Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

ΑΠΟΨΗ

Τον τελευταίο καιρό κάποιοι πάνε να μας τρελάνουν, ακούμε λοιπόν και διαβάζουμε- η παραλία είναι το καλύτερο μέρος να ξεφυλλίσεις τις ντόπιες φυλλάδες...γιατί σηκώνοντας απλά το μάτι σου από την φυλλάδα μπορεί να τον δεις και μπροστά σου τον αρθρογράφο- σχόλια για την αναποτελεσματική όπως ως και σήμερα αποδείχθηκε συγκέντρωση των αυτοδιοικητικών στο δημαρχείο μας. 
- Εντάξει και τι έγινε, ήταν αναποτελεσματική!! Ο λαός της πόλης, αλλά πολύ περισσότερο οι ηγετικές προσωπικότητες της περιοχής μας, ήταν απροετοίμαστες για το grosso κόλπο!
Παρ' όλο αυτά διαβάζω με υπονοούμενα, διαβάζω με γρίφους στιχάκια και κειμενάκια που στο τέλος θα με κάνουν ξεφτέρι Poirot (Πουαρό)!
Αλήθεια καταβάλω μεγάλη προσπάθεια να καταλάβω ποιον εννοεί ο κάθε αρθρογράφος ή τι εννοεί. Όμως πολύ περισσότερο κουράζομαι να καταλάβω αν ο εκάστοτε αρθρογράφος ενεργεί εξ αγάπης για τα δρώμενα της περιοχής μας ή ενεργεί όπως ξέρει χρόνια τώρα από του πονηρού!
Και το παράλογο όσο και παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ..... όταν γράφεις σε μια επώνυμη εφημερίδα τα διφορούμενα φέρνουν γκρίνια, τα ανάλγητα φέρνουν εμετό!!!
Πάντως ένα πράγμα πρέπει α καταλάβουν όσοι ασχολούνται με τα κοινά.....στην γειτονιά μας κάτι άλλαξε....τώρα αν μας βγει σε καλό ή κακό θα δείξει. 
Όμως είναι καλύτερα οι συνάξεις και τα συναπαντήματα να γίνονται φανερά, παρά να μαζευόμαστε σαν μασόνοι στα σπίτια - με το λυκόφως του καλοκαιριού- και να αποφασίζουμε για το μέλλον της ..... ντόπιας κυβέρνησης.
Και ένα τελευταίο ......ο κόσμος δεν μασάει πια, γνωρίζει πλέον ποιοι μας έσκαβαν τον λάκκο, αλλά και ποιοι ήθελαν παιχνίδια εξουσίας υπογείως!!
Ο ΣΑΔΕΝΤΡΕΠΕΣΑΙ

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ .... ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ!

Τι κινητοποιεί τον Κισαμίτη υποψήφιο δήμαρχο; Η φιλοδοξία, η εξουσιομανία, ο έρωτας, το μίσος, ή η αγάπη του για τον τόπο;
Δύσκολα σας βάζω ε΄;

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Την παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί και φέτος η έκθεση «Αγροτικός Αύγουστος» στο παλιό λιμάνι ζητά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων «Η Ενότητα». Με επιστολή της προς τον κ. Γερουλάνο, η διοίκηση της Ομοσπονδίας επισημαίνει ότι «τα τελευταία 11 χρόνια πραγματοποιείται στην πόλη μας μια εκδήλωση που ονομάζεται "Αγροτικός Αύγουστος" στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, η οποία είναι μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα για τον αγροτικό και όχι μόνο τομέα με συνεχόμενη ανοδική πορεία, και επιτυχία. Δυστυχώς, όμως, με απόφαση του ΚΑΣ του 2008 απαγορεύτηκε η πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής στον χώρο της παραλιακής ζώνης του ενετικού λιμανιού και με παρέμβαση της τότε πολιτικής ηγεσίας έγινε η εκδήλωση και το 2009».

Τελικά τα τελευταία νέα είναι ευχάριστα και θα γίνει ο "Αύγουστος" στα Χανιά αλλά και στην Κίσαμο. Στην Κίσαμο θα ξεκινήσει στις 12 Αυγούστου και θα διαρκέσει ως και τις 20 μιας και είχε τεράστια επιτυχία με τις παράλληλες εκδηλώσεις των Γραμβουσίων!!!

ΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑΡΗΔΕΣ

Κι εμείς θα πάμε να ψηφίσουμε...
Γράφει η ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΥΡΙΔΗ
..... Και όλοι εμείς, οι σαραντάρηδες, στην άκρη. Κανείς μας δεν πρέπει και δεν μπορεί να ξεχωρίσει απ’ τη μάζα. Να μη χαλάσει... το γλυκό! Όλοι να ψηφίσουμε «για να μη χαθεί ο Δήμος»...
Και η αξιοκρατία, η αξιοπιστία, οι ελπίδες και τα όνειρά μας που εξανεμίζονται, για άλλη μία φορά; Δεν πειράζει; Ψιλά γράμματα, σύμφωνα με κάποιους. Προέχει, τάχα μου, η νίκη. Ποια νίκη; Ποιος τους είπε ότι μας αφορά αν ο χάρτης του Νομού Χανίων, τη βραδιά των εκλογών, βαφτεί πράσινος, γαλάζιος ή πορτοκαλί; Ποιος τους είπε ότι μας αφορούν τα ιδιοτελή τους σχέδια; Πότε θα καταλάβουν ότι είναι ώρα να πάνε παρακάτω;
Όλα δικά τους. Όποτε εκείνοι το θελήσουν. Και με όρους! Όλοι μαζί, λέει, να συστρατευθούμε. Και να πάμε να ψηφίσουμε «για να μη χαθεί ο Δήμος»...
Λες και μόνο αν ο Δήμος γίνει «πράσινος» θα λυθούν τα προβλήματά του. Να γίνει «πράσινος», καμιά αντίρρηση. Στηρίξτε τις επιλογές της βάσης σας και ο Δήμος θα γίνει «πράσινος», αργά ή γρήγορα. Αν αυτό είναι που πραγματικά σας νοιάζει. Όλοι μαζί εμείς -οι σαραντάρηδες και όχι μόνο- θα βοηθήσουμε σ’ αυτό.

 Ένα υπέροχο άρθρο για όλους αυτούς που προσπαθούν να μην "χάσουν τον δήμο" το υπόλοιπο άρθρο εδώ και μην μου πείτε ότι δεν καταλάβατε ποιο εννοεί; Ντροπή σας αν δεν τον ξέρετε.........

ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ; ΤΙ..;

Διαβάζω σε φιλικό μπλοκ
Ελληνικά διπλώματα οδήγησης αυτοκινήτων: Το "λάδωμα" σε όλο του το μεγαλείο... 
Το "λάδωμα" δεν είναι ένα φαινόμενο νέο, αλλά μαθαίνεται στον Έλληνα είτε άμεσα, είτε έμμεσα εξ απαλών ονύχων.
Κάτι πήρε το αυτί και το μάτι μας για κάτι "λαδώματα" αξίας 200€ και 250€ κυρίως στις μεγαλουπόλεις και ειδικά στην Αθήνα (100€ για τον κάθε εξεταστή και 50€ μίζα για το δάσκαλο άμα λάχει) προκειμένου να μπορέσει κάποιος να αποκτήσει άδεια οδήγησης αυτοκινήτου.
Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις που με τον τρόπο τους ("ο νοών νοείτω") τόσο οι εξεταστές όσο και ο δάσκαλος σε αναγκάζουν να "λαδώσεις", ακόμα και αν είσαι αντίθετος με τέτοιου είδους πρακτικές και επιθυμείς να πάρεις το δίπλωμα με το σπαθί σου.
Φανταζόμαστε πως ο κ. Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είναι ενήμερος, οπότε θα θέλαμε να τον ρωτήσουμε ως πότε θα διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση και οι κύριοι αυτοί θα εκμεταλλεύονται την ανοχή του ελληνικού κράτους και θα φοροδιαφεύγουν;
 

Ναι μωρέ τώρα θυμήθηκα .. .πριν κάμποσα χρόνια και στην γειτονιά μας είχε γίνει ντόρος με κάτι τέτοιο, ναι!!!  Μάλιστα είχε γίνει και σλόγκαν αν σε έβλεπαν να μην μπορείς να παρκάρεις ή να βάλεις την όπισθεν: Από του ..... το πήρες το δίπλωμα;
Άκου να δεις τι μας λένε τώρα, εμείς εδώ κάτω τα μισά διπλώματα μας τα είχαμε πάρει με ένα τενεκέ λάδι και τα υπόλοιπα με ένα κεφαλοτύρι.... σιγά το νέο!!!

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΗ

Όλα τα μπλοκ γράφουν από χθες .......ο εκπρόσωπος των αστυνομικών αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με την «σοσιαλιστική» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπό τον φόβο γενικευμένης εξέγερσης του ελληνικού λαού ενάντια στα δρακούλια μέτρα, ετοιμάζουν να εισάγουν μέρος της δύναμης της ευρωχωροφυλακής, όπως την κατονόμασε ο εκπρόσωπος, αποτελούμενη από Ισπανούς, Γερμανούς, Ιταλούς, Ολλανδούς και άλλους μισθοφόρους, «οι οποίοι θα έχουν και το βάρος της καταστολής της κατά τα φαινόμενα επερχόμενης εξέγερσης, αν και εφόσον η ντόπια αστυνομία δεν κάνει καλά την δουλεία της».
Αν είναι αλήθεια και δεν πρόκειται για ράδιο αρβύλα....κακά τα μαντάτα η νέα κατοχή όλο και πλησιάζει και φέρνει δυστυχία και καταστάσεις ανεξέλεγκτες....

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΑΧ ΕΛΕΝΙΤΣΑ !!!

Ποια διάσημη τηλεπερσόνα κάνει διακοπές στην Κίσαμο; Πρόσφατα μάλιστα χωρισμένη ........
Πάντως ξετρελάθηκε οψές στην κουρά που την πήγαν στην Μελισσιά! Μόδα τελευταία τα διάσημα πρόσωπα στις κουρές.... Αν την δείτε σήμερα Φαλάσαρνα μην εκπλαγείτε; Απλά αδιαφορείστε ή πάρτε μια φωτογραφία με τον συνοδό της...που ξέρετε μπορεί να γίνεται πλούσιοι....

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ Ο ..ΗΓΕΤΗΣ!!!

Και ενώ γράφαμε τα παρακάτω πήραμε το ακόλουθο e-mail που μας δικαιώνει, αλλά μας βάζει και σε άλλες σκέψεις.
Γράφει το e-mail λοιπόν:
Πολύ σημαντική ήταν η δεύτερη συνάντηση των αυτοδιοικητικών δυνάμεων για ένα διευρυμένο συνδυασμό του Δήμου Κισάμου που έγινε την Δευτέρα 28/6/2010 στην αίθουσα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Κισάμου.
Μετά από μια εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων πάνω στις προϋποθέσεις μιας τέτοιας συνεργασίας και μετά από πρόταση μας, συστήθηκε επιτροπή για να ξεκινήσει η συζήτηση πάνω στις αρχές , στο κοινό πρόγραμμα καθώς και του τρόπου επιλογής του υποψηφίου Δημάρχου.
Την επιτροπή αποτελούν, κατά αλφαβητική σειρά:
1.    Καλαϊτζάκης Γεώργιος
2.    Καστανάκης Σπύρος
3.    Κατζουράκης Νίκος
4.    Κουκουράκης Κωνσταντίνος
5.    Κουνελάκης Στέλιος
6.    Ροδουσάκη Μαρία
7.    Τουλουπάκης Μιχαήλ      
Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής θα γίνει τη Τετάρτη 30/6/2010 και ώρα 7μμ στο Δημαρχείο Κισάμου

 Κουνελάκης Στέλιος δημοτικός σύμβουλος


Σχόλιο δικό μου .....τα ίδια είπαμε και τα ίδια λέμε ..υπομονή ώσπου να βρούνε ποιος θα είναι ο αρχηγός ...αλλά πότε; Φυσικά η κουβέντα έγινε ποιο απλή τώρα Κουνελάκης -Καλαιτζάκης -Κουκουράκης, κουβεντιάζουν και στο τέλος βάζω στοίχημα, η ένωση θα λέει Καλαιτζάκης-Κουνελάκης !
Φυσικά το ερώτημα μου είναι αν η επιτροπή θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών!

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Μια από τα ίδια και στην δεύτερη κουβέντα των εν τη ενώσει αυτοδιοικητικών. Ρεζουμέ απλό, κανείς δεν κάνει πίσω, κανείς δεν θέλει να υποχωρήσει στο θέμα της ηγεσίας. Γνωστό, αλλά πασίγνωστο πλέον και για ποιον κτυπά η καμπάνα του ..θέλω συνένωση.
Η μάζωξη ήταν μικρή και αν απομόνωνες τους δημότες που δεν θα κατέβουν σαν υποψήφιοι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, δεν θα έβρισκες δυό ..ο ένας ο υποφαινόμενος. 
Φυσικά τα νέα ήταν πολλά.... καταρχάς δεν θέλει χρίσμα η κα. Σκουλάκη, το ξεκαθάρισε, στο ψηφοδέλτιο της θα υπάρχουν νέα πρόσωπα, 2-3 τα είδαμε εκεί, αλλά θέλει να είναι πολυσυλλεκτικό κατα βάθος. (θα την αφήσουν;) Εντύπωση πάντως έκανε ότι δεν υπήρχαν τα πρωτοκλασάτα ονόματα της περασμένης τετραετίας, μόνο οι νυν αντιδήμαρχοι (ισες). Μάλιστα σε πηγαδάκι ακούστηκε ότι κατεβαίνει μαζί της και το βαρύ πυροβολικό της Κισάμου αυτήν την στιγμή ..άντρας γιατρός.... μην ρωτάτε περισσότερα!
Ο κ. Καλαιτζάκης δέχτηκε τα πυρά από τους νέους επιτελάρχες του ΠΑΣΟΚ στην Κίσαμο, αλλά δεν ίδρωσε και το αυτί του, μιας και όλοι γνωρίζουμε ότι ο πολιτικός λόγος του Γιώργη, περιέχει πάντα τρανταχτά επιχειρήματα όσο και ειρμό.
Ο κ. Κουκουράκης συνοδευόμενος από αρκετούς φίλους του, ήταν σταθερός και ξεκάθαρος. Ναι στην συνεργασία αλλά με όρους. Μάλιστα φαίνεται ότι του αρέσει το "πολιτικό" παιχνίδι και δεν λέει ποτέ όχι όταν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν... μάλιστα είναι ένα από τα προτερήματα του.... να ακούει δηλαδή!!
Ο κ. Κουνελάκης σταθερός χρόνια τώρα και μάλλον αυτός είναι και ο μόνος που έχει τον απάνω λόγο να θέλει την συνεργασία, μιας και είναι δύσκολο να τα βάλει με τα " θεριά" ..όπως παρουσιάζονται σήμερα οι  ... υπόλοιποι.
Ο κ. Μυλωνάκης δεν ήταν παρών, αλλά διαβάστηκε μια επιστολή του που ..σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Είναι και ο μόνος που δεν κουβεντιάζει για τέτοιου είδους συνεργασία !!!
Τέλος θέλω να αναφερθώ στο Σπύρο μας, τον γιατρό τον κ. Καστανάκη,  παρ΄ολο που βάλλεται για την ιδέα του, είναι αγνός και ξάστερος και λάθος σε όποιους του ρίχνουν μικροκομματικά οφέλη. Αγαπά τον τόπο του, το έχει αποδείξει. Μακάρι να ήταν και άλλοι σαν τον κ. Καστανάκη.
 Τέλος θα έχουμε και συνέχεια την ..Πέμπτη. 
Υ.Σ Οι πολίτες πάντως σίγουρα θα είναι απόντες, ίσως όμως συγκινηθούν και αλλάξουν γνώμη, μερικοί εκλεγμένοι μας!!!

ΟΙ ΑΠΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ

-Γιατί δεν εκδίδει το Ελληνικό Δημόσιο Λαϊκά Ομόλογα, να μπορεί να αγοράσει ο απλός πολίτης 20ετή και 30ετή ομόλογα ελληνικού δημοσίου ;
Διότι οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με 1% και δανείζουν το ελληνικό δημόσιο με 5%
-Γιατί θα δεσμευτούν οι καταθέσεις μας αν ω μη γένοιτο πτωχεύσουμε;
Διότι θα πρέπει να αποπληρώσουμε στις ελληνικές τράπεζες τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου που έχουν αγοράσει.
-Γιατί δεν επιτρέπουν στους Έλληνες αγρότες να παράγουν οι ίδιοι βιο-ντίζελ με μηχανήματα που κοστίζουν 3000 ευρώ, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, και να μειώσουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων;
Για να κερδίζουν μονίμως εκείνοι που έχουν τα διυλιστήρια.
-Τι θα κάνουμε για αυτό;
Αγρότης – Κρήτη
τροκτικο

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ


Τελικά όσο περνάει ο καιρός και παλιώνει το βίντεο αυτό, καταλαβαίνουμε τι μας..σέρβιρε ο ατιμούλης.......όχι νέα βάρη στους χαμηλόμισθους ...... σωστοί ..δίκαιοι........γελοίοι!!!

ΝΑΙ ΜΕΝ..ΑΛΛΑ

Φώναζα για την απαράδεκτη κατάσταση της εκμετάλλευσης του ακρωτηρίου της Γραμβούσας, που ενώ υπάρχουν μελέτες και μελέτες για να μπορέσει ο δήμος να εκμεταλλευτεί και να μην γίνεται "ζητιάνος" στην ίδια του την περιοχή, εντούτοις αδιαφορούσε! Την περασμένη βδομάδα ήλθε λοιπόν η έγκριση από την περιφέρεια για να εισπράττει επιτέλους ο δήμος από κάθε επισκέπτη της Natura . Είτε δηλαδή μπαίνει με αυτοκίνητο από Καλυβιανή είτε πάει με το καραβάκι θα εισπράττει το Ευρουλίνη...που σε περίοδο "ξηρασίας" θα μαζεύει ένα πολύ καλό ποσό. Πάνω λοιπόν που χαιρόμουν που ο αγώνας μου δικαιώθηκε...με ενημέρωσαν ότι δεν έχουν πλάνο πως θα τα εισπράττουν και παραμένει η απόφαση στο συρτάρι ......
Υπολογίζω επειδή είναι και περίοδος εκλογών η είσπραξη να γίνει με την νέα δημοτική αρχή μας. Ποιος θα αναλάβει το ρίσκο τώρα;
Μήπως είναι καλό να την δώσουμε την μελέτη σε καμιά εισπρακτική εταιρεία;

ΛΙΜΑΝΙΑ

"Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυσης της Προσπελασιμότητας» χρηματοδοτεί έργα υποδομής σε μεγάλα λιμάνια της χώρας (κυρίως εθνικής σημασίας έργα). Στην παρούσα φάση η χρηματοδότηση των λιμανιών της Σούδας, του Κισάμου και του λιμένα της Μαύρης Λιμνώνα στη Χώρα Σφακίων δεν προβλέπεται από το προαναφερόμενο εγκεκριμένο πρόγραμμα.
-Εφόσον όμως ολοκληρωθεί η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών από τους  αρμόδιους φορείς (Λιμενικό Ταμείο Χανίων, ΟΑΔΥΚ ή οικείους Δήμους) για τα περιγραφόμενα στην παραπάνω αναφορά έργα στα Λιμάνια Σούδας, Κισάμου και Χώρας Σφακίων, υπάρχει η δυνατότητα ένταξη τους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013
..είπαν οι κ. Μακριώτης και Αρναουτάκης στον βουλευτή Χανίων κ. Σκουλάκη, σχετικά με τα Λιμενικά έργα στον Νομό μας.
Ίσως είναι η πρώτη φορά που θα συμφωνήσω με τον κ. Μακριώτη, μάλιστα θα περίμενα μια ποιο σκληρή απάντηση από μέρους του υπουργού...

Κάπως έτσι.."Τι τα θέλετε τα λιμενικά έργα αφού στο λιμάνι σας δεν μπαίνει ούτε ψαροκάικο πια. Για να ψαρεύουν οι αργόσχολοι ή για να κάθονται οι λιμενεργάτες να αγναντεύουν το απέραντο γαλάζιο. Αρκετά σας δώσαμε για να το κάνετε υπερσύγχρονο πάρκινγκ φτάνει η σπατάλη".
Φυσικά πονηρή και η απάντηση του κ. Αρναουτάκη... όμως αν περιμένουμε εκπόνηση μελετών για να δούμε έργο στην Κίσαμο την βάψαμε..υπάρχει κάτι που να μην θέλει μελέτη;

ΟΜΟΡΦΙΕΣ

Μένουμε Ελλάδα φέτος και το "Ε" της Ελευθοτυπίας κάνει μια σύγκριση τις ομορφιές μας, με αυτές του κόσμου, που πραγματικά ..... δεν έχουμε να ζηλέψουμε σε τίποτα.
Στην πρώτη θέση το Ελαφονήσι και πολύ κοντά ο Μπάλος. 
Παρακάτω δείτε πως και με ποιες περιοχές μας συγρίνει:
Το Ελαφονήσι με την Ταϊτή, τη Χαλκιδική με την Καραϊβική, την Κέρκυρα με την Τοσκάνη, τον Μπάλο με τις Μαλδίβες, το Πήλιο με το Τιρόλο, τη λίμνη Πλαστήρα με την Ελβετία, τη Μάνη με το Σαν Τζιμινιάνο της Ιταλίας, τη Μύκονο με την Ιμπιζα, τη Ρόδο με τη Μάλτα, τον Βίκο με το Γκραν Κάνιον, την παραλία της Βοϊδοκοιλιάς με τις Σεϋχέλλες και τη Μονεμβασιά με την Πούλια της Ιταλίας.  

Μάλιστα γράφει για τον Μπάλο......
"Οπτική και αισθητική πανδαισία για λίγους και εκλεκτούς (και ανθεκτικούς επίσης), η παραλία του Μπάλου στη βορειοδυτική Κρήτη είναι ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, αμόλυντο από τον άνθρωπο που προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες."

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ

Κλείδωσε λένε στα Χανιά η υποψηφιότητα του Μανώλη Σκουλάκη με απόλυτη πλειοψηφία, θα ανακοινωθεί την Πέμπτη. Τώρα στην δική μας γειτονιά μάλλον η "τυχερή" θα είναι η κ. Σκουλάκη που όπως δείχνουν τα πράγματα θέλει να συνεχίσει ..... έτσι και αλλιώς!
Η αποψινή συνάντηση των εν τη ενώσει αυτοδιοικητικών μάλλον πάει στον βρόντο και το μόνο που απομένει ακόμα να μάθουμε είναι αν οι κ. Κουνελάκης και κ. Καλαιτζάκης, θα συνεργαστούν με κάποιους ή θα κατεβούν ...... έτσι και αλλιώς, προσδοκώντας να πιάσουν το μέτρο εκλογής!
Άξιο σχολίου, για τα ηγετικά καμώματα των υποψηφίων στην γειτονιά μας, είναι ένα μικρό αρθράκι στα Χανιώτικα Νέα της Δευτέρας, που για όσους μιλούν Κισσαμίτικα, είναι ευκολονόητο να καταλάβουν ποιους εννοεί αλλά και άλλα πολλά! Πάντως ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα και ίσως από την Πέμπτη, που θα ανακοινωθούν οι πράσινες υποψηφιότητες, κάποιοι αλλά και κάποιες φυλλάδες να πάρουν θέση! Την λάσπη έτσι και αλλιώς δεν θα την αποφύγουμε όπως πάμε!!!

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Εγκρίθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC) η χρηματοδότηση της πρότασης για την υλοποίηση εξειδικευμένων δράσεων με στόχο την προβολή του Κρητικού Ελαιολάδου, ύψους 36.270,00 € που είχε υποβάλει στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC), στα πλαίσια της πρόσκλησης ‘GRANTS FOR OLIVE OIL PROMOTIONAL ACTIVITIES 2010”, το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων σε συνεργασία με τo ‘Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας’. Αντικείμενο της πρότασης είναι η υλοποίηση τριημέρου προγράμματος για την προβολή του Κρητικού Ελαιολάδου σε ομάδα διεθνώς αναγνωρισμένων δημοσιογράφων γαστρονομίας από την Ελλάδα, ΗΠΑ, Καναδά, Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία και Σουηδία. Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει την υλοποίηση σεμιναρίου για την ποιότητα και τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του Κρητικού Ελαιολάδου με παράλληλη υλοποίηση γευσιγνωσίας ελαιολάδου στο Ινστιτούτο και την ανάδειξη της κεντρικής του θέσης στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κρητική Διατροφή. Παράλληλα θα υλοποιηθούν πρακτικά σεμινάρια Κρητικής κουζίνας με βάση το ελαιόλαδο, επισκέψεις σε μνημειακά ελαιόδεντρα, παρακολούθηση της διαδικασίας παραγωγής στο χωράφι και εξαγωγής σε ελαιουργεία, ενώ θα δημιουργηθεί έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό ενημέρωσης του καταναλωτή. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί την ελαιοκομική περίοδο 2010 (αρχές Δεκεμβρίου) και οι προσκεκλημένοι δημοσιογράφοι θα επισκεφτούν και τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, ούτως ώστε να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και του τοπικά παραγόμενου ελαιολάδου, ενισχύοντας και την έννοια της Κρήτης ως γαστρονομικού προορισμού με μεγάλο πλούτο και ποικιλία.

12ος ΘΕΟΧΑΡΑΚΕΙΟΣ

Ο νικητής Μπερσαλάς  (Μαρόκο)
Στις γυναίκες νικήτρια  η Αγγλίδα Λέβελς

GRAFFITI

Η Σκαλίδη ήταν κάποτε ο δρόμος που έσφυζε από ζωή. Μαγαζιά, φασαρία, ζωντάνια, ήταν ο δρόμος στο Καστέλλι.  Δυστυχώς με τα μέτρα που δεν πήραν έγκαιρα οι δημοτικές αρχές μας... για το παρκάρισμα, για το ξεβρόμισμα των ερειπωμένων μαγαζιών, αλλά και την εγωιστική διαμόρφωση του χώρου από τους πρώην άρχοντες, έφεραν την ερήμωση. Τα μαγαζιά το ένα-μετά το άλλο κλείνουν. Θυμίζει τριτοκοσμικές περιοχές, και οι λίγοι που απόμειναν δύσκολα θα ξεχρονίσουν!
Το μόνο καλό είναι τώρα που ερήμωσε το...παρκάρισμα απαγορεύεται, μάλιστα με απόφαση της αστυνομίας. Για γέλια λοιπόν η κατάσταση. Φανταστείτε ότι κάθε ένας μπορεί να κάνει ότι γουστάρει ιδιαίτερα στην ..περιουσία του δήμου . Γιρλάντες από φτηνά τούβλα, κλάδεμα δένδρων όπως του αρέσει, ξερίζωμα ακόμα  δένδρου..αν δεν βγάζει ..καλό σπόρο! Μια λύση απόμεινε....για να δώσουμε και λίγο χρώμα στην ζωή μας, να αφήσουμε ελεύθερους τους νεαρούς να δημιουργήσουν...τίποτα άλλο δεν σώζει την ανατολική Σκαλίδη!!!

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ


Τι έγιναν τα παιδιά των Ελλήνων ανταρτών;
«Απαγωγή ή σωτηρία» είναι ο τίτλος ραδιοφωνικής εκπομπής της Γερμανίδας δημοσιογράφου Μάργκοτ Όβερατ. Το θέμα της: «Τα παιδιά των ανταρτών» που μεταφέρθηκαν στο τέλος του εμφυλίου στις τότε σοσιαλιστικές χώρες.
60 χρόνια έχουν περάσει από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, που θεωρείται ένα από τα σκοτεινά κεφάλαια της ευρωπαϊκής ιστορίας και παραμένει εν πολλοίς άγνωστος στον μέσο Ευρωπαίο και Γερμανό. Ακόμη πιο άγνωστο είναι ένα πολλαπλά διαστρεβλωμένο γεγονός εκείνης της περιόδου: η μεταφορά των «παιδιών των ανταρτών» στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Γεγονός που είναι γνωστό στη μετεμφυλιακή, καθεστωτική γλώσσα ως «παιδομάζωμα».
Με το μοναδικό αυτό γεγονός καταπιάστηκε πρόσφατα μια Γερμανίδα δημοσιογράφος, η Μάργκοτ Όβερατ από τη Βρέμη. Η κ. Όβερατ μίλησε με τουλάχιστον 10 από τα τότε «παιδιά της πολιτικής προσφυγιάς» που ζουν ακόμη στην Ουγγαρία. Συνεχίζει μάλιστα να μελετά εξαντλητικά τις συνθήκες διαβίωσης όλων αυτών των παιδιών στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες με πρώτη και καλύτερη την πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. «Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ», μας είπε η Γερμανίδα δημοσιογράφος, "ότι στον ελληνικό εμφύλιο χιλιάδες παιδιά, τα «παιδιά των ανταρτών» φυγαδεύτηκαν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες για να γλυτώσουν από τυχόν αντίποινα ή από την εθνικά λεγόμενη διαπαιδαγώγηση σε κάποιο άσυλο παίδων».
περισσότερα

O ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΑΝΗ ...

 .... και πραγματικότητα!
Γράφει ο Μανούσος Γ. Βολουδάκης
Γραμματέας Νέων Τεχνολογιών, Έρευνας και Καινοτομίας Ν.Δ.,
πρ. βουλευτής Χανίων.
Πρόσφατα έχουν έλθει στο προσκήνιο ιδεολογικά ζητήματα της κεντροδεξιάς για τα οποία στην πατρίδα μας -αλλά και διεθνώς- επικρατεί σύγχυση. Για παράδειγμα : Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα βασισμένο στις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Σε τι διαφέρει όμως ο κοινωνικός φιλελευθερισμός από ένα φιλελευθερισμό χωρίς επιθετικούς προσδιορισμούς; Πώς τοποθετούνται οι πολιτικές αυτές φιλοσοφίες στον άξονα Δεξιά –Αριστερά ; Ποια πρέπει να είναι η απάντηση του κοινωνικού φιλελευθερισμού στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης, ώστε το μήνυμα να γίνει κατανοητό από τους πολίτες και συνακόλουθα να αποτελέσει ουσιαστική προοπτική εξόδου από την κρίση; Το κείμενο που ακολουθεί είναι μια προσπάθεια πολιτικής προσέγγισης του θέματος και δεν έχει αξιώσεις φιλοσοφικής ή επιστημονικής ανάλυσης.
Ο φιλελευθερισμός θέτει στο κέντρο της προσοχής του την ελευθερία του ατόμου, και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν. Από αυτή την βασική αρχή προκύπτουν όλες οι πολιτικές προτεραιότητες των φιλελευθέρων.
Ο όρος «κοινωνικός φιλελευθερισμός», χρησιμοποιείται στις ιδεολογικές τοποθετήσεις της Ν.Δ. για να αποδώσει την πολιτική φιλοσοφία της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, με τρόπο που να έχει νόημα στα δεδομένα του πολιτικού λόγου στην Ελλάδα. Παραπέμπει στην

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Μερος Γ'

Πρέβελη
Η παραλία βρίσκεται στα νότια του Νομού Ρεθύμνης, μέσα σε έναν καταπράσινο χώρο στο τέλος του Κουρταλιώτικου φαραγγιού. Καθώς βγαίνετε από τη Μονή Πρέβελης παρκάρετε το αυτοκίνητό σας και ξεκινήστε περπατώντας προς την παραλία με τους φοίνικες. Μετά το φοινικόδασος απλώνεται η αμμώδης παραλία της Πρέβελης με τους υπέροχους καταρράκτες που ξεχύνονται στην θάλασσα. Μια βόλτα με τα πόδια ή με το θαλάσσιο ποδήλατο που θα βρείτε εκεί, θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τις ομορφιές της περιοχής. Η λίμνη Πρέβελη είναι ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα του νησιού. Το τοπίο μοιάζει τροπικό και σίγουρα είναι μια εξόρμηση που θα σας γεμίσει έκπληξη! Πολλοί χαρακτηρίζουν την περιοχή της Πρέβελης, ως έναν επίγειο παράδεισο!
Αγία Γαλήνη
Η παραλία της Αγίας Γαλήνης βρίσκεται περίπου 55 χλμ νοτιοδυτικά από το Ρέθυμνο Κρήτης. Πρόκειται για μια αμμώδη, πανέμορφη παραλία που πήρε το όνομά της από τον οικισμό Αγία Γαλήνη που βρίσκεται εκεί. Είναι απάνεμη και πολυσύχναστη, ενώ δίπλα υπάρχει κι ένα ποτάμι που οδηγεί σε μία άλλη ακτή. Η παραλία είναι πολύ οργανωμένη και οι επισκέπτες έχουν πάρα πολλές επιλογές για φαγητό, διαμονή και διασκέδαση και οι λάτρεις της κατάδυσης μπορούν να βρουν εξοπλισμό για το χόμπι τους! Στην περιοχή φτάνουν συνεχώς λεωφορεία από το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, και γενικά η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη. Άλλος ένας τρόπος για να φτάσει κανείς εκεί, είναι με καραβάκι από κάποια χωριουδάκια της νότιας Κρήτης. Μετά το ποτάμι της Αγίας Γαλήνης (ανατολικά) υπάρχει άλλη μια παραλία. Είναι βοτσαλωτή, κι εκεί, σε αντίθεση με την κεντρική παραλία, δεν υπάρχει προφύλαξη από τους ισχυρούς ανέμους. Δεν είναι οργανωμένη και δεν έχει παροχές όπως διαμονή ή φαγητό, αλλά επικρατεί ησυχία και είναι ιδανική γι' αυτούς που προτιμούν ένα ήρεμο μπάνιο. Εκεί μπορείς να φτάσεις είτε με αυτοκίνητο, είτε με τα πόδια από την Αγία Γαλήνη.
Ίστρο
Περίπου 12 χλμ νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου στο δρόμο προς Ιεράπετρα, βρίσκεται η πανέμορφη παραλία του Ίστρου. Καταγάλανα, καθαρά και κρυστάλλινα νερά, άσπρη άμμος και καταπράσινες πλαγιές είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της ακτής. Υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, καθώς και καντίνα για καφέ ή φαγητό. Η παραλία του Ίστρου είναι ήσυχη και ιδανική για χαλάρωση. Στην περιοχή μπορείτε να βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβερνάκια.
Αγιά Φωτιά
Η παραλία της Αγίας Φωτιάς βρίσκεται 47 χλμ νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου και 12 χλμ ανατολικά από την Ιεράπετρα. Πρόκειται για έναν κόλπο καλά προφυλαγμένο από τους ανέμους με πολλά πεύκα και ελιές στην παραλία, για σκιά και χαλάρωση. Τα νερά είναι καθαρά και καταγάλανα, και η παραλία αμμώδης. Υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες, καθώς και καφετέριες, ταβερνούλες και ενοικιαζόμενα δωμάτια για μια πιο άνετη διαμονή. Αν επισκεφθείτε την Αγία Φωτιά μην ξεχάσετε να δείτε και τις γύρω παραλίες της περιοχής, την Αχλιά και τον Μακρύ Γιαλό.
Άγιος Νικήτας
Η παραλία Άγιος Νικήτας βρίσκεται περίπου 85 χλμ νοτιοανατολικά από το Ηράκλειο, πολύ κοντά στην παραλία Τσούτσουρος. Είναι μια βοτσαλωτή παραλία και καθόλου οργανωμένη. Αν σας αρέσει η ηρεμία και η απομόνωση, σας την συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Θα ήταν καλό όμως πριν την επισκεφθείτε να έχετε ενημερωθεί για το δελτίο καιρού, διότιn η περιοχή δεν προφυλάσσεται από τους ανέμους! Εκεί κοντά βρίσκεται και το Μοναστήρι του Αγίου Νικήτα από το οποίο πήρε και την ονομασία της η παραλία!
Μπαλί
31 χλμ από το Ρέθυμνο και 42 χλμ από το Ηράκλειο, βρίσκεται το Μπαλί. Είναι ένα όμορφο μικρό ψαροχώρι που ανά τα χρόνια έχει αποκτήσει έντονη τουριστική ζωή. Η κεντρική παραλία του Μπαλί με το ψιλό βοτσαλάκι, είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες του Ν. Ρεθύμνης. Είναι καθαρή, οργανωμένη και παρέχει θαλάσσια σπορ, ξαπλώστρες, εστιατόρια και καφετέριες. Στην περιοχή υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Κοντά στην κεντρική παραλία υπάρχουν κι άλλες πιο μικρές και πιο ήρεμες. Το Μπαλί είναι ιδανικό για ήσυχες διακοπές.

Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω το http://www.2811.gr γιατί από εκεί αντλώ τις πληροφορίες για τις παραλίες που σας παρουσιάζω.

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙ....

Εντός της επόμενης βδομάδας θα ανακοινωθεί το πρόσωπο που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ στην γειτονιά μας. Η απόφαση -λένε- έχει παρθεί και μάλιστα με την ανακοίνωση του ονόματος, θα ακολουθήσουν και δυο επιστολές προς του άλλους υποψήφιους, που θα δικαιολογούν, το γιατί και πως έγινε αυτή η εκλογή! Μάλιστα η μια θα δημοσιοποιηθεί κιόλας για τον...φόβο των Ιουδαίων!
Αν και όλο αυτόν τον καιρό υπήρχε μια σύγχυση ως προς τα που θα βαδίσει το επίσημο ΠΑΣΟΚ, μετά και την δήλωση γνωστού Χανιώτη βουλευτή, ότι θα στηριχθεί αυτός που έχει χρόνια στο κόμμα, μάλλον η υποψηφιότητα θα είναι γένους θηλυκού! Ίδωμεν!!!

ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

H συνάντηση που έγινε στις 8/6/2010 των πολιτών της Κισάμου με τους υποψηφίους Δημάρχους για την κατάρτιση ενιαίου ή διευρυμένου ψηφοδελτίου στο Δήμο Κισάμου τελικά θα έχει και συνέχεια. 
Δευτέρα 28 του Ιούνη στο δημαρχείο ξεκινάει ο δεύτερος γύρος της ομαδικής κουβέντας - ατομικές έγιναν πολλές στο μεσοδιάστημα- που αν και είναι .. αδιέξοδος ως προς το θέμα ηγεσία...εν τούτοις κάνει καλό στην χρόνια υπεροψία μας!
Παρ' όλο που ήμουν και είμαι υπέρ των συνεργασιών και των κοινών ψηφοδελτίων δεν μπορώ να μην κρίνω την αντιλαϊκή συμπεριφορά μερικών που ενώ ζητούν συνεργασία για το καλό του τόπου, από την άλλη κάνουν διεργασίες για μια κομματική κάθοδο ... μάλιστα με επίσημο χρίσμα! Αυτό είναι και το μεγαλύτερο αδιέξοδο στην .... ντόπια δημοκρατία μας!
Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι ξεκίνησαν νωρίς με υποσχέσεις και τάματα και μάλλον κούρασαν τον κόσμο. Όμως ένα είναι το σίγουρο, αν και εφόσον δεν τα βρουν για ένα διευρυμένο ψηφοδέλτιο οι υποψήφιοι δήμαρχοι ...έ τότε θα δούμε την κάθοδο και των 5, άνευ συνεργασίας και ουσίας .....όπως γίνεται πάντα!

ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΙΑΣ

Μετά τον επιτυχημένο πρώτο αγώνα δεξιοτεχνίας στην παραλία του Σταυρού στο Ακρωτήρι, δεν θα μπορούσε παρά να υπήρχε και η ανάλογη συνέχεια. Η Α.Λ.Α. Χανίων διοργανώνει την Κυριακή 27 Ιουνίου 2010 και ώρα 10:30 το πρωί, αγώνα Δεξιοτεχνίας στο Καστέλι Κισσάμου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ποσότητα των βροχοπτώσεων από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Μάϊο του 2010 είναι μειωμένη σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2009, ενώ και η συνολική βροχόπτωση είναι μειωμένη κατά 100 χιλιοστά (705 mm το 2008-09 και 595 mm το 2009-10). Αφού δεν είχαμε   βροχές μέχρι και τον Ιούνιο, για να καλυφθούν οι ανάγκες των βασικών καλλιεργειών του νομού (ελιά και εσπεριδοειδή), η άρδευση θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες σε νερό για να εξασφαλισθεί ικανοποιητική παραγωγή. Για την εξοικονόμηση νερού στην γεωργία, που καταναλώνει το 82% του νερού στην Κρήτη, ιδιαίτερα την φετινή περίοδο μειωμένης διαθεσιμότητας, οι αγρότες θα πρέπει να εφαρμόζουν την ‘ορθή αρδευτική πρακτική’, που συμβάλει στην εξοικονόμηση νερού, την προστασία του περιβάλλοντος και την αύξηση της ποσότητας και ποιότητας της παραγωγής.
Συγκεκριμένα οι αγρότες θα πρέπει να
- εγκαταστήσουν σύγχρονα συστήματα άρδευσης (σταγόνες, κλπ) που εξοικονομούν νερό, μετά από σχετική μελέτη.
- μειώσουν τις απώλειες νερού με τη βελτίωση ή αντικατάσταση του δικτύου μεταφοράς και διανομής του νερού
- σχεδιάζουν την άρδευση με βάση τις συνθήκες κάθε περιοχής (κλίμα, έδαφος)
- ενημερώνονται  για τις ανάγκες τις καλλιέργειάς τους σε νερό από τους ειδικούς γεωπόνους
- εφαρμόζουν τεχνικές ελλειμματικής άρδευσης όταν υπάρχει έλλειψη νερού
- ποτίζουν συνήθως κατά τις βραδινές ώρες για να μειώνουν τις απώλειες λόγω εξάτμισης
- τοποθετήσουν υδρόμετρα για τον έλεγχο της ποσότητας νερού που χρησιμοποιούν για άρδευση και να ενημερώνονται για την τιμή του νερού
- χρησιμοποιούν σύστημα υδρολίπανσης για την εφαρμογή των λιπασμάτων
- συντηρούν αποτελεσματικά το αρδευτικό δίκτυο (χρήση HCl 30% σε ποσότητα 4-6 lt ανά m3 νερού) στο τέλος κάθε αρδευτικής περιόδου.
Η υπερ-άρδευση μπορεί να  προκαλέσει:
Περιοδική έλλειψη νερού σε άλλους παραγωγούς
Ασφυκτικές συνθήκες στο έδαφος για την καλλιέργεια
Ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη ασθενειών
Απώλεια θρεπτικών στοιχείων λόγω  έκπλυσης ή βαθιάς διήθησης
Μόλυνση του υπόγειου υδροφορέα από αγροχημικά
Μείωση της παραγωγής και της ποιότητας των προϊόντων
Αύξηση του κόστους παραγωγής

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ  ΚΑΙ ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ 
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΑΠΟΒΛΉΤΩΝ
  Πληροφορίες  Δρ. Κ. Χαρτζουλάκης
  Τηλ:  28210 83442

Ο ΧΡΟΝΟΣ

Ευρισκόμενος στα πρόθυρα του θανάτου ο Μ. Αλέξανδρος, συγκάλεσε τους στρατηγούς του και τους κοινοποίησε τις τρεις τελευταίες επιθυμίες του. 
1. Να μεταφέρουν το φέρετρό του στους ώμους και να το περάσουν από τους καλύτερους γιατρούς της εποχής.
2. Τους θησαυρούς που είχε αποκτήσει, ασήμι, χρυσάφι, πολύτιμους λίθους, να τους σκορπίσουν στη διαδρομή μέχρι τον τάφο του.
3. Τα χέρια του να μείνουν να λικνίζονται στον αέρα, έξω από το φέρετρο, στη θέα όλων. 

Ένας από τους  στρατηγούς, έκπληκτος από τις ασυνήθιστες επιθυμίες, ρώτησε τον Αλέξανδρο ποιοι ήταν οι λόγοι. 
Ο Αλέξανδρος του εξήγησε:
1. Θέλω οι πιο διαπρεπείς γιατροί να σηκώσουν το φέρετρό μου, για να μπορούν να δείξουν με αυτό τον τρόπο ότι εκείνοι δεν έχουν, μπροστά στο θάνατο, τη δύναμη να θεραπεύουν!
2. Θέλω το έδαφος να καλυφθεί από τους θησαυρούς μου, για να μπορούν όλοι να βλέπουν ότι τα αγαθά που αποκτούμε εδώ, εδώ παραμένουν!
3. Θέλω τα χέρια μου να αιωρούνται στον αέρα, για να μπορούν οι άνθρωποι να βλέπουν ότι ερχόμαστε με τα χέρια άδεια και με τα χέρια άδεια φεύγουμε, όταν τελειώσει για εμάς ο πιο πολύτιμος θησαυρός που είναι ο χρόνος! 

" Ο ΧΡΟΝΟΣ" είναι ο πιο πολύτιμος θησαυρός που έχουμε, γιατί είναι περιορισμένος. Μπορούμε να δημιουργήσουμε χρήμα, αλλά ΟΧΙ περισσότερο χρόνο. Όταν αφιερώνουμε χρόνο σε ένα πρόσωπο, του παραχωρούμε ένα μέρος από τη ζωή μας που ΠΟΤΕ δεν θα μπορέσουμε να αναπληρώσουμε.
ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ που μπορείς να δώσεις σε κάποιον είναι ο χρόνος σου και ΠΑΝΤΑ χαρίζεται στην οικογένεια και σε έναν καλό φίλο!

ΣΕ 303 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΟΜΙΛΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Τα ελληνικά είναι μια δύσκολη και λίγο ομιλούμενη γλώσσα.
Ποιος γνωρίζει όμως πως στην Αυστραλία υπάρχουν 18 πανεπιστημιακές σχολές και 149 δημόσια σχολεία που διδάσκουν τη νεοελληνική γλώσσα, στην Ινδία δύο πανεπιστημιακές σχολές, στην Ιταλία 15 πανεπιστημιακές σχολές και τρία δημόσια σχολεία, στην Ισπανία 20 πανεπιστημιακές σχολές και τρία δημόσια σχολεία; Αλλά και στη Συρία, τη Λιθουανία, την Ιαπωνία, τη Νότιο Αφρική, τη Βενεζουέλα, τη Σλοβενία, τη Ρωσία, το Ισραήλ...
Διευθύνσεις και πληροφορίες για όλα τα ακαδημαϊκά, δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα που παρέχουν μαθήματα της ελληνικής γλώσσας στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό περιέχει ο οδηγός στην...
αγγλική με τον τίτλο «Institutions Offering Courses of Modern Greek in Greece and abroad» (Ιδρύματα που προσφέρουν μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας στην Ελλάδα και το εξωτερικό) που εξέδωσε το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων του υπουργείου Παιδείας.
Ο νεοεκδοθείς οδηγός παρέχει διευθύνσεις και πληροφορίες για 303 πανεπιστημιακές σχολές σ' ολόκληρο τον κόσμο και για 269 δημόσια σχολεία, αφενός για μαθήματα «νέας ελληνικής για ξένους» που παρέχονται με οργανωμένο τρόπο στην Ελλάδα (από ακαδημαϊκούς, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς) και αφετέρου για τα πλήρη προγράμματα νεοελληνικών σπουδών, τα προσφερόμενα από πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.
Σε επίμετρο δίνονται: μικρή δειγματοληψία κοινοτικών (παροικιακών, εκκλησιαστικών κ.ά) σχολείων στην αλλοδαπή όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, βασική βιβλιογραφία εγχειριδίων και βοηθημάτων για τη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως ξένης γλώσσας και τέλος οι διευθύνσεις των ελληνικών προξενικών αρχών στο εξωτερικό, όπου μπορούν να απευθύνουν οι ενδιαφερόμενοι τα σχετικά ερωτήματά τους.
Η νέα έκδοση αποτελεί πλήρη αναθεώρηση και συμπλήρωση της έκδοσης του 1995 με τον ίδιο τίτλο.
Ο οδηγός ­ όπως και οι δώδεκα μέχρι σήμερα εκδόσεις του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ­ διατίθεται μέσω του βιβλιοπωλείου της «Εστίας» ενώ το υλικό του θα είναι σύντομα προσπελάσιμο και στους επισκέπτες της ηλεκτρονικής σελίδας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στο διαδίκτυο 

ΠΗΓΗ

ΝΤΟΜΑΤΟΠΟΛΕΜΟΣ

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ

 Αγώνας δρόμου γίνεται για να ενταχθούν περισσότερα έργα και μελέτες στο ΠΕΠ Κρήτης. Το ζητούμενο είναι να έχουμε ώριμα έργα και μελέτες, ώστε αυτά να μπορέσουν να δημοπρατηθούν  και ν' απορροφήσουν  πόρους του ΕΣΠΑ από το 2011 έως το 2013. Τώρα η απορρόφηση του ΠΕΠ Κρήτης φθάνει το 12% και ο  στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου αυτό το ποσοστό να έχει φθάσει το 15%.
Αυτά επισημάνθηκαν, κατά τη διάρκεια της 3ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης  του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, που πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο Minoa Palace στον Πλατανιά Χανίων.
Ερώτηση άνευ ουσίας και σημασίας ...πόσα έργα έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από την γειτονιά μας; 

Ο αγώνας δρόμου μάλλον δεν αφορά εμάς μιας και εμείς είμαστε καλοί στον ανώμαλο της αραξοκαρεκλιάς!!

ΑΠΟΨΗ

Τρομοκρατικό χτύπημα ή μια ακόμη προβοκάτσια;
Ο τραγικός θάνατος του 51χρονου υπασπιστή του Χρυσοχοΐδη, αναπόφευκτα θα χρησιμεύσει ως κύριο θέμα αναφοράς όλου του τύπου και των καναλιών στον συγκεκριμένο κρίσιμο χρόνο που θα μπαίνουν στην προκρούστειο συνεδρίαση της Βουλής τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων για να στρέψει αλλού τον ενδιαφέρον των πολιτών.
Θα βρουν και άλλοθι όσοι εκ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ διατηρούσαν αντιρρήσεις και επιφυλάξεις για τις διατάξεις του νέου ανοσιουργήματος και χωρίς να ψάχνουν για δικαιολογίες θα στηρίξουν τον νόμο του ΔΝΤ και του Λοβέρδου.
Αντικειμενικά λοιπόν, το σημερινό τρομοκρατικό χτύπημα, φοβόμαστε ότι θα λειτουργήσει αντίθετα με τους σκοπούς που οι "επαναστάτες" ίσως  απέβλεπαν.
Από κάποιους θα χαρακτηριστεί ως προβοκάτσια, ενάντια στα συμφέροντα του δεινοπαθούντος Ελληνικού λαού και ιδιαίτερα του εργατικού κινήματος.
Απορίας άξιον είναι πως στις μέρες που επιβάλλονται τα χειρότερα και σκληρότερα μέτρα ή τις μέρες που εκφράζεται ή αναμένεται να εκφραστεί σύσσωμη η λαϊκή αντίδραση και οργή, κάποια παρόμοια γεγονότα έρχονται για να επιχειρηθεί να ανατραπεί η δημιουργηθείσα δυναμική.
Και φυσικά στέλνουν στο θάνατο ανθρώπους που δεν ευθύνονται ούτε για τον κατήφορο της χώρας αλλά και ούτε για την βαρβαρότητα στην οποία οδηγεί η πολιτική και αποφάσης της "σοσιαλιστικής" κυβέρνησης.
Δεν θα πρέπει να μας πτοήσουν οι δημοσιοκάφρικες αναλύσεις και προτροπές που ενδεχόμενα θα επιχειρήσουν να γεμίσουν και πάλι ενοχές το κίνημα και τους εργαζομένους.
Στεκόμαστε αμετακίνητοι απέναντι στις πολιτικές του ΔΝΤ και των πολιτικών που τις εφαρμόζουν.

Ακτιβιστής

ΤΑ ΓΑΛΑΖΙΑ

Οδηγία να αποφεύγουν να παρίστανται σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούν υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι οι οποίοι δεν έχουν πάρει το χρίσμα από τη ΝΔ ..... εξέδωσε η Ρηγίλλης. Φυσικά τα πράγματα είναι απλά ..μην παραβρίσκεστε γιατί ενδεχομένως οι υποψήφιοι να ανήκουν στην Ντόρα. Το κόμμα μάλλον δεν ξέρει ακόμα ποιοι είναι οι Σαμαρικοί και ποιοι οι Ντορικοί και για να μην βρεθεί προ εκπλήξεων λέει ..μακρυά! Αρκετοί υποψήφιοι βρίσκονται με το ένα πόδι από δω και το άλλο από εκεί ....οπότε όλοι κρατούν τις πισινές......Γιαυτό σας λέω ο καθένας έχει το δικαίωμα να πράττει κατά βούληση. Και όπως λέει και η τελευταία δημοσκόπηση 12% ο Σαμαράς, 9% η Ντόρα ...το ματς είναι ντέρμπι ....

 Και μια και μιλάμε για δημοσκοπήσεις είναι νούμερα αυτά για κυβέρνηση και αντιπολίτευση; Σε άλλες εποχές θα είχαν πάρει τον ... μπούλο ομαδικώς!!

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

Τελικά πάει και αυτή η βδομάδα και δεν μάθαμε ποιος θα είναι ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ στην γειτονιά μας. Μάλλον υπάρχει πρόβλημα...!Σκουλάκη-Χαρτζουλάκης-Μυλωνάκης έγραψαν οι εφημερίδες. Είναι όμως έτσι;
Η κ. Σκουλάκη δήλωσε ότι δεν θέλει την κομματική στήριξη και ότι θα κατέβει ..ανεξάρτητη. Ο κ. Μυλωνάκης ευχαρίστησε αυτούς που τον πρότειναν, αλλά μια ενδεχόμενη στήριξη του θα δημιουργούσε τον Γ' παγκόσμιο πόλεμο στην γειτονιά μας, οπότε μας έμεινε η υποψηφιότητα Χατζουλάκη που προτάθηκε και αυτοπροτάθηκε με ένα πλούσιο βιογραφικό!! Ποιος ο ικανός λοιπόν ανάμεσα σε αυτούς τους τρεις για την ,,, Ιπποκράτους;
Μάγοι δεν είμαστε αλλά αν μας έδιναν την ..περίπτωση της επιλογής, θα διαλέγαμε τον Κωστή...για πολλούς και διάφορους λόγους!
Και η αλήθεια είναι ότι αν εφαρμοστούν αυτά που λέει το κυβερνών κόμμα για τις υποψηφιότητες, θα αποτελέσει έκπληξη, αν ο Κωστής δεν στηριχτεί ! Αλλά επειδή τα παιχνίδια είναι πολλά, ας περιμένουμε ακόμα μια βδομάδα!
Φυσικά τον τελευταίο λόγο τον έχουν πάντα ..οι άλλοι!! Ονόματα να μην λέμε;

BITΖΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ


.... το πλοίο φάντασμα
τoυ Βασίλη Κασιμάτη
....Έρχεται, φεύγει σαν "φάντασμα" και κανείς δεν δίνει σημασία ή ακόμα χειρότερα - κανείς δεν το παίρνει χαμπάρι!
Πολλοί ήταν αυτοί - επώνυμοι και ανώνυμοι του Ρεθύμνου που μίλησαν τότε στον Τύπο αλλά και στα τηλεοπτικά Μ.Μ.Ε. για την εν λόγω γραμμή.
«...Κατάντια για το Ρέθυμνο, να φύγει, πρεμούλα, απαράδεκτη κατάσταση, άγονα μυαλά, πλοιάριο μιας άλλης εποχής, ντροπή, αμαύρωση για το τόπο μας», και άλλα πολλά ήταν οι φράσεις και οι λέξεις που ειπώθηκαν για το πλοίο και την εταιρία της συγκεκριμένης γραμμής.
Πολλά ήταν αυτά που επί σειρά μηνών διαδραματίστηκαν παρασκηνιακά έως ότου η ΛΑΝΕ (θυγατρική της ΑΝΕΚ και του Ομίλου Βαρδινογιάννη) καταφέρει να αποσπάσει τη γενναία επιδότηση των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και εν τέλει δρομολογήσει το πλοίο της «ντροπής» που αμαυρώνει το τόπο μας.
Καταρχήν δρομολογήθηκε η ακτοπλοϊκή απομόνωση του Ρεθύμνου ούτως ώστε ερχόμενη η ΛΑΝΕ να φανεί ως «από μηχανής θεός» για το Νομό μας. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι! Το λιμάνι του χαρακτηρίστηκε άγονη γραμμή με τα όποια αρνητικά αποτελέσματα απορρέουν από αυτό.
Με τη παρουσία του Β.Κ. και μόνο στο λιμάνι εμφανίζει το Ρέθυμνο ως μια τριτοκοσμική περιοχή, την ίδια στιγμή που οι γειτονικοί μας νομοί (Ηρακλείου & Χανιά) εξοπλίζονται ολοένα και περισσότερο με πλοία/πλωτά παλάτια καθιστώντας το Νομό μας μη ανταγωνιστικό σε όλες τις μορφές εμπορίου πλήττοντας κυρίως το τουρισμό μας, σημάδι που ήδη φάνηκε τις πρώτες ημέρες του Απριλίου με την σκανδαλώδη-μηδενική εισροή μαθητικού τουρισμού (πενταήμερες εκδρομές) και ξένων τουριστών του Καθολικού Πάσχα.
Δραματικά τα αποτελέσματα και οι οικονομικές επιπτώσεις στην εμπορική και όχι μόνο κίνηση του Ρεθύμνου που περίμενε πως και πως την αναμενόμενη αλλά δυστυχώς μη εμφανιζόμενη τουριστική κίνηση.
Το συγκεκριμένο δρομολόγιο σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ μας έχει απαξιωθεί πλήρως από τους Ρεθυμνιώτες και τους επισκέπτες. Η πληρότητα του δρομολογίου είναι σε άκρως χαμηλά επίπεδα με τους επιβάτες που αποβιβάζονται στο λιμάνι του Ρεθύμνου να μην ξεπερνούν τα .... «δάχτυλα των δύο χεριών».
Λίγα φορτηγά είναι η μόνιμη πελατεία του Σαββατιάτικου μόνο δρομολογίου.
Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ, ρωτήσαμε επιβάτες που αποβιβάστηκαν από το πλοίο για τις εντυπώσεις που αποκόμισαν από το ταξίδι.
Τα αρνητικά:
Δεν υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες ή ασανσέρ καθιστώντας αδύνατη την «ανάβαση» στο πλοίο σε επιβάτες άνω των 40!
Οι υπάρχουσες σκάλες έχουν μεγάλο ποσοστό ανηφορικής κλίσης με αποτέλεσμα να είναι υπερβολικά δύσκολη η μετακίνηση αποσκευών.
Αδύνατη η μεταφορά μωρών με καρότσια.
Απαράδεκτο εστιατόριο.
Παλιές καμπίνες που μυρίζουν κλεισούρα και με καμία απολύτως παροχή που να θυμίζει την εποχή μας.
Συνεχείς καθυστερήσεις και πολλές οι ώρες του δρομολογίου που στις περισσότερες φορές ξεπερνούν το 13ωρο.
Ανύπαρκτες ξενοδοχειακές υπηρεσίες.
Ο χώρος «μη καπνιζόντων» είναι άφαντος και οι ελάχιστες τηλεοράσεις λειτουργούν μόνο με ένα κανάλι.
Απαράδεκτο σέρβις.
Παλαιό σκαρί που αποπνέει ανασφάλεια.

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

O ΜΙΝΑΡΕΣ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ


Όταν οι Τούρκοι έχτιζαν τους μιναρέδες τους, πάντα με σκλάβους, είχαν την συνήθεια στο τελείωμα και πετούσαν ένα σκλάβο από την οροφή του μιναρέ. Θεωρούσαν ότι ο μιναρές θα ήταν στέρεος και γουρλίδικος. Όταν έχτιζαν λοιπόν τον μιναρέ του Καστελλιού εντός του φρουρίου Καλέ είχαν σκλάβους  και ανάμεσα τους και ένα Ρωμιό από τα Καλεριανά, πρωτομάστορα ονόματι Σπύρο Μαυροδημήτρη. Όταν τελείωσε ο μιναρές οι Τούρκοι διάλεξαν  αυτόν  να πετάξουν από την οροφή του μιναρέ. Ο Μαυροδημήτρης όμως ήταν γερός άντρας και δεν σκοτώθηκε από την πτώση.
Από τα Πολυσυλλεκτικά αφηγήματα, του Κατσικανδαράκη Αντωνίου!!
Ο Μιναρές του Καστελλιού ήταν, όπως λέει η εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη, ο καλύτερος  μιναρές που φτιάχτηκε μακριά από την Τουρκία. Ήταν αριστούργημα αρχιτεκτονικό και οι συνδέσεις του γεμάτες με μολύβι. Βρισκόταν νότια του εσωτερικού φρουρίου δίπλα από την διεύθυνση Γεωργίας σήμερα.  Τον έριξαν για το μολύβι του αλλά και για να κτίσουν με τις πέτρες του το 1ο Δημοτικό σχολείο.

ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ

Εσυναντηθήκανε λέει ύστερα από χρόνια τρεις Ανωγειανοί στην Αθήνα, -ο ένας ήτονε ο Ψαραντώνης- και εσυζητούσαν πόσο αγαπούνε και προσέχουνε τις γυναίκες τωνε, τι δώρα τωνε κάνουν για να τις ευχαριστούν - αλλά και για να μη γκρινιάζουν και κρεββατομουρμουρίζουν, και που τις πηγαίνουν διακοπές..
-Εγώ, λέει ο ένας, οπέρυσις επήγα τη γυναίκα μου στο Παρίσι! Στον Πύργο του Άιφελ από κάτω ήπιαμε καφέ! Επεράσαμε πολύ ωραία, και της άρεσενε και οφέτος θα τηνε πάω στη Νέα Υόρκη.
-Εγώ, λέει ο άλλος, οπέρυσις τη γυναίκα μου την επήγα στην Ισπανία. Είδαμε και ταυρομαχίες, καλά επεράσαμε! Οφέτος σκέφτομαι να τηνε πάω στη Σουηδία.
Ο Ψαραντώνης κάθεται αμίλητος και κρατεί την κεφαλή του.
-Εσύ μωρε Αντώνη που επήγες την γυναίκα σου την Κατίνα; τονε ρωτάει ο ένας...
-Στην κορυφή του Ψηλορείτη ανεβήκαμε οπέρυσις το καλοκαίρι και ήτονε πολύ ωραία...
-Και οφέτος;
-Οφέτος σκέφτομαι να πάω να τηνε κατεβάσω...
Το έκλεψα απο τον Δημήτρη Τζανακάκη

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

Χίλιοι εκατό ενενήντα νεκροί από τροχαία ατυχήματα είναι ο απολογισμός της τελευταίας δεκαετίας, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2009 στην Κρήτη, ενώ δυστυχώς τα ποσοστά αυτά αναμένεται να αυξηθούν εξαιτίας της κακής οδηγικής συμπεριφοράς αλλά και των κακών υποδομών.
Αυτά ήταν, μεταξύ άλλων, τα συμπεράσματα που παρουσιάστηκαν χθες το πρωί στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Το τροχαίο ατύχημα στην περιφέρειά μας. Πρόληψη και διαχείριση τροχαίου ατυχήματος- Οδική ασφάλεια» που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κατάστημα Χερσονήσου. Ομιλητές ήταν οι Μανόλης Χαλκιαδάκης, αστυνομικής υποδιευθυντής- διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου, Γιάννης Λιονάκης, διευθυντής ΕΛΠΑ Κρήτης και πρόεδρος «Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.Τ.Α.», Γιώργος Μηλάκης, προϊστάμενος Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου και Δημήτρης Βουρβαχάκης, διευθυντής ΕΚΑΒ Ηρακλείου και πρόεδρος «Προνοσοκομειακής Φροντίδας».
«Στην Κρήτη τα πράγματα δεν είναι καλά και συνεχίζουν να μην εξελίσσονται καλά. Το τελευταίο διάστημα έχουμε 32 νεκρούς από τροχαία ατυχήματα, τη στιγμή που πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαμε 29»
Στατιστικά
Σε όλα αυτά τα δυσοίωνα μηνύματα έρχονται να προστεθούν και τα αρνητικά στατιστικά, που δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν βγαίνουν λάθος…
Συνήθως τα τροχαία ατυχήματα αυξάνονται κατά το τετράμηνο, Ιούλιος-Οκτώβριος, με το 53% των τροχαίων ετησίων να «στριμώχνονται» σε αυτό το χρονικό διάστημα, με το Σεπτέμβριο να διεκδικεί το 16,1%, ενώ στο υπόλοιπο οκτάμηνο να σημειώνεται το υπόλοιπο 47%...
Πρόληψη
Εξαιτίας των μεγάλων ποσοστών υπάρχει επιτακτική ανάγκη για πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση. Ειδικά το νέο σχέδιο Καλλικράτης θα μπορούσε να δώσει ουσιαστικές αρμοδιότητες στους δήμους αλλά και οικονομική βοήθεια που θα οδηγούσαν στη λύση, σύμφωνα με τον κ. Λιονάκη.
Βασική προϋπόθεση φυσικά είναι η συνεργασία με τα σχολεία, καθώς η παιδεία είναι το κλειδί σε αυτήν την

υπόθεση.
«Στην Κρήτη έχουμε μία πολύ κακή και στρεβλή οδηγική συμπεριφορά, ενώ σε συνδυασμό με το δεδομένο ότι οι δρόμοι μας είναι οι χειρότεροι της Ελλάδας, φοβάμαι ότι τα επόμενα δείγματα δεν θα είναι και τόσο αισιόδοξα. Η λύση θα βρεθεί από τη βάση, που είναι η παιδεία» καταλήγει ο ίδιος.
tolmi

ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΑΣ..ΝΕΡΟ ΤΟΥΣ


«Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων», δήλωνε στις 14/9/2009 ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ.
9 μήνες αργότερα, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία μιας εταιρείας «ομπρέλα», με την ονομασία «Ελληνικά Νερά Α.Ε.» κάτω από την οποία θα ενταχθούν η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και άλλες εταιρείες ύδρευσης της χώρας για να μπορέσουν να πουληθούν ως πακέτο στις πολυεθνικές του νερού SUEZ, VEOLIA και RWE.
Σε όλες τις χώρες όπου ο έλεγχος του νερού έχει περάσει σε ιδιώτες, η τιμή του έχει αυξηθεί δραματικά, η ποιότητά του έχει χειροτερεύσει, ενώ η πλημμελής συντήρηση των δικτύων ύδρευσης από τους νέους ιδιοκτήτες – επιχειρηματίες έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των διαρροών και την κατασπατάληση αυτού του πολύτιμου και περιορισμένου φυσικού πόρου.
Το νερό λέμε εμείς ανήκει σ΄ αυτούς που ανήκουν τα βουνά, οι ακτές, ο αέρας και όλα όσα απλόχερα μας προσφέρει η φύση... δηλαδή στον άνθρωπο και όχι σε εταιρείες που σκοπεύουν στο κέρδος και στην εκμετάλλευση των φυσικών και ανθρώπινων πόρων.
ΠΗΓΗ
Λέτε να σχεδιάζουν κάτι παρόμοιο και με τα δικά μας πλούσια νερά ..που απότομα στέρεψαν; Το μέλλον θα δείξει!!

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ


O πρώτος δήμος στην Κρήτη, που θα διεξαγάγει δημοψήφισμα στα τοπικά διαμερίσματα Λιθίνων, Πευκών, Χρυσοπηγής, Αγ. Στεφάνου και Περβολακίων, για τον αν θέλουν την ένωση με το δήμο τους, είναι ο δήμος Σητείας. Μάλιστα το δημοψήφισμα θα γίνει την Κυριακή 27 Ιουνίου παρά τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει το ΔΣ της ΤΕΔΚ που απλά υπενθυμίζει στην δημοτική αρχή Σητείας  ότι "σύμφωνα με το νόμο 3852/2010 μετά την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών μπορεί να ζητηθεί και να αποφασιστεί με τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες η οποιαδήποτε τροποποίηση του νέου διοικητικού χάρτη του νομού μας".
Αντάρτικο λοιπόν  στην Σητεία…… από εκεί να παίρνετε μαθήματα …… όταν σας ρίχνουν στην μοιρασιά!!

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

EΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Να παραχωρήσει η Ελλάδα κυριαρχικά δικαιώματά συγκεκριμένων περιοχών της επικράτειάς της, με τη μορφή δανεισμού, ώστε να αποπληρώσει τα χρέη της, προτείνει με άρθρο του στην εφημερίδα International Herald Tribune (διεθνή έκδοση των New York Times), ο Μάικλ Στράους, καθηγητής γεωπολιτικής στο Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών του Παρισιού.
Σύμφωνα με τον Στράους, ο δανεισμός περιοχών είναι «μέθοδος που χρησιμοποιούν συχνά τα κράτη» για να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Πρόκειται, όπως μας πληροφορεί, για αμοιβαία επωφελή συμφωνία, αφού «ο ένας από τους συμβαλλόμενους αποκομίζει πολύτιμα κεφάλαια, ενώ ο άλλος αποκτά πρόσβαση σε κρίσιμο ζωτικό χώρο». Αναφέρει, μεταξύ άλλων, το παράδειγμα της Ουκρανικής ναυτικής βάσης της Σεβαστούπολης, η οποία μισθώνεται στο Ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, με αντάλλαγμα το ποσό των τριάντα δισεκατομμυρίων ευρώ. Ανάλογες περιπτώσεις είναι και η Αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα, η Διώρυγα του Παναμά και το Χονγκ Κονγκ.
«Υπάρχουν πολλές χώρες που θα έβλεπαν θετικά την ενοικίαση περιοχών στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και άλλα κράτη της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα», σημειώνει ο Στράους, στο άρθρο του με τίτλο «Ένας τρόπος για να σωθεί η Ελλάδα».
Τέλος, ο κ. Στράους θεωρεί επιτυχημένη την τακτική του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου που επιβλήθηκε στη χώρα μας το 1897, όταν οι ξένοι δανειστές της συνέλεγαν απευθείας τους δασμούς και τους φόρους από το λιμάνι του Πειραιά και τα κρατικά μονοπώλια, ώστε να συλλέξουν τα τοκοχρεολύσια που τους χρωστούσε η Ελλάδα.

Aντε με το καλό.... και δυτικά μας είναι το Ποντικονήσι... 

ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ....

Γιατί  έχω την εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ στα Χανιά θα στηρίξει τον μικρότερο στην τάξη υποψήφιο του;  
Γιατί έχω την εντύπωση ότι αυτό θα επιδράσει σαν ντόμινο και στην περιοχή μας;
Γιατί έχω την εντύπωση ότι η έκπληξη στον δήμο Κισάμου, θα είναι τεράστια όταν με το καλό ανακοινωθούν τα ονόματα των προτεινόμενων από το ΠΑΣΟΚ υποψηφίων;
Γιατί έχω την εντύπωση ότι η τωρινή δημοτική αρχή αρχίζει να γλυκοκοιτάζει τις συνεργασίες;
Γιατί τέλος έχω την εντύπωση ότι ο ισχυρός άνδρας της περιοχής μας, δεν είναι πλέον αυτός που νομίζουμε;
Αν ενώσετε τις απαντήσεις, θα δείτε ποιον πιστεύω ..και όχι μόνο εγώ, ότι θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ στην Κίσαμο για δήμαρχο!!!

ΤΣΑΜΠΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Γνωστό ταξιδιωτικό γραφείο της Γερμανίας επιδιώκει τώρα να αναστρέψει την αρνητική τάση και προσφέρει έκπτωση, μέχρι και 100 ευρώ το άτομο, σε 70 ξενοδοχεία της Ελλάδας, σε όποιον κλείσει μέχρι τις 10 Ιουλίου. Αυτή είναι η εκστρατεία που φαίνεται ότι αποδίδει...τσάμπα πράμα ο τουρισμός στην Ελλάδα.
Τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι κλειστά και για τον φόβο της πτώχευσης παρέχουν τώρα έκπτωση, μεταξύ 20 και 30% αλλά προσέξετε στους ξένους. Σε εμάς αντιθέτως υπάρχει αύξηση της τιμής παραμονής μας σε αυτά.
Μήπως πρέπει να πάμε στη Γερμανία για να έλθομε διακοπές στην Ελλάδα μας; Σίγουρα πιο φτηνά μας έρχεται και τα μπόνους είναι  πολύ καλύτερα, 7μέρες στην Ψωροκώσταινα και δώρο το αυτοκίνητο, 4 μέρες μια κρουαζιέρα δώρο. Που τέτοια τύχη για μας;
Φυσικά ξέρετε και πότε τα κάνουν αυτά; Όταν πλησιάζει το φαλίρισμα και προσπαθούνε να μας αρπάξουν και τα ..σώβρακα... οι κατά τα άλλα φίλοι μας Γερμανοί!!!

AΠΟΨΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ

Ήλθε η ώρα για πρώτη φορά να εμπιστευθούμε τους πολίτες της Κισάμου;
Έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα μια συζήτηση για τη δυνατότητα κατάρτισης ενός  διευρυμένου συνδυασμού στην Κίσαμο. Οι περισσότεροι πολίτες συμφωνούν στην αναγκαιότητα μιας τέτοιας προσπάθειας και επικροτούν τις πρωτοβουλίες.
Όμως μέρος των υποψηφίων δημάρχων διαφωνούν στον τρόπο επιλογής του επικεφαλής.
Η Ανεξάρτητη Κίνηση Κισάμου έχει καταθέσει από την πρώτη στιγμή την παρακάτω πρόταση:
Για την συνεργασία των αυτοδιοικητικών δυνάμεων προϋπόθεση είναι, να συμφωνήσουν:
1.    Στο πολιτικό πλαίσιο της συνεργασίας (αρχές της νέας κίνησης).
2.    Στην προγραμματική σύγκλιση (συμφωνία στο πρόγραμμα).
3.    Στην επιλογή του υποψήφιου δημάρχου από τους πολίτες.
Μια συγκεκριμένη ημερομηνία θα κληθούν όλοι οι πολίτες που στηρίζουν μια τέτοια προσπάθεια  να επιλέξουν τον υποψήφιο δήμαρχο.
Είναι μια διαδικασία απλή, δημοκρατική και δίνουμε το δικαίωμα στην κοινωνία και στους δημότες να επιλέξουν τον επικεφαλή και όχι τα κομματικά γραφεία των 5 ή 10 ατόμων.      
Με εκτίμηση
Κουνελάκης Στέλιος
Δημοτικός Σύμβουλος Κισάμου

Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΜΟΙΒΑΙΑ...

Tι λέει ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) της Γερμανίας Γιώργος Χατζημαρκάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό περιοδικό ακινήτων BELLEVUE, σχετικά με τις επενδύσεις Γερμανών στην Ελλάδα. 
Παρακάτω μέρος απο την συνέντευξη του.....

Ερ.: Με το χέρι στην καρδιά: Θα συνιστούσατε αυτή τη στιγμή σε Γερμανούς να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα;
Απ.: Οπωσδήποτε. Αφενός βιώνουμε αυτή τη στιγμή ένα είδος εξυγίανσης των τιμών, δηλαδή οι τιμές πέφτουν. Αφετέρου σύντομα αναμένονται επενδυτικά προγράμματα της ΕΕ για την περιφέρεια. Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη, γιατί λόγω του αυστηρού προγράμματος λιτότητας υπάρχει ο κίνδυνος αποπληθωρισμού, που θα μπορούσε και πάλι να μεταδοθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ερ.: Θα πρέπει οι Γερμανοί να πουλήσουν τώρα τα ακίνητά τους στην Ελλάδα;

Απ.: Αντιθέτως. Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα μηνύματα ότι δεν εγκαταλείπεται στην τύχη της. Η ελληνική κοινωνία βιώνει μια άνευ προηγουμένου αλλαγή νοοτροπίας, η οποία θα πρέπει να υποστηριχθεί. Μεσοπρόθεσμα η χώρα θα ανακάμψει και ένα ακίνητο θα συνεχίσει να αποτελεί πολύτιμη επένδυση.
Ερ.: Εξακολουθούν οι Έλληνες να συμπαθούν εμάς τους Γερμανούς;
Απ.: Είναι γεγονός ότι η κρίση του ευρώ προκάλεσε εχθρικά αισθήματα, που όλοι πιστεύαμε ότι έχουν ξεχαστεί και μάλιστα και στις δύο πλευρές. Ωστόσο οι Έλληνες γνωρίζουν ότι μπορούν να βασίζονται στη Γερμανία, και κυρίως στους Γερμανούς. Η αμοιβαία συμπάθεια είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να μπορέσουν να ξεπεραστούν όσα συνέβησαν.
Ερ.: Τι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη;
Απ.: Το πρόγραμμα λιτότητας θα πρέπει να εφαρμοστεί κατά γράμμα. Αλλά θα πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία των Ελλήνων. Να γίνει ξεκάθαρα ευρωπαϊκή. Εδώ πράγματι υπήρχε έλλειμμα.
Ερ.: Έχετε και σεις ο ίδιος σπίτι στην Ελλάδα;
Απ.: Ναι! Ένα παλιό σπίτι στην Επισκοπή, στη γενέτειρα του πατέρα μου. Βρίσκεται στην Κρήτη, κοντά στην Ιεράπετρα, τη νοτιοανατολικότερη πόλη της Ευρώπης. 

Όλη η συνέντευξη του εδώ:

Γερμανό τουρίστα είδατε εσείς φέτος; 

Δύσκολα τα πράγματα και απο ότι μαθαίνω αρκετοί σκέφτονται να πουλήσουν τα σπίτια τους στο Ελλάντα  .......

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΩΝ...

'Υστερα από τα τελευταία δημοσιεύματα για διεκδικήσεις περιουσιών από τούρκους και επειδή με ρωτούν πολλοί, μετά και τις δηλώσεις που μου ζητήθηκαν από τη Νέα Τηλεόραση, θα πρέπει να διεκρινίσω ότι, σαφώς και υπάρχουν και έρχονται ερευνητές στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, μεταξύ αυτών και Τούρκοι. Η Υπηρεσία διατηρεί και φυλάσσει... τουρκικό αρχείο, αρχεία Μεταφραστικών Γραφείων, καθώς και αρχεία παλιαών συμβολαιογράφων, τα οποία - όπως και τα υπόλοιπα αρχεία μας -είναι προσβάσιμα για μελέτη από οποιοδήποτε μελετητή τηρεί τους όρους που έχουν τεθεί από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
Ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς (ακόμη και ΄Ελληνες...) να αναζητούν στοιχεία για περιουσίες τουρκοκρητών, αλλά, κατά τη γνώμη μου, σε καμμιά περίπτωση δεν υφίσταται θέμα διεκδίκησης περιουσιών. Το ζήτημα έχει λυθεί από τη δεκαετία του 1920 από την τότε Υπηρεσία Ανταλλαξίμων, που ρύθμιζε ακριβώς τα θέματα ανταλλαγής πληθυσμού και ακινήτων, οπότε το θέμα έχει λήξει προ πολλού.
Πάντως, αν υποτεθεί ότι τίθεται ζήτημα ποτέ, σκόπιμο ίσως θα ήταν να αναζητηθούν και ζητηθούν πίσω και οι περιουσίες των Ελλήνων στην Πόλη, τη Μικρά Ασία και την Κύπρο... έτσι για.. αλλαγή..
ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ ΣΗΜΑΝΤΗΡΑΚΗ

Ε' ΡΕ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ;

Σημαντικές αλλαγές στον έλεγχο των εκλογικών δαπανών των μεμονωμένων υποψηφίων και των συνδυασμών στις επικείμενες τοπικές και περιφερειακές εκλογές επιφέρει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών θα κατατεθεί στη Βουλή.
- Το ύψος των εκλογικών δαπανών ανά υποψήφιο αυξάνεται και υπολογίζεται πλέον με βάση το ποσό των 2000 ευρώ το οποίο πολλαπλασιάζεται με συντελεστή ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου ή της περιφερειακής ενότητας: 1 έως 10.000 κατοίκους, 1,5 έως 30.000, 2 έως 60.000, 2,5 έως 100.000, 3 έως 150.000 και αύξηση κατά 0,5 ανά 50.000 στους δήμους ή τις περιφερειακές ενότητες με πληθυσμό άνω των 150.000 κατοίκων.
- Στις προεκλογικές δαπάνες τόσο για τους συνδυασμούς όσο και για τους υποψηφίους εντάσσονται πλέον τα έξοδα για δημοσκοπήσεις αλλά και αυτά της προβολής στο Διαδίκτυο και τα κάθε είδους τηλεπικοινωνιακά μηνύματα.
- Παράλληλα διευρύνεται και η προεκλογική περίοδος για τον υπολογισμό των δαπανών, καθώς η έναρξη της υπολογίζεται 4 μήνες πριν την διεξαγωγή των εκλογών, δηλαδή, για την επικείμενη αναμέτρηση η 7η Ιουλίου.
- Παράλληλα η ποινή της έκπτωσης από το αξίωμα του υποψηφίου ή του επικεφαλής του συνδυασμού επιβάλλεται πλέον στην περίπτωση που υπάρχει υπέρβαση όχι κατά το 1/2 , όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά κατά το 1/3 του ανώτατου ορίου των εκλογικών δαπανών.
Σε περίοδο λιτότητας υπάρχει αύξηση των δαπανών και βάση ότι ο πληθυσμός του νέου μας δήμου είναι 11.700 περίπου κάτοικοι μας κάνει να ανήκουμε στην β' κατηγορία ! Έτσι ο κάθε υποψήφιος θα μπορεί να ξοδεύει 2000 Χ 1,5=3000Ε Χ100 υποψήφιοι στον κάθε συνδιασμό=300.000 Ε Χ 3 συνδυασμοί = 900.000 Ε όλοι μαζί, που αν γίνουν 4 οι συνδυασμοί πάμε στα  1.200.000 Ε .... φυσικά να μην ξεχάσουν ότι χρειάζεται υποχρεωτικά απόδειξη για κάθε προεκλογική δαπάνη τους.
Δεν πάμε καλά;