Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

ΑΝΕΝ- ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ

Μερικές αλήθειες για την κατάσταση!!
Το καράβι πλέον ανήκει σε ιδιώτη, κατά τα λεγόμενα όλων, στον κ. Σαραβελάκη (εφοπλιστή από τούδε και πέρα) μιας και η ΑΝΕΚ του εκχώρησε της μετοχές της.
Η ετήσια συνέλευση της εταιρείας δεν έχει γίνει και πολύ δύσκολο να ξαναγίνει.
Το Δ.Σ της εταιρείας είναι διαλυμένο και οι κύριοι μέτοχοι εκτός της μαμάς ΑΝΕΚ σε πλήρη αδιαφορία.
Ο πρώτος αντιπρόεδρος κ. Μιχαηλάκης δηλώνει ότι έχει παραιτηθεί!!!
Ο δήμος Κισάμου αγνοεί τις εξελίξεις μιας και η κ. Δήμαρχος βρίσκεται εκτός Κρήτης!!
Οι μόνοι που κινούνται είναι κάποιοι μέτοχοι στην Καλαμάτα που μαζεύουν υπογραφές.
Είμαι σίγουρος ότι δεν θα γίνει εντελώς τίποτα μιας και η όλη ιστορία ήταν καλά σχεδιασμένη. Η γνώμη μου είναι να δώσουμε ένα Ευρώ παραπάνω από αυτό που έδωσε ο κ. Σαραβελάκης και να πάρουμε το καράβι μας. Μιας και είναι άχρηστο ας του κάνουμε μια καλή κηδεία και ας το βυθίσουμε στην μέση του κόλπου εκεί που θέλουμε να κάνουμε το καταδυτικό πάρκο. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μείνει στα χέρια αυτών που βάλαμε να το διοικούν. Ντροπή στην ΑΝΕΚ που είμαι σίγουρος ότι θα βγει και από πάνω σε κάμποσες μέρες. Φυσικά ντροπή και στη δημοτική αρχή μας που όλο έλεγε ότι θα κάνει μια συγκέντρωση-ενημέρωση για την ΑΝΕΝ και όλο το ξεχνούσε. Ντροπή βέβαια και για τις νομαρχίες που ενώ έχουν συμβούλους στο Δ.Σ της εταιρείας το έμαθαν πολύ αργά.

Συμπληρωματικά γράφω ότι τα γραφεία της ΑΝΕΝ στα Χανιά έχουν κλείσει εδώ και 2 μήνες περίπου και το προσωπικό της παραμένει απλήρωτο...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ




Ο Κισσαμικός σήμερα αντιμετωπίζει την ομάδα της Ιωνίας στο ουδέτερο του Κολυμβαρίου στις 15.00 μ.μ. Ένας αγώνας γοήτρου για την άλλοτε πανίσχυρη ομάδα της Ιωνίας που αγωνίζεται για την είσοδο της στην πρώτη πεντάδα.Η άλλη ομάδα της πόλης η Θύελλα αγωνίζεται αύριο στο ίδιο γήπεδο (κολυμβαρίου) την ίδια ώρα με τα Κεραμειά.

ΑΠΟΨΗ

Συνένωση Δήμων στην Κίσαμο
(Καποδίστριας 2)

Είναι ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει πιο ισχυρή, με περισσότερες αρμοδιότητες και καλύτερη οργάνωση.
   Όμως για να γίνει αυτό χρειάζονται τα παρακάτω:
1.    Το κράτος να γίνει επιτελικό με συγκεκριμένες αρμοδιότητες .
2.    Η περιφέρεια να γίνει αιρετή.
3.    Να υπάρχει οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
4.    Να γίνει Τοπική Αυτοδιοίκηση ανεξάρτητα από τις κομματικές και λοιπές εξαρτήσεις.
5.    Να γίνουν ριζικές αλλαγές στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων με αλλαγή του εκλογικού νόμου προς την κατεύθυνση της απλής αναλογικής και ενιαίο ψηφοδέλτιο για Δημάρχους και Δημοτικούς Σύμβουλους , καθώς και καθιέρωση της απλής αναλογικής στην ανάδειξη των συνδικαλιστικών οργανώσεων όπως ΤΕΔΚ, ΚΕΔΚΕ, όπως συμβαίνει σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
   Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι ο Καποδίστριας 2 αφορά την προοπτική μας στο μέλλον.
   Με βάση αυτό πρέπει να δημιουργηθεί δυτικά του Ν. Χανίων ένα ισχυρό κέντρο, ένας ισχυρός Δήμος, με ισχυρές δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες.
   Κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό μόνο αν η επαρχία Κισάμου αποτελέσει  ένα αναπόσπαστο, ενιαίο σύνολο με την συνένωση των πέντε Δήμων.
   Για ποιους λόγους πρέπει να γίνει αυτή η συνένωση:
1.    Αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο με τις ίδιες δυνατότητες και προοπτικές.

Το μεγαλύτερο μέρος της είναι αγροτικές περιοχές , με μεγάλες δυνατότητες ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, κυρίως της παραλιακής ζώνης, η οποία θα πραγματοποιηθεί με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και όχι άναρχα όπως συνέβη στην Ανατολική Κρήτη και μέρος του Ν. Χανίων (Αγ.Μαρίνα,  Πλατανιάς).
Αυτούς τους δύο τομείς πρέπει να τους παντρέψουμε με στόχο την καλύτερη και ποιοτικότερη ανάπτυξη και με αυτό τον τρόπο να αναδείξουμε τους δύο αναπτυξιακούς πυλώνες μας που είναι το περιβάλλον και ο πολιτισμός .
Απέχουμε πολύ από την εντατική τουριστική ανάπτυξη και την  αστικοποίηση των περιοχών μας και έτσι μπορούμε να διασώσουμε τους δύο αναπτυξιακούς πυλώνες μας χωρίς να παραμελήσουμε την ενδοχώρα και τον αγροτικό κόσμο.
2.    Έχουμε την ίδια ταυτότητα προς τα έξω.
Μας γνωρίζουν σαν Κισαμίτες, με κοινά κοινωνικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά και με την μοναδική Κισαμίτικη παράδοση.
3.    Έχουμε κοινή Μητρόπολη που τόσα χρόνια μας ενώνει και η οποία έχει δημιουργήσει ισχυρούς θεσμούς όπως είναι η Ορθόδοξη Ακαδημία στο Κολυμπάρι.
4.    Έχουμε το λιμάνι της Κισάμου, που μπορεί να γίνει η πύλη στην Ιωνία οδό και στον Αδριατικό διάδρομο με σημαντικές, οικονομικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των περιοχών μας.
5.    Η επέκταση των ορίων της χωρικής αρμοδιότητας όλων των δημοσίων υπηρεσιών που λειτουργούν σήμερα στην Κίσαμο αλλά και των νέων που θα έλθουν ( ΙΚΑ, Εφορία, ΔΕΗ) ώστε να συμπεριληφθεί όλη η επαρχία Κισάμου ,  θα συμβάλει στην αποκέντρωση και κατ’ επέκταση στην  καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των Κισαμιτών και την μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία τους αφού θα συντομεύσουν οι αποστάσεις από τις υπηρεσίες αυτές όπως για παράδειγμα από το Κολυμβάρι  πρόσβαση σε 10΄, ενώ από τις Βουκολιές σε 15΄.
Επίσης λόγω του μικρότερου όγκου εξυπηρετουμένων ο χρόνος καθυστέρησης θα είναι ελάχιστος.
6.    Το μοντέλο της συνένωσης όπως επιδιώκουν κάποιοι προκειμένου να συσσωρευτεί το 90% του πληθυσμού του Ν. Χανίων γύρω από την πόλη των Χανίων, θα δημιουργήσει τεράστια περιβαλλοντολογικά  προβλήματα  με παράλληλη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής συνέπεια της αστικοποίησης και συνάμα θα ξεχαστούν(!) και οι αγροτικές περιοχές.
     Η προσπάθεια αυτή χρειάζεται συνεχή διάλογο και συνεχή επαφή  μεταξύ των ενδιαφερομένων ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις και  αυτές των δημοτών μας προτού παρθούν οι οριστικές αποφάσεις.
   Πιστεύω ότι όλοι οι Κισαμίτες θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό Δήμο με ισχυρές δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες στην υπηρεσία του Δημότη.  
Με εκτίμηση
Κουνελάκης Στέλιος
Δημοτικός Σύμβουλος Κισάμου

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ.......

1.Πέντε δισεκατομμύρια χιλιόμετρα είναι η απόσταση που διανύουν κάθε χρόνο οι 750 χιλιάδες ανελκυστήρες σε πολυκατοικίες, ξενοδοχεία και ουρανοξύστες των HΠΑ.
2. Η παράνοια του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίντ Β' (1876 - 1909) έφτασε σε τέτοιο σημείο που να διατάξει τους λογοκριτές του να σβήσουν κάθε αναφορά στο χημικό σύμβολο του νερού (H20) από τα επιστημονικά βιβλία, επειδή φοβόταν ότι θα διαβαζόταν ως: «Ο Χαμίντ ο 2ος είναι ένα μηδενικό».
3. Η εγκληματική οργάνωση Ndrangheta (Ντραγκέτα), που δρα στην Καλαβρία της Ιταλίας, οφείλει το όνομά της στην ελληνική λέξη ανδραγάθημα.
4. Ο βασιλιάς των Βουλγάρων Κρούμος έκοψε το κεφάλι του βυζαντινού αυτοκράτορα Νικηφόρου Α', όταν τον συνέλαβε αιχμάλωτο μετά τη νίκη του στη Μάχη της Πλίσκα το 811, το λάξευσε σε κύπελλο, το επαργύρωσε και το χρησιμοποιούσε για να γιορτάζει τους θριάμβους του.
5. Το έμμετρο μυθιστόρημα του Βιτσέντζου Κορνάρου «Ερωτόκριτος» αποτελείται από 10.012 δεκαπεντασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους στην Κρητική διάλεκτο.
6. Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Η τουρκοκρητική μετανάστευση του 1897/1899.
Του Μανόλη Πεπονάκη
Στη διάρκεια της τελευταίας κρητικής επανάστασης του 1896-1899 40.000-50.000 Τουρκοκρήτες έφυγαν από την Κρήτη. Για ποιούς λόγους και κάτω από ποιές συνθήκες πραγματοποιήθηκε αυτή η μετανάστευση; Σε ποιά μέρη έγιναν δεκτοί οι Τουρκοκρήτες; Γιατί δεν επέστρεψαν στην Κρήτη; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα, που έδωσαν το έναυσμα για έρευνα.
Σημαντικό υλικό για τη σύνθεση της ανακοίνωσης πρόσφεραν περιηγητικά κείμενα του κρητικού χώρου, δημοσιεύσεις εγγράφων του Γαλλικού και του Αγγλικού Υπουργείου των Εξωτερικών, κυρίως όμως αδημοσίευτο υλικό του Ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών, του Γαλλικού Υπουργείου των Εξωτερικών και του Αρχείου Αρχανών.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: οι μεταναστεύσεις των Τουρκοκρητών οφείλονται στα προβλήματα που αυτοί αντιμετώπιζαν μετά την απομάκρυνσή τους από τα χωριά, στην πολιτική της Πύλης και στον ατίθασο χαρακτήρα τους.
Οι μεταναστεύσεις κορυφώθηκαν την άνοιξη του 1899, οπότε ψηφίστηκε το Σύνταγμα της Κρητικής Πολιτείας, που κατοχύρωσε τα δικαιώματα του χριστιανικού πληθυσμού. Ο αρχικός τόπος προορισμού του μεγαλύτερου μέρους των Τουρκοκρητών ήταν η Σμύρνη. Από κει οι πρόσφυγες κατευθύνονταν σε διάφορες περιοχές της Μ. Ασίας, της Βεγγάζης, της Τριπολίτιδας, στη Συρία και στην Αλεξάνδρεια, είτε για μόνιμη εγκατάσταση, είτε σαν "μουσαφίρηδες", περιμένοντας την πλήρη επανένταξη της Κρήτης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

ΕΔΩΣΕ ΤΙΣ 335.837 ΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ 10000 Ε


Τελικά η ΑΝΕΚ έδωσε τις μετοχές που είχε στην ΑΝΕΝ  έναντι 10.000Ε στον διευθύνοντα σύμβουλο της ...... ΑΝΕΝ. Άραγε γιατί σε αυτόν και όχι στον Δήμο Κισάμου ή Καλαμάτας, γιατί όχι στην Νομαρχία Χανίων ή στην νομαρχία Μεσσηνίας. 10.000ε δεν μπορούσαν να βρουν δήμοι και νομαρχίες; Μπα δεν το πιστεύω ότι ήξεραν κάτι !!!!
Τι θέλει να ξεφορτωθεί άραγε η ΑΝΕΚ;  Τελικά πλάκα έχει η ιστορία όπως και να την δεις. Φυσικά η πρώτη αντίδραση ήλθε από την Καλαμάτα και μιας η δική μας δημοτική αρχή έχει ξεκούραση Σαββατοκύριακου την υπόθεση ανέλαβαν οι μέτοχοι, με επιστολήσε Εισαγγελείς και υπουργεία και συνήγορο του πολίτη!!
Να πως κάποιος με 10.000Ε γίνεται εφοπλιστής .....κορόιδα;

ΕΔΩ ΚΡΗΤΗ !!!

ΚΙΣΑΜΟΣ
Πεντάωρες διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη την επαρχία Κισάμου θα έχουμε το επόμενο τριήμερο. Από τις 7 το πρωί ως και τις 12 το μεσημέρι δεν θα υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, κάνοντας την ζωή μας δύσκολή. Υπομονή λοιπόν ως την Κυριακή το μεσημέρι.

ΧΑΝΙΑ
Έμελλε να το δούμε και αυτό. Για πρώτη φορά εδώ και 20-30 χρόνια στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου δεν μας έκανε την τιμή να παρευρεθεί κάποιος εκπρόσωπος της κυβέρνησης και τον ρόλο αυτόν τον ανέλαβε ο Νομάρχης Χανίων, ως ο ανώτερος στην τοπική δημόσια διοίκηση.
Όχι ότι ήταν «λίγος» ο Γρηγόρης ο Αρχοντάκης. Ίσα, ίσα το ακριβώς αντίθετο ίσχυσε. Όμως το ότι ΜΟΝΟ στα Χανιά από ολόκληρη την Κρήτη δεν παρευρέθει κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ενδεικτικό του που μας έχουν…γραμμένους.
http://sfinesnaps.blogspot.com/2009/10/blog-post_8281.html
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Δέκα είναι οι τυχεροί από την Μεσαρά του Ηρακλείου που θα μοιραστούν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ του τζακ ποτ του Λαϊκού Λαχείου. Οι τυχεροί αγόρασαν όλοι τα λαχεία τους από έναν πλανόδιο λαχειοπώλη, ο οποίος συνεργάζεται με πρακτορείο της περιοχής.
Πρώτος τυχερός ήταν ένας πατέρας τριών παιδιών που κέρδισε 1.920.000 ευρώ, ενώ ακολουθούν άλλοι 9 συμπολίτες του που κέρδισαν αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
http://totefteri.blogspot.com/2009/10/1920000.html
ΡΕΘΥΜΝΟ
Ποινή 20 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Χανίων στον 53χρονο ρεθυμνιώτη, που το 2004 κατηγορήθηκε ότι αποπλάνησε και κακοποίησε σεξουαλικά μία 11χρονη τότε μαθήτρια. Πρωτόδικα ο 53χρονος είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 25 ετών, ενώ ήδη έχει εκτίσει πέντε χρόνια στις δικαστικές φυλακές της Τρίπολης.
Ο 53χρονος κατηγορήθηκε ότι τον Οκτώβριο του 2004 βίασε την ανήλικη, πράγμα που έπραξε και τρεις μέρες αργότερα. Το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο, δεν αναγνώρισε στον κατηγορούμενο κανένα ελαφρυντικό.

ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΚΑΘΕΣΤΕ ΑΣ ΚΑΤΣΕΤΕ Ή ΑΣ ΚΡΑΤΗΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκονται πέντε ακτοπλοϊκές εταιρείες, που από τον περασμένο χειμώνα, αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Οι εταιρείες αυτές είναι η ΣΑΟΣ, του εφοπλιστή Φώτη Μανούση, η G.A. Ferries του εφοπλιστή Γεράσιμου Αγούδημου, η Kallisti του Γιώργου Σπανού, η Λασιθιωτική Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία και η ΑΝΕ Θάσου. Το κοινό χαρακτηριστικό των πέντε αυτών εταιρειών είναι ότι κατά καιρούς τα πληρώματα τους προχωρούν σε επίσχεση εργασίας, επειδή δεν πληρώνονται, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι εταιρείες πετρελαιοειδών σταματούν τον εφοδιασμό των πλοίων με αποτέλεσμα να ματαιώνονται δρομολόγια των πλοίων. Επί δύο ημέρες, την περασμένη εβδομάδα, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Βιτσέντζος Κορνάρος», δεν εκτέλεσε τα επιδοτούμενα δρομολόγια του, από τον Πειραιά για Κύθηρα, Αντικύθηκα, Καστέλι, επειδή δύο εταιρείες πετρελαιοειδών αρνήθηκαν να δώσουν καύσιμα στο πλοίο αν δεν εξοφληθούν τα τιμολόγια τους!
Αυτά γράφτηκαν τον Μάιο,  σήμερα όμως ήλθε η κατραπακιά. Από πληροφορίες που θα διερευνηθούν περισσότερο το καράβι ΜΑΣ η "Μυρτιώτισσα" επαναλαμβάνω... το καράβι μας βγήκε στο σφυρί και μετά από 2 άγονους πλειστηριασμούς...άνθρωπος δεν το πλησιάζει ή η εντολή ήταν τέτοια, κατάφερε στην τρίτη προσπάθεια να το πάρει ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΑΝΕΝ.
Θέλω να πιστεύω ότι είναι μια κακόγουστη φάρσα όλο αυτό το σκηνικό, αλλά αν είναι αλήθεια που στο διάολο είναι ο εισαγγελέας; Κανείς στον δήμο δεν ξέρει για τους πλειστηριασμούς και μόνο κάτι θολές και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υπάρχουν στην νομαρχία.
Τώρα κρατηθείτε όσοι δεν κάθεστε, το ποσόν που κτυπήθηκε το καράβι ΜΑΣ, είναι λέει 10.000 Ε όσο ένα αμαξάκι μεταχειρισμένο. Φυσικά δεν πιστεύω τίποτα αλλά με αυτά που έχω δει και ακούσει σε αυτήν την εταιρία όλα είναι πιθανά!!!! Πάντως οι επόμενες μέρες θα είναι οι .......  καλύτερες μας αν όλα αυτά είναι αλήθεια !!!

ΕΚΤΑΚΤΟ
Δυστυχώς είναι αλήθεια! Με επικοινωνία που είχα με την Καλαμάτα που είπαν οτι είναι γεγονός και μετά την σαστιμάρα μαζεύουν υπογραφές για τον εισαγγελέα!!

ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ CERN!!!

Κάθε ένας που έχει ασχοληθεί ή έχει σπουδάσει σύγχρονη φυσική μπαίνει στον πειρασμό να απορρίψει ένα τέτοιο άρθρο.Στον ίδιο πειρασμό μπήκαμε και εμείς όταν το διαβάσαμε.Σε μια δεύτερη όμως σκέψη μας αποφασίσαμε να το δημοσιεύσουμε διότι δύο τέτοιου επιπέδου φυσικοί που γνωρίζουν τα του CERN στην λεπτομέρειά τους, γνωρίζουν και τα επίσημα αλλά γνωρίζουν και τα κρυφά και σίγουρα έχουν πολλούς λόγους,σίγουρα μη φανερούς,οι οποίοι τους έκαναν να πουν αυτά τα απίστευτα πράγματα.
Πριν από ένα περίπου χρόνο, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είχε στραμμένο το βλέμμα της στην Ελβετία και το ιστορικό πείραμα που ξεκινούσε στις εγκαταστάσεις του CERN. Λίγες ημέρες μετά, οι υπεύθυνοι του project σκορπούσαν απογοήτευση σε κοινό και ειδικούς, ανακοινώνοντας ότι το πείραμα διακόπτεται για τεχνικούς λόγους. Έκτοτε, πολλά ακούστηκαν για τα ακριβή αίτια της αποτυχίας, τίποτε όμως δε συγκρίνεται με αυτό που υποστηρίζουν δύο φυσικοί σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.
Ο Holger Bech Nielsen από το Niels Bohr Institute της Κοπεγχάγης και ο Masao Ninomiya από το Yukawa Institute for Theoretical Physics του Κυότο θεωρούν ότι δύο είναι οι πιθανότερες αιτίες για την αποτυχία του πειράματος: το ταξίδι στο χρόνο ή ο Θεός.
Στην πρώτη περίπτωση, οι δύο επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το Μποζόνιο του Higgs -το οποίο επιχείρησαν να δημιουργήσουν οι ειδικοί στο γιγάντιο επιταχυντή- είναι τόσο ξένο προς τη φύση, που η δημιουργία του θα είχε ως αποτέλεσμα να γυρίσει πίσω ο χρόνος για να αποτραπεί η δημιουργία του. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι δύο φυσικοί περίπου υπονοούν ότι το μποζόνιο δημιουργήθηκε και στη συνέχεια ταξίδεψε πίσω στο χρόνο για να σταματήσει το πείραμα πριν ολοκληρωθεί.
Σαν να μην έφτανε αυτό, προτείνουν και μια άλλη θεωρία -ακόμα πιο εξωπραγματική- για την αποτυχία του πειράματος. Λένε, λοιπόν, ότι ο ίδιος ο Θεός σταμάτησε το πείραμα, καθώς η ολοκλήρωσή του με την παραγωγή του Σωματιδίου του Θεού [άλλο όνομα για το μποζόνιο] θα είχε το εξής αποτέλεσμα. Αν έχουμε επιστημονική απόδειξη ότι υπάρχει το Σωματίδιο του Θεού, άρα υπάρχει Θεός, δε συντρέχουν οι λόγοι να έχει κάποιος πίστη. Συνεπώς, ο Θεός σταμάτησε το πείραμα για να μην υπάρξει απόδειξη και να συνεχίσουν οι άνθρωποι να πιστεύουν.
Παραδόξως, οι Nielsen και Ninomiya εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους...

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Γ. ΚΡΙΑΡΑΣ

Γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου του 1906 στον Πειραιά από οικογένεια κρητικής καταγωγής, ενώ τα πρώτα παιδικά του χρόνια έζησε στη Μήλο. Το 1914 με την οικογένειά του εγκαταστάθηκε στα Χανιά της Κρήτης, όπου και τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Το 1924 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1929. Από το 1930 έως το 1950 εργάστηκε στο Μεσαιωνικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών, αρχικά ως συνεργάτης, από το 1939 ως διευθυντής. Παράλληλα με την εργασία του στο Μεσαιωνικό Αρχείο συνέχισε σε μεταπτυχιακό επίπεδο τις σπουδές του· το 1930 στο Μόναχο, το 1939 και το διάστημα 1945-1948 στο Παρίσι. Πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1938 από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη διατριβή Μελετήματα περί τας πηγάς του Ερωτοκρίτου. Εκλέχτηκε στη θέση του τακτικού καθηγητή της μεσαιωνικής ελληνικής φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1950. Δίδαξε κυρίως μεσαιωνική φιλολογία, εκτάκτως μεσαιωνική ελληνική ιστορία και νεοελληνική φιλολογία, μέχρι το 1968, όταν απολύθηκε ύστερα από απόφαση του χουντικού καθεστώτος. Το Σεπτέμβριο 2009 ο Εμμανουήλ Κριαράς μπήκε στην τελευταία ("τιμητική") θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ για τις βουλευτικές εκλογές της 4.10.2009.
Το ζήτημα που υπερασπίστηκε με σθένος ήταν σχετικό με την κατάργηση της διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στο Γυμνάσιο. Η διδασκαλία μεταφρασμένων κειμένων της αρχαιοελληνικής γραμματείας είχε βρει το δρόμο της, σε αντίθεση με τη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας που για μεγάλο διάστημα γινόταν με προσκόμματα. Το θέμα της επαναφοράς της αρχαίας ελληνικής γλώσσας άρχισε να τίθεται με αξιώσεις από τον υπουργό παιδείας Αντώνη Τρίτση με κορύφωση της σχετικής πολιτικής και ιδεολογικής βούλησης την ομιλία του Υπουργού στο παλιό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στις 8 Ιουλίου 1987, με θέμα την «ανάκτηση της Ελληνικής Παιδείας». Ο Κριαράς είναι από τους πρώτους που θα εκφράσουν την αντίρρησή τους στην επαναφορά της διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στο Γυμνάσιο. Την αντίθεσή του εκφράζει η μεγάλη πλειονότητα του εκπαιδευτικού κόσμου. Η ΠΕΦ, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, ο Φιλόλογος, η πλειονότητα των σχολικών συμβούλων, ο Δ. Μαρωνίτης, ο Φ. Κακριδής κλπ. Ωστόσο ο σχεδιασμός της επαναφοράς προχωρά. Από τους επιφανείς υποστηρικτές, εκτός από τον Γ. Μπαμπινιώτη, είναι ο Αγ. Τσομπανάκης, ο Ν. Βαγενάς, ο Κ. Ταχτσής, ο Γ. Μαρκαντωνάτος και ο Κ. Καστοριάδης. Ο τελευταίος σε διάλεξή του στο Βόλο, το Φεβρουάριο 1989, θα απαξιώσει και θα προσβάλει τον Κριαρά.

Λέτε να δούμε από του χρόνου την κατάργηση των αρχαίων ελληνικών στα σχολεία μας; Δεν θα ήταν τίποτα το παράξενο; Ίδωμεν!!!!!

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ

"Το μουσείο θα είναι πρωτοποριακό και στα χαρακτηριστικά του θα είναι ο προσωποκεντρικός του προσανατολισμός." Με απλά λόγια θα δοθεί ιδιαίτερη βάση στην ανάδειξη της κοινωνικής και καλλιτεχνικής παρουσίας των λαϊκών μουσικών της περιοχής.
"Τα πορτρέτα των μουσικών που θα προκύψουν, θα λειτουργήσουν ως σύνθετα μουσειακά εκθέματα, Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα πολιτισμικά δίκτυα, στις προφορικές ιστορίες και στις αφηγήσεις ζωής, που αφορούν τη σχέση μουσικής και κοινωνίας αλλά και τέχνης και πολιτισμού.
Το μουσείο θα παρουσιάζει ιδιαίτερο και από τεχνολογικής άποψης. Εκτός από τη φυσική υπόσταση των εκθεμάτων θα δημιουργηθούν εικονικές αναπαραστάσεις με πολυμεσικές εφαρμογές στοχεύοντας στη δημιουργία - ανασύστασης συγκεκριμένου σε κάθε περίπτωση οπτικοακουστικού περιβάλλοντος. Τα εκθέματα και το υπόλοιπο υποστηρικτικό υλικό που θα πλαισιώσει τις συλλογές του μουσείου θα προέλθουν είτε από επιτόπια έρευνα είτε από υπάρχουσες πηγές.
Η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Μουσικών σπουδών του παν. Αθηνών κ. Ρένα Λουτζάκη έχει ήδη πραγματοποιήσει 8 ερευνητικές αποστολές στην Κρήτη και έχει συγκεντρώσει πλούσιο υλικό. Επιπλέον μετά απο συνεννοήσεις με τοπικούς φορείς, παράγοντες, συλλέκτες και ερευνητές, μέσα μαζικής ενημέρωσης και επιστήμονες, το σώμα του πραγματολογικού υλικού θα εμπλουτιστεί με καινούργια αντικείμενα, συνεντεύξεις, ηχιτικές και οπτικοακουστικές καταγραφές. Με τον τρόπο αυτό τα εκθέματα θα περικλείουν, εκτός απο τα πορτρέτα Μουσικών, γενικότερες αναφορές στην ευρύτερη μουσική, τραγουδιστική και χορευτική παράδοση της περιοχής."

ΜΕ ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑΜΠΟΥΡΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΠΙΡΕΣ

Την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009 στις 7:30 μ.μ. ΣΤΟΝ καφέ ΚΗΠΟΣ στα Χανιά θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της Νίκης Τρουλινού «Μ' ένα καφάσι μπίρες».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι πανεπιστημιακοί :
Σταμάτης Φιλιππίδης και Γιώργος Σταθάκης
Αποσπάσματα θα διαβάσει η συγγραφέας

Διοργάνωση :
Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης,
εκδόσεις Κέδρος ,
Μηνιαία Εφημερίδα «Πυξίδα της Πόλης»
βιβλιοπωλείο «Το Βιβλίο»
με την υποστήριξη του SKY 91.8 FM και του Δύκτιο 91,5 FM

Η Νίκη (Κουκουνάκη) Τρουλλινού γεννήθηκε το 1953 στα Χανιά. Έκανε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στα χρόνια της δικτατορίας. Από το 1979 ζει στο Ηράκλειο. Άσκησε εικοσαετή μάχιμη δικηγορία και δίδαξε στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Ηρακλείου. Σήμερα ασχολείται με τον αγροτουρισμό. Πρώτη της συλλογή διηγημάτων, το 1995, το Ένα μολύβι στο κομοδίνο. Ακολούθησαν άλλες δύο: Μαράλ όπως Μαρία (υποψήφιο για το βραβείο του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ 2003) και Και φύσηξε νοτιάς…Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στα περιοδικά Λέξη, Παλίμψηστο Βικελαίας, Μπιλιέτο, ενώ ποιητικές της απόπειρες έχουν δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση του Παν/μίου Πατρών για την κρητική ποίηση.


ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Με σημαίες και με ταμπούρλα και με μπίρες

Αν μερικοί δεν πήραν χαμπάρι για το τι γινόταν επί δικτατορίας επειδή «μελετούσαν», η Εριέτα, η ηρωίδα της Νίκης Τρουλλινού στο Μ΄ ένα καφάσι μπίρες, είχε άγνοια επειδή όλο εκείνο το διάστημα κεντούσε. Έτσι την είχε προγραμματίσει η οικογένειά της, στα Χανιά: να γίνει καλή νοικοκυρά και αφοσιωμένη (δηλαδή υποταγμένη) σύζυγος. «Εσύ δεν θα σπουδάσεις» της είχε δηλώσει ο πατέρας της, παραχωρώντας της μόνο την άδεια να μάθει ξένες γλώσσες, που θα ήταν χρήσιμες ενόψει της διαγραφόμενης ραγδαίας τουριστικής ανόδου του νησιού. Παλιός και ταλαιπωρημένος κομμουνιστής, γύρισε από την εξορία απαυδημένος από πολιτική και ιδεολογίες και ρίχτηκε στις επιχειρήσεις (πρώτα ψιλικατζίδικο με τηλέφωνο «δια το κοινόν», έπειτα προμηθευτής μπίρας και κρασιών), αποφασισμένος να πάρει το μερτικό του από την ανοικοδόμηση και την οικονομική ανάπτυξη τις πρώτες μετεμφυλιακές δεκαετίες, με ντεμί δημοκρατία ή με χούντα.

Έτσι, η Εριέτα έζησε ώς τα σαράντα της μακριά από τον κόσμο και τον εαυτό της. Μικροπαντρεμένη με έναν συντοπίτη και περίπου συνομήλικό της χημικό (που κάποιες περίεργες, κρυφές ιστορίες συνέδεαν το σόι του με το δικό της), έγινε οικιακό σκεύος και διακοσμητικό εξάρτημα της καριέρας του, η οποία τον κρατούσε διαρκώς απασχολημένο στο ένα ή το άλλο εργαστήριο, στο ένα ή το άλλο συνέδριο, στη μια ή την άλλη γωνιά του πλανήτη. Ώσπου, εκεί γύρω στα σαράντα, η Εριέτα έκανε την επανάστασή της. Μη φανταστεί κανείς τίποτα το θυελλώδες.

Περισσότερα στο: http://www.facebook.com/inbox/readmessage.php?t=1194350972990#/event.php?eid=170359651128&ref=mf

Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ.......

1. Ο Χίτλερ δεν έπινε, δεν κάπνιζε και ήταν χορτοφάγος.

2. Ο Απόστολος Παύλος είπε για τους Κρητικούς: ««Κρήτες αεί ψεύσται, κακά θηρία, γαστέρες αργαί» («Οι Κρητικοί είναι πάντοτε ψεύτες, κακά και ανήμερα θηρία και αχόρταστες κοιλιές») [«Προς Τίτον επιστολή», Α΄12]
3. Το πρώτο σήμα του ΠΑΟΚ ήταν το τετράφυλλο πράσινο τριφύλλι.
4. Η θανατική ποινή θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στον Κώδικα του βαβυλώνιου βασιλιά Χαμουραμπί τον 18ο αιώνα π.Χ.
5. Το μανταρίνι ήταν άγνωστο στην Ελλάδα πριν από την Επανάσταση του '21. Το έφερε στη χώρα μας ο Ρώσος ναύαρχος Χέυδεν, που συμμετείχε στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου.
6. Το επίθετο Μητσοτάκης προέρχεται από τη λέξη μιτσός, που στην κρητική ντοπιολαλιά σημαίνει το μικρό παιδί, το πιτσιρίκι. Κανονικά έπρεπε να γράφεται Μιτσοτάκης.

ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ

Ξεκίνησε η σύνταξη της προμελέτης για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου των Δήμων Μηθύμνης και Κισάμου. Το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του είναι στα 10-12 εκατ. ευρώ. Η μελέτη θα περιλαμβάνει ευρείας κλίμακας αναπλάσεις της ακτογραμμής και των χειμάρρων,που βρίσκονται στη περιοχή,συγκοινωνιακές συνδέσεις και διανοίξεις υφιστάμενων οδών, προσπελάσεις,τοποθετήσεις φωτιστικών σωμάτων, δεντροφυτεύεις.
Επιτέλους ένα έργο που θα δώσει ζωή στο κόλπο της Κισάμου. Το επόμενο πρέπει να είναι η η κοινή χωροταξική μελέτη του κόλπου. Άντε με το καλό γιατί πολύ περιμέναμε!!!

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ

Εντολή για να διενεργηθεί επείγουσα προκαταρκτική εξέταση έδωσε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Γιώργος Μπισμπίκης σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας μετά την απόλυση των συμβασιούχων φυλάκων.
http://www.peloponnisos.com.gr/
Λέτε να μπει εισαγγελέας και στο Μουσείο Κισάμου που δούλευε ως και σήμερα και αυτό με συμβασιούχους; Μπα λίγο δύσκολο το βλέπω αλλά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με το προσωπικό τότε πάμε για λουκέτο παντού !!!

Ο ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ NIKOΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ

Ο Νίκος Γιαννακάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλυβιανή Γραμβούσας. Μετά την αποφοίτηση του από το εξατάξιο Γυμνάσιο Κισάμου σπούδασε ζωγραφική, βυζαντινή αγιογραφία (φορητή εικόνα και αγιογραφία) με δάσκαλο το Στέλιο Kαρτάκη καθώς και ψηφιδωτό στην σχολή Mellini της Φλωρεντίας.
Από το 1996 ασχολείται συστηματικά με την αγιογραφία συνθέτοντας διαρκώς τα χαρακτηριστικά της Κρητικής σχολής με αυτά της παραδοσιακής Βυζαντινής τέχνης. Η κίνηση στη σύνθεση, η ελευθερία στο σχέδιο, η εκφραστικότητα στις μορφές δημιούργησε και καθιέρωσε μια Νεοβυζαντινή σχολή η οποία φέρει το προσωπικό αποτύπωμα του καλλιτέχνη.

Έχει φιλοτεχνήσει αναρίθμητες φορητές εικόνες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε χώρες της Ευρώπης , της Αμερικής και της Ιαπωνίας. Έχει ιστορήσει πλείστους ιερούς ναούς στην Ελλάδα αλλά και καθολικούς ναούς στην Ιταλία και την Γαλλία. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις έργων του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές παρουσιάσεις.
Η διδασκαλία υπήρξε αναπόσπαστα συνδεδεμένη με το αγιογραφικό του έργο. Έχει διδάξει τόσο σε σχολή ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όσο και στην σχολή της Ιεράς μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, στο τμήμα αγιογραφίας της Ν.Ε.Λ.Ε Χανίων, αλλά και στο Εργαστήρι βυζαντινής αγιογραφίας του δήμου της Νέας Κυδωνίας.
Ο καλλιτέχνης έχει τιμηθεί, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, με διπλώματα, επαίνους, και μετάλλια καθώς και με το οφίκιο του Άρχοντος Αγιογράφου από το οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
Ο Νίκος Γιαννακάκης είναι ένας σύγχρονος αγιογράφος αλλά συνάμα δάσκαλος και ακούραστος εργάτης της πνευματικής ζωής του τόπου μας.

Αυτές τις μέρες"βάζει¨και τις τελευταίες πινελιές στην πόλη μας και στον μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας, εύκολο να πάμε να τον θαυμάσουμε επί του ΕΡΓΟΥ.

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠ΄ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ


Μανούλα μου
Ελπίζω να είσαι καλά. Ο πόλεμος συνεχίζεται ασταμάτητα. Το χιόνι και ο πάγος έχουν σκεπάσει τα πάντα, κρυώνουμε αφόρητα. Έχουμε μουδιάσει ολόκληροι από το φοβερό κρύο. Πριν τρεις μέρες μας έφερε μια αποστολή Ελληνίδων μάλλινα ρούχα και τρόφιμα τα οποία μοιράστηκαν σε όλους μας.
Τώρα που σου γράφω σφυρίζουν οι σφαίρες δίπλα μου. Λίγοι λίγοι οι συντρόφοι μου πεθαίνουν κάθε μέρα. Λίγοι έχουν μείνει από την ομάδα μου.
Παρακαλώ το Θεό να σας έχει όλους καλά και ελπίζω ο πόλεμος να τελειώσει σύντομα και να γυρίσουμε όλοι στα σπίτια μας.

Σε φιλώ Άνθιμος


Μανούλα μου,
Αγαπητή μανούλα εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα και έχει κρύο και δεν έχουμε να φάμε. Εχθές ξεψύχησε ο Μάριος μέσα στην αγκαλιά μου, στα χέρια μου. Το φαγητό μας όσο πάει λιγοστεύει. Περιμέναμε με ανυπομονησία τα τρόφιμα γιατί διαφορετικά θα πεθαίναμε από την πείνα.
Εσείς είστε καλά; Να προσέχετε γιατί ο εχθρός είναι επικίνδυνος. Σε παρακαλώ γράψετέ μου κι εσείς νέα σας.
Σας αγαπώ πολύ Γιώργος




ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ένα φανταστικό βίντεο απο την Ουκρανία σε τέλεντ σόου, για τους στρατιώτες που έχασαν την ζωή τους στο Β' παγόσμιο πόλεμο

Το βρήκα στο facebook του Ευτύχη Ψαράκη

28-ΟΚΤ-1940



Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ (Α)ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ

Την ευθύνη για τα στοιχεία του ελλείμματος έχουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η Διεύθυνση Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, τόνισε χθες ο τέως γενικός γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Μ. Κοντοπυράκης.
Ο κ. Κοντοπυράκης τόνισε ότι οι αλλαγές που έγιναν σε ορισμένα οικονομικά μεγέθη και οδήγησαν στην αναθεώρηση του ελλείμματος, έγιναν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εκτός από μια μικρή αλλαγή που έγινε από την Αρχή Πληρωμής των κοινοτικών κονδυλίων. Για τις αλλαγές αυτές δεν ευθύνεται η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, τόνισε ο κ. Κοντοπυράκης.
«Η πρόβλεψη του ελλείμματος γίνεται από τη Διεύθυνση Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών», είπε και υποστήριξε ότι «τα στοιχεία για άλλα μεγέθη που βασίζονται στις έρευνες της ΕΣΥΕ, όχι μόνο δεν άλλαξαν, αλλά και ουδέποτε αμφισβητήθηκαν από τη νέα πολιτική ηγεσία του Yπουργείου Οικονομικών στις συσκέψεις που έγιναν στο υπουργείο».
«Ο σάλος των τελευταίων ημερών ουδόλως οφείλεται σε στοιχεία της ΕΣΥΕ και ως εκ τούτου, οι επιθέσεις και η λάσπη που δέχθηκε τόσο η υπηρεσία όσο και εγώ προσωπικά, είναι τελείως ανυπόστατες» επισήμανε ο τέως γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ.

Ο κ. Μανώλης Κοντοπυράκης, γεννήθηκε στο Καστέλι Κισάμου και αφού αποφοίτησε από το Β´ Λύκειο Χανίων το 1965 μετέβη με υποτροφία στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη) για πανεπιστημιακές σπουδές, όπου σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός - μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο City College της Ν. Υόρκης. Στη συνέχεια πήρε Master's στα μαθηματικά από το CityCollege και Διδακτορικό PhD στα Μαθηματικά από το CourantInstitute του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης.
Ο κ. Κοντοπυράκης έχει εργασθεί στη χρηματιστηριακή εταιρεία Merrill Lynch, στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης ως καθηγητής και, από το 1984 είναι τακτικός καθηγητής στο Τμήμα των Μαθηματικών του Πολυτεχνείου CooperUnion της Ν. Υόρκης. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, το όνομά του έχει συμπεριληφθεί τρεις φορές στο Who is who among America's best teachers, δηλαδή στη λίστα των καλύτερων καθηγητών της Αμερικής.

Τα παραπάνω δεν θα μπορούσα να μην τα γράψω, αλλά διαβάζοντας την εφημερίδα των Χανιωτών (ΧΑΧΑ) που σε μια γωνία εσωτερικής σελίδας αναφέρει ....."Επιπλέον ο κ. Κοντοπυράκης είχε πρωταγωνιστήσει στο"φιάσκο" όπως κατέληξε της αναθεώρησης του ΑΕΠ η οποία είχε προκαλέσει ειρωνικά σχόλια ακόμα και στον διεθνή τύπο....."
Αυτή η φυλλάδα δεν θέλει να δει άλλον άνθρωπο εκτός της "παρέας" να αναδεικνύεται και πικρόχολα καταπιάνεται και με ένα ψέμα ! Γράφει ότι...."Ο κ. Κοντοπυράκης που απομακρύνθηκε από την θέση του την περασμένη βδομάδα...." μόνο που δεν απομακρύνθηκε αλλά έθεσε την παραίτηση του από τις 5 του Οκτ. και την έκαναν δεκτή μετά από 15 μέρες στις 22 του Οκτώβρη.
http://origin.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=7352818

Αλλιώς είναι και αλλιώς κτυπάει!!

Αν πρασινίσουμε όλοι άραγε με τι θα ασχολείται; Ίσως είναι η μόνη που αντιστέκεται ακόμα και μα τον Μανιτού συνεχίζει να κάνει αντιπολίτευση στην ...αντιπολίτευση. Εύγε!!! Τι να χαθούν όλοι οι αρθρογράφοι απότομα;
Υ.Σ Η είδηση τουλάχιστον έπρεπε να ήταν πρωτοσέλιδο (Σαν Χανιώτης και μόνο ο κ. Κοντοπυράκης) και όχι στις σελίδες που δεν τις διαβάζουν ;

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ.......

1. Οι οδηγοί των πρώτων αυτοκινήτων ατμού ονομάστηκαν «σοφέρ» δηλαδή «θερμαστές» γιατί ζέσταιναν το νερό της μηχανής πριν ξεκινήσουν;
2. Η γνωστή συνοικία «Πατήσια » ονομάστηκε έτσι από την αντίστοιχη Τούρκικη λέξη που σημαίνει: τα κεκτημένα αγροκτήματα ;
3. Όταν λέμε σε κάποιον « Αντίο» (a Dio = στο Θεό) του λέμε κυριολεκτικά σύμφωνα με την αντίστοιχη Ισπανική φράση ότι «θα τα πούμε στον άλλο κόσμο» δηλ. πρόκειται για .. αποχωρισμό ;
4. Τα στοιχεία του πληκτρολογίου της γραφομηχανής (έως σήμερα Η.Υ.) τοποθετήθηκαν μπερδεμένα από τον Christopher Latham το 1868 για να μπερδεύει τις γραμματείς και να μην μπλοκάρουν από την ταχύτητά τους τις μηχανές ;
5. Η βέρα φοριέται στο τέταρτο δάχτυλο- παράμεσο γιατί τον παράμεσο διασχίζουν φλέβες που συνδέονται με την καρδιά ;
6. Το 1630 ο Γάλλος Καρδινάλιος Ρισελιέ διέταξε τα μαχαίρια του φαγητού να έχουν στρογγυλεμένες άκρες για να πάψουν επιτέλους οι καλεσμένοι του να καθαρίζουν τα δόντια τους με αυτά ;

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ

Σχόλιο Ρεμπέτ-Καφε  σχετικά με την ίδρυση Μουσείο Μουσικών
Ήδη το μπλοκ μας "αντέδρασε" όχι αρνητικά στην υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου αλλά με κάποιες επιπλέον υπομνήσεις και προτάσεις στα σχόλια της αρχικής ανάρτησης στο μπλοκ sandentrepesai αλλά και με την απορία ότι μετά από τόσες δεκαετίες και την ύπαρξη συλλόγων και σωματείων με τελικό αποτέλεσμα και συμπέρασμα το μαμμωνά..., όταν φέτος την Άνοιξη ο υπογράφων μαζί με το δικηγόρο Γιώργο Κ. αποφάσισαν την ίδρυση Σωματείου για τη δημιουργία "Αρχείου της λαϊκής μουσικής της Κρήτης" και "χώρου έκθεσης-μουσείου" και το ανακοίνωσαν σε πρόσωπα του χώρου για να το επανδρώσουν, δεδομένης της πλούσιας συλλογής στοιχείων, έντυπου υλικού, μουσικών οργάνων, κειμηλίων και ντοκουμέντων, μέσα σε 6 μήνες έρχεται η είδηση αυτή με τελεσίδικες αποφάσεις του Ε.Κ.Πανεπιστημίου ξεπερνώντας γραφειοκρατίες και άλλα θέματα τέτοια και με την ανύπαρκτη ενημέρωση ή συμμετοχή των ντόπιων φορέων της μουσικής !!
Αυτό μας κάνει να απορούμε αρχικά για τη χρονική σύμπτωση αλλά δεδομένης της πλήρους άγνοιας των ντόπιων φορέων της μουσικής, του λόγου, των τεχνών και της παράδοσης και της απουσίας της όποιας ζύμωσης, να αμφιβάλουμε για τις προθέσεις, τα κίνητρα και τις τελικές ενέργειες, των καλοπληρωμένων αυτών δημόσιων φορέων, σε αντίθεση με τους τιμώμενους μουσικούς που ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΨΑΘΑ οι περισσότεροι και λιμοκτονούν σήμερα οι περισσότερο, αν εξαιρέσουμε 3-4 που δεν συγκαταλέγονται πια στο σώμα της παραδοσιακής μουσικής.
Με χαρά να βοηθήσουμε στο έργο αυτό αν συνάδει με τη φιλοτιμία και την πρεπιά του Κρητικού, αν στα κατασκευαστικά και λειτουργικά στοιχεία συνάδει με την αισθητική, τη λιτότητα, τα παραδοσιακά υλικά και αν εν γένει σέβεται την ιστορία και την παράδοση του τόπου, χωρίς φανατισμούς, τοπικισμούς, αβλεψίες, κομπορρημοσύνες και εντυπωσιασμούς !!

Σχόλιο δικό μου
Φυσικά και κανείς στην Κίσαμο δεν ήξερε για τις ενέργειες που κάνατε εσείς με τον δικηγόρο για την ίδρυση μουσείου. Η προσπάθεια έγινε αποκλειστικά από τον κ.Κουνελάκη Στυλιανό δημοτικό σύμβουλο και το πανεπιστήμιο απάντησε με την επιστολή. Στο σημείο αυτό θέλω να θυμίσω ότι πριν πολλά χρόνια πέρασε από τις Λουσακιές ο αείμνηστος καθηγητής μουσικολογίας κ. Αμαριανάκης είχε διαθέσει αρκετές ώρες καταγράφοντας Λουσακιανούς καλλιτέχνες.Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που διάλεξαν τις Λουσακιές, εκτός ότι εκεί  αποδεδειγμένα είναι η "μάνα" του συρτού!!!. Καλό βέβαια να υπάρξει μια συνεργασία όλων των φορέων και όσων θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν, γιατί οι έριδες θα ρίξουν την ιδέα στην αδράνεια. Επειδή ξέρω ότι πολλοί αγαπούν αυτά τα ακούσματα όχι μόνο στην Κίσαμο αλλά σε ολάκερο τον κόσμο, στο τέλος θα υπάρξει  κατανόηση και όλοι θα συνεισφέρουν στην δημιουργία του Μουσείου αλλά και στο μνημείο των ξεχασμένων συνεχιστών της λαικής μας παράδοσης.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ

Δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο και εγώ το μεταφέρω χωρίς πολλά σχόλια!!
Σχόλια θα κάνουμε σε κανένα μήνα που το Καστέλλι θα πήξη από τους δήθεν καλούς μας λαθρομετανάστες, τότε που η ληστείες θα διαδέχονται η μία την άλλη, όχι ότι δεν κάνουν και τώρα, αλλά σε κανένα μήνα που θα πεινάσουν θα δούμε τα αποτελέσματα της νέας πολιτικής για τους μετανάστες. Η έρευνα λοιπόν λέει:
Το ποσοστό συμμετοχής των αλλοδαπών δραστών στα εξιχνιασθέντα εγκλήματα είναι υψηλό, ιδίως στα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας και κατά προσώπων.
Συγκεκριμένα:
- Στις ληστείες 49,46%
- Στις κλοπές- διαρρήξεις 50,87%
- Στις ανθρωποκτονίες 37,57%
- Στους βιασμούς 48,36%
- Στα εγκλήματα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης το ποσοστό συμμετοχής ξεπερνά τους ημεδαπούς δράστες (55,13%)
Σχεδόν αποκλειστικότητα στη δράση παρουσιάζουν οι αλλοδαποί στην παραχάραξη (98,78%), στις πλαστογραφίες (95,67%) και στις παραβάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας (90,72%).
χικ -χικ- χικ

Ήδη στην κ. Δήμαρχο έχουν φτάσει πολλά παράπονα. Ήδη τα γνωστά σπίτια καταλήφθηκαν για ακόμα μια φορά από τα ίδια άτομα που πριν ένα χρόνο είχαμε...απελάσει. Ήδη έχουν αναφερθεί στην αστυνομία 5-6 ληστείες μάλιστα δυο μεσημεριάτικα.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ...ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε προχθές σχετικά με την ακρίβεια στα καύσιμα ότι:
"H φορολογία στα καύσιμα στη χώρα μας είναι χαμηλότερη από ό,τι στις άλλες χώρες της Ε.Ε και υπάρχει υποχρέωση να υπάρξει σταδιακά μία προσαρμογή, όπως έχει γίνει ήδη εν μέρει τα τελευταία χρόνια".
Δείτε τι δήλωνε ο κ. Χρυσοχοϊδης στις 13 Ιουλίου 2009:
"Ναι η Ελλάδα έχει τα ακριβότερα καύσιμα της Ευρώπης. Η Ελλάδα όχι μόνο έχει μια από τις υψηλότερες τιμές προ φόρων στα υγρά καύσιμα αλλά είναι σημαντικά ακριβότερη από το μέσο όρο των είκοσι επτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης."
Ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «η τιμή της βενζίνης, με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου στα ίδια ακριβώς επίπεδα με σήμερα, το Φλεβάρη ήταν 1,089 και τώρα (Αύγουστο) είναι 1,190, δηλαδή 10 λεπτά παραπάνω. Τι μεσολάβησε, λοιπόν, εδώ και 7 μήνες και πωλείται η βενζίνη 10 λεπτά παραπάνω; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα».
Αν βέβαια επισκεφτείτε και την προσωπική σελίδα του κ. Χρυσοχοϊδη  θα δείτε ότι έλεγε το 2008
"Η Ελλάδα πρέπει, αφού πρώτα προβεί σε μία εκτεταμένη μείωση τιμών αρχής γενόμενης από τα κρατικά τιμολόγια και τις παρεμφερείς αγορές, να παρέμβει στους κρίκους της πληθωριστικής αλυσίδας, δηλαδή στα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας με βασικότερο όλων την προβληματική λειτουργία του ανταγωνισμού.
http://www.chrisochoidis.gr/2008/07/07/ellada-o-pio-adynamos-krikos-stin-eyropaiki-agora-kaysimon
Εγώ βλέπω ότι καταρχάς δεν μπορούν να συνεννοηθούν αλλά και ότι σήμερα στην πόλη μας, και κατ΄επέκταση σε όλη την Ελλάδα, το πετρέλαιο θέρμανσης έχει 0,628 Ε και η απλή αμόλυβδη 1.194 Ε!!! Τι μεσολάβησε τελικά  και δεν έπεσαν οι τιμές αλλά ανέβηκαν κι' άλλο;
Κάποιοι μας έλεγαν οτι θα τα έφτιαχναν τα πράγματα, τι μεσολάβησε και δεν κουνιέται... φύλο;

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ .....

Σαν σήμερα, πριν πενήντα δύο χρόνια, το 1957, ένας μεγάλος Κρητικός και ένας από τους κορυφαίους πνευματικούς ανθρώπους που γέννησε η Ελλάδα, έκλεισε τα μάτια του σε ηλικία 74 ετών στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας.
Η σορός του μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Η Ελένη Καζαντζάκη ζήτησε από την Εκκλησία της Ελλάδος να παραμείνει η σορός στην Αθήνα, αλλά το αίτημά της δεν έγινε δεκτό. Έτσι, η σορός μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο. Η κηδεία έγινε μετά από μεγάλη λειτουργία στον Ναό του Αγίου Μηνά, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου και 17 ακόμη ιερέων. Τη σορό του συνόδευσαν ο τότε υπουργός Παιδείας Αχιλλέας Γεροκωστόπουλος και ο ιερέας Σταύρος Καρπαθιωτάκης. Στον τάφο του, χαράχθηκε η επιγραφή: "Δεν ελπίζω τίποτα. Δεν φοβούμαι τίποτα. Είμαι ελεύθερος".
Περισσότερα στο http://exastal.blogspot.com/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΝ.ΚΑ

Ισχνή και αμελητέα στατιστικά συγκρίσιμη η απειλή από την νέα γρίπη.
Κάμψη έως ανυπαρξία κοινής γρίπης από τα στοιχεία του ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης στο:
http://www.paidiatros.gr/downloads/file/pdf/gripi_ebdo_20091021.pdf
Σοβαρή αντιτρομοκρατική και πλήρης παρουσίαση της καθ. Παθολογίας κας Ελ. Γιαμαρέλου στο : http://www.paidiatros.gr/index.php?cid=1&id=1337&st=2
Σοβαρή και πλήρως ενημερωτική η τοποθέτηση – ανάλυση ομιλία, του κου Δημήτρη Τριχόπουλου καθηγητή επιδημιολογίας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στο : http://www.inkakritis.gr/downloads/library/5.html και video στο: http://www.inkakritis.gr/downloads/library/10.html
Ασφαλώς η ενεργοποίηση - πρόληψη από τον τ. υπουργό υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο και την συνέχεια από την σημερινή Κυβέρνηση, δούλεψε σωστά, και να το αποτέλεσμα.
Για 15 εβδομάδες μέχρι την 39 του 2009, νέα γρίπη H1N1v, 0 κρούσματα.
Ακραία επικίνδυνη δημοσιογραφία του τρόμου στα έντυπα ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες.
Μας θυμίζουν και δεν ξεχνούμε την φράση του Δημήτρη Τσουκαλά τ. προέδρου της ΟΤΟΕ: Η δημοσιογραφία τρέφεται και ζει μόνο με ΣΠΕΡΜΑ, ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ.
Ασφαλώς και κινδυνεύει ο πλανήτης από τα ακραία συμπτώματα ατιμώρητης, ανέλεγκτης και αβάσιμης δημοσιογραφίας, που δημιουργεί σύγχυση και αποδιοργάνωση σε όλους μας..
Σκεφτείτε να έβαζαν ποινές στους πληρωμένους κονδυλοφόρους, όταν αποκαλύπτεται το αβάσιμο δημοσίευμα που στοχεύει σε πωλήσεις ως αναγκαίων πραγμάτων, πραγμάτων που έχουν εικονική, η σκόπιμα ένθετη, αναγκαιότητα.
Αυτές οι συνέχειες νομίζουν πως δεν φαίνονται. Δημιουργούν όμως ανησυχία και απορίες. Και όποιος ανησυχεί ρωτά και μαθαίνει.
Ασφαλώς και λέγεται Παραπλανητική Διαφήμιση και ελέγχεται από το Νόμο.
Η διαφήμιση ως αναγκαίου και δη κάτω από την διέγερση τρόμου με παράπλευρες καταχωρήσεις, πράγματος που δεν είναι αναγκαίο, είναι το χυδαιότερο είδος λαθρεμπορίας και μιζαρίσματος.
Όλα βασίζονται στην πανδημία διακίνησης και μεταδημότευσης κεφαλαίου. Αυτό δεν αλλάζει με τίποτα.
ΙΝΚΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ !!!

Σε αποκαλύψεις για παρεμβάσεις και πιέσεις που ασκούνταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αναμένεται να προχωρήσει ο επί σειρά ετών επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) κ. Μ. Κοντοπυράκης, ο οποίος αναγκάσθηκε να υποβάλει παραίτηση και η οποία έγινε αποδεκτή.
Η απομάκρυνση του κ. Κοντοπυράκη προκάλεσαν οι έντονες αντιδράσεις της ΕΕ για τα ανακριβή, μη αξιόπιστα οικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία που έδινε μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες. Και οι κοινοτικοί ήταν εκείνοι που είχαν θέσει εμμέσως θέμα απομάκρυνσης του και αλλαγών στην ΕΣΥΕ.
Σήμερα ο αποχωρών γ.γ. της ΕΣΥΕ κ. Μ. Κοντοπυράκης θα δώσει συνέντευξη Τύπου και αναμένεται να απαντήσει στις επικρίσεις και ενδεχομένως θα προβεί εμμέσως σε αποκαλύψεις για παρεμβάσεις και πιέσεις που του ασκούνταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Θ α έχει μεγάλο ενδιαφέρον και φυσικά δεν θα το χάσουμε!!

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Χόρευε στην βροχή ο Κισσαμικός και φιλοδώρησε στο ουδέτερο γήπεδο του Κολυμβαρίου με 4 γκολ την ομάδα της Σούδας, τον ΑΡΗ. Έτσι φιγουράρει στην κορυφή της ειδικής βαθμολογίας με 9 βαθμούς σε τρία παιχνίδια. Παρ' όλη την βροχή που έπεφτε ασταμάτητα η ομάδα της πόλης μας δεν επηρεάστηκε και με δυο τέρματα σε κάθε ημίχρονο έδειξε τις προθέσεις της για φέτος.
Τους πρώτους της βαθμούς πήρε και άλλη ομάδα μας η Θύελλα που κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος της 0-1 του πρώτου ημιχρόνου και να νικήσει με 3-2 την ομάδα του Αλμυρού.

         ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  Α ομίλου  ...............       και β΄ομίλου
                                    βαθμοί       τέρματα
  1. Κισαμικός ........ 9......... 10-1....... 1. Ιδομενέας ......7.......10-1
  2. Κρητικός Ασ..... 9............8-4 .......2. ΑΟΔΑ  ...........7 .....10-5
  3. Παν/ριακός         6. ......... 7-3 .......3. Ίκαρος Μ* .....4 ...... 6-1         
  4. Παγχανιακός      4............ 4-3 .......4. Θύελλα Κ ......4 ...... 4-7
  5. Κορωνίδα ..       4.............3-3........5. Τιτάν  .............3........6-6

ΟΙ ΜΙΝΩΙΤΕΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΩΣ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Την παραπάνω ανακοίνωση έκανε ο καθηγητής Εθνολογίας και Ιστορίας του Πολιτισμού Hans – Peter Dorr (Χανς Πέτερ Ντυρ), τον Απρίλιο του 2008!..
Εάν αυτήν την ίδια ακριβώς ανακοίνωση την έκανε ένας δικός μας καθηγητής ή επιστήμονας, θα είχαν πέσει όλοι πάνω του να τον «φάνε» και να του κρεμάσουν την ρετσινιά του «εθνικιστή». Εγώ προσωπικά έχω ξαναγράψει πως η Βιέννη επήρε το όνομα της από την Βιάννου της Κρήτης, όταν άποι­κοι εκ της Μεγαλονήσου συνέπτυξαν πρώτοι στην θέση της εμπορικό οικι­σμό.
Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Ντυρ κατέληξε σε αυτό το συμπέρα­σμα έπειτα από πολυετείς ανασκα­φές στην προαναφερόμενη περιοχή (Βαττ), στα Βόρεια της μικροσκοπικής νή­σου Ζίντφαλ, στην Θάλασσα Βάντεν. Εκεί ευρίσκονται και τα υπολείμμα­τα του – άλλοτε πλούσιου – λιμανιού Ρούνγκχολτ κάτω από ένα στρώμα τύρφης του οποίου ευρέθησαν τα μινωικά απομεινάρια…
Ανάμεσα στα ευρήματα, που στηρίζουν την ανωτέρω άποψη, είναι μια ορειχάλκινη λόγχη, κεραμικά δο­χεία και αγγεία, αλλά το κυριότερο μια μινωική σφραγίδα – η πρώτη που εντοπίζεται εκτός Αιγαίου.
Στην μια της όψη εικονίζεται ένας ταύρος και στην άλλη ένα πλοίο με υπερυψωμένη πρύμνη! Ίσως – κατά τον καθηγητή – να ήταν φυλακτό, που φοριόταν στον λαιμό ή στον καρπό του χερι­ού. Συμβόλιζε δε την Λευκοθέα (την Ινώ), θεά των λευκών αφρών της θα­λάσσης. η λατρεία της οποίας ήταν ιδιαιτέρως διαδεδομένη στην Κρή­τη… Ίσως μάλιστα κάποια χαράγμα­τα επί αυτών, αργότερα να αναγνω­ρισθούν ως γράμματα της γραμμικής Α. Στα ευρήματα επίσης υπάρχουν θυμίαμα από την νυν Σομαλία, κοπάλη από την ΝΑ Αφρική, λαζούλιθος από τις μακρινές Ινδίες (1)”, καθώς και σαλιγκάρια από την Ερυθρά Θάλασσα, όλα προϊόντα που εμπορεύονταν οι Κρήτες. Αυτά μετέτρεψαν το «φερόμενο έως τότε αδιανόητο, σε ιστορική πραγματικότητα», έγραψε γι’ αυτό το γερμανικό περιοδικό “Focus”.
Ότι τα ευρήματα παρασκευάσθηκαν περί το 1300 π.Χ. σε εργαστήριο της Νοτίου Κρήτης απέδειξε το Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Βόννης, με την μέθοδο της νετρονικής ενεργοποιήσεως. (Παρόμοια σκεύη έχουν ευρεθεί μόνον σε ένα σημείο του πλανήτη, στην αρχαία κρητική πόλη Κομμό, στα Ανατολικά των Ματάλων).
Ο Ντυρ ισχυρίζεται πως σίγουρα μια κρητική αποστολή το 1300 π.Χ. είχε σταλεί προς εξερεύνηση της Β. Θαλάσσης. Το ταξίδι της ξεκίνησε από τον Κομμό, πέρασε Δυτικά της Πελοποννήσου, Νότια της Ιταλίας, Βόρεια της Σαρ­δηνίας και από εκεί η κρητική αποστολή έφθασαν έως τις ακτές της νυν Γαλλίας, περίπου όπου σήμερα το Μονπελιέ, απ’ όπου και συνέχισαν πεζή την εμπορική – επιστημονική αποστολή τους, κατά τον καθηγητή. Εκεί αποσυναρμολόγησαν τα πλοία τους και τα μετέφεραν επί αμαξών, που έσερναν βόδια, έως το νυν λα Ροσέλ. Εκεί τα ξανασυναρμολόγησαν και συνέχισαν πλωτά έως το Νορντ Φρίσλαντ, κατέληξε ο καθηγητής.
Το να έφθαναν οι Μινωίτες έως την Β. Θάλασσα, γι’ αυτούς δεν θα ήταν τόσο δύσκολο, υπερθεμάτισε ο πρύτανης της Αρχαίας Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης Βάλτερ Μπούκερτ!
Σημειώστε δε, πως στην περιοχή αυτή ομιλείται μια διάλεκτος, η φριζική (frysk), που ανήκει σε μια παμπάλαια δυτική γερμανική ομάδα πληθυσμού, τους Φρίζες, όπως τους λεν. Αυτοί δεν είναι παρά οι αρχαί­οι Έλληνες (Μακεδονο-Θράκες Φρύγες), που έφυγαν από τις πανάρχαιες εστίες τους, στην Μ. Ασία και τον Πόντο, και κατοίκησαν έπειτα από περιπέτειες τις Βόρειες χώρες της Ευρώπης (εξ αυτών οι Φράγκοι, η Μπρυζ του Βελγίου, κλπ.). Κάποιοι εξακολουθούν να λένε πως η φριζική ανήκει στις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες, όταν η θεωρία του ινδοευρωπαϊσμού έχει προ πολλού καταπέσει! Πάντως η φριζική έχει κοινά στοιχεία με την ολλανδική (και την αγγλική) και έχει γραπτά κείμενα από τον 10ο μ.Χ. αι. Στην δε επαρχία Φρίσλαντ (Friesland) της Ολλανδίας, περίπου 440.000 άτομα μιλάνε ακόμη την φριζική διάλεκτο! Εξ αυτών, οι περίπου 350.000 την δη­λώνουν και ως μητρική γλώσσα τους!
Είναι επίσης γνωστό, πως οι Μινωίτες Κρήτες έφθαναν έως την Κορνουάλλη για να πάρουν κασσίτερο, που τους ήταν απαραίτητο, να το αναμείξουν με χαλκό, για να κατασκευάσουν όπλα και άλλα αντικείμενα από ορείχαλκο, λέει ο καθηγητής Χάρτμουτ Μάτχαουζ. Επίσης, έπαιρναν από την Β. Ευρώπη κεχριμπάρι και έδιναν κρητικά κρασιά (οι Ευρωπαίοι τότε αγνοούσαν την τέχνη του κρασιού), αρώματα, υφάσματα και πολύτιμους λίθους.
Πράγματι, τον 14ο αι. π.Χ. οι Κρήτες είχαν αυξημένες ανάγκες όπλων. για να αντιμετωπίσουν τις πολεμικές διαθέσεις των Αιγυπτίων και των Χετταίων. Και γι’ αυτά οι πρώτες ύλες που χρειάζονταν, δεν υπήρχαν στο νησί τους.
ΠΗΓΕΣ: Eφημερίδα ‘Έθνος», εφημερίδα του Πανεπ. Κύπρου, εφημερίδα-Κέρδος I3.4.2008., Λεκάκης Γ. «Ο Πόντιος Γάλλος, οι Γάλλοι, or Γαλάτες και οι Φρύγες Φράγκοι», άρθρο στην εφημερίδα ‘Ελληνική Αγωγή’.

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ.......

Μέρος 1ο
1. Η φράση «έφαγε χυλόπιτα» προέρχεται από το παρασκεύασμα χυλού που έδιναν παλιά οι ψευτογιατροί για τον περιορισμό του καημού των ερωτευμένων ?
2. Η φράση «του πήρε τον αέρα» προέρχεται από την αρχαιότητα και την εκμετάλλευση του ανέμου κατά τις ναυμαχίες έναντι του εχθρού ?
3. Η γνωστή συνοικία των Αθηνών ονομάστηκε «Κολωνάκι» από ένα κολωνάκι που ήταν εκεί για παλούκωμα όπως συνηθιζόταν κατά την Τουρκοκρατία ?
4. Στον γνωστό άθλο του Ηρακλή τα γνωστά «χρυσά μήλα των εσπερίδων» ήταν ... πορτοκάλια ?
5. Η ακριβής εξήγηση της φράσης  «Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα» δεν έχει σχέση με κανέλα ή άλλα καρυκεύματα,αφού σημαίνει «Έρχομαι από την Κωνσταντινούπολη και σε προσκαλώ να έρθεις στην κορυφή» ?
6. Όταν δίνουμε σε κάποιον «πουρμπουάρ » η ακριβής του ερμηνεία είναι ότι του προσφέρουμε χρήματα για να πιει κάτι δηλαδή τον κερνάμε ένα ποτό. Ενώ το T.I.P σημαίνει 'To Improve Performance', για βελτίωση απόδοσης, και δινόταν πάντα πριν από τις υπηρεσίες του υπαλλήλου ?
συνεχίζεται....

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ

Η επίσημη λειτουργία της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων (Βιολογικού Καθαρισμού) και Δικτύων αποχέτευσης Μαλίων εγκαινιάζεται σήμερα στην περιοχή Λούτρες στα Μάλια.
«Ο οραματικός αυτός στόχος των τελευταίων δύο δεκαετιών, που εμπνεύστηκαν οι άνθρωποι του τόπου μας και στήριξαν κατά το χρόνο κατασκευής του, αποτελεί αντίδωρο στην τουριστική ανάπτυξη και ζύγι ισορροπίας της. Τροφοδοτεί με νέες αντιλήψεις και περιβαλλοντικές συμπεριφορές τους δημότες μας, θωρακίζει τον πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα των Μαλίων και προστατεύει το μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα, τη θάλασσα.
Η περιβαλλοντική προστασία που επιτυγχάνεται με τη λειτουργία του έργου μας, γεννά αναπόδραστα περισσότερες ευκαιρίες κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης του δήμου μας, όπως αυτός εξειδικεύεται σε ανθρώπινο κεφάλαιο και επιχειρηματικές δομές και λειτουργίες.
Βελτιώνει σοβαρά και πολλαπλασιάζει τη διαπραγματευτική ισχύ των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου κατά το χρόνο των εμπορικών διαπραγματεύσεων.
Ισχυροποιεί τους συνδετικούς κρίκους του τρίπτυχου τουρισμός, πολιτισμός, περιβάλλον και δίδει περισσότερες δυνατότητες για την επιτυχία της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης.
Αποδεικνύει την ωριμότητα, φερεγγυότητα και αξιοπιστία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που διευθύνει και ρυθμίζει όλες τις τοπικές υποθέσεις σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και εγγύτητας, με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας»
, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Μαλίων, Κωστής Λαγουδάκης, κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ας το βλέπουν οι δικοί μας δήμαρχοι!!!!!

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

ΚΥΡΙΑΚΗ = ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ


http://asimonis.wordpress.com/

Ο ΤΣΙΦΟΥΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΓΑΛΑΝΤΟΜΟΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑΣ

«Αγόρασα τσιγάρα και εφημερίδες στο περίπτερο της γειτονιάς. Έκαναν 10,15 ευρώ και του έδωσα δυο δεκάρικα. Δεν είχα ψιλά. Κράτησε το ένα και μου είπε: «Τα ψιλά μου τα δίνεις μια άλλη φορά ».Γέμισα βενζίνη το αυτοκίνητο, και η αντλία έγραφε, 40,02 ευρώ. Δεν μου ζήτησαν τα 0,02.Πριν γυρίσω σπίτι, σταμάτησα στο σουπερμάρκετ. Λογαριασμός 20.03.Η κοπέλα στο ταμείο πήρε τα 20 και για τα 0,03 μου είπε: «Μια άλλη φορά».
Στο σπίτι με περίμενε ένας λογαριασμός της Μαρφίν Bank.
Τους χρωστάω 0,06 ευρώ, από τόκους της ετήσιας συνδρομής , για μια πιστωτική κάρτα που δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ».
-Τα συμπεράσματα δικά σας.
Από το Δελτίο των 11

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σήμερα ο Κισσαμικός για την τρίτη αγωνιστική αντιμετωπίζει την ομάδα της Σούδας στο ουδέτερο γήπεδο του Κολυμβαρίου στις 15.00μ.μ με σκοπό την νίκη που θα τον διατηρήση στην κορυφή της βαθμολογίας της Α΄κατηγορίας. Την ίδια ώρα η άλλη εκπρόσωπος της πόλης η Θύελλα παίζει στο ουδέτερο της Μοναχής Ελιάς με τον Αλμυρό.

ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΝΟΜΟΙ .....ΣΤΗΝ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

 Β΄Δημοσίευση!
Έψαξα τις τελευταίες μέρες να βρω τρανταχτές δηλώσεις πολιτικών που να αποδείχτηκαν «φούμαρα». Κάτι που κάποιος είπε προεκλογικά και μετά το πήρε πίσω. Κάτι που κάποιος πρέσβευε κάποτε και τώρα το γύρισε τούμπα. Γέμισα τριάντα τρεις σελίδες τέτοιων υποσχέσεων. Απογοητεύτηκα. Ήθελα να βγάλω κάτι καλό, όχι επειδή το χρειαζόμουν, ούτε για να εκτονωθώ αλλά για να δω αν υπάρχουν ακόμα ντόμπροι άνθρωποι. Μπας και καταφέρω να βρω μέσα σε αυτό το υποσχολόγιο μια δήλωση, μια υπόσχεση, που να έχει και λίγη τσίπα.
Μπας και βρω δηλαδή την εξαίρεση του πρώτου νόμου του Μέρφι.
«Αν αφήσεις τα πράγματα στην τύχη τους, έχουν την τάση να πηγαίνουν απ’ το κακό στο χειρότερο».
Που τέτοια τύχη !! Εμείς αφήνουμε τα πράγματα μας, τα βασικά μας, στα χέρια άλλων, πιστεύουμε στις ρηχές υποσχέσεις, αδιαφορούμε για τα βασικά μας, οπότε αναπόφευκτα πάμε από το κακό στο χειρότερο.
Από όλο αυτό το σκουπιδαριό των δηλώσεων που βρήκα, με τις επώνυμες δηλώσεις- υποσχέσεις, που είναι φυσικά αδύνατον να γραφτούν σε αυτές τις λίγες αράδες, κάποιες είναι τόσο κτυπητές που αμέσως καταλαβαίνεις πόση αλήθεια έχει το ανεπανάληπτο «πολιτική= ψευτιά».
Όλοι γνωρίζουμε ότι η πολιτική είναι διπλωματία, ευελιξία, προσαρμοστικότητα και ρητορεία. Άλλο όμως διπλωματία και άλλο ψέμα. Άλλο ευελιξία και άλλο απάτη. Άλλο προσαρμοστικότητα και άλλο ξερό συμφέρον. Άλλο ρητορεία και άλλο δημαγωγία. Πως λοιπόν να μην νιώθεις απογοητευμένος, πώς να μην σιχαθείς όλα αυτά τα κομματικά τερτίπια που μας περιβάλουν. Δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι μας παραμυθιάζουν .
Εδώ κολλάει ο άλλος νόμος του Μέρφι.
«Αφού τα πράγματα έχουν πάει ήδη από το κακό στο χειρότερο, ο κύκλος αυτός θα επαναλαμβάνεται συνεχώς».
Πασίγνωστο σε μας αφού έχουμε νοιώσει αλλά και νοιώθουμε την κακή επανάληψη, χρόνια τώρα.
Βέβαια από την άλλη, εμείς επιμένουμε να ψάχνουμε ακόμα για τους ανθρώπους-πολιτικούς, είμαστε βλέπετε ή πολύ ευκολόπιστοι ή ακόμα στην πολύ εξάρτηση, αλλιώς δεν εξηγείτε όλη αυτή η εμμονή και επιμονή μας στην επανάληψη; Εδώ ισχύει ένας άλλος άγνωστος νόμος, του Τούσμαν
«Τίποτα δεν είναι τόσο αναπόφευκτο, όσο ένα λάθος που πρόκειται να γίνει».
Στην περίπτωση μας υπάρχει φυσικά το αναπόφευκτο, δηλαδή, ήδη γνωρίζουμε τι μας περιμένει, υπάρχει και το λάθος, αυτό που θα κάνουμε έτσι και αλλιώς.
Αντί για να βάλουμε λοιπόν μυαλό, εκεί εμείς, ξερόλες, στρατιώτες της κομματικής γραμμής, υπηρέτες του αδηφάγου κόμματος. Βέβαια όξω – όξω το παίζουμε και λίγο ανεξάρτητοι (για τα θεαθήναι). Εδώ ισχύει ο νόμος του Χιλλ.
«Οι άνθρωποι ορισμένες φορές σκοντάφτουν πάνω στην αλήθεια, αλλά μετά σηκώνονται και συνεχίζουν το δρόμο τους».
Όμως είμαι σίγουρος ότι δειλά-δειλά μέσα σας αρχίζετε να μην πιστεύετε πια στην λογική ενός «κόμματος». Τους έχετε ψιλο-καταλάβει, τους ψιλοχαμπαριάσατε, τους βαρεθήκατε, αλλά να είσαστε σίγουροι ότι και αυτοί έχουν πια καταλάβει ότι τους μάθατε, και εδώ χρειάζεται προσοχή, γιατί θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά να μας ξανατουμπάρουν. Εδώ ισχύει ο νόμος του Jacobs:
«Το λανθάνειν είναι ανθρώπινο. Το να τα φορτώνεις όμως σε κάποιο τρίτο είναι ακόμα πιο ανθρώπινο».
Συμπέρασμα : Χαμογελάστε... Ούτως ή άλλως το αύριο θα είναι χειρότερο. Αν αισθάνεστε καλά σήμερα, μην ανησυχείτε... σίγουρα κάποια στιγμή θα σας περάσει.

Ο ΣΑΔΕΝΤΡΕΠΕΣΑΙ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ

Το Εθνικό Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικά το τμήμα Μουσικών σπουδών έχει την διάθεση να εκπονήσει μελέτη για την δημιουργία Μουσείο Μουσικών στην γενέτειρα του κρητικού συρτού τις Λουσακιές. Με επιστολή που έστειλε  ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Μουσικών σπουδών και πολιτισμικής Ανθρωπολογίας κ. Παύλος Κάβουρας, αναλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης που περιλαμβάνει 3 βασικές ενότητες. Την μουσειολογική την αρχιτεκτονική και την εθνομουσικολογική καθώς επίσης και τον προϋπολογισμό του έργου.
Η μελέτη θα γίνει από εξειδικευμένο προσωπικό του Εργαστηρίου Εθνομουσικολογίας με την συνεργασία εξωτερικών επιστημόνων, όπως μουσειολόγους αρχιτέκτονες, με τους οποίους έχει ήδη συζητηθεί η προοπτική και υλοποίηση του έργου. Η σύνταξη της μελέτης προβλέπετε να ολοκληρωθεί εντός 4 μηνών από την ημερομηνία ανάληψης του έργου και το κόστος ανέρχεται σε 18.000 Ε.
Πιστεύουμε ότι με την ίδρυση του μουσείου θα υπάρξει μια βιώσιμη ανάπτυξη στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην ευρύτερη περιοχή της Κισάμου.

Κύριοι στο πιάτο μας το προσφέρουν, πιστεύω να μην δούμε πάλι τα γνωστά μα και μου και να ψηφιστεί και με τα δυο τα χέρια η πρόταση. Επ' ευκαιρίας ο Κουτσουρέλης, ο Κουνέλης, ο Ναύτης και φυσικά πολλοί νέοι και παλιοί παραδοσιακοί οργανοπαίκτες μας "έσπρωξαν" όταν έπρεπε,  ας κάνουμε λοιπόν και μεις έν μικρό βηματάκι και εκτός της υπέροχης πρότασης ας στίσουμε και το μνημείο των αλησμόνητων καλλιτεχνών μας !!!
Σε αυτούς οφείλουμε όλα αυτά τα νέα  φυντάνια της παραδοσιακής μας μουσικής!!!

ΜΠΑΛΟΣ

Επειδή κάποιοι φίλοι θέλουν να μάθουν για το γίνετε με τον Μπάλο, έψαξα και έμαθα ότι ολόκληρος ο φάκελος του θέματος, διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα Χανίων, ώστε να γίνει σε βάθος έρευνα και να αποδοθούν οι πρέπουσες κατηγορίες όπου πρέπει.
Φυσικά και ο δήμος προχώρησε στην χαρτογράφηση της περιοχής, όπως και στην εγγραφή της περιοχής, όμως έμαθα ότι αν ο δήμος δεν ζητήσει την σύνταξη Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης η οποία θα γίνει από την Περιφέρεια, περιγράφοντας τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γίνεται στον παράδεισο μας , το πουλάκι πάλι θα ξαναπετάξει. Πρέπει  βέβαια να εξασφαλίσει και τα απαραίτητα κονδύλια από το Ε.Σ.Π.Α.  αν θέλει να γίνουν όλα αυτά που έχουν κατά...νου!!

ΠΑΕΙ ΚΑΙ Η ΕΡΤ;

Τεράστια ερωτηματικά προκύπτουν για την κατάσταση που επικρατεί στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και για το χάος που αφήνει φεύγοντας ο απερχόμενος πρόεδρος της. Οι γνωρίζοντες λένε ότι η μαύρη τρύπα και τα σκάνδαλα θυμίζουν την υπόθεση με το έλλειμμα του προϋπολογισμού, αφού κατά τη διάρκεια της θητείας Παναγόπουλου, υπεγράφησαν λεόντειες συμβάσεις με τη Disney, τον Ολυμπιακό και "ημέτερες" εταιρίες παραγωγής, οργανώθηκαν "κολοσσιαία" θεάματα, όπως η Eurovision, Οι Ολυμπιακοί της Αθήνας και του Πεκίνου, το Φεστιβάλ Τραγουδιού και άλλες οπερέτες χωρίς ποτέ να δημοσιοποιηθεί ο απολογισμός, ενώ γιγαντώθηκε ο αριθμός των ειδικών συμβούλων (που προέρχονταν απ' όλα τα κόμματα από Κακαβούλη μέχρι Δ. Κωνσταντάρα) και .... των αργόμισθων μεγαλοδημοσιογράφων.
Αργόμισθοι μεγαλοδημοσιογράφοι έ ...... εγώ ξέρω και μικροδημοσιογράφους τέτοιους ή καλύτερα τέτοιες !!!
περισσότερα στο : http://press-gr.blogspot.com/2009/10/y_22.html

"ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥ" Ο ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΤΟ .... ΔΗΜΟΣΙΟ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης ανακοίνωσε ότι στη θέση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου τοποθετείται ο Γιώργος Δημήτραινας, Λέκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων.
Όπως δήλωσε ο κ. υπουργός, η τοποθέτηση του κ. Δημήτραινα έγινε ύστερα από αξιολόγηση όλων των υποψηφιοτήτων για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που υποβλήθηκαν, όπως είναι γνωστό, μετά από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος.
Δηλαδή δεν ελήφθη καθόλου υπόψη ότι ο κ, Δημήτραινας έχει συγγράψει βιβλίο με την κ. Συμεωνίδου – Καστανίδου Ελισάβετ και τίτλο « Ο νέος νόμος 3064/2002 για την εμπορία των ανθρώπων ;;;
Η κ. Συμεωνίδου – Καστανίδου Ελισάβετ ποια είναι κ. υπουργέ;
Στο βιογραφικό σημείωμά του πάντως αναφέρεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης «είναι παντρεμένος με την καθηγήτρια του ποινικού δικαίου στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης Ελισάβετ Συμεωνίδου και έχουν δύο κόρες. Είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ από τον Οκτώβριο του 1974»


www.antinews.gr

Όχι ότι πειράζει αλλά ο πρώτος γενικός γραμματέας που ανακοινώθηκε να μπει με αυτόν τον τρόπο μπαίνει στο υπουργείο διαφάνειας ....καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει μετά!!!! Φυσικά και ο κ. Καστανίδης με αίσθημα δικαίου τοποθέτησε τον κολλητό του σαν γ.γραμ. μέσω...διαδικτύου!!! Εύγε!! Μετά φταίνε τα παιδάκια των stage ;

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΛΟΙΠΟΝ!!!


Ρήσεις και αντιρρήσεις είναι μια εκπομπή που δυστυχώς θέλουμε δε θέλουμε την βλέπουμε, εμείς εδώ στα Χανιά. Ιδιαίτερα όταν έχει καλεσμένους νέους ανθρώπους που οι επιτήδειοι επένδυσαν πάνω τους και μετά το στύψιμο και τις πρόσκαιρες  ελπίδες,...... τους πέταξαν στην γωνία.
Η κυρία Πολύζου μια γνωστή καθώς πρέπει δημοσιογράφος είχε μια τέτοια εκπομπή σήμερα. Με την ανακοίνωση ότι :
"Θα απολυθούν όλοι που προσλήφθηκαν από τα stage" υπογραφή Πάγκαλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ένας σίφουνας παραπληροφόρησης γέμισε τα παράθυρα της εκπομπής, με κατηγορίες δεξιά-δεξιά (όχι αριστερά) από την μεγαλοντόπια δημοσιογράφο. Φταίει η Δεξιά γιατί δεν τους έκανε μόνιμους; Τους εγκλώβισε και τους απαξίωσε! Άραγε μπορούσε; Είδατε τις συμβάσεις τους τι έγραφαν ;
Τι θα έλεγε όμως ο κάθε δημοσιογράφος αν παραμονή των εκλογών έβγαζε ένα ΦΕΚ η κακιά δεξιά κυβέρνηση και τους μονιμοποιούσε; Πολλά και πολλές εκπομπές θα γέμιζε με πληρωμένα παπαγαλάκια που θα λαλούσαν για το ρουσφέτι!!
Όμως το 1999 και το 2000 κανείς δεν μίλησε σε παρόμοιες περιπτώσεις. Ή μη μου πείτε ότι δεν το ξέρατε;
Για πατήστε πάνω στα ΦΕΚ για μεγέθυνση αλλά και να δείτε ποιοι υπέγραφαν τότε και σήμερα κάνουν τις πάπιες ; Τότε ήταν κοινωνικής κατάρτησης και σήμερα  stage, που η διαφορά!!!
 Το θέμα είναι προσωπικό και δεν έχει να κάνει με καμιά κ. Πολύζου ή κ. Λιονάκη, γιατί εγώ και κάμποσοι άλλοι που είμαστε συμβασιούχοι από το 1994-95-97, κανείς μα κανείς τόσα χρόνια δεν ήλθε να μας πει πως θα ζήσουμε μετά από την απόλυση ή τι δουλειά μπορεί να κάνουμε στα 50 μας!!! Δυστυχώς όλοι επένδυσαν στις πλάτες μας και όσοι είχαν μπάρμπα στην Κορώνη κατάφεραν να το παίζουν κύριοι σήμερα!!!

Η εκπομπή θα έχει και συνέχεια την Δευτέρα !! Οπότε  ας περάσουμε ένα καλό σαββατοκύριακο πρώτα πριν κλάψουμε από τα γέλια την Δευτέρα !!!

Η ΚΥΒΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΒΙΣΘΗΣΗΣ ΤΗΝ ΚΥΒΙΣΘΗΣΗ Ω' ΜΠΑΧΑΛΟ


ΜΗΔΕΝ ΣΤΟ ΠΗΛΗΚΙΟ
...........Πίσω από ένα...εξόφθαλμα «σικέ» επεισόδιο στα Εξάρχεια, την πλέον κατάλληλη αφορμή για τη δρομολόγηση εξελίξεων, κρύβεται η πλέον τερατώδης παραπληροφόρηση όλων. Ειδικά κάτι διθυραμβικά κείμενα που προκαλούν εμετό με τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι γλείφουν – χωρίς εισαγωγικά – το νέο επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. Το κακό είναι ότι παραποιούν με τον χείριστο τρόπο την αλήθεια, όταν μάλιστα μέχρι πριν λίγο καιρό είχαν πραγματοποιήσει την ανακυβίσθηση τους και ήταν αυτοί που εκθείαζαν μέχρι τελικής πτώσεως τον πρώην – πλέον – αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Τώρα προφανώς ήρθε η ώρα της κυβίσθησης… Μέχρι την επόμενη φορά που θα ακολουθήσει η ανακυβίσθηση και πάει λέγοντας

(www.newsblog.gr)
Τα όργανα άρχισαν...
Ειδικά στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων που καλεσμένος ήταν ο εν λόγω υπουργός  η τριπλέτα Τσίμας-Τρέμη -Πρετεντέρης κτυπούσαν προσοχή μόνο που τον.... έβλεπαν!!!!

ΙΛΥΟΛΙΘΙΚΕΣ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΠΟΤΑΜΙΔΑΣ

Γράφει ο Δρ. Μανούστογλου Εμμανουήλ
αναπληρωτής καθηγητής Ορ. Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης.

Οι φυσικές πυραμίδες της Ποταμίδας, αποτελούν πρωταρχικά ένα "κοίτασμα φυσικής ομορφιάς" που σε αντίθεση με άλλα κοιτάσματα η αξία του δεν έγκειται στην εξόρυξη αλλά στην διατήρηση του. Πέραν όμως της φυσικής ομορφιάς υπάρχει μια πληθώρα επιστημονικών στοιχείων που συνηγορούν για την ανάδειξη της πολύ χαρακτηριστικής γεωδομής σαν διατηρητέο μνημείο της φύσης. Το συνολικό πάχους 40 μέτρων γεωδομή αποτελείτε σε όλη την ανάπτυξη από ομοιόμορφα ιζήματα που ονομάζονται ιλυόλιθοι. Τα κλαστικά αυτά ιζήματα αποτελούνται από μικροσκοπικούς κόκκους που το μέγεθος τους κυμαίνεται από 1 ως 20 χιλιοστά του χιλιοστού και το ορυκτό συστατικό τους ονομάζεται μοντμοριλονίτης που έχει την ιδιότητα όταν λαμβάνει νερό στην δομή του να διογκώνεται.
Ολλανδοί επιστήμονες ήδη από την δεκαετία του 70' ανακάλυψαν ότι ο σχηματισμός αυτός σχετίζεται με την εξέλιξη του κλίματος σε όλη την Μεσόγειο και ανακάλυψαν ότι η περίοδος που πρωτοσχηματίστηκαν τα κοιτάσματα είναι στο όριο της Τορτόνιας και Μεσσήνιας χρονικής βαθμίδας δηλαδή πριν 7,2 εκατομμύρια χρόνια.
Στην δεκαετία του 90' Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πληθώρα απολιθωμάτων και ιδιαίτερα πολλά είδη καρχαρία της Τορτονίου περιόδου μήκους πάνω από 15 μέτρα. Τέλος τελευταία το πανεπιστήμιο Κρήτης σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα εργαστήρια του τμήματος ορυκτών πόρων έδειξαν ότι τα ιζήματα αυτά εκτός του σιδηροπυρίτη περιέχουν και ίχνη χρυσού.

ΠΡΟΣΩΠΑ



Όλοι έχουμε αισθανθεί άσχημα, όταν δεν μπορούμε να θυμηθούμε με σαφήνεια κάποιον που μας αναγνωρίζει. Φανταστείτε πόσο άβολη είναι η ζωή ενός ανθρώπου που δεν μπορεί να αναγνωρίσει άτομο με μόνο στοιχείο το πρόσωπό του, ακόμη και αν είναι στενός φίλος ή συγγενής. Τα πρώτα αποτελέσματα από πρόσφατη έρευνα αναφέρουν πως το 2% του γενικού πληθυσμού μπορεί να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, γνωστό ως προσωπαγνωσία ή τύφλωση προσώπου. Η αναπτυσσόμενη προσωπαγνωσία, κατά την οποία ένα άτομο εμφανίζει τύφλωση προσώπου από τη γέννησή του, ήταν εξαιρετικά σπάνια. Η πρώτη περίπτωση, στην πραγματικότητα εντοπίστηκε το 1976. Αλλά οι επιστήμονες της γνωστικής νευρολογίας Μπράντλεϊ Ντούσεν του πανεπιστημιακού Κολεγίου Λονδίνο και Κεν Νακαγιάμα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ αναφέρουν πως η κατάσταση ίσως είναι πιο κοινή από ότι πιστεύαμε.
Αν αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα δεν έχετε παρά να διαβάστε όλη την έρευνα στο:
http://209.85.229.132/search?q=cache:Cgp2BbFSpYwJ:www.sciencenews.gr/index.php%3Foption%3Dcom_content%26task%3Dview%26id%3D31%26Itemid%3D41+%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B1&cd=254&hl=el&ct=clnk&gl=gr&client=firefox-a

ΣΟΥΣΤΑ

Ο παγκόσμιος κοινός χορευτικός βηματισμός

Του Αγησίλαου Κ. Αλιγιζάκη
Σχεδόν όλοι οι κρητικοί χοροί, είτε τοπικοί, είτε παγκρήτιοι, ενσωματώνουν τον τριπλό βηματισμό που βρίσκει την πιο απλή χορευτική έκφραση μέσα από τους δύο τριπλούς βηματισμούς που αποτελούν τη σούστα.
Πιο συγκεκριμένα όλοι οι χοροί, πηδηχτοί (πεντοζάλης, μαλεβιζιώτης) και σιγανοί (συρτός), αν τους αναλύσομε χορολογικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η χορευτική τους διάκριση είναι σιγανές σούστες και πηδηχτές σούστες. Πιο συγκεκριμένα ο μαλεβιζιώτης αποτελείται από 4 γρήγορες σούστες, ο συρτός από 3 αργές σούστες και ο πεντοζάλης από 2 γρήγορες σούστες. Αυτό εξηγείται και μουσικολογικά από το γεγονός ότι η βάση της κρητικής χορευτικής μουσικής είναι η κοντυλιά που μπορεί να καλλωπιστεί μουσικά. Η σούστα στο παρελθόν χορευόταν κυρίως στο νομό Ρεθύμνης γι’ αυτό και ονομάζεται σούστα Ρεθύμνης.
Εδώ θα πρέπει να σταθούμε λίγο περισσότερο και να παραθέσομε κάποια νέα στοιχεία σχετικά με την ονομασία και τη χορογραφία της σούστας. Η ονομασία του χορού σούστα πιστεύεται ότι προέρχεται από την ιταλική λέξη susta (ελατήριο) που χρησιμοποιούσαν οι Ενετοί. Η έρευνα που κάναμε πάνω στην ετυμολογία της λέξης σούστα μάς οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η ρίζα της λέξης πρέπει να είναι αρχαία ελληνική με δεδομένα ότι: α) έχομε την πλουσιότερη γλώσσα του κόσμου και β) δύσκολα θα έδινε ο Κρητικός λαός όνομα σε ένα τοπικό χορό στη γλώσσα του Ενετού κατακτητή διότι όσες επιδράσεις κι αν έχει δεχθεί στη μουσική από τους Ενετούς (λαούτο, μαντολίνο), ειδικά στον Κρητικό παραδοσιακό χορό, από όσα γνωρίζομε ως τώρα, δεν έχει δεχθεί επιδράσεις και γ) η Λατινική γλώσσα είναι μεταγενέστερη της αρχαίας Ελληνικής και χρησιμοποιεί σαν βάση τα Αρχαία Ελληνικά. Στα Λατινικά η λέξη susta προέρχεται από το ρήμα suscitare που σημαίνει αρχίζω να κινούμαι, ανυψώνω με το αρχικό πρόθεμα sub που σημαίνει κίνηση προς τα επάνω. Επειδή όμως τα Λατινικά ως γλώσσα, ως προαναφέρθηκε, προέρχονται από τα Αρχαία Ελληνικά, η ρίζα καταγωγής της λέξης είναι από την αρχαία ελληνική λέξη (ρήμα στην ενεργητική φωνή) σεύω που σημαίνει σπρώχνω, αναπηδώ, βάζω σε κίνηση προς τα εμπρός. Στην παθητική φωνή το ρήμα γίνεται σεύομαι ή σούμαι (δεν είναι τυχαία η λέξη της κρητικής διαλέκτου σειέμαι).
Είναι γνωστό ότι η ντόπια Κρητική διάλεκτος έχει πολλές αρχαίες ελληνικές λέξεις οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται στη νεοελληνική γλώσσα (π.χ. η λέξη αίγα που σημαίνει κατσίκα). Η αρχαία ελληνική γραπτή γλώσσα χρησιμοποίησε το φοινικικό αλφάβητο το οποίο είχε μόνο σύμφωνα. Οι αρχαίοι Έλληνες πρόσθεσαν τα φωνήεντα. Με την πάροδο του χρόνου η γλώσσα εξελίχθηκε και μεταλλάχθηκε και δίφθογγοι όπως το ευ έγιναν ου και σύμφωνα όπως το θ έγιναν τ.
Ο Αισχύλος στην τραγωδία “Επτά επί Θήβας” αναφέρει σούσθε σαν προστακτική εννοώντας κίνηση προς τα εμπρός. Ο Σοφοκλής αναφέρει το σούσθω σαν επίρρημα εννοώντας γρήγορα. Το ίδιο και ο Πλούταρχος αναφέρει το σούσθαι. Από τα παραπάνω γίνεται εμφανές ότι πιθανόν η προσέλευση της λέξης σούστα να είναι από την λέξη σούμαι (παθητική φωνή του ρήματος σεύω) καθώς αν αντικαταστήσομε το θ με το τ στον Πλούταρχο γίνεται η λέξη σούσθαι, σούσται. Συνεπώς όταν αναφερόμαστε στη λέξη σούστα, εννοούμε την γρήγορη κίνηση προς τα εμπρός με αναπήδηση που χρησιμοποιήθηκε στην αρχή για να δηλώσει κίνηση στρατού (Αισχύλος) γι’ αυτό και ήταν μια μορφή πολεμικού χορού. Βέβαια δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι η ετυμολογία της λέξης και ο χορός ταυτίζονται σαν έννοιες.
Ιστορικά η σούστα ως χορός ανήκε στους πολεμικούς χορούς της πυρρίχης. Ο πυρρίχιος χορευόταν από ένα ζεύγος μαχητών με πολεμικό εξοπλισμό και βοηθούσε στην εκπαίδευση των στρατιωτών για τη μάχη. Σε καιρό ειρήνης ο ένας από τους δύο πολεμιστές χορευτές αντικαταστάθηκε από γυναίκα χορεύτρια και με την πάροδο του χρόνου και τη συμμετοχή στα Διονυσιακά μυστήρια μπήκε το ερωτικό στοιχείο και εξελίχθηκε σε ερωτικό χορό χάνοντας μεν τον πολεμικό χαρακτήρα, αλλά διατηρώντας το βηματισμό. Η εξέλιξη του χορού έγινε διότι ήταν πολεμικός χορός και το εκτελεστικό του πλαίσιο ήταν εύκαμπτο για να μπορεί να προσαρμόζεται στις ανάγκες της μάχης. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί σε ένα θρησκευτικό χορό (π.χ. τον συρτό) που το εκτελεστικό πλαίσιο είναι αυστηρό και άκαμπτο.
Επίσης τα τρία βήματα της σούστας ταιριάζουν με τη θεωρία του Αριστοτέλη “το παν και τα πάντα τοις τρισίν ώρισται” και αναφέρει ότι μόνο το σώμα μπορεί να διαιρεθεί κατά τρεις διαστάσεις. Έτσι οι άνθρωποι πήραν τον αριθμό αυτό από τη φύση και τον χρησιμοποίησαν στις θρησκευτικές τελετές και το χορό σύμφωνα με τον Γ. Σηφάκη στο Επίμετρο “η αρχή της τριαδικότητας”. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι το μουσικό μέτρο του χορού είναι 2/4 και αντιστοιχεί στο βιολογικό ρυθμό της καρδιάς και συνεπώς ο χορευτικός βηματισμός της σούστας είναι ένας φυσικός τρόπος κίνησης. Όλα αυτά εξηγούν γιατί ο διπλός τριπλός βηματισμός της σούστας είναι η βάση του Κρητικού χορού.
Κλείνοντας θα πρέπει να αναφερθεί ότι εκτός από τον παραδοσιακό κρητικό χορό, σχεδόν όλοι οι παραδοσιακοί χοροί από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν βηματισμό σούστας, είτε σαν βασικό, είτε σαν συνδετικό βηματισμό. Τέτοιοι χοροί στον Ελλαδικό χώρο είναι: ο καλαματιανός, το τσάμικο, η καραγκούνα, ο ζωναράδικος, η σούστα της Κάσου, η σούστα της Ρόδου, κ.λ.π. Στο εξωτερικό χώρες όπως: η Ιρλανδία, η Σκωτία, το Ιράν, η Ινδία, η Τουρκία, η Αγγλία, η Ουγγαρία και η Ρωσία έχουν το διπλό τριπλό βηματισμό της σούστας σε πολλούς παραδοσιακούς τους χορούς.
Εφ. Πατρίς