίδρυση του Μουσείου είναι στοίχημα ζωής από τον Στέλιο Κουνελάκη!
Σχετικά δημοσιεύματα ΕΔΩ και ΕΔΩ


ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΩΡΑ


Η θερινή ώρα, η οποία ξεκινά από τον Μάρτιο και διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο, είναι ένα μέτρο που υιοθετήθηκε από τα κράτη προκειμένου να αξιοποιείται το φως της ημέρες για περισσότερες ώρες και να εξοικονομείται ενέργεια, δεδομένου ότι τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, ο ήλιος δύει αργότερα.
Όλα ξεκίνησαν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα της αξιοποίησης του ηλιακού φωτός, ωστόσο είχε προτείνει να ξυπνάμε μια ώρα νωρίτερα απ’ ότι το χειμώνα.
Το 1907 το θέμα επανέφερε ο Γούλιαμ Γουίλετ, ο οποίος προχώρησε σε επίσημη πρόταση στην βρετανική κυβέρνηση, που όμως την απέρριψαν χωρίς δεύτερη σκέψη.
Η Θερινή ώρα τελικώς εφαρμόστηκε 10 χρόνια αργότερα από τη γερμανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, ενώ ακολούθησε η Αγγλία και το 1918 οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ελλάδα υιοθέτησε το μέτρο πολύ αργότερα το 1974, όταν ξέσπασε το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ

ΞΕΡΕΤΕ

..ότι η Μαλάθυρος μπορεί να έχει μόλις 200 κατοίκους, έχει όμως 14 γειτονιές, Κορωνιανά, Κυρκοριανά, Σπασόμυλος, Σημαντηριανά, Κάτω Ξενικιανά, Μπαχαδιανά, Γιαμπανιανά, Μεσοχώρι, Μπαλιτζιανά, Τυριανά, Εμήνι, Τζωρτζιανά, Μπαλιανά, Πάνω χωριό!
...ότι πρώτο σταθμό των Εβραίων που διώχτηκαν από την Ισπανία 1492, ήταν η Κίσαμος ...όπου έφτιαξαν και συναγωγή.... με αρχισυναγώγισα, σχετική επιγραφή στο Μουσείο Κισάμου, Βορειοδυτική αίθουσα.
...ότι ο γνωστός πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα που γεννήθηκε στη Λέσβο, από Τούρκο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, πέρασε το  1538 από το Καστέλλι όπου κατέστρεψε το φρούριο, πήρε αιχμαλώτους και λάφυρα και έφυγε.
... Τα βιολιά στην Κίσαμο ήρθαν το 1710, μάλιστα λένε ότι τα έφερε ο ίδιος ο Τζουζέπε Γκουαρνέρι όταν επισκέφτηκε την περιοχή για να πάρει το εκλεκτό μαρουβά κρασί της περιοχής!!! 

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ

Tέλειωσε η τεχνική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια σχετικά με την ένταξη ή όχι της παράκαμψης Τοπολίων -Ελους στο ΕΣΠΑ. Τα αποτελέσματα ήταν πέρα για πέρα ικανοποιητικά για τον δήμο μας, μιας και οι ελλείψεις που υπήρχαν στην μελέτη τακτοποιήθηκαν, έτσι πάει άμεσα για ένταξη το έργο. Το καλό βέβαια στην περίπτωση μας είναι ότι οι ημερομηνίες δεν είναι δεσμευτικές όπως κάποιοι ήθελαν να πιστεύουμε, έτσι μπορούν να διορθωθούν και τυχών προβλήματα ή παραλήψεις της τελευταίας στιγμής. Στην σύσκεψη ήταν παρών ο Δήμαρχος Κισάμου, κ. Μυλωνάκης, ο αντιδήμαρχος κ. Κουμάκης, ο πρόεδρος του Δ.Σ κ Πιτσιγαυδάκης, ο κ. Κουκουράκης καθώς και ο  περιφερειακός σύμβουλος κ. Σημανδηράκης!

ΜΑΘΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Τ' ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ


Σε αντίθεση με την ονοματοδοσία στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, τα ελληνικά ονόματα -ακόμα και αυτά της σύγχρονης Ελλάδας- σχεδόν πάντα σημαίνουν κάτι. Λεξικά που καταγράφουν τα ελληνικά ονόματα, όπως το
«Τα νεοελληνικά κύρια ονόματα» από τις εκδόσεις Πατάκη, υποστηρίζουν μάλιστα, βάσει ερευνών, ότι το όνομά μας όχι μόνο σημαίνει κάτι αλλά ότι υπάρχει μια ολόκληρη λαϊκή αντίληψη γύρω από αυτό -θυμηθείτε τις παροιμίες που εμπλέκουν έναν τουλάχιστον «Γιάννη»- ότι συχνά συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν συγκεκριμένο όνομα και ότι τελικά, η βαφτιστική ή λαϊκή ονομασία μας αποτελεί σφραγίδα της ίδιας μας της ύπαρξης.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε 60.000 ανδρικά ονόματα, έδειξε ότι το πλέον διαδεδομένο ελληνικό όνομα είναι το Γεώργιος. Ακολουθούν τα Ιωάννης, Κωνσταντίνος, Δημήτριος, Νικόλαος και Παναγιώτης –τουλάχιστον οι μισοί Έλληνες έχουν αυτά τα έξι ονόματα. Ως προς τα γυναικεία ονόματα, αντίστοιχη έρευνα σε 20.000 ονόματα Ελληνίδων υποστηρίζει πως το πιο διαδεδομένο γυναικείο όνομα είναι, φυσικά, το Μαρία (σε ποσοστό 10,6%), ενώ ακολουθούν τα Ελένη, Αικατερίνη, Βασιλική, Σοφία και Αγγελική.
Η παράδοση, η θρησκεία, ακόμα και η μόδα είναι κάποιες πιθανές εξηγήσεις στο γιατί κάποια ονόματα εμφανίζονται συχνότερα από κάποια άλλα. Δεν είναι αυτό, ωστόσο, που θα μας απασχολήσει εδώ. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μάθουμε τι σημαίνει, σύμφωνα με την ελληνική γλώσσα, να λένε κάποιον Γιώργο ή Μιχάλη, ή κάποια Κατερίνα ή Χριστίνα. Γιατί; Για να γνωριστούμε καλύτερα. Όλοι θέλουμε να ξέρουμε κάτι παραπάνω για τον ίδιο μας τον εαυτό!Ο κατάλογος είναι μακρύς αλλά έχει ενδιαφέρον…ΕΔΩ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΟΝ ΚΙΣΑΜΙΚΟ

3ο και φαρμακερό.... έτσι λένε θα είναι το 3ο διαδοχικό συμβούλιο του Κισαμικού που θα γίνει απόψε στα γραφεία του συλλόγου .. όχι ότι θα μάθουμε και πολλά πράγματα... μιας και όλοι κρατούν το στόμα τους κλειστό, αλλά τουλάχιστον να μάθουμε, αν και πότε θα γίνει γενική συνέλευση, ώστε να μας ενημερώσουν.
Στο χθεσινή συμβούλιο που κύλησε "ομαλά", παρέδωσε και την έκθεση του ο προπονητής ... οπότε λογικά σήμερα κάποιες αποφάσεις...θα παρθούν!!

ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Τρεις ρίχνουν πέτρες..ένας παραφυλάει από κάτω και την υπόλοιπη δουλειά την κάνουν τα κατσίκια..... Μην με ρωτήσετε που; Ξέρετε. 
Πάντως χθες έμαθα ότι πάρα πολλοί κάτοικοι των αποκλεισμένων περιοχών δεν χρησιμοποιούν τον δρόμο από Τσουρουνιανά μιας και τον θεωρούν επικίνδυνο.
Άλλοι πάνε από Πλάτανο -Κάμπο  και άλλοι προτιμούν το Σάσσαλο. 
Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση καλό είναι να ανοίξουμε το δρόμο ως και ένα σημείο, για να γίνει ατραξιόν για τους τουρίστες....να φτιαχτεί και μια δημοτική καντίνα... θα τα οικονομήσουμε αλλά θα πάθουν πλάκα και οι Τουρίστες πως κάνουμε τις "δουλειές" μας.....

ΧΑΧΑ ΕΜΕΙΣ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ....Ή ΜΗΠΩΣ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ;


Επιστολή Πολιτών της Μεσσηνίας
"Η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου (ΑΝΕΝ) ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ως εταιρεία λαϊκής βάσης, που συστάθηκε με ειδική άδεια της Επιτροπής της Κεφαλαιαγοράς για να ενώσει ακτοπλοϊκά τη Μεσσηνία και τη Δυτική Κρήτη με δρομολόγια από Καλαμάτα προς Καστέλι Κίσαμου Χανίων με ενδιάμεσο σταθμό τα Κύθηρα (και τη Νεάπολη Βοιών) και αντίστροφα, και ν' ανοίξει νέους δρόμους ανάπτυξης.
Ήταν ένα όνειρο των Μεσσηνίων και των κατοίκων της Κισάμου, που μαζί με τους τοπικούς φορείς των δύο περιοχών (19 Δήμοι μεταξύ των οποίων Καλαμάτας και Κισάμου οι Νομαρχίες Μεσσηνίας και Χανίων, ΤΕΔΚ κ.ά.) που συμμετείχαν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αλλά και με την Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης (ΑΝΕΚ)να κατέχει το 19% των μετοχών της, συγκέντρωσαν το αρχικό κεφάλαιο ύψους 1.670 εκατομμυρίων δραχμών. Το διοικητικό συμβούλιο της ΑΝΕΝ συγκροτούσαν αιρετοί εκπρόσωποι των Νομαρχιών Μεσσηνίας και Χανίων, Δήμων και άλλων φορέων, καθώς και εκπρόσωπων των μικρομετόχων που στήριξαν αυτήν την προσπάθεια. Το σχέδιο της ιδρυτικής διακήρυξης της ΑΝΕΝ για καινούργιο πλοίο ναυάγησε και προχώρησε η αγορά του 25χρονου τότε πλοίου «Άνεμος», το οποίο μετονομάστηκε σε «Μυρτιδιώτισσα». Αφ' ότου ξεκίνησαν τα δρομολόγια, αυτά ουδέποτε είχαν σταθερότητα, αλλά συνεχώς μεταβάλλονταν, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να σταθεροποιηθεί ποτέ ως ακτοπλοϊκή γραμμή. Τελικά κατάντησε η «Μυρτιδιώτισσα» να «δένει» Καλαμάτα μία φορά την εβδομάδα. Παρά την επιδότηση της άγονης γραμμής τα οικονομικά αποτελέσματα παρουσιάζονταν ελλειμματικά. Η ακτοπλοϊκή γραμμή, έμπαινε μέσα.
Στα τέλη του 2007 αποσύρουν τη «Μυρτιδιώτισσα» από την γραμμή με την αιτιολογία ότι είχε ζημιές και δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στα έξοδα. Παράλληλα οι μέτοχοι δεν γνώριζαν τι γίνεται με την εταιρεία. Πριν από 3 χρόνια η «Μυρτιδιώτισσα» ναυλώθηκε από την ΑΝΕΚ στη Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ) και αφού μετονομάστηκε σε «Aqua Maria» έκανε αρχικά (επιδοτούμενα) δρομολόγια στη γραμμή Λαύριο - Ψαρά - Χίο και μετά στη γραμμή Λαύριο - Άι Στράτης - Λήμνος - Καβάλα.
Από το καλοκαίρι, και συγκεκριμένα από την 21η Ιουνίου -και για ένα χρόνο- το «Aqua Maria» της ΑΝΕΝ Lines, που έχει ναυλωθεί στη ΝΕΛ μέχρι τον Ιούλιο του 2017 και τελεί υπό τον εφοπλισμό της "ΣΙ ΛΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ Ν.Ε.", θυγατρικής της ναυλώτριας, θα πραγματοποιεί δύο δρομολόγια καθημερινά, συνδέοντας το Μεσολόγγι με την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη.
Πέραν όλων αυτών όμως, το Δ.Σ. της ΑΝΕΝ στις 5 Σεπτεμβρίου υπέγραψε συμφωνία εξυγίανσης με την πλειοψηφία των πιστωτών, των τραπεζών και των μετόχων της εταιρείας. Με βάση αυτή τη συμφωνία -που υποβλήθηκε για δικαστική επικύρωση- διαγράφεται το 80% των χρεών και μετοχοποιείται το υπόλοιπο 20%.
Στο μεταξύ η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου (ΑΝΕΝ), με μία ακόμα κίνησή της στοχεύει να ενταχθεί στο άρθρο 99, υποβάλλοντας αίτημα υπαγωγής για να τύχει των ευνοϊκών διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα. Ήδη το εν λόγω αίτημα βρίσκεται στον κατάλογο των εταιρειών του σχετικού πίνακα του Πρωτοδικείου Χανίων.
Σήμερα το μόνο που έχει μείνει είναι η. απαξίωση του αναπτυξιακού ονείρου της ΑΝΕΝ, η προβληματική Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου, η άγνωστη. τύχη του πλοίου «Μυρτιδιώτισσα» και τα χρήματα που επένδυσαν- και- πολλοί Μεσσήνιοι να πηγαίνουν. στράφι.
Μετά τα όσα έχουν συμβεί με την ΑΝΕΝ και με το πλοίο «Μυρτιδιώτισσα», όπου απόθεσαν σημαντικά χρηματικά ποσά οι πρώην Νομαρχίες Μεσσηνίας και Χανίων, 19 δήμοι και άλλοι φορείς των δύο προαναφερόμενων νομών, ενώ συνεισέφεραν με τις οικονομίες τους στο όνειρο της ανάπτυξης, χιλιάδες κάτοικοι,  ερωτώνται οι υπουργοί
Ποιο είναι το Δ.Σ της ΑΝΕΝ ;
Ποίος ευθύνεται για την χρεωκοπία της ΑΝΕΝ, που ζημιώθηκαν οι Μεσσήνιοι μικρομέτοχοι και οι φορείς που μετείχαν χρηματοδοτώντας αυτήν την προσπάθεια;
Ποίοι ευθύνονται για την πτώχευση της εταιρείας;
Πώς φτάσαμε να υποτιμηθεί, σχεδόν να μηδενιστεί η τιμή των μετοχών της ΑΝΕΝ;
Τι γίνονται οι μετοχές των Μεσσηνίων και των χρήματα που επένδυσαν στην ΑΝΕΝ;
Ποία είναι η τύχη του πλοίου «Μυρτιδιώτισσα» και ποιες ενέργειες έχουν γίνει για να μην χαθεί το καράβι από την Καλαμάτα;
Η καταθέτουσα Βουλευτής
 Μαρία Ρεπούση

QUIZ

Εγώ ξέρω ποιον δείχνει!!!

ΚΑΖΑΚΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Προς: Τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης 
Κοιν/ση: Επικεφαλείς Δημ Παρατάξεων:- Κα Σκουλάκη Ευφροσύνη -Κος Κουκουράκης Κων/νος
Καλείστε σε τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης στις 01 Απριλίου 2013 ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:30 μ.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων που βρίσκεται στο υπόγειο του Δημαρχείου, με το παρακάτω θέμα ημερήσιας διάταξης:
«Γνωμοδότηση επί του προσχεδίου του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης του Δήμου Κισσάμου για το έτος 2013»
Σε περίπτωση μη επιτεύξεως απαρτίας η συνεδρίαση θα επαναληφθεί σύμφωνα με το άρθρο 76 του ν. 3852/2010 την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη 02  Απριλίου 2013, ώρα 18:30 μ.μ. στον ίδιο χώρο με το παραπάνω θέμα.
 Κουμάκης Νεκτάριος 

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ

Το πυροσβεστικό όχημα του Δήμου (Ιναχωρίου) θα πρέπει να γυρίσει στη φυσική του έδρα που είναι τα Εννιά Χωριά και όχι να κάθεται στο Βουλγάρω, μιας και ο δρόμος τώρα είναι μακρύς για να φτάσουμε στον τόπο μας. Ή μήπως δεν λειτουργεί πάλι; Γιατί το καλοκαίρι μια χαρά κατάβρεχε το δρόμο για το Λαφονήσι... 
Κογχυλάκης Κυριάκος Σύμβουλος τοπικής κοινότητας Βάθης 

Υ.Σ το σχόλιο έγινε ΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΥΜΑΡΙΕΣ

ΞΕΡΕΤΕ

.....ότι η μοναδική πόλη που δεν είχαν σήμα τα κινητά τους (όχι από βλάβη) για 4 μέρες ήταν η Κίσαμος, αυτό έγινε από το πρωί της  Πέμπτης, 2 Απριλίου έως και 5 Απριλίου του 2009, οι  8.000 κάτοικοι (περίπου) .....κόντεψαν να φάνε ο ένας τον άλλο.
....ότι στα μέσα του 16ου αιώνα επίσκοπος Κισάμου έγινε ο Γεράσιμος Παλαιοκάπας (1551) ουνίτης ευγενής από τα Χανιά, ο μόνος ορθόδοξος σε ολόκληρη την Κρήτη.
..ότι ο Edward Lane, ένας Άγγλος συγγραφέας που έζησε αρκετά χρόνια στην Aίγυπτο, το 1826 έγραψε:  «Oι περισσότερες από τις λευκές σκλάβες που βρίσκονταν στην Aίγυπτο είναι Eλληνίδες και Κρητικές.
.. ότι οι αρχαίοι Έλληνες το έλεγαν Ιουσαγόρα, οι Ενετοί Scoglio Lafonisi, και μεις Ελαφονήσι ...

ΕΚΛΟΓΗ

Ένας Καστελλιανός στην διοίκηση του ΕΑΚ (Εθνικό Αθλητικό κέντρο) Χανίων. Στο ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 15 Μαρτίου και υπογράφεται από τον Υφυπουργό παιδείας και Θρησκευμάτων πολιτισμού και αθλητισμού κ. Ιωάννη Ιωαννίδη ο συμπολίτης μας Μιχάλης Στ. Χαιρετάκης, είναι αναπληρωματικός Ταμίας. Για την ιστορία πρόεδρος του σταδίου αναλαμβάνει ο δικηγόρος Χαζιράκης Νικόλαος

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

2η ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Από την Δευτέρα 1 Απριλίου ως και την Παρασκευή 5 Απριλίου η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου φιλοξενεί το Τσατσαρωνάκειο πολυκέντρο την 2η έκθεση παιδικού και εφηβικού βιβλίου με παράλληλες εκδηλώσεις πρωί και βράδυ, για όλες τις ηλικίες. 
Δευτέρα 1 Απριλίου 
09.00 - 13.30 για μαθητές σχολείων
"Ο Μουτούτο ...τόσο μακρυά μας...  τόσο μακρυά μας" Χατζή Σοφία
"Σελιδοδείκτες..με φαντασία" Περαθωράκη Γιώτα
19.30. για γονείς και εκπαιδευτικούς
"Η δημιουργία ηρωικού προτύπου μέσα από την παιδική λογοτεχνία" Χατζή Σοφία
Τρίτη 2 Απριλίου
09.00 - 13.30 για μαθητές σχολείων
"Ο Μουτούτο ...τόσο μακρυά μας...  τόσο μακρυά μας" Χατζή Σοφία
"Σελιδοδείκτες..με φαντασία" Παπαδεράκη Νία
17.30- 20.30 για το κοινό
Λειτουργία έκθεσης
Αφήγηση παραμυθιού και Θεατρικό παιχνίδι Κουτσουνάκη Θεώνη
Τετάρτη 3 Απριλίου
09.00 - 13.30 για μαθητές σχολείων
"Η Ιστορία της γραφής" Μάλμου Αγγέλα
"Σελιδοδείκτες..με φαντασία" Σκουλάκη Ρούλα
17.30 -20.30 για το κοινό
Λειτουργία έκθεσης
"Ο δράκος της πηγής και το βασιλόπουλο" επιδαπέδιο παιχνίδι με τις Στεφανουδάκη Άννα, Ελευθεριάδου Ευανθία.
Πέμπτη 4 Απριλίου
09.00 - 13.30 για μαθητές σχολείων
"Πήρα ΄π το χέρι σου νερό" Σεγραδάκη Φωτεινή
"Σελιδοδείκτες..με φαντασία" Βαρουχάκη Σταυρούλα
Λειτουργία έκθεσης
"Παιχνιδομαγειρέματα..μελένια" επιδαπέδιο παιχνίδι με τις Φαντάκη Άννα, Στημαδωράκη Κική, Νικολακάκη Κέλυ.
Προβολή ταινίας
Παρασκευή 5 Απριλίου
09.00 - 13.30 για μαθητές σχολείων
"Κρυπτόλεξο..Αναστάσιμο" με τους Τζωρτζάκη Ιωάννη και Φίτζιου Φένια
"Τραγούδι στην νοηματική γλώσσα" Κατερινάκη Νίκη
"Σελιδοδείκτες..με φαντασία" Σταματάκη Έφη
"Εικαστικό παιχνίδι" Παρασκάκης Θοδωρής

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ


ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Ο Δήμαρχος Κισάμου και ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κισσάμου ευχαριστούν θερμά όλους όσους βοήθησαν στην επιτυχία των Αποκριάτικων Εκδηλώσεων 2013:
Ειδικότερα:
1. Την Καρναβαλική Επιτροπή που ...

AΘΩΟΣ ... ΔΕΝ ΛΟΓΑΡΙΑΖΕΤΑΙ Η ΚΛΕΨΙΑ


Αθωώθηκε χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου συνταξιούχος του ΙΚΑ, ο οποίος ελάμβανε τη σύνταξη της συζύγου του που είχε πεθάνει, ενώ είχε παντρευτεί ξανά το 2007. Ο συνταξιούχος αθωώθηκε καθώς κατέβαλε συνολικά το ποσό των 7.000 ευρώ συν τους τόκους εφάπαξ χωρίς να ζητήσει δόσεις. Εκπρόσωποι του ΙΚΑ Ηρακλείου που βρέθηκαν στο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου, δήλωσαν πως δεν επιθυμούν την περαιτέρω δίωξή του, καθώς ο συνταξιούχος επέστρεψε στο Ίδρυμα όλο το ποσό.
Σύμφωνα με το νέο νόμο που έχει ψηφιστεί, αν εξοφληθεί όλο το ποσό συν τους τόκους πριν γίνει το πρωτόδικο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος απαλλάσσεται της ποινής.

ΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΥΜΑΡΙΕΣ


Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι στην Κίσαμο μεταξύ των χωριών Βλάτος και Μηλιάς.
Η φωτιά έκαψε χορτολιβαδική έκταση, ενώ στην περιοχή έσπευσαν άμεσα 5 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Κισάμου και 10 πυροσβέστες.
Προανάκριση για τα αίτια της φωτιάς διενεργεί το αρμόδιο τμήμα της Π.Υ. 
Φανταστείτε τι έχει να γίνει το καλοκαίρι..... δεν θα μείνει τίποτα!! Πάντως η είδηση είναι να μάθουμε από που πέρασαν τα πυροσβεστικά ... από τα Τσουρουνιανά ή τους έδωσαν την σήραγγα; 

ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ

Ο Κισαμικός έκανε την υπέρβαση και θα τον δούμε του χρόνου, στα ποδοσφαιρικά σαλόνια της Γ. Εθνικής. Αυτό φυσικά όπως λένε οι διοικούντες ήταν μόνο η αρχή.... γιατί όλοι τους θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Πλατανιά. Με την ευχή μας...
Βέβαια αυτόματα άρχισαν και τα προβλήματα, με σπουδαιότερο το γηπεδικό. Είναι αλήθεια ότι το πρώην Εθνικό και νυν δημοτικό στάδιο είναι σε κακή κατάσταση με πολλά προβλήματα και πλήρη αδιαφορία τα τελευταία χρόνια, και με την ένταξη του στην περιουσία του Δήμου όλοι θα περιμέναμε κάτι να αλλάξει και να γίνει τουλάχιστον πιο χρηστικό και για τις ομάδες αλλά και για τους αθλητές .... Απογοητευτήκαμε και μάλλον θα ξαναπογοητευτούμε μιας και είναι δύσκολο να εκπληρωθούν στο έπακρο όλα αυτά που χρειάζονται για να παίξει στην μεγαλύτερη κατηγορία ο Κισαμικός (Προβολείς-εξέδρες σκεπαστές -δημοσιογραφικά θεωρεία-καλή πρόσβαση- αλλαγή του πλαστικού τάπητα και ταρτάν!!!) Είπαμε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε τέτοια αδιαφορία που όλη η πόλη, όχι μόνο το δημοτικό στάδιο ΘΡΟΥΛΑ.... αλλά κάτι που είναι δημόσιο αγαθό δεν θα περιμέναμε να βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση!!!!
Τώρα λοιπόν όλοι τρέχουν...ο Κισαμικός που δεν μπορεί να βασίζεται σε υποσχέσεις, αλλά και ο δήμος που θα του έλθει μπούμερανγκ μια άρνηση του να κάνει κάτι για να μην ρημάξει το πάλαι ποτέ στολίδι του νομού!

ΑΝΑΒΟΛΗ

Αναβολή για την Παρασκευή 29 Μαρτίου πήρε η τεχνική σύσκεψη στην  Περιφέρεια και ως εκ τούτου θα περιμένουμε δυο μέρες ακόμα για να δούμε αν έχει πρόθεση η περιφέρεια να εντάξει την παράκαμψη Τοπολίων και Έλους στο ΕΣΠΑ..
Πάντως όλοι οι οιωνοί είναι θετικοί..ακόμα και το φεγγάρι γύρισε, οπότε όλα θα πάνε καλά.... Βέβαια τώρα έρχονται τα δύσκολα να μην μας την φέρουν στην πορεία!!!

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΕΧΩ ΒΡΩΜΙΚΟ ΜΥΑΛΟ;

Μια χαρά είναι η Ηρώων Πολυτεχνείου τώρα...... ούτε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο στην βόρεια μπάντα.... όχι παίζουμε. Βέβαια δεν είναι και αργία......
Άμα θέλουν όλα φτιάχνουν.... μόνο η Σκαλίδη δεν μπορεί να φτιάξει... έκλεισαν τα μαγαζιά.... έκαψαν τον Φίκο......έφυγαν τα λεωφορεία ... άμα έχεις και την μύγα, έ τότε σκέφτεσαι ότι μόνο με σχέδιο και χρόνο μπορείς να τα σχεδιάσεις τόσο καλά .... Τι έμεινε για να τελειώνουμε;

ΣΕΙΣΜΟΣ

Στεριανό σεισμό είχαμε στις 14.57 κοντά στο Αμυγδαλοκεφάλι...  3,8R και βάθους 10 χιλιομέτρων...στο ίδιο σημείο χθες είχαμε άλλους δύο, ένα 2,7R και ένα 2,9 R...Για να δούμε;

ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ...ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ

ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΟ ΙΔΙΟ.....ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ


Με τα εξ αναβολής παιχνίδια της 8ης αγωνιστικής στον 1ο όμιλο ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα Τζούνιορ της Ε.Π.Σ. Χανίων. 
Η Ιωνία 2000 επιβλήθηκε 7-0 του Αστέρα Χαλέπας και η Δόξα Παχιανών κέρδισε την πρωταθλήτρια ομάδα Α.Π. Σούδας με 5-3!!!!!!!!!!!!
Η τελική βαθμολογία 
1.  Ακαδημία Π. Σούδας  45 110-32
2.  Ιωνία 2000               40  68-19
3.  Δόξα Παχιανών         34   66-41
-   Πανακρωτηριακός      34   62-51
5.  Κισαμικός                  32   52-22
6.  Ιδομενέας 2008         29   53-50
7.  Σπάθα/Ίκαρος Τ.       15   47-71
8.  Αστέρας Χαλέπας       13   37-92
9.  Πλατανιάς                 10   20-74
10. Νέοι Μινωταύρου        7   17-82
Απλά τα πράγματα..... και δίκαια

Η ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ


Με επιτυχία και προσέλευση συνεχίζεται η θεατρική παράσταση "Η Πινακοθήκη των Ηλιθίων" του Ν. Τσιφόρου στον Πλάτανο Κισάμου, από την Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Πλατάνου και διοργάνωση του Συλλόγου Γυναικών Πλατάνου. Μετά από τις τρεις επιτυχημένες παραστάσεις  που έγιναν στις 23,24,25 Μαρτίου, η ομάδα μας συνεχίζει να χαρίζει όμορφες στιγμές με ακόμα τρεις παραστάσεις στις 27, 28 και 31 Μαρτίου στις 21.00 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων, 
στον Πλάτανο Κισάμου.
Ένας μυστήριος κύριος προσπαθεί με το πείραμα του να αποδείξει ότι το συμφέρον είναι πάνω από όλα ακόμη και από τον έρωτα. Βάζει λοιπόν σε περιπέτειες έναν νεαρό Γάλλο και μια φλογερή Ισπανίδα, στήνοντας την παγίδα του με μια κληρονομιά από 2 εκατομμύρια λίρες προσπαθώντας να επαληθεύσει το πείραμά του στηριζόμενος στην ηλιθιότητά τους...

Πρωταγωνιστούν:
Ιωσίας Τέριγκτων - Γιώργος Ξηρουχάκης
Αντρέας Ντενιέ - Στάθης Παληάμπελος
Αλίντα Πασκουάλε - Μαρία Τριανταφυλλάκη
Τζιάκομο - Νίκος Κουφογιαννάκης
Τζαμανφού - Ελένη Νιοτάκη
Χουάν, Ιωνάθαν Μπορν - Σωκράτης Ανδρονικάκης
Όσκαρ Πλίμ - Γιάννης Κουντουράκης
Μαντελέν - Κατερίνα Σκουλάκη
Γκασπάρ - Θανάσης Κατερουδάκης
Σεσίλ - Κατερίνα Στεφανάκη
Κύριος - Λευτέρης Ανδρονικάκης
Κυρία - Νέλλη Ρουσίνοβα
Λεξ - Κωνσταντίνος Ματζοράκης
 Σκηνοθεσία: Κουντουράκη Μαίρη

ΧΛΙΜΙΤΡΙΖΟΥΝ.....


- Σαλάμι «MOCKOBCKAЯ ΠΡΕΜИУΜ» (ΜΟΣΚΟΒΣΚΑΙΑ ΠΡΕΜΙΟΥΜ), σε συσκευασία των 200 γρμ., με ημερομηνία λήξης 22/04/2013, που παράγεται από τη Λετονική επιχείρηση «SIA GRAVENDALE» (LV A003355 EK) και διακινήθηκε από την επιχείρηση «ΧΑΡΑΤΣΙΔΟΥ Ε.– ΤΣΑΚΙΡΙΔΟΥ Α. Ο.Ε.» (Πέτρου Ράλλη 8, Αθήνα), στο οποίο ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό 95,8%.
- Κονσέρβα «Κρέας βοδινό στον φυσικό του ζωμό», σε συσκευασία των 325 γρμ., με ημερομηνία λήξης 31/10/2014, που παράγεται από τη Λετονική επιχείρηση «VIKTORS RADILOVECS VALDES LOCEKLIS RITAL D» (LV A002138 EK) και διακινήθηκε από την επιχείρηση «ΟΛΓΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ» (Αριστογείτονος 1, Αχαρναί), στην οποία ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό <1 font="">
- Κονσέρβα «Τουσόνκα μοσχαρίσια», σε συσκευασία των 400 γρμ., με ημερομηνία λήξης 29/10/2015, που παράγεται από τη γαλλική επιχείρηση «ETS PAUL TOUPNOT CONCERVES VIANDES» (FR 65 286 002 CE) και διακινήθηκε από την επιχείρηση «KΕΣΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» (Ασπρόπυργος), στην οποία ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >10%.
ΠΗΓΗ

ΞΕΡΕΤΕ...

... ότι, το όνομα Καστέλλι το πήρε η πόλη μας το 1341,τότε οι Ενετοί κατέστρεψαν τον οικισμό που είχε αναπτυχθεί τριγύρω από το ένα μικρό φρούριο που χτίστηκε το 1204. Από τότε κι έπειτα, ο συνοικισμός εντός του φρουρίου ονομάστηκε Καστέλι, όπως όλοι οι βούργοι του νησιού.
.... ότι το 1579 ο πληθυσμός του Castel Chissamo -έτσι το έλεγαν οι Ενετοί- είχε 562 κατοίκους και ότι τον τίτλο του Εκατόνταρχου είχαν στην περιοχή μας ο Μανόλης Κοπαίος από τα Μεσόγεια, ο Νικολέτος Τριπόδης του Μιχαήλ από της Καλάθενες και ο Γιώργος Λεμονίτης από τον Ραβδούχα!
..ότι η Βρύση του Μαρή τρέχει ασταμάτητα 492 χρόνια, έτσι λέει η επιγραφή στην βρύση. Ωστόσο από έρευνες φαίνεται ότι ο Φλωρεντίνος μοναχός Μπουοντελμόντι που ήλθε στην Κίσαμο το 1430 ήπιε νερό από την κρήνη αυτή!!! Κάποιοι σήμερα θέλουν να την μετακινήσουν!!!!

ΜΕΛΧΙΣΕΔΕΚ ΔΕΣΠΟΤΑΚΗΣ

Τα τελευταία λόγια του Επισκόπου Κισάμου Μελχισεδέκ Δεσποτάκη λίγο πριν οι Τούρκοι το 1821 κρεμάσουν στον πλάτανο στην Σπλάνζια ήταν: "Φάτε θεριά τις σάρκες μου μα τον πνεύμα μου που παραδίδω σήμερα στον πλάστη μου δεν μπορείτε να μου το βλάψετε. Έχω ελπίδα σταθερά πως ο Θεός θα τιμωρήσει την κακία σας πολύ γρήγορα γιατί χύνετε άδικα των Χριστιανών το αίμα"!
Για την ιστορία τον Ιανουάριο του 1818 είχε χειροτονηθεί επίσκοπος της επισκοπής Κισσάμου και Σελίνου διαδεχόμενος τον Ιωαννίκιο.
Σήμερα εμείς οι Καστελλιανοί τον τιμούμε στις 15 Δεκεμβρίου, μιας και το 2000 το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο με Πατριαρχική και Συνοδική πράξη κατάταξε εις το Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας τον Ιερομάρτυρα και Εθνομάρτυρα Επίσκοπο Κισσάμου και Σελίνου Μελχισεδέκ.
Στην πόλη της Κισάμου προς τιμή του μια μικρή πλατεία φέρει το όνομα του.... πριν από τον Άγιο Σπυρίδωνα... (και είναι και λάθος γραμμένη)
  

ΕΠΑΛ ΚΙΣΑΜΟΥ


Μια εικονική - συνεργατική επιχείρηση που ασχολείται με την επεξεργασία θεραπευτικών βοτάνων της κρητικής γης και την παραγωγή αιθέριων ελαίων, δημιούργησαν οι μαθητές του ΕΠΑΛ Κισάμου. 
Στο πλαίσιο του προγράμματος του "Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων - Junior Achievement", οι μαθητές εξέλεξαν το Δ.Σ. της εταιρείας τους, έγινε κατανομή αρμοδιοτήτων, αποφάσισαν τον τομέα με τον οποίο θα ασχοληθούν, έκαναν συλλογή αιθέριων έλαιων, τα απόσταξαν, τα τοποθέτησαν σε μπουκαλάκια και τα πουλούν με τα έσοδα να διατίθενται αποκλειστικά στον σύλλογο "Ορίζοντας" για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο.
Περισσότερα στα Χανιώτικα Νέα

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ......


Το έργο είναι καθαρά της Περιφέρειας αφού η Περιφέρεια το υποβάλλει στον εαυτό της. Ο Δήμος, όμως, είναι αυτός που πρέπει να πιέζει και να διεκδικεί. Διότι ο συγκεκριμένος κάθετος άξονας είναι ο δυτικότερος άξονας, πέραν του δυτικού παραλιακού Πλάτανος - Σφηνάρι, που συνδέει τις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού και ειδικά το Ελαφονήσι με τον Β.Ο.Α.Κ. Η αναπτυξιακή του σημασία είναι τεράστια για την περιοχή. Η σύσκεψη της Τετάρτης στην Περιφέρεια απλά μας ανακοινώθηκε και εμείς ζητήσαμε να συμμετέχουμε ως Δήμος Κισάμου. Θεωρούμε πως δεν πρέπει να διυλίζουμε τον κώνωπα σε ένα έργο των Χανίων, κάτι που δεν νομίζουμε να συνέβαινε, εάν αυτό ήταν αλλού... (δηλαδή στο Ηράκλειο), τόνισε ο αντιδήμαρχος Κισάμου, κ. Νεκτάριος Κουμάκης!

Ίσως ο μόνος που μίλησε σωστά μιας και είναι και γνώστης αλλά και ενημερωμένος για τα καμώματα της Περιφέρειας....
Η άποψη μου είναι ότι θα το εντάξουν το έργο, άλλα στην πορεία θα το ..απεντάξουν λόγω καθυστέρησης .... είπαμε 25.000.000ε είναι πολλά λεφτά..και αν τα σπάσουμε σε 4άρια θα φτιάξουμε ίσαμε 6 έργα και θα ικανοποιήσουμε περισσότερους.... ψηφοφόρους!!! 

ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΟΥΣ....


Ως μια "καταπληκτική χώρα για διακοπές, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου" χαρακτήρισε την Ελλάδα ο υπουργός Εργασίας της Γερμανίας Χανς Γιόακιμ Φούχτελ.
Κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο… υπουργείο Τουρισμού προέτρεψε τους Γερμανούς να επισκεφθούν τη χώρα μας λέγοντας πως "είναι μία απολύτως ασφαλής χώρα ενώ σχολίασε πως έχει κάνει πολλά βήματα προόδου".
..........και ο Χίτλερ πριν βομβαρδίσει μια χώρα, πάντα δήλωνε ότι είναι φίλος της. 

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ RASKOLNICK


ΜΠΡΟΣ ΓΚΡΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΡΕΥΜΑ
Ο πρόεδρος ήταν ανένδοτος. Θα του τα έκοβαν τα πόδια οι Ρώσοι, αν τολμούσε να υπογράψει. Ο σακάτης με τα χέρια σφιγμένα πάνω στους τροχούς του αναπηρικού του καροτσιού, ούρλιαζε κατάρες στα γερμανικά και πετάγονταν σάλια από το σουφρωμένο στόμα του. Τα πόδια του προέδρου έτρεμαν, έψαξε στην τσέπη του παντελονιού για το βαμβακερό του μαντήλι. Ακούμπησε το μαντήλι στο ιδρωμένο του μέτωπο κι έσφιξε τα δόντια: Δε θα υπογράψω, ψέλλισε στα Αγγλικά. Η ξερακιανή Γαλλίδα σηκώθηκε ρίχνοντας του μια ματιά γεμάτη εκνευρισμό και κατευθύνθηκε προς το διπλανό δωμάτιο, κλείνοντας αθόρυβα πίσω της τη βαριά δρύινη πόρτα. Στο δωμάτιο, τώρα τη σιωπή τη διέκοπτε μόνο το λαχάνιασμα του .....

ΣΑΠΙΑ ΦΡΟΥΤΑ ...

"Το λέμε πολύ καθαρά: Δεν είμαστε επαίτες ούτε εμείς, ούτε τα παιδιά μας. Θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μόχθο μας. Τον 21ο αιώνα είναι βαρβαρότητα μικρά παιδιά να τρώνε σκουπίδια ή να υποσιτίζονται!» υπογραμμίζει η ΑΣΓΜΕ, καλώντας παράλληλα τους φορείς των γονιών, τους εκπαιδευτικούς και το λαϊκό κίνημα «να γίνουν ασπίδα προστασίας των παιδιών μας και να δηλώσουν με σειρά πρωτοβουλιών – σε κάθε πόλη – την αντίθεσή τους στην εκμετάλλευση της φτώχειας και του υποσιτισμού".
            Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας
Το ξαναλέω.... τα πορτοκάλια τα πετάμε.... κι ένα φτάνει για κάθε παιδί. 

ΜΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ....

Αναγώστρια του Βlog μας έστειλε φωτογραφία σημερινή..... Τρίτη 26-4-2013 ..με την δημοτική αστυνομία να κάνει αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει χθες..... Μάλιστα μας είπε ότι έγραψαν και 2-3 αυτοκίνητα έξω από την Εθνική και Αγροτική τράπεζα.... λέτε να ήταν τα ίδια που ήταν και προχθές ανήμερα της παρέλασης; 

ΤΙ ΩΡΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΣΟΥΛΕΙΜΑΝ;

Την 25η του Μάρτη κάποιοι την θεωρούν περιττή εκδήλωση .... όπως και την 28η του Οκτώβρη ... δικαίωμα τους, μάλιστα δεν θα τους ζητήσει κανένας το λόγο, ούτε γιατί δεν γιόρτασαν, ούτε γιατί δεν παρέστησαν, ούτε γιατί δεν χειροκρότησαν τους νέους και τις νέες που παρελαύνουν....Όμως από την στιγμή που αποφασίζεις να την γιορτάσεις ..ε γιόρτασε την όπως πρέπει!!! Με απλά λόγια....είμαστε που είμαστε κακομοίρηδες ας μην γινόμαστε και γελοίοι....
Τώρα τι γιορτάζουμε στις 25 του Μάρτη;  Γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821. Στις 25 Μαρτίου 1821, ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση ενάντια στην τουρκική σκλαβιά που κρατούσε την Ελλάδα δέσμια για 400 χρόνια. Έκτοτε, η 25 Μαρτίου γιορτάζεται από όλους τους Έλληνες και συνηθίζεται να παρουσιάζει η κάθε περιοχή τις δυνάμεις της, τους νέους σε ανάμνηση της λαμπρής εκείνης ημέρας που οι σκλαβωμένοι Έλληνες έπαψαν να είναι ραγιάδες.... απλά τα πράγματα λοιπόν...είναι μια γιορτή για τους νέους, που παρελαύνουν μπροστά από τους γονείς τους που καμαρώνουν για τα βλαστάρια τους .......

ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ


Ευαγγελισμός -   Ελληνισμός-  Χαιρετισμοί
Γράφει η Ευτυχία Δεσποτάκη
Οι δύσκολοι καιροί που περνούμε και η ποικιλότροπη χρεοκοπία μας δεν εμποδίζουν την ψυχή και το νου μας να γυρίσει νοσταλγικά πίσω στα παιδικά χρόνια, τότε που γιορτάζαμε την Πατρίδα και να θυμηθεί πώς τραγουδούσαμε, έφηβοι, μαθητές, το «Εωθινό» γυρνώντας τους δρόμους της πόλης, πριν χαράξει η μέρα της 25ης του Μάρτη, με το γυμναστή μας και το φιλόλογο μας:
Ξυπνάτε με τ΄άγέρι της αυγής
κι η μούσα μας χαρούμενη προσμένει 
να ψάλλομε μαζί σ' αυτή τη γη τη δόξα 
τη δαφνοστεφανωμένη
Όλο δόξα όλο χάρη άγια μέρα ξημερώνει
και τη μνήμη σου το έθνος χαιρετάει γονατιστό
Τα τελευταία χρόνια αυτά τα τραγούδια πρωί- πρωί επιμένει να μας τα θυμίζει η μπάντα της πόλης μας που με το μεράκι του ο εκλεκτός συντοπίτη μας Σπύρος Κουτσογιαννάκης χρόνια ...

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ.....

"Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο" τόνισε αναφερόμενος στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στην Κρήτη, ο αρμόδιος για το θέμα υφυπουργός Ανάπτυξης Κυριάκος Βιρβιδάκης.... μάλιστα πήγε και λίγο παρακάτω.... προσπαθώ με τους δημάρχους να βρω τρόπους απλοποίησης των διαδικασιών για την ένταξη περισσότερων αναπτυξιακών έργων στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. 
...και τον τρόπο να βρεις, άλλοι κάνουν κουμάντο αγαπητέ Κυριάκο....άλλοι!!!
Αλήθεια προχθές στη παναχανιώτικη μάζωξη ήταν καλεσμένος;

ΞΕΡΕΤΕ...

..ότι ο Π.Γ Σ Κισαμικός έχει κατακτήσει τα πρωταθλήματα στην Α΄κατηγορία της ΕΠΣ Χανίων το 1993-1994, 1996-1997, 2000-2001, 2011-2012, και πήρε το κύπελλο της Ένωσης μια φορά το 1998-1999 (6-5 στα πέναλτι τον ΑΟΧ Παγχανιακό)! 
.. ότι το 69 π.Χ., μια καινούργια πόλη σχεδιάζεται με το "ιπποδάμειο σύστημα". Στους αυτοκρατορικούς χρόνους που ακολουθούν, η πόλη εξαπλώνεται και υπολογίζεται ότι καταλάμβανε περίπου την έκταση της σημερινής κωμόπολης (γύρω στα 1000 στρέμματα) ήταν η Ρωμαϊκή Κίσαμος!
... ότι ο μαρουβάς είναι ένα υψηλόβαθμο παραδοσιακό κρασί, που παράγεται μόνο στην Κισάμο. Η μοναδική ποικιλία από την οποία προέρχεται είναι το ρωμέικο, που στους οθωμανικούς χρόνους ήταν δηλωτικό για την ελληνικότητα του.
..ότι στις Λουσακιές υπάρχουν και οι γειτονιές, Μετόχι, Μεράδα, Γαλουβάς, Νταμπαριανά, Ζαχαριανά, Σταυρουλιανά, Λάκοι, Φτερόλακα, Βλασιανά!

Α ΡΕ ΜΑΡΑΚΟΜΙΧΕΛΑ....

Έγινε και αυτό στην πόλη μας..... παρέλαση δίχως ένα μέτρο, δίχως σοβαρότητα, δίχως προγραμματισμό, δίχως συναίσθηση όπως αρμόζει για μια επέτειο... Κατέβηκαν οι γονείς, από τα χωριά να θαυμάσουν τα βλαστάρια τους και παρακολούθησαν την παρέλαση ανάμεσα από τα αυτοκίνητα και τις μηχανές..

Καταντήσαμε να κάνουμε επίδειξη αρτιότητας στο καρναβάλι, βάζοντας σκοινιά και να κλείνουμε τον δρόμο 4-5 ώρες νωρίτερα και δεν καταφέραμε να βγάλουμε 10 αυτοκίνητα που βρισκόταν παρκαρισμένα στον προκαθορισμένο δρόμο της παρέλασης για την επέτειο της 25η του Μάρτη.... Σοβαρότης μηδέν!!!

ΡΕ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ......

Η αλήθεια είναι ότι όταν υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν την κομματική τους ταυτότητα πάνω από την ανάπτυξη της περιοχής μας ....είμαστε για κλάματα. Φυσικά δεν είμαι εγώ, που θα κρίνω γιατί ο Α ή ο Β δεν ήταν στην συγκέντρωση του Περιφερειάρχη ή και το αντίθετο, γιατί παρευρέθηκαν οι Γ. και Δ;
Όμως ένα ήταν πέρα για πέρα φανερό..... αυτοί που απουσίαζαν ήταν της ίδιας παρέας με τον καλεσμένο μας .... 

ΚΙΣΑΜΙΤΙΚΑ

Το τσιγαράδικο πιάστηκε ανοικτά της Κισάμου .. ευτυχώς δεν μας το φόρτωσαν, γιατί θα το βλέπαμε κανένα χρόνο δεμένο στην προβλήτα να σκουριάζει.... Άντε να πάει στο καλό !!!
Υπερωρίες γιοκ για τους ανθρώπους που μαζεύουν τα σκουπίδια..έτσι κάθε Κυριακή για να πας στον Άγιο Σπυρίδωνα κρατάς την μύτη σου.... κάτι πρέπει να γίνει!!
Για να δούμε αν θα βρούνε 150.000ε για να φτιάξουν το γήπεδο.... τόσα χρειάζονται αν θέλουν να δουν τον Κισαμικό στην Κίσαμο του χρόνου...Μάλεμε ερχόμαστε!!
Η κόντρα ήταν γνωστή...οπότε ότι έγινε αναμενόμενο.. απλά εξελίχθηκε σε λάθος μέρος, κρίμα που δεν βρέθηκαν εκεί τα ΜΜΕ να το καταγράψουν, πάντως είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε και συνέχεια αυτό που με προβληματίζει είναι.... ότι στην μέση είμαστε εμείς! 
Εγώ λέω τον Φίκο στην πλατεία Τζανακάκη να τον βαλσαμώσουμε ..μετά να του βάλουμε κανένα σημαιάκι και να μας μείνει ενθύμιο..... Αλήθεια ποιανού είναι ο Φίκος;

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

ΕΚΕΙ-ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ Γ' ΕΘΝΙΚΗ

Καλά τα πήγαμε...σαν εκδρομούλα έμοιαζε μια ηλιόλουστη μέρα και φυσικά όλοι έμειναν ευχαριστημένοι....Άντε και του χρόνου με καλύτερο προγραμματισμό...Σχόλια για το παιχνίδι δεν σηκώνουν.....
  Η τελική βαθμολογία
1. ΠΟΑ                  41
2. ΠΑΟΚρουσώνα   30
3. Ηρόδοτος           30
4. Ερμής Ζων.        30
5. Γιούχτας             29
6. Κισσαμικός         27
----------------------------
7. Αναγέννηση Ιερ. 27
8. Α.Ε.Κατσαμπά     12
9. Ο.Φ.Ιεράπετρας   10
10. Πατούχας           9

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ....ΤΟ ΧΕΣΙΜΟ...


«Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Π.Γ.Σ. ΚΙΣΑΜΙΚΟΣ εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ανακοίνωση που εκδόθηκε ως ανακοίνωση της ομάδας και στην οποία υπήρχαν άσεμνοι χαρακτηρισμοί προς τον ρέφερι του Τελικού κ. Γιαννουλάκη. Το συγκεκριμένο κομμάτι της ανακοίνωσης που κάνει λόγο για «ΚΛΟΠΗ» δεν βρίσκει σύμφωνους τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Π.Γ.Σ. ΚΙΣΑΜΙΚΟΣ και απλά αντιπροσώπευε την γνώμη ενός μέλους. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στους ορισμούς διαιτητών από τις αρμόδιες αρχές και είμαστε σίγουροι ότι όποια λάθη έγιναν ήταν ανθρώπινα. Η προσοχή της ομάδας είναι στραμμένη αποκλειστικά και μόνο στον σημαντικό αγώνα της Κυριακής 24 Μαρτίου 2013 με τον Ερμή Ζωνιανών, όπου παίζονται οι κόποι μιας χρονιάς».

Η αλήθεια είναι ότι δεν έγινε κλοπή,...μια απλή διάρρηξη έγινε γνωστή τώρα και πολλά χρόνια στους Καστελλιανούς...απλή διάρρηξη... 200.000Ε !!! Όποιος θέλει να του το εξηγήσω...πολύ ευχαρίστως!!!! 

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΗΡΑΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Παράξενη μουγκαμάρα από όλα τα ειδησιογραφικά σάιτ των Χανίων, σχετικά με την επίσκεψη του Περιφερειάρχη στην Κίσαμο...ούτε μια λέξη, ούτε καν μια μικρή αναφορά... ακόμα και η φυλλάδα που έχει δημοσιογράφους από την Κίσαμο ... μουγκαμάρα .... ρε λες να υπάρχει εντολή σιωπής; 
Και η παράκαμψη Τοπολίων, μαζί με την παράκαμψη του Έλους, είναι της τάξης των 25.000.000ε πολύ μεγάλο έργο για τα Χανιά...πολύ μεγάλο!!!
Για την Ιστορία να αναφέρω ότι παραβρέθηκαν... ο Περιφερειάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Χανίων, φορείς από ΤΕΕ Δ Κρήτης, απεσταλμένοι βουλευτών ως και επιστολές αναγνώστηκαν απόντων....αλλά η μουγκαμάρα στα ΜΜΕ .... μουγκαμάρα!!

ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΤΟΥ ΑΝΥΦΑΝΤΗ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ

ΙΔΡΥΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΑΙΟΤΑΒΕΡΝΩΝ


Συνεχίζονται, διαβάζω στην προσωπική σελίδα του κ. Μιχελάκη, οι εργασίες ίδρυσης του Δικτύου ΕλαιοΤαβερνών Κρήτης, βασικός χαρακτήρας του οποίου θα είναι η αποκλειστική χρήση ελαιολάδου σε όλα τα φαγητά, τηγανητά και εδέσματα που προσφέρονται. 
Το Δίκτυο αυτό που έχει σαν στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και των επιχειρήσεων εστίασης για την επαναφορά της πατροπαράδοτης χρήσης του ελαιολάδου στο τηγάνισμα, υλοποιείται από τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ. στο πλαίσιο του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου. 
Ήδη έχουν συγκεντρωθεί αρκετές δηλώσεις ενδιαφέροντος από όλη την Κρήτη, οι οποίες υποβάλλονται στο Φαξ 2821050818 ή στο e-mail: Info@se, ενώ παράλληλα ολοκληρώθηκε και η σύνταξη του Καταστατικού, τdik.grο οποίο, αφού εγκριθεί και από το Δ.Σ. του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. θα υπογραφεί από τους ενδιαφερομένους σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν κατά περιοχές.
Υπόψη ότι ενδιαφέρει ιδιαίτερα η συμμετοχή όχι πολλών, αλλά υψηλής επαγγελματικής στάθμης επιχειρήσεων, ώστε να διασφαλιστεί το κύρος του ιδρυόμενου Φορέα και η προβολή του Δικτύου ως Φορέα αποκλειστικής χρήσης ελαιολάδου που θα γίνεται από τα Μ.Μ.Ε. να έχει πραγματικό αντίκρισμα. Οι Ελληνες και ξένοι από ερευνά διαπιστώθηκε ότι προτιμούν φαγητά με ελαιόλαδο και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν την πραγματική αξία τους. Δεν ανέχονται όμως παραπλάνηση και εξαπάτηση. 
 Στα Μέλη του Δικτύου θα χορηγείται ειδική Πιστοποίηση και το Λογότυπο (σήμα) Δικτύου εφόσον μετά από ελέγχους που θα διενεργεί το Δίκτυο θα διαπιστώνεται ότι τηρούν τους ορούς του Καταστατικού και ιδιαίτερα τον όρο της αποκλειστικής χρήσης και κατοχής ελαιολάδου.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Ο δήμαρχος από τον Αποκόρωνα- έμαθα- ότι επειδή δεν μπορούσε να τα βρει με το ΚΤΕΛ ΑΕ, για μια και μόνο στάση στις Καλύβες (πραγματική επικίνδυνη) άφησε την διαπραγμάτευση να την κάνουν οι άνθρωποι του εκεί Εμπορικού συλλόγου. Εμάς που οι επικίνδυνες στάσεις είναι 8-9 την διαπραγμάτευση την αφήσαμε στο ..ΚΤΕΛ!!!  

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΟΥ ΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ;

Με μικρά γραμματάκια διάβασα ότι στο περιφερειακό συμβούλιο της Τετάρτης 27-Μαρτίου στο Ηράκλειο θα εκλέξουν μέλος για εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της ΑΝΕΝ. ΑΕ!
4.3 «Ορισμός Εκπροσώπου Περιφέρειας Κρήτης ως καθολικού διαδόχου της Ν. Αυτ/σης Χανίων στο Δ.Σ. της Α.Ε. με την επωνυμία «ΑΝΕΝ Α.Ε.», σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. οικ. 7088/28-02-2013 του Τμήματος Προσωπικού/Μισθοδοσίας της Δ/νσης Οικονομικού της ΠΕ Χανίων (εισηγητής ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Χανίων, κ. Βουλγαράκης Απόστολος)
.... και επειδή δεν πιστεύω να είναι πολλές οι ΑΕ στα Χανιά με την επωνυμία ΑΝΕΝ μάλλον θα εννοούν την δική μας ναυτιλιακή εταιρία.
Ερώτηση.....Εμείς εκπρόσωπο έχουμε στο Δ.Σ της ΑΝΕΝ ΑΕ ή θα ορίσουμε τώρα όπως έκαναν οι της περιφέρειας; 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ

Παράκαμψη στην λογική μας!!
Για να καταλάβετε ότι δεν μας ενδιαφέρει τίποτα .. και για τον λόγο αυτό όταν μας βρίσκουν χαλαρούς μας κτυπούν αλύπητα, σας λέω ότι ενώ είχαμε καλεσμένο στην Κίσαμο, τον Περιφερειάρχη και όλους αυτούς που μας εξουσιάζουν και παίζουν τον πρώταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη μας.... ο κόσμος ήταν απών και προτίμησε το ..καφενείο. Άντε να ήταν όλοι κι όλοι 30 ενδιαφερόμενοι ... οι υπόλοιποι μάλλον ήταν με την μεριά "του να μην γίνει το έργο"!! Βέβαια θα μου πεις, εδώ δεν παρευρέθηκαν όλοι οι εκλεγμένοι μας... τους πολίτες θα περίμενες; Κι όμως τους πολίτες φοβούνται περισσότερο....
Αν δεν αλλάξουμε μυαλά, αν δεν γίνουμε ομάδα, αν δεν πηγαίνουμε πακέτο αυτά που τόσα χρόνια συμβαίνουν ..θα ξανασυμβαίνουν. Η χθεσινή κουβέντα θα μπορούσε να ήταν μια καλή ευκαιρία να καταλάβουν οι πολιτικάντηδες, ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν στις πλάτες μας.... πράγμα που κατάλαβαν οι βουλευτές μας που έγιναν λόγω των περιστάσεων ..... για λίγο προέκταση μας! 

ΥΠΟΣΧΕΣΗ


Για ενίσχυση -κατά το δυνατόν- της παρουσίας της αστυνομίας στην περιοχή του Δήμου Κισάμου με συχνότερες παρουσίες των ΤΑΕ και της ΟΠΚΕ, υποσχέθηκε ο κ. Αρτέμης Κουτσαυτάκης τιμώμενος από το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου μας, για την προαγωγή του στη θέση του αστυνομικού διευθυντή Χανίων.
Η Κίσαμος είναι δυστυχώς τα τελευταία χρόνια απροστάτευτη, ιδιαίτερα τις βραδυνές ώρες, μιας και όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Ας ελπίσουμε ότι θα στελεχωθεί επιτέλους και το αστυνομικό τμήμα που ελέγχει μια τεράστια έκταση, ως τα νότια της Κρήτης, αλλά να νοιώσουμε και την απαραίτητη σιγουριά και ασφάλεια, μιας και σε λίγο μπαίνουμε στην τουριστική περίοδο.


Ο ΚΑΛΕΣ

Ο Καλές απείραχτος .... ήταν μικρός και ήταν ανατολικά του S/Μ ΙΝΚΑ, για να καταλάβετε τα σπίτια μπροστά ήταν εκεί που είναι τώρα το αδιέξοδο στενό προς το σπίτι του Κ. Νικηφοράκη!!

ΠΟΣΟ ΘΑ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ Η ΣΥΝΔΕΣΗ...

...στα νέα δίκτυα του βιολογικού!
Το κόστος της σύνδεσης υπολογίζεται ότι για μια οικία περίπου 100 τ.μ. να αγγίξει τα 600 με 1.000 ευρώ, ανάλογα την απόστασή της από τον κεντρικό αγωγό. Οι δημότες μπορούν να κάνουν και ρυθμίσεις, ώστε να την πληρώσουν με δόσεις. Η προκαταβολή είναι το 20% του συνολικού ποσού και το υπόλοιπο σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις!

ΞΕΡΕΤΕ...

... ότι τοποθεσία Χάμπαθα υπάρχει και στον Αποκόρωνα, συγκεκριμένα στην Μάζα Αποκορώνου, η λέξη προέρχεται από το χάμπασα, τόπος γεμάτος πέτρες, δίχως χώμα και βλάστηση.
... ότι ο Φωκάς, ο Σκορδίλης, ο Γαβαλάς, ο Καφάτος, ο Αρκολέων, ο Χορτάτζης, ο Μουσούρης, ο Βαρούχας, ο Μελισσινός, ο Λίτινας, ο Αργυρόπουλος, και ο Βλαστός, ήταν τα επίθετα των 12 αρχοντόπουλων!

... ότι το 1588 το φρούριο της Γραμβούσας καταστράφηκε από έναν κεραυνό που κτύπησε την μπαρουταποθήκη (με 350 βαρέλια εκρηκτική ύλη). Τότε είχε 24 κανόνια, 3398 βλήματα και 40.000 λίμπρες μπαρούτι. 
..ότι πρώτος δήμαρχος Καστελλίου Κισάμου, έγινε ο παπά Μανώλης Ανουσάκης το 1879, με Α΄πάρεδρο τον Μουσταφά Μπέη Χουσείν Εφεντάκη και Β΄πάρεδρους τους Θεόδωρο Μαρή και Γεώργιο Φορτζάκη!

ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΟΠΟΛΙΩΝ

Μονότερμα τον πήρανε τον Περιφερειάρχη οι φορείς της πόλης μας.....αλλά λες να τον χάλασαν αυτά που άκουσε; Τουναντίον, μας έκανε και μια επιτόπια ντρίπλα και μας κάλεσε στο Ηράκλειο....για να μας πει τι δεν έκαναν καλά τόσο καιρό οι μελετητές.... αν και η μελέτη είναι η αρτιότερη που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στα Χανιά! 
Πραγματικός καταπέλτης, ο Αντιδήμαρχος Κουμάκης, έδειξε πόσο πολύ ξέρει το θέμα που δεν χωρούσε αμφισβήτηση στα λεγόμενα του.... μάλιστα όταν επικαλέστηκε ανθρώπους της περιφέρειας σχετικά με την αρτιότητα της μελέτη ..έπεσε μουγκαμάρα στην αίθουσα και ιδιαίτερα στους καλεσμένους μας... 
Φυσικά εκεί ήταν και οι πολιτικοί του νομού μας, που και αυτοί τάχτηκαν, με την σειρά τους -αν μπορούσαν να κάνουν και αλλιώς- στην ένταξη του έργου το γρηγορότερο δυνατό και... ζήτησαν σαν εγγύηση του έργου.... τον λόγο του Περιφερειάρχη.
Εγώ πάντως ένα κατάλαβα..... η παράκαμψη θα γίνει μόνο αν το πει ο Περιφερειάρχης .....γιατί αυτός είναι το μόνο αφεντικό! Τώρα για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η καθυστέρηση και δεν λέει το "ναι" ..... ένα μπορώ να υποθέσω με το μικρό μου το μυαλό.....
 Πόσα μικρότερα μικροπολιτικά έργα μπορεί να γίνουν άμα σπάσουμε τα 25.000.000 ε που χρειάζονται για τις δικές μας παρακάμψεις; Μάλλον πολλά.....

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΜΗΝ ΣΠΡΩΧΝΕΤΑΙ..ΟΛΟΙ ΘΑ ΧΩΡΕΣΟΥΜΕ

..... Στις 19.00 στον δήμο μας η συνάντηση του Περιφερειάρχη με τους φορείς της πόλης μας, για την παράκαμψη Τοπολίων και Έλους.... θα είναι όλοι εκεί, μην την χάσετε!!!

22 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ


Νερό - Μήπως πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα;  
Γράφει ο  Κων/νος Σ. Χαρτζουλάκης

Γεωπόνος - Ερευνητής
Νερό! Για το πολύτιμο αυτό υγρό, που αποτελεί τη βάση της ζωής, η επιστήμη και η πραγματικότητα κρούουν το κώδωνα του κινδύνου: Τα αποθέματα σε πολλές περιοχές του πλανήτη εξαντλούνται και η ποιότητά του επιδεινώνεται συνεχώς. Κύριες αιτίες οι αλόγιστες επεμβάσεις του ανθρώπου: μη ορθολογική χρήση και μόλυνση. Και η κατάσταση γίνεται κρίσιμη λόγω κλιματικών αλλαγών, ιδιαίτερα στις ξηροθερμικές περιοχές. Η αύξηση της θερμοκρασίας σε παγκόσμια κλίμακα, κυρίως λόγω συσσώρευσης στην ατμόσφαιρα του διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) και άλλων αερίων επηρεάζει καθοριστικά τον υδρολογικό κύκλο.
Οι κλιματικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν την ποσοτική και ποιοτική κατάσταση των υδατικών πόρων, επειδή αλλάζουν τον υδρολογικό κύκλο, που με την σειρά του επηρεάζει την ένταση και συχνότητα των πλημμυρών και της ξηρασίας, την διαθεσιμότητα, την ζήτηση και την ποιότητα του νερού. Οι μεταβολές αυτές έχουν επιπτώσεις σε όλα τα κοινωνικο-οικονομικά και περιβαλλοντικά αγαθά και υπηρεσίες, οι οποίες εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από αυτές. Τα τελευταία 20 χρόνια στα Χανιά ζήσαμε τέτοιες καταστάσεις με έντονη ξηρασία (1989-91, 2005, 2010). Αν και στην εμφάνιση των περιόδων ξηρασίας συμβάλλουν και οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, η βασική αιτία είναι η έλλειψη ή μείωση των βροχοπτώσεων και η μετατόπιση του χρόνου που αυτές συμβαίνουν. Τα στοιχεία των τελευταίων 40 χρόνων (1972-2012) επιβεβαιώνουν την τάση μείωσης των βροχοπτώσεων που προβλέπεται από τα διάφορα μοντέλα (Σχ. 1). Η αύξηση της ζήτησης νερού, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας επιδεινώνει το πρόβλημα. 
Στο νομό Χανίων η μέση θερμοκρασία την περίοδο Οκτωβρίου 2012-Μαρτίου 2013 ήταν αυξημένη κατά 2-3 οC σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της τελευταίας 10ετίας. Η αύξηση της θερμοκρασίας συνοδεύεται και με ακανόνιστη κατανομή στο χρόνο των βροχοπτώσεων σε ποσότητα και ένταση. Η συνολική βροχόπτωση για την περίοδο Σεπτέμβριος 2012-Μάρτιος 2013 στην περιοχή Αλικιανού ήταν 580 mm όταν ο Μ.Ο. της αντίστοιχης περιόδου 2011-2012 ήταν 940 mm (μείωση 42%) και της 40ετίας 1971-2012 ήταν 637 (μείωση 9%). Ιδιαίτερα τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2013 η μείωση είναι πάνω από 50% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2012 (Σχ. 2). Η αύξηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας που καταγράφεται στα Χανιά (Αγροκήπιο) από το 1987 μέχρι σήμερα (από 335 ppm σε 370-390 ppm) είναι πιθανό να σχετίζεται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια.
Τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι το 2013 θα είναι ένα σχετικά ξηρό έτος. Οι πολιτικοί και αυτοί που αποφασίζουν πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι για το μέγεθος του προβλήματος που πιθανό θα προκύψει και να εφαρμόσουν τα κατάλληλα σχέδια για τη πρόληψη της κρίσης, αλλά και η δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την εφαρμογή τους. Και βέβαια τα έργα, και όχι τα λόγια, είναι το πιο σημαντικό για να αποφευχθούν φαινόμενα του 2010. 
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση των χρηστών του νερού αλλά και στη καλύτερη διαχείριση του διαθέσιμου νερού με περιορισμό των απωλειών ή της σπατάλης από τους χρήστες. Αυτό για τη γεωργία σημαίνει σωστή οργάνωση και εφαρμογή της άρδευσης. Δηλαδή ενημέρωση των αγροτών για τις ανάγκες των καλλιεργειών σε νερό, χρήση σύγχρονων συστημάτων άρδευσης που εξοικονομούν νερό και ενέργεια, ενημέρωση και καθοδήγηση στην εφαρμογή της άρδευσης και επαρκή επιστημονική υποστήριξη.