Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΖΩΝΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ

ΠΗΓΑΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Σύσσωμη η αντιπολίτευση πήγε στον Εισαγγελέα....γιατί άραγε; 
Τι μας κρύβουν και δεν μπορούμε να το μάθουμε; Πάντως το πράγμα άρχισε να χοντραίνει και καλό είναι να μαθαίνουν και οι πολίτες τους λόγους που πάει όλη η αντιπολίτευση στον Εισαγγελέα; Μήπως πρόκειται για το Ελαφονήσι;

ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, από τις 11:00 το πρωί στην αίθουσα της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμβάρι Χανίων. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση εκεί από την εκλογή του νέου περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης.
Το βασικό θέμα που απασχολεί τη συνεδρίαση είναι το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας, προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ, και το οποίο περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο έργα που είχαν προγραμματιστεί από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και σε αυτή τη φάση ολοκληρώνονται.

ΘΡΥΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Στην εποχή των Γραμπουσιανών (1825-1830) μια ομάδα Γραμπουσιανων πέρασαν μια νύκτα από το σπίτι του περβολιανού (Περιβόλια Ιναχωρίου) Χαμπουδογιώργη. Αυτός είχε τέσσερις θυγατέρες της παντρειάς. Ένας Σπυριδακης από το Γαλατά έκλεψε την μια -την Ελένη- για γυναίκα του. Έζησαν λίγο καιρό μαζί αφού σε κάποια συμπλοκή με τους Τούρκους σκοτώθηκε ο Σπυριδάκης και η Ελένη ξαναγύρισε στο σπίτι του πατέρα της.
Ο γέρο Χαμπουδογιωργης συμβουλεύτηκε -λένε- τον συγγενή του και πρόκριτο του χωριού Αναγνώστη Παπαγιαννάκη και αποφάσισαν να πάει ο ίδιος να αναφέρει στον Αγά το συμβάν ότι δηλαδή του έκλεψαν την κόρη οι Γραμπουσιανοί. Πήγε λοιπόν ο δύστυχος πατέρας το ανέφερε άλλα ο σκληρός Ζερ Αγάς που είχε τότε την έδρα του στο μισοκτισμένο ενετικό πύργο στο Κεφάλι διέταξε τον ραβδούχο του να τον δείρει μέχρι θανάτου, φώναζε ο χριστιανός μην με σκοτώσεις Αγά μου ξέρω επτά τέχνες να σου δουλεύω μέχρι να ζω -τίποτε- τέλος τον αποκεφάλισε. Ακόμα και σήμερα στους άγριους ανθρώπους λένε την ρήση "Ζερής έγινες μωρέ;"
Μετά από καιρό οι Γραμπουσιανοι έστησαν ενέδρα στο χωριό Τζιτζιφιά όπου ο Ζερ Αγάς πήγαινε για κυνήγι. Για κακή τους τύχη όμως δεν πήγε ο ίδιος μα έστειλε λένε τους κυνηγούς του. Στην ενέδρα οι Γραμπουσιανοι σκότωσαν βέβαια τους κυνηγούς κι άφησαν μονό ένα μικρό παιδί που γύρισε πίσω και έφερε το νέο νέας συμφορά όμως. Οι Τούρκοι έκαψαν τότε όλο το χωριό Τζιτζιφιά που είχε λένε τότε 70 άνδρες του μεσοδοκιού (ή του ντουφεκιού) "70 κεφαλοχάρατσα"!

ΤΟ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟΦΑΣΗ..ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ!!!!

Ούτε ευρώ δεν προτίθενται να δώσουν προς το Δημόσιο οι εστιάτορες μετά από απόφαση που πήρε σε έκτακτη γενική συνέλευση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.
Με τον τρόπο αυτό αντιδρούν στην κυβερνητική απόφαση για μετάταξη των επιχειρήσεων εστίασης στον ΦΠΑ 23%.
Οι εστιάτορες ζητούν την αναστολή του μέτρου για το ΦΠΑ και επίσης εκτιμούν ότι ο κλάδος, ενόψει του νέου εθνικού φορολογικού πλαισίου πρέπει να μεταταχθεί στο χαμηλό συντελεστή 6,5%.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου Εστίασης αποφάσισαν ακόμα να προχωρήσουν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αλλά και κλείσιμο των καταστημάτων σε ημερομηνία που θα καθορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.
Star.gr

Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ

Συνέχεια VΙ
Γράφει η Ευτυχία Δεσποτάκη

Η ΓΥΝΑΙΚΑ
*************
Εξαιρετική θέση μέσα στην  κοσμοθεωρία του ποιμενάρχη κατέχει η γυναίκα. Η μάνα η λάλη –γιαγιά, η σύζυγος, η αδερφη, η αρχόντισσα, η καπετάνισσα, η δασκάλα, η αιώνια γυναίκα, η καθαγιασμένη με την κυοφορία και τη γέννηση του Σωτήρα των ανθρώπων. «Ο Αδάμ υπογραμμίζει ο Δεσπότης είναι πήλινος, μα η Εύα είναι από καλύτερο υλικό και δε φτιάχτηκε ούτε από το κεφάλι, ούτε από τα πόδια του Αδάμ., μα από την πλευρά. Και ερμηνεύει: Πρώτος συμβολισμός ισότητας των δύο φύλων, για να φτάσομε στο καινόν του αποστόλου Παύλου «Ουκ ένι άρσεν ή θήλυ». Αλλού πάλι με το σχετικό του χιούμορ δίδει στη γυναίκα όλες τις  δικαιοδοσίες, καθώς βάζει  κεφαλή του νοικοκυριού τον άνδρα,,αλλά λαιμό τη γυναίκα που τον κατευθύνει κατά πως εκείνη θέλει .Ωστόσο κάτι λείπει από τη γυναίκα  που το συμπληρώνει ο άνδρας και κάτι από τον άνδρα που το συμπληρώνει  η γυναίκα. Ο άνδρας έχει τόλμη  η γυναίκα υπομονή, ο άνδρας ιπποτισμό, η γυναίκα αφοσίωση Η γυναίκα είναι καμωμένη να μεγαλουργεί μέσα  στην αγάπη και κάθε έργο  και ανέβασμα της πρέπει να ξεκινά από αυτή την ιδιορρυθμία της. Κάθε χειραφέτηση που  παραστρατίζει από αυτή εκφυλίζει την γυναίκα και την υποβαθμίζει "Γυναίκες ό,τι και αν γίνετε, όπου και αν φτάσετε, μείνετε πάντα γυναίκες", υπενθυμίζει. Δεν κρύβει όμως την ανησυχία του ότι ο φεμινισμός μπορεί να δίνει στη γυναίκα το δικαίωμα να γίνεται υπουργός, δικαστής, χωροφύλακας, η ανθρωπότητα όμως χάνει την ιερότητα της οικογενειακής εστίας που υπήρξε ο υγιέστερος θεσμός των ανθρωπίνων πολιτισμών. Και τη ζημιά αυτή την πληρώνομε ήδη και θα την πληρώσει ακόμη το ανθρώπινο γένος, μέχρι να χρειαστεί ξανά να αναφωνήσει το «χαίρε η ανόρθωσις των ανθρώπων, χαίρε η κατάπτωσις των δαιμόνων». Ρητή είναι η εντολή του Δεσπότη ότι ένας  χριστιανός άντρας δε θα καταδεχτεί ποτέ να ταπεινώσει το πλάσμα του θεού που λέγεται γυναίκα, όποιες περιστάσεις και αν τη ρίξουν στα χέρια του.
Ο ΓΑΜΟΣ
************
Τις όμορφες και γόνιμες αντιθέσεις ανάμεσα στα φύλα έρχεται να συνθέσει ο χριστιανικός γάμος σε μια μεγαλειώδη συνύπαρξη που λέγεται ανδρόγυνο και που θα καλύψει τη μονομέρεια κάθε φύλου.
Βέβαια ο άνθρωπος έχει κάτι από εκείνη την απόλυτη μοναξιά του θεού, λέει ο Κiergegaard  και έρχονται στιγμές που καμιά συντροφιά και κανείς δεσμός δε γεμίζει το κενό της ψυχής του, μα ο αληθινός γάμος μπορεί να σταθεί η καλύτερη συντροφιά και παρηγοριά πάνω σε αυτόν τον κόσμο που τον βαραίνει η ατέλεια και η σχετικότητα. Στον αληθινό γάμο δεν υπάρχει ανώτερος και κατώτερος, γιατί όλα τα  εξισώνει η αγάπη. Ο χριστιανικός γάμος δεν είναι συνεταιρισμός κεφαλαίου ή τίτλων σπουδών, ή παιδιών που ο καθένας ζητά απ αυτόν ανάλογα με το κεφάλαιο που κατέθεσε. Ο γάμος είναι δεσμός μυστικός ψυχών και σωμάτων, ελεύθερη ένωση καρδιών και θελήσεων. Αλήθεια ακούστε με πόση στοργή και τρυφερότητα συμβουλεύει τα ανδρόγυνα στο βιβλίο του «Προς ένα χριστιανικό γάμο»:
Αγαπητά μου ανδρόγυνα καλλιεργείτε και ομορφαίνετε αδιάκοπα την αγάπη, την  ομόνοια, την αφοσίωση. Όσα βάσανα και αν έχετε, όσα πλούτη και αν κυνηγάτε, ξεμοναχιάζετε μερικές στιγμές την εβδομάδα ή έστω το μήνα και θυμηθείτε το γάμο σας, τους όρκους σας. Ξεχωρίσετε τη μέρα του γάμου σας να τη γιορτάζετε. Κι όταν έρχεται η πικρία και οι παρεξηγήσεις, μη κρύβεστε, ή κακιώνετε μουτρώνοντας. Μιλάτε μεταξύ σας, συγχωράτε, αγαπάτε. Είναι κρίμα να μπορεί ο άνθρωπος να μπαλώνει τα ρούχα του, να κολλά τα σιδερικά του και να μην ξανανιώνει την αγάπη του.

AΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΕ.ΚΙ 2011

ΔΕΝ Θ' ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ!!!

Πάμε για κατάργηση των Στρατιωτικών Δικαστηρίων της Κρήτης και την ενσωμάτωσή τους στα αντίστοιχα Αθηναϊκά Δικαστήρια...μπας και σώσουμε την Ελλάδα!!!! Στρατοδικείο, Ναυτοδικείο και Αεροδικείο που εδρεύουν σήμερα στα Χανιά πάνε για κατάργηση και οι υποθέσεις θα δικάζονται στην Αθήνα.....που είναι και κοντά!!! Ενδεχομένως ως το 2012 να καταργηθεί και ο στρατός οπότε το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο.....Συρρίκνωση με ταχύτητα dt.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ας σταματήσει τουλάχιστον ο εμπαιγμός

Ο Υφυπουργός Υποδομών κ.Μαγκριώτης, ανακοίνωσε στο Ηράκλειο ότι η κυβέρνηση «προικοδοτεί» την κατασκευή του νέου αεροδρομίου Καστελλίου με 500 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ΜΜΕ είπε :
«Αρνηθήκαμε να δώσουμε το αεροδρόμιο των Χανίων και της Σητείας που ζητούσαν οι κατασκευαστές».
Τί σημαίνει η αποστροφή αυτή του λόγου του κ.Υφυπουργού ; Τί είδους διαπραγμάτευση είχε η κυβέρνηση με τους υποψηφίους κατασκευαστές του αεροδρομίου Καστελλίου η οποία δεν έγινε ως τώρα γνωστή στην κοινή γνώμη ; Πώς ακριβώς συνδέθηκε στη διαπραγμάτευση αυτή το αεροδρόμιο Καστελλίου με τα αεροδρόμια Χανίων και Σητείας; Έχει σχέση η διαπραγμάτευση αυτή με την καθυστέρηση των μελετών και της δημοπράτησης του αεροδρομίου Χανίων;
Τα ερωτήματα αυτά δεν έχουν μόνο τοπική διάσταση. Καταδεικνύουν αδιαφάνεια στους χειρισμούς για τεράστιες επενδυτικές δαπάνες, κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη ολόκληρης της Κρήτης. Πληροφορείται δε η κοινή γνώμη ενέργειες και προθέσεις της κυβέρνησης «από σπόντα», από αναφορές και συζητήσεις που έγιναν στα πλαίσια εσωκομματικών συγκρούσεων στην κομματική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη.
Η κυβέρνηση διαρκώς αναβάλλει τη δημοπράτηση της επέκτασης του αεροδρομίου Χανίων, με ορατό πλέον τον κίνδυνο της αδυναμίας χρηματοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ. Από το Νοέμβριο του 2009, όπου επί Υπουργίας κ.Ρέππα, ανακοινώθηκε ότι «εντός ενός μηνός» θα ήταν έτοιμες οι μελέτες, φτάσαμε στο Μάιο του 2011, όπου από του βήματος της Βουλής ο κ.Μαγκριώτης είπε ότι οι μελέτες θα ήταν έτοιμες ως τον Ιούλιο του 2011. Τελειώνει και ο Αύγουστος του 2011, και δεν έχει σημειωθεί καμιά πρόοδος.
Ας σταματήσει τουλάχιστον ο εμπαιγμός.
 Μανούσος Γ. Βολουδάκης

ΠΟΣΟ ΘΑ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ;

Τα 8 χιλιόμετρα που είναι η παράκαμψη των Μαλίων -όπως είπε ο καλά ενημερωμένος υπουργός- στοίχισαν στο κράτος 40.000.000 Ε και θα είναι, Θεού-εργολάβου και λοιπών έτοιμα στο τέλος του χρόνου!!!
Άραγε τα 20 χιλιόμετρα που είναι η δική μας παράκαμψη, χωρίς και πολλές μελέτες, αλλά με τα τούνελ, τις αερογέφυρες, τις απαλλοτριώσεις και τα λοιπά πόσο θα στοιχίσουν;
Και ναι, είμαι ενάντια του περιφερειακού..όταν υπάρχει τόση αδράνεια στο να καλυτερέψουμε τα ήδη υπάρχοντα οδικά δίκτυα ....απλά μετα θέτουμε τα πάντα και προσπαθούμε να διορθώσουμε την κατάσταση ξεκινώντας κάτι που απλά είναι αδύνατο...

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ...........

..........δεν έχουν τέλος!
Για την επέκταση του αεροδρομίου και κατασκευή σύγχρονου πύργου ελέγχου στον Αερολιμένα Χανίων, ο Γιάννης Μαγκριώτης δεσμεύτηκε ότι ο ανάδοχος του έργου θα ανακοινωθεί στο άμεσο μέλλον......!!!
Στο επόμενο 15νθήμερο θα έχει λήξει το ζήτημα της ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε., με την προκήρυξη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου και μέχρι το τέλος του 2011 θα γίνουν δημοπρατήσεις έργων του ΒΟΑΚ ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ μέσω ΕΣΠΑ!!
500.000.000 ε έτοιμα για το αεροδρόμιο Καστελλιού!!
Καλά εντάξει το πιστέψαμε... μετά τον Ρέππα.... ο Μαγκριώτης....και πάει λέγοντας!!!

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ.....

Μιλάμε για το απόλυτο κομματικό φαγοπότι...ο Μανολιός άλλαξε τα ρούχα του αλλά τα έβαλε αλλιώς ...και να η απόδειξη στο Κουρδιστό πορτοκάλι!!!!
Από τις πρώτες τοποθετήσεις των νέων διοικητών στις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας και στα νοσοκομεία, που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο χώρος αυτός θα αργήσει ακόμη πολύ για να απαλλαγεί από τις πελατειακές σχέσεις και τον σφιχτό εναγκαλισμό του με τους πολιτικούς.
Προσέξτε ορισμένα ονόματα διοικητών που επέλεξε ο
κ. Ανδρ. Λοβέρδος ως μάνατζερς του Εθνικού Συστήματος Υγείας που θα αναλάβουν το βαρύ φορτίο της εξυγίανσής του.
**Στην 6η Περιφέρεια (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας) τοποθετείται ως διοικητής
ο κ. Δ. Κατσικόπουλος, πρώην Νομάρχης Αχαϊας και πρώην βουλευτής Αχαϊας του ΠΑΣΟΚ.
**Στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ο κ. Λεωνίδας Ανωμερίτης, υποψήφιος Δήμαρχος Αλίμου, πρώην διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» και
αδελφός του πρώην υπουργού και προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά Γ. Ανωμερίτη.
**Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας τοποθετείται, ο κ. Κ. Καραμπάτσας, υιός του πρώην βουλευτή Λάρισας του ΠΑΣΟΚ κ. Ι. Καραμπάτσα.
**Στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου,
ο πρώην βουλευτής Λασηθίου του ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Κοκκίνης.

ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ

Τα λέγαμε και δεν μας πίστευαν....τέτοια αποτυχία σε εκδήλωση δεν έχει ξαναγίνει.....αλλά όταν σαμποτάρεται εκ των έσω τι άλλο θα περίμενες. Γη -πολιτισμός και οι εκθέτες δεν κάνουν σεφτέ, μάλιστα 3 εκθέτες πήραν τα μπαγαλάκια τους και έφυγαν .....μια πλήρη αποτυχία, και ας λένε τα ρεπορτάζ άλλα.
Ιδιαίτερα για τους  Κισαμίτες εκθέτες που είχαν ζήσει τον Αγροτικό Αύγουστο στο Καστέλλι ήταν μια πλήρη απογοήτευση από κάθε άποψη. 
Τελικά η εκδήλωση πρέπει να γίνεται στην Κίσαμο και μόνο στην Κίσαμο....πουθενά αλλού!!!

ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Συγχαρητήρια!!!! 52 επιτυχόντες στις πανελλήνιες εξετάσεις από το Λύκειο Κισάμου και δυο από το ΕΠΑΛ. Αναλυτικά ποιοι και που πέρασαν μπορείτε να δείτε στο σημερινό φύλλο των Χανιώτικων Νέων και το αυριανό των Νέων Οριζόντων. 
 

TO KΡΗΤΙΚΟ ΣΥΡΤΑKI

ΣΤΟΧΟΣ ΠΡΩΤΟΣ....ΚΑΠΟΥΤ

Με το αριστερό.....
Παλαιόχωρα - Κισαμικός 1-0
Έκπληξη χθες στο Σέλινο, πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι οι φιλοξενούμενοι στερήθηκαν και τους 6 παίκτες που απέκτησαν από την Γ' Εθνική αφού ως πρώην επαγγελματίες δεν μπορούσαν να αγωνισθούν πριν την 1η Σεπτεμβρίου. Μάλιστα όπως ο έτερος φιναλίστ του περυσινού τελικού Ακρίτας έχασαν την μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσουν από το σημείο του πέναλτι όταν στο 60' ο Ανιάγκμπε έστειλε την μπάλα στο δοκάρι. Το χρυσό γκολ σημείωσε αρκετά νωρίς στο 15' ο πλασέ ο Ζαϊμίδης, ένα 24ωρο πριν αναχωρήσει για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία! Ακόμα στο 72' είδε την 2η κίτρινη ο Μετζιδάκης.
Τα περυσινά παθήματα δεν μας έγιναν μάθημα....
ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ

Ξεκινώντας από την διασταύρωση των Καλουδιανών με κατεύθυνση προς τα νότια περνάμε από το χωριό Βουλγάρω. Χωριό που όπως δηλώνεται και απ’ την ονομασία του, πιθανόν να κατοικήθηκε από Βούλγαρους στρατιώτες που έφερε μαζί του ο Νικηφόρος Φωκάς το 961. Πάντως το χωριό συναντάται και στο Κατάστιχο Φεούδων της τούρμας Κισάμου στις αρχές του 14ου αιώνα . Λίγο πιο πάνω από το Βουλγάρω υπήρχαν και υπάρχουν νερά τρεχούμενα που επέτρεπαν την ανάπτυξη της απαιτητικής σε νερό λεύκας. Η λεύκα στα σλαβικά λέγεται τοπόλι, η οποία και έδωσε και το όνομα στο σημερινό χωριό Τοπόλια. Το χωριό που αναφέρεται για πρώτη φορά σε νοταριακό έγγραφο του Χάνδακα το 1256 με το όνομα Βopolia. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για παλαιότερο οικισμό. Μάλλον πρόκειται για εγκατάσταση Σλάβων στρατιωτών του Νικηφόρο Φωκά. Το όνομα του οικισμού είναι σλαβικό και δηλώνει είδος λεύκας (τοπόλι). Παρόμοια τοπωνύμια υπάρχουν και σ’ άλλα μέρη της Ελλάδας, στην Ευρυτανία (Τοπολιανά), στην Αχαΐα (Τοπόλοβα) αλλά και στην Βουλγαρία όπου Τοπόλιτσα ονομάζεται παραπόταμος του Έβρου. Το όνομα αυτό πάντως συναντάται και στις τρεις ενετικές απογραφές με το σημερινό του όνομα. Λεύκες συναντούμε και σήμερα στα Τοπόλια. Ακριβώς απέναντι υπάρχει το Άρμενοχωριό, οικισμός στην σημερινή κοινότητα Σφακοπηγαδίου. Αναφέρεται στο Κατάστιχο των Φεούδων της Κισάμου τον 14ο αιώνα. Ίσως να πρόκειται γι αυτόν τον οικισμό που αναφέρεται και σε έγγραφο του νοταρίου P. Scardon του Χάνδακα το 1271. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι εννοείται το συγκεκριμένο χωριό ή άλλο με ίδιο όνομα. Με βάση την ετυμολογική ανάλυση του ονόματος, θα μπορούσε να λεχθεί ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για εγκατάσταση Αρμενίων στρατιωτών του Νικηφόρου Φωκά μετά το 961. Παρόμοια τοπωνύμια είναι διάσπαρτα σ’ όλη την Κρήτη και παρέχουν μια σχετικά ασφαλή τοποθέτηση των οικισμών αυτών τουλάχιστον στην αρχή της δεύτερης βυζαντινής περιόδου της Κρήτης.

ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ

Για παράνομη αφισοκόλληση κατηγορούνται δύο νεαροί, ηλικίας 22 και 21 ετών, που συνελήφθησαν το βράδυ της Κυριακής από αστυνομικούς της Ομάδας «Ζ», ενώ τοιχοκολλούσαν αφίσες που εμφάνιζαν τον πρωθυπουργό με λεζάντα τη λέξη «Καταζητείται» στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Εγνατίας. Οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, όπου τους απαγγέλθηκε η κατηγορία της παράνομης αφισοκόλλησης.
Το πήραν χαμπάρι και στην Εισαγγελία...απλά παράνομη αφισοκόλληση.....χαχαχχα!!!

ΤΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Οι υποψήφιοι που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες (κοινωνικά κριτήρια, πολύτεκνοι, μουσουλμάνοι και τρίτεκνοι) διαμόρφωσαν ξεχωριστό εκπαιδευτικό χάρτη, με μόρια που κινήθηκαν σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τους αποφοίτους των Ημερήσιων Λυκείων (90%), γεγονός που ίσως αναγκάσει το υπουργείο Παιδείας να ρίξει μία δεύτερη ματιά στην εν λόγω εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Από τους υποψηφίους δύο ταχυτήτων που καθιερώθηκαν φέτος, ένας μαθητής έχει τη δυνατότητα να εισαχθεί στην Αγγλική Φιλολογία με βάση 5,35, εφόσον φυσικά διαθέτει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξη σε μία ειδικά κατηγορία, εκτοπίζοντας από την ίδια θέση συνυποψήφιο με πολύ καλύτερες επιδόσεις.
Από την άλλη, ενώ τα μόρια που συγκέντρωσε ο τελευταίος υποψήφιος από Ενιαίο Λύκειο για την εισαγωγή στο Μαθηματικό Αθήνας ήταν 15,800 περίπου, ο υποψήφιος της ειδικής κατηγορίας έγραψε μόλις 2.664, διαμορφώνοντας τη βάση στο εισαγωγής στο 3,1.
Από τη γκάφα του υπουργείου δεν εξαιρέθηκαν και τα περιζήτητα τμήματα που είδαν τις βάσεις τους στην ειδική κατηγορία να κατρακυλούν ακόμα και κάτω από τη βάση.
Έτσι, ενώ στη Φιλολογία Αθηνών, ο τελευταίος επιτυχών - απόφοιτος Ημερήσιου Λυκείου - κατόρθωσε να εισαχθεί με μέσο όρο 17,5, ο υποψήφιος της ειδικής κατηγορίας εισήχθη με μόλις 2 (!) μέσο όρο.
Αποκορύφωμα του λάθους υπολογισμού του αρμόδιου υπουργείου αποτελεί η πλέον δημοφιλής σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ που ενώ στους αποφοίτους Ενιαίου Λυκείου διατήρησε και φέτος τη βάση του στα ύψη (18,95), επιτυχών της ειδικής κατηγορίας μπήκε στη σχολή των "ονείρων" πολλών με μόλις 4,6 μέσο όρο.
Τα ακριβή αίτια του λάθους χειρισμού εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστα, ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι πολλοί υποψήφιοι δήλωσαν στο μηχανογραφικό τους όλες τις "άπιαστες" σχολές κατά τύχη, πετυχαίνοντας (με τη συναίνεση του υπουργείου) το πλέον ακατόρθωτο.
Ως "αδικία" χαρακτηρίζουν εκπαιδευτικοί αναλυτές το εν λόγω σύστημα υπολογισμού ορίων, καθώς αριστούχοι μαθητές εκτοπίστηκαν σε χαμηλότερες των προσδοκιών τους σχολές και μάλιστα για λίγα μόρια, την ίδια στιγμή που αρκετοί υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών κατάφεραν να εισαχθούν σε αυτές, με μέσο όρο, ακόμα και κάτω του...5!
Χαρακτηριστικά, σε ρεπορτάζ των τηλεοπτικών ειδήσεων του Mega αναφέρθηκε ότι ακόμα και μαθητής που παρέδωσε λευκή κόλλα σε αρκετά από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, κατόρθωσε να περάσει το κατώφλι ΑΕΙ, μόνο και μόνο επειδή ανήκε στην ειδική κατηγορία υποψηφίων.

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΩΜΑΣΤΕ

Μην ξεχάσετε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί η Παγκρήτια Αναπτυξιακή Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, υπουργών και υφυπουργών, Γεν. Γραμματέων των υπουργείων, αλλά και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου,  Μεταξύ των υπουργών θα είναι παρόντες οι κ. Μόσιαλος, Σιφουνάκης, Δριβελέγκας, Μανιάτης, Πεταλωτής και Όθωνας καθώς και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων κ. Μενδώνη, Μπιτσαξής, Αλεξόπουλος και ο κ. Ασκούνης από το πολιτικό συμβούλιο.
Από την Τρίτη λοιπόν, όλοι θα κοιμόμαστε ήσυχοι, μιας και η ανάπτυξη θα είναι γεγονός!!!

28-Αυγούστου 1944 ΜΑΛΑΘΥΡΟΣ

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ

 Η εκτέλεση των 62 κατοίκων της Μαλαθύρου 

Γράφει ο Καρτσωνάκης Βασίλης

Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής είχαν δημιουργηθεί αντάρτικα σώματα με διοικητή τον λοχαγό Σπανουδάκη Μάρκο. Στη περιοχή Κρυγιό νερό βρισκόταν κρυφό Αγγλικό φυλάκιο όπου είχε ασύρματο που επικοινωνούσε με τη Μέση Ανατολή, και με τον ʼγγλο αξιωματικό και τον Ανθυπολοχαγό Πιπλή Εμμανουήλ συντόνιζε την αντίσταση κατά των Γερμανών. Πληροφορίες στο φυλάκιο εξασφάλιζε ο Σημαντηράκης Γιάννης του Εμμανουήλ.
Με τις οδηγίες του προδότη την αποφράδα ημέρα της 28-08-1944 Γερμανικά στρατεύματα περικύκλωσαν το χωριό, μπήκαν μέσα στις γειτονιές και άρχισαν να συλλαμβάνουν τους άνδρες και τις γυναίκες.
Τους άνδρες του μάζεψαν σε σπίτι, στο Πάνω Χωριό, σε πατητήρια στα Μπαχαδιανά και στο Σχολείο. Είχαν συλλάβει 61 άνδρες από το χωριό και 2 από άλλα χωριά.
Μετά την συγκέντρωση τους είπαν ότι είχαν πληροφορίες και αποδείξεις ότι στο χωριό υπήρχαν 'Αγγλοι, ασύρματος και πυρομαχικά και πως εντός δύο ωρών θα πρέπει να τους τα παραδώσουν όλα, αλλιώς θα τους εκτελέσουν. Ενώ όλα αυτά υπήρχαν, δεν φοβήθηκαν ότι θα τουφεκιζόταν από τον κατακτητή και απάντησαν ότι δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά. Τούς βασάνισαν, τους χτύπησαν, ένα ένα αλλά και πάλι σαν γνήσιοι Έλληνες και Πατριώτες κανένας δεν μαρτύρησε τίποτα.
Μετά και από τη λεηλασία του χωριού το απόγευμα κατά την 6η περίπου ώρα οι Γερμανοί οδηγούν με φάλαγγα τους 63 συλληφθέντες Μαλαθυριανούς στον τόπο της εκτέλεσης τους, στο φαράγγι περίπου 2 χλμ μακριά, όπου άλλοι Γερμανοί είχαν καταλάβει τις δύο πλευρές του φαραγγιού, και είχαν οργανώσει το χώρο της εκτέλεσης τοποθετώντας πολυβόλα. Στο φαράγγι έφτασαν οι 58 γιατί στην διαδρομή οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους 5 τελευταίους της φάλαγγας. Όταν έφτασαν στον τόπο της θυσίας όπως προχωρούσαν τους γάζωναν οι ριπές των πολυβόλων.
Έπειτα αρχίζει χαριστική βολή στο κεφάλι κάθε Μαλαθυριανού. Δυο στρατιώτες, ο ένας από κάθε μεριά αρχίζουν να δίνουν την χαριστική βολή.
Φτάνοντας ο πρώτος στη μέση βλέπει στο κεφάλι του πεσμένου κάτω Κρητικού αίμα και τον πέρασε για πεθαμένο.
Φτάνει ο άλλος στη μέση, και βλέποντας το αίμα σκέφτεται ότι την έπαιξε ο προηγούμενος. Βλέπει στο χέρι του το χρυσό δαχτυλίδι του αρραβώνα και πάει να του το βγάλει. Ο αιματοβαμμένος όμως άνθρωπος ήξερε ότι το δαχτυλίδι αυτό δεν έβγαινε από το δάχτυλο του, και φοβήθηκε μήπως βγάλει την ξιφολόγχη και του το κόψει. Έτσι δεν θα μπορούσε να κρύψει τον πόνο του και θα καταλάβαιναν ότι είναι ζωντανός. Το δαχτυλίδι όμως γλιστρά μέσα στα αίματα, βγαίνει, και οι Γερμανοί αποχωρούν αφήνοντας πίσω τους 62 νεκρούς και τον μοναδικό επιζώντα. Το όνομα του είναι Καρτσωνάκης Ιωάννης του Γεωργίου. Από τότε έταξε τον εαυτό του στον Θεό, έγινε παπάς για να μνημονεύει κάθε χρόνο τους αγαπημένους, αδικοχαμένους, φίλους, και συγχωριανούς του.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

Στη λύση της προκήρυξης διαγωνισμού για όλα τα σχολικά δρομολόγια κατέληξε τελικά ο δήμος Ρεθύμνου, σε ότι αφορά το μεταφορικό έργο των μαθητών, αρμοδιότητα που έχει περάσει από τις πρώην νομαρχίες στους δήμους ήδη από την 1η Ιουλίου με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών. 
Η δημοσίευση της προκήρυξης στις εφημερίδες, στην οποία θα μπορεί να συμμετέχει το ΚΤΕΛ, αλλά και ιδιώτες λεωφορειούχοι και τουριστικά λεωφορεία θα γίνει στις 2 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μετά την εκπνοή της προθεσμίας που έχει θέσει το υπουργείο.
Το έπιασαν το πρόβλημα από το λαιμό....και με αυτή τη διαδικασία, με τη συμμετοχή δηλαδή πολλών στο διαγωνισμό, το κόστος θα πέσει και η ποιότητα της μεταφοράς θα αναβαθμιστεί.  
Εμείς τι κάνουμε;

Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ

Συνέχεια V
Γράφει η Ευτυχία Δεσποτάκη
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ
****************
Οι νέοι παραδέχεται ο Δεσπότης, έχουν μέσα τους μια ιερή φλόγα και θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο και να ανέβουν ψηλά  και  μάλιστα γρήγορα.
Μα εδώ γίνεται ρεαλιστής και τους επαναφέρει στην πραγματικότητα, μεταφέροντας τους τα λόγια το Χριστού προς τους μαθητές του, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη ,όταν έτσι απλά κάποτε του ζήτησαν να  πάρουν τιμητική θέση δίπλα του και να καθίσει ο ένας από δεξιά και ο άλλος από αριστερά. Δεν ξέρετε τι ζητάτε: Έτσι αβασάνιστα θα σας αναγνωρίσουν οι άλλοι την υψηλή θέση; Η αναγνώριση και η καταξίωση ανάμεσα στους συνανθρώπους μας έρχεται ύστερα από διακονία  και προσφορά σε αυτούς: «Ός αν εθέλει γενέσθαι μέγας εν υμίν, υμών έσται διάκονος».
Ο ιεράρχης πιστεύει, ότι πολλές φορές ο άνθρωπος γίνεται το όργανο του Θεού και ότι ο θεός με τα χέρια των ανθρώπων μοιράζει τα δώρα και την πρόνοια του. Η χριστιανική πίστη δίνει μια αξιολόγηση στον άνθρωπο  που καμιά άλλη θρησκεία δε δίδει.
Γράφει στο βιβλίο του «Αθάνατα Λόγια»: Χριστιανέ σκέψου πως κάθε ανάγκη του κόσμου είναι μια κραυγή του Θεού, μια πληγή που ο θεός θέλει να κλείσει με τα δικά σου τα χέρια. Ποίηση της ψυχής χαρακτηρίζει όχι λίγες φορές την αγάπη ο δάσκαλος–Ιεράρχης, μα δεν την εννοεί ανεξάρτητη από τη θυσία. Ανησυχεί γιατί ο άνθρωπος επιχειρεί όλες τις μορφές της αγάπης, δεν αποτελειώνει το θαύμα της  και πιστεύει πως μια αγάπη, που δεν παραβλέπει, δε συγχωρεί, δε φτάνει στην αφοσίωση, δεν αγγίζει τις ωραιότερες χορδές της ψυχής. Ακόμη και οι χριστιανοί μιλούν για τη αγάπη με ένα τρόπο που τη μικραίνουν. Τις πιο πολλές φορές εννοούμε μια αγάπη που μεταφράζεται με λίγες δραχμές ελεημοσύνης, λίγο ψωμί, ένα ρούχο κι ύστερα η καρδιά κλείνεται πάλι στη σιωπή, στους υπολογισμούς της. Όμως «ουκ επ΄άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος» Αυτό που λείπει από τις λογής –λογής σχέσεις είναι ο λόγος συμπάθειας, η ζεστασιά, η συμπάθεια. Υπάρχουν άνθρωποι που τους αρκεί ο λόγος που θα χτυπήσει την ψυχή τους. Και αυτός ο λόγος είναι μια μορφή διακονίας προς τους πάσχοντες, γέρους, μοναχικούς, έγκλειστους ή κατατρεγμένους και στην πατρίδα μας οφείλομε να παραδεχτούμε, ότι αυτός ο λόγος υστερεί.
Συνεχίζεται

ΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΡΗΓΟΛΟΓΟΣ


Λαϊκές δοξασίες…αναρίθμητες συνήθειες γενεών και γενεών, όλες αφιερωμένες στον Άη Γιάννη τον Πρόδρομο που αυτήν την ημέρα λέγεται και Νηστευτής …και Νηστικάρης…και Θερμαστής και Ριγολόγος και Κρυαδίτης … Η λαϊκή παράδοση, γραφική για τους σύγχρονους ορθολογιστές … δεν επιβάλλει... όπως συνηθίζεται να λέγεται ..απλά τιμά, σέβεται και αγαπά όλους τους Αγίους, κάποιους δε ιδιαίτερα …. Η τελευταία μεγάλη γιορτή του εκκλησιαστικού έτους, αφιερωμένη στον σεβασμιώτερο όλων των προφητών, στον αρχηγό του αγγελικού τάγματος και όλης της μοναχικής πολιτείας, αυτόν για τον οποίο ο Χριστός μας, είπε : Ευτυχισμένη η μάνα που γέννησε τέτοιο παιδί … Έστω και νοερά αυτήν την ημέρα γονατίζω και προσκυνώ το χώμα ποτισμένο με το αίμα από τον αποκεφαλισμό του αγγελόμορφου ΑγίουΗ σχετική με τον αποκεφαλισμό του Προδρόμου διήγηση της Αγίας Γραφής, έτσι όπως αποτυπώθηκε στις εκκλησιαστικές εικόνες, συγκίνησε βαθύτατα την ψυχή του λαού. Κι η λαϊκή φαντασία που δε γνωρίζει όρια, βλέπει το κεφάλι του Προδρόμου να αναπηδά μέσα στο δίσκο του ηλίου, όταν αυτός ανατέλλει στις 29 Αυγούστου."Από τότε που αποκεφάλισαν τον Αγιογιάνν', από τότε έπεσεν η θέρμη στον κόσμο' ταραχκίν του κιφάλ' τ' κι έπισι ταραχή, συνερίγ', παραξ'σμός. Γι' αυτό τ' Αγιογιάνν' τ' Παραξ'σμου είναι για τς θέρμες. Κείνος που θερμαίνεται πάει στον Αγιογιάνν' λάδ', κερί, λίβανο και θυμιάζ". (Σβέρδια)"
Γι'αυτό κι ο Άγιος αποκαλείται Θερολόγος ή Ριγολόγος, Παροξυσμός ή Κρυαδίτης, και η μνήμη του τιμάται με απόλυτη νηστεία' και έτσι λέγεται και νηστευτής ή νηστικός. Η νηστεία του συνοδεύεται απ' την απαγόρευση όλων όσα μοιάζουν με το αίμα που έτρεξε από το κεφάλι του. Να οι σχετικές δεισιδαιμονίες, διατυπωμένες από τους ίδιους τους χωρικούς.
"Δεν τρώγομαι μαύρο σταφύλι, μαύρο σύκο, ό,τι μαύρο φρούτο είναι, γιατί το αίμα του Αγίου τα έβαψε. Δεν τρώγομαι ούτε καρύδι, γιατί του έκοψαν το καρύδι όταν τον αποκεφάλισαν. Δεν πιάνουμε μαχαίρι κείνη τη μέρα και το ψωμί το κόβουμε με τα χέρια. (Κίος)"
"Δεν κόβουμε καρπούζι με το μαχαίρι στο πάνω μέρος, να μη ξεκεφαλίζουμ' έτσι τον άι-Γιάννη. Κείνη τη μέρα τίποτα δεν τρώνε είναι νηστησμάρχης Άγιος.
Σε πολλές περιοχές έχουν καθιερωθεί για την υγεία του κοινού πανηγύρια, λιτανείες και παρακλήσεις σε ξωκλήσια ή αγιάσματα που αποβλέπουν στη μνήμη του αποκεφαλισμού του Προδρόμου.

101 ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ.....

Στην Καρδαμύλη βρίσκεται από το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η σύζυγός του Αντα για ολιγοήμερες διακοπές. Το πρωθυπουργικό ζεύγος διαμένει στα Bungalows "Ελιές", το Σάββατο έκανε μία βόλτα στην περιοχή και το βράδυ έφαγε σε γνωστό εστιατόριο στα Ριτσά. Στην παρέα τους βρίσκεται και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθερία της Μεσσηνίας, ο κ. Παπανδρέου και σύζυγός του εμφανίσθηκαν στην περιοχή και συο ξενοδοχείο με ψευδώνυμο ως...  ζεύγος Αναγνώστου!
Την Παρασκευή το απόγευμα έκανε βόλτα στη μανιάτικη κωμόπολη, ενώ το βράδυ συνέφαγε με τη σύζυγό του και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο στην ταβέρνα “Ελιές” μπροστά από το ξενοδοχείο που διαμένει.
Με πληροφορίες απο το www.best-tv.gr και eleftheriaonline.gr

ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑΥΑΓΙΑ

Στο επίκεντρο Αμερικανών αρχαιολόγων και άλλων επιστημόνων ειδικών για τον εντοπισμό ναυαγίων και αρχαιοτήτων βρίσκονται τα βόρεια παράλια του Ηρακλείου. Εξειδικευμένοι επιστήμονες του ινστιτούτου Γούστοκ το οποίο υπάγεται στο παγκοσμίου φήμης ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) θα βρεθούν τον επόμενο μήνα στο Ηράκλειο όπου θα ξεκινήσουν υποθαλάσσιες έρευνες για τον εντοπισμό ναυαγίων και αρχαιοτήτων στη θαλάσσια περιοχή από τη Χερσόνησο μέχρι και την Αγία Πελαγ\ία.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ανεύρεση και αξιοποίηση του θαλάσσιου πλούτου αυτής της μορφής που υπάρχει στο νησί και έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον επιστημόνων παγκοσμίου επιπέδου οι οποίοι και επιθυμούν να έρθουν στην Κρήτη έχοντας μαζί τους τον απαραίτητο εξοπλισμό που απαιτείται για τις έρευνές τους.
Οι πρώτες λεπτομέρειες συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη που κράτησε περισσότερο από δύο ώρες στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου παρουσία και του αρχαιολόγου Θεόφιλου Θεοτόκη από την εφορία ενάλιων αρχαιοτήτων. 
Θ.Περβολαράκης

ΓΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολύ γρίνια ακούγεται στον Πλατανιά.......ο Αύγουστος τους πάει κατά διόλου λένε! Οι τουρίστες δεν βγαίνουν από τα ξενοδοχεία τους για ψωνίσουν! Ε' καλά από τους τουρίστες περίμεναν να δουλέψουν; 'Οταν όλα τα έχουν προπληρωμένα και μάλιστα με 13% ΦΠΑ, κορόιδα είναι να ξεμυτίσουν από την ανέξοδη καλοπέραση; 
Την πάτησαν...αλλά το μαμ το έχουν οι Έλληνες και αυτοί δυστυχώς φύγανε οπότε ...... μάλλον θα το ξανασκεφτούν πριν τον ξανακάνουν!!! Η εκδήλωση και αυτό πρέπει όλοι να το κατανοήσουμε, πρέπει να γίνεται στην Κίσαμο....1000 άτομα την ημέρα το λιγότερο είχε και αυτό είναι κοινό μυστικό!! 
Τελικα μήπως την εκδήλωση την κάνατε για αντίποινα....παζάρι εμείς, Αύγουστο εσείς....;

EΛΑ ΡΕ;

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα βρίσκεται πίσω από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις του Κώστα Καραμανλή και άλλων αξιωματούχων την περίοδο 2004 - 2005, όπως αποκαλύπτει η σχετική εισαγγελική έρευνα.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», η σύνδεση των 4 από τα 14 κινητά που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτροπή των συνομιλιών στα κομπιούτερ καταγραφής, είχε αγοραστεί στο όνομα της αμερικανικής πρεσβείας.
Εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό, παρακολουθούνταν ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, ο αρχηγός της αστυνομίας, υπουργοί και δεκάδες πολίτες.
Έλα ρε και γώ νόμισα οτι ο Καραμανλής παρακολουθούσε τον ίδιο του τον εαυτό!!!!

ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΜΕ ΕΜΕΙΣ....

...αλλά οι ίδιοι, το πόσο χάλια πάμε!!! 
Κατά την τελευταία επίσκεψη του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη στα Χανιά,  επισημάνθηκε ότι η απορροφητικότητα στα ΕΣΠΑ άγγιξε τα 5 εκατομμύρια, ενώ στόχος  συνεχίζει να είναι η απορρόφηση  80 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι τέλος της χρονιάς, σε παγκρήτιο επίπεδο.
Δηλαδή το 16% είναι ικανοποιητικό......αλλά τι λέω τώρα.....μπρος στο τίποτα καλά είναι και τα ψίχουλα!!!

"ΚΡΗΤΗ ΑΕ"

Τη Δευτέρα πρόκειται να αναρτηθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος, μέσω της ανοιχτής διαβούλευσης (opengov.gr) για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας. Θα δοθεί προθεσμία περίπου 15 ημερών για να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι τις αιτήσεις τους, βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών και προϋποθέσεων που θα τεθούν και στη συνέχεια θα γίνει η επιλογή των δυο ατόμων που θα καλύψουν τις θέσεις.
Βρε λέτε να το πήραν απόφαση....και θα ξεκινήσουν; Απίστευτο αλλά τώρα που φάγαμε τον γάιδαρο στην ουρά θα κωλώσουμε..υπομονή 15 μέρες και βλέπουμε. 

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

ΑΡΘΡΟ

Εάν στη Δημοκρατία το άσυλο είναι περιττό, καταργήστε και τη βουλευτική ασυλία



Μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ της Άννας Διαμαντοπούλου, ξεχύθηκαν στα κανάλια οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού να διατρανώσουν τη χαρά τους για την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Γεωργιάδης,
Μητσοτάκης, Βόζεμπεργκ είχαν από κάτι να πουν. Καλύτερη ατάκα της τελευταίας, που δήλωσε ότι, στη Δημοκρατία το Πανεπιστημιακό Άσυλο είναι περιττό, στη Χούντα χρειάζεται. Θα συμφωνούσαμε μαζί της εάν είχαμε όντως δημοκρατία στον τόπο και όχι Ολιγαρχία. Αλλά για να της αντιστρέψουμε το επιχείρημα λέμε: και γιατί δεν καταργείτε και τη βουλευτική ασυλία, μαζί με το νόμο περί ευθύνης Υπουργών, αφού στη «Δημοκρατία» πράγματι είναι περιττά; Για το θέμα της βουλευτικής ασυλίας κουβέντα από την κυρία Βόζεμπεργκ, τι να πει εξάλλου.
Αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να γλιτώσει από το μένος των ΔΑΠιτών, έγραψε στο twitter του, σειρά έχει να καταργήσουμε και τη βουλευτική ασυλία, για να εκτονώσει προφανώς την οργή στο πρόσωπό του.
Εμείς θα απαντήσουμε σε όλους αυτούς με απλές και σύντομες κουβέντες:
1. Ποτέ δεν έγινε κατάχρηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου .....

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ ΑΠΕΙΛΗ...ΒΟΣΚΩΝ

Δεν πάμε καλά....μόλις πέρασε το ελικόπτερο με τον κουβά.....τελικά η φωτιά στο Σφηνάρι είναι μεγάλη ..πνέουν και βοριάδες....καιγόμαστε!!!! Μετά τα Φαλάσαρνα το Σφηνάρι.....δεν πάμε καλά!!!
1200 στρέμματα στάχτη, 500 ελαιόδεντρα ως και τώρα.....και πλησιάζει απειλητικά στην παραλία του Σφηναριού.

ΤΣΕΓΚΑΣ ΝΙΚΟΛΗΣ

Όμορφους ταίριαξε σκοπούς         τραγούδιε κι έπλεκε σερτούς    
τσι Κρητικιάς της Μούσας              και ψάρευε κι εγλέντα
μοναδικός και θρυλικός                ετσά επέρασε η ζωή
ο Τσέγκας τσι Γραμπούσας            του Νικολή του Τσέγκα
Αντώνης Τσουρής

ΑΡΘΡΟ

Εμφανίζουν τώρα το λάθος ως… μπλόφα! 
Εκεί που μας χρωστάγανε μας παίρνουν και το βόδι. Για ανευθυνότητα κατηγόρησε από το βήμα της Βουλής όσους ασκούν κριτική στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα των εγγυήσεων.
Μάλιστα, σε μια προσπάθεια αναστροφής του κλίματος, έχει από την Παρασκευή ξεκινήσει μια προπαγανδιστική εκστρατεία, βάσει της οποίας η αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας της αναφοράς στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup σε εγγυήσεις, καθώς και η συμφωνία με την Φινλανδία εντάσσεται σε ένα στρατηγικό σχέδιο, μία μπλόφα!
Αυτή η άποψη διακινήθηκε προφανώς μέσω κύκλων του υπουργείου των Οικονομικών, που άφηναν να εννοηθεί ότι ο κ. Βενιζέλος… μπλόφαρε για να… εκθέσει την Φινλανδία!
Όπως είπε στη Βουλή ο υπουργός των Οικονομικών «για να υπάρξει ομόφωνη απόφαση έπρεπε να περάσουμε από τη φάση διμερούς συνεργασίας με τη Φινλανδία».
Και περίπου θέλησε να εμφανίσει την όλη περιπλοκή ως… γκάφα της Φινλανδίας που «βιάστηκε να δημοσιοποιήσει τη συμφωνία, οπότε και η Αθήνα με τη σειρά της την επιβεβαίωσε, επισημαίνοντας ότι τελεί υπό την έγκριση της ευρωζώνης.
Ο κ. Βενιζέλος επιμένει ότι θα βρεθεί λύση και αναφέρεται στην επιστολή του προς τους κ.κ. Γιούνκερ, Τρισέ και Ρεν με την οποία ζήτησε να ξαναγυρίσουμε στον πυρήνα και την ουσία της απόφασης της 21ης Ιουλίου ώστε να ανακοπεί η ανεξέλεγκτη και ασύμμετρη επίθεση των αγορών.

ΔΩΡΕΑΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Δωρεάν internet υπάρχει στην πόλη μας; Τι απόγινε άραγε το ψηφιακό άλμα που έγινε  πέρυσι; Υπάρχει σε κάποιο σημείο της πόλης δωρεάν πρόσβαση....ή είμαστε μικρός δήμος και δεν εκμεταλλευτήκαμε όσο έπρεπε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» που τόσο το διαφήμισαν κάποιοι; 

NA 'TANE KAI OI MONOI!!!

Απλήρωτοι εδώ και σχεδόν 3 μήνες παραμένουν οι 10 ημερήσιοι φύλακες του ενετικού φρουρίου της Σπιναλόγκα, οι οποίοι έχουν προσληφθεί με 4 μηνη σύμβαση! Με επιστολή τους προς τον Υπουργό Πολιτισμού ζητούν την εκταμίευση των δεδουλευμένων τους, για την κάλυψη των καθημερινών τους εξόδων - μεταξύ αυτών και τα έξοδα για τη μετακίνησή τους από τις πόλεις όπου διαμένουν. Οι 10 φύλακες, οι οποίοι προέρχονται από μακρά ανεργία παρά τις σπουδές και τις γνώσεις τους, εξακολουθούν να προσέρχονται στην εργασία τους χάρη στο φιλότιμό τους και "τρώγοντας από τα έτοιμα". Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι, όπως λένε, σε λίγες ημέρες δε θα μπορούν ούτε να μεταβούν στη Σπιναλόγκα!

ΤΟ ΡΟΔΟ

Οι Λουσακιές τση Κίσσαμος εδά χορό αρχινούνε
κι έχει όνομα μοσκοβολιά, Ρόδο θα τονέ πούνε.
Ρόδο,χορός μοσκοβολιάς, χορός απού ’χει νάζι
με το χανιώτικο συρτό φιλιά ’χει και του μοιάζει.
Γυναίκες είναι του χορού του ρόδου οι κληρονόμοι
Τα χέρια οντέ χορεύγουνε τα σκώνουνε οι ώμοι.
Στσι Λουσακιές παραγγελιά τση όρεξης δα πέψω
τον εγλετζέ ν’ ανεριαστώ,το Ρόδο να χορέψω. 
Του Κωστή Λαγουδιανάκη

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009

Άρχισαν οι εργασίες στον χώρο που θα γίνει το νέο Λύκειο Κισάμου και προ-χθες έγιναν έρευνες για την ποιότητα του υπεδάφους. Καλή αρχή και καλή συνέχεια!!Πιστεύουμε να γίνει τελικά το έργο και να μην μείνει όπως έχουν μείνει στα θεμέλια τόσα άλλα στην Κίσαμο.
Αυτά γράφαμε το 2009 δυο χρόνια μετά τα ίδια γράφουμε .... τα ίδια λέμε....τα ίδια σκατά βλέπουμε!!!

Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ

Συνέχεια ΙΙΙΙ
Γράφει η Ευτυχία Δεσποτάκη

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ -Η ΘΥΣΙΑ
**************************
Και να το μεγάλο μυστικό της ζωής ,της ευτυχίας θα λέγαμε: «Ως γαρ αν θέλει την ψυχήν αυτού σώσαι απολέσει αυτήν». Εδώ  μας ερμηνεύει κατηγορηματικά την ευαγγελική ρήση: Όποιος θέλει να σώσει τη ζωή του, θα τη χάσει. Η ζωή θέλει απλοχεριά, θέλει σκόρπισμα. Όσοι θέλουν να φυλάξουν τα νιάτα τους, το συμφέρον τους, τις ανέσεις τους, όταν έρθει η ώρα του απολογισμού, το άθροισμα είναι μηδέν και σαν κατηγορική προσταγή τονίζει στο έργο «Το νόημα της ζωής»: Η λογική του Χριστού είναι άλλη: Πηγαίνετε στη ζωή με την ευλογία του μόχθου: Σκάβομε, χτίζομε, γεννούμε παιδιά, γράφομε βιβλία, ιδρώνομε, μα τρώμε γλυκό ψωμί. Κι όταν έρθει ο θάνατος να μας θερίσει, από τούτο το λιβάδι της ζωής θα μείνει το δέντρο που φυτέψαμε, το σπίτι που χτίσαμε, το παιδί που γεννήσαμε, το βιβλίο που γράψαμε, θα μείνουν όλα για τα οποία ζήσαμε και απολέσαμε τη ζωή μας. «Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι»  Η καταξίωση μας μέσα στη χριστιανική ζωή επέρχεται μόνο μέσα από τη θυσία, μέσα από το σταυρό. Η ζωή μας η καθημερινή με τη γέννα, τη δημιουργία, τη στέρηση, την αρρώστια, την αγάπη, το θάνατο, τα γηρατειά με τους μικρούς ή μεγάλους σκοπούς, πελεκά σταυρούς. Ω' σείς που διαβαίνετε χωρίς σταυρούς, σεις που δε θελήσατε να σηκώσετε ένα σταυρό ή τον αφήσατε να πέσει, που αφήνετε παιδιά απροστάτευτα, σπασμένα στεφάνια, γηρατειά χωρίς φροντίδα , που πάτε με αδειανά χέρια; Πώς θα φτάσετε στη μικρή ή μεγάλη λύτρωση, χωρίς θυσία, χωρίς πόνο;
Ωστόσο η ζωή πολλές φορές μας αρνείται, οι δρόμοι κλείνουν. Τότε ο ποιμενάρχης συστήνει την πορεία προς τα μέσα, την κάθοδο προς τις ιερές ρίζες της ζωής.Την ώρα που πονούμε μπορούμε να κάνομε την κατάδυση στο μυστικό βάθος της ψυχής μας. Ο πόνος μόνο μας υπενθυμίζει, τραντάζει τα απατηλά πέπλα των φαινομένων και κάνει βαθιές  ρωγμές στο τείχος που χωρίζει τη στιγμή από την αιωνιότητα. Ο πόνος λεπτύνει την ψυχή και μας καθιστά ικανούς για συμπάθεια και οίκτο και καταλήγει: «Λυπούμαι αυτούς που δε βρήκαν τον τρόπο, την τέχνη να μετατρέπουν τον πόνο σε οίκτο, σε αγάπη, σε δύναμη. Τα μεγαλύτερα και ωραιότερα έργα της ζωής είναι δημιουργήματα πόνου και στέρησης. Τα ωραιότερα έργα στη μουσική, την ποίηση έγιναν εξ αιτίας πόνου. Ο Βάγκνερ μας άφησε τα ωραιότερα μουσικά δράματα σε στιγμές οδύνης και πόνου και ο Μίλτων έγραψε το χαμένο παράδεισο, σαν έμεινε τυφλός.

ΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ.....

Όλο και περισσότερο πιστεύω ότι το σύστημα του κ. Παπανδρέου, παρέδωσε την οικονομία στον αδημονούντα κ. Βενιζέλο για να τον «κάψει». Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά, τον θέτει εκτός των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν την επόμενη ημέρα. Οι Παπανδρέου συνεχίζουν να θεωρούν το ΠΑΣΟΚ «ιδιοκτησία» του Οίκου τους! 
Αδέξιος Δεξιός

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ

30 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, έκαψε η πυρκαγιά που ξέσπασε  στη 13:30 το μεσημέρι στα Φαλάσαρνα, κοντά στα όρια του οικισμού. Πιο συγκεκριμένα, η εστία της φωτιάς ήταν κοντά σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και δίπλα σε επιχείρηση εστίασης, τα οποία όμως δεν κινδύνεψαν, χάρη στην άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων και Κισάμου και στον σωστό συντονισμό του τμήματος ΠΣΕΑ.  Επί τόπου έσπευσαν 7 συνολικά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 18 άτομα πλήρωμα, από την Κίσαμο και τα Χανιά.
ΠΗΓΗ

ΜΕΙΝΑΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της τελευταίες απογραφής, που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 10.787.690 κατοίκους, από τους οποίους οι 5.303.690 είναι άρρενες και οι 5.484.000 είναι γυναίκες. 
Οι γυναίκες είναι περισσότερες κατά 180.310 δηλαδή. Στην Κρήτη στο μόνο νομό που άντρες είναι περισσότεροι είναι τα Χανιά!!!!
Στα Χανιά οι άντρες είναι 78.440 και οι γυναίκες  77.780 άρα 660 γυναίκες λιγότερες. Αντίθετα
Στο Ηράκλειο..οι άντρες είναι 150.810 και οι γυναίκες 153.460
Στο Ρέθυμνο οι άντρες είναι 41.900 και οι γυναίκες 43.260 και
Στο Λασίθι οι άντρες είναι 37.610 και οι γυναίκες 38.080!!!! 
Χανιά η χαρά του γυναικείου πληθυσμού λοιπόν!!! Τα συνδυάζει όλα....θάλασσα-βουνό-όμορφη πόλη και πολλοί ελεύθεροι άντρες!!!!     

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΩΣΤΗ

"Ο Νέος Εμπορικός Σύλλογος Κισάμου επιθυμεί την συνεργασία δικηγόρου, ο οποίος θα αναλάβει την δικαστική και εξώδικη εκπροσώπηση του Συλλόγου καθώς και την παροχή γνωμοδοτήσεων και νομικών συμβουλών, στα μέλη του".  Με αυτήν την λιτή ανακοίνωση ο εμπορικός σύλλογος της πόλης αναζητεί δικηγόρο για να συμβουλεύει τον εμπορικό κόσμο της πόλης που αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με τις επιχειρήσεις τους! Και στις εποχές που ζούμε τα προβλήματα είναι πολλά και δύσκολα, όποτε σαν ενέργεια είναι καλή αν και αχρείαστη. Μπράβο λοιπόν στο Δ.Σ για την πρωτοβουλία αυτή!!

ΠΗΡΑΜΕ ΦΩΤΙΑ;

Tώρα και μισή ώρα τα πυροσβεστικά φεύγουν το ένα πίσω από το άλλο..προς Πλάτανο μεριά.....Πέρασε και το ελικόπετρο με τον κουβά.....Μεγάλη φωτιά, πνέουν και δυνατοί βοριάδες......πάνε τα μουρέλα !!! 30 στρέμματα καήκαν στα Φαλάσαρνα....

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.....

ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ 1926-1991
Το Φεβρουάριο του 1948 αφήνει για πρώτη φορά το χωριό του για ν' ακολουθήσει μια πεντάχρονη στρατιωτική θητεία. Κατατάσσεται στη Χωροφυλακή και τον φέρνουν στην Κίσαμο, όπου γνωρίζεται με τον Γιώργο και τον Στέλιο Κουτσουρέλη, τον Χάρχαλη και άλλους πολλούς ντόπιους καλλιτέχνες.......
Στην φωτογραφία στο σπίτι του Χαράλαμπου Δαρατσιανού παίζει λύρα και τον συνοδεύει ο Στρατής  Χορευτάκης; στο λαούτο!

ΤΡΥΠΙΑ Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ!

Εξηγήσεις για τη «μαύρη τρύπα» δαπανών των Υπουργείων συνολικού ύψους 20 δις. Ευρώ μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2011, που δεν «πέρασαν» ποτέ από το Πρόγραμμα «Διαύγεια», ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρη Ρέππα, ενώ υπογραμμίζει ότι μόλις το 6,41% των δαπανών του κράτους «περνά» από τη πολυδιαφημισμένη Διαύγεια.
Τα υπόλοιπα περνούν κανονικά δηλαδή; Οι αναθέσεις περιφέρειας και δήμων αναγράφονται κανονικά; Γιατί στο νόμο 3861/2010 ορίζεται σαφώς ότι «όλες οι αποφάσεις δεν εκτελούνται αν δεν αναρτηθούν στον δικτυακό τόπο!

ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΣΙΠΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΟΥΝ.....

Ένα μικρό απόσπασμα από την επιστολή παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Χάρη Παμπούκη στον Πρωθυπουργό.......
"Επί δύο μήνες κατέβαλα προσπάθειες να ανασυγκροτήσω ένα εθνικά ωφέλιμο τομέα. Εντούτοις, δεν μπορούσαν να έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα χωρίς την αναγκαία πολιτική συγκρότηση μέσω της επανασύστασης του Υπουργείου Ναυτιλίας. Ενός, δηλαδή, θεσμικού εργαλείου του κράτους".......Θεωρώ αυτονόητη πολιτική υποχρέωση να υπερασπίζεται κανείς και να διατυπώνει θέσεις προς όφελος του εθνικού συμφέροντος.......                                    
........που αν είχαν τσίπα κάποιοι θα έβαζαν τα κλάματα!!

ΣΥΝΘΗΜΑΤΙΚΟ........

00.40 τελείωσε η πολύ καλή μουσική βραδυά στην μικρή πλατεία μας...ούτε γάτα, ούτε ζημιά και το σπουδαιότερο δεν ήλθε η αστυνομία να χαλάσει τον ενθουσιασμό και το κέφι των πολλών "φιλοξενούμενων" μας. Αντε πάμε σιγά - σιγά να γίνουμε αυτό που θέλουμε όλοι μας.....πάμε να γίνουμε μια τουριστική πόλη....μια πόλη που τα δικά της παιδιά θα διασκεδάζουν εδώ και δεν θα τρέχουν σε Πλατανιά και Χανιά μεθυσμένα. Άντε και την επόμενη φορά ως και τις 01.00..... μα δεν θα χάσουμε και τον ύπνο μας!!!

ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΟ ΟΛΑ ΚΑΛΑ!!!

"Σήμερα τελείωσε οριστικά μια 18μηνη φαρσοκωμωδία με την οποία έγινε προσπάθεια μείωσης μου και που  ασφαλώς με ταλαιπώρησε σημαντικά. Τελικά μπορεί οι πρωταγωνιστές της να γελοιοποιήθηκαν, η υπόθεση όμως του σκανδάλου της SIEMENS  είναι σοβαρή και ελπίζω η Δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της." Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Για την Ιστορία πλέον! 
Για τον Γιώργο Αλογοσκούφη υπέρ της πρότασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν 141, κατά της πρότασης 7, παρών» 6, «λευκό» 13, ενώ βρέθηκαν και 11 άκυρα.
Για τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη υπέρ της πρότασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν 136 βουλευτές, κατά 8, «παρών» 10, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν 13 «λευκά» και 11 άκυρα.
 - Είπατε τίποτα; Όλα μέλι-γάλα...υπάρχει ένοχος; Φυσικά όχι!
Εύγε μεγάλε πρωθυπουργέ.....τα κατάφερες και καθάρισες άλλο ένα μεγάλο σκάνδαλο, οι Έλληνες σου είμαστε ευγνώμονες!!

ΝΑ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ!!!

Τους ιδιοκτήτες εγκαταλελειμμένων κτισμάτων και οικοπέδων, κυρίως στο κέντρο του Ηρακλείου, στρέφεται η δημοτική αστυνομία, μετά από σωρεία παραπόνων που δέχτηκε από γείτονες κτισμάτων και οικοπέδων που έχουν γίνει στέκι ... τρωκτικών και ζωυφίων, αποτελώντας εστία μόλυνσης.
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις του περασμένου χειμώνα, μάλιστα, "φούντωσαν" τα άγρια χόρτα, τα οποία σήμερα, ξερά και πυκνά "κρύβουν" ποντίκια, έντομα και ζώα.
Οι ιδιοκτήτες χώρων αυτών οφείλουν να προχωρήσουν στον καθαρισμό, εναλλακτικά η δημοτική αρχή θα προχωρήσει στη βεβαίωση προστίμων.  
 - Απλά πράγματα ....και όχι να τα καθαρίζει η δημοτική αρχή με λεφτά που θα μπορούσε κάνει κάποιο άλλο έργο;

ΜΕΓΑΛΗ Η ΧΑΡΑ ΜΟΥ..............


....Τώρα όλα πήγαν στον βρόντο...χάσαμε και τις οπτικές ίνες εδώ στα Χανιά....χάσαμε τους Λίβυους τουρίστες εδώ στην Κρήτη, χάσαμε και τις ανασκαφές που θα κάναμε στην Λιβύη για τον πολιτισμό.....χάσαμε τις κατασκευές.....κρίμα και ήταν μεγάλη η επένδυση Γιωργάκη!

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ.....

Το Φρούριο της Κισάμου
Το φρούριον έχει ύψος 6 μέτρα και πάχους περί τα 5 μέτρα, καθ΄ όλην της εξωτερικής επιφάνειας εξέχοντο πολεμικάς μικράς σχισμάς-θυρίδας (σμαγδάλια), όπισθεν των οποίων μεγάλος διάδρομος. Επί των τριών μερών (νότια- ανατολικά και δυτικά) είχον τοποθετήσει τηλεβόλα. Εντός του φρουρίου κατώκουν και ήδρευον ο έπαρχος της Κισάμου ( Καϊμακάμης), ο βοηθός του (Μουτεσαρίφις), ο διοικητής της Χωροφυλακής (Γιουμπασής), εντός αυτού δε ήτον και αι φυλακαί και λοιπά κρατητήρια. Εντός του φρουρίου ήτο επίσης και τέμενος με μηναρέν όχι πολύ μεγάλου ύψους 16-20 μέτρων...ανερχόμενος ο Μουεζίνης προσεκάλει τους Τούρκους εις προσευχάς. Το εμβαδόν του φρουρίου μετά των οικιών και λοιπών εγκαταστάσεων, δεν θα ήτο μεγαλύτερον των 10 στρεμμάτων. Μεταξύ των οικιών και του φρουρίου υπήρχε κυκλοτερώς διάδρομος πλάτους 15 μέτρων με λιθόστρωτον (Καλτηρήμι). Το φρούριο είχε πάντοτε ικανήν και αρκετήν φρουράν εκ Νιζαμήδων και εντόπιων Τούρκων.
Η Καταστροφή του φρουρίου
Ο πρώην βουλευτής Κισάμου και χρηματίσας υπουργός επί Βενιζέλου κ. Στρατής Γεωργιλαδάκης, κατόρθωσε όπως το δημόσιον κατά το έτος 1920 εκχωρήσει το φρούριον Καστελλιου μεθ΄όλων των περιεχομένων του εις την Κοινότητα και αυτή να το εκποιήσει δια πλειοδοσίαν εις διάφορους, ώστε να κατακρημνηστεί να διαιρεθεί εις οικόπεδα και επί αυτών να οικομομηθούν διάφοραι οικίαι, καταστήματα και άλλα εξωραϊστικά κτίρια και αξιοποιήσαντα τον χώρον ον κατείχεν άλλοτε το φρούριον.
Μιχαήλ Αναστασάκης 1954
Y.Σ Σε ολόκληρο τον κάμπο της Κισάμου αποφάσισαν τότε κάποιοι ότι το σημερινό Καστέλλι θα έπρεπε να κτιστεί πάνω στο φρούριο. Μυαλά ξουράφια, απλά για να φάνε τα οικόπεδα και τίποτα άλλο. Κρίμα, θα ήταν από τα ομορφότερα κάστρα όπως βλέπουμε και την παλιά φωτογραφία.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΓΗ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο κ. Βουλγαράκη εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η διοργάνωση "Τουρισμός, Γη και Πολιτισμός" που ξεκινάει αύριο 26 του μήνα στο Γεράνι....«θα είναι επιτυχημένη και ευχήθηκε η εκδήλωση αυτή να πάρει παγκρήτια διάσταση και σιγά - σιγά να την κάνουμε πανελλήνια και να τη μιμηθούν και άλλες τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα».
Μάλιστα...ευκαιρία λοιπόν να την μιμηθούμε και εμείς....αλλά εμείς έχουμε τέτοια εκδήλωση το ξέχασα...αλλά ευχές τέτοιες δεν είχαμε! Καλά το ξέρουμε η ζυγαρία πάντα γέρνει ανατολικά.... αλλά τώρα και φανερά!!!

1981-1982........

Μανώλης Σημαντηράκης-Νίκος Αποστολάκης-Γιάννης Πατερομιχελάκης-Μαυρομάτης Μανώλης....κάποιοι που λείπουν σήμερα από την κοινωνία μας, πρωτεργάτες όμως της επιστροφής του Ειρηναίου μας!

ΜΑΡΟΥΒΑΣ

Από το Γεωτρόπιο.......
"Στα κρητικά «μαρουβισμένο» θα πει παλαιωμένο ή γερασμένο εξ ου και «Μαρουβάς» το παραδοσιακό ερυθρό κρασί του ν. Χανίων, που έχει λιγότερο ή περισσότερο έντονο τον χαρακτήρα της οξείδωσης και ωριμάζει σε μεγάλα βαρέλια 500 ή 600 λίτρων.
Ο Μαρουβάς παράγεται από το «ρωμέικο» την πλέον διαδεδομένη ερυθρή ποικιλία στο νομό, που  χρησιμοποιείται και για λευκά κρασιά αλλά δε θεωρείται ικανή για σπουδαία ερυθρά.
Εκτός και αν κάποιος επενδύσει σοβαρά στην προοπτική παραγωγής στο στυλ της Μαδέρας.
Μόνο που η ενσωμάτωση της οξείδωσης στο κρασί με τρόπο μη δυσάρεστο απαιτεί γνώση και πολύ έλεγχο.
Ένα σπουδαίο τέτοιο κρασί ήταν η Όστρια, που παραγόταν για λίγα χρόνια από τον Συνεταιρισμό Κισάμου, η κατάρρευση του οποίου παρέσυρε και το μοναδικό αυτό προϊόν.
Άλλη μια δυνατότητα του ρωμέικου είναι η παραγωγή γλυκών κρασιών. Χαρακτηριστικό δείγμα είναι ο πολύ πρόσφατα εμφιαλωμένος «Λιαστός από Ρωμέικο»."

Πηγή

Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ

Συνέχεια ΙΙΙ
Γράφει η Ευτυχία Δεσποτάκη

Η ΖΩΗ
***************************
Μα αν τόσο ποιητικά μας δίδει το Θεό ας τον ακούσουμε με πόση αισιοδοξία και ευγνωμοσύνη ομιλεί για τη ζωή και πως εκφράζει  μια άλλη θεολογία, τη θεολογία των απλών πραγμάτων. Γράφει στο βιβλίο του «Το νόημα της ζωής». Καθαροί αθώοι σαν τα παιδιά θαυμάζομε την ομορφιά του κόσμου. Τον ήλιο που ξημερώνει στη χρυσή ανατολή και βασιλεύει στην ολοπόρφυρη δύση. Τα πουλιά που κελαηδούν και τα δέντρα που σιγοψέλνουν στον αγέρα. Αγαπάμε τους γλυκούς ήχους τις καμπάνες, τα ξωκλήσια. Έχουμε ευγένεια στην καρδιά μας και οίκτο. Γινόμαστε στοχαστικοί, φιλόσοφοι, ποιητές, άγιοι, και ζούμε τη  ζωή μας σαν ένα ωραίο παραμύθι, σαν μια λιτανεία, σαν ιερό προσκύνημα κι όταν κλείνομε τα μάτια μας  μπορούμε να λέμε: Η ζωή ήταν ωραία ότι και αν είδαν τα μάτια μου. Ήταν ωραία. Και αλλού: Πόσοι μπορούν να δουν το λουλουδάκι και να ψιθυρίσουν σαν τον ταπεινό Άγιο της Ασίζης: αδερφέ λουλουδάκι; Να ο βαθύς νόμος της ζωής. Ο νόμος του σεβασμού προς ό,τι είναι υπεράνω ημών και του σεβασμού προς ό,τι είναι κάτω ημών. Ότι είναι πάνω από το κεφάλι μας, μας καλεί σε  φωτισμό και μεγαλοσύνη και ότι είναι κάτω από το κεφάλι μας, μας καλεί σε ιπποτισμό και αγάπη. Να κοιτάζεις τον ουρανό και να προσεύχεσαι, να κοιτάζεις το ταπεινό λουλουδάκι και να υποκλίνεσαι: "Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου Κύριε". "Αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας" θα πει ο Ελύτης.
Στην καθημερινή μας ζωή μας παρακινεί ο πνευματικός μας πατέρας: Στο χωράφι σου να μη βλέπεις μόνο σιτάρι, κρασί, λάδι, αλλά να βλέπεις και την αόρατη σιωπηλή ομορφιά του κόσμου και την παρουσία του Θεού. Πες τον καρπό που κόβεις πως τον παίρνεις από το χέρι του Θεού. Στον άρχοντα, στο δάσκαλο, στον ιερωμένο να μη βλέπεις μόνο τον υπάλληλο, τον πολιτικάντη, μα να βλέπεις το όργανο, το μεσίτη, που φέρνει το φως, τη Θεία Πρόνοια. Λυπούμαι αυτούς που ζούνε στον ωραίο κόσμο μια άθλια και κακομοιριασμένη ζωή. Λυπούμαι αυτούς που μοναδική τους ανακάλυψη είναι πως η ζωή είναι μάταιη. Τους λυπούμαι γιατί κάθονται και στενάζουν κάτω από το όμορφο δέντρο της ζωής, της χαράς ,με τα κλωνάρια της αλήθειας, με τις κορυφές της αρετής. Τους λυπούμαι γιατί δε θέλουν ,ή δε ξέρουν να σηκώσουν τα μάτια τους, να τεντωθούν λιγάκι, και να δούνε πως η ζωή δεν είναι μάταιη.
Μα για να βλέπει κανείς πλατιά και όμορφη τη ζωή πρέπει να έχει πλατιά και όμορφη την ψυχή του. Γράφει στο έργο του «Ο ποιητής των ωραίων ψυχών»: Εκείνοι που έχουν  όμορφες και δυνατές ψυχές  μπορούν από νωρίς να κοιτάξουν ως την άκρη της ζωής των, να τη μετρήσουν με γρήγορες ματιές, να ζυγιάσουν τις στερήσεις κι τις υποσχέσεις της και αφήνοντας τα φτωχικά απομεινάρια της να ζητήσουν σε ένα ωραίο έργο, σε μια θυσία  και σε μια απόκοσμη ενατένιση την υπέρτατη χαρά των  Μα, οι όμορφες και δυνατές ψυχές είναι μόνες. Ψάχνουν όμως το φίλο, το μαθητή, για  να πουν το μυστικό, να πουν το όραμα, γιατί η σκέψη που θα γεννηθεί στην ψυχή του μεγάλου, θέλει να βρει οπαδούς, βοηθούς, συνεχιστές, με επίσης όμορφες και απλές καρδιές. Να γιατί ξεκινά και ο γιος του Θεού σαν δάσκαλος και ψάχνει ψαράδες με την αγνή ψυχή, γιατί αυτές οι ψυχές δε θα αλλοιώσουν τις  μεγάλες και όμορφες ιδέες. Υπάρχει δε μια περίεργη συγκυρία υπογραμμίζει ο επίσκοπος, που ο θεός αιχμαλωτίζει κατά ένα περίεργο τρόπο τις όμορφες και δυνατές ψυχές ακόμη και στην κορυφαία στιγμή της ανταρσίας τους προς  Αυτόν, ώστε βεβαιώνεται η παραπομπή «λίθον ον αποδοκίμασαν οι οικοδομούντες εις κεφαλήν γωνίας εστήσατο.»  Και τέτοιες αντάρτισσες ψυχές ήταν ο απόστολος Παύλος και ο Πέτρος και ο ιερός Αυγουστίνος και εμείς οι ταπεινοί και απλοί σε κάποια στιγμή της ζωής μας και που κάποια περιστατικά κάποτε μας έκαναν να αναιρέσομε τις προηγούμενες απόψεις μας.. Οι όμορφες ψυχές μπορούν να μεταφέρουν όμορφες ιδέες, καθώς ο ιδέες ακολουθούν το σχήμα της καρδιάς που θα χωρέσουν. "Εκ γαρ της περισσείας καρδίας το στόμα λαλεί" τονίζει ο ιεράρχης. Μια όμορφη καρδιά θα μιλήσει όμορφα και μια χυδαία, χυδαία και μα αδειανή δεν έχει τίποτα να πει. Και όλοι  εκείνοι που για τα άγια και όμορφα πράγματα της ζωής δεν έχουν μια λέξη να πουν ή έστω μιλούνε αδέξια και κακορίζικα μας δείχνουν τη μετριότητα και τη φτώχεια της ψυχής τους, άλλωστε ό,τι ωραίο υπάρχει στον πολιτισμό της ανθρωπότητας δεν είναι τίποτε άλλο από το έργο από όμορφες ψυχές που μίλησαν και έπραξαν από το περίσσευμα τους. Όσοι έχετε μεγάλες καρδιές σκορπάτε το περίσσευμα τους με λόγια και έργα στη ζωή που έχει τόση αθλιότητα και φτώχια. Κι εσείς που χυδαιολογείτε  μην ξεχνάτε πως δίδετε το δικαίωμα να χαραχτηριστεί άσχημα το περίσσευμα σας.

ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑΣ......

  .....ο Βαγγέλης Βενιζέλος 
«Μας φαίνεται αδιανόητο ο καθηγητής της Νομικής, κ. Βενιζέλος, να μην γνωρίζει ότι είναι παράνομο να “τιμωρεί” τον Έλληνα πολίτη, βάζοντας τον να πληρώνει ΦΠΑ 23%, στον τουριστικό τομέα, ενώ όσοι κλείνουν το ίδιο πακέτο από το εξωτερικό, να απολαμβάνουν ΦΠΑ 10 μονάδες μικρότερο, δηλαδή 13%.
Μας φαίνεται αδιανόητο, να μην γνωρίζει ότι με βάση και την Εθνική, αλλά και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι ίδιες υπηρεσίες, πρέπει να έχουν την ίδια μεταχείριση, ανεξάρτητα σε ποιόν παρέχονται. Και η αρχή, μάλιστα, της ίσης μεταχείρισης είναι θεμελιώδης για το ΦΠΑ. Τραγικά λάθη, που φανερώνουν το μέγεθος της προχειρότητας, αλλά και της επιπολαιότητας στη λήψη σημαντικών αποφάσεων της κυβέρνησης».
Μιχελάκης εκπρόσωπος Ν.Δ

ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ

Tέλος στα «μυστικά κονδύλια» προς τα ΜΜΕ βάζει η κυβέρνηση με την άμεση κατάργηση του Κωδικού Αριθμού Εξόδων 0896 «Απόρρητες δαπάνες» των Γενικών Γραμματειών Επικοινωνίας – Ενημέρωσης και Μέσων Ενημέρωσης, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος.
«Στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για τη δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών σε κάθε πτυχή της δημόσιας διοίκησης, αλλά και την κατάργηση κάθε θύλακα αδιαφάνειας που αποτρέπει την αναγκαία δημοσιότητα και λογοδοσία στη διάθεση του δημόσιου χρήματος, προχωρούμε σήμερα στην άμεση κατάργηση του Κωδικού Αριθμού Εξόδων 0896 «Απόρρητες δαπάνες» των Γενικών Γραμματειών Επικοινωνίας – Ενημέρωσης και Μέσων Ενημέρωσης, και την μεταφορά όλου του ποσού στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Πρόκειται για κωδικό μυστικών κονδυλίων των Γενικών Γραμματειών (μέσα από ειδική πίστωση), που λειτουργούσε με βάση το Άρθρο 10 του σχετικού Νομοθετικού Διατάγματος 744/1970 (ΦΕΚ 264/Α/10.12.1970) της Δικτατορίας.
Ποιοι τα πήραν, για ποιο λόγο τα πήραν; Όσο για ποιοι τα έδωσαν είναι γνωστοί!
-Μήπως κανείς ξέρει τι θα πει "μυστικό κονδύλιο" στη δημοσιογραφία; Έ ρε πλάκα που έχουμε .... τηλεκατευθυνόμενη δημοσιογραφία !!! Αλλά σιγά που δε το ξέραμε; Το ξέραμε!!!
 Στα Χανιά έχουν έλθει μυστικά κονδύλια άραγε;

ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΜΑΡΤΥΡΑ!!!!

 Στο εδώλιο θα καθίσουν στις 16 Νοεμβρίου  έξι αγροτοσυνδικαλιστές από την Κρήτη που κατηγορούνται ως πρωταγωνιστές των επεισοδίων που έγιναν στο λιμάνι του Πειραιά τον Φεβρουάριο του 2009, κατά τη διάρκεια αγροτικών κινητοποιήσεων. Οι ίδιοι, όπως λένε,  καλούν ως μάρτυρα υπεράσπισης το Γιώργο Παπανδρέου, που με την ιδιότητα, τότε, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πήγε στο λιμάνι του Πειραιά να συμπαρασταθεί στους αγρότες, δακρύζοντας μάλιστα από τα χημικά  που έπεφταν σαν βροχή.
- Ναι το θυμάμαι και εγώ ήταν τότε που έκλαιγε απαρηγόρητος ..... άραγε με τόσο δάκρυ είδε και τίποτα  για να καταθέσει; Τι άλλο θα σκαρφιστούν οι αργοτοσυνδικαλιστές;

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ

Η “Γαλάζια Σημαία” είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό, ίσως, περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης. Πρέπει να τηρούνται τα 29 συνολικά κριτήρια, που αναφέρονται σε  καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, ξενοδόχοι και camping.
Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Foundation for Environmental Education (FEE), που εδρεύει στη Δανία, με 58 χώρες - μέλη από όλες τις ηπείρους.
Στην Ελλάδα, Χειριστής του Προγράμματος, από το 1992, είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας της χώρας, με έτος ίδρυσης το 1951, που δραστηριοποιείται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 διαχρονικά προγράμματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε δράσεις προστασίας της φύσης, σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
Για το 2011 βραβεύθηκαν 387 Ελληνικές ακτές και 9 μαρίνες.
Για την ιστορία το 1989 είχαν βραβευθεί 6 ακτές και 8 λιμάνια μιας και μαρίνες δεν είχαμε ακόμα....μάλιστα 3 γαλάζιες σημαίες είχαν πάρει στην Ρόδο και οι υπόλοιπες 3 ήταν πλαζ του Ε.Ο.Τ.
ΜΠΑΛΟΣ
Ο δήμος Κισάμου δεν έχει πάρει ποτέ γαλάζια σημαία, παρ΄ολο που έχει τις 3 καλύτερες παραλίες της Ελλάδος.....τέτοια διαφήμιση κάνουμε για αυτό και το μερίδιο του λέοντος του οργανωμένου τουρισμού το τρώνε άλλοι!!

ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ ΒΑΓΓΕΛΗ

ΑΠΟ ΤΟ BLOG ΜΑΔΑΡΑ του αγαπητού Αντρέα Χατζηπολάκη
Στα Χανιώτικα Νέα διαβάζω πως τιμήθηκε (18/8) στη Μαραθοκεφάλα από τοπικές αρχές των Χανίων ένας παπάς, ο παπα-Βαγγέλης Σφακιανάκης.
Αντιγράφω απόσπασμα από την ομιλία του Δημήτρη Νικολακάκη:
«Τι να πρωτοαναφέρουμε γι’ αυτόν; Την ανακαίνιση και τη διεθνή προβολή της εκκλησίας και του περιβάλλοντος χώρου του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη, στη Μαραθοκεφάλα; Την εκ θεμελίων κατασκευή 15 εκκλησιών, μικρών και μεγάλων; Την κατασκευή Πνευματικού Ησυχαστηρίου και Ξενώνα 70 κλινών; Τη δημιουργία Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου 250 τ.μ.; Την οργάνωση δύο βιβλιοθηκών με πάνω από 6.000 τόμους; Την ίδρυση δύο Λαογραφικών και ενός Πολεμικού Μουσείου; Τη δημιουργία Εκκλησιαστικού Μουσείου; Τη λειτουργία Μουσείου Παλαιών Φωτογραφιών; Την κατασκευή πρωτότυπου πάρκου Ηρώων και τοπικών προσωπικοτήτων; Τις φιλανθρωπικές - αλτρουιστικές του ενέργειες; Την όλη δράση του, ως θρησκευτικού λειτουργού, ιεροκήρυκα και εξομολόγου; Για όλα αυτά, το οικουμενικό Πατριαρχείο τού έχει ήδη απονείμει τον τίτλο του Σταυροφόρου του Οικουμενικού Θρόνου».
(Με δικά μου ημίμαυρα (bold) όσα με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα)
Παπα - Βαγγέλη, είσαι ΑΞΙΟΣ και του λειτουργήματός σου αλλά και της πατρίδας σου. 

Σημείωση: Μια Κρητική παροιμία λέει πως "Παπά παιδί, διαόλου εγγόνι" δηλ. τα παιδιά των παπάδων συνήθως είναι "ανάποδα" [=άτακτα]. Δε ξέρω κατά πόσο ήτανε άτακτος ο γιος του, ο Μανώλης, που ηγείται της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αλλά κατά κοινή ομολογία αυτός κι οι συνεργάτες του έχουν να επιδείξουν μεγάλη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

ΣΚΑΛΙΔΗ ΚΙΣΑΜΟΣ 1938

Oδός Σκαλίδη 1938. Εκδήλωση της ΕΟΝ, Εθνική Οργάνωσις Νεολαίας του Μεταξά!  Στο βάθος διακρίνεται δαφνοστεφανομένη η φωτογραφία του Μετάξα και απο πίσω το περίπτερο της πλατεία! Δεξιά στην φωτογραφία είναι το μπαλκόνι του Δαρατσιανού όπου διακρίνεται και η με καμάρα, το γνωστό πέρασμα για την βρύση του Μαρή!

ΤΡΙΠΛΑΡΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΕ ....

Ο πρωθυπουργός της Φιλανδίας Jyrki Katainen, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης της συμφωνίας του Ελσίνκι με την Αθήνα, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg! 
- Καλά εκείνο το καλόπαιδο από τα Χανιά που πανηγύριζε το deal τι έγινε, κατάπιε την γλώσσα του; Είναι γνωστός πάει όπου πάει και το "ρεύμα"....και επειδή έδωσε πάσα ο Βαγγέλης στον εαυτό του νόμισε ...... ότι τρίπλαρε τον Μέσι!!!
Κάηκε και ο Βαγγελάκης, σαν σπίρτο!

ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ

Ένα κόσμημα της Κισάμου είναι το μικρό μουσείο της, στην πλατεία Τζανακάκη. Στεγασμένο στο ποιοτικά αναπαλαιωμένο παλιό Διοικητήριο και με επιστημονικές προδιαγραφές  εκτεθειμένα τα ευρήματα.
Τα εκθέματα κυρίως ρωμαϊκά προερχόμενα από την Κίσαμο και τις γύρω αρχαίες πόλεις, Πολυρρήνεια, Φαλάσαρνα και Μήθυμνα σε πισωγυρνούν σε μια άλλη πλούσια και πολιτισμένη ζωή που έχει ζήσει αυτός ο τόπος, και σε κάνουν να θέλεις να γνωρίσεις τον τόπο που ανασκάφηκε κι είδαν το φως.
Αναθηματικές στήλες ενεπίγραφες όπως αυτή της Τηρώς, αγάλματα με σάτυρους, ο Απόλλων σαυροκτόνος, ψηφιδωτά δάπεδα με παραστάσεις Διονυσιακές και κυνηγίου, με τις τέσσερις εποχές και τις Ώρες, νομίσματα, κοσμήματα,αγγεία και άλλα.....
Μη παραλείπετε επισκέπτες και ντόπιοι, Έλληνες και ξένοι να το επισκέπτεσθε και εσείς πρακτορεία και ξενοδοχεία να το συστήνεται. Είναι σημείο πολιτιστικής αναφοράς της περιοχής μας και κυρίως δε σε κουράζει καθόλου είναι  τόσο ευσύνοπτο αν μπορούσαμε να πούμε τη λέξη.
 Μας απομένει ακόμη η αναβάθμιση της πλατείας. Πιστεύομε ότι θα γίνει, όταν απομακρυνθεί το Κ.Τ.Ε.Λ., όταν απομακρυνθεί ο στύλος της Δ.Ε.Η μπροστά από το μουσείο και αναδειχθεί το εκκλησάκι του Μ. Αρχαγγέλλου και το συντριβάνι όπως ήταν παλιά.......